2003. 2004. 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010. 2011. 2012. 2013. 2014. 2015. 2016. 2017.
Radovi 2018. 2019. 2020. 2021. 2022.                  
POMOĆ ZA POPRAVAK CRKVE: Molimo sve zainteresirane osobe, obitelji, zajednice, strukture, obrtne firme i poduzeća koja se nalaze u našoj sredini ili van nje, a žele uz Općinu i mještane pomoći materijalno ili novčano našoj nadasve vrijednoj kulturno – povijesnoj građevini Crkvi sv. Luke da se informiraju na broj telefona župnog ureda 048/883-011
Žiroračun župnog ureda sv. Luke iz Kalinovca je:    Župa Kalinovac: 1101812209
 
RADOVI  2014. godine
 
  GENERALNI RADOVI ZA OVU GODINU  
RADOVI U 2014. GODINI:
1.)   Fumigacija otrovnim plinom drvenog inventara crkve - 35.000 kn
2.)  Obnova i nadogradnja oltara Svetog Josipa - 126.200 kn
3.)  Novo vjersko obilježje u Hrastovoj Gredi i Ladnoj Vodi
4.)  Nova zidana ograda u župnom dvoru
5.)  Novi regal za knjige
6.)  Novo klecalo župne crkve
7.)  U izradi novi Križni put
                                    --------------------------------
   1.)  FUMIGACIJA OTROVNIM PLINOM DRVENOG INVENTARA CRKVE
Click to enlarge  
Zbog pojave drvotočca u postojećem drvenom inventaru župne crvke, započela je od 25. ožujka fumigacija crkve. Vrijeme vršenja fumigacije izabrano je kada su drvotočci aktivni, a još se ne razilaze. Od tri ponuđene ponude, na preporuku Konzervatorskog odjela iz Bjelovara fumigaciju je izvršila firma Agrosan d.o.o. iz Zagreba u vrijednosti od 41.250 kuna. U suzbijanju drvotočca obuhvačeni su: glavni oltar Ćirila i Metoda, sporedni olstari Gospe Snježne i Sv. Josipa, Božji grob, orgulje i slike Postaja Križnoga puta, te svi kipovi svetaca.

Glavni oltar u obujmu zaraženosti sa drvotočcima bio je mjestimično jako zaražen i to na starijim daskama sa stražnje neobojane strane, dok je na restauriranim djelovima i bočnim oltarima  zaraza bila u samom početku. Oltarni stol, koji je novije izrade bio je jako napadnut drvotočcima. Zaražene su bile i slike Postaja Križnoga puta, te drveni djelovi mehanizma i kućište orgulja.

Fumigacija je postupak uništavanja insekata (dezinsekcija) plinom, odnosno vrlo jakim otrovima (T +). Zbog visokog rizika (otrovnosti fumiganata), fumigaciju mogu provoditi samo posebno ovlaštene tvrtke sa educiranim i tehnički osposobljenim kadrovima.
Prednosti fumigacije su:
- vrlo visoka učinkovitost
- djelovanje na sve razvojne oblike insekata (jajašca, ličinke, imago)
- najbrži postupak uništavanja štetnika i zaštite robe i predmeta
- može se tretirati upakirana roba
- nema oštećenja robe ili predmeta
- nema rezidua fumiganta u robi
Zahvaljujući otrovnom plinu trajanje izloženosti (ekspozicija) ne treba biti dulje od tjedan dana računajući i na najdeblje drvene predmete, ali i na tvrdoću drva.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
  Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                    --------------------------------
2.)  OBNOVA I NADOGRADNJA OLTARA SVETOG JOSIPA - 126.200 KN
Click to enlarge  

Ove je godine u generalnom uređenju oltara Sve-tog Josipa izrađena nova drvena menza oltara, sanirani, prebojani i pozlaćeni drveni dijelovi oltara i kipovi oltara vraćeni u izvorno stanje. Izradu i rezbarenje drvenih dijelova oltara izradio je samouki umjetnik i stolar Miljenko Kranjčec iz Hodošana, a obojila ih je i pozlatila restauratorica i akademska slikarica Snježana Inkret iz Varaždina. Novi drveni dijelovi oltara izrađeni su od lipova drva te izrezbareni pomoću dlijeta i starih priručnih tesarskih alata, a zatim obojeni akrilnim bojama za drvo.

Pozlaćeni dijelovi oltara pozlaćeni su tehnikom lijepljenja zlatnih listića pomoću akrilnog laka. Radi izrade nove menze oltara proširene su dvije stepenice oltara kamenim pločama iz Kanfanara. Izvođač radova bila je majstorska radionica "Klesar M. Kolar" – Ferdinandovac. Vrijednost cjelokupne obnove i nadogradnje oltara iznosila je 126.200 kuna. Općina Kalinovac izdvojila je za te radove iz svojeg proračuna 99.000 kuna, Koprivničko-križevačka županija 25.000 kuna, a ostalo je darovala župa.

Restauracija starog djela oltara stajala je 75.000 kuna, dogradnja novog djela (menze) 49.000 kuna, a postavljanje kamena 2.200 kuna.

