2005.  2006.  2007.  2008.  2009. 2010.   2011. 2012.   2013. 2014. 2015. 2016.  2017. 2018. 2019.
Aktivnosti 2020. 2021. 2022.                      
AKTIVNOSTI 2008.
                                                BOŽIĆNA PRIREDBA MALOG ZBORA
Click to enlarge  

25. prosinca u prostoru župne crkve Sv. Luke, evanđelista, Mali zbor sv. Luke, pod vodstvom časne sestre Karmen - Jelene Hajdinjak održao je tradicionalnu božićnu priredbu. Kao i svake godine, zahvaljujući konstantnoj vježbi jednom tijedno, požrtvovnosti časne sestre i djece, nastup je bio dojmljiv i dostojanstven, vrhunski uvježban i koordiniran. Zbor je izveo trideset minutnu predstavu božićnih recitacija i pjesmi, uz kratki nastup recitacija djece prvopričesničke grupe. Na šest izvedenih božićnih pjesmi, zbor je pratila na klavijaturi sestra Karmen. Zbor broji dvadeset i dvoje aktivne djece od prvog do osmog razreda župne vjeronaučne godine. Najavu programa vodile su učenice osme vjeronaučne godine Antonija Erdelec i Nikolina Kovačev.  Nakon nastupa zbora, naš župnik preč. Mladen Gorupić uz suslavlje našeg bogoslova Daria Paviše održao je svečano misno božićno slavlje. Nakon mise, župnik je podijelio djeci od prve godine starosti do osmog razreda božićne poklone. Na božićni nastup malog zbora, odaziv mještana bio je velik.

Članovi zbora su:
PRVI RED; Magdalena Barić, Samanta Car-Petrović, Marta Mikacinić, Paulina Bregovec, Nikola Mlakar
DRUGI RED; Snježana Lenardić, Anita Fucak, Karolina Lacković, Ana Miklaušić, Kristina Dautanec, Jelena Lugarov, Nikolina Dautanec, Natalija Car-Petrović, Dorotea Benšić,
TREĆI RED; Nikolina Kovačev, Antonija Erdelec, Doroteja Sobota, Mihaela Karlovčan, Ana Peić, Marta Janči, Janja Nikić, Mateja Erdelec,
                                                                                                                                                        povratak kronika događaja
14. 12. 2008.
                                                            Nedjelja Caritasa 14.12.2008.
Nedjelju Caritasa ove godine slavili smo u jubilarnoj godini sv. Pavla Apostola, koji je usporedio Crkvu s tijelom koje ima mnoštvo udova i svi su udovi važni. Da bi tijelo funkcioniralo, jedni pomažu druge, kao što i Svemogući Bog pomaže slaba čovjeka.
Tako se veliki broj župljana uključio u Caritasovu akciju. Najprije oni koji su pravili adventske vijence, oni koji su ih kupovali da bi se od prikupljenih novaca kupio materijal za kolače, te sestre Marija i Marta koje su ih ispekle. Volonteri Caritasa, društvo sv. Luke i križari u 10 skupina po dvoje podijelili su 67 kutijica kolača starim i bolesnim osobama u našoj župi i tri paketa prehrambenih namirnica najpotrebnijima, te im čestitali Božić.
Posjetiti stare osobe, podijeliti sa njima nekoliko minuta, čuti njihove životne priče, iskustva vjere, bilo je korisno na obostrano zadovoljstvo. Bilo je onih koji su rekli kako jedva čekaju našeg dobrog, vrijednog i brižnog župnika koji će ih doći ispovjediti i pričestiti kako bi primili Isusa prije Božića.
Tako se očitovala djelotvorna ljubav prema bližnjem i ljubav prema Bogu – a to je Caritas.
Djelatnici Caritasa na zornici i poldanjoj sv. Misi sakupili su 1662,00 kn i novac poslali na Biskupijski Caritas u Varaždin.
                              župni Caritas; Slavica Dautanec
                                                                                                                                                               povratak kronika događaja
13. 12. 2008.
                                         Dekanatski susret mladih u Kalinovcu
Click to enlarge  
PRVI RED; Nikolina Kovačev, Matea Lugarov, Antonija Erdelec, Barbara Golub, Monika Brček, Kristina Lacković, Ana Bazijanec i vlč. Tomislav Leskovar, povjerenik za mlade Đurđevačkog dekanata  
DRUGI RED; Tomislav Međurečan, Matej Zvonar, Iva Zvonar, Ivan Živko, Martian Carek, Antonio Karlovčan, Janja Nikić, Matea Miklaušić, Daria Erdec, Mario Međurečan  

