2003. 2004. 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010. 2011. 2012. 2013. 2014. 2015. 2016. 2017.
Radovi 2018. 2019. 2020. 2021. 2022.                  
POMOĆ ZA POPRAVAK CRKVE: Molimo sve zainteresirane osobe, obitelji, zajednice, strukture, obrtne firme i poduzeća koja se nalaze u našoj sredini ili van nje, a žele uz Općinu i mještane pomoći materijalno ili novčano našoj nadasve vrijednoj kulturno – povijesnoj građevini Crkvi sv. Luke da se informiraju na broj telefona župnog ureda 048/883-011
Žiroračun župnog ureda sv. Luke iz Kalinovca je:    Župa Kalinovac: 1101812209
 
RADOVI  2016. godine
 
  GENERALNI RADOVI ZA OVU GODINU  
RADOVI U 2016. GODINI:
1.)   Sanacija vlage u temeljima župne crkve
2.)  Obnovljen Božji grob
3.)  U izradi novi Križni put
                                    --------------------------------
   1.)  SANACIJA VLAGE U TEMELJIMA ŽUPNE CRKVE
Građevinski radovi na saniranju temelja župne crkve Sv. Luke u Kalinovcu
Click to enlarge  

Nakon više puta neuspjele sanacije otpadanja žbuke sa temelja i zidova župne crkve zbog ponovnog pojavljivanja kapilarne vlage u njima, ove godine na inicijativu župnika prionulo se po drugi puta na rješavanju problema ulaska vlage u njih. Prva sanacija izvršena je pod nadzorom Konzervatorskog zavoda 2004 godine od strane firme ,, Segrad ” iz Đurđevca kada je napravljena odvodnja oborinskih voda i sanacija vlage, ali bez sprečavanja podizanja kapilarne vlage iz temelja u zidove crkve. Za taj problem bila je obaviještena i naša biskupija koja nam je dvije godine za redom velikodušno priskočila u pomoć, ovaj puta sa 150.000 kn. Za izvođača radova izabran je kao najpovoljniji poduzetnik domaći sin Đuro Kucelj bacc. ing. aedif., direktor poduzeća za graditeljstvo, trgovinu i usluge Komfort d.o.o. Sanacija temelja izvršena je tehnologijom SikaMur Injectocream 100. Cijena radova iznosi 398.630,00 kn sa porezom na dodanu vrijednost, a župa će platiti izvođaču 321.499,25 kn. Ostali dio izvođač radova donira župi. Uz te radove izvršena je izmjena podzemnog dijela gromobranske instalacije, te preinaka uređenja okoliša župne crkve.

