2005.  2006.  2007.  2008.  2009. 2010.   2011. 2012.   2013. 2014. 2015. 2016.  2017. 2018. 2019.
Aktivnosti 2020. 2021. 2022.                      
AKTIVNOSTI 2013.
Kalinovac: 31. 12. 2013.
     Sv. misa zahvalnica za 2013. godinu i statistika župne zajednice
Click to enlarge  

Uvečer na Silvestrovo 31. prosinca, posljednjeg dana kalendarske godine slavljena je u župnoj crkvi sveta misa zahvalnica za proteklu 2013. godinu. Svetu misu predvodio je i propovijedao župnik preč. Mladen Gorupić, a uveličao je starim liturgijskim tradicionalnim božićnim pjesmama veliki crkveni zbor pod vodstvom sestre Karmen na orguljama. U svojoj završnoj ovogodišnjoj homiliji župnik Gorupić bio je nadahnut prolaznošću zemaljskog vremena i sve manjom skromnošću vjernika u ovom modernom životu. Prije završetka misnog slavlja po tradiciji rimokatolika i župe, veliki župni zbor u pratnji župljana otpjevao je svečani "Tebe Boga hvalimo". Čitavo vrijeme euharistije cijela crkva je odzvanjala pjesmom vjernika. Na kraju euharistijskog slavlja, župnik je po tradiciji župe iznio statistiku župne zajednice u protekloj godini koja i ovaj puta nije ohrabrujuća.

Statistika kalinovačke župe za 2013. godinu:
Ove godine u župi bilo je 13 krštenika, od toga 6 dječaka i 6 djevojčica, te jedna odrasla osoba. Iz same župe kršteno je 4 djevojčice i 5 dječaka, dakle 9 krštenika.
Vjenčana su 3 para, od toga dva su nastavila živjeti u župi.
Župa je imala ove godine 13 prvopričesnika.
Obavljena su 34 sprovoda. Umrlo je 15 muškaraca i 19 žena. Izvana je bilo 8 sprovoda.
Sakrament umirućih primio je 25 pokojnika. Od ukupno 9 koji nisu primili bile su 3 nagle i nenadane smrti.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac:  27. prosinac 2013.
                  Blagoslov Općine, zaposlenika Općine i općinskih ureda
Click to enlarge  

27. prosinca u vijećnici Općine Kalinovac, župnik, dekan Đurđevačkog dekanata prečasni Mladen Gorupić blagoslovio je Općinu, ustanovu Općine, njene urede i ljude koji u njoj borave i rade. Tom prigodom upućena je molitva za obilje božje milosti svima onima koji u Općini borave i rade, te da im Bog podari zdravlje, postojanu vjeru, nepokolebivu nadu, strpljivu i ustrajnu ljubav, u životu mir, u radu uspjeh, u molitvi postojanost i na kraju život vječni. Na završetku blagoslova, župnik je blagoslovljenom vodom poškropio i tamjanom pokadio prostoriju i u njoj prisutne predstavnike Općine. Blagoslovu Općine nazočili su općinski načelnik Branko Sobota, predsjednik Općinskog vijeća Mirko Kovačev, općinski vijećnici te djelatnici i suradnici Općine Kalinovac.

Preuzeto s web stranice Općine Kalinovac (www.kalinovac.hr)
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac:  27. prosinac 2013.
                                              Novogodišnji domjenak
Click to enlarge  

27. prosinca, u velikoj sali Društvenog doma Kalinovac, održan je tradicionalni novogodišnji domjenak rukovodstva Općine Kalinovac, obrtnika, poduzetnika, privrednika, studenata, učenika četvrtih razreda strukovne škole i gimnazije te rukovodstva kulturnog, sportskog, društvenog i političkog života Općine. Na početku svečanosti u ime domaćina, Općine Kalinovac, domjenak je otvorio načelnik Općine Branko Sobota te u toj prigodi u kratkim crtama opisao aktivnosti u socijalnom, društvenom i materijalnom djelovanju Općine u 2013. godini te plan rada Općine za 2014. godinu. Nakon načelnika, prisutnima su se obratili predsjednik Općinskog vijeća Mirko Kovačev, dožupan Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota i župnik Mladen Gorupić. Druženje se nastavilo uz Podravske mužikaše.

Preuzeto s web stranice Općine Kalinovac (www.kalinovac.hr)
 
GOVOR ŽUPNIKA PREČ. GORUPIĆA
Click to enlarge  

Poštovani gospodine dožupane, načelniče, predsjedniče općinskog vijeća, općinski vijećnici, obrtnici, poduzetnici, privrednici, studenti, kulturni, sportski i društveni djelatnici naše općine i ostali gosti.

Otkucavaju posljednji trenuci ove godine, koju smo doživljavali teško, u kojoj je posebno došla do izražaja društveno - socijalna kriza; u kojoj su mnogi živjeli tjeskobno, ne samo radi onoga što se dogodilo na ekonomskom području, nego onoga što je izazvalo krizu u ekonomskom životu, a to je zamračenje moralne svijesti. Nalazimo se na kraju još jedne kalendarske godine i vrijeme je da svi skupa zahvalimo Dobrom Bogu za sva dobročinstva koja smo primili tijekom ove 2013.godine.

»Božićno je slavlje poziv svakom od nas ovdje prisutnih da u betlehemskom Djetetu prepoznamo Oca s nebesa. Hrvatske božićne pjesme, koje tako radosno pjevamo i slušamo, pune su poruka da treba krenuti prema Betlehemu. To je zapravo put vjere kojim kršćanin kreće od krštenja. Put preko vremenitog zemaljskog života prema vječnosti. Taj put je naporan, prolazi kroz razne životne teškoće i zapreke. No, najveća zapreka su zemaljske brige i naša pospanost i lijenost, naša neodlučnost, naše oklijevanje.

Nismo li i mi svi tijekom ove cijele 2013. godine hodili svaki svojim stazama i putovima? Svakodnevno smo se susretali na tim našim putovima s ciljem unapređenja života u našem Kalinovcu. Vjerujem da je svaki stanovnik našeg mjesta bio ponosan na televizijski prilog o napretku i dobrom životu u Kalinovcu. Rezultat je to Vašeg rada i mudrog upravljanja materijalnim i drugim dobrima koje su Vam povjerili stanovnici Kalinovca. Moramo biti svjesni da materijalni razvoj nikako ne može uspjeti bez duhovnog rasta i razvoja. Općina Kalinovac i župa Kalinovac primjer su dobre zajedničke brige i pronalaženje zajedničkog puta prema boljem životu.

Često nam se događa da se ljudi neispravno postavljaju prema nama, da nam ne priznaju zasluge koje nam pripadaju, da nas krivo optužuju... Možemo pitanje proširiti od pojedinca na grupu ljudi, pa i na cijeli narod. Pitamo se je li dobro da nas zbog toga obuzme nemoć, da sve svoje snage trošimo na dokazivanje naše ispravnosti, odnosno u dokazivanju neispravnosti optužbi protiv nas. I danas, više nego ikad , aktualna je rečenica Ivanova evanđelja: „ Svjetlo istinsko, koje prosvjetljuje svakog čovjeka, dođe na svijet...“ Iv 1,9.

Neka božićno Svjetlo zasja u svim našim teškim životnim situacijama, kako bismo se ohrabrili kročiti naprijed puni pouzdanja u Boga.

Ponosan sam i sretan što mogu u ime svih župljana danas zahvaliti Dragom Bogu na još jednoj uspješnoj suradnji tijekom ove kalendarske godine, a koja je plod zajedničkog promišljanja i dogovora s ciljem svekolikog napretka našeg Kalinovca. Zahvaljujem Vam na svesrdnoj materijalnoj i drugoj pomoći koju ste pružili tijekom ove godine i na taj način doprinijeli ostvarivanju planova za obnovu naše župne zajednice kao i Općine Kalinovac u cjelini.

Vjerujem da će naša suradnja i u nadolazećoj 2014.godini biti uspješna , a sve s ciljem unapređenja života u našem Kalinovcu i stvaranja uvjeta za dobrobit budućih naraštaja. Iduće godine naša župa obilježava nekoliko značajnih obljetnica i vjerujem da ćemo zajednički svjedočiti povijesnom identitetu našeg naroda na ovom prostoru. Prije 150 godina narod Kalinovca započeo je gradnju crkve. Navršava se 133 godine od osnutka samostalne župe Kalinovac. Dogradnja župne crkve zbila se prije 105 godina. Našu župu je pred 80 godina posjetio nadbiskup Alojzije Stepinac koji će uskoro biti proglašen svetim. Navršilo se i pet godina od posvete župne crkve i svi se još sjećamo tog veličanstvenog događaja. I za kraj osobno mogu posvjedočiti i izraziti sreću i zadovoljstvo na nepunih 15 godina suradnje s općinskim vlastima. Upravo će se iduće kalendarske godine navršiti 15 godina moje službe u Kalinovcu.

Svima vam želim čestit Božić i na dobro vam došlo porođenje Isusovo, koje neka u novoj 2014. godini udijeli svoj blagoslov u dobru zdravlju, uspješnom radu i lijepom zajedništvu. Živjeli

                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac:  prosinac 2013.
                                                         BOŽIĆ - 2013
Božićno vrijeme u Kalinovcu obilježeno je nizom vjerskih aktivnosti, odricanjem, humanitarnim akcijama i darivanjem. Ovogodišnja božićna euharistijska slavlja uveličavala su dva naša kalinovačka sina, prof. emeritus Ivan Golub i vlč. Dario Paviša, polaznik 2. godine Papinske Crkvene Akademije u Rimu, te vlč. Jan Maria Chun Yean Choong iz Malezije akademski prijatelj našeg vlč. Paviše.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                       Na sv. misi Polnoćki
Click to enlarge  

U ponoćnim satima Badnjaka održana je u župnoj crkvi tradicionalna svečanost dočeka Božića. U toj prigodi prije misnog slavlja župni zbor mladih održao je 20 minutni božićni koncert u pratnji voditeljice zbora Ivane Matkov na orguljama. Ponoćnu koncelebriranu sv. misu predvodio je vlč. Dario Paviša, polaznik 2. godine Papinske Crkvene Akademije u Rimu u suslavlju vlč. Jan Maria Chun Yean Choonga iz Malezije i župnika preč. Gorupića. Prigodnu homiliju održao je preč. Gorupić u kojoj je bio nadahnut rođenjem djetešca - Gospodina Isusa Krista. Na kraju misnog slavlja vlč. Jan Maria Chun Yean Choong na hrvatskom jeziku čestitao je Božić svim Kalnovčanima i Kalnovčicama te zahvalio na gostoprinstvu. Euharistijsko slavlje uveličali su sa tradicionalnim božićnim pjesmama veliki župni zbor i zbor mladih pod vodstvom voditeljice zbora Ivane Matkov, te nakon dugo vremena pokrenuli na pjevanje i vjernike u župnoj crkvi.  Odaziv vjernika bio je velik.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
  Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                Božić
Click to enlarge  