U Kalinovcu 13. 12. u dvorani župne kuće održan je četvrti ovogodišnji susret mladih Đurđevačkog dekanata. Na susretu se okupilo oko 50 mladih iz župa Kloštra Podravskog, Ferdinandovca, Pitomače, Budrovca, a najviše iz župe domaćina Kalinovca. Sve prisutne dočekao je župnik iz Kalinovca preč. Mladen Gorupić, a uvodni pozdravni govor u ime domaćina održala je animatorica i voditeljica mladih Daria Erdec. Nakon molitvenog uvoda, susret je vodio vlč. Tomislav Leskovar, povjerenik za mlade Đurđevačkog dekanata sa temom "Došašće – dolazak k Onome koji je već došao". Razradna podtema pročitana je iz liturgije "Vrijeme došašća dvojakog je značenja: vrijeme priprave za svetkovinu Božića, u kojoj se slavi spomen prvog dolaska Sina Božjega k ljudima, a ujedno i vrijeme u koje se preko spomena misli upravljaju na iščekivanje drugoga Kristova dolaska na svršetku vremena." (br. 39) Uz temu, mladima su za raspravu bila postavljena pitanja. Što to slavimo za Božić? Koga slavimo za Božić? Na kojem je mjestu u njih Božić pored svih tih vanjskih utjecaja koji većinom ne obilježavaju sam Božić (filmovi, zabave, potrošački marketing itd.)? Razlučivanjem ove problematike današnjeg vremena i odvajanjem marketinškog potrošačkog Božića od stvarnog Božića, cilj susreta bio je adekvatnije pripremiti mlade za Božićno vrijeme, potaknuti sve njih na bliže sudjelovanje u Božićnim otajstvima (čitanjem, pjevanjem, i sl.), te na sv. ispovijed koja im je omogućena i na ovom susretu. Na kraju druženja sve prisutne domaćini su počastili okrjepom.

                                                                                                                                                               povratak kronika događaja
11. XI. 2008.
                        PODJELA DAROVA SV. NIKOLE U PROSTORU ŽUPNE CRKVE
Click to enlarge  

Na blagdan sv. Nikole, u župnoj crkvi 06. prosinca, crkvena društva; križari, mladi i Društvo sv. Luke, organizirali su za djecu predstavu i podjelu darova. Na doček su pozvana  sva djeca rođena od 01. 04. 2002. do 31. 12. 2007. godine s boravištem u župi Kalinovac. Program je počeo sa prigodnom predstavom dolaska  sv. Nikole s darovima djeci koja vjeruju u njega. Predstavu je osmislila Daria Erdec, animatorica mladih Kalinovca, a izvele su je učenice literarne i dramske grupe sedmog i osmog razreda Osnovne škole ILC Kalinovac. Svetog Nikolu predstavljao je Ivan Najdert, učenik četvrte godine Gimnazije, a krampusa, Ana Bazijanec. I ako su pokloni skromniji od drugih poklona, cilj ovih predstava je prvenstveno doživljaj djeci, majčinstva, dobročinstva i ljubavi Crkve prema njima. Prikazivanje preko sv. Nikole; dobrote i darežljivosti svetaca, te osjećaj pripadnosti živoj crkvenoj zajednici. Odaziv roditelja i djece svakom je godinom sve veći, što pokazuje i ova godina kada je crkva bila posve puna roditelja, djece i baki.  Ove godine prvi puta dočekala ih je grijana crkva.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                               povratak kronika događaja
09. 10. 2008.
18. 10. 2008.
    Aktivnosti "Crkve" povodom blagdana Lukova, zaštitnika župe i općine
Click to enlarge  

Župa sv. Luke, evanđelista iz Kalinovca već niz godina na blagdan sv. Luke, evanđeliste; zaštitnika župe i Dana Općine Kalinovca održava niz aktivnosti vezanih za duhovnu obnovu župe i svečanosti proslave. Ove godine u župnoj crkvi održana je trodnevna duhovna obnova župne zajednice, glavno svečano koncelebrirano proštenjarsko misno slavlje, svečani ručak za goste i uzvanike u župnoj kući, te križni put ulicama i zaseocima Kalinovca.

