2003. 2004. 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010. 2011. 2012. 2013. 2014. 2015. 2016. 2017.
Radovi 2018. 2019. 2020. 2021. 2022.                  
POMOĆ ZA POPRAVAK CRKVE: Molimo sve zainteresirane osobe, obitelji, zajednice, strukture, obrtne firme i poduzeća koja se nalaze u našoj sredini ili van nje, a žele uz Općinu i mještane pomoći materijalno ili novčano našoj nadasve vrijednoj kulturno – povijesnoj građevini Crkvi sv. Luke da se informiraju na broj telefona župnog ureda 048/883-011
Žiroračun župnog ureda sv. Luke iz Kalinovca je:    Župa Kalinovac: 1101812209
 
RADOVI  2012. godine
 
  GENERALNI RADOVI ZA OVU GODINU  
 
1.)   Obnova i nadogradnja glavnog oltara
2.)  Novi drveni kip sv. Luke, evanđelista
3.)   Sedilije
4.)  Slika sv. Elizabete iz 17. stoljeća
5.)  Sašivena zastava Župe
6.)  6 novih sviječnjaka
7.)  Sašivena zastava prezidija Marijine legije
                                    --------------------------------
                               1.)  OBNOVA I NADOGRADNJA GLAVNOG OLTARA
Glavni oltar kroz proteklo razdoblje
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
~ 1985. god. ~ 1985. god. ~ 1985. god. 2002.god.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
2008.god. 2008.god. 2008.god. 2009.god.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
2009.god. 2009.god. 2012.god. 2012.god.
 
                                        1.)   Obnova i nadogradnja glavnog oltara
Click to enlarge  

Generalno uređenje svetišta župne crkve nastavljeno je izradom drvenog pročelja betonskog podnožja glavnog oltara, sanacijom i bojanjem drvenih dijelova glavnog oltara i kipova oltara u izvorno stanje, izradom dva masivna stalka za cvijeće u skladu s oltarom, te izradom ukrasnih elemenata iznad sedilija. Izradu i rezbarenje drvenih dijelova oltara izradio je samouki umjetnik i stolar Miljenko Kranjčec iz Hodošana, a obojila ih je restauratorica i akademska slikarica Snježana Inkret iz Varaždina. Novi drveni dijelovi oltara izrađeni su od lipova drva te izrezbareni pomoću dlijeta i starih priručnih tesarskih alata, a zatim obojeni akrilnim bojama za drvo. Pozlaćeni dijelovi oltara pozlaćeni su tehnikom lijepljenja zlatnih listića pomoću lanenog ulja. Vrijednost radova na obnovi glavnog oltara i kipa sv. Luke je 166.500 kn. Općina Kalinovac sudjelovala je sa 154.000 kn, a župa sa 12.500 kn.

Uz glavni oltar izrađuju se dva masivna stalka za cvijeće u stilu ornamentike i boja glavnog oltara.
Sedilije su stajale 68.500 kn. Jedan dio isplaćen je darom Županije od 25.000 kn, a ostatak od darova župljana.
 
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge   Click to enlarge Click to enlarge
 
                                 2.)  NOVI DRVENI KIP SV. LUKE, EVANĐELISTA
                      Izrađen kip sv. Luke, evanđelista za glavni oltar
Click to enlarge Click to enlarge  
Click to enlarge
autorica fotografija: Snježana Inkret    

U sklopu ovogodišnjeg generalnog uređenja svetišta župne crkve i restauracije i nadogradnje glavnog oltara, izrađen je ljetos za njega do sada nedostajući element; kip sv. Luke, evanđelista. Kip je osmislio i izradio od lipe u neogotici samouki umjetnik i stolar Milenko Krančec iz Hodošana, a obojila ga je restauratorica akademska umjetnica Snježana Inkret iz Varaždina. Kip je izrađen ručno od drva poput njegovih susjednih kipova Ćirila i Metoda pomoću gletva i starih priručnih tesarskih alata. Po dimenziji, kip je usklađen sa veličinom kipova Ćirila i Metoda. Izrada kipa trajala je dva i pol mjeseca, a obilježavaju ga lik sv. Luke, te konsignacije vol, knjiga i pero. Kip sufinanciraju svojim dobrovoljnim prilozima mještani Kalinovca.

Milenko Krančec iz Hodošana je samouki kipar i stolarski obrtnik koji danas pretežno radi za potrebe restauracija i obnove crkva.  Kiparstvom u drvu bavi se oko 35 godina. Danas mnogi njegovi kipovi krase crkve među kojima crkvu u Zagrebu, Valpovu, Virovitici, Belcu, Lazu iznad Marije Bistrice itd ... Za potrebe crkvi radi u suradnji restauratorice akademske umjetnice Snježane Inkret iz Varaždina.
Na fotografiji: Mladen Inkret, Snježana Inkret, Milenko Krančec. Kip na oltaru je kip sv. Jakova u izradi za crkvu u Lazu iznad Marije Bistrice.
 