Na svečanosti blagdana Lukova oltar je blagoslovio varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
 
3.)  NOVO VJERSKO OBILJEŽJE U HRASTOVOJ GREDI I LADNOJ VODI
Click to enlarge   Click to enlarge  
Click to enlarge

Već duže vrijeme želja župnika i Župnoga vijeća bila je da svi dijelovi naše župe u Kalinovcu imaju svoje vjersko obilježje. To se ostvarilo ove godine zahvaljujući mještanima Rastove Grede i Hladne Vode gdje do sada nije bilo vjerskog obilježja, te Općini Kalinovac i dobrotvorima. Vjersko obilježje podignuto je u čast našoj nebeskoj majci Blaženoj Djevici Mariji u obliku poklonca s kipom Bezgrješnog Srca Marijina čije se proštenje slavi u subotu nakon 2. nedjelje blagdana Duhova, odnosno dan nakon blagdana Presvetog Srca Isusova. Poklonac je četvrtastog tlocrta, otvorene niše na povišenom temelju i krovišta od crijepa na čijem je vrhu postavljen metalni križ. Kip Bezgrješnog Srca Marijina je betonski, kupljen u Zagorju. Vjersko obilježje podignuto je na općinskom zemljištu namijenjenom dječjem igralištu, rekreaciji, odmoru i obilježavanju manifestacija.  Poklonac je blagoslovio na blagdan Bezgrješnog Srca Marijinog, 28. lipnja 2014. godine, dekan Đurđevačkog dekanata, župnik preč. Mladen Gorupić u prisutnosti mnogih vjernika župe Kalinovac i okolnih župa.

 
4.)  NOVA ZIDANA OGRADA U ŽUPNOM DVORU
  Click to enlarge   Click to enlarge  
 
Click to enlarge

Zbog velikog oštećenja čempresa u sastavu južne ograde župnog dvora, odlučeno je na sastanku Župnoga vijeća da se taj dio zamjeni ciglenom ogradom. Radovi su počeli u kolovozu ove godine vađenjem oštećenih sadnica čempresa, otklanjanjem žičane ograde i rezanjem željeznih stupova te poravnavanjem površine temelja. Temelji su u dobrom stanju, dimenzija 20 cm širine i 100 cm visine, od čega je 80 cm ukopano u zemlju. Nadzemni dio ograde sazidan je osječkom običnom punom ciglom povezanom Namalom, te na vrhu zaštićen betonskim crijepom. Zid je zidan širine pola cigle, dok su stupovi zidani širinu cigle učvršćeni željeznim šipkama. Ograda je duga 25 metara i visoka 1,8 metra. Vrijednost ograde je 8.110 kuna. Izvođač  radova bio je Tomo Štefanić, zidar u mirovini.

 
Click to enlarge  

5.)  NOVI REGAL ZA KNJIGE

U župnoj kući na više mjesta čuvale su se župne i župnikove knjige pa je odlučeno da se za njihov smještaj napravi prikladni regal. Posao izrade regala dobila je majstorska obrtnička radionica Stolarija „MS“ vlasnika Stjepana Miloša iz Đurđevca. Regal sačinjavaju 4 masivna djela izrađena od kuhane bukve. Gornji dio regala je otvorenog tipa, a donji dio zatvorenog tipa. Vrijednost regala je 9.500 kuna.

 
Click to enlarge  

6.)  NOVO KLECALO ŽUPNE CRKVE

Ove je godine izrađeno klecalo za potrebe župne crkve, odnosno za potrebe klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu koje se odvija u župnoj crkvi svaki petak poslije Svete mise. Klecalo je izradila majstorska obrtnička radionica Stolarija „MS“ vlasnika Stjepana Miloša iz Đurđevca. Kompletno klecalo s prednjom ukrasnom pločom izrađeno je od hrastovog drveta lakiranog u tri sloja. Dužina klecala je 1,5 metar. Klecalo je župi poklonio vlasnik majstorske obrtničke radionice Stolarija „MS“ Stjepan Miloš iz Đurđevca.

 
Click to enlarge  

7.)  U IZRADI NOVI KRIŽNI PUT

U izradi je novi  Križni put za potrebe župne crkve. Drvene okvire križnoga puta izradio je drvorezbar Miljenko Kranjčec iz Hodošana. Oslikavanje postaja slikarskom tehnikom ulja na platnu i bojanje okvira u stilu oltara, te pozlatu radi Snježana Inkret, akademska slikarica i konzervatorica iz Varaždina. Cijena jedne postaje stoji 6.100 kn, ukupno 84.424 kn. Župno je vijeće izglasalo da se ovo kapitalno uređenje crkve financira većinom donacijama poduzetnika, župnih društva i vjernika. Razlika između sakupljenih financijskih sredstava i potrebne svote namirit će se iz župne blagajne.

                                                                                                                                             povratak kronika događaja
                                          OSTALI RADOVI U ŽUPI
-
Radovi 2003. 2004. 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010. 2011. 2012. 2013. 2014. 2015. 2016.

Povratak na početak stranice