Sveti Luka;
br. 13.
20. 12. 2019.
veličina: 6.412 KB
 
 
Sveti Luka;
br. 12.
20. 12. 2018.
veličina: 5.030B
 
Sv. Luka;
 br. 11.
20. 12. 2017.
veličina: 4.371 KB
 
Sv. Luka;
 br. 10.
20. 12. 2016.
veličina:
3.037 KB
 
Sveti Luka;
br. 9
7. 7. 2016.
veličina:
3.530 KB
 
 
Sveti Luka;
br. 8
20. 12. 2015.
veličina: 3.374 KB
 
 
Sveti Luka;
br. 7
05. 04. 2015.
veličina:
3.402 KB
 
 
Sveti Luka;
br. 6.
20. 12. 2014.
veličina:
3.293  KB
 
 
 
Sveti Luka;
br. 5.

Trojstvo
3.012  KB
 
 
Sveti Luka;
br. 4.
Božić
2.605  KB
 
 
Sveti Luka;
br. 3.
Presveto Trojstvo
3.700  KB
 
 
Sveti Luka;
br. 2.
Od Božića u prodaji
2.010  KB

 

Sv. Luka; br. 1.
05. 06. 2012.
vl: 1.385  KB

 

 

2005.  2006.  2007.  2008.  2009. 2010.   2011. 2012.   2013. 2014. 2015. 2016.  2017. 2018. 2019.
Aktivnosti 2020. 2021. 2022.                      
         
Najava:
Lukovo u Kalinovcu
Polako, ali sigurno približava nam se TITULAR NAŠE ŽUPE SVETI LUKA, 18.10.2023., srijeda. Taj dan svečane koncelebrirane svete mise će biti u 11.00 sati i u 18.00 sati, a nakon večernje svete mise će biti zahvalno euharistijsko klanjanje. Svete mise taj dan i zahvalno klanjanje predvodi pater Stjepan Ivan Horvat, član Družbe misionara Krvi Kristove, znameniti duhovnik i propovjednik. Pjevanje predvodi župni veliki zbor. Devet dana prije prethodit će devetnica u čast svetom Luki, koja će se moliti pola sata prije misa od 09.10. do 17.10. Duhovni uvod u slavlje titulara župe, kao i duhovna prilika za još jaču izgradnju župnog i međusobnog zajedništva biti će hodočašće u Međugorje od 06.10. do 08.10. Sveti Luka, naš patrone po kojem je župa dobila ime (titular) moli za sve nas!
                                                                                                                                                  povratak kronika događaja
 
                                                   Ljetovanje mladih
Mladi iz župe Kalinovac i Budrovac sudjelovali su na provincijskom ljetovanju mladih u samostanu sv. Marije u Glavotoku, a u tom samostanu su franjevci trećoredaca. Osim naših župa, na susretu su sudjelovali mladi iz župe Belišće i župe Gračani. Svi smo sudjelovali na misama, molitvama i pobožnostima. Osim duhovnih aktivnosti bilo je tu i odbojke i kupanja u moru, a večeri smo provodili zajednički uz razgovor, igre i plesanje. Jedan dan smo posjetili i samostan Sv. Marije Magdalene u Poratu, gdje smo obišli njihovu crkvu i dio njihovog dvorišta.
 
Tekst poslala: Sara Špoljar
Fotografije su na linku:
https://budrovac.com/2023/09/01/ljetovanje-mladih/
 
 
Kalinovac; 05. kolovoz 2023
                                           Proslavljen blagdan Gospe Snježne
Click to enlarge  

Podnevnim koncelebriranim misnim slavljem 05. kolovoza župa je obilježila drugo svoje glavno proštenje, blagdan Gospe Snježne. Budući da se blagdan preklapa sa Danom pobjede i domovinske zahvalnosti i Danom hrvatskih branitelja, misa je služena i za Domovinu, kao i poginule i nestale branitelje. Na početku misnoga slavlja župnik je uputio riječi dobrodošlice prezbiterima mise i vjernicima koji su se odazvali na ovu svečanost. Sv. misu predvodio je monsinjor Jan Maria Chun Yean Choong, službenik državnog tajništva Svete Stolice, odjela za odnose s državama i međunarodnim organizacijama. Suslavitelji mise bili su umirovljeni župnik župe Kurowice u Nadbiskupiji Lodz, Poljska, preč. Tadeusz Nosal bivši Yeanov župnik za vrijeme bogoslovije, preč. Karol Andrzejczak, umirovljeni župnik koji je krstio Yeana, naš domaći sin umirovljeni profesor vlč. Đuro Zalar i župnik. Tom prigodom vlč. Zalar pročitao je Evanđelje, a mons. Yean propovijedao homiliju. Na kraju misnoga slavlja vjernici su dali počast relikviji sv. Jeronima koju je iz Rima nosio mons. Yean na otok Brač.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
 

