križarska povelja

 

 

 

Pozdravljamo vas uz križarski pozdrav Bog Živi! 
Nastojimo činiti žrtvu odnosno kajati se za svoje grijehe i odricati za potrebite, ići na svetu misu i pričest te širiti našu vjeru, te na taj način ostvarujemo našu lozinku.
Uvelike u ostvarenju naših planova pomaže nam naša Općina i naš duhovnik društva župnik gosp. prečasni Mladen Gorupić koji nam je velika podrška.
 
AKTIVNI  RAD KRIŽARA I ANIMATORA MLADIH
                                            2012. g.
Sisak: 05.-06.  svibnja 2012.
                             Mladi na susretu hrvatske katoličke mladeži u Sisku
Click to enlarge  

5. i 6 svibnja ove godine deset mladih župe Kalinovac i 6 mladih župe Budrovac pod vodstvom animatorica Darije Erdec, Martine Rabađija i Martine Carek sudjelovali su na ovogodišnjem susretu Hrvatske katoličke mladeži u Sisku održanog pod geslom 'U svjetlosti hodimo'. Do odredišta mladi su stigli autobusom u zajedništvu sa mladima iz župe Budrovac, Novog Virja, Ferdinandovca i Kloštra Podravskog. Prije susreta, mladi su sa domaćinovom animatoricom razgledali znamenitosti grada Siska. Susret je započeo u 14,00 sati veličanstvenom procesijom kroz grad Sisak s kojom su mladi stigli do centralnog mjesta svečanosti i euharistijskog slavlja. Glavna svečanost susreta započela je euharistijskom slavljem u 18,00 sati kojeg je predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. Drugi dan u nedjelju mladi su nastavili susret sudjelovanjem na sv. misi u mjestu u kojem su noćili, te druženjem sa obiteljima koje su ih ugostile.

Na ovogodišnjem susretu sudjelovali su iz župe Kalinovac: Darija Erdec, Martina Carek, Mateja Miklaušić, Matej Zvonar, Ivana Matkov, Ivan Peršić, Martina Rabađija, Barbara Kirinec, Ana Rabađija i Renato Puhač
Cijeli trošak susreta financirala je župa Kalinovac
                                                                                                                                              povratak kronika događaja
                                            2010. g.
ZADAR, 08. svibnja 2010.
                                     Susret hrvatske katoličke mladeži u Zadru
Click to enlarge  

8. svibnja 2010. godine dvadeset i jedan mladi župe Kalinovac i 6 mladih župe Budrovac pod vodstvom bogoslova 5. godine bogoslovije Daria Paviše otputovali su autobusom u Zadar na Susret hrvatske katoličke mladeži. U Đurđevcu zbog premalo mjesta u drugom dekanatskom autobusu pridružilo im se još 8 mladih iz Novog Virja i 4 iz Ferdinandovca. Mladi su stigli u Zadar u 11,00 sati, nakon čega su po kišnom vremenu razgledavali staru jezgru Zadra i njegove znamenitosti. Susret je započeo u 14,00 sati veličanstvenom procesijom kroz Zadar s kojom su mladi stigli do stadiona centralnog mjesta svečanosti i euharistijskog slavlja. Na ovogodišnjem susretu sudjelovalo je 30.000 mladih od kojih je 1.200 mladih bilo iz Varaždinske biskupije, što ukazuje da je ovo do sada najveći skup HKM. Nakon meditativne krunice, svetu misu predvodio je nadbiskup zadarski msgr. Dr. Želimir Puljić, dok je brzojav pape benedikta XVI. pročitao kardinal Josip Bozanić. Potkraj dana mladi su se uputili autobusima na svoja prenoćišta, a Kalinovčanima je pripala župa Sv. Kuzme i Damjana u Polači gdje ih je srdačno primio župnik don Martin Jadreško. Drugi dan u nedjelju 9. svibnja susreti su se održavali po župama domaćina kroz međusobno upoznavanja župa, misnog slavlja i ručka po obiteljima. Prije povratka kući, Kalinovčani su posjetili Pakoštane gdje je prenoćio drugi autobus mladih iz Đurđevačkog dekanata.

Sudionici susreta bili su:
- iz Kalinovca: Antonio Karlovčan, Kristina Lacković, Martina Carek, Dunja Šokec, Goran Peti, Iva Zvonar, Mario Međurečan, Josip Benšić, Ana Filjar, Dario Golubić, Igor Filjar, Renato Puhač, Ana Bazijanec, Miroslav Dautanec, Ivan Peršić, Mario Zalar, Darija Erdec, Maja Ređep, Mladen Lukać, Martin Imbriša, Martina Rabađija, (njih 21) i voditelj Dario Paviša, bogoslov 5. godine.
- iz Budrovca: Sandra Baltić, Maja Fuk, Antonija Jurić, Martina Kolar, Magdalena Bavrka, Jure Gavrić (njih 6)
Sponzor puta bila je župa Sv. Luke iz Kalinovca, a organizator puta župnik i dekan preč. Mladen Gorupić
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
- tekst napisan u suradnji bogoslova Daria Paviše
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
 
