Od osnutka do danas:

Župa u Kalinovcu utemeljena je u momentu kada broj stanovnika prelazi 2.000. Župna Crkva se nadograđuje kad je već više 3.000 župljana. Svakako da je najbrojnija bila pred II. svjetski rat kad je Župa (Kalinovac, Konaci i Peski) premašila 3.500 stanovnika - župljana.

Nakon II. svjetskog rata Župa se brojčano nikad više nije povećavala nego nas je svakim danom bilo manje. Ovo se najprije odnosi na veliki val iseljavanja, najviše u Zagreb, a i u druga veća mjesta, čak i u Đurđevac. Mnoge generacije Kalinovčana otišle su na školovanje u Zagreb; uspješno završili škole i fakultete i tamo zasnovali svoje obitelji, a u Kalinovac se nisu vratili, jer za njih nije bilo posla fakultetskog profila. Trend odlaženja ublažava se poslije 1963. kad je u Đurđevcu osnovana Gimnazija.

---------------------------------------------------

Brojke kroz Župu posljednjih deset godina
Godina Krštenih Umrlih Vjenčanih parova Prvopričesnika
1996. 15 34 u župi 11 21
1997. 19 33 u župi 9 20
1998. 18 30 u župi 8 19
1999. 22 32 u župi 8 14
2000. 19 30 u župi 9 19
2001. 21 43 u župi 4 20
2002. 13 22 u župi 8 10
2003. 27 28 u župi 11 20
2004. 13 28 u župi 5 13
2005. 15 32 15 (u župi 10) 19
2006. 11 35 9 (u župi 3) 23
2007. 12 20 u župi 2 16
2008. 18 29  u župi 2 18+1
2009. 13 27 11 (u župi 5) 22
2010. 18 26 u župi 2 20
2011. 23 38 - 15
2012. 18 32   23
2013. - - - -
sveukupno        

                                                                                                                                                     povratak kronika događaja      

 
                                                                  Zapis iz 2008. g.
Statistički pokazatelji naše Župe iz godine u godinu ne ohrabruju, no i ako nas potaknu na razmišljanje o prolaznosti ovoga svijeta, onda u našoj sredini ta prolaznost brže ide. Uprimo pogledom u naše brojke, ne tuđe, jer niti one ne obećavaju mnogo, a one će nam dati pokazatelje, na baš previše dobre. U prošloj godini u našoj župi kršteno je 13 djece, od toga dvoje iz drugih Župa. Prije pedeset godina kršteno je 47 djece.
Danas nakon toliko godina dvojica su umrla; jedan dječak u djetinjoj dobi i jedan muškarac. U Župi žive i jubilej slave; Darko Paviša, Vlado Marijan, Branko Biruš, Vinko Rogoz, Mirko Kovačev, Anđelka Zvonar-Karlovčan, Nadica Stankir-Janković, Josip Antun Kovačev, Ljubica Milica Špoljar, Ivan Gorički, Jelica Šoš-Štefanić, Franjo Huđek, Ivan Bazijanec, Mirko Golubić i Nadica Štefanić-Janković. Svi ostali žive izvan Župe.
Prošle godine dva para vjenčana su u Župi Kalinovac. Prije 50 godina bilo ih je 16 parova: petnaest mladenaca i jedan par udovaca. U Župi je ostalo živjeti 9 parova. Danas u Župi žive i zlatni jubilej slave; Franjo Potkovčić i Bernarda rođ. Sobota, Luka Erdelec i Ana rođ. Matica, Ivan Sobota i Marija rođ. Paviša. Jedan par u međuvremenu se odselio u Zagreb, petorica muževa su umrli, a dva para oboje su pokojni. Prošle godine u vječnost se je preselilo 20 župljana; 18 naših i dvije žene iz drugih župa. Svima koji oplakuju svoje pokojne želimo utjehu od Gospodina. Slavljenicima-jubilarcima pak Uredništvo Župnog lista i Župno vijeće s preč. gospodinom župnikom čestitamo iskreno ovu prigodu, želeći obilje sreće, zdravlja i zadovoljstva.
                                                 ---------------------------------------------------

                                                                  Zapis iz 2007. g.