Propovijed

Draga braćo i sestre, dragi prijatelji! Ja sam rođen u Maleziji u državi koja je jako slična Bosni i Hercegovini. Tamo u Maleziji (namjerno nisam rekao mojoj Domovini) postoje tri etničke skupine: prvi su Malajci koji su većinom muslimani po vjeroispovijesti i zajedno s domorodačkim narodima istočne Malezije čine većinu stanovništva, zatim slijede Kinezi koju su uglavnom budisti i kojih ima oko trideset i pet posto i Indijci kojih ima oko deset posto, koji su uglavnom hindu. Katolika ima samo četiri posto. Ja dolazim iz skupine Kineza koji su budisti. Moja obitelj je prije otprilike 200 godina doselila iz Kine u Maleziju. Takva kompleksna situacija u Maleziji život često čini kompliciranim. Vama je puno bliže Bosna i Hercegovina i kojoj žive Hrvati, Srbi i Bošnjaci, katolici, pravoslavci i muslimani, tamo je također situacija jako komplicirana, još puno više nego u Maleziji.

Kakve veze ova tema ima s našim današnjim susretom?     

Rekli smo na početku svete mise da danas slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Mnogi od nas danas domovinu uzimaju zdravo za gotovo, kao nešto normalno. A sjetimo se koliko ste vi Hrvati čekali na domovinu. Koliko je ljudi u povijesti izginulo i prolilo krv za domovinu. Nažalost, danas se domovina svela samo na to da se priča, jeli se u nekoj zemlji živi dobro, jesu li plače visoke ili male, i tako dalje. Sve je to važno za dobar i kvalitetan život. Ali vjerujte mi, nisu umrli mladi branitelji; ni za plaču, ni za penziju, ni za bolji standard života. Umirali su oni zbog ideala. Da mogu staviti hrvatski grb na kapu, da mogu izvjesiti zastavu, crven, bijeli, plavi. Da mogu zvati svoju majku Hrvaticom i svog oca Hrvatom. Da slobodno mogu otpjevati hrvatsku himnu. I da svom sinu i kćeri ponosno mogu reći, sine tu Hrvati žive od sedmog stoljeća, tu je zemlju Bog nama darovao.

Vjerujte mi ja nisam znao što je ljubav prema domovini dok nisam upoznao Poljake u Engleskoj, kada sam došao na studij ekonomije. Tada sam po prvi puta vidio da jedan narod s ljubavlju priča o svojoj domovini. Vidio sam kako pjeva domoljubne pjesme, slavi Boga na svojem poljskom jeziku, kako voli svoju domovinu. Tada sam shvatio da ta ljubav ne dolazi samo od njihovog srca već da je domovina nešto sveto i da ta ljubav ima korijene u Bogu. I to je bio moj ulazak u katoličku vjeru, a Poljska je postala moja duhovna domovina. Kina je moja domovina po nacionalnosti, Malezija po rođenju a Poljska po vjeri, a za Hrvatsku mogu reći da je moja domovina prijateljstva.

Kako je lijepo imati domovinu, ja sam to naučio od Poljaka i kasnije od vas Hrvata. Dvije tisuće trinaeste godine prvi puta sam došao u Hrvatsku i lijepi Kalinovac na poziv prijatelja, sada monsinjora Daria. Ove godine se navršava već deset godina od mojeg prvog dolaska među vas. Od prvog posjeta bio sam dirnut vašom toplinom, vašim Božićnim pjesmama, vašom otvorenošću za drugoga i drugačijega, vašom darežljivošću, dubokom vjerom, folklornom tradicijom, sjećam se koncerta Božić u Ciboni i ansambla Lado. Dirnula me duboko ljepota vaših katedrala i crkava, prelijepih gradova, Jadranskog mora. A najviše me dirnula toplina i ljepota vaših srdaca. Zato nemojte nikada, ali nikada, ni u najtežim vremenima izgubiti zanos domoljublja, bogoljublja i čovjekoljublja.     

