2005.  2006.  2007.  2008.  2009. 2010.   2011. 2012.   2013. 2014. 2015. 2016.  2017. 2018. 2019.
Aktivnosti 2020. 2021. 2022.                      
AKTIVNOSTI 2015.
Kalinovac: 31. 12. 2015.
          Sv. misa zahvalnica za 2015. godinu i statistika župne zajednice
Click to enlarge  

Uvečer na Silvestrovo 31. prosinca održana je u župnoj crkvi sveta misa zahvalnica za završenu 2015. godinu. Svetu misu predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić, a uveličao je starim liturgijskim tradicionalnim božićnim pjesmama veliki crkveni zbor. Prije završetka misnog slavlja po tradiciji rimokatolika i župe, veliki župni zbor u pratnji župljana otpjevao je svečani "Tebe Boga hvalimo".

Statistika župne zajednice: Ove godine u župi bilo je 16 krštenja, 15 djece i jedna odrasla osoba, od toga 13 djece iz župe i dvoje djece iz drugih župa. Vjenčana su 4 para, od toga 1 par je nastavio živjeti u župi. Umrlo je 27 osoba.

Click to enlarge        
                                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
Kalinovac: 27. 12. 2015.
                                                                      Božićni koncert
Click to enlarge  

U nedjelju 27. prosinca 2015. godine u božićnom ozračju župne crkve održan je božićni koncert naših župnih zborova. Skladbe posvećene najradosnijem dobu godine izvela su dva naša župna zbora, mješoviti zbor odraslih i župni zbor mladih pod mentorstvom i dirigentskim vodstvom Ivane Matkov, magistre sakralne glazbe i glazbene pedagogije. U izvedbi duhovnih skladbi uživali su vjernici podnevne svete mise i svećenici euharistije, domaći sin svećenik mg. Dario Paviša i njegov prijatelj tajnik nuncijature Svete Stolice u Sri Lanki, vlč. Jan Maria iz Malezije. Euharistijsko slavlje nakon koncerta predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić, dekan Đurđevačkog dekanata.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
Kalinovac: 25. 12. 2015.
                                                               Božić
Click to enlarge  

Prigodnim dječjim programom i euharistijskim slavljima, te darivanjem djece u župnoj crkvi, proslavljen je Božić u Kalinovcu. Glavno božićno poslijepodnevno euharistijsko slavlje predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić u suslavlju domaćeg svećenika mg. Daria Paviše i njegovog prijatelja tajnik nuncijature Svete Stolice u Sri Lanki, vlč. Jan Marie iz Malezije. Euharistijsko slavlje uveličao je sa tradicijskim božićnim pjesmama župni zbor mladih u pratnji Ivane Matkov na orguljama. Euharistijsku svečanost uveličao je bračni par Željko i Vesna Plazek (rođ. Špoljar) krsteći svoje treće dijete, sina Lea, kojeg je po rimokatoličkom obredu krstio župnik preč. Mladen Gorupić. Na kraju euharistijskog slavlja župnik je blagoslovio svu djecu i darivao im poklone.

Prije euharistijskog slavlja održana je po tradiciji kalinovačke župe kratka prigodna predstava školske djece koju je ove godine izvela Mala dječja scena Kulturne udruge Tomislav Franjić. Pred punom crkvom vjernika djeca su pod mentorstvom Vlaste Golub izvela igrokaz „U noći prvog Božića“.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
Kalinovac: 24. 12. 2015.

                                                               Na sv. misi Polnoćki

Click to enlarge  

U ponoć na Badnjak održana je u župnoj crkvi tradicionalna sveta misa Polnoćka. U toj prigodi prije misnog slavlja mladi župe Kalinovca održali su 10 minutni božićni igrokaz. Polnoćnu koncelebriranu sv. misu predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić, dekan Đurđevačkog dekanata u suslavlju vlč. Dario Paviša, magistra Kanonskog prava i njegovog prijatelja vlč. Jan Maria Chun Yean Choonga iz Maleziješalje u službi tajnika nuncijature Svete Stolice u Sri Lanki. Euharistijsko slavlje uveličali su sa tradicionalnim božićnim pjesmama veliki župni zbor i zbor mladih pod vodstvom voditeljice zbora Ivane Matkov. Odaziv vjernika bio je velik.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge      
                                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
Kalinovac: 5. 12. 2015.

               Treći mandat dekana, našeg župnika preč. Mladena Gorupića

Click to enlarge  

Đurđevački dekanat dobio je novog dekana.  Kalinovački župnik i upravitelj župe Budrovac, prečasni Mladen Gorupić nakon uspješno provedena dva mandata dekana Đurđevačkog dekanata dobio je, svojim vodstvom, organizacijskim radom i  požrtvovnošću, povjerenje svećenika za treći mandat dekana tog dekanata. Odobrenjem biskupa msgr. Josipa Mrzljaka, mandat preč. Mladenu Gorupiću trajat će novih 5 godina. Ovako malo mjesto ima već 10 godina dekana i to je iznimna čast za naše mjesto, zato i OVIM PUTEM ŽUPA KALINOVAC ČESTITA ŽUPNIKU NA PONOVNOM IZABRANOM MANDATU DEKANA ĐURĐEVAČKOG DEKANATA.

                                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
Kalinovac: 08. 12. 2015.
                  Marijina legija obilježila prosinačku svečanost
Click to enlarge  

Marijina legija župe svetog Luke iz Kalinovca na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije održala je prosinačku svečanost, godišnje okupljanje molitvenih i djelatnih članova, te međunarodne molitvene udruge katolika laika. Kalinovački prezidij Majka brze pomoći najstariji je ogranak ove molitvene skupine u Varaždinskoj biskupiji, te će u svibnju iduće godine proslaviti desetu obljetnicu djelovanja pod duhovnim vodstvom prečasnog Mladena Gorupića, kalinovačkog župnika, pa je druženje nakon svečanosti poslužilo i za dogovor vezan uz obilježavanje jubileja.

- Svaki tjedan naša molitvena skupina ima sastanke i naš je cilj širiti vjeru u okviru crkvenog poslanja. Sada smo obilježili i još jedan značajan jubilej, a to je 500. sastanak-rekao je Dražen Kajba, tajnik kolinovačke molitvene skupine Marijina legija.

Autor fotografije i dopisnik članka: Dražen Kajba
Članak uzet iz Podravksog lista
                                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
Kalinovac: 06. 12. 2015.
                                     Podjela darova povodom sv. Nikole
Click to enlarge  

Društvo sv. Luke i mladi organizirali su 06. prosinca u župnoj crkvi podjelu darova povodom blagdana Sv. Nikole. Na svečanosti podjele darova sv. misu predvodio je župnik Mladen Gorupić, a doček su vodile voditeljica Društva sv. Luke Ljubica Račan i voditeljica mladih Daria Erdec. Svečanost dočeka uveličali su prigodnim nastupom učenici Osnovne škole Ivan Lacković Croata pod mentorstvom vjeroučiteljice Ivane Amižić, te dječji župni zbor pod vodstvom Ivane Matkov. Nakon programa u crkvu je došao sveti Nikola kojeg je obnašao Danijel Zvonar član župnog zbora mladih. Za ovu podjelu darova, Društvo Sv. Luke, evanđelista i mladi osigurali su 86 poklona za svu djecu s područja općine Kalinovac od navršene 1 do 6 godina starosti.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
Kalinovac: 29. 11. 2015.
                                                 Blagdan sv. Cecilije
Click to enlarge  
Dana 29.11. 2015. u župi Svetog Luke Evangeliste na središnjem misnom slavlju u 11h župni zborovi koji djeluju u Župi su proslavili blagdan svoje zaštitnice i mučenice, Svete Cecilije. Naime, Sveta Cecilija je zaštitnica crkvenih glazbenika, pjevača i crkvene glazbe. Spomendan svete Cecilije, zaštitnice glazbe i glazbenika, a posebno onih koji svojim glazbenim umijećem pridonose ljepoti svete mise i drugih liturgijskih slavlja, slavimo 22. studenoga. Mješoviti zbor te zbor mladih „Kalinia“ su svojim pjevanjem i sviranjem animirali liturgijsko pjevanje koje su uveličali i mladi tamburaši i instrumentalisti na prvu nedjelju Došašća. Kroz pjesmu i radost zborovi pokušavaju osnažiti i utješiti svako srce, unijeti radost i ohrabriti svakog vjernika, donoseći im tako živu Riječ. Svečanu Misu je predvodio župnik vlč. Mladen Gorupić, dekan đurđevačkog dekanata. Nakon Svete mise, zborovi su se nastavili družiti na svečanom domjenku na župnom dvoru koji je bio župnikova zahvala pjevačima i sviračima na požrtvovnosti, volji i velikom zalaganju u animiranju liturgijskog pjevanja svake nedjelje.
Autorica teksta: Ivana Matkov
                                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
Kalinovac: 06. 12. 2015.
                                 Adventsko vrijeme u Kalinovcu
Click to enlarge  

Po običaju Rimokatoličke crkve obilježena je prva Adventska nedjelja. U župnoj crkvi na početku mise upaljena je na adventskom vijencu prva svijeća, a na vijencu ispred crkve prva svjetiljka. Tom prigodom župni Caritas sa župnikom pokrenuo je ponovo pod geslom odreci se u vrijeme došašća u korist siromašnih, nemoćnih i stradalih, a ne u svoju korist akciju sakupljanja pomoći za naše potrebite u Republici Hrvatskoj. Za tu humanitarnu akciju ponuđene su caritasove kartonske kasice koje su mještani mogli odnijeti kući da kroz cijelo vrijeme došašća odvajaju kroz odricanje nešto novca i za potrebite. Papirnate kasice vračat će se u crkvu na Nedjelju Caritasa. Nakon mise uz blagoslov i molitvu upaljena je prva svijetiljka i na centralnom parku Kalinovca

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                  povratak kronika događaja
Kalinovac: 06. 12. 2015.