                                            3.) SEDILIJE
Click to enlarge   Click to enlarge  
Click to enlarge

Po planu cjelokupne obnove i uređenja župne crkve ove godine prionulo se uređenju njezinog glavnog svetišta. U tu svrhu pokrenuta je na inicijativu župnika preč. Gorupića izrada sedilija uz nadzor konzervatorskog odjela, što je značilo originalnost izgleda, bez dozvole kopiranja. Od više ponuđenih prijedloga, Konzervatorski odjel iz Bjelovara odobrio je za idejno rješenje sedilija gotički motiv mozaika iznad ulaznih vrata glavnog ulaza zagrebačke katedrale. Prema tom motivu idejni nacrt sedilija uz konzultaciju konzervatorskog odjela izradili su ing. Petar Derežić iz Podravskih Sesveta i obrtnik Stjepan Miloš iz Đurđevca. Sedilije su izrađene u Đurđevcu u majstorskoj obrtničkoj radionici Stolarija „MS“ vlasnika Stjepana Miloša. Sedilije se sastoje od gotičkih ukrasnih elementa ručno izrezanih iz hrastovine, donje i gornje hrastove konstrukcije, hrastove masivne daske za sjedenje, naslonske prešane vodootporne ploče, gornjih gotičkih završetaka iz hrastovine, te tapecirunga sjedalica od spužvi i biskupskog crvenog štofa. Svi drveni elementi prebojani su bajcom boje klecala, te zatim zaštićeni sa 4 sloja laka. Za potrebe župne crkve izrađena je jedna biskupska sedilija i jedanaest svećeničkih.

Vrijednost sedilija je 68.500 kuna.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
 
                                           4.)  SLIKA SV. ELIZABETE IZ 17. STOLJEĆA
Click to enlarge   Click to enlarge  
Click to enlarge
Click to enlarge

Ove godine župna crkva dobila je još jedno pažnje vrijedno obilježje; sliku sv. Elizabete iz 17. stoljeća. Slika je izrađena a na platnu, a zbog lošeg očuvanog stanja, Župno vijeće ju je 2011. g. poslalo na  restauraciju akademskom slikaru i restauratoru Zoranu Tokiću iz Bjelovara. Za restauraciju slike župna zajednica platila je 17.000 kuna od čega su župljani posebnim darom za sliku sakupili 5.850 kuna, dok je ostatak plaćen iz župne blagajne. Nakon obnove sliku je na jutarnjem uskrsnom euharistijskom slavlju blagoslovio župnik preč. Mladen Gorupić. Danas se slika nalazi u novoformiranoj kapeli Sv. Elizabete na lijevoj strani glavnog ulaza župne crkve.

 
                                                 5.)  SAŠIVENA ZASTAVA ŽUPE
Click to enlarge   Click to enlarge  
Click to enlarge

Ove godine u Poljskoj sašivena je službena zastava župe Kainovac. Zastava je sašivena uz posredstvo Kristijana Piskaća na bijelom brokatu sa dvije prikladno idejno osmišljene strane. Na jednoj strani slika je sv. Luke, evanđelista s dolje napisanim tekstom SV. LUKA MOLI ZA NAS, dok je na drugoj strani Blažena Djevica Marija sa Isusom u naručju sa napisanim tekstom ŽUPA SV. LUKE EVANĐELISTE KALINOVAC. I tekst i slike obrubljeni su pozlaćenom trakom. Podnožje i vrh zastave krase pozlaćene resice. Zastava sa nosivim štapom došla je 3.000 kn.

Zastavu je 20. svibnja blagoslovio u župnoj crkvi župnik preč. Mladen Gorupić.

 
                                 6.)  6 NOVIH SVIJEĆNJAKA
Click to enlarge   Click to enlarge  
Click to enlarge

S ciljem cjelokupne obnove i uređenja svetišta na inicijativu vijećnika Tomislava Franjića kupljena su za potrebe glavnog oltara 6 novih velikih svijećnjaka. Po preporukama restauratorice akademske umjetnice Snježane Inkret iz Varaždina; buduće restauratorice našeg glavnog oltara izabrani su puni mesingani svijećnjaci stila gotika –barok. Svijećnjaci su kupljeni prije Uskrsa na svećeničkom tjednu u Zagrebu – sajmu obrtnika koji se bave izradom i prodajom potrebnih stvari za crkvu naručenih iz Italije preko trgovačke radnje „Verbum“ iz Splita. Svaki svijećnjak stoji 2.450 kn. Nakon kupnje, ispod svakog postolja svijećnjaka postavljena je pločica sa imenom darovatelja koji su bili: Tomislav Franjić, Mladen Gorupić-župnik, Jedna obitelj iz M. Kaića i Kolodvorske,  Jedna obitelj iz G. Karlovčana, Jedna obitelj iz Kolodvorske, Jedna obitelj iz G. Karlovčana. Provoditelj ove akcije bio je župni vijećnik Miroslav Pokrivko. Svoj doprinos realizaciji nabave svijećnjaka dali su zvonar Mladen Rogoz i Ivan Gorički. Blagoslov svijećnjaka na Uskrs sazvao je župnik preč. Mladen Gorupić.

 
                   7.)  SAŠIVENA ZASTAVA PREZIDIJA MARIJINE LEGIJE
Click to enlarge  

Od svibnja ove godine članovi Prezidija "Majka Brze Pomoći" iz Kalinovca imaju dvije nove zastave Marijine legije. Zastave je ručno izradila u zlatovezu na plavom poliesternom platnu gospođa Milka Drvenkar iz Podravskih Sesveta. Glavna zastava sastoji se od veksila Marijine legije koji sadrži simbol Svetog Duha u obliku golubice, ime legije „Legio Mariae“, lik Marije i lik pleneta Zemlje. Ispod veksila na zastavi ukrasnim slovima napisano je ime Legio Mariae. Druga manja zastava sastoji se samo od naziva legije „Legio Mariae“. Zastave je 13. svibnja na euharistijskom slavlju blagoslovio član i duhovnik Marijine legije, kalinovački župnik preč. Mladen Gorupić.

 
                                                                                                                                             povratak kronika događaja
                                          OSTALI RADOVI U ŽUPI
-
Radovi 2003. 2004. 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010. 2011. 2012. 2013. 2014. 2015. 2016.
 

Povratak na početak stranice