Dragi prijatelji. Nemojte nikada zaboraviti ni riječi Svetoga Ivana Pavla Drugog izgovorene u Zadru devetog lipnja dvije tisuće i treće godine za vrijeme trećeg apostolskog posjeta Hrvatskoj:

Posebna hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski koji si me dočekivao raširene ruke i srca otvorena po ulicama Dalmacije, Slavonije i Kvarnera. Sjećam se vaših patnji uzrokovanih ratom što su još uvijek vidljive na tvojem licu i što se odražavaju na tvojem životu i blizu sam svima koji podnose tragične posljedice toga rata. Poznata mi je, međutim, tvoja snaga, tvoja hrabrost i tvoje ufanje i siguran sam da će ti ustrajno zalaganje omogućiti da jednom i ti ugledaš bolje dane. – Hvala i tebi, mladeži Hrvatske. Mladeži Hrvatske, neka te Bog blagoslovi, zemljo Hrvatska, Bog te blagoslivlja. Te riječi i danas odzvanjaju. Nemojte nikada zaboraviti na Boga koji vas blagoslivlja. Ponoviti ću: Nemojte nikada zaboraviti na Boga koji vas blagoslivlja. Nemojmo nikada zaboraviti Boga koji nas blagoslivlja. Koliki narodi danas prolijevaju krv za domovinu. Sjetimo ih se danas u molitvi.

A danas je pred nama i lik Gospe Snježne koji se u ovoj župi časti već više od jedno stoljeće. Mi katolici smo siročad bez Marije. Zato je lijepo da i vaša župa slavi ovaj drevni Gospin blagdan. Što zapravo danas slavimo? Ovim blagdanom slavimo Obljetnicu posvete bazilike svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore) u Rimu, u Slavenskim narodima ovaj blagdan je poznat kao Gospa Snježna, Gospa od Sni(je)ga, Ledena Gospa ili Majka Božja Snježna. Blagdan nosi ovaj naziv prema legendi, po kojoj se u noći trećeg kolovoza tristo pedeset i druge godine Gospa ukazala tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu. U tom ukazanju naredila im je da joj u čast izgrade crkvu na mjestu koje će biti obilježeno snijegom. Snijeg je pao petog kolovoza na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka. Papa Liberije je osobno motikom obilježio granice buduće bazilike. Bazilika Santa Maria Maggiore jedna je od četiri najveće bazilike u Rimu. Njezina izgradnja je počela četiristo trideset i druge godine, a danas slavimo njezinu posvetu. Ono što je posebno značajno za Hrvate je to da se između ostalih u njoj nalazi i grob svetog Jeronima, sveca posebno štovanog u hrvatskom narodu.

Kako u životu ništa nije slučajno tako ni ovaj naš susret nije slučajan. Zato bih vam želio staviti na srce da osluškujete Božji šapat. Da osluškujemo Boga koji nam govori ponaosob.  Bog nam govori, ponekad na čudan način, ili bolje reći na neočekivan način.

U prvome čitanju iz knjige proroka Jeremije čuli smo: Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh. Bog znajući nas same, bolje nego mi sami sebe, zna kako nas uputiti na prave putove. No mi često puta tražimo izgovore poput proroka Jeremije koji govori: Ah, Gospodine, Bože, gle, ja ne umijem govoriti. Bog ga šalje kao proroka a on se izgovara. Tako je i meni moja sestrična, kada sam išao na studij ekonomije u Englesku, pomalo tužno rekla: Kad odeš u Englesku, nećeš više biti budista, sigurno ćeš postati kršćanin. Ja sam naravno to kategorično odbio. A Bog je zapravo progovorio preko moje sestrične. Tada to nisam razumio jer ga nisam niti poznavao. A danas ne samo da sam kršćanin, već sam katolički svećenik, Papin glasonoša, koji je u službi univerzalne Crkve, slobodno mogu reći misionar. I da sestričino proročanstvo bude još uvjerljivije, kao nekadašnji budista, tada već katolički svećenik, služio sam  tri godine u budističkoj zemlji Šri Lanci. Rekao bi vaš domaći sin profesor Ivan Golub: kako se Bog smijao na riječi moje sestrične, gledajući moj život u kojem putujem po svijetu od Malezije, preko Engleske, Poljske i Italije, Šri Lanke, Dominikanske Republike i Njemačke i propovijedam njegovo Evanđelje sve do današnjeg dana i Hrvatske.

Bilo Židov ili Grk, musliman ili budist, ateist ili agnostik: Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh. Dragi moji prijatelji, reći ću vam iz iskustva vlastitog života, Od Boga se nikamo ne može pobjeći. Dopusti Gospodinu da ti pruži ruku i dotače se usta tvojih, poput proroka Jeremije. Jer Bog ti govori: Ne boj se: jer ja sam s tobom da te izbavim. Kaže Sveti Pavao u drugom čitanju: u njemu nas sebi izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i neporočni pred njim; u ljubavi nas predodredi za posinstvo, za sebe, po Isusu Kristu. Jesmo li svjesni privilegije koju imamo da budemo Isusovi učenici? Koje li radosti!

