2005.  2006.  2007.  2008.  2009. 2010.   2011. 2012.   2013. 2014. 2015. 2016.  2017. 2018. 2019.
Aktivnosti 2020. 2021. 2022.                      
AKTIVNOSTI 2006.
25. XII. 2006.;        SV. MISA I BOŽIĆNO DARIVANJE DJECE OD ŽUPNIKA
Click to enlarge

Na Božić u prepunoj crkvi u 1400 h  i ove godine održana je svečana sveta Misa na kojoj je održan obred blagoslova djece od najmanjih-krštenih do već velikih osmoškolaca. Božićnu sv. Misu vodio je naš župnik prečasni gosp. Mladen Gorupić sa prisutnim bogoslovom Dariom Pavišom. Na kraju sv. Mise naš župnik preč. gosp. Mladen Gorupić blagoslovljenoj djeci podijelio je božićne darove.

                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
25. XII. 2006.;        U CRKVI - BOŽIĆNA PRIREDBA MALOG ZBORA
Click to enlarge
Božićni nastup malog zbora u crkvi Kalinovca
Click to enlarge
Iz božićne priredbe rođenja Isusa Krista
povratak svečanosti u župi

Svake godine na sam blagdan Božića, časna sestra Jelena Hajdinjak-Karmen upriliči u crkvi Kalinovca mali nastup našeg Malog zbora sv. Luke, evanđeliste u obliku recitacija, igrokaza i pjesme. Nastup malog zbora je dojmljiv, a postignut je samo zainteresiranošću i voljom djece, kao i časne sestre Karmen. Za pola sata nastupa, prije toga trebalo je puno odricanja i zalaganja. Zahvaljujući časnoj sestri i našeg župnika, a tako naravno i naše djece, takvi nastupi djeci nisu strani, jer nastupaju često na cijelom području naše Varaždinske biskupije. Još važnije od nastupa je da se broj djece u zboru ne smanjuje, nego ostaje konstantno isti, što znači da časna sestra Karmen dobro i požrtvovno vodi taj ne, nezanemariv broj aktivne djece, kojoj će u budućnosti ta aktivnost, pogotovo u ženske djece dobro doći. Na zboru prisustvuju školska djeca od I. do VIII. razreda, a vježbaju svaku subotu u dvorani župne kuće od 10:oo do 11:oo sati. Broj župljana za vrijeme nastupa u crkvi također je bio dojmljiv, te dobra podrška i stimulans djeci da i dalje tako nastave.