                                            2008. g.
13. 12. 2008.
                                         Dekanatski susret mladih u Kalinovcu
Click to enlarge  
PRVI RED; Nikolina Kovačev, Matea Lugarov, Antonija Erdelec, Barbara Golub, Monika Brček, Kristina Lacković, Ana Bazijanec i vlč. Tomislav Leskovar, povjerenik za mlade Đurđevačkog dekanata  
DRUGI RED; Tomislav Međurečan, Matej Zvonar, Iva Zvonar, Ivan Živko, Martian Carek, Antonio Karlovčan, Janja Nikić, Matea Miklaušić, Daria Erdec, Mario Međurečan  

U Kalinovcu 13. 12. u dvorani župne kuće održan je četvrti ovogodišnji susret mladih Đurđevačkog dekanata. Na susretu se okupilo oko 50 mladih iz župa Kloštra Podravskog, Ferdinandovca, Pitomače, Budrovca, a najviše iz župe domaćina Kalinovca. Sve prisutne dočekao je župnik iz Kalinovca preč. Mladen Gorupić, a uvodni pozdravni govor u ime domaćina održala je animatorica i voditeljica mladih Daria Erdec. Nakon molitvenog uvoda, susret je vodio vlč. Tomislav Leskovar, povjerenik za mlade Đurđevačkog dekanata sa temom "Došašće – dolazak k Onome koji je već došao". Razradna podtema pročitana je iz liturgije "Vrijeme došašća dvojakog je značenja: vrijeme priprave za svetkovinu Božića, u kojoj se slavi spomen prvog dolaska Sina Božjega k ljudima, a ujedno i vrijeme u koje se preko spomena misli upravljaju na iščekivanje drugoga Kristova dolaska na svršetku vremena." (br. 39) Uz temu, mladima su za raspravu bila postavljena pitanja. Što to slavimo za Božić? Koga slavimo za Božić? Na kojem je mjestu u njih Božić pored svih tih vanjskih utjecaja koji većinom ne obilježavaju sam Božić (filmovi, zabave, potrošački marketing itd.)? Razlučivanjem ove problematike današnjeg vremena i odvajanjem marketinškog potrošačkog Božića od stvarnog Božića, cilj susreta bio je adekvatnije pripremiti mlade za Božićno vrijeme, potaknuti sve njih na bliže sudjelovanje u Božićnim otajstvima (čitanjem, pjevanjem, i sl.), te na sv. ispovijed koja im je omogućena i na ovom susretu. Na kraju druženja sve prisutne domaćini su počastili okrjepom.

                                                                                                                                                               povratak kronika događaja
11. XI. 2008.
                        PODJELA DAROVA SV. NIKOLE U PROSTORU ŽUPNE CRKVE
Click to enlarge  

Na blagdan sv. Nikole, u župnoj crkvi 06. prosinca, crkvena društva; križari, mladi i Društvo sv. Luke, organizirali su za djecu predstavu i podjelu darova. Na doček su pozvana  sva djeca rođena od 01. 04. 2002. do 31. 12. 2007. godine s boravištem u župi Kalinovac. Program je počeo sa prigodnom predstavom dolaska  sv. Nikole s darovima djeci koja vjeruju u njega. Predstavu je osmislila Daria Erdec, animatorica mladih Kalinovca, a izvele su je učenice literarne i dramske grupe sedmog i osmog razreda Osnovne škole ILC Kalinovac. Svetog Nikolu predstavljao je Ivan Najdert, učenik četvrte godine Gimnazije, a krampusa, Ana Bazijanec. I ako su pokloni skromniji od drugih poklona, cilj ovih predstava je prvenstveno doživljaj djeci, majčinstva, dobročinstva i ljubavi Crkve prema njima. Prikazivanje preko sv. Nikole; dobrote i darežljivosti svetaca, te osjećaj pripadnosti živoj crkvenoj zajednici. Odaziv roditelja i djece svakom je godinom sve veći, što pokazuje i ova godina kada je crkva bila posve puna roditelja, djece i baki.  Ove godine prvi puta dočekala ih je grijana crkva.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                               povratak kronika događaja

                                          2007. g.

Duhovna obnova mladih iz župa Đurđevačkog dekanata
  Click to enlarge

Duhovna obnova mladih iz župa Đurđevačkog dekanata održana je u subotu i nedjelju 5. i 6. svibnja u župi Varaždinske Toplice pod geslom "Dođite i vidjet ćete" (Iv 1,39). Mlade su dočekali voditelj i duhovni pastir vlč. Antun Štefan, predstojnik Ureda za pastoral duhovnih zvanja Varaždinske biskupije, te animatori formatori Anita Posarić i Snježana Mališa. Susretu su se pridružili i mladi iz Varaždinskih Toplica sa svojim župnikom mons. Valentom Bogadijem.