Često se u životu prestrašimo poput pastira u Evanđelju. Piše sveti Luka: Silno se prestrašiše. Ali Bog svoje nikada ne ostavlja u strahu. Dalje Luka nastavlja: No anđeo im reče: Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, Veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.

Draga braćo i sestre, Ne bojte se! Bog nam daje uvijek znak u životu. Ali kaže anđeo, znak se nalazi u jaslama. Ne u luksuzu, svili i kadifi, već u smrdljivim jaslama. Često puta znak je u najprljavijem kutku našega života. Dopustimo se voditi Isusovom rukom i ići onkraj naše ljudske logike, prepustiti se Božanskoj logici. I ja sam bio budista i imao u engleskoj na fakultetu osiguranu znanstvenu karijeru profesora ekonomije, i nisam mogao odoljeti da Bogu ne kažem da i prepustim se u njegovu Božansku avanturu koja me dovela i do vas ovdje danas. Kažu, život je lijep. Reći ću vam jednu tajnu, koju sigurno već znate. Život je lijep samo kada se živi s Bogom. Ne bojte se, živjeti s Bogom! Ne bojmo se, živjeti s Bogom! Amen!
                                                                                                                                                  povratak kronika događaja
 
16. 7. 2023.
OBAVIJEST!
Click to enlarge
 
DRAGI MLADI!
Zajednica mladih župe Budrovac i Kalinovac organizira SPORTSKE IGRE I DRUŽENJE ZA MLADE:
-16.srpnja 2023., nedjelja, u Kalinovcu
-početak u 15.00 sati
-kateheza, igre, druženje, a završetak je filmska večer
-sudjelovati mogu viši razredi Oš, srednjoškolci, studenti i radnička mladež
-prijave do petka 14.srpnja 2023. Teni 092 405 9535 i Gabrijeli 091 573 5769
-osigurana je okrjepa, sokovi, grickalice, klipići i večera, samo ponesite dobru volju i dobro raspoloženje
Pozovite i prijatelje! Slobodno nam se pridruže i mladi iz drugih župa!
Vidimo se!
                                                                                                                                                  povratak kronika događaja
12. 6. 2023.
OBAVIJEST!
HODOČAŠĆE NA TRSAT, najava:
12.kolovoza, subota.
Cijena po osobi je 25 eura. Upisuje se i plaća odmah kod zvonarice.
Maloljetni ne mogu ići bez pratnje odrasle osobe (roditelja ili skrbnika). Nakon hodočašća idemo na kupanje i slobodno vrijeme, vjerojatno Opatija. Ako ne napunimo jedan autobus za obje naše župe odgađamo hodočašće.
Upisi i plaćanje do nedjelje 06.kolovoza.
                                                                                                                                                  povratak kronika događaja
7. 6. 2023.
OBAVIJEST!
ELEKTRONSKA ADMINISTRACIJA
POŠTOVANI ŽUPLJANI! Od danas se crkvena administracija naše Župe i našeg župnog ureda nalazi i u elektronskom (digitaliziranom) obliku na portalu (platformi) https://www.e-zupe.com/
To je platforma za župnu administraciju gdje također možete klikom na tom portalu obaviti sljedeće:
1. prijaviti krštenje
2. upisati prvopričesnika
3.upisati krizmanika
4. prijaviti vjenčanje
5. javiti se za blagoslov obitelji
6.upisati se kao župljanin
Hvala na razumijevanju!

§ Ovim putem možete izvršiti svoje prijave prema našem župnom uredu, a posebno vas pozivamo i molimo da se upišete u kartoteku župe (popis župljana, nešto kao popis stanovništva) putem najzadnjeg priloženog linka:

o prijava prvopričesnika
https://www.e-zupe.com/najava/pricest/zupa-kalinovac
o prijava krizmanika
https://www.e-zupe.com/najava/krizmanici/zupa-kalinovac
o prijava vjenčanja
https://www.e-zupe.com/najava/vjencanje/zupa-kalinovac
o prijava katekumena
https://www.e-zupe.com/najava/katekumeni/zupa-kalinovac
o Upis u župnu kartoteku
https://www.e-zupe.com/najava/blagoslov/zupa-kalinovac
 
ŽUPNA KARTOTEKA: kartoteka župljana, popis župljana (poput popisa stanovništva)

Poštovani župljani! Započeo sam s revidiranjem i sređivanjem župne kartoteke, pa vas najljubaznije molim da se upišete u župnu kartoteku. To je najbolje učiniti putem priloženog linka, a oni koji se ne služe računalom mogu nakon misa uzeti obrazac koji će ispuniti i vratiti. Molim vas za par minuta vašeg vremena za ovo ispunjavanje, a tako ćemo imati sređenu župnu kartoteku, matice, knjige, itd....