                                                      TRODNEVNA DUHOVNA OBNOVA
Click to enlarge  

U oči blagdana sv. Luke, evanđeliste; zaštitnika naše župe i Općine Kalinovac, održana je trodnevna duhovna obnova koju je organizirao župnik u Kalinovcu, preč. Mladen Gorupić. Duhovnu obnovu sastavljenu od krunice, misnog slavlja i propovijedi, prošli su mnogi župljani naše župe. Prvi dan u župnoj crkvi, 15. listopada duhovnu obnovu održao je župnik iz Đurđevca vlč. gosp. Ozren Bizek, drugi dan duhovnu obnovu održao je župnik iz Kloštra Podravskog fra Ivan Široki, a treći dan župnik župe Svetog Nikole iz Koprivnice vlč. gosp. Tomislav Petrić. Svim sudionicima duhovne obnove bio je omogućen sakrament svete Ispovijedi i svete Pričesti. Duhovna obnova bila je izuzetno uspješna. Gotovo svi ljudi koji su sudjelovali na duhovnoj obnovi ispovjedili su se što je jasan znak vračanju vjeri, svog obraćenja i poboljšanja.

                             SVEČANO KONCELEBRIRANO MISNO SLAVLJE I PROSLAVA
                                                       DANA KRUHA I PLODOVA ZEMLJE
Click to enlarge  
vlč. Ivica Puškadija ml., fra Ivan Široki, vlč. prof. dr. Đuro Zalar, rektor crkve Sv. Martina u Zagrebu i docent KBF u Zagrebu, preč. Izidor Ferek, vlč. Nikola Samodol, preč. Mladen Gorupić, vlč. Tomislav Leskovar, vlč. Ivica Puškadija st., vlč. Krunoslav Kefelja.  

Na blagdan "Lukova", u subotu 18. X. u župnoj crkvi Sv. Luke održana je svečana sv. misa na čast našeg patrona i zaštitnika župe, svetog Luke, evanđeliste. Misno slavlje predvodio je i propovijedao preč. gosp. Izidor Ferek, župnik župe iz Svetog Ilije kod Varaždina, prije župnik župe sv. Jurja u Đurđevcu u zajedništvu našeg domaćeg sina vlč. prof. dr. Đure Zalara, rektora crkve Sv. Martina u Zagrebu i docenta KBF u Zagrebu, te vlč. gosp. Nikole Samodola, župnika Nedelišća. Uz njih su suslavili svećenici iz Đurđevačkog dekanata; naš župnik preč. Mladen Gorupić, župnik iz Pitomače vlč. Ivica Puškadija st., vikar iz Pitomače vlč. Ivica Puškadija ml., župnik iz Kloštra Podravskog fra Ivan Široki, župnik iz Kozarevca vlč. Tomislav Leskovar, župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja. Na svečanosti su prisustvovali i župnik iz Novog Virja vlč. Vjekoslav Tuđan i župnik iz Ferdinandovca vlč. Nikola Benko i župnik iz Đurđevca vlč. gosp. Ozren Bizek. Evanđelje po sv. Luki pročitao je vlč. Nikola Samodol, a propovijed je održao preč. gosp. Izidor Ferek. Crkva je za ovo svečano koncelebrirano misno slavlje gotovo bila premalena za broj odazvanih župljana, uzvanika, gostiju i općinskih vlasti. Nakon završenog misnog slavlja ispred župne crkve održala se proslava Dana kruha i plodova zemlje. Izložben prostor sa prehrambenim proizvodima pripremili su đaci Osnovne Škole ILC Kalinovac sa svojim učiteljima i roditeljima. Uz kratki program učenika osnovne škole, kruh i plodove zemlje blagoslovio je naš župnik preč. Mladen Gorupić. Na kraju slavlja, za sve svećenike, predstavnike općinskih vlasti, župne vijećnike, obrtnike – izvođače radova, uzvanike i goste priređen je svečani ručak i druženje u prostoru župne kuće.

                                                                      KRIŽNI PUT
Click to enlarge  
   
Click to enlarge  

Ove godine u čast sv. Luke, evanđeliste, 25. listopada održan je 7. po redu križni put sa početkom u 10 sati. Organizatori križnog puta bili su Društvo Sv. Luke, evanđeliste, Križarsko društvo sv. Luke, evanđeliste i mladi. Sudionici križnog puta okupljali su se ispred župne crkve gdje je održana prva  postaja križnog puta. Svaka postaja nalazila se ispred odabranog vjerskog objekta; kapelice ili raspela. Smjer kretanja križnog puta bio je: ulica Kolodvorska, Grgura Karlovčana, Matije Gupca, naselje Draganci, Molvice, Batinske, ulica Rastova Greda i Dravksa ulica. Na križnom putu sudjelovalo je 30 sudionika od kojih je šestero bilo iz župe Budrovac i jedan iz župe Ferdinandovac. Najstarija članica križnog puta bila je gospođa Terezija Miklić u 81 godini života. Križni put je bio duhovan, dostojanstven i uzorit. Župljani su ih dočekivali po postajama, a neki i darivali okrjepom. Završetak križnog puta bio je u 18,00 sati, sa završnom svetom misom u župnoj crkvi koju je vodio župnik preč. Mladen Gorupić.