Božić je proslavljen s dva euharistijska slavlja, te prigodnim dječjim program i darivanjem djece od strane župnika. Jutarnje euharistijsko slavlje predvodila su dva naša kalinovačka sina, vlč. Dario Paviša i prof. emeritus Ivan Golub. U toj prigodi homiliju je održao prof. Ivan Golub nadahnut sv. Lukom i njegovim darom nama vjernicima opisom Blažene Djevice Marije i rođenja djetešca - Gospodina Isusa Krista. Euharistijsko slavlje uveličao je sa tradicionalnim božićnim pjesmama veliki župni zbor u pratnji Mladena Rogoza na orguljama. Crkva je nakon dugo vremena za vrijeme pjevanja ponovo odzvanjala pjesmom vjernika. Na poslijepodnevnoj svečanosti prije euharistijskog slavlja održana je kratka prigodna predstava ministranata i vjeronaučne djece pod mentorstvom župne vijećnice Jasminke Miklić. Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Dario Paviša u suslavlju vlč. Jan Maria Chun Yean Choonga iz Malezije i župnika preč. Gorupića. Prigodnim pjesmama slavlje su uveličali članovi dječjeg zbora i zbora mladih pod vodstvom Ivane Matkov. Na kraju euharistijskog slavlja župnik je blagoslovio djecu i darivao im poklone. U tome su mu pomogli vlč. Paviša i vlč. Jan Maria Chun Yean Choong.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
U tom svečanom tonu obilježen je i blagdan sv. Stjepana.
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac: 14. prosinac 2013.
                                         Susret mladih Đurđevačkog dekanata
Click to enlarge  

Dana 14. prosinca 2013. u župi sv. Luke u Kalinovcu održan je susret mladih Đurđevačkog dekanata! Prisustvovalo je pedesetak mladih vjernika župa toga dekanata. Susret je započeo sv. Misom koju je predslavio vlč. Davor Šumandl, župnik iz Kozarevca, a mladi župe sv. Luke animirali su pjevanje. U homiliji vlč. Davor je naglasio kako u životu svakog vjernika, a osobito mladih vjernika kojima se danas nude mnoge vrijednosti koje nisu na osobnu izgradju, veliku važnost ima sv. Euharistija. Vođeni događajem sv. Euharistije mladi su nastavili u radionicama po grupama razmišljati, te raspravljati o vrijednostima sv. Mise, važnosti redovitog slavlja sv. Mise i redovite sv. pričesti. Mladi su vrlo živo raspravljali o navedenim vrijednostima, te na završnom plenumu iznjeli svoje zakljlučke i spoznaje! Dekan i domaći župnik, preč. Mladen Gorupić mlade je pozdravio, potaknuo na zajedničke susrete, te priredio završni agape gdje su se mladi mogli međusobno bolje upoznati.

                                                                      vlč. Davor Šumandl, župnik kozarevački
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac: 15. prosinac 2013.
                               Treća nedjelja došašća - nedjelja Caritasa
Na treću nedjelju došašća 15. prosinca - na nedjelju Caritasa, župni Caritas imao je u crkvi nakon sv. misa humanitarnu akciju sakupljanja novčanih priloga  za centralni Caritas u Varaždinu, te u poslijepodnevnim satima posjet starima i nemoćnim župljanima u samačkim domaćinstvima. U toj prigodi posjećeno je oko 30 osoba, a u znak pažnje volonteri su im nosili voće i slastice kupljene od novca od prodaje kolača, te božićne čestitke koje su izradila djeca sa svojim tetama iz dječjeg vrtića Bubamara Kalinovac. Ovim činom župa je preko volontera župnog Caritasa ponovo potvrdila duhovnu brigu za svoje starije žitelje u trećoj dobi, kada se čovjek nažalost sve više počinje osjećati nemoćnim i beskorisnim.
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac: 15. 12. 2013.
                                                  Akcija prodaje kolača
Click to enlarge  

08. 12. 2013. Župni Caritas imao je akciju prodaje kolača. U pečenju kolača sudjelovali su svi volonteri župnog Caritasa, župni vijećnici, pjevači i župnik. Tom humanitarnom akcijom sakupljeno je 94 kutije kolača pakiranih po cca 1 kg težine. Prodaja kolača bila je dobra jer se sve prodalo i sakupilo 3200,00 kuna. Sav sakupljen prihod od prodaje upotrijebljen je za posjetu starijih i bolesnih u našoj župi koji je održan 15. prosinca na nedjelju Caritasa. Ovom prilikom zahvaljujemo se svima koji su ispekli kolače, a posebno našem župniku Mladenu koji nas svaki puta podržava i  priključi se pečenju kolača svojom digankom.

                                                                                    voditeljica  i  volonteri župnog Caritasa
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
autor fotogravija - Miroslav Pokrivko
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac: 8. 12. 2013.
                                     Podjela darova povodom sv. Nikole
Click to enlarge  

Društvo Sv. Luke i Križarsko društvo i ove godine već tradicionalno organiziralo je podjelu darova povodom blagdana Sv. Nikole. Podjela darova organizirana je u nedjelju 08. prosinca u župnoj crkvi poslije podnevne svete mise za svu djecu s područja općine Kalinovac od navršene 1 do 6 godina starosti. Na toj svečanosti sv. misu predvodio je župnik Gorupić, a doček su vodile vjeroučiteljica Ivana Amižić, voditeljica Križarskog društva Ljubica Račan i voditeljica križara Daria Erdec. Svečanost dočeka uveličali su prigodnim pjesmama dječji župni zbor, te prigodnim recitacijama i igrokazom Izgubljeni anđeo sv. Nikole učenici Osnovne škole Ivan Lacković Croata. Nakon programa u crkvu je došao sveti Nikola kojeg je obnašao Ivan Peršić član župnog zbora mladih. Za ovu podjelu darova, Društvo Sv. Luke, evanđelista i Križarsko društvo osiguralo je 82 dara.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
  Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac: prosinac 2013.
                                     Adventsko vrijeme u Kalinovcu
Click to enlarge  

Kao i prošle godine adventsko vrijeme u Kalinovcu obilježava se nedjeljnim svečanim paljenjem svijeća na adventskom vijencu u župnoj crkvi i uključivanjem žarulja na vanjskom adventskom vijencu u centralnom parku Kalinovca. Na tim svečanostima župnik svaki puta blagoslovi adventski vijenac uz prisutnost mnoštva mještana, te čitaća i pjevača koji svojim prigodnim tekstom i pjesmama uveličaju taj događaj. Uz ta dva adventska vijenca pali se i adventski vijenac ispred župne crkve koji okružuje obelisk podignut na spomen palim vojnicima u II. svjetskom ratu.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Click to enlarge  

Kalinovac: 17. 11. 2013.

 

Blagdan sv. Elizabete

 

Župa Kalinovac proslavila je 17. studenog blagdan sv. Elizabete kojoj je od 2012. godine posvećen oltar u župnoj crkvi smješten u niši pored glavnih vrata. Euharistijska slavlja predvodio je župnik preč. Gorupić, a uveličala ih je na orguljama Ivana Matkov u pratnji velikog zbora na jutarnjoj sv. misi i u pratnji dječjeg zbora na podnevnoj sv. misi. Na kraju jutarnje sv. mise župnik je blagoslovio suvenir –sličice naše župe koje će služiti u svrhu darivanja za uspomenu posjetiteljima i u spomen proslave blagdana.

 

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac: 15. 11. 2013.
                                      IV. godišnjica posvete župne crkve
Click to enlarge  

U petak, 15. studenog obilježena je u župi 4. godišnjica posvete župne crkve i oltara. Svečanost je održana misnim slavljima koja je predvodio župnik preč. Gorupić. U prigodi te svečanosti na početku sv. mise vjernici su predvođeni župnikom izmolili molitve za graditelje i obnovitelje župne crkve, kao i za sve vjernike kalinovačke žive Crkve. U istom ozračju župnik je u svojoj homiliji bio nadahnut značajem posvete naše župne crkve, a koju župljani baš i ne doživljavaju kao neki značajniji događaj. Tijekom misnog slavlja na orguljama svirala je i pjevala časna sestra Karmen. Na Službi riječi  čitanja su čitale članice kalinovačke Marijine legije. Nakon večernjeg misnog slavlja u župnoj crkvi održano je župno klanjanje Presvetom Oltarskom  Sakramentu.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac: 01. 11. 2013.
Click to enlarge  

                   Blagdan Svih Svetih

U petak 01. studenog na mjesnom groblju obilježen je euharistijskim slavljem, blagoslovom grobova i molitvama za pokojne blagdan Svih Svetih. Euharistijsko slavlje za sve vjerne mrtve predvodio je u 15,00 sati pred centralnim Spomen križem groblja župnik preč. Gorupić. Svečanost euharistije uveličao je pjesmama veliki crkveni zbor pod vodstvom Ivane Matkov. Nakon euharistije župnik je blagoslovio po zahtjevu mještana grobove koji su bili ukrašeni mnogim cvijećem. Odaziv vjernika na sv. misu bio je velik.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac: 26. 10. 2013.
                                                     XII. župni Križni put
Click to enlarge  

Tradicionalni križni put naše župe povodom blagdana Lukova održan je već tradicionalno drugi tjedan od svečanosti blagdana, u subotu 26. listopada 2013. god. Križni put je održan cijelim područjem općine Kalinovac i kroz Dragance, djelom općine Podravskih Sesveta. Prva postaja održana je ispred župne crkve u 10:30 sati uvodnom molitvom, a sljedeće postaje održane su pored kapelica i raspela kalinovačkih ulica: u Kolodvorskoj, G. Karlovčana, Matije Gupca, zaseoka Molvica i Batinski, te na povratku Dravske ulice. Glavna svečana misa križnog puta održana je na Batinskama u kapeli Sv. Vida. Predvoditelj misnog slavlja bio je župnik preč. Gorupić. Križni put je bio duhovan, dostojanstven i uzorit. Na mnogim mjestima, sudionike križnog puta dočekali su mještani sa osvježenjem i okrepom. Hodočasnike križni put popratilo je toplo i sunčano vrijme.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac: 19. 10. 2013.
                                      Obilježen blagdan sv. Luke
Click to enlarge  

Župa Kalinovac proslavila je 18. listopada blagdan našeg nebeskog zaštitnika sv. Luku evanđelista i Dan Općine Kalinovac, te blagoslovila novoobnovljeni oltar Gospe Snježne. U podnevnim satima proštenjarsku svečanu koncelebriranu sv. misu predvodio je propovjednik ove euharistije preč. Nikola Samodol, naš nekadašnji župnik Kalinovca, a sadašnji župnik Nedelišća, dok su suslavili domaći sin profesor dr. Đuro Zalar, vlč. Nikola Benko, nekadašnji župnik Kalinovca, a sada župnik Novigrada Podravskog, vlč. Ivica Bačani, župnik iz Virja, te kalinovački župnik, dekan Đurđevačkog dekanata preč. Gorupić sa svećenicima dekanata. Na sv. misi bio je nazočan i lijepi broj župljana među kojima i predstavnici Općine Kalinovac sa uzvanicima: županom KKŽ Darkom Korenom, dožupanom KKŽ Darkom Sobotom, gradonačelnikom grada Balatonboglara iz R. Mađarske; Mèszàros Miklòs -(Mesarošom Miklošom) i suradnica, te gradonačelnicima susjednih i prijateljskih Općina.

Na početku euharistije preč. Nikola Samodol blagoslovio je nadograđeni i obnovljeni oltar Gospe Snježne. Oltar su obnovili samouki umjetnik i stolar Miljenko Kranjčec iz Hodošana i restauratorica i akademska slikarica Snježana Inkret iz Varaždina. Za realizaciju obnove oltara Općina Kalinovac darovala je 150.000 kuna, županija 25.0000 kuna, a ostatak do vrijednosti radova od 184.500 kuna, darovali su vjernici Kalinovca.