NOVA  VRIJEDNOST U KULTURNOJ BAŠTINI KALINOVCA; OLTARNA SLIKA SV. LUKE, EVANĐELISTE IZ 17. ST.
PROMOCIJA SLIKE SV. LUKE, EVANĐELISTE
U zimskoj kapeli u petak 01. XII. 2006. g. preko župnika preč. gosp. Mladena Gorupića i župne zajednice sv. Luke, evanđeliste, Odbora za kulturu, društvene djelatnosti i sport općine Kalinovac, održana je promocija stare oltarne, vrlo vrijedne slike sv. Luke evanđeliste iz kraja 17 stoljeća. Okupilo se mnogo uzvanika; umjetnika i ljubitelja umjetnosti iz našeg, a tako i okolnih mjesta, novinara, predstavnika Općine Kalinovca (gosp. Mirko Kovačev, predsjednik Općinskog vijeća, te članovi odbora za kulturu), Župnih vijećnika i župljana Kalinovca. Promociju slike otvorila je Mirjana Bazijanec preko odbora za kulturu Kalinovca sa temom o samom životu sv. Luke i kulturne vrijednosti ove slike za župu i općinu Kalinovac. O nastanku slike, životu slike i obnovi govorio je Tomislav Franjić također preko odbora za kulturu Kalinovca i župnog vijeće. Uz njih su još sudjelovali: recitacijom Martina Čavlović, učenica 4 raz., te veliki pjevački zbor sv. Luke, evanđeliste. Naš župnik preč. gosp. Mladen Gorupić blagoslovio je novo-restauriranu sliku te u par riječi najavio njen budući smještaj i funkciju slike. Poslije promocije uslijedilo je malo druženje uz zakusku. Restauriranje slike pokrenuo je župnik Mladen Gorupić, a izfinancirano je iz župne blagajne, dakle iz doprinosa mještana Kalinovca za crkvu i obiteljskog dara od čega se jednim djelom naši sakralni objekti i inventar saniraju i održavaju.
O POVIJESTI I PRONALASKU SLIKE
U travnju 2006. god. pri pregledu krovne konstrukcije naše župne crkve, radi rekonstrukcije i postavljanja novog pokrova, na tavanu crkve među mnogim starim i odbačenim crkvenim inventarom naš zvonar i sakristan Mladen Rogoz pronašao je presavitu i sklupčanu, odbačenu vrlo dragocjenu staru oltarnu sliku sv. Luke. O toj slici naše stare kronike pišu na mnogo mjesta. Ova vrlo lijepa i vrijedna slika s polukružnim završetkom bila je postavljena zajedno s novim oltarom u tadašnju kapelu u Gornjem kraju. Zamjenjivala je stari oltar s drvenim kipom Lukekom koji se od tridesetih godina prošlog stoljeća čuva i najstariji je kip sv. Luke u našoj crkvi.
Izgradnjom nove, zidane crkve, stara drevna kapela stavlja se van uporabe. 1867. godine ondašnji župnik đurđevački Josip Lephamer, ml. Organizirao je velebnu procesiju od stare kapele u Gornjem kraju do nove crkve. U procesiji je prenesena na najsvečaniji način ova slika sv. Luke i postavljena u isti oltar, samo u novoj crkvi. Tu je ostala do kupnje i postavljanja novog oltara 1885., a od onda je bila u sakristiji izložena zajedno sa slikom Presvetog Trojstva iz 1883. godine. Postavljanjem novih pokrajnjih oltara ove slike se više ne spominju u vizitacijama, jer ih je zamijenio vitraj. Slika je skinuta iz svojeg okvira presavita, bačena na tavan crkve. Radi se o izvrsnoj slici ulje na platnu. Autor je prikazao sveca zaštitnika u sjedećem stavu u položaju slijeva na desno, pogleda uprtog u desni dio odakle dolazi svijetlost. u Lijevoj ruci drži otvorenu knjigu evanđelja, a desnom rukom pokazuje ispisani tekst, koji sada oštećen, pa je nečitak. Donji desni dio, uz noge evanđeliste slikar je postavio Lukinu insignaliju prepoznatljivu oznaku: vola koji u ovoj likovnoj verziji u svojim ustima drži kadionicu. Podloga je jedan brežuljkast krajolik. Pronalaženjem ove izvrsne slike, koja bi se dala rekonstruirati zatvorena je cjelina od malog najstarijeg kipa prve kapele do najnovije slike našeg zaštitnika, našeg patrona sv. Luke:liječnika, slikara, a nadasve evanđeliste.
RESTAURACIJA SLIKE