Svake godine statistički podaci o proteklom razdoblju nose duboku poruku, posljednje pak, za 2006. godinu zvone na alarm. Brojke mnogo govore, daju našu sliku, naš položaj među drugima i zajedno s drugima. Mnogi će reći: pa niti drugdje nije sjajna situacija; no svakako ne moraju nam biti uzor oni drugi, gdje je loše, a možda i gore od nas. Svi znamo podatak da je župa u času osnivanja premašila brojku od 2000 župljana u vrijeme dogradnje pak više od 3000 župljana, a gdje smo sada? Prošle godine kršteno je 10 djece, od vjenčanih 9 parova – (3 para su vjenčana u našoj župi) ostalo je živjeti u Kalinovcu 7 parova, a obavljeno je 35 crkvenih ukopa pokojnika. Obnavljamo našu prelijepu župnu crkvu, općina uređuje Kalinovac po mjeri modernog naselja, kvalitetnog za stanovanje. No ako ovakav trend ostane dalje sve ovo neće imati svrhu. Tko će ići u crkvu, kakva će škola biti, da li će uopće opstati Općina. Mnogo toga stavljeno je pod upitnik. Iskreno razmislimo o tome. Župa opstaje onako kako može uopće u ovakvim okolnostima. Velik broj nema nikakvih kontakata s Crkvom. Ne primaju župnika na blagoslov obitelji, ne polaze sv. Misu, ne izdvajaju ništa za potrebe Crkve. Mnogi još uvijek u župi smatraju i drže svećenika i instituciju Crkve, samo kao servis za obavljanje svojih osobnih potreba koje oni moraju obaviti, i svojim nesmotrenim činom podčinjavaju vjeru (Boga-Isusa) sebi, a ne sebe vjeri. Prije 50 godina u našoj župi bilo je 36 krštenja; 20 dječaka i 16 djevojčica. Dvoje djece; jedan dječak i jedna djevojčica umrli su u djetinjoj dobi, a isto tako, dvoje djece kasnije je umrlo nakon tragičnih događaja. Danas u Kalinovcu živi njih devet. Marica Fuček-Živko, Ivan Janković, Mato Matica, Nadica Golubić, Đuro Sobota, Zlatko Juraj Kirinec, Vladimir Lacković, Ivan Aurer i Luka Šolo. Vjenčano je bilo 17 parova. Ostalo je živjeti u Kalinovcu 8 novih obitelji. Danas u župi žive i imaju zlatni jubilej Tomo Sobota i Ljubica rođ. Kaić, Ivan Biruš i Ana rođ. Dautanec, Bolto Kaić i Marica rođ. Lakuš, i Josip Huđek i Marica rođ. Cicak. Ostali više nemaju potpunu obitelj jer je jedan od bračnih drugova pokojni. Svim ovogodišnjim slavljenicima uredništvo lista i Župno vijeće na čelu s preč. gosp. župnikom ovom prigodom izražava iskrene čestitke s dobrim željama za obilje zdravlja i dug život.

Click to enlarge
- 4. razred
 Slika iz školske generacije (koja se malo razlikuje od godišnjaka) rođene  1957. /1958.
PRVI RED: Branko Klić (Koprivnica), Vlado Markec, Ivan Manolić, Zlatko Kirinec, Željko Sobota, Ivan Janković, Vlado Erdec, Luka Šolo, Đuro Grijanec (Podravske Sesvete), Tomo Matica, Ivan Aurer, Matica Mato
DRUGI RED: Vlado Mlinjarić, Željko Pšihistal, Tonka Pijetri, Ljuba Belobrk, Nada Golubić, Nada Karlovčan, Jela Dautanec, Nada Goričkova, Ljubica Topolovčan, Marija Bazijanec, Marija Vrabec, Marija Fuček, Marica Pijetri, Tomislav Mandić,
---------------------------------------------------
 

Zapis iz 2006. g.