Na euharistiji akolitsku službu čitaća obnašala su vjeronaučna djeca viših razreda, dok je pjevanje obnašao veliki crkveni zbor pod vodstvom Ivane Matkov na orguljama.

U prigodi glavnog župnog blagdana u župnom dvoru priređen je domjenak zahvale za župne uzvanike i dobrotvore, članove Župnoga vijeća i voditelje župnih društava i organizacija.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac: 28. 09. 2013.
                                     Dan zahvalnosti za plodove zemlje
Click to enlarge  

Malim prigodnim programom, blagoslovom i molitvom, obilježen je 13. Listopada u župi „Dan zahvalnosti za plodove zemlje“. Unatoč sušnoj godini i drugim nedaćama, ispred oltara župne crkve isticala se jesenska raskoš boja: voća, povrća, žita, sjemenja, jesenskih poljoprivrednih proizvoda, cvijeća, te kruha i kolača. Blagoslov na plodove zemlje zazvao je predvoditelj misnog slavlja župnik preč. Gorupić, dok su "Zahvala Bogu" pročitali vjeronaučnici Gabrijel Vucikuja kod rane sv. mise i Lorena Vrabčević kod podnevne sv. mise. Ovom svečanošću vjernici župe Kalinovac zahvalili su u crkvi Bogu za dar života i za sve što im je Bog tokom godine darovao iz zemlje, te istakli našu tradiciju koju baštinimo.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac: 28. 09. 2013.
                    Varaždinska televizija snimila prilog o župi Kalinovac
Click to enlarge  

U sklopu vjerskog programa «Vjera i nada» ekipa Varaždinske televizije posjetila je u subotu 28. rujna župu Kalinovac i snimila kratki prilog o radu župne zajednice. Tom prigodom predstavljene su osnovne naznake rada župne zajednice, župni zborovi, organizacije koje djeluju u župi i život u župe zajednice općenito. U pripremanju emisije sudjelovali su veliki župni zbor i zbor mladih s voditeljicom Ivanom Matkov, voditeljica Društva sv. Luke Ljubica Račan, predsjednica župnog Caritasa Jasna Marić, urednik župne Internet stranice i župnog lista Nenad Erdelec, voditelj župne dokumentacije Tomislav Franjić, te župnik preč. Gorupić.

Prilog o župi Kalinovac biti će emitiran na Varaždinskoj televiziji 19. listopada nakon blagdana sv. Luke.

                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac: 17. 9. 2013.
                                     Proštenje u kapeli Majke Božje Žalosne
Click to enlarge  

Misnim slavljem predvođenim domaćim sinom prof. Đurom Zalarom, župnikom preč. Gorupićom i vlč. Krunoslavom Kefeljom, župnikom iz Podravskih Sesveta, obilježen je 17. rujna blagdan Žalosne Gospe. Unatoč kišnom i hladnom vremenu misno proštenjarsko slavlje upriličeno je u Donjem kraju u kapelici Majke Božje Žalosne u prisutnosti pedesetak vjernika iz župe Kalinovac i Budrovac. Nadahnut Blaženom Djevicom Marijom u ovoj prigodi propovjednik misnog slavlja bio je vlč. Krunoslav Kefelja, dušebrižnik Kurije Marijine legije "Kraljice mučenika". Misno slavlje uveličali su sakralnim pjesmama članovi velikog crkvenog zbora po vodstvom časne sestre Karmen. Na kraju svečanosti svim prisutnim vjernicima podijeljene su sličice (kipeci) Blažene Djevice Marije u znak siječanja na ovo proštenje.

IZGRADNJA STARE KAPELE
Sestre Služavke Maloga Isusa na poseban način ugradile su svoje živote u ovu kapelu. Sestra Sabina Ana Belobrk iz Goričke ulice sa svojom sestričnom po ocu, sestrom Margaretom Marijom Markov i sestrom Praksedom Terezijom Jambrović su na ovom mjestu dale sagraditi kapelu Majke Božje Žalosne. Sazidao ju je zidar Marija Jambrović, zvani ovdje majstor Matejaš koji je u Kalinovac došao iz Donje Dubrave iz Međimurja da bi najprije zidao župnu kuću; bio je otac sestre Praksede, a u istom redu imao je i drugu kćerku časnu sestru Ambroziju Katicu Jambrović.
Samostanska kronika bilježi da se je sestra Sabina uvijek rado molila kako je ona to naglašavala svojoj Žalosnoj Majci Božjoj Kalinovačkoj. Njezine sestre dodaju, Majka Božja Žalosna izmolila joj je dugi vijek. Umrla je u starosti od 92 godine u samostanu sestara Služavki Maloga Isusa u Samoboru. O njihovom prisustvu u ovoj kapeli i danas, kada je na mjestu stare sagrađena ova nova govori kip Djeteta Isusa koji su poklonile pri gradnji 1897., a simbolizira zaštitnika njihove službe.
     Napisali: N. Erdelec i T. Franjić
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Zagreb: 12. 09. 2013.
                        Promocija knjige Ivana Goluba 'Običan čovjek'
Click to enlarge  

U četvrtak, 12. rujna, u 18 sati, organizirana je u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu, promocija knjige Ivana Goluba 'Običan čovjek'. Na promociji su sudjelovali: ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, predsjednik HAZU Zvonko Kusić, msgr. Vlado Košić, akademici Krešimir Nemec i Tonko Maroević, autor Ivan Golub te urednica knjige Nives Tomašević.

Svećenik i teolog, znanstvenik i književnik, povjesničar kulture, Ivan Golub, vrhunski intelektualac kojega podjednako uvažavaju crkveni i svjetovni krugovi u domovini i diljem svijeta, upravo je objavio knjigu 'Običan čovjek' u Nakladi Ljevak. Uz pastoralni i profesorski teološki rad, članstvo u mnogim domaćim i stranim akademijama i udrugama, česta gostovanja na uglednim crkvenim i svjetovnim institucijama i fakultetima, čime je zavrijedio mnoge nagrade i visoka priznanja, Ivan Golub napisao je više od sedamdesetak knjiga, mnoštvo eseja, rasprava i članaka tiskanih na svim jezicima. Pisac koji pisanu riječ svjedoči na materinskome kajkavskom, kao i na čakavskome, štokavskome, latinskome i grčkome jeziku,  velik poznavatelj rada i djelovanja Jurja Križanića i Julija Klovića, objavio je brojne studije i knjige o tim i drugim velikanima hrvatske književnosti i kulture, bavio se religijskim, mariološkim i biblijskim temama, a njegove osebujne zbirke poezije  uvjerljiv su pjesnički trag visoke estetske razine.

Običan čovjek' nije samo autobiografija nego i vrijedan faktografski portret pisca. Autor ne govori samo o sebi, nego imenom i prezimenom spominje ljude koje susreće, s kojima hoda, s kojima razgovara, šećući gradovima koji su važni za kršćanstvo od Rima i Carigrada do Moskve i, naravno, Zagreba. Posebnu vrijednost daje knjizi Kazalo imena, mjesta i važnih institucija te brojni likovni prilozi  kao svjedočanstvo jednoga vremena. Knjiga je veliki dar čitateljima i svim zaljubljenicima u autentičnu riječ jer je plod duboke vjere, nade i ljubavi prema svakomu čovjeku, ali i nepresušno vrelo podataka o književnosti, povijesti i kulturi kakvo se rijetko može susresti.

Preuzeto s web stranice izdavača knjige (www.ljevak.hr).

Uz mnoge uglednike i prijatelje profesora emeritusa Ivana goluba, na promociji su sudjelovali i članovi njegove rodbine iz obitelji Golub, Erdelec, Lugarov i Benšić, te prijatelji - predstavnici rodnog mjesta Mirko Kovačev, predsjednik Općinskog vijeća Kalinovca sa suprugom Jasnom Kovačev, župnom vijećnicom.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 7. 06. 2013.
        Župno klečanje i Dan bolesnih, nemoćnih i starijih osoba u župi
                                                                   Župno klanjanje
Click to enlarge  

Ovogodišnje župno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom započelo je ujutro u 9.00 h cjelodnevnim izlaganjem Presvetog na glavnom oltaru, te misnim slavljem u 11.00 h kojeg je predvodio i propovijedao vlč. Marko Rac župnik iz Đurđevca. Na misnom slavlju uz našeg župnika, dekana Đurđevačkog dekanata suslavili su vlč. Ivica Puškadija župnik iz Pitomače, vlč. Krunosalv Kefelja župnik iz Podravskih Sesveta, vlč. Ivan Munđar župni vikar iz Đurđevca i vlč. Mario Kaniški kapelan iz Pitomače. Euharistijskim pjesmama svečanost je uveličao veliki crkveni zbor pod vodstvom  sestre Karmen na orguljama. Tom prigodom vjernike su ispovjedili vlč. Daroslav Benjak župnik iz Ferdinandovca, vlč. Krunoslav Milovac župnik iz Novog Virja, te vlč. Davor Šumandl župnik iz Kozarevca.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
AUTOR FOTOGRAFIJA MIROSLAV POKRIVKO
                                     Dan bolesnih, nemoćnih i starijih osoba u župi
Click to enlarge  

Dan bolesnih, nemoćnih i starijih osoba u župi održan je već tradicionalno u župnoj crkvi s mogućnošću ispovijedi i bolesničkim pomazanjem, te euharistijskim slavljem kojeg je s početkom u 16.30 h predvodio župnik preč. Gorupić. Nakon završetka sv. mise, molitvom, te podizanjem i polaganjem Presvetog u svetohranište glavnog oltara završeno je župno klečanje. Obilježavanje Dana bolesnih, nemoćnih i starijih osoba u župi nastavljen je u župnom dvoru zajedničkim druženjem župnika, volontera župnog Caritasa i bolesnih, nemoćnih i starijih osoba. Svečanost u crkvi uveličao je veliki crkveni zbor pod vodstvom sestre Karmen na orguljama.