Župnik
 
Upis u župnu kartoteku
https://www.e-zupe.com/najava/blagoslov/zupa-kalinovac
 
                                                                                                                                                  povratak kronika događaja
 
Kalinovac:  4. 6.  2023.

Proslavljena svetkovina Presvetog Trojstva u Kalinovcu- prvo godišnje župno proštenje

Click to enlarge  

Svetkovina Presvetog Trojstva slavi se svečanije u Kalinovcu jer je to jedno od župnih proštenja. U nedjelju 04.lipnja 2023. proštenjarsku  ranu misu je služio župnik, a svečanu poldanju misu je služio i propovijedao preč.Ivan Rak, kancelar varaždinske biskupije, crkveni pravnik i sudac crkvenog suda.

Nakon mise uslijedio je koncert duhovne glazbe na kojem su sudjelovali: odrasli župni zbor, župni dječji zbor, zbor Udruge umirovljenika iz Kalinovca, KUD Grgur Kalrovčan Kalinovac i Kulturna udruga Tomislav Franjić iz Kalinovca. Od srca hvala svima.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge      
Autorica fotografija: Ana Rabađija
Tekst poslao: župnik
                                                                                                                                                  povratak kronika događaja
OBAVIJEST!  - 17.5.2023.

UPISI ZA NOVE PRVOPRIČESNIKE I KRIZMANIKE: započinju upisi za pripremu za sakramente ispovijedi i pričesti te krizme. Molimo učenike koji će od jeseni biti 3.razredi te 7. i 8.razredi (tj.kandidati za primanje ovih sakramenata) da nakon misa u crkvi podignu upisnicu i pastoralno pismo, potpišu i vrate u župni ured. Sve potrebne informacije roditeljima stoje na upisnici i popratnom pismu!

                                                                                                                                                  povratak kronika događaja
OBAVIJEST!
Na Gradskom stadionu u Varaždinu održat će se Humanitarni nogometni trokut turnir na kojem će sudjelovati Humane zvijezde ’03, veterani NK „Varaždin“ i Nogometna reprezentacija hrvatskih svećenika. Turnir će se održati u četvrtak, 25. svibnja 2023. godine s početkom u 15 sati.
 
Turnir je humanitarnog karaktera i sav prihod od prodaje ulaznica bit će namijenjen za školovanje naših učenika i studenata, preko Zaklade Varaždinske biskupije za pomoć učenicima i studentima u osnutku.
 
Ulaznice se dijele uz dobrovoljni prilog. Minimalni dar za ulaznicu predviđen je u iznosu od 5,00 €.
 
Nakon turnira sudionici će sudjelovati na misnom slavlju u varaždinskoj katedrali s početkom u 19 sati. Pozivamo vas da se pridružite tom misnom slavlju.
                                                                                                                                                   povratak kronika događaja
7.5..  2023.
                                                   PROSLAVA PRVE PRIČESTI
Click to enlarge  

 Dana 07.svibnja 2023., nedjelja, župnoj crkvi smo proslavili prvu pričest na koju je pristupilo desetero djece iz trećih razreda s područja naše župe. Prije toga su po prvi puta pristupili na svetu ispovijed. Intenzivnu i neposrednu pripremu za ove sakramente kroz cijelu školsku godinu su vršili vjeroučiteljica i župnik, uz suradnju i pomoć roditelja prvopričesnika.

Svečanost je animirala liturgijskim i crkvenim pjesmama KU Tomislav Franjić.

Zahvala svima koji su se utkali u ovu svečanost i pripremu.

 
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
 
OBAVIJEST!  - 21.4.2023.
KRŠTENJE- prijava krštenja

Planirano krštenje se prijavljuje barem jedan (1) mjesec prije u župni ured.

Za krštenje djeteta potrebno je prilikom prijave dostaviti:

– FOTOKOPIJU IZVODA iz Matične knjige rođenih od djeteta ili fotokopiju rodnog lista djeteta (ukoliko nemate fotokopiju donijeti original pa ćemo kopirati u župnom uredu)

– POSVJEDOČENJE za kuma ili kumu da može kumovati tj. da ima sve potrebne kanonske uvjete za ovu crkvenu službu kumstva. Posvjedočenje izdanje njihov vlastiti župnik. Ako su kumovi kršteni u različitoj župi od svog stanovanja tada najprije moraju ići u župu krštenja po POTVRDNICU i donijeti je svom župniku da može izdati POSVJEDOČENJE – dokument s kojim se može kumovati.