Kroz molitvu, pjesmu, razgovor i smijeh, te kroz riječi vlč. Štefana, ne samo da su se mladi obogatili za još jedno novo iskustvo i prijateljstvo, već su se još više i približili Isusu i njegovoj neizmjernoj ljubavi. U tom kontekstu mladima je govorio i vlč. Štefan istaknuvši: "Isus nas toliko ljubi da je dao život za nas. Biti s Isusom, provoditi vrijeme u razgovoru, molitvi s Njim, osnovni je zadatak svakog kršćanina. Isus nas sve poziva da dođemo i da vidimo koliko je njegovo milosrđe. S Isusom se ne treba ničega bojati, s Isusom ćemo se promijeniti. Zato živimo našu vjeru iz dana u dan, živimo s Isusom u srcima i život će imati svoj pravi smisao." S tim njegovim riječima svi su se mladi složili, naglasivši da u Isusu imaju prijatelja, snagu i utjehu. Kroz razne radionice, u kojima su mladi mogli na kreativan način izraziti svoje dojmove i utiske koje je na njih ostavila duhovna obnova, istaknuli su da je prijateljstvo, zajedništvo i ljubav najljepše što će ponijeti sa sobom kući.
Posebni utisak na sve njih ostavio je dokumentarni film "Gesu che si respira" o Africi, gdje je vlč. Štefan proveo 18 godina kao misionar. Mlade su se dojmile priče vlč. Antuna Štefana u kojima s nostalgijom opisuje državu Benin, župu Adjarru te ljude koji su mu bili kao obitelj. Po završetku duhovne obnove bila je završna meditacija u kojoj je vlč. Štefan svima mladima dao naputak kako moraju očekivati puno od života, jer će samo tako puno i dobiti, u životu moraju imati velike ciljeve kako bi im se dogodile velike stvari, a osobito u životu moraju u svemu biti uporni i čvrsto vjerovati u sebe i Isusa Krista.
Na kraju druženja i duhovne obnove, prije završne svete mise, u sakramentu pomirenja mladi su se pripremili za pričest i misu, koja je proslavljena zajedno sa župljanima Varaždinskih Toplica. Na kraju mise mladi su ujedno zahvalili župniku Bogadiju, te župljanima Varaždinskih Toplica na lijepom dočeku i gostoprimstvu. S Božjom ljubavi u srcima i osmjehom na licu pozdravili su se mladi Đurđevačkog dekanata sa svima sudionicima duhovne obnove i napustili Varaždinske Toplice, s čvrstom odlukom da žive svoju vjeru. Na duhovnoj obnovi sudjelovalo je 17-ero mladih: po 6 iz Budrovca i Pitomače, 3 iz Kalinovca, te po jedan iz Đurđevca i Kloštra Podravskog.
Mlade iz Đurđevačkog dekanata pripremili su i organizirali za ovaj susret; povjerenik za mlade u Đurđevačkom dekanatu vlč. Tomislav Leskovar, župnik u Kozarevcu, i dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić, župnik u Kalinovcu i upravitelj župe Budrovac. Voditeljica puta duhovne obnove bila je animatorica mladih u Đurđevačkom dekanatu, Ivona Bavrka iz župe Budrovac. Iz naše župe sudjelovali su Tomislav Nikić, Ivan Najdert i Mario Golubić
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
                                       2006. g.
SUSRET HRV. KATOLIČKE MLADEŽI U PULI
29. i 30. travnja;  u Puli je održan susret Hrv. Katoličke mladeži na kojem su prisustvovali i naši mladi. Išlo nas je sedmero. Na putu smo dobili hranu i piće. Program u Puli počeo je u 15:00 h. Na tom skupu bili su prisutni mnogi političari i pjevači. Bilo je interesantno i svi smo se dobro zabavili. Sveta misa počela je u 18:00 h koju je predvodio kardinal Josip Bozanić, a na Sv. Misi bili su prisutni većim dijelom i svi Hrv. Biskupi. Mnogi mladi su bili u areni ali neki nažalost nisu mogli dobili karte pa su bili izvan nje. Bilo je oko 17.000 tisuća mladih i doživljaj je bio odličan. Nakon svete Mise ponovno je bio program na kojem su mladi pjevali i svjedočili. Nama je noćenje bilo smješteno u Rovinju kod jedne obitelji. Srdačno smo bili dočekani sa sendvičima, kolačima i sokom. U nedjelju nakon doručka išli smo u 11:00 h na sv. Misu u Rovinj u crkvu sv. Eufemije koju je predvodio zagrebački biskup. Prije sv. Mise bilo je predstavljanje biskupija. Nakon mise dobili smo ručak. Kad smo se najeli krenuli smo doma. Na putu smo stali u Vodnjanu kako bi razgledali njihovu crkvu u kojoj se nalaze ostaci kostiju nekadašnjih svećenika. Na žalost to nismo smjeli slikati. Kućama smo došli oko 21:30h.
IZLET U ZAGREB
20. travnja;  ministranti, ministrantice išli su na izlet u Zagreb zajedno sa mladima i križarima. Prva postaja nam je bila u Krašiću. Tamo smo išli u crkvu. Krašićki svećenik nam je ispričao nešto kratko o životu blaženog Alojzija Stepinca koji je tamo nekada služio misu i živio. Također smo išli u njegovu kuću gdje su sačuvane neke njegove stvari. Druga postaja nam je bila u Samoboru gdje smo razgledali crkvu. Zadnja postaja nam je bila na Jarunu gdje se svima najviše sviđalo. Prije odlaska kućama ostalo nam je kolača pa smo podijelili ljudima na Jarunu. Ljudi su bili oduševljeni što su probali podravske kolače. Kućama smo došli oko 21:30.
TREĆA FORMACIJA ZA ANIMATORE MLADIH:
1. susret: 21.-23. travnja 2006. // 2. susret: 5.-7. svibnja 2006. // 3. susret: 26.-28. svibnja 2006. // 4. susret: 9.-11. lipn 2006.
Kandidati koje će se prijaviti moraju obavezno slijediti sva četiri vikend susreta. Njihova starosna dob treba biti najmanje III. raz. srednje škole. Mjesto susreta bit će u lijepo uređenim podrumskim prostorijama Biskupske rezidencije u Pavlinskoj 8. u Varaždinu.
RADIONICE I SKUPOVI