 
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
                                        Aktivno druženje djelatnika škole i crkve
 

Već par godina za redom u Kalinovcu župnik preč. Mladen Gorupić jednom na godinu ugošćuje učitelje i djelatnike Osnovne škole Ivana Lackovića Croate kao svoje nastavničke kolege i dobre suradnike u odgoju i učenju u vjeri i znanju kalinovačke djece. Ove godine susret je organiziran 09. listopada na dan učitelja. Budući da je prečasni Mladen Gorupić osim duhovnog i pastoralnog voditelja naše i Budrovačke župe i učitelj Osnovne škole Grgur Karlovčan u Đurđevcu, ove godine u gostima su bili i svi učitelji; njegovi kolege i kolegice iz te susjedne škole. Tom prigodom su učitelji đurđevačke škole obišli dio kalinovačkih znamenitosti; galeriju Ivana Lackovića Croate u Batinskama, galeriju i radove umjetnice Ljubice Matulecu u obiteljskom domu  u Molvicama, crkvu Sv. Luke, evanđeliste, te župnu kuću. Učitelj Tomislav Franjić kao član odbora za kulturu i član župnog vijeća obrazložio je i tumačio značajke i povijest obiđenih destinacija. Nakon obilaska znamenitosti, za sve sudionike druženja u župnoj kući organiziran je svečani ručak, okrjepa i druženje. Ovom prilikom župna kuća u prostoru prijašnje Zimske kapele ugostila je preko 80 učitelja.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                               povratak kronika događaja
05. 08. 2008.
                                   Blagdan i proštenje Gospe Snježne
Click to enlarge  

U Kalinovcu 05. kolovoza svečanim koncelebriranim misnim slavljem proslavljeno je drugo župno veliko proštenje; blagdan Gospe Snježne. Zbog radova u župnoj crkvi, svečana misa održana je u hladovini sjenica župnog dvora i sjeni cerada. Misno slavlje predvodio je i propovijedao preč. Mirko Horvatić, ravnatelj Svećeničkog doma u Varaždinu, a suslavili su naš domaći župnik preč. Mladen Gorupić, župnik iz Đurđevca vlč. Damir Kovačić i župnik iz Novog Virja vlč. Vjekoslav Tuđan. Uz njih, asistirao je naš bogoslov Dario Paviša. Na misnom slavlju prisustvovalo je mnoštvo vjernika iz Kalinovca i gosti iz susjednih župa. Poslije Misnog slavlja u župnom dvoru pripremljen je svečani ručak za svećenike, crkvene vijećnike i goste. Tom prigodom prečasnom Mirku Horvatiću uručen je dar od župe - drveni kip sv. Emerika, poklon naše umjetnice naive, počasne župne vijećnice Ljubice Matulec. Ugarski kralj sveti Emerik (Mirko), crkveni je zaštitnik Miroslava i Mirka radi čega je izabran taj svetac za poklon prečasnom Mirku koji je svojim dolaskom uveličao naše ovogodišnje ljetno proštenje. Kip je izrađen od hrastove grede stare preko 120 godina iz staroga župnog dvora. Prečasni Mirko Horvatić na kraju svog posjeta Kalinovcu obišao je u obnovi mjesnu crkvu.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
vlč. Vjekoslav Tuđan, bogoslov Dario Paviša, preč. Mladen Gorupić preč. Mirko Horvatić, ravnatelj Svećeničkog doma u Varaždinu preč. Mirko Horvatić, ravnatelj Svećeničkog doma u Varaždinu preč. Mirko Horvatić, bogoslov Dario Paviša i umjetnica naive Ljubica Matulec župnik preč. Mladen Gorupić, preč. Mirko Horvatić, vlč. Vjekoslav Tuđan, vječnici-Antun Lučić, Đuro Dugalija i Franjo Dautanec
                                                                                                                                                               povratak kronika događaja
05. 08. 2008.
 Sestra Marija Damjana (Golubić) svečano se zavjetovala na vječne zavjete,
                                            siromaštva, čistoće i klauzure
 
biskup požeški mons. Antun Škvorčević i Marija Golubić udana Mlinarić, a sada redovnica imenom s. Marija Damjana od Gospe Anđeoske  