U lipnju 2006. g. Vjekoslavu Varšiću, restauratoru iz Zagreba predana je na restauraciju stara slika sv. Luke, evanđeliste iz još 17. stoljeća iz prvobitne crkve-kapele Gornjeg kraja. Slika je restaurirana pod nadzorom Nevena Bradića iz Konzervatorskog zavoda Republike Hrvatske. Tijek restauracije slijedila je ovim putem; fotografiranje i pisanje dokumentacije zatečenog stanja, sanacija mehaničkog oštećenja platnenog nosiva, dubliranje na novo platno, sanacija površinskih mehaničkih oštećenja oslika, sondiranje i foto-dokumentacija sondiranja, čišćenje oslika od onečišćenog laka i od svih naknadnih onečišćenja, zaštita prvobitnog oslika, retuš prvobitnog sačuvanog oslika, rekonstrukcija ne dostajajućih dijelova oslika, završna zaštita, izrada blind rame i napinjanje slike, fotografiranje i pisanje dokumentacije slike i njezinog novog stanja, upisivanje slike u registar umjetnina Republike Hrvatske.
NEŠTO O KONZERVATORIMA
Oltarnu sliku sv. Luke restaurirali su i konzervirali viši konzervatori i restauratori, slobodni umjetnici Dea Snježana Badurina i Vjekoslav Varšić. Svoj atelje, odnosno restauratorsku radnju imaju u Zagrebu, Kriška 83. iz koje djeluju većinom po sjevernoj Hrvatskoj, a najviše okolici Zagreba na crkvenim i privatnim zbirkama. Stalno surađuju, odnosno u kontaktu su sa Konzervatorskim zavodom Republike Hrvatske. Sa svojom stečenom licencom višeg konzervatorskog restauratora, konzerviranje i restauriranje rade na štafelajnom slikarstvu (pokretne slike, na platnu, drvu, papiru), polikloniranoj plastiki (oltari, namještaji, skulpture), te zidnom slikarstvu (freske i zidni ornamenti).
                                                                                                                                                                   povratak iz života mještana
21.10.2006. - 5. KRIŽNI PUT“  Gospodine, tebi povjeravam put svoj”!
Ovogodišnji križni put počeo je u 10:00 sati sa pokorničkim bogoslužjem (ispovijedi) u crkvi gdje je postavljena i prva postaja. Na križni put se odazvalo otprilike 50 vjernika iz naše župe, a i iz okolnih župa. Križni put je krenuo u smjeru Donjeg kraja gdje su održane tri postaje, na Peskima su održane dvije postaje. Preko Draganca sa jednom postajom križni put je prolazio kroz Molvice i Batinske gdje je održano šest postaja. Na Batinskama priređeno je i malo odmaralište sa okrjepom. Nakon okrepe sudionici križnog puta nastavili su preko Hrastove Grede prema Gornjem kraju sa jednom postajom. U 18:30 posljednja postaja bila je ispred župne crkve gdje je održana i završna sv. Misa. Križni put je organiziralo Križarsko društvo i Društve sv. Luke u suradnji sa našim župnikom koji je i predvodio sam put. Križni put je održan u duhu pjevanja, molitvi, druženja i pokajanja. Na put su bili svi pozvani koji mogu pješačiti: mladi, stari, školska djeca. Kao i uvijek na mnogim mjestima sudionike križnog puta dočekali su mnogi mještani sa kolačima i okrepom.
                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
22. X.; POTVRDA SVEĆENIČKOG ZVANJA -(bogoslov Vladimir Kerečeni )
22. listopada bogoslov Vladimir Kerečeni već drugi puta posjećuje naše mjesto Kalinovac u vrlo kratkom vremenu. Vladimir živi u Zagrebu, a korijeni mu vode iz našeg kraja; mjesta Draganaca. Studira drugu godinu bogoslovije i prijatelj je našega bogoslova Daria Paviše  koji ga dovodi i upoznaje sa živom crkvom Kalinovca. Prvi puta dolazi za blagdan Lukova gdje asistira zajedno sa bogoslovom Dariom Paviša. na sv. Misi koju je vodio i propovijedao msgr.  gosp. Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije. Drugi puta dolazi 22. X. u nedjelju gdje svjedoči pod sv. Misom poslije propovijedi o svom pozivu svećeništva. Dirljive iskrene jednostavne riječi iz srca mnogo su više rekle nego unaprijed izmišljen tekst.  U tom svjedočenju opisao je duh, život, očekivanja i odricanja svakog bogoslova njihovih godina, te reagiranje njihovih obitelji i majki na takav poziv.
                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi

18. X.; BLAGDAN LUKOVA U CRKVI KALINOVCA

Click to enlarge

Svečanost proslave blagdana sv. Luke, evanđeliste, glavnog proštenja u Kalinovcu, započela je procesijom iz župne kuće u kojoj su sudjelovali osim predvoditelja sv. Mise i župni vijećnici, općinsko poglavarstvo i općinski vijećnici, i donatori za obnovu vitraja. Svečanu proštenjarsku sv. Misu vodio je i propovijedao msgr.  gosp. Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije. Svetu Misu uveličavali su i koncelebrirali magistar gosp. Karlo Šimek, vicerektor Bogoslovije Zagreba, profesor emeritus dr. Ivan Golub, preč. gosp. Stanko Rajter, župnik u miru u Đurđevcu, te župnici i kapelani mnogih župa. Prije same sv. Mise monsinjor  gosp. Antun Perčić blagoslovio je nove i obnovljene vitraje. Na sv. Misi poslije molitve vjernika izvršen je prinos darova; domaći kruh i plodova zemlje (simbol cjelogodišnjeg ljudskoga rada u koji su utkani mnogi žuljevi i kaplje znoja, vino i kalež (simbol okrijepe i veselja i kalež koji svatko od nas treba ispiti do kraja), Bibliju i krunicu sa ružom (simbol Božje riječi, krunica molitve nebeskoj Majci i ruža kao trnovit put do vječne i cijenjene sreće). Na svetoj Misi prisustvovali su mnogi župljani u radnom odnosu i ako je bio redovit radni dan, te tako još više uveličali proslavu našeg zaštitnika sv. Luke, evanđeliste. Poslije sv. Mise monsinjor  gosp. Antun Perčić blagoslovio je kruh i plodove zemlje koje su pripremili đaci osnovne škole Ivana Lackovića Croate. Poslije je uslijedio zajednički svečani ručak u župnoj kući sa predvoditelja svečane sv. Mise, župnih vijećnika, općinskih vijećnika, općinskog poglavarstva i donatora za obnovu vitraja. Na ručku su dodijeljene zahvalnice donatorima obnovljenih i novih vitraja.

predstavnici crkve u ovoj svečanosti sudjelovali su: monsinjor Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije, magistar Karlo Šimek, vicerektor Bogoslovije Zagreba, profesor emeritus dr. Ivan Golub, preč. gosp. Mladen Gorupić, župnik kalinovački, preč. gosp. Stanko Rajter, župnik u miru u Đurđevcu, preč. gosp. Izidor Ferek, župnik đurđevački, vlč. gosp. Nikola Samodol, župnik Nedelišća, vlč. gosp. Nikola Benko, župnik ferdinandovački, vlč. gosp. Vjekoslav Tuđan, župnik novovirovski, vlč. gosp. Krunoslav Kefelja, župnik Podravskih Sesveta, vlč. gosp. Stjepan Zadravec, župnik Miholjanca, vlč. gosp. Tomislav Leskovar, župnik kozarevački, vlč. gosp. Ivica Puškadija, župnik pitomački, vlč. gosp. Ivica Puškadija, kapelan pitomački, vlč. gosp. Josip Vidović, kapelan đurđevački, pater gosp. Martin Dretvić, župnik molvarski, gosp. fra Mato Draganović, župnik zadarski, gosp. fra Božo Teklić, kapelan kloštranski, bogoslovi: gosp. Dario Paviša iz Kalinovca i gosp. Tomislav Hačko iz Kustošije - Zagreb
                                                                                                                                                                   povratak iz života mještana
TRODNEVNA DUHOVNA OBNOVA NAŽE ŽUPE

- 15, 16, 17.  X. ( sa početkom u 18:00 sati); u Kalinovcu održana je trodnevna Duhovna obnova naše župe koju  je vodio fra Martin Dretvić, župnik molvarski. Sa ovom duhovnom obnovom  župljani Kalinovca pripremali su se za slavlje blagdana našeg glavnog patrona svetog Luke, evanđeliste. Sama duhovna obnova sastojala se od ispovijedi, moljenja krunice prije sv. Mise i sv. Mise koju je vodio i propovijedao fra Martin Dretvić. Na sv. Misama koncelebrirao je naš župnik preč. Mladen Gorupić. Ovu duhovnu obnovu mnogo je poremetio tragičan događaj koji se zbio dan prije, pa mnogi mještani pod šokom nisu se odazvali tom svečanom i nadasve potrebnom činu naše vjere.

