2005.  2006.  2007.  2008.  2009. 2010.   2011. 2012.   2013. 2014. 2015. 2016.  2017. 2018. 2019.
Aktivnosti 2020. 2021. 2022.                      
AKTIVNOSTI 2018.
 
Kalinovac:  31. 12. 2018.
         Sv. misa zahvalnica za 2018. godinu i statistika župne zajednice
Click to enlarge   Click to enlarge  
 

U nedjelju 31. prosinca na dan Svete Obitelji,  Silvestrova ili Stare godine, u župnoj crkvi održana je sv. misa Zahvalnica za završenu 2018. godinu. Svetu misu predvodio je domaći sin vlč. dr. Dario Paviša, a uveličao starim liturgijskim tradicionalnim božićnim pjesmama veliki crkveni zbor u pratnji Marine Balala na orguljama. Po tradiciji rimokatolika i župe, otpjevana je duhovna pjesma trijumfa, radosti, slave i zahvale Bogu "Tebe Boga hvalimo".

Po tradiciji predvoditelj misnog slavlja iznio je statistiku župne zajednice. Ove godine u župi je kršteno 12 djece, od toga 11 iz Kalinovca (5 dječaka i 7 djevojčica). Vjenčana su 8 para, od kojih je 5 parova nastavilo živjeti u župi. Umrlo je 18 osoba ( 16 iz naše župe ): 5 primili pomast, 13 ne. Župa je ove godine imala 14 prvopričesnika i 14 krizmanika.

Osim poražavajuće razlike nataliteta i mortaliteta, župa gubi mlade njihovim odlaskom za zaposlenjem u gradove i strane države.

                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:  25. 12. 2018.
                                                             Božić
Click to enlarge  

Prigodnim dječjim programom vjeronaučnih učenika OŠ ILC Kalinovac, blagoslovom djece, euharistijskim slavljima i darivanjem djece u župnoj crkvi, proslavljen je Božić u Kalinovcu. Predvoditelji misnih slavlja bili su vlč. dr. Dario Paviša, vlč. dr. Juan Maria Chun Yean Choonga i prečasni Mladen Gorupić. Središte božićne svečanosti bila je podnevna sv. misa na kojoj je župnik blagoslovio svu školsku i predškolsku djecu, te ih darivao božićnim poklonima. Nakon sv. mise vjeronaučna djeca izvela su kratki program pod mentorstvom č.s. Karmen Hajdinjak. U sklopu programa književnica Sunčica Orešić pročitala je par pjesamaiz svog opusa književnog djela.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                   povratak kronika događaja
Kalinovac:  24. 12. 2018.
                                                Sveta misa Polnoćka
Click to enlarge  

U ponoć na Badnjak u župnoj crkvi održana je  tradicionalna sveta misa Polnoćka. Sv. misu predvodio je naš domaći sin vlč. dr. Dario Paviša, tajnik Apostolske nuncijature u Tajlandu. Uz vlč. Daria suslavio je njegov prijatelj vlč. Juan Maria Chun Yean Choonga, tajnik Apostolske nuncijature u Dominikanskoj Republici, državi u Karipskom moru. Euharistijsko slavlje uveličali su sa tradicionalnim božićnim pjesmama mješoviti župni zbor pod vodstvom voditeljice zbora Marine Balala.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge      
                                                                                                                                                   povratak kronika događaja

RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI 2018 godine:

26.12. ( srijeda ) 13.15h: S. Radića; 16.30h: Molvice;

27.12. ( četvrtak ) 08.15h: Dravska od Trgovine Dergez, Kut, Dravska

                                            drugom stranom, Batinska ulica, te Dravska

                                            do Gorana Rončević;      

28.12. ( petak ) 08.15h: Kolodvorska od župnog dvora do Ciglene,

                                       Ciglena i Kolodvorska do crkve;

29.12. ( subota ) 08.15h: M. Gupca, Batinske, H. Greda i H. Voda;

31.12. ( ponedjeljak ) 08.15h: Dravska od zgrade općine, M. Kaića i G. Karlovčana;

 
Kalinovac:  9. 12. 2018.
                         Druženje župnih zborova Kalinovca i Budrovca
Click to enlarge  

Povodom blagdana svete Cecilije, zaštitnice pjevača, održan je 9. prosinca na 2. Nedjelju došašća susret i druženje zborova župe Kalinovac i župe Budrovac. Susret je održan na podnevnoj sv. misi u župnoj crkvi Kalinovca. Na svetoj misi koju je predvodio preč. Gorupić pjevala su obadva zbora pod mentorstvom Marine Balala i Mladena Rogoza, a nakon sv. mise zborovi su imali kratki nastup po dvije pjesme. Njihovo dojmljivo pjevanje vjernici su nagrađivali velikim pljeskom. Druženje je završilo u župnom dvoru gdje ih je sve počastio naš župnik.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                                   povratak kronika događaja
Kalinovac:  2. 12. 2018.
                                   1. nedjelja došašća i Caritasova humanitarna akcija
Click to enlarge  

Obilježena je prva Adventska nedjelja. U župnoj crkvi na početku mise upaljena je na adventskom vijencu prva svijeća. Tom prigodom župni Caritas sa župnikom pokrenuo je ponovo pod geslom odreci se u vrijeme došašća u korist siromašnih, nemoćnih i stradalih, a ne u svoju korist akciju sakupljanja pomoći za potrebite u svijetu. Za tu humanitarnu akciju ponuđene su Caritasove kartonske kasice koje su mještani mogli odnijeti kući da kroz cijelo vrijeme došašća odvajaju kroz odricanje nešto novca i za potrebite. Papirnate kasice vračat će se u crkvu na Nedjelju Caritasa. Dan prije uz blagoslov i molitvu upaljena je prva svjetiljka na adventskom vijencu na centralnom parku Kalinovca.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
Kalinovac:  2. 12. 2018.
                                                    Doček sv. Nikole
Click to enlarge  

Društvo sv. Luke i ove je godine 2. prosinca tradicionalno organiziralo prigodni program povodom blagdana sv. Nikole. Na toj svečanosti sv. misu predvodio je župnik Mladen Gorupić, a nakon mise uveličala školska djeca pod mentorstvom časne Karmen s kratkim prigodnim programom. U tijeku programa u crkvu je došao sveti Nikola kojeg je obnašao Slavko Matica, član župnog zbora i član KU „Tomislav Franjić“. Ovom prigodom Društvo sv. Luke osiguralo je 180 poklona za svu djecu s područja općine Kalinovac od rođenja pa do 14 godine, a pokloni su financirani sredstvima iz projekta koji je odobrila naša Općina. Ovim putem zahvaljujem se Općini što prepoznaje naš rad i trud te časni Karmen Hajdinjak koja je pripremila školsku djecu koja su nam ovu prigodu uveličala svojim programom. "Djeca su recitacijom i pjesmom poručila svetom Nikoli koliko su bila dobra ove godine te su radosno dočekali poklone." Doček je vodila predsjednica Društva sv. Luke Ljubica Račan. Svečanost dočeka uveličala su školska djeca pod mentorstvom časne Karmen sa kratim prigodnim programom.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
Zagreb:  30. 10. 2018.
                 POSLJEDNJI ISPRAĆAJ MONS. IVANA GOLUBA
Click to enlarge   Click to enlarge  

Profesor emeritus mons. dr. Ivan Golub, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, znanstvenik, književnik, povjesničar kulture i vrhunski hrvatski intelektualac preminuo je u četvrtak, 25. listopada u KB Sestre milosrdnice u Zagrebu, u 89. godini života i 62. godini svećeništva.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u utorak, 30. listopada 2018. u crkvi Krista Kralja na zagrebačkom Mirogoju sprovodnu Misu i obrede za preminulog mons. Ivana Goluba u zajedništvu s banjolučkim biskupom mons. Franjom Komaricom, varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, sisačkim biskupom Vladom Košićem, dekanom Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Marijom Cifrakom te mnogobrojnim okupljenim svećenicima i vjernicima.