U samostanu Sv. Klare u Požegi 11. 08. 2008. god. na blagdan njihove utemeljiteljice sv. Klare, naša nekadašnja župljanka Marija Golubić udana Mlinarić, a sada redovnica imenom s. Marija Damjana od Gospe Anđeoske, svečano se zavjetovala na vječne zavjete poslušnosti, siromaštva, čistoće i klauzure. U družbi siromašnih sestara sv. Klare zavjete je simbolički položila u ruke s. majke Celine i time se do kraja života predala služenju Gospodinu. Svečanu sv. misu i obred polaganja svečanih zavjeta predvodio je biskup požeški mons. Antun Škvorčević. Budući da je sv. Klara veliki blagdan za braću Franjevce, na svečanosti je bilo prisutno i desetak svećenika Franjevaca, te mnoštvo domaćih Požežana. Samostanska kapelica bila je pretijesna da primi te sve uzvanike, rodbinu i goste. Iz Kalinovca na svečanosti bile su prisutne od Marije Damjane, majka Vlasta, baka Ruža i sestra Katarina, te njezina uža rodbina. Od prijatelja i župljana na vječnim zavjetima bili su prisutni župljani iz njezinih boravišnih župa; iz Koprivnice i Kalinovca, te župljani predvođeni njihovim župnikom iz Molvi gdje radi njezina sestra Katarina. Predstavnici naše župe i župnika bili su sakristan i zvonar Mladen Rogoz, župni vijećnik Tomislav Franjić, bogoslov Dario Paviša i vlč. prof. dr. Đuro Zalar, rektor crkve Sv. Martina u Zagrebu. Oni su ime župe Kalinovac sestri Damjani prenijete iskrene čestitke, te joj predali poklon od župnika i darovanu sliku od župe. Nakon svečane sv. mise svi su bili pozvani za zajednički stol za kojim je otpjevana pjesma sestara sv. Klare kojoj se pridružio i sam biskup. Ovaj dan Župi Kalinovac i Crkvi bio je dvostruko slavlje; blagdan sv. Klare i zavjeti naše sestre Marije Damjane koja je ponos naše župe.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
samostan Sv. Klare u Požegi  i s. Marija Damjana od Gospe Anđeoske na svečanim zavjetima   bogoslov Dario Paviša, župni vijećnik Tomislav Franjić, zvonar Mladen Rogoz, i vlč. prof. dr. Đuro Zalar, rektor crkve Sv. Martina u Zagrebu Uža rodbina sestre Damjane
                                                                                                                                                                povratak kronika događaja
           U SJENICI ŽUPNOG DVORA ODRŽANO PRVO VJENČANE I SVETKOVINA MISE
Zbog rekonstrukcije poda župne crkve i ugradnje podnog grijanja, u Kalinovcu 17. svibnja održano je prvo vjenčanje u sjenici župne kuće. Vjenčanje je održao naš domaći sin svećenik gospodin Đuro Zalar uz prisustvo magistra vlč. gospodina Karlo Šimeka, vicerektora Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu i našega bogoslova 3 godine bogoslovije Daria Paviše. Vjenčanje su imali Mario Vucikuja i Ivana Zalar, nećakinja vlč. Đure Zalara. Ambijent je bio lijep, sjenica ukrašena i sva u prirodnom zelenilu i cvijeću. Osim vjenčanja u sjenici se održavaju nedjeljom i blagdanom i svečane mise sve do ponovnog osposobljavanja župne crkve. Ovaj novi ambijent za održavanje vjenčanja i misa župljani su prihvatili dobro, a do sada i vrijeme je dobro služilo.
mise u hladovini sjenica
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                povratak kronika događaja
25. 05. 2008.
                                       Tijelovska procesija ulicom Stjepana Radića
Click to enlarge  