Početkom korizme počeli smo izrađivati uskrsne ukrase(pisanice, ukrasna drveća sa uskrsnim motivima, itd.). Potaknuti idejama jedne naše križarice počeli smo s radionicama. Radionice su svake srijede u 19 sati, ako je potrebno sastajemo se i petkom. Na radionicama svatko je dobro došao i svaka nova ideja. U izradama uskrsnih ukrasa sudjelovali su društvo Sv. Luke i Križarsko društvo. Sav prikupljen novac ići će u dobrotvorne svrhe.

Dnevni red 4. godišnje skupštine KRIŽARSKOG DRUŠTVA «SVETI LUKA» KALINOVAC, 24.02.2006 Od prisutnih 25 pravo glasa imalo je 21 sudionik sastanka.
1) Izbor radnog tijela predsjedništva: radnog predsjedništva Daria Paviša, zapisničara Anu Bazijanec, potpisnika  zapisnika Martinu Rabađija.
2) Izvješća o radu društva: izvješće predsjednika i diskusija, izvješće tajnika i diskusija, izvješće blagajnika i diskusija.
3) Plan rada za 2006. godinu
4) Izbor pregledničkog odbora: predsjednik + 1 član, vlć. Mladen Gorupić, Dario Paviša
5) Izbor vodstva društva: predsjednika društva Darija Erdec, tajnika društva Ana Bazijanec, blagajnika društva Ana Rabađija.
6) Izbor referenata i voditelja sekcija: referent za tisak Martina Rabađija i Jasmina Carek, referent za organizaciju Ivan Peršić, voditelja glazbene sekcije Ivan Živko
7) Pitanja i prijedlozi
Na godišnju skupštinu bili su pozvani članovi DRUŠTVA SVETOG LUKE, PJEVAČKOG ZBORA, CARITASA, I OSTALI ŽUPLJANI. Godišnja skupština je započela u 17:00 sati. U 17:30 svi su prisustvovali svetoj misi. Molitvu vjernika sastavili su članovi križarskog društva i u njoj zahvalili na dosadašnjem radu i uputili molitve za duhovna zvanja, mlade Kalinovca, bolesne, siromašne i usamljene, te sve preminule križare. Nakon mise svi su se pridružili veseloj zakuski kojom je privedena kraju 4. godišnja skupština. Zahvaljujemo se svima koji su se odazvali i sponzorima koji pomažu naše društvo odnosno mlade.
 

2005. g.

- blagajničko izvješće Križarskog društva sv. Luke u 2005. godini
PRIHODI     RASHODI  
- početni saldo iz 2004. godine 108,59 kn   - materijal za humanitarne akcije 55.34, kn
- članarine 200,00 kn   - namirnice za ,, Kuću Sunca” 1.038,49 kn
- uplata Općine 4.990,00 kn   - uskrsna svijeća 650,00 kn
- humanitarne akcije 2.515,00 kn   - proslava blagdana sv. Nikole 502,33 kn
- uplata župnika 1.050,00 kn   - rođendanski darovi 133,62 kn
UKUPNO 8.863,59 kn   - fond Ivan Merz 200,00 kn
      - Križarsko društvo u Zagrebu 250,00 kn
      - putovanje u Zagreb 1.915,80 kn
IZ 2005. GODINE PRENOSI SE U 2006. G.     - troškovi sastanka 1.479,77 kn
1.055,11 kn   - zastave (2 kom.) 210,00 kn
      - ostali troškovi 241,13 kn
      UKUPNO 7.173,48 kn
 
Predavanje našeg bogoslova Darija Paviše o životu bogoslova
- 28. 12. 2005. u dvorani župnog dvora održan je sastanak pod nazivom molitvom u novu 2006. godinu. Na sastanku se okupilo 19 osoba iz Križarskog društva svetog Luke i ostalih župljana. Sastanak je vodio bogoslov 1. godine Dario Paviša. Cilj je bio približiti župljanima i mladima duhovni život jednog bogoslova, odnosno upoznati ih pobliže s molitvom časoslova. Časoslov je službena molitva crkve koju mole svećenici, redovnici, redovnice i biskupi na čelu s papom. Časoslov ima pet časova: poziv na službu služba čitanja, jutarnja, srednji čas, večernja i povečerje. Pripravnici koji se spremaju za svećenike u bogosloviji imaju neke koje mole svi zajedno, a ostale časove bogoslovi mole samostalno. Molitvom časoslova svaki bogoslov sudjeluje u zajedničkoj molitvi cijele crkve na čelu s papom. Na kraju izmolili smo večernju od toga dana i Dario je održao duhovni 4. nagovor gdje je spomenuo da nama odlučnih i odvažnih svećenika, ali isto tako i odlučnih, odvažnih i hrabrih vjernika koji će svojim pozivom, zvanjem i životom živjeti živu vjeru.
Održana kratka predstava prije ponoćne sv. Mise

