2003. 2004. 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010. 2011. 2012. 2013. 2014. 2015. 2016. 2017.
Radovi 2018. 2019. 2020. 2021. 2022.                  
POMOĆ ZA POPRAVAK CRKVE: Molimo sve zainteresirane osobe, obitelji, zajednice, strukture, obrtne firme i poduzeća koja se nalaze u našoj sredini ili van nje, a žele uz Općinu i mještane pomoći materijalno ili novčano našoj nadasve vrijednoj kulturno – povijesnoj građevini Crkvi sv. Luke da se informiraju na broj telefona župnog ureda 048/883-011
Žiroračun župnog ureda sv. Luke iz Kalinovca je:    Župa Kalinovac: 1101812209
 
RADOVI  2011. godine
 
  GENERALNI RADOVI ZA OVU GODINU  
1.)   Postavljena kovana ograda župne crkve
2.)  Postavljena termo izolacija fasade župne kuće
3.)  Uređenje zelenih površina i staza oko crkve
4.)  Postavljena troja kovana nova crkvena vrata
5.)  Popravak cokla crkve
6.)  Sadnja ruža stablašica
7.)  Podignuto i obnovljeno raspelo na čast sv. Antuna Padovanskog
                                    --------------------------------
                          1.) KOVANA OGRADA ŽUPNE CRKVE
Click to enlarge  
 
Po planu obnove crkve i ograde župne crkve, ove godine pokrenuta je izrada i montaža kovanog dijela ograde sa svim pratećim njenim segmentima. Na prošlogodišnjem natječaju za izvođača radova kovanog dijela ograde odabrana je radionica metaloprerađivačkog obrta „Malkoč“ d.o.o. vlasnika Marijana Malkoća iz Đurđevca. Vrijednost obnove 160 metara fiksne ograde sa 5 malih sporednih vrata i jednim glavnim velikim i malim vratima iznosi 154.242 kn sa PDV-om. Kanati fiksne ograde izrađeni su od novog materijala, dok su metalni stupovi ograde zbog nepostojanja više tog profila upotrijebljeni stari. Postojeći stupovi su izravnati, očišćeni od hrđe pjeskarenjem, zamijenjeni dotrajali figurativni elementi, dovareni adekvatni nastavci za cementiranje u gornji vijenac ograde, te pocinčani. Novi kanati fiksne ograde izrađeni su od crnog željeza, te sastavljani pomoću elektro i autogenog varenja. Ukrasi ograde pričvršćeni su pomoću zakivanja ili kovanja, ovisno o načinu spajanja stare prvobitne ograde. Na novim kanatima ograde učinjena je mala promjena, te umjesto prijašnje romboidne strukture mreže od oštrog kvadratnog profila materijala koji je spajan varenjem na okvir kanata, novi kanati imaju drugu estetičniju kvadratnu konstrukciju mreže od „vibropletiva“ okruglog profila spajani na okvir kanata na starinski način, zavijanjem rubova mreže oko okvira kanata. Neki dijelovi kanata i stupova zbog specifičnosti izgleda morali su se naručivati iz specijaliziranih trgovina među kojima i polukružni flah koji je upotrijebljen za gornji ukrasni dio kanata na koji su zakivani šiljci. Od gotovih elemenata kupljene su i kovane t.z. ruže (spirale) koje ukrašavaju sve kanate i vrata ograde. Sva vrata ograde zbog velike oštećenosti izrađena su nova u stilu nove fiksne kovane ograde. Nakon kompletnog postavljanja ograde na zidano postolje, ograda se ponovo demontira i nosi na vruče pocinčavanje. Cijeli tok radova kontrolirju konzervatori iz Konzervatorskog odjela iz Bjelovara. Poslije godinu i pol do dvije godine potrebnih da vremenski uvjeti isperu nuzproduktnu masnoću materijala od pocinčavanja, ograda će se prebojiti željenom bojom. Garancija od prohrđavanja je 20 godina.
   Inicijator i organizator radova je župnik preč. Mladen Gorupić, a investitor Općina Kalinovac u sklopu godišnje pomoći crkvi i župnoj zajednici namijenjenih Općinskim proračunom za 2011. godinu.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
 
