Povratak svečanosti 2005. G. 2006. G. 2007. G. 2008. G. 2009. G. 2010. G.
Kalinovac; 09., 10., 11. 02. 2011.
                             Župa proslavila prva dva proštenja u godini
Click to enlarge  

Župa Sv. Luke, evanđelista svečano je proslavila 10. i 11. veljače prva svoja dva proštenja u ovoj godini; blagdan blaženog Alojzija Stepinca čije moči od 2009. godine leže u oltaru župne crkve, te blagdan Gospe Lurdske utemeljen u našoj župi izgradnjom i posvetom lurdske špilje u sjevernoj niši župne crkve 2009. godine. Priprema za obilježavanje ovih blagdana počela je u nedjelju 30. siječnja duhovnom obnovom „devetnicom“ koju su vodili molitvom svaki dan poslije sv. mise članovi Prezidija Majka Brze Pomoći iz Kalinovca. Nakon „devetnice“ u sklopu proslave i obilježavanja blagdana održana je svečanost „trodnevnice“, duhovne obnove koju je organizirao i vodio župnik, dekan preč. Mladen Gorupić. „Trodnevnica“ se sastojala od euharistijskih slavlja koje je vodio i propovijedao prečasni Gorupić, molitvi krunica za potrebe župe, te mogućnosti ispovjedi koju je obnašao vlč. Krunoslav Kefelja, župnik iz Podravskih Sesveta i povjerenik za duhovna zvanja u Đurđevačkom dekanatu. Cilj „trodnevnice“ bio je potaknuti vjernike na što dublje razmišljanje i približavanje Bogu kako bi ove godine u milosti i blagoslovu Gospe Lurdske što spremniji proslavili ove nadasve značajne blagdane naše župe.

Click to enlarge
 
   
Click to enlarge  

U toj nakani u homiliji prvog dana duhovne obnove preč. Gorupić bio je nadahnut dušom i tijelo čovjeka želeći probuditi prisutnima savjest prema svojoj vlastitoj duši kao svojoj jedinoj vječnoj postojanosti. Župnik opisuje tijelo kao dio čovjeka koji boluje, doživljava ozljede, sakaćenja i starenje, dok dušu župnik moćno opisuje kao dio tijela koji nadilazi svu cjelokupnost materijalnog stvorenja, ali i osjetljive cjeline kojoj treba stalna pomoć i drugovanje sa Bogom kako bi dobila po Njemu onu svoju vječnu svetu snagu koju svi priželjkujemo. U drugom danu duhovne obnove župnik je u svojoj homiliji nadahnut ljubavlju blaženog Alojzija Stepinca prema Gospi Lurdskoj želeći vjernicima zbližiti blaženika i Gospu Lurdsku, te povezati u jednu cjelinu dva blagdana koje župa Kalinovac slavi od 2010. godine. U trećem danu duhovne obnove na blagdan Gospe Lurdske, preč. Gorupić u svojoj homiliji nadahnut je Blaženom Djevicom Marijom koja je duhom i tijelom uznesena na nebo, no ipak na poseban način ostaje povezana s Kristovim vjernicima. Preko nje je prečasni župnik pozvao vjernike na vjeru i povjerenje Bogu u pogledu radinosti, službe izgradnje Božjeg kraljevstva, međuljudskih odnosa, istinskog kršćanstva, svjedočanstva, kao i aktivnostima u crkvenim zajednicama. Vjernici obogaćeni Riječju Božjom proslavili su dostojno svoja nova dva proštenja, te spremno očekuju novo liturgijsko razdoblje Korizme.

Click to enlarge  

Sva misna slavlja uveličavao je veliki crkveni zbor pod vodstvom orguljaša Mladena Rogoza. Na blagdan Gospe Lurdske prije misnog slavlja održana je okolo župne crkve procesija sa novoobnovljenim kipom Gospe Lurdske posuđenim iz Budrovca i upaljenim svijećama koje su sudionicima procesije darovali volonteri župnog Caritasa. Taj dan obilježen je i kao Dan bolesnika posjetom volontera župnog Caritasa bolesnim osoba Kalinovca.