                                                      Donacija jabuka

Click to enlarge  

Nakon donacije mandarina od Varaždinskog Caritasa, potkraj studenog mjeseca u Kalinovac je stigla i humanitarna donacija jabuka od obiteljskog gospodarstva Blaža Pandura iz Kozarevca. Gospodarstvo gospodina Blaža bavi se uzgojem i preradom voća, te izradom prirodnih voćnih sokova. U našoj župi jabuke su podijeljene dječjem vrtiću Bubamara, Osnovnoj školi ILC Kalinovac, potrebitima, siromašnima, starijim osobama, obiteljima sa puno djece, te u nedjelju svim vjernicima koji  su bili prisutni na sv. misama.

Ovim putem župa Kalinovac se zahvaljuje obiteljskom gospodarstvu Blaža Pandura iz Kozarevca na vrlo obilnoj donaciji.

Click to enlarge        
                                                                                                                                                                   povratak kronika događaja
Kalinovac: 06. 12. 2015.
                                         PODJELA DAROVA POVODOM SV. NIKOLE
Društvo Sv. Luke i ove godine već tradicionalno organiziraju podjelu darova povodom Sv. Nikole. Podjela darova će se održati 06. 12. (nedjelja) u župnoj crkvi poslije Svete mise u 11. sati za svu djecu s područja općine Kalinovac od navršene 1 do 6 godina starosti. Na popisu je 86 djece koja će dobiti dar, a isto tako svako dijete dobiti će i svoju pozivnicu. Da nam ovaj događaj bude ljepši pobrinut će se dječji pjevački zbor sa prigodnim pjesmama. Ovom prilikom pozivamo sve roditelje da dođu sa svojom djecom na Svetu misu u 11 sati kako bi poslije mise djeca mogla preuzeti svoj dar od Sv. Nikole. Također molimo i svu ostalu školsku djecu da ostanu u crkvi poslije mise jer će i za njih Sv. Nikola nešto donijeti. A i vi dragi župljani ostanite poslije mise na ovoj priredbi kako bi svojom nazočnošću uveličali ovaj događaj.
                                                                         DRUŠTVO  SV. LUKE  KALINOVAC
                                                                                                                                                                   povratak kronika događaja
Kalinovac: 22. 11. 2015.
                                      Caritasova donacija mandarina
Click to enlarge  

Potkraj studenog mjeseca mještane Kalinovca iznenadila je vrlo obilna donacija mandarina od Caritasa Varaždinske biskupije. Pošiljka je stigla u skopu donacije mandarina dekanatima Varaždinske biskupije. U našoj župi mandarine su podijeljene dječjem vrtiću Bubamara, Osnovnoj školi ILC Kalinovac, potrebitima, siromašnima, starijim osobama, obiteljima sa puno djece, te u nedjelju svim vjernicima koji  su bili prisutni na sv. misama.

Ovim putem župa Kalinovac se zahvaljuje Caritasu Varaždinske biskupije na vrlo obilnoj donaciji.

Click to enlarge        
                                                                                                                                                                   povratak kronika događaja
Kalinovac: 15. 11. 2015.
    Obilježena 6. godišnjica posvete župne crkve, održano predstavljanje
                krizmanika i provedena humanitarna akcija prodaje kolača
Click to enlarge  

U nedjelju 15. studenog  kalinovačka župa proslavila je 6. obljetnicu posvete župne crkve, predstavila svoje krizmanike, te održala humanitarnu akciju prodaje kolača. Misna slavlja i svečanost predstavljanja krizmanika predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić, dekan Đurđevačkog dekanata, a humanitarnu akciju prodaje kolača predvodio je župni Caritas. Tom prigodom na podnevnoj sv. misi prisustvovali su svi kandidati krizme iz 7 i 8 razreda Osnovne škole ILC Kalinovac, te njihovi kumovi i roditelji. Vjernicima  se predstavilo 33-je kandidata: Leo Brlek, Samanta Car-Petrović, Gabrijela Dautanec, Josipa Goll, Martin Golub, Antonela Golubić, Fran Horvat, Antonio Jančijev, Lovro Kucelj, Karlo Lacković, Marta Mikacinić, David Sobota, Antonio Vrabčević, Valentina Vujčić, Ivan Zvonar, Anita Aurer, Tea Bebek, Karlo Biruš, Karlo Cicak, Lana Đipalo, Maja Đipalo, Matea Hadžija, Lucija Krnjak, Antonela Lončar, Matej Marijan, Filip Markov, Alisa Miklić, Matija Miklić, Luka Plazek, Matko Sobota, Emanuel Stijepić, Ozana Špoljar, Marko Švaco, Lara Živko. Zbog ove svečanosti, 6. godišnjica posvete župne crkve obilježena je sa velikim  brojem vjernika.

Velik broj vjernika pogodovao je humanitarnoj akciji prodaje kolača u koju su se uključili volonteri župnog Caritasa, članovi župnih društava, članovi Župnoga vijeća i župnik.  Za tu akciju župnik je tradicionalno ispekao diganke, a mještani – su ispekli 55 kutija raznovrsnih kolača. Ovom akcijom sakupljeno je 2.400 kuna čiji će se novac upotrijebiti za božićni posjet volontera župnog Caritasa starijim i nemoćnim osobama naše župe.

Župni Caritas zahvaljuje svima koji su ispekli kolače, a posebno župniku Mladenu, koji svaki puta podrži tu akciju svojim digankama.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge      
                                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac: 8. 11. 2015.
                                             Predstavljanje prvopričesnika
U nedjelju 8. studenog na podnevnoj svetoj misi održano je predstavljanje prvopričesnika. Na svečanosti se predstavilo 12 kandidata iz Osnovne škole Ivan Lacković Croata i to Sara Balala, Lana Bazijanec, Matija Bazijanec, Ivan Belobrk, Ivano Ferenčić, Lana Filjar, Adriana Kovačević, Martin Krnjak, Monika Pantelić, Luka Račan, Ivan Vlašić, Lorena Vlašić. Sv. misu predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić.
                                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac: 01. 11. 2015.
Click to enlarge  

          Blagdan Svih Svetih

U nedjelju 01. studenog na mjesnom groblju Kalinovca obilježen je euharistijskim slavljem, blagoslovom grobova i molitvama za pokojne, blagdan Svih Svetih. Pred centralnim Spomen križem groblja, euharistijsko slavlje predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić. Svečanost euharistije uveličali su liturgijskim pjesmama članovi zbora mladih i članovi zbora odraslih pod vodstvom Ivane Matkov. Nakon euharistije, župnik je po zahtjevu mještana blagoslivljao grobove. Odaziv vjernika na sv. misu bio je velik.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac: 24. 10. 2015.
                                          XIII. župni Zahvalni križni put
Click to enlarge   Click to enlarge  
 
Click to enlarge

Subotu nakon blagdana Lukova, 24. listopada 2015. god. održan je župni Zahvalni križni put naše župe. Križni put održan je ulicom Kolodvorskom, G. Karlovčana, Matije Gupca, Dravskom ulicom, te zaseocima Molvice i Batinske. Prva postaja Križnog puta održana je ispred župne crkve, dok su ostale postaje održane ispred vjerskih objekata ulica. Sveta misa održana je u kapelici Svetog Vida na Batinskama. Predvoditelj križnog puta i misnog slavlja bio je župnik preč. Gorupić. Zahvalni križni put bio je duhovan, dostojanstven i uzorit. Nakon petnaestodnevnog lošeg vremena, hodočasnike križnog puta popratilo je toplo i sunčano vrijeme.

  Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac: 18. 10. 2015.
                                            Obilježen blagdan sv. Luke
Click to enlarge  

Župa Kalinovac proslavila je 18. listopada blagdan svojeg nebeskog zaštitnika sv. Luke evanđelista i Dan Općine Kalinovac. Proštenjarsku svečanu koncelebriranu sv. misu predvodio je propovjednik ove euharistije domaći sin-svećenik profesor dr. Đuro Zalar. Na sv. misi suslavili su đurđevački župnik vlč. Marko Rac, pitomački vikar vlč. Siniša Blatarić, ferdinandovački župnik vlč. Daroslav Benjak i naš župnik preč. Mladen Gorupić. Svečanosti su prisustvovali vlč. Krunoslav Kefelja, župnik iz Podravskih Sesveta i vlč. Nikola Samodol  župnik iz Nedelišća koji je tom prigodom ispovijedao vjernike. Koalitsku službu čitaća vršili su mladi. Euharistijskim pjesmama koncelebriranu sv. misu pratio je župni zbor sastavljen od članova zbora mladih i članova zbora odraslih pod vodstvom Ivane Matkov. Na svečanost se odazvao lijepi broj župljana, predstavnici Općine Kalinovac sa uzvanicima, te u svečanim uniformama predstavnici VZO Kalinovca.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac: 15-17. 10. 2015.
    Trodnevna duhovna obnova povodom blagdana sv. Luke evanđelista
Click to enlarge   Click to enlarge  
   
Click to enlarge  

U cilju pripreme vjernika za proslavu blagdana sv. Luke evanđelista, u crkvi je održana od 15. do 17. listopada trodnevna duhovna obnova. Na duhovnoj obnovi održane su svete mise koje je predvodio župnik iz Podravskih Sesveta Krunoslav Kefelja, dušobrižnik Kurije Marijine legije „Kraljice mučenika“. Na svetim misama suslavio je župnik preč. Mladen Gorupić, dekan Đurđevačkog dekanata koji je ujedno na tim svečanostima sa vjeronaučnom djecom predvodio i listopadske pobožnosti. Sva tri dana bila je vjernicima omogućena sv. Ispovijed. Svečanost je uveličavao župni zbor odraslih pod vodstvom Ivane Matkov i časne sestre Karmen iz Kloštra Podravskog. Odaziv vjernika bio je dobar. Zadnji dan duhovne obnove, u subotu KUD Grgur Karlovčan iz Kalinovca imao je svetu misu povodm 90 godina postojanja.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac: 11. 10. 2015.
                             Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
Click to enlarge  