U uvodu u sprovodnu Misu kardinal Bozanić naveo je riječi samog mons. Goluba koje je zapisao u svojoj knjizi životopisa „Običan čovjek”: „Rođenje svakoga čovjeka je Bogojavljenje. I onoga koji se je rodio 21. lipnja 1930. u Kalinovcu kao petnaesto i najmlađe dijete Luke i Bare Golub… Životni put je začuđujuće Božje djelo i čovjekovo sudjelo… Začuđen sam nad životom, zapravo nad Bogom, koji se igra i smije. I povlači niti života, poštujući čovjekovu slobodu. Dobar je Bog po ljudima. Koliki su životi ušli u moj život. Koliko se ljudi upisalo u moj život. U kolike živote je ušao moj život. U koliko života se upisao moj život. Nešto od toga znamo, ali glavninu, sve znade samo Bog… Hvala njima. Hvala svima. Bogu hvala”, dodavši: „Danas molimo za pokoj njegove duše i zahvaljujemo ponavljajući: Bogu hvala. Hvala Bogu na daru ovoga Života darovanog Bogu i čovjeku.”

Homiliju je izrekao biskup Košić navevši mnogobrojna polja djelovanja mons. Goluba u kojima je ostavio svoj trag svećenika, teologa, pjesnika, književnika, prevoditelja, znanstvenika, domoljuba… Temeljno poslanje i poziv mons. Golubu bilo je ponajprije svećenički poziv i poslanje. Biskup Košić posebno je naglasio rad prof. Goluba na polju proučavanja rada i života Jurja Križanića, ali i drugih hrvatskih velikana. Istaknuo je neizmjernu povezanost mons. Goluba s rodnim mjestom Kalinovcem.

Oproštajne govore pred kraj Misnog slavlja izrekli su: biskup Mrzljak, uime Sveučilišta u Zagrebu i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta dekan tog fakulteta prof. dr. Mario Cifrak, a uime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti njezin predsjednik akademik Zvonko Kusić.

Biskup Mrzljak istaknuo je povezanost mons. Goluba s Varaždinskom biskupijom kojoj pripada njegovo rodno mjesto, zahvalivši za dar njegova života i služenja Crkvi i hrvatskom narodu.

Liturgijsko pjevanje animirao je zbor bogoslova Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa pod ravnanjem mo Miroslava Martinjaka, izvještava Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na sprovodu su sudjelovali mnogi mještani i rodbina pokojnog prof. Ivana Goluba, načelnik Opčine Kalinovac Danijel Zvonar i predstavinici općinske vlasti, te svećenici prof. dr. sc. Đuro Zalar i kalinovački župnik preč. Mladen Gorupić.

Prijevoz do Zagreba organizirala je i donirala Općina Kalinovac.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
iz teksta: Katoličke Tiskovne Agencije, Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
autori fotografija: prof. dr. sc. Đuro Zalar, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, Nenad Erdelec
                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
Kalinovac:  1. 11. 2018.
                                                    Blagdan Svih Svetih
Click to enlarge  

U četvrtak 01. studenog na mjesnom groblju Kalinovca obilježen je euharistijskim slavljem, blagoslovom grobova i molitvama za pokojne, blagdan Svih Svetih. Pred centralnim Spomen križem groblja, euharistijsko slavlje predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić. Svečanost euharistije uveličali su liturgijskim pjesmama članovi zbora mladih i članovi zbora odraslih pod vodstvom Marine Balala. Nakon euharistije, župnik je po zahtjevu mještana blagoslivljao grobove. Odaziv vjernika na sv. misu bio je velik.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
Kalinovac:  27. listopad 2018.
                                              XVI. župni Zahvalni križni put
Click to enlarge  

Subotu nakon blagdana Lukova, 27. listopada 2017. god. održan je župni Zahvalni križni put naše župe. Križni put održan je ulicom Kolodvorskom, G. Karlovčana, Matije Gupca, Dravskom ulicom, te zaseocima Molvice i Batinske. Prva postaja Križnog puta održana je ispred župne crkve, dok su ostale postaje održane ispred vjerskih objekata ulica. Predvoditelj križnog puta bio je župnik preč. Mladen Gorupić. Zahvalni križni put bio je duhovan, dostojanstven i uzorit.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
Kalinovac:  25. listopad 2018.
                                    Preminuo akademik profesor emeritus Ivan Golub
Click to enlarge  

U KB “Sestre milosrdnice” u Zagrebu u 89. godini života i 62. godini svećeništva preminuo je profesor emeritus Ivan Golub, svećenik i teolog, znanstvenik i književnik, povjesničar kulture, vrhunski hrvatski intelektualac.

Ivan Golub

 Bio je prvi katolički teolog i svećenik koji je, nakon revolucije 1917. godine, održao predavanje o Jurju Križaniću 1981. u Sovjetskoj/Ruskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Lenjingradu. Pamte ga generacije studenata Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, a držao je predavanja na brojnim sveučilištima u Europi i u Sjedinjenim Američkim Državama. Iza sebe je ostavio bogati stvaralački opus, za svoj rad bio je nagrađen brojnim priznanjima. O tome je govorio u programu Hrvatskoga katoličkog radija o čemu više možete pročitati na poveznici.

Pogreb prof. Ivana Goluba bit će u utorak, 30. listopada na Mirogoju u 11 sati. U crkvi Krista Kralja lijes će biti izložen od 10.30 sati.

Biografija

Ivan Golub rodio se na prvi dan ljeta, 21. lipnja 1930. u Kalinovcu u Podravini kao petnaesto i najmlađe dijete Luke i Bare Golub. Osnovnu školu polazi u rodnome mjestu, Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu gdje 1950. godine maturira. Od1950. do 1952. studira filozofiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, potom teologiju do 1958. gdje postiže licencijat odnosno magisterij iz teologije, s prekidom zbog odsluženja vojnog roka u Beogradu i Zemunu 1952.-54. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1957. u zagrebačkoj katedrali polaganjem ruku zagrebačkoga nadbiskupa Franje Šepera. Od 1957. je privremeni upravitelj župe Posavski Bregi i Dubravčak Lijevi, a od 1958. do 1960. je kapelan u Krapini. Pomaže u župi sv. Jeronima u Zagrebu 1960-1961. Tu čekajući osamnaest mjeseci da mu se izda putovnica za studij u Rimu započinje rad na doktorskoj disertaciji o Jurju Križaniću.

Od 1961. do 1964. kao pitomac Hrvatskoga papinskog zavoda sv. Jeronima u Rimu studira na Papinskom sveučilištu Gregorijani gdje 1963. doktorira disertacijom o ekleziologiji Jurja Križanića „De mente ecclesiologicaGeorgii Križanić“ i na Papinskom biblijskom institutu gdje 1964. postiže akademski stupanj licencijata odnosnomagistra biblijskih znanosti.

Od 1964/65. predaje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, habilitiravši se radnjom „Čovjek slika Božja“ i drugim radovima kao docent od 1969., kao izvanredni profesor od 1976. i kao redovni profesor od 1979. Pročelnik je Katedre za dogmatsku teologiju od 1969. do umirovljenja 2000. Od 1971/72. do 1976/77. obnaša dužnost pročelnika Katedre fundamentalne teologije; nakon smrti pročelnika dr. Josipa Turčinovića, deset godina obnaša dužnost pročelnika Katedre za ekumensku teologiju. Promotor je ujedno dogmatske i ekumenske specijalizacije. Predstojnik je Instituta za ekumensku teologiju i dijalog „Juraj Križanić“ od njegova osnutka 1986. Prvi je pročelnik Odjela za kršćanski istok istog Instituta.