                      2.)  TERMO IZOLACIJA FASADE ŽUPNE CRKVE

POSTAVLJENA TERMO FASADA I OBNOVLJENA UNUTRAŠNjOST ŽUPNE KUĆE

Click to enlarge  

Zbog velike vlage u zidova župne kuće koja je pogodovala stalnom stvaranju crne pljesni, te velike potrošnje energije za potrebno grijanje prostorija u zimskim mjesecima, ove godine postavljena je nova fasada župne kuće sa termoizolacijom samogasivog stiropora koji ima izuzetno dobra termoizolacijska svojstva. Radovi su počeli lijepljenjem i utiplavanjem samogasivog stiropora debljine 8 cm na staru fasadu župne kuće, a nastavljeni nanošenjem na stiropor dva sloja gleta i rabic mrežice. Radovi su završili nanošenjem završne akril žbuke i boje nepropusnih na vlagu.

U unutrašnjosti župne kuće zbog prisutnosti crne pljesni na zidovima, prebojani su zidovi prostorija Jupol bojom i sredstvima protiv pljesni. Radove u vrijednosti 87.200 kn vodio je Denis Đurišević.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
 
                  3.)  UREĐENJE ZELENIH POVRŠINA I STAZA OKO CKRVE
Click to enlarge  
 

Nakon kompletnog uređenja vanjskog izgleda crkve i njezine ograde, njen lijep izgled ostale su narušavati jedino njezine neprikladne pješačke staze i neporavnate zelene površine. Na inicijativu župnika preč. Mladena Gorupića ove godine prionulo se rješavanju i tog neuređenog dijela prostora crkve pod nadzorom konzervatorskog odjela iz Bjelovara. Pripremne i glavne radove u vrijednosti od 46.040,oo kuna vodio je i izveo zidar u mirovini Tomislav Štefanić. U prvoj fazi radova izvršeno je uklanjanje starih betonskih ploča od staze širine 0,5 metara, te njihov odvoz na deponij smeća. Potreban odvoz na deponij otpadnog građevinskog materijala donirale su kalinovačke obitelji Gorički i Imbriša. U drugoj fazi radova načinjeno je niveliranje i ravnanje terena okoliša crkve, te iskopavanje zemlje 30 cm dubine i 120 cm širine za potrebe postavljanja nove podloge proširene staze. Podloga je načinjena od sloja šljunka visine 25 cm i sloja bijelog pijeska visine 5 cm dovezenih iz đurđevačke šljunčare „Seperacije“. U trećoj fazi radova postavljena je staza od kulir betonskih ploča širine 50x50 cm i rubnika dimenzija 100x20x5 cm koji su međusobno povezani betonom. Za tu potrebu bilo je potrebno podići 4 šahte sa završnim pranim kulirom preko kojih prolazi staza, te izbetonirati 4 gazne površine ispred ulaznih vrata crkve i sakristije sa završnim pranim kulirom cjelokupne površine 32 m2.  Cjelokupna površina novih staza je 171 m2. Na zemljanim površinama posijana je nova trava. Troškove sijanja trave platilo je Društvo sv. Luke i župni Caritas. Radi novog niveliranja zelenih površina i staza podignute su i presložene sve kulir ploče oko samog objekta crkve. Za uređenje okoliša crkve upotrijebljeno je 680 kulir betonskih ploča, 280 rubnjaka, 27 m3 šljunka i 4 m3 bijelog pijeska.

Nakon uređenja staza, iz nivelirane su zemljane površine i zasijane travom.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
 
                                             4.)  TROJA KOVANA NOVA CRKVENA VRATA
Click to enlarge  

Ove godine crkva je dobila na svojem velikom glavnom ulazu i na vratima sakristije nove kovane elemente. Po dozvoli konzervatorskog odjela iz Bjelovara i potrebi crkve prionulo se izradi kovanih vanjskih vrata sakristije i unutarnjih kovanih vrata glavnog ulaza u crkvu i lijeve pokrajne niše ispod velikog kora.

Na te nove elemente crkve odlučeno je na sastanku Župnog vijeća radi stalne potrebe prozračivanja crkve i sve učestalije krađe unutarnjeg vrijednog inventara crkve.

Kovana vrata crkve izrađena su u radionici metaloprerađivačkog obrta „Malkoč“ d.o.o. u vlasništvu obrtnika Marijana Malkoća iz Đurđevca.