- 24. XII. 2005.; 10 minuta prije ponoćne sv. Mise križari su održali kratku predstavu ,, Zašto je Isus došao na svijet”. Predstava nam je svima pomogla da još jednom shvatimo Isusovo postojanje i Isusov dolazak na svijet. Ljudi su bili oduševljeni i svi jedva čekamo da dođe novi Božić i nova predstava. Nakon sv. Mise križari su svim ljudima dobre volje zaželjeli sretan Božić i sretnu i blagoslovljenu Novu godinu!

Održana skupština križara u Zagrebu  
Održana je skupština križara u Zagrebu gdje su sudjelovali i naši križari; bilo nas je 7. kad smo došli morali smo se predstaviti. To smo učinili sa pjesmom „Sv. Luka”, te smo pročitali sve što smo radili tokom 2005. godine. Bilo je mnogo križara iz različitih krajeva (Hvara, Slatine, Zadra...). Slijedeći dan nas je posjetio zagrebački biskup koji nam je održao predavanje. Nakon predavanja imali smo radionicu na temu „Komunikacija” koja je bila izvrsna. Saznali smo koliko smo komunikatvni. Zatim su predsjednici i potpredsjednici sudjelovali za ,, okruglim stolom” i tako su se naveli planovi za 2006. godinu. U 1800 h bila je sv. Misa, a nakon sv. Mise krenuli smo doma s još jednim lijepim iskustvom: Bog živi!

Radionica za humanitarne svrhe

Dva tjedna prije božića križari i društvo sv. Luke radili su adventske vijence i čestitke u humanitarne svrhe. Uložili smo puno truda, vremena i živaca, ali smo se i dobro zabavili i nasmijali. Sav prihod smo skupili i svima zahvaljujemo koji su nam pomogli i pri izradi i pri kupnji radova, jer mogu biti sigurni su kupnjom razveseliti mnogu djecu.