Prigodnim programom školske djece, svetom misom i blagoslovom, obilježen je 11. listopada Dan kruha i zahvalnost za plodove zemlje. Na svetoj misi iskazana je zahvala Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima koje je tijekom ove godine podario vjernicima. Za tu prigodu učenici razredne nastave pripremili su košare sa sjemenjem, voćem, povrćem dok su učenici predmetne nastave pripremili košare sa kruhom i krušnim proizvodima. Sam program izveli su učenici vjeronaučne skupine pod vodstvom vjeroučiteljice Ivane Amižić. Kruh, krušne proizvode i plodove zemlje blagoslovio je predvoditelj misnog slavlja župnik preč. Mladen Gorupić. Euharistijsko slavlje uveličao je prigodnim pjesmama zbor mladih pod vodstvom Ivane Matkov.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac: 15. - 18.  7. 2015.
                                               Posjet Poljaka našoj župi
Click to enlarge  

Od 15. do 18. srpnja 2015. godine župu Kalinovac su posjetili preč. Tadeusz Nosal svečenik biskupije Łódź u Poljskoj i župnik Župe Presvetog Srca Isusova, Kurowice, čijoj župi je bio dodijeljen vlč. Yean kao bogoslov dok je studirao u Poljskoj te je zapravo to njegova matična župa i preč. Tadeusz njegov župnik.  

Zajedno s njime Kalinovac je posjetio i jedan župljanin i suradnik spomenute župe te prijatelj vlč. Yeana gospodin Mirosław Klepacz. Gosti su bili smješteni u obiteljskom domu Danijele i Branka Vrabčević. Bili su iznenađeni ljepotom mjesta, te posebno župne crkve i župnog ureda.  Posjetili su i općinsku zgradu, mjesni muzej i kapelu u Gornjem kraju, galeriju na Batinskama i ostali zatečeni ljepotom radova Ivana Lackovića i Ljubice Matulec, zatim su pogledali kapele na Batinskama i Molvicama. U obližnjim Podravskim Sesvetama posjetili su radionicu Milke Drvenkar koja ih je darovala prigodnim darovima. Posjetili su i župu Budrovac i vinograd obitelji Paviša gdje su ih se posebno dojmili vinogradi, budući da je to bio njihov prvi susret s goricama jer u Poljskoj gotovo i nema vinove loze. Posjetili su još i Ludbreško svetište gdje ih je primio mons. Josip Đurkan, rektor svetišta, te Varaždin i Varaždinsku katedralu te Lepoglavu gdje su u Lepoglavskoj crkvi slavili svetu misu. S ovim kratkim posjetom vlč. Dario želio im je uzvratiti gostoprimstvo koje su oni pružili njemu još prošle godine kada je u župi Kurowice predvodio misu za njihovo glavno proštenje prigodom blagdana Srca Isusova, a i vlč. Yean imao je želju da vide ljepotu ovog Podravskog kraja. Ostali su toliko iznenađeni svime u Kalinovcu i našim ljepotama koje nam je Bog darovao a posebno gostoprimstvom svih, posebno župnika te obitelji Vucikuja Ivana i Marije iz Batinski. Posebno ih se dojmilo domaćinstvo roditelja vlč. Daria te dobra hrana mame Slavice i vino tate Mate, tako da su odlučili sigurno doći opet. 

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac: 15. 9. 2015.
                                               Obilježen blagdan Gospe Žalosne
Click to enlarge   Click to enlarge  
 
Click to enlarge

Misnim slavljem u kapelici Majke Božje Žalosne u Donjem kraju obilježen je 15. rujna blagdan Gospe Žalosne. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je dekan Đurđevačkog dekanata, župnik preč. Mladen Gorupić u suslavlju magistra vlč. Daria Paviše, polaznika Papinske Crkvene Akademije u Rimu. Euharistijskim pjesmama u pratnji na sintesajzeru svečanost je uveličala časna sestra Karmen. Na svečanost odazvalo se oko sedamdesetak vjernika. Dan je bio topao za to doba godine, oko 30°C.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac: 6. 9. 2015.
                  Zaziv Duha Svetoga za početak nove školske godine
Click to enlarge  

Na samom početku nove školske godine u prvoj nedjelji mjeseca rujna održan je na podnevnoj sv. misi Zaziv Duha Svetoga za početak nove školske i vjeronaučne godine. Svetu misu predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić u suslavlju magistra vlč. Daria Paviše polaznika Papinske Crkvene Akademije u Rimu. Na sv. misi u Službi riječi preč. Gorupić  je na sve učenike zazvao Duha Svetoga za ovu školsku godinu, te na kraju sv. mise blagoslovio njihove školske knjige. Prigodom zaziva učenici su prinijeli na oltar darove: svijeću, torbu s knjigama, loptu, molitvenik i Bibiliju. Misno slavlje uveličao je zbor mladih pod vodstvom Ivane Matkov, voditeljice zbora.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac: 3. 9. 2015.
                                                    Župno klečanje
Click to enlarge  

Misnim slavljima i cjelodnevnim klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu, obilježen je 3. rujna župni blagdan „Klečanje“.

Prijepodnevno koncelebrirano misno slavlje predvodio je i propovijedao fra Tomislav Kero, župni vikar iz Kloštra Podravskog u suslavlju svećenika Đurđevačkog dekanata i dekana preč. Mladena Gorupića, kalinovačkog župnika, te domaćih sinova: profesora dr. Đure Zalara i magistra vlč. Daria Paviše. Poslijepodnevno misno slavlje predvodio je župnik preč, Gorupić. Nakon Euharistijskog slavlja održano je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Svečanost u crkvi uveličao je veliki crkveni zbor pod vodstvom sestre Karmen na orguljama.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac: 19. 7. 2015.
                        Zahvala prijatelju vlč. Jan Maria Chun Yean Choongu
Vlč. Jan Maria Chun Choong
Click to enlarge  

Obitelj vlč. Jan Maria Chun Yean Choonga prije otprilike 200 godina iz Kine dolazi živjeti u Maleziju i kao većina kineskih imigranata sačuvala je svoju budističku vjeru u kojoj je odrastao i Yean Choong. Nakon završetka škole u Maleziji odlazi studirati biznis u Veliku Britaniju gdje je studirao ponajprije temeljni studij u gradu pored  Londona. Tamo upoznaje zajednicu Poljaka koja se okupljala oko katoličke misije Poljaka, koju vode svećenici iz Poljske. Preko njihove dobrote upoznaje se s Crkvom i s Isusom Kristom. Vidjevši njihovo zajedništvo i ljubav koju iskazuju jedni prema drugima i prema njemu strancu osjeća želju dublje upoznati Isusa Krista. Tako razgovarajući s njima, postaje njihov prijatelj i prijatelj Isusa Krista. Upoznaje ne samo katoličku vjeru već i poljski i poljsku kulturu. Potaknut svime time ali i svjedočanstvom Velikog Pape Ivana Pavla II tijekom Velikog Jubileja odlučio se krstiti u Poljskoj u Biskupiji Łódź. Nakon što je završio temeljni studij vraća se u Maleziju gdje počinje raditi. Nakon kratkog vremena, manje od godine dana, zbog dobrih rezultata studija dobiva stipendiju i mogućnost ponovno odlaska u Englesku ali sada na sjever Engleske, gdje započinje doktorat iz ekonomije. Kroz to vrijeme umire njegova mama. Ponovno pronalazi župnu zajednicu Poljaka i uz studij intezivno živi iskustvo katoličke vjere u kojoj nalazi hrabrost i utjehu. Pred sam završetak doktorata kada mu je egzistencija, uspjeh i karijera, u svjetovnom smislu, bio zagarantiran, potaknut Božjom ljubavlju, tijekom jedne svete mise čuo je Isusove rijeći u Evanđelju; ...Moje misli nisu vaše misli i moji puti nisu vaši puti..., skupio je hrabrosti i odlučio ostaviti studij i postati svećenik. Nakon potrebnih razgovora koji nisu bili laki, zahvaljujući dobrim ljudima i ponajviše mjesnom biskupu u biskupiji Łódź, ulazi u bogosloviju spomenute biskupije u Poljskoj. 6. lipnja 2009. godine zaređene je za katoličkog svećenika i naravno inkandiniran u biskupiju Łódź u Poljskoj. Sužbu župnog vikara vršio je godinu dana, te ga njegov biskup  mons. Władysław Ziółek šalje na studij Biblije (Biblicum) u Rim. Nakon godine dana studija dobiva poziv i ulazi u Papinsku Crkvenu Akademiju gdje se školuju svećenici iz cijeloga svijeta za službu diplomacije Svete Stolice to jest Pape, te započinje studij Kanonskog Prava na Paipnskom Lateranskom Sveučilištu. Magistrirao je u lipnju 2014., a doktorirao 13. svibnja 2015. na blagdan gospe Lurdske u Rimu s temom o "Vjerskoj slobodi u Maleziji". Budući da njegova familija iz Malezije nije mogla prisustvovati svečanom činu obrane doktorata bio je dirnut gestom dolaska na doktorat mame Slavice i sestre Danijele vlč. Daria i gestom velike dobrote i blizine kalinovačkih župljanki koje su pripremile više od 20 kilograma domaćih kolača i poslale po Darijevoj mami i sestri  u Rim za slavlje nakon obrane doktorata. 1. srpnja 2015. dobio je dekret gdje ga Sveta Stolica šalje u Nuncijaturu u Šri Lanku kao tajnika Nuncija.  