                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
         17. 10. 2006. – 05. 11. 2006.; NA USPOMENU –izložba devocionalia
- poslije završne sv. Mise trodnevne duhovne obnove u Kalinovcu, 17. 10. u 20:00 sati u staroj pošti svečano je otvorena izložba „NA USPOMENU” devocionalia. Otvaranje izložbe vodio je Tomislav Franjić iz odbora za društvene djelatnosti, kulturu i sporta, te Darko Sobota, općinski načelnik koji je u svom prigodnom govoru obećao za iduće Lukovo i veći izložbeni prostor. Na otvaranju izložbe sudjelovala je časna sestra Karmen, kao voditeljica crkvenog pjevačkog zbora Sv. Luke koji je crkvenim pjesmama uveličao otvaranje postojeće izložbe. Od predstavnika Općine prisustvovao je i Mirko Kovačev, predsjednik općinskog vijeća, te iz  odbora za društvene djelatnosti, kulturu i sporta: Mirjana Bazijanec i Mira Filjar, Branko Sobota. Od predstavnika crkve prisustvovao je naš župnik prečasni gosp. Mladen Gorupić sa vlč. gosp. fra Martinom Dretvićem, župnikom molvarskim, koji je vodio trodnevnu obnovu naše župe.  Prisustvovale su mnoge mještanke koje su zainteresirano promatrale izložene predmete: medaljice i medaljone, krunice, slike, zahvalnice, kipovi, slike takozvani „kipi ili kipeci”,molitvenici, svijeće, križevi,  koji su doneseni s mnogih hodočašća, proštenja i raznih svečanosti. Svi oni nemaju veliku umjetničku vrijednost, ali zato u sebi u namjerama zbog kojih su poklonjeni sadrže neprocjenjivu vrijednost ljubavi, poštovanja i prijateljstva koji je iz njih proisteklo. Dobrotom Ivana Lackovića – Croate Kalinovac ima i tri svete slike, tzv. glajže; rad na staklu nepoznatih slikara – pokućaraca, koji su za mali honorar po narudžbi domaćina radili sakralne motive, onako kako su to samouki znali, a danas njihov rad zamijenilo je tiskarstvo u obliku prepoznatljivih motiva koje mi u Kalinovcu zovemo kipi ili „kipeci” i svaka kuća ima ih više.
Izložbu je priredila Općina Kalinovac - Odbor za društvene djelatnosti, kulturu i sport,    (Mirjana Bazijanec, Tomislav Franjić, Mira Filjar, Ljubica Matulec)
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
otvaranje izložbe devocionalija fra Martinom Dretvićem, župnikom molvarskim devocionalije  
                                                                                                                                                                   povratak iz života mještana
 
                                        GALERIJA SLIKA U ŽUPNOJ KUĆI
Click to enlarge
 
Postavljena galerija slika KALINOVCU NA DAR” likovne kolonije 2006. u maloj sali župnoga dvora.
Nakon održane likovne kolonije 27. svibnja 2006. u župnom dvoru gdje je sudjelovao 21 umjetnik, te održane 1. 6. izložbe tih slika u prostoru stare pošte, slike su postavljene na duže vrijeme u novo postavljenu galeriju župnog dvora u malu salu župne kuće.
Galeriju se može posjetiti u dogovoru sa župnikom ili zvonarom Mladenom Rogozom.
                                                                                                     povratak iz života mještana
 
                     IZLOŽBA SLIKA I SKULPTURA  „KALINOVCU NA DAR
                                               LIKOVNE KOLONIJE KALINOVAC 2006
LIKOVNA KOLONIJA U KALINOVCU - 27. 5. 2006.
Click to enlarge
Svi sudionici i organizatori likovne kolonije održane u župnoj kući u Kalinovcu

27. svibnja 2006. održana je LIKOVNA KOLONIJA 2006 u organizaciji Župnog ureda Kalinovac i Odbora za kulturu i društvene djelatnosti Općine Kalinovac. Kolonija je održana u prostoru župnog dvora, te u prostorijama same župne kuće. Lijepo vrijeme omogućilo je mnogima da svoje radove izrade vani u hladovini sjenica iza župne kuće. Jedan dio crtaća smjestio se i na gornjoj terasi župne kuće tamo crtajući crkvu ili svoju već unaprijed zamišljenu ideju. Samo okupljanje sudionika kolonije bilo je do 8.30 sati u prostorijama župne kuće. Nakon doručka u 10.00 sati umjetnici su započeli izrađivati skulpture i crtati slike. Ozračje vedrog prostora župne kuće, vremena, te samih umjetnika upriličilo je sveopće ugodno i vedro raspoloženje svih sudionika kolonije, kao i vanjskih sudionika. Mnoge teme su obrađene na ovoj koloniji: cvijeće i mrtva priroda, ljudi, objekti, priroda, svetkovine i događaji vezani uz vjerske aspekte. Također su umjetnine rađene u raznim tehnikama: akvarel, tuš, tuš i akvarel, pastele, uljane boje, kreda, te drvorez i reljef u drvu. Nakon ručka u 15.00 sati uslijedio je čin protokola darivanja umjetničkih djela našoj župi Kalinovac.