– ako su roditelji članovi druge župe, pa krste djete izvan svoje vlasitite župe tada je potrebno  iz župe u kojoj imaju mjesto prebivališta donijeti PISMENU SUGLASNOST za krštenje djeteta izvan župe stanovanja

– na krštenje donijeti KRSNU SVIJEĆU I BIJELU HALJINICU

-prilikom prijave dogovoriti će se oko pripreme za krštenje i ispovijedi

-zapis o krštenju se nakon krštenja upisuje u župnu Maticu krštenih one župe gdje je krštenje bilo (i svi daljnji zapisi: o prvoj pričesti, krizmi, vjenčanju, ređenju, zavjetima… upisuju se u bilješke navedene Matice. Matica krštenih je centralni izvor crkvenih matičnih podataka; npr. ako je osoba krštena u Karlovcu, a živi u Kalinovcu potrebno je da po krsni list ili po potvrdu o sakramentima ide u Karlovac, tj.župu krštenja)

                                                                                                                                                   povratak kronika događaja
OBAVIJEST!  - 20.4.2023.
OBITELJSKI DOPRINOS

OBITELJSKI DOPRINOS (obiteljski dar, crkveni dar, dar za zvonaricu): možete uplatiti i putem crkvenog-župnog bankovnog računa: Varaždinska biskupija, župa Kalinovac, IBAN: HR6523600001101812209, ime, prezime i adresa uplatitelja te svrha.

                                                                                                                                                   povratak kronika događaja
ožujak.  2023.
PLANIRANI RADOVI OBNOVE U 2023.GODINI 
Na svojim sastancima Župno je ekonomsko i pastoralno vijeće, 29.11.2022 i 17.01.2023., usuglasilo materijalne radove obnove za ovu godinu. Usuglašen je projekt obnove sakralnih obilježja u našoj župi (raspelo i spomenik sv. Luki kod župne crkve, dva križa na Batinskama, centralno raspelo na mjesnom groblju). U tu svrhu javili smo se na Županijski natječaj gdje smo putem tog natječaja i Zaključka o tom natječaju ostvarili 6.636,14 eura ili 50.000,00 kuna. 
Zahvaljujemo našoj Županiji Koprivničko-križevačkoj te uskoro planiramo započeti sa navedenim.
                                                                                                                                                   povratak kronika događaja
 
veljača.  2023.
IZVJEŠĆE O RADU DRUŠTVA SV. LUKE KALINOVAC ZA 2022. GODINU
 
Click to enlarge   Click to enlarge  

(prilog uz Zapisnik sa izborne skupštine Društva održane 12. siječnja 2023. godine)

1. Izvještaj o radu udruge kroz 2022. godinu

Pod točkom 1. blagajnica Društva podnosi izvješće o radu udruge u 2022. godini.

U 2022, udruga je realizirala mnogo zadataka:

• 2 koncerta povodom blagdana Sveta tri kralja i blagdana Gospe Snježne

• Božićno darivanje-obilazak starih i bolesnih župljana s poklon paketima te podjeladarova djeci (čokolade)
• Obilježavanje dana bolesnika - podijeljeni prigodni paketi za starije župljane
• Darivanje djece za blagdan sv. Nikole
• Nabava novih pjesmarica
• Nabava uredskog materijala-papir za kopiranje, penkala i ostali materijal za potrebe zbora
• Nabava stola za biljar za druženja djece i mladih iz projekta Županije
 
2. Financijski izvještaj za 2022.
 
Stanje s 1.1.2021. godine bilo je 1.570,57 kn
Primici:
14.279,00 kn - od toga:
o Članarine....580,00 kn
o Prihod od Županije koprivničko-križevačke ......... 1.699,00 kn
o prihod od Općine Kalinovac preko 2 projekta .....12.000,00 kn
 
Izdaci:
14.357,70 kn - od toga:
o bankarske usluge... 284,40 kn
o Božično darivanje djece.. 1.599,82 kn
o Uredski materijal............. 588,30 kn
o Pjesmarice...... 700,00 kn
o Stol za biljar...... 1.699,00 kn
o Darivanje djece za blagdan sv. Nikole.. 3.159.90 kn
o Koncert... 3.000,00 kn
o Posjet bolesnima. 3.326.26 kn
 
Stanje s 31.12.2022, je 1.491,89 kn preračunato u eure-198,01 EUR:
Blagajna-101,46 ka preračunato u eure - 13,47 EUR
Ziro račun - 1.390,43 in preračunato u eure - 184.54 EUR
 
Financijski izvještaj za 2022. godinu skupština je jednoglasno prihvatila.
 