Vlč. Jan Maria Chun Yean Choong oprostio se od Kalinovčana 19. srpnja 2015. na nedjeljnoj jutarnjoj i podnevnoj svetoj misi koju je sam predvodio a propovijedao je vlč. Dario Paviša. Vlč. Yean zahvalio se prije svega župniku, zatim dragoj obitelji Paviša i Vrabčević, vlč. Dariu, svim župnim društvima i zborovima, sakristanki te posebno svima koji su ga prihvatili kao domaćeg sina i nebrojeno puta darivali i iskazali posebnu blizinu u skrovitosti iskrenih i prijateljskih susreta te svima koji su ga pratili i koji ga prate molitvama.
U ime župe oproštajni govor pročitala je na hrvatskom jeziku članica zbora mladih Lara Šoštarić, a na talijanski ga je preveo vlč. Paviša.
 
Dragi Yean!

Kada si prije godinu i pol (za Božić 2013. godine) sa našim Dariom došao u Kalinovac, već tada smo znali da smo dobili velikog prijatelja. Tvoja jednostavnost i dobrota sve nas je osvojila, a tvoj nas je glas očarao. Svakim novim dolaskom osjećali smo da si sve više dio nas Kalnovčana Poberuna. Božja ljubav ne poznaje granice i njoj je sve moguće, pa tako da i ti budeš dio svih nas, pravi Kalnovčan. Cijela naša župna zajednica blagoslovljena je tvojim poznanstvom i tvojim prijateljstvom. Znamo da je pred tobom jedan novi put u tovom životu. Mi ljudi uvijek strepimo pred nečim novim i neizvjesnim. Ali dragi Bog je sa nama, zato kreni novim putem s rukama punim nade i povjerenja. A znaj da si u naš život donio sunce, Božji dar i radost. Zato ćeš uvijek biti u našim molitvama i mislima ma gdje god bio. Ponesi i ti nas u svojim molitvama i vidimo se opet u Kalnovcu!

 
Zbor mladih također se pozdravio s vlč. Yeanom pjesmom Krist na žalu čiji je zadnji refren otpjevao na poljskom jeziku.
Dirnut i ganut iskazanom ljubavlju vlč. Yean se pozdravio s Kalinovačkim župljanima pjesmom na svom materinjem jeziku, kineskom, koju je otpjevao na kraju mise a nosi naziv
Prijatelji
Tko može veslati bez vesla?
Tko može jedriti bez vjetra?
Tko može ostaviti svoje prijatelje, a ne biti tužan?
Ja Mogu veslati bez vesla
Ja mogu jedriti bez vjetra
Ali, moji prijatelji, ne mogu vas ostaviti bez bola.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac: 12. 7. 2015.
        U Kalinovcu nastupili učesnici 9. međunarodnog festivala folklora
                                              „IZ BAKINE ŠKRINJE“
Click to enlarge  

U nedjelju 12. srpnja u sklopu 9. međunarodnog festivala folklora „ IZ BAKINE ŠKRINJE“ Kalinovac su posjetili folkloristi iz Austrije. Nakon primanja predstavnika folklora kod načelnika Općine Kalinovca Branka Sobote, članovi folklora sudjelovali su na podnevnom misnom slavlju kojeg je predvodio župnik Mladen Gorupić. Folkloraši su u crkvu ušli svečano, u procesiji uz glazbu folklora Austrije. Nakon misnog slavlja njihov muški kvintet održao je kratki nastup u kojem je vrlo dojmljivo otpjevao tri duhovne pjesme. Nakon misnog slavlja folklor je održao u centralnom parku Kalinovca nastup. Najveća atrakcija nastupa bili su austrijski rogisti Lessacher Alphornbläser  koji su na 3,2 metra dugim rogovima izveli razne melodije. Osim njih iz Austrije nastupila je plesna skupina D Aberseea koja je pokazala svoje narodne plesove. Nastup folklora iz Austrije pogledao je predstavnik županije, dožupan KKŽ Darko Sobota, te istaknuti čelnici općine, načelnik Općine Branko Sobota i predsjednik vijeća Mirko Kovačev. Nakon nastupa, goste iz Austrije ugostila je Općina Kalinovac na lovačkom domu „Zeko“ Kalinovac.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac: 28. 6. 2015.
                        Dodjela zahvalnica djeci za aktivni rad u Crkvi
Click to enlarge  

U nedjelju 28. lipnja uoči blagdana sv. Petra i Pavla apostola održana je po tradiciji župe misa zahvalnica za završetak vjeronaučne i školske 2014./2015. godine. Na sv. misi župnik preč. Mladen Gorupić dodijelio je najaktivnijim učenicima i učenicama osmog razreda zahvalnice za povećanu aktivnost tokom proteklih osam godina naukovanja. Zahvalnice su dodijeljene djeci koja su se uključila radišno i duhovno izvan vjeronaučne aktivnosti u pogledu dječjih grupa ministranata, čitača i pjevača, te time poticala drugu mlađu djecu da se aktivnije uključe u rad zajednice. Zahvalnice su nakon mise dodijeljene u tri skupine za učenike i učenice osmog razreda;

- u sudjelovanju MINISTRANTA: Marko Bazijanec, Goran Gelo i Bruno Miklić

- u sudjelovanju ČITAĆA: Nikolina Aurer, Magdalena Barić, Paulina Bregovec, Ena Rončević, Vanesa Živko, Tea Dautanec

- u sudjelovanju Zbora mladih: Nikola Mlakar

Na ovaj način pomoću darovanih zahvalnica župnik i župa zahvaljuju se svoj aktivnoj djeci na dosadašnjoj ostvarenoj suradnji te ispravno odabranom putu koji će zasigurno pozitivno pridonijeti novom dobu njihovog života i naukovanja.

                                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Rim Italija: 24. 6. 2015.
                             VLČ. DARIO PAVIŠA, MAGISTAR KANONSKOG PRAVA
Click to enlarge  

Svećenik Varaždinske biskupije vlč. Dario Paviša magistrirao je na svetkovinu Svetog Ivana Krstitelja, 24. lipnja 2015., na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu iz područja crkvenog prava, položivši ispit pred tročlanom komisijom.

Magisterij iz crkvenog prava na Fakultetu kanonskog prava na spomenutom sveučilištu sastoji se od dva djela. Prvi dio je magistarska radnja koju je vlč. Paviša završio i predao na ocjenu 20. svibnja 2015. i drugog dijela, usmenog ispita "De Universo Iure Canonico" koji obuhvaća gradivo iz trogodišnjeg postdiplomskog studija kanonskog prava. Na ispitu je prisutan samo student i tročlana komisija sastavljena od profesora. Komisiju ispitnog povjerenstva sačinjavali su profesori: prof. Claudia Izzi, dekanica fakulteta kanonskog prava i predsjednica ispitne komisije, te prof. Angelo D'Auria i prof. Francesco Caponnetto.

Magistarsku radnju napisao je na temu "Nastanak Hrvatske i ponovna uspostava diplomatskih odnosa sa Svetom Stolicom" (La nascita della Croazia ed il ristabilimento dei rapporti diplomatici con la Santa Sede)  pod vodstvom prof. Vincenza Buonoma, redovitog profesora internacionalnog prava i dekana fakulteta civilnog prava. Tematika ovoga znanstvenog rada obrađena je u dva poglavlja. U prvom poglavlju obrađuju se povijesne prilike nastanka Republike Hrvatske gledane kroz prizmu internacionalnog prava. Dok se u drugom poglavlju naglasak stavlja na ulogu Katoličke Crkve općenito te Svete Stolice kao subjekta internacionalnog prava u uspostavi Republike Hrvatske to jest prije samostalnosti, tijekom procesa osamostaljenja i nakon. U drugom djelu drugog poglavlja obrađuju se ugovori između Republike Hrvatske i Svete Stolice s gledišta internacionalnog prava i kanonskog prava. Cilj magistarskog rada bilo je prikazati pregled povijesnih zbivanja u procesu nastanka Republike Hrvatske i ukazati na važnost Katoličke Crkve u tom procesu, prije svega Svete Stolice kao subjekta internacionalnog prava te same važnosti poštivanja kako civilnih i kanonskih normi, tako i internacionalnog prava.

Vlč. Dario Paviša rođen je u Koprivnici. Sin je oca Mate i mame Slavice rođ. Haraminec. Kršten je u župi Sv. Luke, evanđelista u Kalinovcu gdje žive njegovi roditelji i sestra s obitelji. Nakon završene Osnovne škole Ivan Lacković Croata u Kalinovcu upisuje Srednju ekonomsku školu u Koprivnici. Osjetivši poziv Isusa Krista da krene putem svećeništva, nakon završene srednje škole ulazi u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu i upisuje Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu kojeg završava diplomiravši 2010. godine. Zaređen je za đakona 28. studenog 2010. u varaždinskoj katedrali i vrši službu đakona u Lepoglavi. Za svećenika Varaždinske biskupije zaređen je 26. lipnja 2011. godine te dobiva dekret kao župni vikar u Kutini i Kutinskoj Slatini u Sisačkoj Biskupiji. Godinu dana poslije, 2012. njegov ordinarij mons. Josip Mrzljak šalje ga na studij kanonskog prava na Papinsko Lateransko sveučilište i ulazi u Papinsku crkvenu akademiju gdje se još uvijek priprema za diplomatsku službu Svete stolice. Nakon završenog magisterija nastavlja doktorat kanonskog prava na istome sveučilištu. 

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Vlč. Dario s prijateljima koji studirtaju kanonsko pravo  
                                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac: 21. 6. 2015.
                                                      IVANJE V KALNOVCU
Click to enlarge  

     U nedjelju, 21.06.2015. održano je ispred Zavičajnog muzeja „Ivanje  v Kalnovcu“. Organizatori ovog događaja bili su članovi Kulturne udruge „Tomislav Franjić“ Kalinovac i mještani Gornjeg kraja tj. ulica Dravska i Kut.  Program je započeo u 20,30 h pozdravnim govorom načelnika Općine Kalinovca Branka Sobote, a zatim paljenjem krijesa kojeg je zapalio naš dragi gost, poštovani prof. emeritus Ivan Golub, koji je zajedno s nama proslavio i svoj 85. rođendan.  