Tijelovo je blagdan Presvetog Tijela i Krvi Isusove, dan kada pomoću tijela Kristova kršćani svjedoče svoju vjeru izvan crkve, dan kada prikazuju sebe u svom okruženju kao kršćane-sljedbenike Krista. Ove godine zbog radova u crkvi, po prvi puta svečana misa održana je izvan crkve u sjeni sjenica župnog dvora koju je vodio naš župnik preč. Mladen Gorupić. U sklopu Sv. Mise održana je i tijelovska procesija ulicom Stjepana Radića. Pod baldahinom župnik je nosio pokaznicu sa presvetim tijelom Isusovim od sjenice do sjenice koje su postavili mještani te ulice. Prvu sjenicu postavila je obitelj Vucikuja, drugu obitelj Kovačev, treću obitelj Milek i četvrtu sjenicu naš zvonar ispred ulaza župne crkve. Pri svakoj sjenici izvršena je molitva. Ove godine kao i mnogih prethodnih godina, župljana koji svjedoče svoju vjeru bilo je mnogo. Povorka procesije sastojala se od nositelja križa, muškaraca, školske djece, predškolske djece obučenih u bjelinu koja su posipala latice ruža zajedno sa prvopričesnicima također obučenih u prvopričesničke haljine. Iza njih su išli ministranti, nositelji baldahina i župnik koji je nosio presveto tijelo Isusovo. Na kraju povorke kretale su se žene. Svetkovina je završila završetkom mise u hladovini sjenica župne kuće.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
         
                                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
                                        Blagdan Presvetog Trojstva
Click to enlarge  

Blagdan Presvetog Trojstva – prvog glavnog proštenja u župi Sv. Luke obilježen je svečano, sa punom župnom crkvom mještana. Svečanu misu slavio je župnik iz Novoga Virja vlč. Vjekoslav Tuđan koji je održao propovijed o pojavi i značenju Presvetog Trojstva, te o temi »svako zlo za neko dobro« povezano uz krajnju neku dobrobit čovječanstva, ili samog čovjeka koju unaprijed vidi samo Bog, a čovjeku je nedokučiva. Na misi su koncelebrirali župnik iz Ferdinandovca vlč. Nikola Benko i naš župnik preč. Mladen Gorupić, a uz njih bio je na slavlju prisutan i naš bogoslov Dario Paviša. Poslije mise župnik je organizirao svečani ručak sa svećenicima Đurđevačkog dekanata, župnim vijećnicima i predstavnicima Općine Kalinovca sa načelnikom Darkom Sobta. Svečana misa na blagdan Presvetog Trojstva bila je i ujedno i zadnja održana misa prije rekonstrukcije poda župne crkve, odnosno zatvaranja i kompletnog iseljenja crkve na tri mjeseca.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                povratak kronika događaja
11. 05. 2008.
                       Blagdan Duhova i hodočašće na Mariju Bistricu
11. svibnja, na blagdan Duhova župljani župe sv. Luke sa svojim župnikom tradicionalno su hodočastili autobusima u Mariju Bistricu. Već niz godina sa župljanima Kalinovca hodočaste i župljani župe Budrovac. Ove godine na hodočašću bilo je ≈110 župljana, manji broj nego inače radi održavanja prethodnog dana firme za učenike sedmog i osmog razreda. Nakon održane svečane mise na svetištu Majke Božje Bistričke, župljani su organizirano pohodili križni put. Istoga dana u Kalinovcu sa povratkom hodočasnika održana je svečana misa u mjesnoj crkvi sv. Luke koju je predvodio župnik preč. Mladen Gorupić, a koncelebriranjem uveličavao vlč. prof. dr. emeritus Ivan Golub, začasni kanonik čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola. Prije svečane mise hodočasnici su otpjevali u crkvi niz marijanskih crkvenih pjesmi. Budući da je taj dan bio i majčin dan, krizmanice su za svoje majke održale kratki program.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                               povratak kronika događaja
 10. 05. 2008.
  Mons. Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije i prof. dr. Ivan Golub
   začasni kanonik Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola služili su sv.
                                         misu povodom krizme u Kalinovcu
Click to enlarge  

prof. dr. Ivan Golub začasni kanonik Zbornog kaptola čazmansko-varaždinskog, mons. Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije, župnik u Pitomači vlč. Ivica Puškadija - stariji

 