Ove godine bolesničko pomazanje dobilo je oko 30 osoba. Za dolazak pojedinih sudionika na ovu župnu svečanost zaslužni su pojedini članovi župnih društava koji su im osigurali potrebiti prijevoz do crkve i natrag do kuće.  Ujedno članovi tih crkvenih društava i župnik omogućili su svim  bolesnim, nemoćnim i starijim osoba domjenak u župnoj kući.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 7. 06. 2013.
                                                       Gospa Snježna
Click to enlarge  

Proslava blagdana Gospe Snježne i Dana Domovinske zahvalnosti održana je u župnoj crkvi 5. kolovoza 2013. Svetu misu predvodio je i pritom propovijedao vlč. gosp. Davor Šumandl, župnik kozarevački. Uz domaćeg župnika s njim su još suslavili vlč. gosp. Dario Paviša – domaći sin i vlč. gosp. Ivan Munđar, župni vikar iz Đurđevca. Tijekom svete mise ispovijedali su: vlč. gosp. Krunoslav Milovec, župnik novovirovski i fra Tomisalv Kero, župni vikar iz Kloštra Podravskog. Jutarnju sv. misu predvodio je prof. Đuro Zalar, domaći sin. Na orguljama misno slavlje pratio je gosp. Mladen Rogoz, nekadašnji orguljaš.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
AUTOR TEKSTA TOMISALV FRANJIĆ - AUTOR FOTOGRAFIJA MIROSLAV POKRIVKO
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
                                         NAŠA HODOČAŠĆA 2013. GODINE
Ludbreg: 31. 08. 2013.
                                                Hodočašće u Ludbreg
Naša župa zajedno sa župom Budrovac svake godine hodočasti u svetište Predragocjene Krvi Isusove u Ludbreg. I ove godine jedan autobus zajedničkih župljana išao je u Ludbreg 31. kolovoza 2013.
AUTOR TEKSTA TOMISALV FRANJIĆ
           
Trsat: 3. 08. 2013.
                                                   Hodočašće na Trsat
Click to enlarge  

Dolaskom sadašnjeg župnika, preč. gosp. Mladena Gorupića uvedeno je još jedno hodočašće župe. Od 12. kolovoza 2000. kad je na Trsat krenulo 2 autobusa župljana hodočašća se neprekidno organiziraju. Najčešće je to prva subota u mjesecu kolovozu. I ove godine organizirano je hodočašće Kraljici Jadrana i Majci milosti na Trsat, 3. kolovoza 2013. Išao je jedan autobus župljana. Uz preč. gosp. župnika koji je vodio hodočasnike budrovačke župe ovo hodočašće vodio je vlč. gosp. Dario Paviša polaznik papinske akademije za diplomatsku službu u Rimu. Odmor za sve hodočasnike naše i budrovačke župe organiziran je u Njivicama na otoku Krku.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
AUTOR TEKSTA TOMISALV FRANJIĆ - AUTOR FOTOGRAFIJA MIROSLAV POKRIVKO
        
Marija Bistica: 18. 05. 2013.
                             Zavjetno hodočašće naše župe na Mariju Bistricu
Click to enlarge  

Prema zapisu u Spomenici naše župe vidljivo je da su 1881. naši župljani predvođeni svojim župnikom vlč. gosp. Mirkom Krsnikom pred crnim likom Bistričke Gospe obavili zavjet. Svake godine, oni i njihova djeca i djeca njihove djece posjetit će bistričko svetište uz blagdan Duhova. Tada će zahvaliti za sva primljena dobročinstva i zamoliti zagovor za do godine. Ovaj zavjet redovito se je ispunjavao do II. Svjetskog rata. I poslije se je hodočastilo no uz mnoge zapreke, često i pojedinačno. Zavjetno hodočašće obnovio je župnik vlč. gosp. Nikola Benko 1976. Od tada se redovito organiziraju hodočašća svake godine, autobusima. Ove godine pošli smo zbog lokalnih izbora dan ranije, uoči Duhova. Dva autobusa župljana i veliki dio njih svojim automobilima krenuli su na zavjetno hodočašće predvođeni našim župnikom. Po povratku svi hodočasnici pribivali su svetoj misi u našoj župnoj crkvi.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
AUTOR TEKSTA TOMISALV FRANJIĆ - AUTOR FOTOGRAFIJA MIROSLAV POKRIVKO
             
Kalinovac: 25. svibnja 2013.
                                      Posjet župi, 25. svibnja 2013.

Jedan autobus hodočasnika župe Uzašašća Gospodnjeg iz Zagreba – Sloboština vođenih župnikom vlč. gosp. Josipom Đurbekom pri posjetu Podravini pohodili su i našu župu. Svečanom zvonjavom zvona naše župne crkve hodočasnici su dočekani pri ulazu u crkvu. O crkvi, župi i Kalinovcu kao mjestu i općini Zagrepčanima je govorio župni vijećnik Tomislav Franjić. Nakon razgleda župne crkve i otpjevane pjesme našoj nebeskoj majci BD Mariji nastavljeno je druženje u sjenicama župnog dvora. Druženje je organizirao preč. gosp. župnik Mladen Gorupić i volonteri Caritasa naše župe.

AUTOR TEKSTA TOMISALV FRANJIĆ
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 7. 06. 2013.
                           Neraskidivo prijateljstvo Celja i Kalinovca
Click to enlarge  

U srijedu 24. srpnja 2013. župu Svetoga Luke ev. i mjesto Kalinovac posjetili su uvaženi gosti iz Republike Slovenije; msgr. dr. Stanislav Lipovšek, biskup u Celju,  vlč. dr. Matjaž Roter, svećenik Celjske biskupije koji se školovao u Papinskoj crkvenoj akademiji i u 8. mjesecu putuje u Urugvaj na svoju prvu službu u Papinskoj diplomaciji i vlč. Tadej Linasi, župnik i dekan u Šmarju pri Jelšah.

Njihov domaćin bio je vlč. Dario Paviša koji je studirao zajedno sa vlč. Dr. Matijažom Roterom u Rimu. Nakon Razgledanja i molitve u župnoj crkvi i osvježenja na župnom dvoru gosti su se uputili prema zavičajnom muzeju gdje su se prošetali Mađunarodnim parkom prijateljstva, razgledali muzej i posjetili kapelu Srca Isusova, a sve to uz stručnu pratnju Mihaele Lončar. Zatim su nastavili put prema Batinskama gdje su razgledali Galeriju Ivana Lackovića Croate, također uz stručnu pratnju. Zatim su se zaustavili u kratkoj molitvi u kapeli Sv. Vida. Potom su posjetili obiteljski dom Vucikuje Ivana i Marije, gdje su se osvježili a ujedno u susjedstvu vijdeli mjesto gdje se rodio Ivan Lacković Croata. Nakon razgledavanja područja Općine Kalinovac, ostali su na ručku i obiteljskom druženju u domu Darijovih roditelja. U Poslijepodnevnim satima uputili su se prema Ludbregu gdje su razgledali nacionalno svetište Predragocjene Krvi Kristove i zadržali se u molitvi. Tamo ih je primio rektor svetišta preč. Josip Đurkan.

Gosti su bili zadivljeni ljepotom ovog podravskog kraja posebno uređenjem mjesta, župnih i mjesnih objekata i brigom župnika, općine i Kalinovčana za mjesto, njegovu kulturu i duhovnost svih stanovnika. Biskupa Stanislava posebno vežu uspumone za Kalinovac jer je u ovoj župi službovao slovenski svećenik Oskar Jamnik od 1942.-1975., inače njegov prijatelj još iz župničkih dana, prije nego je bio biskup. Tako je i ovog puta posjeta ovih uvaženih gostiju bila pokazatelj koliko se Podravina, a posebno Kalinovac ima čime ponositi i kako je Kalinovac uvijek na tragu širenja europskog zajedništva i međusobnog povezivanja kultura i nacija, prožetog prijateljstvom.      

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 7. 06. 2013.
                                 Humanitarna akcija prodaje kolača
Click to enlarge  

Volonteri župnog Caritasa u suradnji sa članovima Župnog vijeća i župnikom organizirali su u nedjelju 2. lipnja humanitarnu akciju prodaje kolača. Sav prihod od prodaje kolača namijenjen je za centralni Caritas u Varaždinu pod motom „Pomoći onome tko nema. Kolače su ispekle marljive ruke žena iz Caritasa, ali i drugih naših župljanki koje su spremne uvijek pomoći. U akciju pečenja kolača uključio se i župnik preč. Gorupić. U subotu, dan prije prodaje kolača, volonterke župnog Caritasa kolače su raspodijelile u 80 prigodnih kutijica koje su iznosile oko 90 dag. Svi kolači prodani su po 30 kuna na ulazima župne crkve nakon nedjeljnih svetih misa. Akcija je izvanredno prihvaćena, te je sakupljen prihod od prodaje kolača u iznosu od 3.000 kn.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
autori fotografija: Miroslav Pokrivko
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Budrovac: 1. 06. 2013.
                                  Izlet, druženje i sastanak Župnog vijeća
Click to enlarge  

Župno vijeće održalo je u subotu 1. lipnja druženje i redovni mjesečni sastanak u vinogradu župne vijećnice Jasminke Miklić. Na druženje se odazvala većina vijećnika sa župnikom, te župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja i zvonarica iz Budrovca Katica Slavinić. Okupljanje u vinogradu počelo je oko 10.00 sati nakon kojeg je održan ispod nadstrešnice kleti doručak i druženje, a zatim i mjesečni sastanak Župnoga vijeća. Atmosfera ovog sastanka bila je nešto vedrija od ostalih sastanaka zbog samog ambijenta, a i mirisa pečenoga mesa koji je dolazio od kotlovine i roštilja pripremanog za nadolazeći ručak. Nakon sastanka, sudionici izleta imali su ručak, a zatim druženje uz kolače i napitke do kasnih poslijepodnevnih sati kada su odabrani članovi vijeća i župnik posjetili u budrovačkim vinogradima Mladena Rogoza. Druženje je završilo nedugo nakon dolaska vijećnika od Mladena koji je bio oduševljen nenajavljenim posjetom svojih sumještana. Taj dan proslavili su rođendan župni vijećnici Ljubica Najdert, Nenad Erdelec i Mirjana Miklić.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
autori fotografija: Miroslav Pokrivko i Nenad Erdelec
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 7. 06. 2013.
Click to enlarge  

Proštenje Presvetog Srca Isusova u Gornjem kraju

Euharistijskim slavljem i krunicom u kapelici Presvetog Srca Isusovog u Gornjem kraju obilježen je 7. lipnja proštenjarski blagdan Presveto Srce Isusovo. Proštenjarsko misno slavlje predvodio je župnik preč. Gorupić, a uveličao ga je duhovnim pjesmama veliki župni zbor u pratnji č. s. Karmen Hajdinjak na sintisajzeru. Za vrijeme svečanosti, unatoč razdoblju kišnog vremena, u poslijepodnevnim satima bilo je lijepo toplo sunčano vrijeme.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 30. 05. 2013.
               Procesijom i misnim slavljima proslavljen blagdan Tijelova
Click to enlarge  

Posebno svečanom misom i procesijom u župnoj crkvi proslavljen je u četvrtak 30. svibnja  blagdan Tijelova. Zbog kišovitog vremena izostala je tradicionalna procesija kroz mjesto te je održana u crkvi. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik, dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić u asistenciji velikog crkvenog zbora u pratnji Mladena Rogoza na orguljama. Za postaje u crkvi bili su odabrani oltar Gospe Snježne, raspelo ispod velikog kora, Božji grob, te pomoćni oltar svetog Josipa. Procesija je obilazila postaje formirana od čelnog nosioca procesijskog križa, nosioca zastava, prvopričesnika, ministranata, nosioca monstrance i čitaća. Cijelim putem prvopričesnici su ispred župnika, nosioca monstrance posipali ružine latice. Pri svakoj postaji položen je izloženi Presveti Oltarski Sakrament, te uz pomoć čitaća održano čitanje i molitva u čast Izloženog. Svečanost je završila izlaganjem i klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu položenim na glavnom oltaru.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 26. 05. 2013.
                                              Proslava Presvetog Trojstva
Click to enlarge  

Nedjeljnim proštenjarskim euharistijskim slavljem 26. svibnja 2013. proslavljena je i u našoj župi svetkovina Presvetog Trojstva. Svečano misno slavlje predvodio je i propovijedao župnik iz Ferdinandovca vlč. Daroslav Benjak u zajedništvu našeg župnika preč. Gorupića. U svojoj homiliji vlč. Benjak bio je nadahnut najkraćom, ali i najsadržajnijom molitvom „U ime Oca i Sina i Duha Svetoga“ kojom se vjernici svakodnevno znakom križa znamenuju u vjeri, a označava Presveto Trojstvo, odnosno Trojedinoga Boga. Cijelo koncelebrirano misno slavlje uveličao je crkveni zbor iz Đurđevca u pratnji Ivane Matkov na orguljama. U znak zahvale na pozivu, zbor je nakon misnog slavlja održao kratki dojmljiv koncert duhovne glazbe, koji je nakon svake skladbe bio nagrađen velikim pljeskom. Odaziv vjernika na koncert bio je velik.