Sveti Nikola
Sveti Nikola je praznik, tj. blagdan na kojem svu djecu treba razveseliti. Križari su to i učinili. Pozvali smo svu djecu od 1. godine do 1. razreda, te kupili poklone. Bilo je oko 75-ero djece. Imali smo kratki program, sv. Nikola je doveo krampusa koji je mnoge preplašio, a neke čak i rasplakao. Hvala Bogu bilo je i onih hrabrih koji su vikali na krampusa te je on od straha pobjegao. Svi su dobili darove i sretni otišli kući. Nadamo se da će nam doći i dogodine i da se neće bojati krampusa.
Duhovna obnova mladih u Budrovcu  
U prostoru župne kuće u Budrovcu počela je duhovna obnova mladih varaždinske biskupije. Prvi susret održan je 5. studenoga 2005. Voditelj je vlč. gosp. Toni Štefan iz Varaždina nekadašnji misionar u Beninu, u Africi. Grupu su sačinjavali mladi gimnazijalci iz Varaždina i Čakovca. Njima su se pridružili i mladi iz Kalinovca i Budrovca. Prvi vikend u prosincu održava se u istom prostoru susret mladih đurđevačkog i virovskog dekanata. Teme su bile raznolike: Milosrdni Isus, Učitelju gdje stanuješ, ... Sudionici su bili podijeljeni u dvije grupe, te su morali napisati propovijed i odglumiti neki tekst iz Biblije. Nakon toga gledan je film o Africi. Sudionici susreta sudjelovali su na sv. Misi. Drugi dan susreta bilo je predavanje te u 16 sati odlazak kući.  Velik dio organizacije snosi sam župnik preč. gosp. Mladen Gorupić. 
-22. 10.;  4. KRIŽNI PUT- Ove godine kao i prethodnih godina Križni put su organizirali u suradnji sa župnikom; Križari sv. Luke, animatori mladih, Društvo sv. Luke i animatori Župe Budrovac.
U 9 sati polaskom ispred naše crkve organizirano autobusom krenulo je preko 30-ak naših mještana do Sirove Katalene, gdje se priključilo još toliko sudionika iz Župe Budrovac. Tamo su bili lijepo i ljubazno dočekani sa kolačima i čajem.
Sa prvom postajom ispred kapele sv. Katarine u Sirovoj Kataleni započeli su zajedno svoje hodočašće križnog puta. Putem preko Budrovca i Čepelovca do Kalinovca imali su postaje pored sakralnih objekata ispred kojih su molili i čitali tekstove iz križnog puta. Poslije svake postaje pjevačice su pjevale crkvene pjesme na koje bi se pridruživali i svi članovi križnog puta. Župnik je u svakom mjestu rekao nekoliko riječi o postojećoj crkvi u mjestu. Kao u Sirovoj Kataleni tako i u mjestima Budrovcu i Čepelovcu sudionici križnog puta također su dočekani sa kolačima i čajem. Križni put je završio u Kalinovačkoj crkvi sa sv. Misom u 1800h koju je održao naš župnik Mladen Gorupić, te završnom zakuskom u župnoj kući. Sa lijepim iskustvom organizirani autobus u 2000h vratio je kućama sudionike križnog puta u župu Budrovac.
- 25. 10. održali smo „Veselu večer”, na koju smo pozvali i sve mlade da dođu i da sudjeluju. Okupilo nas se je dvadeset i troje i od tada kod nas postoji društvo mladih koje vodi Darija Erdec. Na tom sastanku održali smo molitvu, a nakon molitve zabavne igre. Igrom „Pljesak” i  „Pleme majmuna”. Igre su nas nasmijale i kroz te igre smo se dobro zabavili. Zatim je uslijedila igra: „Loptica putuje u daleke krajeve”. U toj igri bilo je plesa, šminkanja, pjesme, skakanja i iskazivanja ljubavi. Sastanak je završio u 2200h molitvom. Mladi su bili oduševljeni radionicom. To su dokazali kada su došli i na sljedeće radionice 29. 10. i 07. 11. Križari su uspjeli okupiti mlade i zbog toga smo ponosni i to nam daje dodatnu vjeru i hrabrost za ići dalje. Htjeli bi da nas je još više i pozivamo sve one koji žele da se slobodno pridruže bez ikakvih obaveza i garantiramo da nećete pogriješiti, već ćete doživjeti nova iskustva u naučiti nešto i novo i korisno! Vaši križari! Bog živi!
- 23. 10. 2005. U župnoj crkvi održan je koncert kojeg su priredili Križari, Društvo sv. Luke i pjevačice velikog zbora.  Koncert je posvećen našem zaštitniku sv. Luki, te 75. g. postojanja križara. Pjevali su devet pjesama: Sv. Luka naš patrone, Oči u oči, kao košuta, Rijeke žive vode, zahvali, Velik si, kao Marija, i Gosp. Ti si pastir moj. Na koncert je došao i predsjednik svih križara Dario Vebaslija, te kako on sam kaže; bio je oduševljen. Također je bio zadovoljan našom župom, župnim dvorom,  župnikom, te  djelovanjem i ljubaznošću križara. U zboru su sudjelovali: Ivan Živko, Marina Igrić, Martina Rabadžija, Diana Stipčić, Katica Goll, Katarina Peršić, Marica Igrić, Ljubica Lugarov, Klaudija Karlovčan, Ljubica Račan, Jasminka Ferenčić, Ivan Peršić (Ana Rabadžija).
-16. X. 2005.; održan je u crkvi blagoslov križarskih novosašivenih zastava; blagoslovio zastave prečasni gosp. Mladen Gorupić, župnik
- 14. 07. održan je sastanak Križarskog
Križari sv. Luke 2005. godine
društva i Društva sv. Luke na koji su došli i mladi. Na sastanku  bilo je prisutno 20 osoba.
Na zanimljiv način obrađivali smo temu »ISUS I MOLITVA«, analizirali i došli do zajedničkog zaključka da se više trebamo pouzdati u Isusa i moliti.
- 19. 06. 2005. g.
BOG ŽIVI! Započeli smo s našim tradicionalnim pozdravom zbog kojega su mnogi križari i križarice davali i najdragocjenije što su imali, a to je vlastiti život. U tom pozdravu sadržana je i svrha postojanja križara, a to je da u svako srce koje luta usade živog Isusa koji će nas voditi pravim putem.
Od prošlog broja Župnog lista prošlo je nekoliko mjeseci, kroz to vrijeme bilo je nekoliko značajnijih događanja u našem društvu:
- 04. 06. sudjelovali smo na dekanatskom susretu mladih u Ferdinandovcu.
- 02. 04. trebala se svečano proslaviti 75. godišnjica križara u Hrvatskoj u Zagrebu gdje je trebao biti prisutan i kardinal Josip Bozanić, ali zbog tužnih vijesti o papi Ivanu Pavlu II. održana je cjelodnevna molitva sa svetom misom za svetog Oca.
voditelji mladih; animatori
- 01. 04. održana je treća godišnja skupština, na kojoj smo obilježili i drugu godinu svog postojanja
- tri člana društva sudjelovala su četiri vikenda na formaciji animatora mladin. To su seminari koje organizira biskupija, te tako daje osnovne smjernice polaznicima za rad s mladima.
Ovom prilikom želja nam je još jednom pozvati sve mlade da se odazovu pozivu, kad župnik obavijesti da je sastanak mladih, jer tamo imamo zanimljivih predavanja i radionica na kojima će vam biti zasigurno zanimljivo. Provedite tih sat vremena družeći se uz Isusa.
Na kraju svi članovi društva žela vam da se dobro odmorite ovo ljeto, ali nemojte zaboraviti da su vrata crkve svugdje, gdje god bili otvorena i u srpnju i u kolovozu.
BOG ŽIVI !

«USKRŠNJE SUNCE ZA NAŠE ANĐELE»  27. 03. 2005. g.