10. svibnja u Kalinovcu održana je sv. Krizma učenika i učenica sedmog i osmog razreda kalinovačke osnovne škole koju je uveličao i podijelio mons. Antun Perčić, kancelar Varaždinske Biskupije. Krizmi je pristupilo 32 krizmanika. Prije same krizme prvi susret krizmanika, kumova i roditelja sa djeliteljem krizme uslijedio je već u petak 8. svibnja kada je mons. Antun Perčić u župnoj crkvi održao sv. misu za sudionike krizme, naše župe i župe Budrovac. Tom prigodom mons. Antun Perčić opsežno je ispitao gradivo iz vjeronauka sve krizmanike koji su pokazali zavidno znanje. U subotu sv. Krizmu uveličavao je i naš uvaženi sin svećenik prof. dr. Ivan Golub začasni kanonik Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola, koji je na krizmi imao i svoje pranećake Luku i Josipa i pranećakinje Barbaru, Antoniju i Anu. Svečanost su uveličavali koncelebriranjem na sv. misi svećenici Đurđevačkog dekanata; župnik iz Pitomače vlč. Ivica Puškadija, župnik iz Đurđevca vlč. Damir Kovačić i naš župnik preč. Mladen Gorupić koji je ovo slavlje pripremio i organizirao. Tom slavlju su pridonijeli župnik iz Ferdinandovca vlč. Nikola Benko i župnik iz Novog Virja vlč. Vjekoslav Tuđan koji su tom prigodom ispovjedili župljane u potrebi. Nakon održane sv. Krizme naš župnik u župnom domu organizirao je ručak i okrjepu za svećenike i uvažene goste. Već tradicionalno prije krizme (u nedjelju) održava se u Kalinovcu i sv. Pričest za đake trećeg razreda osnovne škole iz Kalinovca. Ove godine pristupilo je 18 prvopričesnika. Prvu Pričest podijelio je naš župnik gosp. preč. Mladen Gorupić.

                                                                                                                                                                povratak kronika događaja
23. 03. 2008.
                  USKRSNO VRIJEME U KALINOVCU
U crkvi na Cvjetnicu mještanima Kalinovca podijeljene su maslinove grančice nabavljene preko Zagrebačke nadbiskupije. Jedan dio sakupljenog dobrovoljnog priloga od maslinovih grančica uzet je za potrebe ukrašavanja  Božjeg groba u Kalinovcu, a drugi dio za fond "Papinska misijska djela" u misijski ured u Zagrebu. Maslinove grančice i sve domaće cvijeće koje je donijeto taj dan u crkvu blagoslovljeno je od kalinovačkog župnika. Na Veliki četvrtak - Posljednje večeri Gospodnje u Kalinovcu su utihnula sva zvona na crkvi i kapelama. Na Veliki petak - Službe muke Gospodnje, kršćanska župna zajednica pohodila je u večernjim satima križnim putem ulicom Stjepana Radića, na koji se odazvalo mnoštvo vjernika. Velika subota, obilježen je kao dan bdijenja uz Isusov grob u župnoj crkvi, kada su se mnogi župljani došli pomolili za iskupljenje muka Isusovih, kao i za svoje nedaće, potrebe i zahvale. Uvečer sa završnom sv. misom-Njegovog uskrsnuća na kojoj je blagoslovljena uskrsna svijeća, i ponovo pokrenuta sva zvona župne crkve,  završena je glavna priprema za najveći kršćanski blagdan Uskrs. U subotu već tradicionalno na sv. Misi uskrsnuća Gospodinova, KUD Kalinovac svojom prisutnošću u crkvi u narodnoj nošnji, pjevanjem završne misne pjesme, te nastupom poslije Sv. Mise, uveličao je dolazak Uskrsa u Kalinovac.
Uskrs je obilježen najsvećanije; kod jutarnje sv. mise izvršen je blagoslov jestiva od domaćeg župnika koje su donijele u košaricama mještanke u narodnoj kalinovačkoj nošnji, a kod sv. mise poldanjice izvršena je procesija sa Uskrslim oko župne crkve. Na svim uskrslim obredima sudjelovao je i naš bogoslov treće godine Bogoslovije Dario Paviša.
Tih dana kalinovačka crkva bila je puna domaćih Kalinovčana kao i onih odseljenih koji su došli posjetiti svoju rodbinu na jedan ili više dana.
                                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
     ŽUPA KALINOVAC SUDJELOVALA NA SUSRETU HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI U 
                              VARAŽDINU I UGOSTILA OSJEČKE SUDIONIKE SUSRETA
Click to enlarge
 
ISPRED; bogoslov Dario Paviša, Dražen Kajba, Luka Benšić, Antonio Karlovčan, Dunja Šokec, Josip Benšić, Lucija Kovačić, Ivan Pavelić, Petra Muktić, Kristina Lacković, Iva Zvonar, Mario Golubić, Matea Miklaušić, Mladen Lučić, Martina Rabadžija, ---, Mario Zalar, Martina Carek, Mihael Markač, Mario Međurečan,

 