  Nakon misnog slavlja održan je u župnoj kući domjenak župnih vijećnika, svećenika i predstavnika općinskih vlasti, te članova crkvenog zbora iz Đurđevca.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 12. 05. 2013.
                           Obilježen majčin dan i svečano blagoslovljena
                                        nova zastava LU Zeko Kalinovac
Click to enlarge  
   
Click to enlarge  

U nedjelju 12 svibnja na spomendan drugog kanoniziranog hrvatskog sveca Leopolda Bogdana Mandića obilježen je u župi Majčin dan, te blagoslovljena nova lovačka zastava Lovačke udruge Zeko iz Kalinovca.

Majčin dan obilježen je skromno na početku obadva euharistijska slavlja s kratkim prigodnim recitacijama vjeronaučne djece, ali i s ljubavlju pred svojima, a i mnogim drugim majkama u crkvi koje su i same osjetile toplinu majčinske ljubavi.

Svečanost blagoslova nove zastave Lovačke udruge Zeko iz Kalinovca održana je na podnevnoj svetoj misi u prisutnosti mnogih aktivnih i počasnih članova udruge, njihovoga člana dožupana KKŽ Darka Sobote, kuma posveti zastave, predsjednika županijskog lovačkog saveza Nevenka Jakopovića, te mnogih drugih predstavnika društvenih vlasti i lovačkih udruga.

Zastavu po rimokatoličkom obredniku svečano je blagoslovio predvoditelj misnog slavlja župnik preč. Gorupić.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
autor fotografija: Miroslav Pokrivko
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 31. 03. 2013.
                                          Blagoslovljeno 12 novih svijećnjaka
Click to enlarge  

S ciljem cjelokupne obnove i uređenja crkve, kupljeni su za potrebe glavnog  i dva sporedna oltara 12 novih svijećnjaka. Svijećnjaci su u stilu prošlogodišnjih kupljenih 6 svijećnjaka, u masivu od mesinga, stila gotika –barok, u dvije manje izvedene veličine. Svijećnjaci su kupljeni prije Uskrsa na svećeničkom tjednu u Zagrebu – sajmu obrtnika, a naručeni iz Italije preko trgovačke radnje „Verbum“ iz Splita. Srednji svijećnjak stajao 2.350 kn, a mali svijećnjak 2.150 kn. Nakon kupnje, ispod svakog postolja svijećnjaka postavljena je bakrena pločica sa graviranim imenom darovatelja. Provoditeljica ove akcije bila je župna vijećnica, sakristanka i zvonarica Jelica Štefanić. Blagoslov svijećnjaka sazvao je na Uskrs župnik preč. Mladen Gorupić, a blagoslovio vlč. Dario Paviša. Donatori srednjih svijećnjaka bili su: Župno vijeće, župni Caritas, Tomislav Franjić, Marija i Drago Kljajić iz Đurđevca, Darko Paviša te Jelica Štefanić. Donatori malih svijećnjaka bili su: Marijina legija, Lovro Nikić, Rozalija Šebalj iz Đurđevca, Marija Sobota (G. Karlovčana 19), jedna osoba iz Kalinovca, potomci Cile i Luke Haraminec i Terezije i Ivana Paviše. Svijećnjaci su stajali 27.000 kn.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 1. 04. 2013.
                                                     Uskrsni ponedjeljak
Click to enlarge  

Euharistijskim slavljima i blagoslovom darovane „Pisanice od srca“ od naše Koprivničko-križevačke županije, obilježen je 1. travnja Uskrsni ponedjeljak. Euharistijska slavlja u prijepodnevnim satima predvodili su župnik preč. Gorupić i vlč. Dario Paviša. U večernjim satima održana je u novoformiranom parku Kalinovca svečanost blagoslova uskrsne pisanice na kojem su sudjelovali mnogi mještani Kalinovca i Kalinovačka udruga umirovljenika. Tom prigodom prisutnima su se obratili načelnik Općine Kalinovca Branko Sobota, dožupan KKŽ Darko Sobota i blagoslovitelj pisanice vlč. Dario Paviša. Na kraju svečanosti članovi udruge umirovljenika otpjevali su uskrsnu pjesmu „Na nebu zora rudi“.

Darovanu pisanicu  oslikali su kalinovačkim motivima umjetnici naive Darko Domitrović, Mirko Horvat, Ivan Kančal i Stjepan Pongrac koji su već oslikavali dvije kalinovačke  pisanice darovane u gradove: Bogdanci u R Makedoniji i Balatonboglar u R Mađarskoj. Ovaj tip pisanica "Pisanica od srca" su projekt Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije i krase mnoge trgove metropola i gradova među kojima su Budimpešta, Madrid, Klagenfurt i Bratislavea, New York, Rim, Beč, Zagreb, Dubrovnik, Varaždin, Koprivnica, Marija Bistrica, Križevaci itd.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 28.-31. 03 2013.
                                                                Uskrs
Click to enlarge  

Euharistijskim slavljima, procesijom i blagoslovima, svečano je proslavljen 31. ožujka Uskrs u Kalinovcu. Svečanost je počela jutarnjom sv. misom koju je predvodio vlč. Dario Paviša u suslavlju propovijednika misnog slavlja župnika preč. Mladen Gorupić, te u zajedništvu čitačica-akolita u narodnoj nošnji i velikog crkvenog zbora pod vodstvom Ivane Matkov na orguljama. Tog dana mještani i mještanke Kalinovca donijeli su na sv. misu uskrsna jestiva koja je na kraju misnog slavlja blagoslovio vlč. Paviša. Jutarnja uskrsna svečanost uveličana je zasebnim blagoslovom novog crkvenog interijera na kojem je župnik zazvao, a vlč. Dario blagoslovio 12 mjedenih novih oltarskih svijećnjaka darovanih od župljana. Na tim jutarnjim svečanostima među mještankama po tradiciji bilo je žena i djevojaka odjevenih u kalinovačku narodnu nošnju. Euharistijsko slavlje prenašao je radiovalovima Podravski radio.

Click to enlarge  

Na podnevnom euharistijskom slavlju tradicionalna procesija sa Uskrslim Isusom radi lošeg vremena održana je u crkvi. U procesiji su sudjelovali voditelji misnog slavlja vlč. Paviša i župnik preč. Gorupić, te ministranti. Cijelo euharistijsko slavlje uveličao je zbor mladih pod vodstvom Ivane Matkov na orguljama. Tih dana kalinovačka crkva bila je puna domaćih Kalinovčana kao i onih koji su došli posjetiti svoju rodbinu na jedan ili više dana.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
                                                            Velika subota
Click to enlarge  

Velika subota obilježena je u župnoj crkvi cjelodnevnim bdijenjem ispred Isusovog groba i izloženog Presvetog oltarskog Sakramenta. U večernjim satima održan je obred „Uskrsnuća Gospodinova“ koji se sastojao od službe svjetla, službe riječi, krsne službe i euharistijskog slavlja. Na obredu službe svijetla preč. Mladen Gorupić blagoslovio je ispred crkve uskrsnu vatru i veliku uskrsnu svijeću čiji je plamen prenesen u crkvi na svijeće vjernika. Nakon drugog obreda službe riječi, održan je obred krsne službe pri kojoj je župnik blagoslovio krsnu vodu, vodio obnovu krsnih obećanja župljana, te ih zatim blagoslovio tom krsnom vodom. Zadnji dio obreda bilo je euharistijsko slavlje pod kojem je pričesni Presveti oltarski Sakrament ponovo prenesen u glavno svetohranište svetišta župne crkve. Nakon pričesti vjernika završilo je Sveto uskrsno trodnevlje. Na obredu  „Uskrsnuća Gospodinova“ zajedno sa župnikom suslavio je vlč. Dario Paviša. Uskrsnim pjesmama svečanost uskrsnuća uveličao je veliki crkveni zbor u pratnji Mladena Rogoza na orguljama.

Svojom prisutnošću u narodnoj nošnji već po tradiciji misu uskrsnuća uveličali su članovi Kulturno umjetničkog društva Grgur Karlovčan iz Kalinovca. Tom prigodom KUD je donio na blagoslov svoju novu zastavu koju je na kraju misnog slavlja blagoslovio njihov član vlč. Dario Paviša. Nakon svečanosti blagoslova članovi KUD-a u pratnji svojih tamburaša otpjevali su završnu misnu pjesmu Kraljice neba. Zbog lošeg vremena tradicionalna svečanost uskrsnuća nastavljena je u crkvi nizom narodnih pjesmi ovoga kraja.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
                                                         Veliki petak
Click to enlarge  

Na Veliki petak održan je obred „Službe muke i smrti Gospodnje“. Obred je održan od službe riječi, klanjanja i ljubljenja križa, te primanja svete pričesti. Obrednu službu predvodio je župnik preč. Gorupić u suslavlju vlč. Paviše. Nakon obreda Presveti oltarski Sakrament prenesen je u svetohranište Božjeg groba. U večernjim satima održana je procesija križnog puta ulicom Stjepana Radića. Procesija je krenula u 20 sati ispred župne crkve, gdje je održana prva postaja. Obrede Križnog puta vodili su župnik preč. Gorupić i vlč. Paviša u suradnji čitaća i pjevača. Cijelim putem sudionici procesije svih dobnih skupina nosili su upaljene svijeće ili lampaše. Zadnja postaja križnog puta održana je ispred župne crkve, nakon koje su se sudionici procesije u tišini razišli. Unatoč hladnom, vjetrovitom i kišnom vremenu, broj sudionika križnog puta bio je velik. Taj dan od završetka Službe muke i smrti Gospodnje do početka križnog puta vjernicima je bio omogućen posjet Božjem grobu kojeg su čuvali članovi Vatrogasne zajednice Općine Kalinovac.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
                                          Sv. misa „Posljednje večere Gospodnje“
Click to enlarge  

Na Veliki četvrtak održana je sv. misa „Posljednje večere Gospodnje“ pri kojoj su na početku euharistijskog slavlja utihnule orgulje i sva zvona na crkvi i kapelama Kalinovca. Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Dario Paviša polaznik Papinske Crkvene Akademije u Rimu i polaznik Papinskog Sveučilišta Lateran u Rimu gdje magistrira kanonsko pravo. Suslavitelj i propovjednik misnog slavlja bio je župnik preč. Gorupić. Nakon homilije, vlč. Dario Paviša učinio je na euharistijskom slavlju obred pranja nogu dvanaestorici muških vjernika Kalinovca na spomen Isusovog pranja nogu svojim apostolima. U obredu su sudjelovali obučeni u albe Željko Brček, Luka Dugalija, Nenad Erdelec, Željko Gelo, Mirko Miklić, Zoran Miklić, Martin Milek, Lovro Nikić, Miroslav Pokrivko, Dalibor Rabađija, Branko Vrabčević i Mario Vucikuja. Ovaj obred uveden je u svetkovinu velikog tjedna po želji našeg vlč. Daria Paviše. Pri završetku euharistijskog slavlja pričesni Presveti oltarski Sakrament prenesen je iz svetohraništa prezbiterija crkve u svetohranište Božjeg groba ispod velikog pjevačkog kora. Nakon odlaska svećenika, za vrijeme zadnje euharistijske pjesme, sakristantica Jelica Štefanić raspremila je oltarski stol i oltar glavnog svetišta župne crkve. Euharistijsko slavlje uveličao je korizmeniim pjesmama veliki crkveni zbor.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 24. - 31. 03. 2013.
                            Meteorološko ozračje Kalinovca za Veliki tjedan
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 24. ožujak 2013.
Click to enlarge   Click to enlarge  

 Još jedno obećanje mladih legionarki

Mlade legionarke Janja Nikić i Matea Lugarov u nedjelju 24. 03. 2013. dale su obećanje na sastanku Marijine legije. Time su blaženoj djevici Mariji obećale da će joj služiti i biti vjerne. Na obećanju su prisustvovali i legionari "Majke brze pomoći" te time uveličali slavlje. Nakon obećanja svi legionari su se počastili kolačima.