Od 1984/85. pozvani je profesor Papinskog orijentalnog instituta u Rimu, gdje predaje kolegije iz područja povijesti istočne teologije i ekumenizma (Juraj Križanić) i vodi kao mentor doktorske disertacije. Od 1969.do 1972. je rektor Nadbiskupskoga bogoslovskog sjemeništa u Zagrebu.

Pokreće gradnju bogoslovskog sjemeništa na Šalati i pregradnju Katoličkoga bogoslovnog fakulteta na Kaptolu, o čemu su izrađeni građevinski elaborati i osiguran novac. Sa suradnicima radi kao odgojitelj na preustroju tridentskog lika sjemeništa, naličnog samostanu, u lik sjemeništa prema misli II. vatikanskog koncila, smještenoga u mjesnu Crkvu.

Od 1992. do 1997. član je Međunarodne teološke komisije u Vatikanu. Član je Mariološkog instituta u Zagrebu. Član je Društva hrvatskih književnika, Međunarodnoga društva književnika P.E.N.a, Hrvatskoga književnog društva sv. Jeronima, Hrvatskoga mariološkog instituta, Društva hrvatskih književnih prevodilaca, Društva povjesničara umjetnosti, dopisni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dopisni član Austrijske akademije znanosti, član stranac Talijanske književne akademije Arkadije s arkadijskim imenom Arione Geresteo, akademik Papinske akademije Tiberine u Rimu, te Međunarodne udruge katolika esperantista.

Utemeljitelj je časopisa „Spectrum – prinosi i ogledi studenata teologije“ (1967), Hrvatske kršćanske bibliografije (1968) i „Hrvatske sakralne bibliografije – Bibliographia Sacra Croatica“ (1981), biltena za komunikaciju klera Zagrebačke nadbiskupije„Zajedništvo“ i suutemeljitelj (sa sveučilišnim profesorima Tomislavom Jankom Šagi Bunićem i Josipom Turčinovićem) ekumenskog biltena „Poslušni Duhu“, a od 1999. i glavni urednik istoimenoga biltena preobraženog u ekumenski časopis. Također je utemeljitelj Konferencije profesora dogmatske, fundamentalne, otačke i ekumenske teologije (1998.) i njen predsjednik u dva mandata. Utemeljitelj je i glavni urednik edicije „Monumenta sacra croatica“. Član je uredništva više jezičnog izdanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti „Hrvatska i Europa. Kultura, znanost i umjetnost“ i urednik III. sveska „Barok i prosvjetiteljstvo. XVII. i XVIII. stoljeće“ iste edicije (Zagreb 2003); također je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti član uredništva za izdavanje djela Jurja Križanića i djela o Križaniću; član uredništva za izdanje Časoslova Farnese s minijaturama Julija Klovića.

Stupa u starosnu mirovinu 2000. godine u 70. godini života, nakon 70 semestara predavanja i djelovanja na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2001. izabran je od Sveučilišnog senata u počasno-nastavno zvanje profesor emeritus.

Pojedinačna predavanja držao je na sveučilištima u Europi (Rim, Genova, Udine, Milano, Beč…) i u Sjedinjenim Američkim Državama (Columbia Universityu New Yorku, University u New Havenu, Harvard University u Cambridge Massachussets, Mary Washingtom College u Fredericksburgu.)

Kao prvi katolički teolog i svećenik nakon revolucije 1917. godine 1981. drži predavanje „Ususret 300. obljetnici smrti Jurja Križanića“ u Sovjetskoj/Ruskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Lenjingradu u SSSR. Sudjeluje na brojnim znanstvenim skupovima u domovini i u inozemstvu.

O 60. obljetnici života posvećena mu je spomenica„Homo imago et amicus Dei“, Rim 1991. O njegovu teološkom i književnom radu Anton Tamarut je na Papinskom sveučilištu Gregorijani s najvišom ocjenom obranio doktorsku disertaciju „Bild Gottes als LocusTheologicus der Gnadenlehre. Die Gnade als NäheGottes in den Werken von Ivan Golub“ (objavljena u Rimu i u Rijeci 1994). Na Katoličkom teološkom fakultetu Sveučilišta u Beču Werner Gruber obranio je 1998. također s najvišom ocjenom doktorsku disertaciju o poetskoj teologiji Ivana Goluba „Dein Licht ist in Dir – Eine Deutung des Menschen vom Imago Dei zumAmicus Dei in der poetischen Theologie Ivan Golubs“.

Na natječaju za pjesmu na talijanskom jeziku Ivan Golub dobiva povelju „Casa della poesia 1976“ od UnioneLegion d’oro u Rimu. Jedan je od desetero finalista među više od dvije stotine natjecatelja svjetskog natječaja „Fernando Rielo – Poesia mistica“ 1996. u Madridu na španjolski prevedenu, neobjavljenu zbirku „Peregrino“, a 2002. na istom natječaju zbirkom „Encuerpo y alma“ nalazi se među deset finalista od 201 natjecatelja iz dvadeset zemalja.

Ivan Golub dobitnik je nacionalne nagrade Vladimir Nazor za književnost (1994.), te odličja Republike Hrvatske Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za književnost i odličja Republike Hrvatske Reda Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića za znanost.

Rodna Koprivničko-Križevačka županija dodjeljuje mu (2001.) povelju za „doprinos razvoju županije, unapređenju kvalitete življenja, te promicanju ugleda Županije u zemlji i svijetu.“ Godine 1998. dobiva maslinov vijenac za poeziju od sve hrvatskog poetskog skupa „Croatia rediviva – kaj, ča, što, quid“ u Selcima na otoku Braču. Godine 1999. dobiva nagradu Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj za dijalektalnu poeziju. Godine 1999. Osnovna škola u Kalinovcu, čije je nekoć bio učenikom, podjeljuje mu zahvalnicu „za nesebičnu podršku i pomoć“. U Podstrani dobiva priznanje – plaketu na 12. pjesničkim susretima „Dobro jutro more“ 2008., a 2009. u Drenovcima povelju „Visoka žuta žita“za sveukupni književni opus i za trajni doprinos hrvatskoj književnosti.

Evanđeoski teološki fakultet u Osijeku, 2009. godine dodijelio mu je Ekumensku povelju, i to „slici i prijatelju Božjem, graditelju mostova između vjere i umjetnosti, kao izraz duboke zahvalnosti i priznanja za izvrsno i postojano promicanje ekumenske kulture“. Godine 2010. papa Benedikta XVI. imenovao ga je kapelanom (počasnim) Njegove Svetosti s naslovom monsinjora.

Ivan Golub je povrh osamdesetak knjiga, objavio niz znanstvenih rasprava, arhivskih izvora, književnih radova i raznih ogleda s područja teologije, književnosti i povijesti kulture u domaćim i inozemnim časopisima, na hrvatskom, latinskom, slovenskom, češkom, poljskom, ruskom, engleskom, esperanto, francuskom, španjolskom, njemačkom, talijanskom, portugalskom…

Više mu je pjesama uglazbljeno. Također je autor nekoliko filmskih scenarija o životu Jurja Klovića i Rimu.

tekstu uzet iz web stranica varaždinske biskupije
                                                                                                                                                        povratak kronika događaja
Kalinovac:  21. listopad 2018.
                                  Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
Click to enlarge  

U nedjelju, 21. listopada u župnoj crkvi Sv. Luke u Kalinovcu, učenici i učitelji Osnovne škole Ivan Lacković Croata Kalinovac, obilježili su prigodnim programom Dan kruha, zahvalnosti za plodove i darove zemlje kojima nas je tijekom godine darivao Bog. Program je sadržavao pjesme, recitacije, igrokaz i krasnoslov pod mentorstvom vjeroučiteljice Viktorije Hrženjak i u pratnji Marine Balala na sintesajzeru.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik Gorupić, koji je u toj prigodi blagoslovio od djece donijete kolače i krušne proizvode, te misne prikazne darove koje su djeca prinijela na oltar (hostije, grožđe, vino, kruh, povrće, voće, zemlju i vodu).