Zbog nemogućnosti adekvatne pojedinačne zasebne duhovne pripreme i slavlja ovih blagdana na razini važnosti župe Kalinovac, po preporuci župnika, ovi blagdani će se obnašati naizmjence svake druge godine, pa tim redom iduće godine ove svetkovine će se obnašati u milosti i blagoslovu blaženog Alojzija Stepinca. 
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
 
Kalinovac; 05. kolovoz 2010. god.
                                                   Proslavljen blagdan Gospe Snježne
Click to enlarge  
bogoslov Dario Paviša, vlč. Ozren Bizek, vlč. Krunoslav Milovec, prof. vlč. Đuro Zalar, dekan preč. Mladen Gorupić  

Misnim slavljem u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđeliste obilježeno je u Kalinovcu 05. kolovoza drugo kalinovačko glavno proštenje i blagdan Gospe Snježne. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je župnik iz Novog Virja velečasni Krunoslav Milovec u zajedništvu mr. sci. Đure Zalara, profesora i svećenika iz Zagreba i vlč. Ozrena Bizeka, župnika iz Đurđevca, te domaćeg župnika i dekana preč. Mladena Gorupića i bogoslova Daria Paviše. Tom prigodom vlč. Ozren Bizek pročitao je Evanđelje, a vlč. Krunoslav Milovec kroz održanu homiliju opisao je povijest ukazanja, proglašenja i obilježavanja Marijinog blagdana. U završnici misnog slavlja župnik vlč. Mladen Gorupić održao je župnu molitvu za duhovna zvanja u župi, za sve vjerne mrtve i bolesne u župi, te na kraju mise u ime domaćina zahvalio svim onim koji su na bilo koji način pridonijeli slavlju ovog blagdana. Cijelo misno slavlje marijanskim pjesmama uveličao je veliki crkveni zbor pod vodstvom i pratnjom orguljaša Mladena Rogoza. Za ovo drugo tradicionalno kalinovačko glavno proštenje, crkva je ponovo bila posve puna župljana koji su nakon mise obišli postavljene štandove sa licitarskim proizvodima, igračkama, bižuterijom i crkvenim predmetima.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac; 30. svibanj 2010. god.
                                                    Proslava Presvetog Trojstva
Click to enlarge  

vlč. Krunoslav Kefelja, vlč. Mario Križanac, preč. Mladen Gorupić

 

30. svibnja 2010. godine koncelebriranim misnim slavljem u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđeliste obilježen je blagdan Presvetog Trojstva i prvo glavno župno ovogodišnje proštenje. Misno slavlje predvodio je velečasni Mario Križanac, vikar iz Đurđevca u zajedništvu velečasnog Krunoslava Kefelje, župnika iz Podravskih Sesveta i domaćeg župnika i dekana prečasnog Mladena Gorupića. Tom prigodom vlč. Krunoslav Kefelja pročitao je Evanđelje po Ivanu, a vlč. Mario Križanac opisao je kroz propovijed značaj slavljenja Presvetog Trojstva. Velečasni uzima za primjer dva različita mišljenja kroz protekla stoljeća Svete Crkve u kojima se često razmišljalo i raspravljalo da li je potrebno u crkveni liturgijski kalendar uvrstiti i svetkovinu Presvete Trojice (Oca, Sina i Duha Svetog) ili nije. Jedni su opravdavali svoje mišljenje kroz teoriju da je svaka sv. Misa i svaki dan u životu vjernika, zapravo, svetkovana Presvetog Trojstva, zato što započinjemo i završavamo svaku sv. Misu znakom Presvete Trojice; U Ime Oca i Sina i Duha Svetoga, kao i svaki novi dan, te stoga nije potrebno posebnom svetkovinom obilježavati Presveto Trojstvo. Drugi su svoje mišljenje opravdavali teorijom da je Presveto Trojstvo prevažana stvarnost u povijesti crkve i povijesti spasenja ljudskog roda, te je zbog toga nužno uvrstiti u liturgijsku godinu kao svetkovinu, što su od 1334. godine i ostvarili. Bog nas zove da i mi po iskrenoj molitvi, životu u kojem odbacujemo grijeh kada slavimo svete sakramente živimo u zajedništvu s Njima. Zato nema većeg privilegija za nas vjernike kao što je poziv Trojedninog Boga da sudjelujemo i profitiramo od njihovog međusobnog zajedništva. Mnogi kršćani na žalost misle da je sreća u svjetovnim stvarima, materijalizmu, uživanju u grijehu radi čega se sve više udaljuju od Boga, a da to i ne primjećuju, stoga je njima ova tajna Presvetog Trojstva još dalja, nedokučiva i ne shvatljivija rekao je na kraju svoje homilije vlč. Mario Križanac. U završnici misnog slavlja župnik Mladen Gorupić vodio je župne molitve u pogledu Molitve za duhovna zvanja u župi, Molitve za vjerne mrtve i molitve za sve bolesne u župi, te na kraju mise u ime domaćina zahvalio svim onim koji su na bilo koji način pridonijeli slavlju ovog blagdana.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
 