Nakon toga u programu su sudjelovali:

Pjevački zbor „Udruge umirovljenika“ Kalinovac s 4 pjesme. Mješoviti pjevački zbor (tri zbora u jednom: dječji zbor, zbor mladih i zbor odraslih)  Župe sv. Luke ev. Kalinovac s 4 pjesme sakralnog i svjetovnog sadržaja. Martin Golub s tri prigodne recitacije. Mihael Bazijanec na gitari je svirao i otpjevao dvije pjesme. Kulturna udruga „Tomislav Franjić“ Kalinovac izvela je igrokaz „Kalnovečki svati“ i kratki skeč „Biciklin“ 

Za vrijeme trajanja ovog događaja bio je otvoren i Zavičajni muzej u kojem su žene iz udruge „Kalnovčice“ uredile još jednu sobu, pa tako je muzej bogatiji za jednu starinsku bračnu sobu.

Nakon programa, koji je trajao oko sati i pol,  svi gosti i sudionici mogli su se okrijepiti kolačima koje su ispekle žene iz Gornjeg kraja i svih udruga koje su sudjelovale, muškarci su se pobrinuli da ne nedostaje vina, a od sponzori su donirali sokove i mineralnu vodu. Za sve ostalo je zaslužna Kulturna udruga „Tomislav Franjić“.

Prema reakciji gostiju i svih sudionika, ovo 12. Ivanje v Kalnovcu bilo je najbolje Ivanje do sada.

Dopisnica teksta: Marica Markov
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                          povratak kronika događaja
Kalinovac: 21. 6. 2015.
                                        Proštenje Sv. Vida na Peskima 
Click to enlarge   Click to enlarge   Click to enlarge
Euharistijskim slavljem ispred kapelice Sv. Vida na Peskima obilježen je u nedjelju 21. lipnja istoimeni proštenjarski blagdan sv. Vida. Misno slavlje predvodio je domaći kalinovački sin vlč. prof. dr. Đuro Zalar. Na misi su sudjelovali vjernici iz područja kalinovačkih Peski.

 

                                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 21. 6. 2015.
                Proslavljen 85 rođendan prof. emeritusa Ivana Goluba
Click to enlarge  

U nedjelju 21. lipnja u župnoj crkvi proslavljen je svečanim koncelebriranim  misnim slavljem 85 rođendan prof. emeritusa Ivana Goluba. Misno slavlje predvodio je i propovijedao slavljenik prof. Golub u suslavlju našega župnika preč. Gorupića. U homiliji prof. Golub bio je nadahnut Isusom kao krajnjim spasenjem iz svih oluja; oluja na moru i kopnu, povijesnih oluja, oluja u nama, oluja rata, pošasti, bolesti i svih drugih raznih oluja koje su poharale našim životom i Zemljom. Misno slavlje uveličao je veliki crkveni zbor u pratnji Ivane Matkov na orguljama. Na kraju misnoga slavlja profesoru Golubu za rođendan uručena je od župnika, Župnog vijeća i župljana misnica.

U predvečernjim satima na proslavi Ivanja u Kalinovcu, društva – organizatori ove svečanosti također su čestitala profesoru Golubu rođendan i tom prigodom dodijelila mu čast palenja ivanjskog krijesa.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge   Click to enlarge   Click to enlarge
                                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 20. 6. 2015.
                                  Proštenje Bezgrješnog Srca Marijinog
Click to enlarge  

Koncelebriranim misnim slavljem ispred pila Bezgrješnog Srca Marijinog u Rastovoj Gredi obilježen je u subotu 20. lipnja istoimeni proštenjarski blagdan Bezgrješnog Srca Marijina. Misno slavlje predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić u suslavlju župnika iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslava Kefelje. Na misi su sudjelovali mnogi vjernici iz Rastove Grede, Hladne Vode, Kalinovca, Batinski, Ferdinandovca i Đurđevca. Pil su podigli u čast Majci Božjoj 2014. godine mještani Rastove Grede i Hladne Vode.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                               povratak kronika događaja
Kalinovac: 12. 6. 2015.
                                              Presveto Srce Isusovo
Click to enlarge  

Euharistijskim slavljem u kapelici Presvetog Srca Isusovog u Gornjem kraju obilježen je 12. lipnja župni proštenjarski blagdan Presveto Srce Isusovo. Proštenjarsko misno slavlje predvodio je župnik preč. Gorupić, a uveličao ga je duhovnim pjesmama veliki župni zbor u pratnji č. s. Karmen Hajdinjak na sintesajzeru. Odaziv vjernika bio je velik.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                                povratak kronika događaja
Kalinovac:  4. 6.  2015.

           Procesijom i misnim slavljima proslavljen blagdan Tijelova

Click to enlarge  

U četvrtak 4. lipnja euharistijskim slavljima i Tijelovskom procesijom proslavljen je blagdan Tijelova. Euharistijska slavlja predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić u asistenciji velikog crkvenog zbora i zbora mladih. Tijelovska procesija hodočastila je ove godine ulicom Stjepana Radića. Sjenice su bile postavljene ispred obiteljske kuće N. Šemovćan, M. Kovačev, P. Milek i A. Golubić. Neogotičku monstrancu dara Ivana Lackovića-Croate sa izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom nosio je u sjeni baldahina preč. Gorupić. Čast službe nošenja baldahina ove godine dobili su Matija Peršić, Željko Gelo, Franjo Dautanec i Darko Špoljar. Sag od ružinih latica ispred baldahina posipali su po cesti prvopričesnici i djevojčice u bijelim haljinama. Pri svakoj postavljenoj sjenici župnik je položio izloženi Presveti Oltarski Sakrament na njezin oltarski stol, te održao uz pomoć čitaća molitve i čitanja u čast Izloženog. Procesija je završila u mjesnom crkvi izlaganjem i klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
Kalinovac:  31. 5.  2015.
                                          Proslava Presvetog Trojstva
Click to enlarge  

Jutarnjim euharistijskim slavljem i podnevnim koncelebriranim euharistijskim slavljem obilježen je 31. svibnja kalinovački proštenjarski blagdan Presvetog Trojstva. Jutarnje misno slavlje predvodio je župnik prečasni Mladen Gorupić, dekan Đurđevačkog dekanata, a podnevno glavno proštenjarsko euharistijsko slavlje u suslavlju našeg župnika predvodio je i propovijedao vlč. Krunoslav Kefelja, župnik iz Podravskih Sesveta i dušebrižnik Kurije Marijine legije "Kraljice mučenika". Podnevno euharistijsko slavlje uveličao je liturgijskim pjesmama zbor mladih i zbor odraslih pod vodstvom voditeljice zborova Ivane Matkov. Unatoč sve manjem broju stanovnika Kalinovca, odaziv vjernika bio je dobar.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Roditeljski sastanak sa predstavnicima policije
Click to enlarge  

Nakon mise u župnoj crkvi održan je sastanak roditelja koji imaju djecu mlađu od 16 godina i policije na temu noćnog izlaska djece, kontrole sadržaja pretraživanja Internet stranica i društvenih mreža, kontrole sadržaja i korištenja mobitela, te pravilnog i sigurnog sudjelovanja u prometu. Savjetodavno predavanje održala je Spomenka Stankić Kovačev pomoćnica načelnika policijske postaje za policiju u PP Đurđevac i Marijan Domović, policijski službenik zadužen za sigurnost i prevenciju u prometu.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                                                                  povratak kronika događaja
Kalinovac:  24. 5.  2015.

                                                             Bistrica

Click to enlarge   Click to enlarge  

Po dugogodišnjoj tradiciji naša župa na blagdan Duhova hodočasti na Marijansko svetište u Mariju Bistricu. Na hodočašću  na Marijanskom križnom putu ministranti se tada po tradiciji oblaće u svoje ministrantsko ruho. No u proteklih godina naših je ministranata sve manje i manje u ministrantskom ruhu, pa neka im ova fotografija, odnosno Župa Margečan bude primjer i poticaj za ponovno vačanje ljepih prijašnjih hodočašća kada je bilo mnogo više ministranata nego sada.

                                                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac:  23. 5.  2015.
KRIZMA
23. V. 2015. g. Sakramentu sv. Krizme pristupilo je 21 učenik
Sv. Misu predvodio je gosp. preč. mr. Josip Koprek, predstojnik biskupijskog Obiteljskog centra u zajedništvu vlč. Krunoslava Kefelje župnika iz Podravskih Sesveta, vlč. Marijana Kovačića iz Đurđevca, te preč. Mladena Gorupića, dekana Đurđevačkog dekanata i župnika iz Kalinovca.
Sv. Krizmu dodijelio je gosp. preč. mr. Josip Koprek, predstojnik biskupijskog Obiteljskog centra

krizmi su pristupili:

Click to enlarge

Aurer Nikolina, Barić Magdalena, Bazijanec Marko, Dautanec Tea, Bregovec Paulina, Dautanec Helena, Đipalo Ivan, Đipalo Luka, Fusić Antonio, Gelo Goran, Kardoš Luka, Karlovčan Karlo, Krstić Matija, Lacković Laura, Lončar Borna, Matica Luka, Miklić Bruno, Mlakar Nikola, Račan Dominik, Rončević Ena, Živko Vanesa.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge        
                                                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac:  4. 5.  2015.
                                                 Blagdan sv. Frorijana
Click to enlarge  

U skladu s dugogodišnjom tradicijom Kalnovečki vatrogasci svečano su obilježili 4. svibnja – Dan vatrogastva i blagdan sv. Florijana njihovog zaštitnika. U poslijepodnevnim satima na mjesnom groblju u Kalinovcu predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Kalinovac Branko Vucikuja sa delegacijom VZO Kalinovac i zamjenicom načelnika Općine Kalinovac gospođom Eminom Lacković Hodalić položili su na središnjem raspelu mjesnog groblja u Kalinovcu vijenac i zapalili svijeće te odali počast svim umrlim vatrogascima Općine Kalinovac.