3. Plan rada za 2023. godinu
 
Pod točkom 3. izložen je plan rada za 2023. godinu. Društvo će se prijaviti na natječaj Općine Kalinovac sa dva projekta koja obuhvaćaju:
posjeta starih, bolesnih i potrebitih župljana - nekoliko akcija: Uskrs, dan bolesnika i
Božićno vrijeme
darivanje djece povodom blagdana sv. Nikole za Božić
koncert zborova župe Kalinovac
nabava platna za projektor
Skupština je plan jednoglasno prihvatila.
 
4. Razno:
 
Pod točkom 4. dogovoreno je:
članarina i dalje nemá fiksni iznos već se daje kao dobrovoljni prilog sukladno mogućnostima članova
kako bi se unaprijedilo rad Društva i pomoglo i ostalim grupama koje sudjeluju u aktivnostima vezanima uz vjerski život sela djelom Društva postaje i dječji zbor, ministranti, te čitači.
 
Predsjednik radnog predsjedništva
                     vlč. Ivica Gladoić
Zapisničar
                     Jasna Marić
Ovjerovitelji zapisnika
                     Marija ignit Матре
                     Sanja Miklić
                                                                                                                                                   povratak kronika događaja
 
veljača.  2023.
                                                   JESTE LI ZNALI:
  Nadbiskup Stepinac i sestre Služavke Maloga Isusa u Krašiću 1951.-1960.
Naše zemljakinje kalinovcanke s. Akvilina Paviša i s. Honorata Matica bile su sestre Družbe Sluzavke Malog Isusa koje su u Krašiću služile nadbiskupu Stepincu. Manje je poznato da su sestre SMI provele uz nadbiskupa Stepinca dane zatočeništva u Krašiću od 1951. do 1960.
Više o suživotu Nadbiskupa i sestara možete pogledati u videu koji su pripremile sestre novakinje:
            https://youtu.be/WqwmLzLNIYs
s. Nikolina Cvitanović
s. Darija Filipančić
s. Josipa Katanec Makaj
                                                                                                                                                   povratak kronika događaja
 
                                 HODOČAŠĆE I IZLET DJECE I MLADIH
21.veljače 2023., utorak, pod drugim djelom zimskih praznika
Polazak: Čepelovac 06.40
Budrovac 06.45
Sirova Katalena 06.50
Kalinovac 07.00
1. KARLOVAC:
-svetište sv. Josipa
-Aquatika
2.ZAGREB:
-posjet časnim sestrama Družba sestara presvetog Srca Isusova
-Tehnički muzej
VAŽNO: župa pokriva troškove prijevoza, djeca i mladi putuju besplatno te će se župa pobrinuti za sokove i vodu
-djeca i mladi sa sobom uzimaju hranu, sendviće i 8 eura za nadoplatu za ulaznice što podmiruju kod upisa
UPISI I PRIJAVE: do 16.veljače
-Martini Lovrak Ivanov
-vjeroučiteljici Marini Barberic
-župniku
DJECA I MLADI PUTUJU ISKLJUČIVO NA VLASTITU ODGOVORNOST, TJ. NA ODGOVORNOST SVOJIH RODITELJA ILI SKRBNIKA TE SVOJIM UPISOM TO POTVRĐUJU.
                                                                                                                                                   povratak kronika događaja
1.  2023.
                                           SAKRAMENT VJENČANJA

AKO SE ŽELITE VJENČATI:

1. Javite se svom ŽUPNIKU (tvoja župa je tamo gdje prebivaš ili boraviš kan.107) ZARUČNICE ILI ZARUČNIKA, već prema tome u kojoj se župi želite vjenčati, kako bi se proveo POSTUPAK ZA ŽENIDBU.

Javite se župniku najmanje oko 3 do 2 mjeseca prije vjenčanja.

2. Da bi se što bolje pripravili za život u braku pohađati ćete ZARUČNIČKI TEČAJ (koji je obavezan po odredbi biskupa). Po završetku tečaja ćete dobiti POTVRDU o obavljenom tečaju koju ćete odnijeti župniku koji vas sprema za vjenčanje. Raspored zaručničkih tečajeva: https://obitelj.biskupija-varazdinska.hr/.../raspored.../210

MALA PREPORUKA: TEČAJ OBAVITE ŠTO RANIJE (možete ga pohađati i godinu dana prije samog vjenčanja), da ne biste zadnji čas morali sve obaviti: Zaručnički tečaj, ishođenje crkvenih i državnih dokumenata, Postupak za vjenčanje, Ozivi na svetoj misi prema mjestu stanovanja (NE prema mjestu rođenja i krštenja), proba obreda ženidbe i sve Vaše ostale obaveze koje ćete imati u vezi vjenčanja.

3. Župniku koji Vas priprema za ženidbu potrebno je donijeti KRSNI LIST iz župe gdje ste kršteni na kojemu će pisati da ste SLOBODNI tj. da niste crkveno vjenčani, te možete sklopiti ženidbu. Tako vam Krsni list ujedno služi i kao Slobodni list.