                                           povratak kronika događaja

Kalinovac: 24. 03. 2013.
                   Vjerskim i humanitarnim akcijama obilježena Cvjetnica
Click to enlarge  

Na Cvjetnicu, 24 ožujka, župa Sv. Luke, evanđelista održala je niz aktivnosti vjerskog i humanitarnog karaktera. Na glavnim vratima župne crkve volonteri župnog Caritasa prodavali su maslinove grančice koje je na euharistijskim slavljima blagoslovio župnik preč. Mladen Gorupić. Prihod od grančica upotrijebljen je za uređenje Božjeg groba. Taj dan na euharistijskim slavljima umjesto propovijedi prikazana je Muka Gospodina Isusa Krista po Luki koju već tradicionalno u Kalinovcu pjevaju članice velikog crkvenog zbora. Ulogu pripovjedača pjevala je Marija Igrić, ulogu Poncije Pilata i svjetine pjevala je Marina Igrić, a ulogu Gospodina Isusa Krista pjevala je Ljubica Račan. Osim Muke po Luki, na euharistijskom slavlju Ljubica Račan otpjevala je Psalam „Bože moj“ koji se pjeva u ovoj prigodi. Zbog lošeg hladnog vremena nije održana na podnevnoj sv. misi tradicionalna procesija vjernika oko crkve koja se obnaša u spomen Isusovog svečanog ulazaka u Jeruzalem. Uz našeg župnika preč. Gorupića podnevnu sv. misu suslavio je i vodio križni put naš vlč. Dario Paviša, koji se trenutno nalazi na studiju u Rimu. Nabavu maslinovih grančica organizirala je Jelica Štefanić a darovala Ljubica Kenđelić iz Pule (rođ. Dautanec iz ulice G. Karlovčana)

Taj dan su volonteri župnog Caritasa obišli 25 starijih i nemoćnih osoba naše župe koji žive sami u svojim kućama. Tom prigodom osobama su darovane uskrsne čestitke koje su izradila djeca i tete iz dječjeg vrtića „Bubamara“ Kalinovac, hostije tradicionalnog simbola Uskrsa u Kalinovcu, koju su naši djedovi, bake, očevi i majke uzimali uz molitvu za doručak poslije jutarnje sv. mise, te skromni pokloni od voća i slatkiša kupljenih od humanitarne prodaje kolača. Posjeta starijim i bolesnim osobama bila je socijalnog, humanitarnog i kršćanskog karaktera sa ciljem da se u njihov život unese malo radosti i duhovne obnove.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 23. 03. 2013.
                                       Dekanatski susret mladih u Kalinovcu
Click to enlarge  

U župi Kalinovac održan je uskrsni dekanatski susret mladih Đurđevačkog dekanata. Susret je održan u subotu 23. ožujka u sklopu godišnjih redovnih organiziranih dekanatskih susreta mladih po župama Đurđevačkog dekanata koji se odvijaju jednom mjesečno. Tema susreta bila je služba i red stalnog đakonata sa celibatom u Crkvi. Domaćin susreta bio je kalinovački župnik preč. Mladen Gorupić i mladi Kalinovca. Voditelji susreta bili su župnik iz Novog Virja vlč. Krunoslav Milovec, stalni đakon Varaždinske biskupije gosp. Miljenko Flajs. Susret je počeo u 19.00 sati u kalinovačkoj župnoj crkvi sv. Luke evanđelista sa euharistijskim slavljem kojeg je predvodio vlč. Krunoslav Milovec u zajedništvu pitomačkog vikara vlč. Danijela Hercega, đurđevačkog vikara Ivana Munđara i propovjednika ovoga misnog slavlja, stalnog đakona Miljenka Flajsa. U propovijedi đakon Flajs bio je nadahnut prvom porukom novoga Pape Franje kojom je pozvao sve nas vjernike da krenemo novim putem bratstva, ljubavi i povjerenja. Misno slavlje uveličao je kalinovački župni zbor mladih pod vodstvom voditeljice zbora Ivane Matkov na orguljama, studentice Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ u Zagrebu. Drugi dio susreta održan je o velikoj dvorani župne kuće gdje je stalni đakon Miljenko Flajs objasnio mladima preko multimedije i predavanja o svojemu zvanju i onome što on kao đakon smije i ne smije raditi. Mnogi mladi su bili iznenađeni đakonovim predavanjem jer nisu znali da on kao trajni đakon smije imati djecu i ženu. Uz svoje zvanje đakon se osvrnuo i na aktivnosti koje mladi mogu raditi u župi. Nakon predavanja nekolicina mladih imala je pitanja na koja im je Miljenko odgovorio. Susret je završio igrom križić- kružić koju je pripremila animatorica Ivana, te slobodnim druženjem mladih uz okrjepu i osvježenje. Cilj ovog susreta bio je zainteresirati mlade za ovu duhovnu formaciju zvanja u crkvi s kojom mogu uz obitelj ostvarili svoju budućnost i doprinijeli duhovnom razvoju svojih zajednica.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 22. 03. 2013.
                                          Obilježen u župi Žalosni petak
Click to enlarge  

Ispred kapelice Majke Božje Žalosne u Donjem kraju obilježen je 22. ožujka kršćanski blagdan Žalosni petak. Blagdanska pobožnost održana je križnim putem kojeg su predvodile Marija Kovačev, Marija Kraljević i Marija Erdelec, te euharistijskim slavljem kojeg je predvodio župnik, dekan preč. Mladen Gorupić. Korizmenim pjesmama pobožnost križnog puta i euharistijsko slavlje uveličali su veliki crkveni zbor i vjernici pod vodstvom časne sestre Karmen Hajdinjak na sintesajzeru. Službu čitanja vršili su župni vijećnici Tomislav Franjić i Mirjana Miklić.  Na kraju svečanosti vjernicima su za uspomenu na ovu pobožnost podijeljene prigodne duhovne sličice. Posječenost svečanosti bila je velika. Dan je meteorološki obilježen kao sunčan, vrlo hladan i vjetrovit dan. U sjenovitim mjestima još se moglo nači snjega od vijavice koja je poharala Hrvatsku 14. ožujka.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 5. ožujak 2013.
                   Najava križnog puta mladih Varaždinske biskupije
I ove 2013. godine, organiziran je tzv. „Planinarski križni put mladih“ uoči svetkovine Uskrsa. Predviđeno je da dio trase prolazi dijelom grada Koprivnice, gdje će mladi prenoćiti sa subote 16. 3. na nedjelju 17. 3. 2013. g. u sportsko-školskoj dvorani Branimir i prostorijama OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog. Informacije o trasi i svemu potrebnom o križnom putu nalazi se na webu Mladi Varaždinske biskupije. Svaki župni animator treba javiti dekanatskom animatoru broj sudionika za KP iz njegove župe do 11. 3. 2013. god. do 12 h. Prijavljeni ne smiju imati manje od 15 godine, i moraju imati završen 8 razred. Trasa križnog puta je Reka - Koprivnica – Močile.
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 28. veljača 2013.
                                              Održan prvi sastanak patricija
Click to enlarge  

Skupina vjernika iz Kalinovca održala je 28. veljače u velikoj dvorani župne kuće prvi svoj „patricij", debatni sastanak o vjeri. Sastanak je održan u organizaciji Marijinih legionara i njihovog duhovnika preč. Mladena Gorupića. Odaziv na patricij bio je velik. Raspravu je predvodio Dražen Kajba, član Marijine legije koji je na seminaru Marijinih legionara u Lovranu bio upoznat sa radom patricija, te župnik preč. Gorupić koji je odgovarao na mnoga piranja prisutnih vjernika. Patricij je trajao oko dva sata, uz vrijeme pauza i okrijepe. Daljnji plan djelovanja patricija je jednomjesečno okupljanje vjernika uz unaprijed izabranu temu za raspravu.

Patricij vuče korijene iz rimskog vremena i njegove glavne podjele društva na robove, patricije i plebejce. U tom vremenu patriciji su bili ugledni građani koji su se bavili proučavanjem zakona i proučavanjem vjere, dok se današnji patricij bavi samo o vjerskim temama. Okupljanje patricija vrši se jednom mjesečno. Na sastanku je običaj da jedan laik bude zadužen da obradi i održi predavanje na jednu petnaest minutnu temu o vjeri, a zatim se na tu temu vrši rasprava. Teme odabiru i obrađuju laici. Svećenik obavezno prisustvuje patriciju, te prati debatni tok teme i odgovara na pitanja vjernika laika. Sastanci imaju uhodan dnevni red kojega se drži. Na početku svakog sastanka izmoli se predviđena molitva. Druženje traje do dva sata uz okrjepu i druženje. Patricij ne radi preko čvrste organizacije na principu članstva, već funkcionira preko debatnog kluba vjernika laika koji vodi izabrani koordinator laik iz prethodnog sastanka, te svećenik i Marijina legija.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 24. veljača 2013.
Click to enlarge   Click to enlarge  

          Obećanja mladih legionarki

Mlade legionarke Barbara Kirinec i Darija Erdec u nedjelju 24. 02. 2013. dale su obećanje na sastanku Marijine legije. Time su Blaženoj Djevici Mariji obećale da će joj služiti i biti vjerne. Na obećanju su prisustvovali i legionari "Majke brze pomoći" te time uveličali slavlje. Nakon obećanja svi legionari su se počastili kolačima.