Nakon dane počasti svečanost obilježavanja blagdana sv. Florijana, nastavlja se u Batinskama ispred Društvenog doma gdje se okupilo šezdesetak vatrogasaca, djece i vatrogasne mladeži.

Nakon postrojavanja ešalon je krenuo do kapele sv. Vida gdje je prikazana sveta misa za pokojne vatrogasce.

Svetu misu za pokojne vatrogasce predvodio je kalinovački župnik preč. Mladen Gorupić, između ostalog govoreći o liku i dijelu sv. Floriana, zaštitnika vatrogasaca te o važnoj ulozi vatrogasaca u svakodnevnom životu.

Nakon svete mise, obilježavanje blagdana sv. Florijana nastavljeno je druženje u Društvenom domu u Batinskama gdje se prisutnima obratio predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Kalinovac Branko Vucikuja zahvalivši se svima prisutnima na odazivu i tom prilikom uručio novoosposobljenim članovima zaslužena Uvjerenja o osposobljenosti. Time je VZO Kalinovac, odnosno njene članice DVD Kalinovac i DVD Batinske, službeno dobili 7 novih vatrogasaca sa položenim ispitom za zvanje vatrogasac, 6 dočasnika i 2 dočasnika I.Klase. Druženje je nastavljeno uz domjenak i osvježenje.

VZO Kalinovac se zahvaljuje svima koji su pridonijeli da se na dostojanstven način obilježi blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca.

Predsjednik VZO Kalinovac: Branko Vucikuja

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                          povratak kronika događaja
Kalinovac:  3. 5.  2015.
PRVA PRIČEST
03. V. 2015. g. Sakramentu sv. Pričesti pristupilo je (11) jedanaest kandidata
Sv. Misu predvodio je župnik dekan preč. Mladen Gorupić u suslavlju profesora emeritusa Ivana Goluba
sakrament Svete Pričesti dodijelio je preč. Mladen Gorupić.
pričesti su pristupili:

Bazijanec Mihael, Dautanec  Ema, Đipalo  Dino, Dautanec Marko, Erdelec Ivan, Fusić  Nikolina, Golub Šimun, Krnjak  Luka, Mlakar Ena, Vedriš Luka, Zvonar Patricia

Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                          povratak kronika događaja
Kalinovac:  26. 4.  2015.
                                                 Festival dobrog pastira
Click to enlarge  

Dana 26. travnja u 16h u crkvi Dobrog Pastira u Varaždinu održan je 10. jubilarni festival zborova mladih Varaždinske biskupije na kojem je prvi puta sudjelovao i zbor mladih župe Kalinovac. Pod geslom: „Pjevajte Gospodinu pjesmu novu!“, na festivalu je sudjelovalo 14 izvođača;  vokalni ansambl "Sakcinski" iz Ivanca, Frama Varaždin, zborovi mladih iz župa Kalinovac, Đurđevac, Mala Subotica, Veliki Bukovec, Močile i koprivničke župe bl. Alojzija Stepinca, VIS Agnus iz Preloga, zatim solisti vlč. Tihomir Kosec, Antonio Tkalec, Martina Tomas  i Diana Hunjadi iz Koprivnice, te Bogoslovski oktet iz Zagreba. Poseban gost jubilarnog festivala bila je Marija Husar iz Zagreba, dok nas je kroz program vodila Tanja Popec.

Zbor mladih se predstavio pjesmom „Sada znam tko sam ja“ autorice Sanje Grčić. Ovo je ujedno bila i praizvedba skladbe na ovom jubilarnom festivalu. Kalinovčani su pjesmom oduševili ogroman broj vjernika koji su prisustvovali ovom prekrasnom događaju te je njihov nastup popraćen gromoglasnim pljeskom. Ovaj zbor je bio jedinstven samim time što je raznolika postava zbora; od djece, osnovnoškolaca, srednjoškolaca pa sve do studenata i mladih obitelji. Zboru mladih je ovo ujedno bio prvi nastup na festivalu duhovne glazbe. Zahvalu upućemo najprije Gospodinu koji nam je podario talent i dao mogućnost da Ga slavimo na najljepši način! Velika hvala i našem župniku vlč. Mladenu Gorupiću koji nas svesrdno podržava na našem putu te, naravno, svim Kalinovčanima i svima koji nas podržavaju! Puni entuzijazma, novog iskustva te produbljenom vjerom u Svevišnjega, nastavljamo svoj put slavljenja Njega, kojemu ništa nije nemoguće!

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
Dopisnica članka: Ivana Matkov
Autor fotografija: Luka Šoštarić i Sanja Grčić
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Click to enlarge  

 Kalinovac:  26. 4.  2015.

      Blagoslov žita

Nakon blagdana sv. Marka, u nedjelju 26. travnja u župnoj crkvi po rimokatoličkom obredu blagoslovljeno je žito. Saziv blagoslova zazvao je predvoditelj misnog slavlja župnik preč. Mladen Gorupić. Nakon svete mise vjernici su mogli blagoslovljeno žito uzeti svojim domovima.

Click to enlarge        
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac:  19. 4.  2015.
                                                 Obitelj – nositeljica života
Click to enlarge   Click to enlarge  
Click to enlarge

U Rijeci na Trsatu jednom od najstarijih  marijanskih svetišta u Hrvatskoj održao se Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji 19. travnja. Tema susreta obitelji bila je Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske. Za taj događaj cijela se naša Crkva pripremala od jeseni na različite načine. U pripreme su se uključili i učenici OŠ - e Ivan Lacković Croata na satu vjeronauka gdje su se na temu „Obitelj“ osim usmenog izražavanja mogli izraziti i kroz likovno ili književno stvaralaštvo. Radovi učenika prikazani su u župnoj Crkvi kao mala ali svojim sadržajem bogata izložba.

Dopisnica članka: vjeroučiteljica u Kalinovcu Marija Šokec
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac:  15. 4.  2015.
                                            Posjet Rastokama i Karlovcu
Click to enlarge  

U srijedu, dana 15. travnja mješoviti zbor mladih župe sv. Luke evanđeliste na čelu sa župnikom vlč. Mladenom Gorupićem i nekoliko vjernika iz župe i filijala otputio se na divno putovanje prema Karlovcu u Nacionalno svetište sv. Josipa. Putem smo razgledali i živopisno mjestašce Rastoke, prigradsko naselje grada Slunja gdje se nalazi prekrasna mreža slapova, putova i mlinova. Ovo mjesto puno istinskog užitka oduševilo je sve nazočne vjernike gdje su se odmorili, okrijepili i dobili snage za daljnje pobjede. Nakon razgledavanja Rastoka, krenuli smo put Karlovca gdje smo razgledali samu gradsku jezgru, franjevačku crkvu te centar grada te smo kraj ovog izleta završili u Nacionalnom svetištu sv. Josipa na Dubovcu. Mješoviti zbor mladih svojim pjevanjem uzveličao je sv. misu koju je predvodio naš vlč. Mladen Gorupić, bivši kapelan te župe. Povodom velike pobožnosti od 19 srijeda u čast sv. Josipu, Kalinovčani su na 13. srijedu oduševili karlovačke vjernike svojom pjesmom, svojim tamburama i muziciranjem. Po završetku sv. mise, zbor je otpjevao još nekoliko pjesama te tako dao razlog vjrenicima da ostanu još koju minutu duže na susretu s Kristom koji je progovarao kroz rasplamsala srca mladih i djece. Nakon ovako divnog izleta i mise, krenuli smo put kući puni dojmova te napunjeni snagom i plamenom Duha Svetoga koji će nas i dalje voditi kroz rad. „Kroz glazbu dolazimo bliže Gospodinu nego kroz ijednu drugu stvar osim molitve.“( J. Reuben Clark)

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Dopisnica članka: Ivana Matkov
Autor fotografija: Luka Šoštarić
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac:  5. 4.  2015.
                                                             Uskrs
Click to enlarge  

Jutarnjim i podnevnim euharistijskim slavljem, procesijom i blagoslovima, svečano je proslavljen Uskrs u Kalinovcu. Euharistijska slavlja predvodio je vlč. Dario Paviša, a uveličao uskrsnim pjesmama naš zbor odraslih i zbor mladih u pratnji Ivane Matkov na orguljama. Tog dana mještani i mještanke Kalinovca donijeli su na sv. misu uskrsna jestiva koja je na kraju misnog slavlja blagoslovio vlč. Paviša. Na jutarnjoj svečanosti po uskrsnoj tradiciji, u spomen naših majki i baka, među vjernicima bilo je dosta žena i djevojaka odjevenih u kalinovačku narodnu nošnju. Na podnevnom euharistijskom slavlju održana je tradicionalna procesija sa Uskrslim Isusom oko crkve. Prije završetka obadviju misa, vlč. Paviša čestitao je u svoje i ime i u ime župnika, te u ime svih crkvenih organizacija sretan i blagoslovljen Uskrs.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac:  4. 4.  2015.
                               Velika subota „Uskrsnuće Gospodinovo“
Click to enlarge  