Ta rečenica vodila nas je kroz cijelu korizmu u kojoj smo ove godine, u dogovoru sa Caritasom varaždinske biskupije, odlučili pokrenuti humanitarnu akciju za udrugu «Sunce», odnosno Kuću Sunca».
U realizaciji radionica sudjelovalo je Društvo «Svetog Luke» i Križarsko Društvo. Prodajući izrađene predmete sakupili smo 1040,00 kuna. Za sav prihod kupili smo potrebne namirnice za boravak hendikepirane djece u «Kući Sunca» (krumpir, jabuke, salate, namaze, tjesteninu, rižu, mlijeko, salamu, šunku za Uskrs, sir, kekse, bombone, ulje, sok).
«Kuća Sunca» nalazi se u Globočecu nedaleko od Ludbrega.
24.03. na Veliki četvrtak krenuli smo prema Ludbregu noseći kupljene namirnice. Osjećaji su bili različiti, od uzbuđenja, do iščekivanja. Na ulazu nas je dočekala njihova predsjednica Ruža Zlatar, djelatnici  kuće, i nekoliko veće djece. Nakon upoznavanja pošli smo u razgledanje kuće koja je velika 300 metara kvadratnih. U kući se nalazi izložbeni prostor gdje se mogu kupiti radovi koje izrađuju njihovi korisnici, soba sa tkalačkim stanom gdje također korisnici doma koji mogu izrađuju gunjeve, kuhinja, sanitarni čvor, velika soba gdje oni borave, mala soba sa igraonicom i soba za izolaciju gdje se nalaze najteže hendikepirana djeca. Razgledajući kuću upoznali smo i djecu koja dolaze na dnevni i poludnevni boravak u «Kuću Sunca». Tada smo shvatili da nije trebalo biti iščekivanja i uzbuđenja, jer oni su djeca kao što smo i mi samo s više osmjeha na licu, sa više ljubavi u srcu, koji ne gledaju vanjski izgled, već osjećaju tvoje srce. Saznali smo da se bave različitim radionicama na kojima izrađuju razne predmete, koji nisu napravljeni samo od gline, tkanine ili papira, već je u njih usađeno mnogo mašte, volje za životom, a posebno vjere i ljubavi. Izrađene predmete, zatim prodaju kako bi pomogli sami u svojem boravku u kući.
Upoznali smo i jednu djevojku imenom Melita koja ima 30 godina i kćerka je predsjednice udruge, Ruže Zlatar. Melita je jedna od najteže hendikepiranih u Kući Sunca: ne može se sama hraniti, ne govori. Ali osmjeh sa lica gospođe Ruže nije se maknuo, no na odlasku nam je kazala: «…uvijek postoje ljudi dobra srca..». Mislim da je ovom rečenicom kazala mnogo, ona koja daje nesebično sebe i svoju ljubav za sve mališane, a i one starije.
«Kuću Sunca» posjetio je i predsjednik Stjepan Mesić. Ovom gestom ljubavi prema našim nebeskim anđelima upisali smo se u knjigu gdje stoji osim potpisa mnogih donatora i  potpis našeg predsjednika. No još važnije upisali smo naša imena u srca svih članova koji borave u «Kući Sunaca. Učinili smo drugima Uskrs ljepšim i veselijim, a nama ispunjenim u našem srcu.

Bog Živi!

2004. g.

- Organizirana je humanitarnu akcija ,, U svitanje Uskrsno s dječjim osmijehom ”, gdje smo djeci u do domu ,, Svitanje ” u Koprivnici darovali glazbenu liniju i slatke poklone. Najviše oko te akcije pomogli su nam profesor Tomislav Franjič, umjetnica Valentina Dautanec i slikarica Jelica Dugalija, ali i svi župljani koji su nas podržali kupnjom izrađenih predmeta.
- Od prihoda maslinovih grančica koje smo nabavili od križara iz Zadra doniran je za dio dekora ,,Božjeg groba”
- 8. V. u našoj župi održani su prvi regionalni susreti križara i križarica gdje se okupilo 70 sudionika iz Zagreba, Požege, Slatine, Ogulina, Karlovca i Zadra. Ovaj susret omogućila nam je Općina Kalinovac i naša župa, kao i župljani koji su rado priskočili i pomogli na razne načine.
- Sudjelovali smo na susretu mladih u Ferdinandovcu povodom proslave njihovog zaštitnika i dana Općine, gdje smo bili ugodno iznenađeni dobrodošlicom. O svim događajima popratio nas je Podravski list, Glas Koncila kao i naš Župni list. Kroz cijelo vrijeme održavamo sastanke svaki drugi ponedjeljak u 19 h.

- Cijelu godinu održavali smo sastanke svaki drugi ponedjeljak a ponekad i češće. Raspravljali smo o raznim temama vezanih za mladež ali i o aktualnim temama o vjerskom životu. Prisustvovali smo 18.09. 2004. na godišnjoj skupštini Velikog križarskog vodstva u Zagrebu, gdje smo istaknuti kao tri najaktivnija križarska društva u Hrvatskoj, osim nas istaknuto je društvo iz Slatine i društvo iz Ogulina.  Na temelju toga dobili smo i neke funkcije na nacionalnoj razini u Križarskoj organizaciji.