Potreban materijal (platna, papiri i druge potrepštine) nabavio je župnik preko sponzora, kao i sve okvire za uramljivanje slika. Župni dvor darovao je hranu i piće.
Sva umjetnička djela ostaju u vlasništvu Župe Kalinovac, koja će biti izložena u sklopu male galerije, dok neke slike i skulpture krasiti će i prostorije važnih ustanova naše Župe.
Popis umjetnika na Likovnoj koloniji: Stjepan Ivanec, Andrija Husnjak, Darko Domitrović, Ivan Peić, Petar Petrović, Ivan Rep, Zlatko Kirinec, Jelica Dugalija, Vlado Mlinjarić, Ljubica Matulec, Mira Filjar, Franjo Mihočka, Mirko Horvat, Đurđica Franjić, Zdravko Šabarić, Pero Topljak, Ivan Kančal, Žarko Giba, Đuro Zvonar, Ivan Derežić, Ivana Karlovčan.
Popis organizatora: preč. gosp. Mladen Gorupić, župnik, te Mirjana Bazijanec, Tomislav Franjić, Ljubica Matulec, Mira Filjar iz Odbora za kulturu i društvene djelatnosti Općine Kalinovac
                                                                                                                                                                  povratak iz života mještana
                OD 1. 6. DO 30. 6. 2006. - U PROSTORU STARE POŠTE U KALINOVCU.
U četvrtak 1. 6. u 20:00 sati u prostoru stare pošte otvorena je izložba slika i skulptura KALINOVCU NA DAR” iz ovogodišnje održanje likovne kolonije „KALINOVAC 2006” održane u prostoru naše župne kuće. Sam program otvaranja izložbe započeo je sviranjem gitara uz pjevanje školskog zbora, te uvodnim govorom Mirjane Bazijanec u ime Odbora za kulturu i društvene djelatnosti Općine Kalinovac. Kasnije su održali prigodne govore i Tomislav Franjić, Mirko Kovačev i župnik preč. Mladen Gorupić od strane organizatora i pokroviteljstva ove likovne kolonije i izložbe slika. Od strane umjetnika kratki govor održao je nastavnik gosp. Zdravko Šabarić. Od umjetnika koji su sudjelovali na likovnoj koloniji odazvali su se skoro svi, osim onih spriječenih. I odaziv Kalinovčana bio je nadasve velik, odnosno toliki da su mnogi morali ostati vani izvan prostora stare pošte privremene galerije slika.
Izlagatelji ove izložbe slika i skulpture su: Ivan Derežić, Darko Domitrović, Jelica Dugalija, Mira Filjar, Đurđica Franjić, Žarko Giba, Mirko Horvat, Andrija Husnjak, Stjepan Ivanec, Ivan Kančal, Ivana Karlovčan, Zlatko Kirinec, Ljubica Matulec, Franjo Mihočka, Vlado Mlinjarić, Petar Petrović, Ivan Peić, Ivan Rep, Zdravko Šabarić, Pero Topljak, Đuro Zvonar.
Izložba slika i skulptura održana je pod pokroviteljstvom Općina Kalinovac,  Odbora za društvene djelatnosti, kulturu i sport, rkt Župe sv. Luke Kalinovac.
Postava izložbe: Tomislav Franjić, Mira Filjar, Ljubica Matulec i Mirjana Bazijanec
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
župna kuća u kojoj je održana likovna kolonija 2006.   otvaranje izložbe u staroj pošti
                                                                                                                                                                   povratak iz života mještana
KLANJANJE PRESVETOM
Click to enlarge