GORE: Danijel Šolo, Ivan Najdert, Igor Filjar, Boris Erdelec, Darija Erdec

U Varaždinu u subotu 26. travnja održan je susret Hrvatske katoličke mladeži na koji se odazvalo i 27 mladih iz Kalinovca. Odlazak iz Kalinovca organizirala je crkva uz pomoć crkvenih društava; mladih Kalinovca, križara, Caritasa, Marijine legije. Pod vodstvom voditeljice i animatorice mladih Darije Erdec, te s pratnjom bogoslova Daria Paviše i Dražena Kajbe, autobusom u 10 sati mladi su ispred župne crkve krenuli u Varaždin. Ulaznica za prisustvovanje na susretu katoličke mladeži bila im je dodijeljena prigodna bijela kapa. Prvi dio susreta katoličke mladeži na stadionu u Varaždinu sastojao se od druženja, predavanja, zabave i pjesme, a drugi dio susreta održan je misnim slavljem. Nakon susreta u kasnim večernjim satima mladi su se vratili u Kalinovac zajedno sa osječkim župnikom, kapelanom, te sa 47 mladih iz Osijeka i Presvetog Trojstva koji su prenoćili u Kalinovcu raspodijeljeni po obiteljskim domaćinstvima. Večeru i doručak pripremili su im obitelji u kojih su prenoćili. Drugi dan u 11:00 sati u župnoj crkvi održana je sv. misa koju je predvodio kapelan iz župe Budinci iz Presvetog Trojstva gosp. vlč. Krunoslav Karas povjerenik za pastoral mladih u župi. Na sv. misi suslavili su župnik župe Čirila i Metoda iz Osijeka gosp. vlč. Drago Tukar prof. patrologije u Đakovačko-srijemskoj biskupiji i biskupijski povjerenik za pastoral mladih uz našeg župnika gosp. preč. Mladena Gorupića. Na misi je prisustvovao i naš bogoslov Dario Paviša. Tom prigodom upriličeno je pozdravljanje župa i upoznavanje župa sa svojom poviješću. Nakon svečane mise u župnom dvoru pripremljeno je zajedničko druženje naše mladeži i mladeži Osijeka uz ručak i okrjepu.

Za taj susret mnoge domaćice pripremile su kolače i poslastice, te darivale potrebita sredstva.
Župa Čirila i Metoda iz Osijeka mlada je župa osnovana 1976. god. radi ubrzanog proširenja grada. Župa broji 20.000 ljudi. Ispočetka župa nije imala crkvu, pa su sv. mise održavali u prigodnoj stambenoj kući. 1996. godine počinju gradnju svoje crkve Čirila i Metoda, u kojoj je 2005. godine za Božić održana prva sv. misa. Crkva se i danas uređuje.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
     
                                                                                                                                                                povratak kronika događaja
                                U Budrovcu gostovao zbor mladih iz Kalinovca 
Click to enlarge U Budrovcu 10. veljače povodom obilježavanja Dana Caritasa župe Budrovac, svečanosti su prisustvovali i naši predstavnici župe sv. Luke, evanđelista. Naš crkveni zbor mladih pod vodstvom voditeljice Martine Lovrak Ivanov uveličavao je taj događaj svojim pjesmama na prigodnoj svetoj misi koju je vodio dekan Đurđevačkog dekanata, upravitelj župe Budrovac i predsjednik župnog Caritasa Budrovac preč. Mladen Gorupić. U sklopu pozvanih svih predstavnika voditelja župnih Caritasa Đurđevačkog dekanata odazva se na susret i Slavica Dautanec, voditeljica župnog Caritasa Kalinovca. Poslije Izlaganja voditeljice Marine Barberic (rođ. Lovrak) o radu župnog Caritasa Budrovac i održane sv. mise u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, uslijedilo je ugodno druženje uz okrjepu, gdje je bio nazočan i naš zbor mladih iz Kalinovca, voditeljica župnog Caritasa Slavica Dautanec i naš župnik preč. Mladen Gorupić. Na tom susretu bio je prisutan i ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Antun Šola sa suprugom.
ZBOR MLADIH IZ KALINOVCA
1. RED DOLJE: Ivana Lugarov, Jelena Fusić, Katarina Sobota, Martina Carek, Martina Rabadžija, Martina Lovrak-Ivanov, Darija Erdec
2. RED: Ivana Stanić, Nikolina Lugarov, Kristina Lacković, Jasmina Carek, Ivan Zvonar, Maja Bižić, Ana Bazijanec, Ivan Živko
3. RED; Lucija Kovačić, Ivan Peršić, Antonijo Karlovčan, Matej Zvonar, Damir Ivanov,, Mateja Miklaušić, preč. Mladen Gorupić
                                                                                                                                                               povratak kronika događaja
 
Aktinosti 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010 2011. 2012 2013. 2014. 2015. 2016. 2017. 2018.
  početak stranice