(Ako ste kršteni u župi u kojoj se pripremate za sakrament ženidbe onda ne morate donositi krsni list jer se podaci o vašem krštenju i slobodnom stanju nalaze u Matici krštenih). Krsni list vrijedi 6 mjeseci.

4. Iz Matičnog ureda potrebno je u župu donijeti POTVRDU o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku. (Potvrda vrijedi 3 mjeseca). Koja se potpisana nakon vjenčanja vraća u Matični ured.

5. Dan prije vašeg vjenčanja (ili prema dogovoru sa župnikom) doći ćete na probu za obred vjenčanja i na svetu ispovijed u crkvu te ćete se pričestiti na svetoj misi ukoliko će vjenčanje biti bez mise.

-ukoliko se želite vjenčati izvan svoje vlastite župe vaš župnik će vam izdati Dopuštenje za takvo sklapanje ženidbe u nekoj trećoj župi

- Ako niste primili sakrament svete potvrde (krizmu) možete sklopiti sakrament ženidbe ali će Vas svećenik upozoriti da nećete moći biti kum na krštenju ili kod svete potvrde (jer to traži Zakonik kanonskog prava). Stoga Vam se preporuča da u što skorije vrijeme u dogovoru sa svojim župnikom obavite pripremu kako bi mogli primiti sakrament svete potvrde i tako stekli uvjete koji su potrebni da možete kumovati kod krštenja ili svete potvrde.

- Različitost vjere i mješovite ženidbe: ženidba katolika i nekrštenog je nevaljana (zapreka različitosti vjere), dok je ženidba katolika i krštenog nekatolika (mješovita ženidba) zabranjena. No od zapreke različitosti vjere se može dobiti oprost, a i dozvola za mješovite ženidbe. Dozvolu i oprost daje mjesni ordinarij samo ako oba supružnika prihvaćaju bitne svrhe i svojstva ženidbe (jednost i nerazrješivost) te katolička strana obeća da će sačuvati vjeru te providjeti krštenje i katolički odgoj djece o čemu se obavještava nekatolička strana. Ovakve ženidbe valjano se sklapaju na isti način kao i ženidbe između katolika. Ipak, ženidbe po obredu druge kršćanske zajednice, iako valjane, zabranjene su osim uz dozvolu Biskupa ili generalnog vikara.

-katolička ženidba sklapa se isključivo u sakralnom prostoru, a ne negdje na livadama, u avionu....

-sklopljena ženidba upisuje se u maticu krštenih i u maticu vjenčanih (župnik vjenčanja šalje obavijest u župu gdje ste kršteni da se upiše u maticu krštenih)

                                                                                                                                                   povratak kronika događaja
Kalinovac:  12. 1.  2023.
                    Održana izborna skupština Društva svetog Luke
Click to enlarge  

Članovi Društva svetog Luke održali su u četvrtak, 12.siječnja 2023.godine, svoju izbornu skupštinu.

Društvo svetog Luke je katolička udruga koja djeluje u našoj župi a ujedinjuje prema novom dogovoru: veliki i dječji zbor, župni caritas, čitaće, ministrante.

Dosadašnje vodstvo Društva na čelu s Marinom Franjo se zahvalilo na vodstvu te im zahvaljujemo na dosadašnjem izuzetno dobrom vodstvu i djelovanju Društva.

Izborna tijela skupštine su činili: radno predsjedništvo: župnik, Ana Rabadžija, Ana Cvilinder,  zapisničar: Jasna Marić,  ovjerovitelji zapisnika: Marija Igrić, Sanja Miklić, verifikacijska komisija: Kata Goll, Ljubica Lugarov.

Skupština Društva je izabrala novo vodstvo koje čine: predsjednik Društva: župnik; tajnik: Jasna Marić; blagajnik: Ana Rabadžija; likvidator: Marija Igrić; upravni odbor: župnik, Kuzmić Tihana., Sanja Miklić; nadzorni odbor: predsjednica NO Kata Goll, članovi: Gordana Špoljar, Sunčica Orešić.

Društvo će i dalje djelovati na karitativnom području, na području liturgije u smislu pjevačkih liturgijskih zborova, na području rada s djecom i mladima te na društveno-humanitarnim područjima. 

                                                                                                                                                   povratak kronika događaja
 
PROTEKLE AKTIVNOSTI PREBAČENE PO GODINAMA
 
2005.  2006.  2007.  2008.  2009. 2010.   2011. 2012.   2013. 2014. 2015. 2016.  2017. 2018. 2019.
Aktivnosti 2020. 2021. 2022.                      
  početak stranice