03. 09. 2006.; U 07:00 sati sa svetom Misom i izlaganjem Presvetog započeo je blagdan u Kalinovcu Klanjanja Presvetom. Sv. Misu predvodio je profesor emeritus dr. Ivan Golub, a koncelebrirao je naš župnik preč. gosp. Mladen Gorupić. Poslije sv. Mise uslijedilo je klanjanje: za sve preminule; Žalosna krunica,   za mlade; Litanije srca Isusova,    za cijelu župu, vjernike i svjetovna društva; Slavna krunica Lauretanske litanije B.D. Marije. U 11:00 održana je svečana sv. Misa koju je predvodio gosp. vlč. Ivica Puškadija, župnik Pitomački, a koncelebrirali su: preč. gosp. Mladen Gorupić, gosp. vlč Josip Vidović, gosp. vlč. Vjekoslav Tuđan, gosp. vlč. Nikola Benko i vlč. gosp. Stjepan Haluža iz Zlatar Bistrice. Poslije svečane sv. Mise uslijedilo je ponovo klanjanje: za sve bolesne i umiruće; Litanije Presvetom Oltarskom Sakramentu,   za duhovna zvanja; Krunica (otajstva svijeta),   za obitelji i nerođenu djecu; Radosna Krunica,  na nakanu svakog našeg župljanina i svih koji su izvan Kalinovca; Zlatna krunica. Svečano klanjanje Presvetom završilo je u 15:30 sati. Kroz cijeli dan svaki sat izmjenjivali su se predvoditelji molitava (iz crkvenih društava sa suradnjom našeg bogoslova Daria Paviše) kako Presveto nikad ne bi ostalo samo.

                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
SV. MISA ZA NAŠEGA POKOJNOG BISKUPA OCA MARKA CULEJA
30. 08.; U župnoj zimskoj kapeli Srca Isusova, poslije tjedan dana kakao smo ispratili na vječni počinak blagopokojnog biskupa Marka, održana je molitva i meditacija njemu u spomen. Pozvani su bili svi župljani, a susret i molitvu vodio je blagoslov Dario Paviša. Skup je započet pjesmom „Kriste u Tvoje ime sad smo ovdje svi” koju je biskup Marko često puta spominjao. Veći dio susreta je protekao u molitvi Časoslova, večernje od dotičnog dana, a između čitanja prisjetili smo se pastoralnih pohoda biskupa Marka našoj župi, čitali njegovu duhovnu oporuku i crtice iz njegovog života. Skup je završio psalmom uz duhovni nagovor, te molitvom vjernika.
                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
PROŠTENJE GOSPE SNJEŽNE

Click to enlarge

I drugo kalinovačko proštenje u ovoj godini, proštenje Gospe Snježne proslavljeno je svečano uz Sv. Misu i svečani ručak u župnoj kući. Sv. Misu predvodio je župnik iz Novog Virja, vlč. gosp. Vjekoslav Tuđan, a sudjelovali su magistar vlč. Đuro Zalar, naš župnik preč. gosp. Mladen Gorupić, vlč. gosp. Nikola Benko iz Kozarevca, te bogoslov Dario Paviša. Uz dobro pripremljen zbor i lijepe, tradicionalne crkvene pjesme, sv. Misa je bila u nivou visoke svečanosti, na kojoj je sudjelovao i veliki broj mještana. Poslije sv. Mise održan je svečani ručk na koji su se odazvali: vlč. gosp. Samodol Nikola iz Nedelišća, načelnik naše Općine Darko Sobota, ravnateljica OŠ Ivan Lacković Croate, Mirjana Bazijanec i župni vijećnici.

                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
TIJELOVSKA PROCESIJA

- 15. VI.: Proslavljen je blagdan Tijelova. Nakon održane sv. Mise koju je predvodio naš župnik preč. gosp. Mladen Gorupić sa sjemeništarcem Ivanom Najdertom, u skladu sa crkvenom tradicijom održana je Tijelovska procesija, ove godine ulicom Dravskom. U procesiji su sudjelovali ministranti i ministrantice, pjevačice, nositelji baldahina (Dražen Kajba, Ivan Peršić, Ivan Živko i Lovro Nikić), prvopričesnici koji su posipali latice cvijeća ispred Presvetog kojeg je nosio naš župnik Mladen Gorupić, te mještani. Nadasve proslavi Tijelova pridonijeli su mještani koji su pripremili sjenice-postaje Tijelovske procesije: Marija i Marina Igrić ispred OŠ Ivana Lacković Croate, Obitelj Franje Živka, Obitelj Ivana Lista i Obitelj Vlade Lackovića. I druge obitelji su nadasve uveličale Tijelovsku procesiju kiteći svoje kuće kao što su to nekad činili naši mještani pred mnogo godina, a uveličavalo je put kretanja Presvetog. Poslije procesije uslijedio je klečanje u crkvi pred Presvetim i njegovo izlaganje. Sa tim obredom svetkovina Tijelovske sv. Mise je završila.