Kako bi učenici i mještani što dostojnije i ljepše proslavili ovu svečanost, školska djeca i Jelica, uredili su prostor ispred oltara. Odaziv vjernika bio je velik.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
Kalinovac:  18. listopad 2018.
                                          Obilježen blagdan sv. Luke
Click to enlarge  

Župa Kalinovac proslavila je u četvrtak 18. listopada blagdan svojeg nebeskog zaštitnika sv. Luke evanđelista i Dan Općine Kalinovac. Na poziv župnika, proštenjarsku svečanu koncelebriranu sv. misu predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. Na svetoj misi suslavili su: domaći sin prof. dr. sc. Đuro Zalar, nekadašnji kalinovački župnik preč. Nikica Samodol, sada župnik u Nedelišću, svećenici Đurđevačkog dekanata i našim župnik dekan ovoga dekanata. Ljepoti misnoga slavlja svojim ministriranjem i svjedočenjem o duhovnom pozivu pridonijela su i dvojica sjemeništaraca Varaždinske biskupije koja potječu iz već spomenutog dekanata: Hrvoje Havliček, maturant iz župe Kozarevac i David Đuroci, drugaš iz župe Novo Virje. Misno slavlje liturgijskim pjesmama uveličao je naš župni zbor pod vodstvom voditeljice zbora Marine Balala. Na svetoj misi prisustvovali su uz veliki broj domaćih vjernika i vjernici iz Prevlake, rodnog mjesta našeg župnika, te ugledni gosti iz političkog i društvenog života: općinski načelnik Danijel Zvonar, zamjenik župana KKŽ Darko Sobota, zamjenik općinskog načelnika Danijel Moslavac, predsjednik Općinskog vijeća Mladen Orešić, te i općinski i župni vijećnici. Na kraju sv. mise preč. Matiji darovana je za uspomenu na Kalinovac slika naše crkve nacrtana tehnikom ulje na platnu od domaćeg sina Zlatka Kirinca. Svečanost je završila domjenkom u župnoj kući.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
Kalinovac:  15.-17.  X. 2018.
                                  Trodnevna listopadska duhovna obnova
Click to enlarge  

U župi je održana od 15. do 17. listopada trodnevna duhovna obnova povodom blagdana našeg nebeskog zaštitnika sv. Luke, evanđelista. Voditelji duhovne obnove bili su: župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja, dušobrižnik Kurije Marijine legije „Kraljice mučenika“ i naš župnik preč. Mladen Gorupić, dekan Đurđevačkog dekanata. Obnova duhovonosti sadržavala je moljenje krunice listopadske pobožnosti, pjevano euharistijsko slavlje i klanjanje Presvotom Oltarskom Sakramentu. Svečanost obnove uveličao je svojim pjevanjem mješoviti župni zbor pod vodstvom s. Karmen Hajdinjak. Tokom duhovne obnove vjernici su imali prigodu za ispovijed i osobni razgovor s voditeljem obnove.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
Kalinovac:  14.  X. 2018.
                                   Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
Click to enlarge  

U nedjelju, 14. studenog u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđelista u Kalinovcu obilježen je Dan kruha i zahvalnost za plodove zemlje. Kruh i plodove zemlje blagoslovio je prije misnog slavlja predvoditelj euharistije župnik preč. Mladen Gorupić. Oltarni stol za potrebe blagoslova uredila je zvonarica i sakristantica Jelica Štefanić. Misno slavlje uveličao je veliki crkveni zbor pod vodstvom voditeljice zbora Marina Balala.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge        
autor fotografija: Miroslav Pokrivko
                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
Kalinovac:  3.  IX. 2018.
                                                             Župno klečanje
Click to enlarge  

Misnim slavljima i cjelodnevnim klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu, obilježen je 3. rujna župni blagdan „Klečanje“.

Tog dana na podnevnoj sv. misi obilježen je i zaziv Duha Svetoga za početak nove školske i vjeronaučne godine, a na poslijepodnevnoj misi obilježili smo Dan bolesnika naše župe. Poslijepodnevno misno slavlje predvodio je naš župnik preč, Gorupić. Na sv. misi bili su prisutni župljani, te bolesni i nemoćni. Prije sv. mise za njih je bila organizirana ispovijed i bolesničko pomazanje, a nakon sv. mise zajedničko druženje na župnom dvoru. Nakon Euharistijskog slavlja održano je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Druženje u župnom dvoru, te prijevoz bolesnika i nemoćnih organizirali su volonteri župnog Caritasa i članovi Društva sv. Luke. Sve njih obišli su i posjetili članovi Marijine legije te ih obavijestili o istome. U svemu ovome pridružila nam se i Udruga žena Kalnovčice (partneri u projektu), koje su napravile kompot i podijelile našim župljanima na druženju.  Ovim putem zahvaljujem se Udruži žena „Kalnovčice“, OPG Martin Jušta koji je pripremio hranu i piće, te svim ostalim članovima koji su nakon mise došli i pomogli. Posebno hvala našim bolesnicima koji su prepoznali naš trud i rad i koji su došli nakon mise na zajedničko druženje koje smo im pripremili.

Ovaj projekt je financiran sredstvima Općine Kalinovac.

DOPIS: Ljubica Račan
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge        
                                                                                                                                                  povratak kronika događaja
Kalinovac:  27.  V. 2018.
                                         Proslava Presvetog Trojstva
Click to enlarge  

Jutarnjim, podnevnim i večernjim euharistijskim slavljem obilježen je 27. svibnja kalinovački proštenjarski blagdan Presvetog Trojstva. Jutarnje i večernje misno slavlje predvodio je župnik prečasni Mladen Gorupić, a podnevno glavno proštenjarsko euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Ivica Gladoić, župnik župe Kozarevac u suslavlju vlč. Krunoslava Kefelje, župnika župe Podravskih Sesveta i našega župnika. Prije sv. mise vjernike je ispovijedao vlč. Krunoslav Kefelja. Koncelebrirano misno slavlje uveličao je veliki crkveni zbor.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge        
                                                                                                                                                  povratak kronika događaja
Kalinovac:  13. 5.  2018.
                                                              Obilježen majčin dan
Click to enlarge  

U nedjelju 13. svibnja u župnoj crkvi na podnevnom euharistijskom slavlju  obilježen je Majčin dan. Svečanost je održana s prigodnim recitacijama i pjesmama vjeronaučne djece i dječjeg zbora pod mentorstvom vjeroučiteljice Viktorije Hrženjak i voditeljice župnih zborova Marine Balala. Nastup je održan s ljubavlju pred svojima, a i mnogim drugim majkama u crkvi koje su i same osjetile toplinu majčinske ljubavi. U toj prigodi svim majkama podijeljen je jedan cvijet. Također  čestitkama svim majkama pridružio se i predvoditelj misnog slavlja naš župnik Mladen.