                                           povratak kronika događaja

                                                                                                                       
Kalinovac: 24. veljača 2013.
                                      Caritasova akcija prodaje kolača
Click to enlarge  

Volonteri župnog Caritasa u suradnji sa članovima Župnog vijeća organizirali su 24. veljače humanitarnu akciju prodaje kolača. Najveći broj ispečenih kolača donirali su aktivni članovi župnih društava i organizacija, dok je samo manji broj donacija pristigao od župljana koji nisu aktivni niti u jednoj župnoj organizaciji. U donaciju umjesto kolača pristiglo je i par novčanih priloga. Donirani kolači raspoređeni su u 85 kutija po približno 75 dkg. Tokom prijepodnevne nedjeljne akcije svi paketi kolača prodani su po cijeni 30 kn, a prihod od prodaje (3.065,00 kn) upotrijebljen je za potrebe posjeta starijim i bolesnim župljanima u našoj župi. Ovom prilikom župni Caritas zahvaljuje svima onima koji su ispekli kolače ili darivali novac, a također i svima onima koji su kupili kolače pokazavši s tim činom svoju solidarnost sa potrebitima u župi. Veliko hvala i župniku koji podržava ovakve akcije.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Varaždin: 23. veljača 2013.
                 Susret predstavnika ekonomskog i pastoralnog vijeća župa
                                   i predstavnika Varaždinske biskupije
Click to enlarge  

U prigodi Godine vjere, predstavnici župnog ekonomskog i pastoralnog vijeća Kalinovca sudjelovali su 16. i 23. veljače u Varaždinu na biskupijskim korizmenim susretima predstavnika biskupije sa suradnicima župnih ekonomskih i pastoralnih vijećima i vjernika laika. Susrete je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu svojih bližih suradnika: generalnog vikara mons. Ivana Godine, kancelara mons. Antuna Perčića, ekonoma Varaždinske biskupije vlč. Josipa Hadrovića, ravnatelja Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika preč. Mirka Horvatića, predstojnika Obiteljskog centra i povjerenika za katoličke udruge laika preč. Josipa Kopreka, predstojnika Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu vlč. Maria Kopjara, rektora katedrale preč. Blaža Horvata i biskupova tajnika vlč. Marka Štefaneca. Prvi dio susreta održan je u konferencijskoj dvorani Biskupijskog pastoralnog centra u kojem su predstavnici biskupije iznijeli mišljenja i predavanja na temu vođenja i rada biskupije, djelovanju i radu župnih vijećnika i vjernika – laika, funkcioniranju župa i iznošenju problematike župa, te vodili razgovor sa članovima župnog i ekonomskog vijeća o njihovim saznanjima, djelovanju i problematici u radu i vođenju župa. Nakon glavne tematike susreta, stotinjak metara dalje za sudionike ovih druženja održane su u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM euharistijske svečanosti koje je predvodio varaždinski biskup u zajedništvu sa najbližim svojim suradnicima. Susreti su završavani zajedničkim objedom i druženjem u dvorani Svećeničkog doma. Na susretu ekonomskih vijeća sudjelovala je iz Kalinovca župna vijećnica Jasminka Miklić, a na susretu pastoralnog vijeća sudjelovali su župni vijećnici Franjo Dautanec, Nenad Erdelec, Mirko Miklić i Miroslav Pokrivko. Susret ekonomskog vijeća održan je jednim druženjem s pozvanim jednim predstavnikom ekonomskog vijeća iz svake župe, dok je susret pastoralnog vijeća održan s tri druženja po četiri dekanata biskupije iz kojih su sudjelovala po četiri predstavnika iz svake župe. Župa Kalinovac sudjelovala je u skupini Đurđevačkog, Koprivničkog, Ludbreškog i Virovskog dekanata sa organiziranim zajedničkim prijevozom Đurđevačkog dekanata.

Susreti su bili sadržajni i dojmljivi, te kvalitetno organizirani.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge

Slike uzete iz Web stranica Varaždinske biskupije - autorica slika: Jasminka Bakoš Kocijan

 
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 13. veljača 2013.
                                             Čista srijeda ili Pepelnica
Click to enlarge   Click to enlarge  
Click to enlarge

Na Pepelnicu ili Čistu srijedu u župi je održano jedno euharistijsko slavlje. Tog dana po vjerskom običaju predvoditelj misnog slavlja župnik preč. Gorupić posipao je vjernike s blagoslovljenim pepelom od maslinovih grančica koji ima simbol pokore, nade i uskrsnuća. Euharistijsko slavlje uveličao je veliki crkveni zbor u pratnji sestre Karmen Hajdinjak iz Kloštra Podravskog na orguljama. Ove godine Pepelnica je pala 13. veljače, a obilježavao ju je hladni zimski snježni dan.

                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 10. i 11. veljača 2013.
          Obilježen blagdan blaženog Alojzija Stepinca i Gospe Lurdske
Click to enlarge  

Proslavljena su prva ovogodišnja proštenja župe. Euharistijska slavlja u nedjelju 10. veljače na blagdan blaženog Alojzija Stepinca predvodio je župnik preč. Gorupić, a uveličao ih naš veliki i dječji župni zbor pod vodstvom Ivane Matkov na orguljama. Taj dan unatoč zimskim nepogodama, crkva je imala zadovoljavajući broj vjernika. Drugi dan, u ponedjeljak 11. veljače; blagdan Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika, župa je obilježila večernjim euharistijskim slavljem kojeg je predvodio župnik preč. Gorupić, te procesijom s kipom Gospe Lurdske oko crkve i obilježavanjem dana župnog Caritasa. Na euharistijskom slavlju među domaćim župljanima sudjelovalo je dosta gostiju župnog Caritasa iz okolnih župa koji volontiraju u Caritasu okolnih župa. Procesiju s kipom Gospe Lurdske oko crkve vjernici su pratili sa upaljenim svijećama koje je prije mise prodavao župni Caritas. Cijelo euharistijsko slavlje marijanskim pjesmama uveličao je veliki crkveni zbor u pratnji s. Karmen iz Kloštra Podravskog na orguljama. Prihod od prodaje svijeća upotrijebljen je za humanitarne akcije župnog Caritasa.

Nakon svečanosti mise u župnom dvoru održano je obilježavanje dana župnog Caritasa.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 02. i 03. veljača 2013.
                                     Obilježeni blagdani Svijećnica i sv. Blaž
Click to enlarge  

Župa je proslavila Svijećnicu, spomen Isusova prikazanja u Hramu prilikom kojeg ga je starac Šimun pozdravio kao “svjetlo na prosvjetljenje naroda“ (Lk 2, 22-39).  U prigodi tog dana volonteri župnog Caritasa prodavali su na ulazima crkve svijeće koje je na početku obadvije euharistije, upaljene u rukama vjernika blagoslovio predvoditelj misnog slavlja župnik preč. Gorupić. Odaziv vjernika na svečanosti spomendana bio je velik. Misna slavlja uveličavao je veliki župni zbor pod vodstvom  Ivane Matkov na orguljama. Prihod od prodaje svijeća upotrijebljen je za humanitarne akcije župnog Caritasa. Drugi dan, u nedjelju 3. veljače župa je obilježila blagdan sv. Blaža. U župnoj crkvi održana su dva euharistijska slavlja na kojima je župnik Gorupić, predvoditelj misnih slavlja blagoslovio po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika grla prisutnih vjernika. Euharistijska slavlja misnim pjesmama uveličao je veliki crkveni zbor i zbor mladih u pratnji Ivane Matkov na orguljama.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 22. 01. 2013.
                                                   Blagoslov župne kuće
Click to enlarge  

Nakon podnevne svete mise u nedjelju 27. siječnja  održana je u župnoj kući svečanost blagoslova kuće, imovine i ljudi koji u njoj borave i rade, te sastanak Župnog vijeća. Blagoslov je zazvao po Bogu, izvoru i počelu svakog blagoslova dekan i kalinovački župnik preč. Mladen Gorupić. Službu čitanja obnašali su članovi Župnog vijeća Tomislav Franjić, Jasminka Miklić i Ljubica Račan, a službu pjevanja obnašale  su članice i članovi Župnoga vijeća koji su ujedno i članovi velikog crkvenog zbora. Tom prigodom upućena je molitva svima onima koji u župnoj kući borave i rade da im Bog podari obilje božje milosti, zdravlje, postojanu vjeru, nepokolebivu nadu, strpljivu i ustrajnu ljubav, u životu mir, u radu uspjeh, u molitvi postojanost i na kraju život vječni. Na završetku blagoslova, župnik je blagoslovljenom vodom poškropio i tamjanom pokadio prostoriju i u njoj prisutne vjernike. Ove godine blagoslovu župne kuće prisustvovali su zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota i supruga Gordana, općinski načelnik Kalinovca Branko Sobota, predsjednik Općinskog vijeća Mirko Kovačev, dobrotvori župe, voditelji župnih društava, župni vijećnici i ministranti. Poslije blagoslova, svečanost se nastavila zajedničkim domjenkom, a zatim izvještajnim sastankom župnog vijeća.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 22. 01. 2013.
                                                    Blagoslov škole i vrtića
Click to enlarge  

Početkom drugog školskog polugodišta, župnik preč. Mladen Gorupić blagoslovio je u utorak, 22. siječnja 2013. g. Osnovnu školu Ivana Lackovića Croate i njene učenike i djelatnike, te dječji vrtić Bubamaru i vrtićarsku djecu i odgajateljice. Na blagoslovu dječjeg vrtića prisustvovala su djeca skupine „Graškići“ i „Zvončići“, te njihove odgajateljice. Prilikom zaziva blagoslova djeca su na njemu sudjelovala molitvom. U nastavku druženja župnik je vrtićarsku djecu razveselio slatkišima i svetim sličicama.

Na blagoslovu Osnovne škole ILC Kalinovac ove godine prisustvovali su učenici nižih i viših razreda, ravnateljica, profesori, profesorice i djelatnici škole. Na svečanosti blagoslova škole, učenici dramske i literarne družine i vjeroučiteljica Ivana Korčanin priredili su kraći prigodan program. Nakon blagoslova župnik je djecu razveselio također slatkišima i svetim sličicama.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Koprivnica: 17. 01. 2013.
                    Susret čelnika županije i vjerskih zajednica s područja
                                        Koprivničko-križevačke županije
Click to enlarge  
fotografija WEB stranice KKŽ  

U Koprivnici je održan 17. siječnja 2013. godine tradicionalni susret čelnika županije  i predstavnika vjerskih zajednica s područja Koprivničko-križevačke županije. U ime županije na susretu su sudjelovali župan KKŽ Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ivan Pal, te rukovodeći čelnici županijske uprave. Od vjerskih zajednica na prijem su pozvani predstavnici klera katoličkih župa s područja županije (dekani, župnici, kapelani, đakoni i predstojnice samostana časnih sestara), te predstavnici redovnika pravoslavne i grkokatoličke konfesije, te evangelističke crkve. Tema susreta bila je analiza prošlogodišnje suradnje županije sa vjerskim zajednicama i razmatranje suradnje na ovogodišnjem ostvarivanju njihovih planova. Ispred županije prisutnima se obratio g. Koren i pri tom zahvalio svima prisutnima na suradnji u protekloj godini, te istaknuo kako se nada još boljoj i plodonosnijoj suradnji u 2013. godini. U ime gostiju prisutnima su se obratili dekan Koprivničkog dekanata Leonard Markač, dekan Cirkvenskog dekanata Stjepan Matoić i dekan Đurđevačkog dekanata Mladen Gorupić koji su zahvalili na pomoći koju Županija pruža župama u Podravini i Prigorju.