                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
PROŠTENJE PRESVETOG TROJSTVA

- 11. VI. 2006.: Proštenje Presvetog trojstva koje datira u nas još od svećenika Alojzije Boroša (1887.-1889.g.),  prvo je glavno proštenje u našoj župi kroz godinu od njih tri (proštenja Presvetog trojstva, proštenja Gospe Snježne i proštenja našeg patrona Sv. Luke, evanđeliste). Osim ta tri proštenja, Kalinovac slavi i manja proštenja, odnosno svece zaštitnike naših kapela (sv. Vida, sv. Valentina, Gospe Žalosne, Srca Isusovog, sv. Ivana). Ovo proštenje zbog poklapanja Sv. potvrde u Kloštru, te proslave proštenja Sv. Antuna Padovanskog u drugim župama, ove godine proslavljeno je u Kalinovcu skromnije, naime obilježeno je sa tri svećenika, s brojem koji nije uobičajan u Kalinovcu. Sv. proštenjarsku Misu predvodio je Đurđevački đakon, gosp. vlč. Josip Vidović, a koncelebrirali su vlč. gosp. Vjekoslav Tuđan iz Novog Virja i naš župnik preč. gosp. Mladen Gorupić. Poslije Sv. Misa održan je u župnoj kući svečani ručak sa svećenicima, načelnikom općine Kalinovca; Darkom Sobota i vijećnicima. Na ručak se odazvao i kancelar Varaždinske biskupije monsinjor Antun Perčić sa svećenikom gosp. fra Ivanom Široki iz Kloštra Podravskog nakon podjele Sv. Potvrde.

                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
PRVA SVETA PRIČEST - 2006.
07. 05. Održana je u Kalinovcu Prva sv. Pričest za generaciju djece 1995. i 1996. godine rođenja. Pričesti je pristupilo 23-e djece, od kojih je jedna prvopričesnica iz Kalinovca, ali živi u Rijeci. Svečanu sv. Misu predvodio je naš župnik prečasni Mladen Gorupić koji je podijelio i sakrament pričesti. Uz sudjelovanje na sv. Misi, obreda prisege i samog pričešćivanja, te nastupa sa prigodnim programom završila je svetkovina Prve sv. Pričesti naših đaka trečaka. Djecu je kao i do sada uvježbavala naša časna sestra Karmen iz župe Podravskih Sesveta. Roditelji su organizirali odjeću i uređivanje crkve, a župnik sve potrebe za sv. Misu i sam čin pričešćivanja (svijeće, krunice, križeve, molitvenike, potvrde i svu dokumentaciju evidencije).
                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
USKRS - 2006.
Click to enlarge

I ove godine, na obrede velikog tjedna, odnosno Velikog četvrtka, petka i subote, naš Božji grob je posebno uređen. Crkva stalno otvorena po cijele dane da župljani mogu doći izmoliti molitvu na Isusovom grobu, omogućuje vjernicima da pokažu svoju privrženost i štovanje prema Kristu i njegovim mukama za nas na križu. Mnogi župljani odaju tu počast, a neki zbog navika iz komunističkog vremena ni danas kad im nitko ne brani ne daju tom činu veliki značaj. No to je vrijeme kad se izmučena i masakrirana Isusova plemenita duša oporavljala od veleizdaje ljudi te putuje do Oca svoga Boga našega. Molitva pred Isusovim grobom je specifična molitva, jer to je molitva za Njega, a ne za nas, što dokazuje našu ljubav i vjeru prema Njemu.

                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
PROTEKLE AKTIVNOSTI PREBAČENE PO GODINAMA
 
Aktinosti 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010 2011. 2012 2013. 2014. 2015. 2016. 2017. 2018.
  početak stranice