 

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                  povratak kronika događaja
Kalinovac:  4. 5.  2018.
                                               Blagdan sv. Florijana
Click to enlarge  

U skladu s dugogodišnjom tradicijom Kalnovečki vatrogasci svečano su obilježili 4. svibnja – Dan vatrogastva i blagdan sv. Florijana njihovog zaštitnika. U poslijepodnevnim satima na mjesnom groblju u Kalinovcu zapovjednici DVD-a Kalinovac, DVD-a Batinske i Vatrogasne zajednice Općine Kalinovac zajedno sa načelnikom Općine Kalinovac Danijelom Zvonarom, položili su vijenac i zapalili svijeću za sve preminule vatrogasce i za sve branitelje Republike Hrvatske. Svečanost je nastavljena u župnoj crkvi gdje je održana sv. misa za sve pokojne vatrogasce. Svetu misu predvodio je naš župnik Mladen koji je na kraju sv. mise svim vatrogascima čestitao njihov blagdan i zahvalio na njihovom dobročinstvu i dobrovoljnom radu. Nakon sv. mise članovi VZO Kalinovac nastavili su druženje u Vatrogasnom domu Kalinovac.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                         povratak kronika događaja
Kalinovac:  1. travanj 2018.
                                                            Uskrs
Click to enlarge  

Jutarnjim i podnevnim euharistijskim slavljem, procesijom i blagoslovima, svečano je proslavljen Uskrs u Kalinovcu. Euharistijska slavlja predvodio je župnik prečasni Mladen Gorupić, a uveličao uskrsnim pjesmama naš zbor odraslih i zbor mladih u pratnji Marine Balala na orguljama. Tog dana mještani i mještanke Kalinovca donijeli su na sv. misu uskrsna jestiva koja je na kraju misnog slavlja blagoslovio naš župnik. Na jutarnjoj svečanosti po uskrsnoj tradiciji, u spomen naših majki i baka, među vjernicima bilo je velik broj žena i djevojaka odjevenih u kalinovačku narodnu nošnju. Na podnevnom euharistijskom slavlju održana je tradicionalna procesija sa Uskrslim Isusom oko crkve. Prije završetka obadviju misa, preč. Gorupić čestitao je svim vjernicima sretan i blagoslovljen Uskrs, darovao čokoladnim pisanicama djecu, te zahvalio svim prisutnima koji su došli u narodnoj nošnji na očuvanju te tradicije.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
               Aktivnosti kalinovačkih udruga na svečanostima Uskrsa
Već duži niz godina VZO Kalinovac redovito sudjeluje na Uskrsnim svečanostima Župe Kalinovac. Na Veliki petak na obredu Službe muke i smrti Gospodnje njihovi članovi u svečanim vatrogasnim uniformama uveličavajući taj obred, te nakon obreda čuvaju do kasnih večernjih sati Božji grob. U nedjeljnu uskrsnu misnu svečanost uključili su se u tradicionalnim kalinovačkim narodnim nošnjama KUD Grgur  Karlovčan, članice KU "Tomislav Franjić", članice Udruge žena „Kalnovčice“ i članice udruge Umirovljenika Kalinovca. Mnogi vjernici po tradiciji donijeli su na jutarnju sv. misu jestiva koja je blagoslovio predvoditelj misnog slavlja župnik preč. Gorupić.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                         povratak kronika događaja
Kalinovac:  31. ožujak 2018.
                             Velika subota „Uskrsnuće Gospodinovo“
Click to enlarge  

Velika subota obilježena je cjelodnevnim bdijenjem u župnoj crkvi ispred Isusovog groba i Presvetim Oltarskim Sakramentom. U večernjim satima održana je proslava „Uskrsnuća Gospodinova“ . Na obredu službe svijetla, župnik preč. Mladen Gorupić blagoslovio je uskrsnu vatru i veliku uskrsnu svijeću čiji je plamen prenesen u crkvi na svijeće vjernika. Nakon obreda službe riječi, održan je obred krsne službe pri kojoj je župnik blagoslovio krsnu vodu, vodio obnovu krsnih obećanja župljana, te ih zatim blagoslovio tom krsnom vodom. Zadnji dio obreda bilo je euharistijsko slavlje pod kojem je Pričesni Presveti Oltarski Sakrament ponovo prenesen u glavno svetohranište svetišta župne crkve.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge      
                                                                                                                                          povratak kronika događaja
Kalinovac:  30. ožujak 2018.
                          Veliki petak - Služba muke i smrti Gospodnje
Click to enlarge  

Na Veliki petak, 30. ožujak, u župi je održan obred „Službe muke i smrti Gospodnje“ i Križni put ulicom Brezovicom. U župnoj crkvi obrednu službu predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić. Odaziv vjernika bio je velik. Na svečanost se uključio VZO Kalinovac. Nakon obreda vjernicima je bio omogućen posjet Božjem grobu kojeg su čuvali članovi Vatrogasne zajednice Općine Kalinovac. U večernjim satima Velikog petka održana je procesija Križnog puta ulicom Stjepana Radića. Procesija je krenula u 20 sati ispred župne crkve gdje je održana prva postaja. Obrede Križnog puta vodio je u suradnji čitaća i pjevača, župnik prečasni Mladen Gorupić.  Cijelim putem sudionici procesije svih dobnih skupina nosili su upaljene svijeće ili lampaše. Nakon završetka Križnog puta sudionici procesije posjetili su Božji grob, a zatim se u tišini razišli. Broj sudionika Križnog puta bio je velik.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:  3.  4.  2018.
                                              Posjeta starijih i potrebitih
Click to enlarge  

Volonteri Caritasa koji djeluju u sklopu Društva svetog Luke posjetili su u tjednu prije Uskrsa 20 obitelji na području općine Kalinovac.  Kao mali znak pažnje nosili smo voće, čaj, sok, bombone, te uskrsne košarice koje su izradile vrijedne članice udruge žena „Kalnovčice“. Svima kojima smo došli zaželjeli smo sretan Uskrs i uskrsne  blagdane, te mnogo zdravlja i duhovne snage.  Nama koji obavljamo tu aktivnost je najveće zadovoljstvo kada vidimo koliko tim ljudima znači naš posjet. U vrlo ugodnom razgovoru provedemo s njima oko sat vremena i kroz razgovor čujemo mnoge priče iz njihovih života. Ovim putem volonteri župnog Caritasa i članovi Društva sv. Luke  zahvaljuju Udruzi žena „Kalnovčice“ na uspješnoj suradnji.

 

Iz dopisa Ljubice Račan

Click to enlarge        
                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac:    25. 3.  2018.
                                                     Cvjetnica - križni put
Click to enlarge  

U poslijepodnevnim satima blagdana Cvjetnice održan je Križni put ulicama Kalinovca: Kolodvorskom, Grgura Karlovčana, Mate Kaića i Dravskom ulicom. Križni put predvodio je župnik Gorupić suslavlju Marijinih legionara, čitaća, velikog župnog zbora, članova Župnog vijeća, Caritasa i župljana Kalinovca. Cijelim putem molile su se prigodne molitve i pjevale korizmene pjesme. Čelni križ nosili su muški sudionici križnoga puta mijenjajući se naizmjence od postaje do postaje koje su održane ispred župnih sakralnih objekata.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                             povratak kronika događaja
Kalinovac:    25. 3.  2018.
                                                    Cvjetnica - misna slavlja
Click to enlarge  