Radovi su u vrijednosti 10.000 kuna.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
 
                                                  5.)  POPRAVAK COKLA CRKVE
Click to enlarge  

Zbog stalnog otpadanja fasade na vanjskom coklu crkve, prionulo se njegovoj sanaciji u pogledu skidanja potpuhlih dijelova cokla, te nanošenja novog materijala.

Za sanaciju skinutih potpuhlih površina korišten je isti materijal od kojeg je načinjena cijela fasada, to jest vapnenačka žbuka iz pogona Lasselsberger-knauf. Za bolje povezivanje materijala korištena je emulzija za povezivanje.

Sanaciju cokla crkve bez naknade izveo je zidar u mirovini Tomislav Štefanić u vrijednosti 2.200 kuna.  Tom prilikom coklin crkve brebojan je iz žute u sivu boju.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
 
                                               6.)  SADNJA RUŽA STABLAŠICA
Click to enlarge  
 

Ove godine uz kompletno uređenje zelenih površina i staza oko crkve, na inicijativu župnika preč. Mladena Gorupića prionulo se sađenju ruža stablašica i zimzelenog grmlja lovor višnje. Za tu akciju članovi Župnog vijeća, prijašnji članovi Župnog vijeća, župnik i zvonar darovali su 2.700 kn, te mještani Kalinovca 580 kuna preko sakupljenog novca za cvijeće Župnog klečanja. Tom prigodom na zelene površine crkve posađeno je 26 komada ruža stablašica: Ingrid Bergnan (crvena), Iceberg (bijela), Nostalgie (roze-bijela),  Lavaglut (tamno crvena), Eden Rose (roze-bijela) i 5 grmova Lovor višnje po planu sadnje koji je načinila dipl. ing. šum. Đurđica List. Okolo sadnica postavljene su betonske cijevi radi sprečavanja rasta trave okolo sadnica. Sadnice su nabavljene po povoljnoj cijeni u rasadniku Virak iz Novog Sela Podravskog pored Ludbrega. Humus za sadnju ruža darovala je Općina Kalinovac. Za potrebe sadnje korištene su 4 kupljene betonske cijevi i 5 doniranih koje su rezane na 25 cm dužine. Uz sadnju sadnica, prebojane su i betonske žardinjere ispred crkve. Nabavu i sadnju sadnica vodila je župna vijećnica Jelica Štefanić. Vrijednost radova je 2.900 kuna.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
 
                          7.)  PODIGNUTO I OBNOVLJENO RASPELO U ČAST
                   SV. ANTUNA PADOVANSKOG U DONJEM KRAJU
Click to enlarge  

U rujnu mjesecu ove godine prilikom rekonstrukcije ulice Grgura Karlovčana i podizanja nivoa zelenih površina i nogostupa, ukazala se potreba za podizanjem već prije utonulog raspela sv. Antuna Padovanskog. Uz odobrenje župnika preč Mladena Gorupića, inicijator i voditelj radova, te donator financijskih sredstava bio je vlasnik okolnog zemljišta - poduzetnik automehaničarske i autoelektričarske radionice gosp. Mirko Golubić koji već duže vrijeme održava postojeće raspelo. Građevinske radove: rezanje i štemanje podnožja raspela, podizanje raspela za 35 centimetara (nešto veća dimenzija od novopodignutog terena), postavljanje armature u novi dio podnožja, betoniranje novog djela podnožja i nanošenje fasade izvršio je zidarski i fasaderski obrtnik Slavko Mesarov iz Novog Virja. Čišćenje, premazivanje raspela sa potrebnim emulgatorima, te bojanje izvršila je majstorska soboslikarska i ličilačka radiona MEVAL d.o.o. iz Kalinovca, poduzetnika Zdravka Međurečana. Uređenje okolnog prostora i višegodišnje ukrasne sadnice gušpana oko raspela donirala je obitelj poduzetnika Mirka Golubića. Raspelo je prebojano iz bijele u oker - narančastu boju.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
 
                                                                                                                                             povratak kronika događaja
                                          OSTALI RADOVI U ŽUPI
-
 
Radovi 2003. 2004. 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010. 2011. 2012. 2013. 2014. 2015. 2016.
 

Povratak na početak stranice