Velika subota obilježena je u župnoj crkvi cjelodnevnim bdijenjem ispred Isusovog groba i izloženog Presvetog Oltarskog Sakramenta. U večernjim satima održana je proslava „Uskrsnuća Gospodinova“ koja se sastojala od službe svjetla, službe riječi, krsne službe i euharistijskog slavlja. Na obredu službe svijetla vlč. Dario Paviša blagoslovio je ispred crkve uskrsnu vatru i veliku uskrsnu svijeću čiji je plamen prenesen u crkvi na svijeće vjernika. Nakon obreda službe riječi, na kojoj su akolitsku službu čitanja imali mladi, održan je obred krsne službe pri kojoj je vlč. Paviša blagoslovio krsnu vodu, vodio obnovu krsnih obećanja župljana, te ih zatim blagoslovio tom krsnom vodom. Zadnji dio obreda bilo je euharistijsko slavlje pod kojem je pričesni Presveti Oltarski Sakrament ponovo prenesen u glavno svetohranište svetišta župne crkve. Na kraju sv. mise održan je vrlo dojmljiv koncert odraslog župnog zbora i mladih pod dirigiranjem njihove voditeljice Ivane Matkov. Na repertoaru zborova bile su prigodne uskrsne pjesme našega kraja.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac:  3. 4.  2015.
                        Veliki petak - Službe muke i smrti Gospodnje
Click to enlarge  

Na Veliki petak, 3. travnja održan je u župnoj crkvi obred „Službe muke i smrti Gospodnje“. Obred se održan od službe riječi, klanjanja i ljubljenja križa, te primanja svete pričesti. Obrednu službu predvodio je vlč. Dario Paviša. Prilikom primanja sv. pričesti Presveti oltarski sakrament prenijet je iz svetohraništa Božjeg groba u glavno svetište. Odaziv vjernika bio je velik. Nakon obreda vjernicima je bio omogućen po danu i kroz cijelu noć posjet Božjem grobu kojeg su čuvali članovi Vatrogasne zajednice Općine Kalinovac i članovi Marijine legije.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
  Križni put ulicom Brezovicom
Click to enlarge  

U večernjim satima Velikog petka održana je procesija križnog puta ulicom Stjepana Radića. Procesija je krenula u 20 sati ispred župne crkve gdje je održana prva postaja. Obrede Križnog puta vodio je vlč. Dario Paviša u suradnji čitaća i pjevača. Cijelim putem sudionici procesije svih dobnih skupina nosili su upaljene svijeće ili lampaše. Nakon završetka Križnog puta sudionici procesije posjetili su Božji grob, a zatim se u tišini razišli. Broj sudionika Križnog puta bio je velik, približno oko 150 vjernika. Vrijeme je bilo prohladno.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac: 29. 3. 2015.
                               Sv. misa „Posljednje večere Gospodnje“
Click to enlarge  
Na Veliki četvrtak u večernjim satima održana je sv. misa „Posljednje večere Gospodnje“. Na početku euharistijskog slavlja utihnule su orgulje i sva zvona na crkvi i kapelama Kalinovca. Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Dario Paviša polaznik Papinske Crkvene Akademije u Rimu i polaznik Papinskog Sveučilišta Lateran u Rimu gdje magistrira kanonsko pravo. Na euharistiji vlč. Dario Paviša izvršio je na spomen Isusovog pranja nogu svojim apostolima obred pranja nogu dvanaestorici muških vjernika Kalinovca. Ove godine obučeni u albe u obredu su sudjelovali: Bruno Miklić, Nenad Erdelec, Darko Špoljar, Mirko Miklić, Lovro Nikić, Damir Ivanov, Željko Gelo, Ivan Peršić, Mario Vucikuja, Danijel Zvonar, Franjo Dautanec i Antonio Vrabčević. Obred je uveden u svetkovinu velikog tjedna na inicijativu našeg vlč. Daria Paviše. Pri završetku euharistijskog slavlja pričesni Presveti oltarski Sakrament prenesen je iz svetohraništa prezbiterija crkve u svetohranište Božjeg groba ispod velikog pjevačkog kora. Nakon odlaska svećenika, za vrijeme zadnje euharistijske pjesme, sakristantica Jelica Štefanić raspremila je oltarski stol i oltar glavnog svetišta župne crkve. Euharistijsko slavlje uveličao je korizmeniim pjesmama veliki crkveni zbor.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac: 29. 3. 2015.
                                                           Cvjetnica
Click to enlarge  

   Sv. mise i blagoslov maslinovih grančica

Kalinovačka župa nizom vjerskih aktivnosti obilježila je blagdan Cvjetnicu. Na jutarnjoj i podnevnoj sv. misi na vratima župne crkve volonteri župnog Caritasa prodavali su maslinove grančice, koje je na euharistijskim slavljima blagoslovio župnik preč. Mladen Gorupić. Nabavu maslinovih grančica organizirala je Jelica Štefanić, a darovala Ljubica Kenđelić iz Pule (rođ. Dautanec iz ulice G. Karlovčana). Prihod od grančica upotrijebljen je za potrebe uređenja Božjeg groba. Podnevno euharistijsko slavlje uveličao je svojim koncelebriranjem vlč. Dario Paviša. Taj dan na oba euharistijska slavlja prikazana je Muka Gospodina Isusa Krista koju tradicionalno u Kalinovcu pjevaju članice velikog crkvenog zbora: Marija Igrić, Ljubica Račan i Ivanka Brček.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge  

          Križni put ulicama Kalinovca

Na inicijativu župnika preč. Mladena Gorupića u poslijepodnevnim satima nedjelje održan je Križni put ulicama Kalinovca: Kolodvorskom, Grgura Karlovčana, Mate Kaića i Dravskom. Križni put predvodio je vlč. Dario Paviša u suslavlju, Marijinih legionara, čitaća, velikog župnog zbora, članova Župnog vijeća, Caritasa i župljana Kalinovca. Cijelim putem molile su se prigodne molitve i pjevale korizmene pjesme. Čelni veliki križ nosili su muški sudionici križnoga puta mijenjajući se naizmjence od postaje do postaje koje su održane ispred župnih sakralnih objekata i improviziranih postaja ispred obiteljskih kući. Odaziv vjernika bio je velik.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac: 15. 3. 2015.
                                                     Obilježen u župi Žalosni petak
Click to enlarge  

Ispred kapelice Majke Božje Žalosne u Donjem kraju obilježen je 27. ožujka kršćanski blagdan Žalosni petak. Blagdanska pobožnost održana je Marijanskim Križnim putem kojeg su predvodile Mirjana Rabađija, Jasna Kovačev i Slavica Dautanec, te euharistijskim slavljem kojeg je predvodio župnik, dekan preč. Mladen Gorupić. Korizmenim pjesmama pobožnost križnog puta i euharistijsko slavlje uveličali su veliki crkveni zbor i vjernici pod vodstvom časne sestre Karmen Hajdinjak na sintesajzeru. Dan je meteorološki obilježen kao kišno prohladni vrlo vjetrovit dan. Zbog takvog vremena posječenost svečanosti bila je mala.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac:  22. 2. -22.-3. 2015.
Click to enlarge  

   Pobožnosti Križnoga puta

Nakon blagdana Pepelnice i ulaska u Korizmu, održavane su u našoj župi pobožnosti Križnoga puta, spomen siječanja na Isusovu muku do Golgote gdje je svojom smrću na križu otkupio ljude od grijeha i svojim uskrsnućem spasio čitav svijet. Pobožnosti su se obnašale ispred postaja Križnog puta župne crkve svaki petak i nedjelju prije misnog slavlja. Križni put petkom predvodio je župnik preč. Gorupić sa mladima i članovima Marijine legije, a nedjeljom mladi.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac: 15. 3. 2015.
                              Korizma - doba pokore, molitve, posta i dobročinstva
Click to enlarge   Click to enlarge    
 
Click to enlarge

U vrijeme Korizme i ove godine župni Caritas sa župnikom pokrenuo je pod geslom odreci se u Korizmi u korist siromašnih, nemoćnih i stradalih, a ne u svoju korist akciju sakupljanja pomoći za naše potrebite u Republici Hrvatskoj. Za tu humanitarnu akciju ponuđene su caritasove kartonske kasice koje su mještani mogli odnjeti kući da kroz cijelo vrijeme pokore, posta i dobročinstva odvajaju kroz odricanje nešto novca i za potrebite. Papirnate kasice vračat će se u crkvu u Velikom tjednu.

                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac:  19. 4.  2015.
                                                 Obitelj – nositeljica života
Click to enlarge   Click to enlarge  
Click to enlarge

U Rijeci na Trsatu jednom od najstarijih  marijanskih svetišta u Hrvatskoj održao se Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji 19. travnja. Tema susreta obitelji bila je Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske. Za taj događaj cijela se naša Crkva pripremala od jeseni na različite načine. U pripreme su se uključili i učenici OŠ - e Ivan Lacković Croata na satu vjeronauka gdje su se na temu „Obitelj“ osim usmenog izražavanja mogli izraziti i kroz likovno ili književno stvaralaštvo. Radovi učenika prikazani su u župnoj Crkvi kao mala ali svojim sadržajem bogata izložba.

Dopisnica članka: vjeroučiteljica u Kalinovcu Marija Šokec
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
 16. siječanj - 19. veljača 2015.
                        Na županijskom natjecanju iz Vjeronauka 2. mjesto a
                                                     6. na međužupanijskom
Click to enlarge  

Na natjecanju iz Vjeronauka –Vjeronaučnoj olimpijadi s temom  Drugi vatikanski sabor sudjelovale su i naše učenice OŠ Ivan Lacković Croata, Kalinovac ekipno u sastavu Klare Benšić 5. r., Josipe Goll 7. r., Magdalene Barić 8. r., Vanese Živko 8 r. pod vodstvom vjeroučiteljice Marije Šokec.

Da bi naše učenice ostvarile ovako izvrstan rezultat, prva stepenica bila im je školsko natjecanje 16. siječnja 2015. g. koje su uspješno prošle i zauzele prva četiri mjesta koja su vodila na županijsku razinu.

Županijsko natjecanje Koprivničko – križevačke županije održano je 23. siječnja 2015. g. u OŠ „Prof. Blaž Mađer“ u Novigradu Podravskom gdje su naše učenice svojim izvrsnim znanjem i natjecateljskim duhom zauzele visoko 2. mjesto od sedam ekipa.