Kalinovačka župa nizom vjerskih aktivnosti obilježila je 25. ožujka blagdan Cvjetnicu. Na jutarnjoj i podnevnoj sv. misi na vratima župne crkve volonteri župnog Caritasa ponudili su uz dobrovoljni prilog maslinove grančice, koje je na euharistijskim slavljima blagoslovio župnik preč. Mladen Gorupić. Nabavu maslinovih grančica organizirala je Jelica Štefanić, a darovala Ljubica Kenđelić iz Pule (rođ. Dautanec iz ulice G. Karlovčana) i Marko Fusić iz Savudrije (iz ulice Ciglane). Prihod od grančica upotrijebit će se za potrebe uređenja Božjeg groba. Na podnevnom euharistijskom slavlju održana je procesija oko crkve u kojoj su vjernici nosili posvećene maslinove grančice, a župnik preč. Gorupić. Taj dan na oba euharistijska slavlja prikazana je Muka Gospodina Isusa Krista koju su ove godine pjevali na jutarnjoj sv. misi Marija i Marina Igrič, Ljubica Račan, Ljubica Lugarov, Sunčica Orešić, Franjo Dautanec i Slavko Matica, te na podnevnoj sv. misi Ana Cvilinder, Ivan Živko, Goga Golubić, Danijel Zvonar, Gordana Špoljar, Sanja Miklić i Marina Balala.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                             povratak kronika događaja
Kalinovac:    23. 3.  2018.
                                       Obilježen u župi Žalosni petak
Click to enlarge  

Ispred kapelice Majke Božje Žalosne u Donjem kraju obilježen je 23. ožujka kršćanski blagdan Žalosni petak. Blagdanska pobožnost održana je Marijanskim Križnim putem kojeg su predvodile Slavica Dautanec, Jasnica Kovačev i Mirjana Paviša, te euharistijskim slavljem kojeg je predvodio župnik, dekan preč. Mladen Gorupić. Korizmenim pjesmama pobožnost križnog puta i euharistijsko slavlje uveličao je zbor odraslih pod vodstvom sestre Karmen Hajdinjak. Obzirom na hladno i vjetrovito vrijeme odaziv vjernika bio je dobar. Na dijelovima zemlje zaštićene od sunca još se mogao naći snijeg.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                              povratak kronika događaja
Kalinovac:    19. 3.  2018.
                                      Blagdan sv. Josipa i Dan očeva
Click to enlarge  

U ponedjeljak 19. ožujka 2018. godine, svečanim misnim slavljem i priredbom obilježen je blagdan sv. Josipa i Dan očeva. Svetu misu predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić, a uveličao liturgijskim pjesmama dječji zbor pod vodstvom Marine Balala. Na kraju misnog slavlja ispred bočnog oltara sv. Josipa izmoljene su Litanije sv. Josipa.

Svečanost je završila priredbom učenika vjeronaučne nastave OŠ ILC Kalinovac pod mentorstvom vjeroučiteljice Viktorije Hrženjak i voditeljice župnih zborova Marine Balala. Program zahvale očevima sastojao se od recitacije i zbornog pjevanja. Na kraju nastupa vjernici su ih nagradili velikim pljeskom.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge      
                                                                                                                                              povratak kronika događaja
Kalinovac:    11. 3.  2018.
                                        Humanitarna akcija prodaje kolača
Click to enlarge  

U nedjelju 11. ožujka volonteri Caritasa župe Svetog Luke evanđeliste iz Kalinovca  imali su akciju prodaje kolača. Sav prihod od prodaje namijenjen je za potreba varaždinskog Caritasa. U pečenju kolača za ovu akciju sudjelovali su članovi župnog Caritasa, Društva svetog Luke, Marijine legije, članovi zborova, župni vijećnici i naš župnik. Također je kolače ispeklo i donijelo i nekoliko župljana koji nisu članovi ni jednog društva. U ime Caritasa veliko hvala svima koji su doprinijeli ovoj akciji te svojim doprinosom pomogli one kojima je najpotrebnije.

                                                                                                                                              povratak kronika događaja
Kalinovac:    18. 2. - 30.3.  2018.
                                            Pobožnosti Križnoga puta
Click to enlarge  

U korizmeno vrijeme, a posebno u Velikom tjednu, vjernici skrušeno obavljaju pobožnost Križnog puta pomoću kojeg sućutno prolaze zadnji dio puta kojim je prošao Isus tijekom svojeg zemaljskog života: od Maslinskog brda gdje je Gospodin bio u smrtnoj muci sve do brda Kalvarije, gdje je bio raspet. U Kalinovcu pobožnosti se obnašaju ispred postaja Križnog puta župne crkve svaki petak i nedjelju prije misnog slavlja. Križni put petkom predvodi župnik preč. Gorupić sa djecom, a nedjeljom Križni put predvodi Prezidij Kraljice anđela i djeca.

                                                                                                                                              povratak kronika događaja
Kalinovac:    11. 2.  2018.
                                    Ljubica Erdec, nova članica Marijine legije
Click to enlarge  

Ljubica Erdec, župna vijećnica i aktivna članica Kalinovačke župe postala je nova članica kalinovačkog Prezidija Marijine legije Kraljica Anđela. Legionarsko obečanje Ljubica je dala  19. 2. 2018. g. u prisutvu duhovnika legije, župnika Mladena Gorupića. O tom novom vjerskom iskušenju Ljubica nam kaže:

Tri mjeseca bila sam na kušnji i tada sam nadahnuta Duhom Svetim dala Presvetoj Djevici Mariji obećanje da ću biti njezin član, te da ću joj služiti molitvom i dobrim djelima. Biti član Marijine legije za mene je izuzetna čast, jer „Ona“ mi daje neizmjernu snagu i jakost u ovom tako problematičnom životu u kojem želim biti svjetlo – ne osvjetljavati samo svoje staze, već i drugima  donositi svjetlost, radost i osmjeh na lica.

Click to enlarge        
                                                                                                                                              povratak kronika događaja
Kalinovac:    11. 2.  2018.
                 Obilježen blagdan Gospe Lurdske i Blaženog Alojzija Stepinca
Click to enlarge  

Jutarnjem i podnevnim euharistijskim slavljem obilježen je blagdan Gospe Lurdske. Blagdanske svečanosti predvodio je župnik Gorupić, a uveličao ih liturgijskim pjesmama crkveni zbor odraslih pod vodstvom Marine Balala. Na početku sv. mise održana je oko crkve procesija sa kipom Gospe Lurdske i upaljenim svijećama koje je prije svete mise prodavao župni Caritas. Kip Gospe Lurdske nosile su Renata Puhač, Karmen Miklić, Lucija Miklić i Klara Benšić. Dan prije obilježen je  i blagdan blaženog Alojzija Stepinca, čije su moći pohranjene u misnom stolu naše župne crkve.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge      
                                                                                                                                              povratak kronika događaja
Kalinovac:    10. 2.  2018.
                        Održana misa zahvalnica zlatnog jubileja braka
                                  Ignaca Rabađije i Marije rođ. Zvonar
Click to enlarge  

U subotu 10. veljače održana je sveta misa zahvalnica za 50. godina braka Ignaca Rabađije i Marije rođ. Zvonar. U užem krugu rodbine i prijatelja u župnoj crkvi svetu misu zahvalnicu predvodio je naš župnik Gorupić. Na kraju svečanosti, župnik je slavljenicima poklonio mali poklon u znak siječnja na ovu svečanost.