Analizirajući statističke pokazatelje važne za rast župe u prošloj godini, a uspoređujući ih s nekim podacima od ranije u mnogim stvarima vidi se pozitivan pomak, no brojčani rast župe nije vidljiv u rođenjima – krštenjima već u doseljavanju novih stanovnika, novih župljana. U prošloj godini kao i nekim godinama ranije ne bilježimo odlaske već dolaske novih trajno naseljenih. Prošle godine imali smo petnaest krštenja, od toga jedno dijete ne živi u župi, jedna je osoba bila odrasla; dakle samo trinaestero djece. Vjenčano je deset parova. Umrlo je, bolje reći imali smo trideset i jedan sprovod koji je registriran u našoj župi. Pet pokojnika pokopano je iz drugih župa na našem groblju. To su brojke i one govore mnogo, ali kroz brojke gledamo i našu župnu pripadnost. I kroz obiteljski dar i dar za crkvu, ali i kroz milostinju prikupljenu nedjeljom i blagdanima pokazujemo da zaista volimo svoju crkvu i svoju župu. Dakako ne svi; još uvijek nastojimo animirati velik broj župljana koji sva zbivanja u župi i oko župe pasivno prate i sve skupa ih to ne zanima. Mnogo je onih koji teško stiću prihode ili ih imaju nešto manje, ali redovito izdvajaju za svoju župnu zajednicu i to je vrlo pohvalno. Na početku nove godine tradicionalno svrnemo svoj pogled i na naše jubilarce.  To su prije svega naši pedesetogodišnjaci. 1956. U župi je bilo kršteno pedeset i jedno dijete. Zanimljiva je to generacija. Obitelji: Koprolčec, Vlašić, Hoić i Đipalo dobile su blizance. Iz te generacije šestero djece umrlo je u djetinjoj dobi i dvije kao odrasle osobe. Danas u župi žive: Marija Koprolčec Zvonar, Ljubica Štefanić, Zlata Petković Špoljar, Đuro Matica, Slavko Kraljević, Đuro Dautanec, Ljubica Belobrk Suntešić, Ljubica Hoić Peić, Ivan Živko, Mirko Zvonar, Branko Gračan, Marija Aurer Kovačev, Marica Sobota Petras, Marija Dobrostal Pavlović, Marija Lacković Gračan, Branko Vucikuja, Mato Paviša, Mijo Sobota, Zlatko Cvilinder i Stjepan Karlovčan. Ostali žive van župe. Te iste godine bilo je trideset vjenčanja. Nikad više nije bilo toliko. U župi je ostalo živjeti šesnaest parova. Ove godine zlatni pir proslavili su: Antun Dobrostal i Cila rođ. Matica, a još slave: Ivan Pantelić i Marija rođ. Bazijanec, Franjo Matica i Cila rođ. Sobota, drugima je pak umro po jedan bračni drug. Svim slavljenicima uredništvo Župnog lista čestita njihove značajne obljetnice želeći im puno sreće i obilje zdravlja na njihovim životnim putevima.

Click to enlarge
Slika iz generacije rođene  1956. - 8. razred
---------------------------------------------------
Zapis iz 2005. g.

Naša župna crkva sagrađena je u vrijeme kad je Kalinovac premašio brojku od 2000 žitelja. Kad je nadograđena prelazilo je 3000 župljana. Danas kad je broj prepolovljen; 2001. po popisu sam Kalinovac ima s Peskima, Hladnom Vodom i Hrastovom Gredom 1602 stanovnika, Batinske 112, a Molvice 43. Da, to je bilo, sada nas već ima još manje. Vrlo važan je podatak i taj da je još manje, znatno manje broj onih koji aktivno sudjeluju u radu župne zajednice. Obiteljski dar podmirila je 391 obitelj, a dar za održavanje crvenih objekata 238 obitelji. Tu još nedostaju mnogi, ali ne stari, bolesni i siromašni župljani. U Župi je protekle godine kršteno 13 djece; 12 ih je iz Kalinovca. Ne treba komentara! Vjenčanih je 5 parova; samo su dva para ostala živjeti u Kalinovcu. Umrlo je bilo 28; 15 muškaraca i 13 žena. Samo jedan sprovod nije bio župljanski iz Kalinovca već iz vana. Ove brojke govore sve. Prije pedeset godina rođeno je 38 djece. Danas u Župi žive: Bolto Rabadžija, Katica Šokec – Dorčec, Ljubica Paviša – Pantelić, Đuro – Zlatko List, Katica Knezić – Milek, Ivan Mikacinić, Antun Markov, Marija Šokec – Miklić, Marija Mirjana Pantelić – Rajčić, Ivan Gračan, Matija Belobrk, Marija Đure Miklić, Terezija Zobundžija – Velja, Dragutin Zvonar, Tomislav Peić i Slavko – Stjepan Rabadžija. Svi ostali žive van Župe. U dječjoj dobi umrlo je četvero djece. Svi ostali su živi kao rijetko u kojoj generaciji. 1955. bilo je 26 vjenčanja. U Kalinovcu je tada ostalo živjeti 20 parova. Ove godine zlatni jubilej slave: Ivan Špoljar i Anica rođ. Zvonar, Florijan Karlovčan i Roza rođ. Krnjak, Ivan Matica i Ana rođ. Sobota i Ivan Zvonar i Barica rođ. Pantelić. Nekoji su se u međuvremenu odselili iz Župe. Čak 7 pari su umrli obojica, a od 9 je ostalo samo jedan – žena.

Click to enlarge
Slika iz generacije rođene  1955. - 4. razred (izlet - Varaždinsko groblje)
---------------------------------------------------

Zapis iz 2004. g.