Govor župnika preč. Mladena Gorupića, dekana Đurđevačkog dekanata
Poštovani gospodine župane, poštovani predstavnici županijske vlasti,
Braćo svećenici, časne sestre i ostali uzvanici!
Click to enlarge  

Nalazimo se na početku još jedne godine i vrijeme je da svi skupa zahvalimo Dobrom Bogu za sve ono što smo primili tijekom prošle godine, a isto tako da svi skupa zamolimo Svemogućeg Boga za snagu i vođenje kroz naše aktivnosti kako u župama tako i u županiji tijekom ove godine. Ponosan sam i sretan što mogu u ime braće svećenika đurđevačkog dekanata danas zahvaliti Dragom Bogu na još jednoj uspješnoj suradnji županijske i crkvene vlasti tijekom prošle godine, a koja je plod zajedničkog promišljanja i dogovora s ciljem svekolikog napretka naših župa i dijela županije u kojem se nalazi đurđevački dekanat. Zahvaljujem Vam na svesrdnoj materijalnoj i drugoj pomoći koju ste pružili tijekom prošle godine i na taj način doprinijeli ostvarivanju planova za obnovu naših župnih zajednica. Zajedno možemo više i bolje, a snagu će nam dati vjera u Boga. Nalazimo se u Godini vjere i na nama je da dio svojih nastojanja i vjere usmjerimo na zajedništvo i suradnju crkvene i svjetovne vlasti. Neka Godina vjere, po zagovoru naše nebeske Majke Blažene Djevice Marije, potakne i pospješi povratak istinskoj vjeri u Boga. To će imati za posljedicu i povratak ostalim naravnim i nadnaravnim, ljudskim i božanskim krepostima, a time i sveopću crkvenu i društvenu obnovu, a posebno obnovu naših mjesta, naše Koprivničko-križevačke županije! Vjerujem da će naša suradnja i u ovoj godini biti uspješna , a sve s ciljem unapređenja života u našim mjestima i stvaranja uvjeta za dobrobit budućih naraštaja. Neka nas u tome blagoslovi Svemogući Bog.

Zato je posebna radost ovo tradicionalno druženje s vama, predstavnicima županijske vlasti kao i s Vama braćo svećenici koji djelujete na župama Koprivničko-križevačke županije.

Svima vam želim sretnu, zdravu, uspješnu i Božjim dobrima i blagoslovom obilnu 2013.godinu. Živjeli!

                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 06. 01. 2013.
                                                Blagdan Bogojavljenja
Click to enlarge  

Kalinovačka župa obilježila je u nedjelju, 06. siječnja blagdan Bogojavljenja (blagdan Sveta tri kralja). Svečanost je počela jutarnjom sv. misom na kojoj je predvoditelj misnog slavlja župnik preč. Gorupić po Rimskom Obredniku blagoslovio vodu.  U obredu blagoslova, prvo je izvršen čin zaklinjanja soli, a zatim i čin zaklinjanja vode, nakon kojeg su spojio u jedno. Nakon obreda, održao je euharistijsko slavlje svetkovine Bogojavljenja kojeg su uveličale božićnim pjesmama pjevačice velikog crkvenog zbora u pratnji Ivane Matkov na orguljama. U podnevnim satima održano je drugo euharistijsko slavlje kojeg je predvodio vlč. Dario Paviša u suslavlju našeg župnika preč. Gorupića. Euharistijsko slavlje uveličao je veliki crkveni zbor pod vodstvom Mladena Rogoza. Nakon euharistijskog slavlja održan je u crkvi 30 minutni koncert božićne i zabavne glazbe koju su izveli članovi Vatrogasne limene glazbe Predavac iz Predavca pored Bjelovara. Odaziv na koncert bio je velik.

Poslije svečanosti u crkvi, vjernici su blagoslovljenom vodom po tradiciji svojih roditelja, djedova i baka poškropili svoje obitelji, obiteljske kuće, radionice, polja, životinje i stvari. Blagoslovljena voda moći će se uzeti u crkvi do zadnjeg božićnog blagdana Krštenja Isusova.
Vatrogasna limena glazba Predavac
Prvobitni puhački orkestar ili dechovku osnovali su Česi, još 1884. g. doselivši se u Predavac i bližu okolicu. Ubrzo su njihovu tradiciju sviranja puhačkih instrumenata prihvatili starosjedioci pa glazba nastavlja živjeti na tadašnjim proslavama, zabavama i svatovima.
Godine 1927. glazba se priključuje Dobrovoljnom vatrogasnom društvu te s kraćim prekidima, s manjim brojem članova (8-16), sudjeluje na vatrogasnim manifestacijama, mjesnim proslavama i svakodnevnom životu Predavca sve do 1980. g. kad je uspostavljena suradnja s profesorima Srednje glazbene škole "Vatroslav Lisinski“ u Bjelovaru. Uskoro se povećao broj glazbenika od kojih nekolicina završava osnovnu i srednju glazbenu školu pa se time podiže i kvaliteta muziciranja. Od 1980. Vatrogasna limena glazba broji 15 - 17 glazbenika, redovito nastupa na državnim smotrama i susretima vatrogasnih orkestara diljem domovine i u susjednoj Republici Mađarskoj. Od osnivanja 1980. Vatrogasna limena glazba je sekcija DVD-a Predavac.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge   Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 06. 01. 2013.
                               Osvrt na protekli blagoslov obitelji i kuća
Župnikovo obraćanje vjernicima na svetoj misi na blagdan Tri kralja
Click to enlarge  

Od Štefanja do Stare godine obavljen je blagoslov kuća. Obišli smo oko 440 kuća. Nažalost, svake godine povećava se broj kuća u koje svećenik ne ulazi. Doduše mnoge su prazne no sve je veći broj koji ili zatvaraju vrata ili uopće nisu doma u vrijeme blagoslova. U svim kućama koje smo pohodili naišli smo na dobrodošlicu i otvorenost na molitvu. Iskreno zahvaljujem u svoje ime, u ime naše zvonarice Jelice i svih ministrantica i ministranata koji su nas pratili na svakom našem susretu.

Posebno zahvaljujem na vašem materijalnom daru koji ste nam pri blagoslovu darivali. Kao što znate taj dar ulazi u župnu blagajnu, dakle, to što ste darivali dali ste za potrebe svoje župe. Zahvala i svima onima koji su nas počastili bilo jelom, kolačima ili pićem. Prikupili smo 41.000 kuna, desetak tisuća kuna manje nego prošle godine. Hvala vam na tom daru. Na kraju godine pokušat ćemo poboljšati raspored blagoslova kuća, kako bi on bio ravnomjerno raspoređen.

Svi koji do sada nisu primili blagoslov kuće, ukoliko se odluče da im svećenik još ove godine, ili na idućem blagoslovu ide obaviti blagoslov, neka prije svoju namjeru jave župniku ili pak neka čekaju pred ulaznim vratima svoje kuće. Ukoliko to ne učine smatramo da i dalje ne žele blagoslov. Svi pak koji su spriječeni poslom u vrijeme određeno za blagoslov mogu sa župnikom dogovoriti blagoslov u neko drugo vrijeme. Ne zaboravite, svećenik u vaš dom dolazi radi blagoslova, radi susreta, radi tople, prijateljske riječi jedan puta u godini.

                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 01. 01. 2013.
       Sv. misa zahvalnica za 2012. godinu i statistika župne zajednice
Click to enlarge  

Uvečer, 31. prosinca na posljednji dan građanske godine, održana je u župnoj crkvi Sv. Luke evanđelista Sveta misa zahvalnica za 2012. godinu. Svetu misu zahvalnicu predvodio je i propovijedao župnik preč. Mladen Gorupić, a uveličao je starim pučkim tradicionalnim božićnim pjesmama veliki crkveni zbor pod vodstvom sestre Karmen na orguljama. Prije završetka misnog slavlja po tradiciji rimokatolika i župe veliki župni zbor u pratnji župljana otpjevao je svečani "Tebe Boga hvalimo". Nakon dugo vremena, kroz čitavo vrijeme mise cijela crkva je odzvanjala gromkom pjesmom vjernika. Na kraju euharistijskog slavlja, župnik je po tradiciji župe iznio statistiku župne zajednice u protekloj godini koja i ovaj puta nije ohrabrujuća.

       Statistika kalinovačke župe za 2012. godinu:
Ove godine u župi je kršteno 19 djece, od toga 11 dječaka i 8 djevojčica. Ima doduše djece koja su 2012. rođena, a nisu krštena. Dvoje djece kršteno je kod nas, a nisu iz naše župe. Izvan župe krštena je jedna odrasla osoba koja je naš župljanin.
Vjenčana su 3 para. Samo jedan par živi dalje u Kalinovcu. U drugim župama vjenčana su dva naša župljana.
Župa je imala 23 prvopričesnika i 34 krizmanika; učenika VII. i VIII. razreda.
Obavljena su 33 sprovoda. Umrlo je 15 muškaraca i 18 žena. Sakrament umirućih primio je 21 pokojnik, a 12 pokojnika nije. Iz drugih župa u Kalinovcu je pokopano 6 pokojnika.
Brojke ove statistike puno govore. Neumoljivo nam pokazuje porazno stanje. Na žalost sve nas je manje. Imamo izvanredne standarde života, Općina u sve mnogo ulaže, no mi i dalje postajemo župa starih župljana. Ne moramo se ugledati u one župe gdje je još poraznije i gore!
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 09. 12. 2012.
                                              Božićno vrijeme u Kalinovcu
Click to enlarge  

Vjerskim aktivnostima, odricanjem, humanitarnim akcijama i darivanjem, obilježeno je božićno vrijeme u Kalinovcu. U vrijeme Adventa, 09. prosinca na 2. nedjelju došašća posjetio je kalinovačku djecu sv. Nikola sa poklonima. Isti san održana je i humanitarna akcija prodaje plišanih dječjih medvjedića „Kupnjom ove plišane igračke, pomažete siromašnima“ za humanitarne potrebe župnog Caritasa. Akciju su proveli članovi Župnog vijeća i volonteri župnog Caritasa. Za tu humanitarnu akciju sakupljeno je 96 plišanih medvjedića od kojih je po simboličnoj cijeni većina i prodana.

Od početka adventa župni Caritas proveo je humanitarnu akciju prodaje kuglica i anđela od lavande čiji je prihod upotrijebljen za potrebe biskupijskog Caritasa. Također župni Caritas proveo je humanitarnu akciju prodaje ručno izrađenih adventskih vijenca za vrata i stolove čiji je prihod upotrjebljen za vlastite humanitarne potrebe.

Na treću nedjelju došašća, 16. prosinca volonteri Caritasa, Društva Sv. Luke i Marijine legije obišli su u župi stare i bolesne župljane koji su sami. Tom prilikom svakome je darovan prigodan poklon u voću i božićna čestitka koje su izradila djeca iz Dječjeg vrtića Bubamara Kalinovac sa svojim tetama. Cilj ovih posjeta bio je pružanje lijepih riječi i čestitka povodom našeg najvećeg blagdana Božića.

Na Badnjak u ponoćnim satima održana je u župnoj crkvi svečanost dočeka Božića. Svečanost je održana 15 minutnim programom mladih Kalinovca i sv. misom polnoćkom koju je uz suslavlje našeg župnika predvodio naš vlč. Dario Paviša, polaznik 1. godine Papinske Crkvene Akademije u Rimu. Svetu misu božićnim pjesmama uveličao je zbor mladih u pratnji Ivane Matkov na orguljama.

Božić je proslavljen s dva euharistijska slavlja na kojima je župnik blagoslovio djecu i darivao im poklone, te tradicionalnom poslijepodnevnom dječjom priredbom. Jutarnje euharistijsko slavlje predvodio je prof. dr. sc. mons. Ivan Golub, a poslijepodnevno euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Dario Paviša. Euharistijska slavlja uveličavala su dva naša župna zbora; jutarnje euharistijsko slavlje uveličao je veliki župni zbor u pratnji Ivane Matkov na orguljama, a poslijepodnevno euharistijsko slavlje dječji zbor u pratnji Ivane Matkov na sintesajzeru. U tom svečanom tonu obilježen je i blagdan sv. Stjepana.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Aktinosti 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010 2011. 2012 2013. 2014. 2015. 2016. 2017. 2018.
  početak stranice