Ovom prigodom i uredništvo web stranice želi slavljenicima sve najbolje u braku i daljnjem životu.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                              povratak kronika događaja
Kalinovac:    2. 2.  2018.
                              Sprvim snijegom ove zime obilježen blagdan Svijećnice
Click to enlarge  

Župa je proslavila u petak 2. veljače Svijećnicu, spomen Isusova prikazanja u Hramu. U prigodi tog dana volonteri župnog Caritasa ponudili su na ulaznim vratima crkve svijeće koje je na početku obadvije euharistije, upaljene u rukama vjernika blagoslovio predvoditelj misnog slavlja župnik preč. Gorupić. Misna slavlja uveličavao je veliki župni zbor u pratnji č. s. Karmen Hajdinjak. Prihod od prodaje svijeća upotrijebit će se za humanitarne akcije župnog Caritasa. Na ovogodišnji blagdan Svijećnicu pao je prvi snijeg ove zime i započeli prvi zimski hladni dani.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge      
                                                                                                                                              povratak kronika događaja
Kalinovac:    26. 1.  2018.
                 Izvješće sa godišnje skupštine Društva sv. Luke Kalinovac
Click to enlarge  

26.01.2018. održana je godišnja skupština Društva sv. Luke. Na samom početku sve prisutne pozdravila je predsjednica udruge Ljubica Račan.

- Izvješće o radu udruge pročitala je tajnica Jasna Marić te je isti jednoglasno i prihvaćen.

-na blagdan Majke Božje Lurdske za dan bolesnika posjetili smo 10-ak bolesnih župljana, te smo u toku godine posjetili naše župljane koji se nalaze u staračkim domovina tj. udomiteljstvima u Đurđevcu, Ferdinandovcu, Glogovcu, Starigradu, Koprivnici i Kalinovcu.

-skupljali smo hranu i živežne namirnice za sjemenište i pučku kuhinju u Vž,

-sudjelujemo na sastancima u Varaždinu-susret voditelja i djelatnika Caritasa,
-sudjelujemo u svim aktivnostima koje organizira Biskupski Caritas,
-03.09. obilježeno je župno klanjanje,a tom prigodom služena je Sv. misa za sve starije i nemoćne župljane, gdje su stari i bolesni imali ispovijed i bolesničko pomazanje, a poslije mise održan je na župnom dvoru domjenak za sve prisutne. Partner u tom projektu bila nam je Udruga žena Kalnovčice,koje su donijele svoj uradak kompot i podijelile za desert i ovom prigodom im se na tome zahvaljujem,
-za Uskrs i Božić posjetili smo 30-ak samačkih domaćinstava, a u tome pridružila su nam se djeca Dječjeg vrtića Bubamara koja su sa svojim tetama izradila prigodne čestitke i ukrase, a ujedno bila i partner u projektu,
-na Cvjetnicu i treću nedjelju Došašća posjetili smo one najsiromašnije u župi noseći im paket za namirnicama i kućnim potrepštinama,
- dječji zbor nastupio je na festivalu Zlatna harfa u 5. mjesecu u župi Margečan,
- 03.12. povodom Sv. Nikole održana je tradicionalna priredba za svu djecu od navršene 1 do 14 godina s područja naše općine, a partner u tom projektu bila nam je Kulturna udruga Tomislav Franjić koja je sa svojom malom dramskom skupinom izvela prigodni kulturni program,
- Zbor mladih i zbor odraslih nastupao je na novogodišnjem koncertu Kulturne udruge Tomislav Franjić, pjevao kod prikaza živih jaslica i paljenja adventske svijeće, te održao božićni koncert na Sveta tri kralja u župnoj crkvi.
- Financijski izvještaj pročitala je Slavica Dautanec koji je jednoglasno prihvaćen.
U 2017. godini prihodi od Općine bili su 6000,00 kn. Od toga je 3000,00 kn utrošeno za projekt Dječji festival „Zlatna harfa“ održan u župi Margečan, 2000,00 kn za projekt Tradicionalna priredba povodom sv. Nikole, te 1000,00 kn za projekt Posjeta bolesnika, starijih i nemoćnih u našoj župi.
- Plan rada za 2018. godinu pročitala je predsjednica udruge Ljubica Račan te je isti jednoglasno i prihvaćen.
- U 2018. godini planiramo napraviti 2 projekta a to su:
1. Aktivna zajednica mladih i starih u našoj župi,
Provedbom predloženog projekta nastojimo uključiti djecu i mlade u tradicijske vrijednosti društva, uključiti mlade da aktivno brinu o starima, uključiti osobe stare životne dobi u zajednicu i događanja, njegovati tradicijsku glazbu izvedbom skladbi na tradicijskim instrumentima. Prihvaćanjem starih u zajednicu neće se osjećati zaboravljeno već prihvaćeno, djeca će spoznati vrijednost starih običaja pa se mogu uključiti u neku od župnih aktivnosti pjevača/svirača (ako znaju svirati neki instrument), ministranata ili čitača. Međusobno upoznavanje i druženje, pjevanje i sviranje, izrada igrokaza i predstava kojima se nastoji na tradicionalan način prikazati neki događaj iz prošlosti npr. prikaz tradicionalnog darivanja Sv. Nikole. Društvo Svetog Luke svake godine ima akciju pečenja kolača u koju se mogu uključiti svi župljani. Prikupljenim novcem kupujemo mali znak pažnje našim starim, bolesnim i nemoćnim župljanima. Projektom nastojimo potaknuti druženje sa starima u smislu posjete i pravljenja društva.
2. Pjesmom do zajedništva
Festival Dobrog pastira je hrvatski glazbeni festival duhovne glazbe. Na festivalu se predstavljaju zborovi mladih iz Varaždinske biskupije s jednom (autorskom) pjesmom koja slavi Božje očinstvo,
Zlatna harfa jest festival u organizaciji Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije. Festival je to duhovne glazbe, duhovne šansone na kojem sudjeluje mnoštvo malih crkvenih pjevača, članova župnih dječjih zborova. Festival se već tradicionalno održava u župama Varaždinske biskupije i to uglavnom krajem mjeseca travnja, neposredno nakon Uskrsa.
Nosač zvuka koji bi snimali župni zbor i zbor mladih župe sv. Luke Kalinovac obuhvatio bi tradicionalne božićne napjeve podravskog kraja, ali i cijele Hrvatske. Predviđeno je kronološki popratiti razvoj božićnih pjesama od 17. stoljeća pa sve do danas.
Koncert povodom blagdana Gospe Snježne predstavlja priliku za boljim upoznavanjem zborova i župljana iz okolnih župa. U goste bi pozvali župni zbor iz župe Ferdinandovac. Blagdan Sv. Cecilije obilježili bi svi zborovi uz zajedničko druženje. Božićni koncert zborova župe sv. Luke bio bi održan na Tri kralja (06.01.2019.). Koncert bi ujedno bio i prilika za promociju novo snimljenog nosača zvuka te bi se na njemu župljani i drugi gosti imali prilike upoznati s pjesmama koje su snimljene.
Za zbor odraslih planiramo šivati košulje koje bi nam služile prilikom nastupa zbora.
Nakon točke razno predsjednica udruge Ljubica Račan zahvalila se još jednom svim prisutnim članovima i gostima na skupštini te dala riječ zamjeniku načelnika Danijelu Moslavcu koji je pozdravio sve prisutne te pohvalio rad udruge i obećao suradnju sa općinom te pomoć u daljnjem radu udruge.
Skupština je završila u dobrom ozračju sa malim domjenkom kojega su pripremili vrijedni članovi udruge, pa im se od srca zahvaljujem na učinjenome.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
           Iz dopisa: Ljubice Račan
                                                                                                                                              povratak kronika događaja
Kalinovac:    14. 1.  2018.
                                                  Blagoslov župne kuće
Click to enlarge  

Nakon podnevne svete mise u nedjelju 14. siječnja održana je u župnoj kući svečanost blagoslova kuće, imovine i ljudi koji u njoj borave i rade, te sastanak Župnog vijeća. Blagoslov je zazvao po Bogu, izvoru i počelu svakog blagoslova naš župnik preč. Mladen Gorupić. Ove godine na blagoslovu župne kuće prisustvovali su dožupan KKŽ Darko Sobota,  načelnik Općine Kalinovca i župni vijećnik Danijel Zvonar, župni vijećnici, voditelji župnih društava, suradnici i ministranti. Poslije blagoslova, svečanost se nastavila zajedničkim domjenkom, a zatim izvještajnim sastankom župnog vijeća.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:   12.  2017.
                            Posjeta starijima i potrebitima
Click to enlarge  