Križni put 2004. g.

- Angažirali smo 23.10. 2003.  treći križni put pod nazivom, » Gospodine, tebi povjeravam put svoj «  koji je bio vrlo uspješan. Sakupilo se preko 100 sudionika iz Župe Budrovac i Kalinovac, pozvali smo cijeli dekanat, ali većina sudionika bila je iz spomenutih župa.

Angažirali smo se i oko proslave našeg zaštitnika župe, a ujedno i zaštitnika našeg društva Svetog Luke.
Sudjelovali smo na humanitarnom koncertu grupe «Fides» u Karlovcu, a prihod od ulaznica išao je za udrugu «Krijesnica» (djeca oboljela od malignih bolesti)    Za Božić izveli smo božićnu priredbu (igrokaz) na misi polnoćki

2003. g.

U Kalinovcu 02. 04. 2003. osnovano je Križarsko društvo sv. Luke Evanđeliste pod pokroviteljstvom župnika Mladena Gorupića i voditelja Darija Paviše . Prvi puta  društvo  se javno predstavilo 19. 04. 2003. na uskrsnom bdijenju kada su pročitani i svi njegovi članovi . U potpisanoj povelji gore navedenog datuma stoji: ,, Želja nam je da budemo jači kao vjernici i da budemo na veliku dobrobit naše župne zajednice. Sa zahvalnošću se sjećamo naših predaka koji su hrabro i odlučno djelovali u našoj župi na braniku vjere prije 50 godina. Vođeni našim župnikom vlč. g. Mladenom Gorupićem, nastojat ćemo hrabro odgovoriti našoj svetoj zadaći. ”  
 

             osnivači društva  02. 04. 2003.

 

OSVOJENA  ZLATNA  PLAKETA - NAJVEĆE  PRIZNANJE   U  HRVATSKOJ

Na blagdan Svetog Nikole 06. 12. 2003. g sudjelovali smo na nacionalnom susretu križara i križarica u Karlovcu, gdje nas se je okupilo oko 70 iz cijele Hrvatske Zajedništvo koje smo tamo osjetili i doživjeli, radost i iščekivanje došašća ne možemo vam prenijeti, ali vam možemo opisati radost koju smo tamo doživjeli. Moramo vam spomenuti da smo bili prijavljeni za tri nagrade i ušli smo u uži izbor u tri kategorije. U kategoriji križar godine, projekt godine i križarsko društvo godine. Pobijedili smo u kategoriji križarsko društvo godine, gdje su u uži izbor ušli Požega , Ogulin, Slatina i Kalinovac. Dobili smo zlatnu plaketu  - Nagrada ,, Slavko Šarić ” za Križarsko društvo Hrvatske u 2003. g.
25. 10. 2003. g. našim mjestom ,, Križarsko društvo” i društvo Sv. Luke organizirali su križni put za sve župljane naše župe. Križni put se odvijao ulicama i mjestima naše općine, te je kod svakog sakralnog objekta pročitana jedna postaja križnog puta. Na ovo naše druženje gdje je spojena molitva, šala, pjesma i žrtva, gdje su spojeni mladi, stari i djeca odazvalo se 50 sudionika.
 

KRIŽARI U KALINOVCU – NEKAD

 

U vrijeme župnika preč. gosp. Jurja Kranjčevoga pred sam početak II. svjetskog rata vrlo aktivno djelovali su križari; mali i veliki. U radu im je svesrdno pomagao gorljivi katolički djelatnik prof. Petar Grgec, koji je i nastojao da se kalinovačka Župa povjeri  na upravljanje preč. Kranjčevu. U tom periodu nastao je poznati Grgecov himan Kristu  Kralju : ,, Zastava nas sveta vodi ”. Veza između centrale u Zagrebu i društva u Kalinovcu bio je ing. Štefek Sobota iz Sesvečke ulice koji je omogućio i niz susreta kalinovačkih članova i Zagrepčana. U osvit II.  svjetskog rata u Kalinovcu je organizirao logorovanje Križara koje su vodili Lav Žnidarčić i Ljeposava Perinić sa svojim dušebrižnikom paterom Mirom Koceićem i don Antom Miličićom. Tada je vrlo aktivno djelovao i sin prof. Grgeca Radovan . Među  zagrebačkim križarima u Kalinovcu se našli Ivan Malec, kasnije glazbenik u Parizu i njegov brat Drago tada poznati nogometaš koji je organizirao i nogometnu utakmicu s prijeratnom kalinovačkom ,, Špartom ” u kojoj su tada na igralištu na Brezovici, igrali uglavnom kalinovački studenti i školarci (Fosin, Kaić, Janković, Dautanec, Peić, Krnjak, idr.). Pod vodstvom Đurđice Dević u Katoličkom domu na Brezovici grupa koju je vodio glumac Malagurski uz uglavnom Bunjevce iz Bačke dali su izvrstan igrokaz ,, Charlijeva tetka ”. Aktivnost predratnih kalinovačkih Križara, kroz ovih par crtica, nije bila zanemariva, no dogodio se vihor II. svjetskog rata, odlazak preč. Kranjčeva i prestanak rada.

 
Povratak na početak stranice