RADOVI:
Zemljani radovi sastojali su se od kopanja rova za sanaciju temelja, izvedbe oko objekta drenažnog sustava i odvodnje oborinskih voda oborinskom kanalizacijom, izgradnje sabirnog kontrolnog okna za potrebe odvodnje vode u najbliži vodotok. Za te potrebe u rov su postavljene dvije drenažne cijevi Ø 50 mm i šljunak obložen u tekstil. U rov su postavljene i FeZn trake za potrebe temeljnog uzemljivača sa izvedbom spojeva za budući gromobran. Zemljani radovi završeni su vraćanjem površine u prvobitno stanje sa malom preinakom.
U zidarskim radovima izvršeno je štemanje već postojeće žbuke sa zidova nadtemelja, nanošenje cementnog morta tipa Sikarep i dersovanje površine zida od dna drenažnog iskopa do zone prekida kapilarne vlage, ugradnja mase na bazi silana, Sikamur injectocream na visini oko 15 cm od donje kote zida kroz fuge na svakih 12 cm profila Ø 12 mm u jednoj ravnini. U nastavku zidarskih radova izvršeno je nanošenje isušujuće žbuke sa hidrauličkim djelovanjem Sikamur Dry u debljini 2-5 cm sa prethodnim špricanjem zidova cementnim špricom, nanošenjem fine isušujuće žbuke SikaMur Fini na bazi hidrauličkog vapna i intertnog silikatnog agregata, te nanošenjem dekorativne paropropusne boje na bazi siloksana.
U sklopu izolaterskih radova nanesen je hidroizolacijski premaz na bazi polimer-bitumena tipa Sika igolflex N u debljini 2mm od dna drenažnog iskopa do zone prekida kapilarne vlage, te ugradnja drenažne HDPE čepaste membrane tipa Sika.
FINANCIJE:
Glavni izvor financiranja sanacije temelja i zidova crkve je Varaždinska biskupija sa donacijom od 150.000,00 kn, a zatim županija sa 19.000,00kn, Općina 50.000,00kn. Uzeli smo beskamatni kredit od biskupije na 3 godine u iznosu 60.000,00kn, a vraćamo ga mjesečno u iznosu 2.000,00kn. Još nam je ostao dug u iznosu od 42.500,00kn koji ćemo dati od blagoslova kuća ove godine. Ukupno župa daje za radove: 102.5000,00kn
                                              ZAHVALA BISKUPIJI:
Za potrebe vrlo zahtjevnih ovogodišnjih radova, župnik je i ove godine zamolio preuzvišenog biskupa Josipa Mrzljaka, biskupa Varaždinskog  za pomoć u potrebitoj sanaciji temelja i zidova župne crkve. Preuzvišeni Otac biskup shvatio je ozbiljno situaciju i hvale vrijedno pomogao s 150.000 kn. Ukupni radovi stoje 321.499,25 kn, dakle najveći je dio darovala naša Biskupija. Bez pomoći naše Biskupije po drugi puta za redom kapitalne godišnje radove župe ne bi bilo moguće izvesti, zato od srca zahvaljujemo našem Varaždinskom biskupu preuzvišenom Ocu Josipu, koji je na taj način pokazao da je pun razumijevanja u rješavanju postojećih problema. Vjerujemo da su  radovi učinjeni vrlo kvalitetno te da neće doći do novih problema na temeljima i zidovima župne crkve. Hvala još jednom našoj Biskupiji i svima Vama župljani, koji ste na bilo koji način pomogli da smo radove mogli završiti.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                    --------------------------------
   2.)  OBNOVLJEN BOŽJI GROB ŽUPNE CRKVE
Click to enlarge  

Obnovljen je vrlo vrijedan već dotrajali Božji Grob župne crkve. U tehnici kristalnoga mozaika kupljen je 1885. godine u Beču za vrijeme župnikovanja prvog kalinovačkog župnika Mirka Krsnika. Izradili su ga u češkom staklu moravski majstori u tvrtki Knickl & Schveiger. Osim što je rađen u posebnoj tehnici, zanimljiv je  i po tome što nema klasično svetohranište, nego škrinju starozavjetnu, na kojoj je ispisano na starožidovskom pismu: Jahve. Danas u mjesnoj crkvi ova umjetnina pripada u najvrjednije dijelove njezinog inventara. Nakon obnove nedostaju mu još na gornjem djelu oltara zaštitna vrata.

Božji Grob obnovljen je u majstorskoj radionici „Mozaik m+s”  u  Zagrebu,  vlasnika Borisa Milića. Prvi dio obnove Božjega Groba sastojala se od skidanja svih kristala, njihovog temeljitog čišćenja, ponovne ugradnje kristala, te nadomještavanja izgubljenih kristala. Drugi dio obnove sastojao se od bojanja crnom bojom drvenih djelova oltara. Cijena obnove iznosila je 30.000 kn.

Radovi su financirani donacijom Koprivničko-križevačke županije u iznosu 20.000 kn, donacijom  naše Općine Kalinovac u iznosu od 5.000 kn i donacijom župe od 5.000 kuna.

Click to enlarge        
 
                                    --------------------------------
Click to enlarge  

3.)  U IZRADI NOVI KRIŽNI PUT

U izradi je novi  Križni put za potrebe župne crkve. Drvene okvire križnoga puta izradio je drvorezbar Miljenko Kranjčec iz Hodošana. Oslikavanje postaja slikarskom tehnikom ulja na platnu i bojanje okvira u stilu oltara, te pozlatu radi Snježana Inkret, akademska slikarica i konzervatorica iz Varaždina. Cijena jedne postaje stoji 6.100 kn, ukupno 84.424 kn. Župno je vijeće izglasalo da se ovo kapitalno uređenje crkve financira većinom donacijama poduzetnika, župnih društva i vjernika. Razlika između sakupljenih financijskih sredstava i potrebne svote namirit će se iz župne blagajne.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
 
                                                                                                                                             povratak kronika događaja

                                         --------------------------------

                                          OSTALI RADOVI U ŽUPI
-
-
-
 
Radovi 2003. 2004. 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010. 2011. 2012. 2013. 2014. 2015. 2016.
 

Povratak na početak stranice