Volonteri Caritasa koji djeluju u sklopu Društva svetog Luke posjetili su u vrijeme adventa oko 15 obitelji na području općine Kalinovac.  Onima kojima je to najpotrebnije osigurali smo poklon pakete sa namirnicama i kućnim potrepštinama, a svim ostalima kao mali znak pažnje nosili smo voće, čaj, sok, bombone, kompot kojega su uradile članice udruge žena „Kalnovčice“ i Božićni ukras te čestitku koju su izradila djeca dječjeg vrtića Bubamara Kalinovac sa svojim tetama. Svima kojima smo došli zaželjeli smo sretan Božić i božićne  blagdane, te mnogo zdravlja i duhovne snage.  Ovim putem zahvaljujem se svim volonterima Caritasa koji su našli slobodnog vremena i obišli naše stare i bolesne župljane. Također se zahvaljujem Udruzi žena „Kalnovčice“ i Dječjem vrtiću „Bubamara“ Kalinovac na uspješnoj suradnji.

iz dopisa Ljubice Račan
                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac:
                                              BLAGOSLOV OBITELJI:
Click to enlarge   Click to enlarge  
       
Click to enlarge   Click to enlarge  

Blagoslov o Božiću primilo je 392 obitelji, nije primilo 44 obitelji, a praznih kuća u župi je 111.

U Kolodvorskoj ulici primilo je blagoslov 106 obitelji, a nije primilo njih 9; Na Cigleni primilo je svih 16 obitelji; U G. Karlovčana primilo je 38, a nije 5; U S. Radića primilo je 26, a nije 1; U Dravskoj je primilo 88 obitelji, a nije 11; U Kutu je primilo 15, a nije 1; U Batinskoj je primilo 4, a nije 2; U M. Kaića je primilo 36, a nije 2; Na Peskima je primilo 14, a nije 6; Na H. Gredi je primilo 15, a nije 3; Na H. Vodi je primilo 8, a nije 2; Na Batinskama je primilo 13, a nije 2; Na Molvicama je primilo 13, a nije 1;

U ime zvonarice, ministranata i u svoje ime zahvaljujem na lijepom prijemu, hrani, piću i primjerenom daru. Svaki Vaš dar od srca, Bogu je najdraži dar! Dar na blagoslovu obitelji bio je 46.000,00kn; Taj dar ide u župnu blagajnu za potrebe župe;

ULICA BLAGOSLOV PRAZNE
PRIMILO NIJE PRIMILO KUĆE
2014 2017   2014 2017   2014 2017
Kolodvorska 115 106 5 9 21 28
Ciglana 15 16 - - 4 2
Grgura Karlovčana 41 38 10 5 5 16
Stjepana Radića 24 26 - 1 6 6
Dravska 92 88 11 11 16 23
Kut 15 15 1 1 3 4
Batinska 3 4 3 2 1 1
Mate Kaića 27 36 4 2 7 12
Matije Gupca 18 14 3 6 6 8
Hrastova Greda 18 15 2 3 3 5
Hladna Voda 8 8 2 2 - -
Batinske 30 13 4 2 3 3
Molvcice 13 13 2 1 2 3
UKUPNO 419 392 47 44 77 111
                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac:  6. 1.  2018.
                            Bogojavljenje i božićno novogodišnji koncert
Click to enlarge  

U subotu 6. siječnja u božićnom ozračju Kalinovačka župa obilježila je blagdan Bogojavljenja (Sveta tri kralja). Na jutarnjoj svečanosti predvoditelj misnog slavlja župnik preč. Mladen blagoslovio je vodu za potrebe župe i s njome blagoslovio vjernike na misi. Na kraju misnog slavlja vjernici su mogli odnijeti blagoslovljenu vodu kućama. Posebno svečano bilo je podnevno koncelebrirano misno slavlje koje je predvodio vlč. dr Dario Paviša u suslavlju vlč. dr Yena i našeg župnika. Na kraju misnog slavlja naši župni zborovi održali su božićno novogodišnji koncert. Skladbe posvećene najradosnijem dobu godine izvela su dva naša župna zbora, mješoviti zbor odraslih i župni zbor mladih pod mentorstvom i vodstvom Marine Balala. U izvedbi duhovnih skladbi uživali su vjernici podnevne svete mise i svećenici euharistije, domaći sin svećenik Dario Paviša i njegov prijatelj tajnik nuncijature Svete Stolice u Sri Lanki, vlč. Jan Maria iz Malezije. Uz božićni repertuar pjesmi, članovi dramske skupine Kulturne udruge Tomislav Franjić prikazali su kratke scenske prikaze božićnih običaja.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac:  5. 1.  2018.
                                                           Zvjezdari
Click to enlarge  

Stari vjerski običaj zvjezdara i ove godine zahvaljujući pojedinim obiteljima nije zamro u Kalinovcu. Petog siječnja u oči blagdana Sveta tri kralja pojedina djeca su sa ručno izrađenim zvjezdarkama u predvečernjim satima pohodila obiteljske kuće. Dječaci koji simboliziraju rođenje Isusa, svojim dolaskom u kuće mještana stavljaju domaćine u funkciju darežljivih i mudrih triju kraljeva koji su se poklonili Isusu i darivali ga, i time pridobili njegovo milosrđe.

Danas nažalost radije prigrljujemo strane običaje koji nemaju nikave veze sa našom baštinom, srameći se naših lijepih obićaja roditelja, djedova i baka.

Click to enlarge        
                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:  2. 1.  2018.
            Božićno-novogodišnji kulturno umjetnički program u spomen
                                                   Tomislavu Franjiću
Click to enlarge  

U Društvenom domu Kalinovca održan je 2. siječnja božićno-novogodišnji kulturno umjetnički program u spomen pokojnom Tomislavu Franjiću. Četvrtu po redu novogodišnju priredbu organizirala je KU „Tomislav Franjić“ Kalinovac u partnerstvu Društva sv. Luke evanđelista.

U programu su sudjelovali: Kulturna udruga «Tomislav Franjić» - mješoviti pjevački zbor i tamburaški sastav, KUD „Grgur Karlovčan“, Zborovi Župe sv. Luke ev. , Zbor Udruge umirovljenika, Dječji vrtić „Bubamara“, zadruga „Kalina“ O.Š. Ivan Lackovića-Croata, velečasni dr. Yen, te gošće večeri: ŽVS „Đurđevčice“. Crkveni zborovi na toj manifestaciji sudjeluju od samog nastanka, a ove godine prikazali su se preko Velikog i mješovitog crkvenog zbora nizom pjesama pod dirigentskim vodstvom Marine Balala.

Uz mnoge mještane na svečanosti su prisustvovali župnik preč. Mladen Gorupić, zamjenik župana KKŽ Darko Sobota, načelnik Općine Kalinovca Danijel Zvonar, ravnateljica OŠ ILC Mirjana Bazijanec, tajnik Apostolske nuncijature u Tajlandu, domaći sin vlč. Dario Paviša i njegov prijatelj tajnik Apostolske nuncijature u Sri Lanci, vlč. dr. Juan Maria Chun Yean Choongte, te mnogi predstavnici društvenih i vjerskih organizacija.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                             povratak kronika događaja
Aktivnosti 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010 2011. 2012 2013. 2014. 2015. 2016. 2017. 2018.
  početak stranice