Kalinovac; 04. travanj 2010. god.
                                                                         Uskrs u Kalinovcu
Click to enlarge  
Blagoslov uskrsne svijeće  

Nizom vjerskih obreda svečano je proslavljen najznačajniji katolički blagdan Uskrs. Priprema je počela na Cvjetnicu, 28. ožujka dijeljenjem maslinovih grančica od strane župnog Caritasa, te blagoslovom istih tih grančica u župnoj crkvi od strane župnika preč. Mladena Gorupića. Taj isti dan volonteri župnog Caritasa u zajedništvu sa ostalim župnim društvima posjetili su starije, bolesne i nemoćne osobe, te im darovali kolače, maslinove grančice, hostiju i čestitku koju su izradila djeca dječjeg vrtića Bubamara. Na Veliki četvrtak za vrijeme sv. mise „Posljednje večeri Gospodnje“ u Kalinovcu su utihnula sva zvona na crkvi i kapelama. Na Veliki Petak u crkvi je održana „Služba muke i smrti Gospodnje“, te procesija križnog puta ulicom Stjepana Radića koja je svojom uzvisinom simbolizirala Golgotu. Za tu prigodu župni Caritas je svim sudionicima križnog puta darovao svijeće. Procesija sastavljena od svih dobnih skupina župljana krenula je u 20 sati ispred župne crkve, gdje je održana prva postaja. Obredni dio Križnog puta vodio je župnik preč. Mladen Gorupić u suradnji čitaća, pjevača i bogoslova Daria Paviše. Cijelim putem sudionici procesije nosili su upaljene svijeće, lampaše i baklje. Križni put je završio ispred župne crkve u kojoj se moglo pokloniti Isusu u grobu. Ove godine u uskrsne obrede uključila se i Vatrogasna zajednica Općine Kalinovac dajući u petak počasnu stražu ispred Isusovog groba.

Click to enlarge  
Križni put ulicom Stjepana Radića  
Click to enlarge  
Straža ispred Božjeg groba:  VZO Kalinovac  

Velika subota, obilježena je danom bdijenja na Isusovom grobu u župnoj crkvi, na kojem su se mnogi župljani pomolili za iskupljenje Kristovih muka, kao i za svoje nedaće, potrebe i zahvale. U večernjim satima održana je misa Uskrsnuća Gospodnjega na kojoj je blagoslovljena Uskrsna svijeća, te ponovo uključena sva crkvena zvona. Misu je predvodio župnik preč. Mladen Gorupić u zajedništvu domaćeg svećenika prof. emeritusa dr. Ivana Goluba, začasnog kanonika Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola i Daria Paviše, bogoslova pete godine bogoslovije. Svojom prisutnošću u narodnoj nošnji misu uskrsnuća uveličali su članovi KUD-a Grgur Karlovčan iz Kalinovca koji su tom prigodom u crkvi otpjevali niz pjesama, a ispred crkve izveli splet narodnih plesova. Nedjeljnu ranu Uskrsnu svečanu misu u zajedništvu župnika preč. Mladena Gorupića i bogoslov Daria Paviše uveličao je i predvodio naš domaći svećenik prof. emeritus dr. Ivan Golub. Na tu misu po inicijativi župnika došao je po velik broj župljanki, mladeži i djevojčica u narodnoj nošnji i uskrsnim jestivom koje je blagoslovio tom prigodom vlč. Ivan Golub. Na poldanjoj misi održana je uskrsna procesija izvan crkve sa Uskrslim Isusom. Tih dana kalinovačka crkva bila je puna domaćih Kalinovčana kao i onih koji su došli posjetiti svoju rodbinu na jedan ili više dana.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
bogoslov Dario Paviša, dekan i župnik preč. Mladen Gorupić, prof. emeritus dr. Ivan Golub nastup KUD-a Uskrsna rana misa