 I ove godine analizom statističkih pokazatelja želimo pronaći mjesto na ljestvici kojoj kao župna zajednica pripadamo. Prije svega, pogledajmo u prošlu kalendarsku godinu. Blagoslov je obavljen u 483 kuće koje se smatraju vjerničkim kućama. Svećenika nisu primili u 30 kuća. U Kalinovcu nažalost ima i 100 potpuno praznih kuća. U 2003. kršteno je 27 djece. Ovaj broj je doduše mali pomak na bolje, u odnosu na ranija razdoblja, no ne i odviše velik. I vjenčanja u Župi bilo je nešto više nego prethodnih godina. Od 11 parova u Župi ostaje živjeti šest. Umrlih je bilo 28; 12 muškaraca i 16 žena. Pet pokojnika pokopano je na našem groblju, a nisu živjeli u Župi, tako da je broj krštenja neznatno premašio broj umrlih. Tradicionalno ćemo pogledati i ovogodišnje slavljenike – jubilarce. Prije pedeset godina, 1954. kršteno je 43 djece. U dječjoj dobi umrlo je troje djece, a troje je umrlo kao odrasle osobe. Danas u Župi žive: Anica Miklić, Tomislav Haraminec, Vladimir Rabađija, Ivan Zalar, Nada Kucel – Lučić, Mijo Šoš, Katica Kovačev – Markuš, Tomislav Golubić, Vladimir Štefanić i Stjepan Đelalija. Iste godine bilo je i 16 vjenčanja. U Župi je tada ostalo živjeti 11 parova. Vremenom se jedna obitelj odselila u Zagreb. Nakon 50 godina dva su para umrla, četvorici je umro jedan supružnik. Ove godine od onih koji su vjenčani u Kalinovcu jubilej slave: Luka Miklić i Marica rođ . Švedek , Ivan Švaco i Terezija rođ. Holer, Valent Peić i Ana rođ. Živko te Đuro Dautanec i Anđelka rođ. Bazijanec.

Click to enlarge
Slika iz generacije  rođene 1954. - 8. razred

s lijeva - prvi red: Tomislav Matica , Nada Đakovec, Marija Miklić, Cila Palaić, Vladimir Rabadžija

drugi red: Zdravko Lacković, Katica Kovačev, Ljubica Lacković, Mira Filjar, Ljubica Grgec, Ljubica Karlovčan, Tomo Haraminec, Dragutin Ivša

treći red: Lovro Marijan, Milan Aurer, Roza Pijetrić, Ljubica Peić, Anica Miklić, Rozalija Krnjak, Nada Kirinec, Zvonimir Matica, Vladimir Štefanić

---------------------------------------------------

Zapis iz 2003. g.

Analizom statistike za prošlu kalendarsku godinu dolazimo do poražavajućih podataka. Nakon ratne 1991. u župi je kršteno najmanje djece u njenoj samostalnoj povijesti , svega 13 djece. Dvoje djece kršteno je samo jer su roditelji prijavljeni na adresi u Kalinovcu. Jedno dijete kršteno je ovdje no roditelji već ne žive u Kalinovcu. Dakle u župi ostaje desetero djece. Porazno, zar ne ? Iako je umrlih bilo znatno manje; broj je prepolovljen od uobičajenog broja; 22 umrla svakako su duplo pretekli broj krštenih. Kalinovac je kraći za četiri kuće sa tri člana. U župi je vjenčano devet parova. Pokušajmo pogledati pola stoljeća unatrag. 1953. godine bilo je kršteno 50 djece. Te iste godine i dogodine umrlo ih je 9, a 3 su umrli u odrasloj dobi. Danas u župi iz populacije koja je ovdje krštena od njih u župi žive: Antun Golubić, Mato Zvonar, Ljubica Stanijo, Tomislav Sobota, Mato Bazijanec, Ivan Fučkar, Ivan Karlovčan, Đuro Dugalija, Ljubica Najdert, Ivan Ferenčić, Katica Legradić, Andrija Erdelec, Tomislav Franjić i Marija Ivanov. Vjenčanih je bilo 24 para. Nakon 50 godina živi su ovi parovi vjenčani u župi: Ignac Krnjak i Marica rođ. Rogoz, Mijo Markov i Terezija rođ. Turković, Ivan Mikacinić i Jelica rođ. Hoić, Tomo Karlovčan i Marija rođ. Barić. Ostali žive van župe ili pak jedan od njih dvoje nije živ.

---------------------------------------------------
Povratak na početak