Sukladno bodovnom pragu na međužupanijsko/biskupijsko natjecanje plasirala se naša ekipa kao 4. od 44 škole koliko ih se natjecalo u cijeloj biskupiji.

I evo nas u Varaždinu u sjedištu biskupije gdje se u četvrtak 19. veljače 2015. g. održalo međužupanijsko natjecanje. Sudjelovalo je jedanaest ekipa iz Međimurske, Varaždinske i Koprivničko – križevačke županije na kojem su naše župljanke zauzele odlično 6. mjesto.

            Našim učenicama čestitamo na izvrsnom uspjehu i lijepom predstavljanju škole, župe i općine Kalinovac.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Dopisnica članka: vjeroučiteljica u Kalinovcu Marija Šokec
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac:  5.-6. siječanj 2015
                                               Blagdan Bogojavljenja
Click to enlarge  

Kalinovačka župa Sv. Luke, evanđelista obilježila je 06. siječnja blagdan Bogojavljenja (Sveta tri kralja). Jutarnje koncelebrirano misno slavlje predvodio je vlč. Jan Marie iz Malezije u suslavlju propovjednika misnoga slavlja vlč. Daria Paviše. Na početku misnoga slavlja vlč. Paviša zazvao je blagoslov na vodu za potrebe župe. Misno slavlje pratio je liturgijskim pjesmama veliki crkveni zbor u pratnji voditeljice zbora Ivane Matkov na orguljama. Na kraju misnog slavlja od župljana su se prigodnim govorom oprostili vlč. Paviša i vlč. Jan Marie. Podnevno misno slavlje vodio je župnik prečasni Mladen Gorupić.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge  

Zvjezdarke

Stari vjerski običaj zvjezdara i ove godine zahvaljujući pojedinim obiteljima nije zamro u Kalinovcu. Petog siječnja u oči blagdana Sveta tri kralja pojedina djeca su sa ručno izrađenim zvjezdarkama u predvečernjim satima pohodila obiteljske kuće. Dječaci koji simboliziraju rođenje Isusa, svojim dolaskom u kuće mještana stavljaju domaćine u funkciju darežljivih i mudrih triju kraljeva koji su se poklonili Isusu i darivali ga, i time pridobili njegovo milosrđe.

Danas nažalost radije prigrljujemo strane običaje koji nemaju nikave veze sa našom baštinom, srameći se naših lijepih obićaja roditelja, djedova i baka.

                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac:  siječanj 2015
              SPOMEN NAŠEM PRIJATELJU, KOLEGI, SURADNIKU,
                                               TOMISLAVU FRANJIĆU
6. 12. 1953. - 1. 1. 2015.
Click to enlarge  

Sve je započelo, gledajući ljudski život, i ne tako davne 1953.  godine kada je maleni Tomislav Franjić ugledao ovo Podravsko sunce. Bilo je to u Goričkoj ulici, gdje je sve započelo i koja je do kraja ostatala njegovo gnijezdo. On koji je tada plakao, povjerenje su mu ulijevali i na lice odmah stavili osmjeh, njegovi roditelji  koji su mu od malena usadili u srce tri najvažnije stvari, vjeru u Boga, ljubav prema čovjeku i poštovanje prema tradiciji a Bog mu je dao talent da uočava lijepo. I tako je malenog Tomeka očarala ljepota, koju kako u privatnom životu tako i u profesionalnom, od srca, ili bolje reći, sa strašću umjetnika ne zadržava za sebe već prenosi na druge.

Kažu da umjetnik u srcu uvijek pomalo ostaje dijete i nikada se ne prestaje igrati, to je bilo obilježje Tomislava Franjića koji nikada nije izašao iz školskih klupa jer ušavši u njih kao učenik ostaje u njima kao učitelj. Omiljen među učenicima kao i među kolegama, ne događa se svakome. I to pokazuje s koliko je ljubavi radio i živio. Svi koji su ikada zastali s Tomekom i počeli pričati mogu potvrditi da gotovo nije bil teme o kojoj on nije mogao pričati. No razgovor nikada nije ostao na sirovim činjenicama, on uvijek daje svoj štih o svemu što govori, prožimlje razgovor svojim unikatnim smislom za humor i na taj način i neraspoloživ, tužan ili ljutit sugovornik postaje  nasmijan. Dar je to koji imaju rijetki. A on ga je imao.

Nakon završene škole sijao je taj svoj dar među učenicima u Kalinovcu kao nastavnik likovnog odgoja, zatim u školi Đurđevac, ali zauvijek ostaje suradnik svoje škole. Svi njegovi učenici siječaju se s kolikom radošću se očekivalo da profesor Tomek dojde na sat. Jer na tom se satu konstruktivno radilo ali sa veseljem, iz svakoga je znao izvuć ono najbolje, prenosio je ljubav   prema umjetnosti.

Cijeli svoj život nije se dao zavesti modernizmom ili užurbanosti života, znao je da prava sreća ima korjen u Bogu i ljepoti, koja se mož vidjeti samo ako se zastane i promatra. Tako bicikel, torba i Tomislav postaju nerazdvojni trio.

Nije bilo događaja u Kalinovcu, bilo školskog, općinskog ili župnog da Tomislav nije dao svoj doprinos a nerijetko je upravo on bio srce samog događaja. Član školskog kolektiva, član Kud-a Grgur Karlovčan, dramske, pjevačke i plesne sekcije, član odbora za kulturu Općine Kalinovac, član i tajnik župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, urednik mnogih izložbi, kulturnih događanja u Kalinovcu i Podravini, urednik mnogih govora, popratnih tekstova i novinskih članaka, turistički i stručni voditelj. Nemoguče je sve pobrojiti gdje je njegova ruka sve zastala. Koliko je samo redaka ispisao svojim krasopisom i koliko je događaja zabilježio za buduće generacije i spasio ih od zaborava. Slikarska i pjesnička duša. A mislim da ce te se svi zajedno složiti da je najviše od svega volio hodočašća. I tako možemo sažeti njegov život, hodočašće. Od Marije Bistrice do Trsata, od Molvi do Budrovca. Od Žalosne Gospe do Srca Isusova. Njegov život bijaše hodočašće. Na kojem se pjevalo, na kojem se molilo, na kojem se uvijek nešto novo naučilo o našoj prošlosti i pronašlo snage za sadašnjost i nade za budućnost. Na kojem se uvijek molilo za one koji su nas zadužili. Hodočašće na kojem se uvijek išlo s radošću i osmjehom, pjesmom, šalom i molitvom.

 Dragi Tomek, hvala ti što si hodočastio s nama i što si nas učio kako valja hodočastiti, hvala ti na primjeru. Uvijek si na sve gledao s radošću i šalom a ponajviše s vjerom u Boga. I tako te želimo pozdraviti na tvoj vječni počinak na susret s Vječnim oći u oći. Znal si reći, vmrla je teca, stric, kuma, čeća, jer poznavajući sve generacije u Kalinovcu uvijek si znal ko je komu familija i na kraju se otkrilo da smo si gotovo si familija, rekel si, joj moram ga zapisati v maticu da se rodil ili joj v mrl je a nesem ga još zapisal v maticu. Dragi Tomek sada tebe upisujemo u maticu umrlih, ali ostaješ zauvijek upisan u srcima nas živih. Mi koji smo tvoja vjernička, župna obitelj. Hvala ti što smo imali čast hodočastiti s tobom, hvala ti što si se upisao u naša srca. Snivaj mirno pod sjenom raspela osluškujući zvona naše crkve, iščekujući trublje vječnoga Kralja.
Click to enlarge   Hvala ti u ime župnika, svih svećenika rodom iz Kalinovca, svih ostalih svećenika, župnih vijećnika, župnih društava, zborova, i svih župljana. U molitvi uvijek s tobom.      Doviđenja Tomislave.

      

                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac:  2. siječanj 2015
             Božićno-novogodišnji kulturno umjetnički program u spomen
                                                  Tomislavu Franjiću
Click to enlarge  

U Društvenom domu Kalinovca održan je 2. siječnja božićno-novogodišnji kulturno umjetnički program kalinovačkih društava u spomen preminulog Tomislava Franjića. Organizator priredbe bio je KUD Grgur Karlovčan iz Kalinovca pod pokroviteljstvom Općine. Program je počeo kratkim igrokazom starinskog dočeka Božića kojeg su prikazali članovi dramske skupine i udruge žena. Nakon njihovog programa prisutnima se obratio načelnik Općine Kalinovca Branko Sobota, osvrnuvši se u svom govoru i na preminulog Tomislava Franjića u čiju će se spomen ubuduće i održavati ova priredba. Dječjim igrama i plesom nastupila je dječja skupina KUD-a Grgur Karlovčan, dok su odrasli članovi KUD-a prikazali pjesmom i plesom naš folklorni dio života u Kalinovcu. Članice Udruge umirovljenika Kalinovca tom prigodom pjevale su tradicionalne božićne pjesme koje su se nekad u to vrijeme pjevale u crkvi. U održavanju ovog kulturno umjetničkog programa u spomen našeg aktivnog preminulog župljanina na području kulturno umjetničkog programa i na području župnih aktivnosti priključili su se i naši crkveni zborovi. Nizom božićnih pjesmi vrlo dobro su se pokazali članovi velikog zbora pod vodstvom Ivane Matkov, te su svojim nastupom izmamili veliki pljesak. Najveći pljesak na priredbi, dobili su članovi zbora mladih također pod vodstvom Ivane Matkov. Česti pljesak pratio ih je i tokom samog nastupa. Svojim iznimnim nastupom oduševili su publiku.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
 
 
Aktivnosti 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010 2011. 2012 2013. 2014. 2015. 2016. 2017. 2018.
  početak stranice