 

bogoslov Dario Paviša, dekan i župnik preč. Mladen Gorupić, prof. emeritus dr. Ivan Golub kalinovački običaj na jutarnjoj misi; dolazak u narodnoj nošnji sa jestivom
 
Click to enlarge   MJEŠTANKE KOJE SU U NARODNOJ NOŠNJI UVELIČALE USKRS 2010. GODINE

Nevenka Sobota, Cila Vucikuja, Vesna Stipčić, Danijela Vrapčević, Marija Dugalija, Marina Šokec, Mirica Mihaldinec, Marija Pavlović, Ana Markov, Martina Jušta, Marija Erdelec, Ljubica Lugarov, Jasminka Miklić, Terezija Velja, Dragica Gorički, Mirjana Paviša, Ljubica Račan, Marija Igrič, Refika Ita Kajba, Marina Ferenčić, Kristina Stankir, --. Marina Igrić

                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
 
Kalinovac; 10. i 11. veljača 2010.
                             Prvo obilježavanje proštenja Gospe Lurdske i spomendana
                                                     bl. Alojzija Stepinca u Kalinovcu
Click to enlarge  

10. veljače Kalinovac je po prvi puta svečano proslavio spomendan blaženog Alojzija Stepinca čije su moći od 15. studenog 2009. godine položene u misni stol župne crkve Sv. Luke evanđeliste. Proslava je počela dva dana ranije kroz trodnevnu duhovnu obnovu župne zajednice koju je organizirao i vodio dekan, župnik preč. Mladen Gorupić. Tom prigodom župljanima je bila omogućena prije misnih slavlja sv. Ispovijed koju je vodio župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja, povjerenik za duhovna zvanja u Đurđevačkom dekanatu, te krunica za potrebe župe koju su vodili članovi prezidija Marijine legije "Majka brze pomoči" iz Kalinovca i članovi župnog Caritasa. Na misnom slavlju kroz propovijed održavana je homilija o blaženom Alojziju Stepincu. Cilj homilije bio je što bolje upoznavanje i povezivanje župljana sa blaženikom koji je sada na novi način povezan uz njih. Treći dan duhovne obnove na blagdan bl. Alojzija Stepinca prikazan je poslije misnog slavlja na multimediji film o zadnjim trenucima života blaženog Alojzija Stepinca pomoću svjedočenja časne sestre Akviline Paviša iz Kalinovca. Časna sestra Akvilina bila je jedna od pet časnih sestara koje su bile 10. veljače 1960. godine prisutne kada je kardinal Alojzije Stepinac umro.

Sva misna slavlja uveličavao je župni veliki crkveni zbor Sv. Luke, evanđeliste pod vodstvom i pratnjom orguljaša Mladena Rogoza.
Osim proslave blagdana bl. Alojzija Stepinca, Župa Kalinovac ove godine svečano je proslavila prvi puta proštenje Gospe Lurdske utemeljeno posvetom lurdske špilje 11. 02. 2009. godine u sjevernoj niši župne crkve. Za to proštenjarsko slavlje župa se pripremala devetnicom koju su vodili članovi prezidija Marijine legije "Majka brze pomoči" iz Kalinovca. Na blagdan Gospe Lurdske 11. veljače održano je u župnoj crkvi misno slavlje koje je vodio i propovijedao dekan župnik preč. Mladen Gorupić. Na kraju misnog slavlja ispred njezinog kipa održana je molitva na čast Majci Božjoj Lurdskoj.
Svih četiri dana župna crkva bila je puna župljana.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                        povratak kronika događaja
 
Povratak svečanosti 2005. G. 2006. G. 2007. G. 2008. G. 2009. G. 2010. G.
 
povratak na početak stranice