2005.  2006.  2007.  2008.  2009. 2010.   2011. 2012.   2013. 2014. 2015. 2016.  2017. 2018. 2019.
Aktivnosti 2020. 2021. 2022.                      
AKTIVNOSTI 2009.
Koprivnica/Donji Sređeni; prosinac 2009.
    Zbor mladih župe Sv. Luke Kalinovac razveselio djecu jedne peteročlane obitelji
                                                                u mjestu Donji Sređeni
Potaknuti člankom u dnevnim novinama 24 sata i djelomičnim poznanstvom članovi Zbora mladih odlučili su u predblagdansko vrijeme razveseliti djecu jedne peteročlane obitelji i simbolično pomoći roditeljima Vinkelbauer. Obitelj živi u mjestu Donji Sređeni, općine Dežanovac sa tri djevojčice. Djevojčice su starosti 2. , 4. i 8. godina. Najstarija djevojčica polazi 1. razred OŠ Slava Raškaj u Zagrebu jer je gluhonijema. Obitelj Vinkelbauver živi na rubu egzistencije, te im je potrebna svaka pomoć. Ovom akcijom sakupljano je 65 kg. Raznih potrepština za kuću i djecu te poslano u paketima poštom. Npr sakupljano je: 10 kg brašna, ulje, sol, ocat, čokolino, makaroni, riža, slatkiši, kolači, odjeća i obuća za djecu, ručnici… Kupljene su čizmice za najstarije dijete, 3 paketa pelena s maramicama i ručnici. Zahvaljujemo se na novčanoj pomoći župnom karitasu u iznosu od 200 kn te župniku Mladenu Gorupiću u iznosu od 200 kn. Troškove poštarine snosio je zbor mladih. Cjelokupnu realizaciju ove akcije od sakupljanja, pakiranja, vaganja i slanja preuzeli su članovi zbora Damir Ivanov i Ivan Peršić.
U ime obitelji Vinkelbauver zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u ovoj hvalevrijednoj akciji.
                                                  Voditeljica zbora:
                                                                   Martina Lovrak Ivanov
                                                                                                                                                          povratak kronika događaja
Kalinovac; 25. prosinac 2009.
                                              Božićna priredba malog zbora Sv. Luke
Click to enlarge  
   

25. prosinca u prostoru župne crkve Sv. Luke, evanđeliste održana je tradicionalna božićna priredba župnog malog zbora Sv. Luke, evanđeliste i njegovih članova ovogodišnjih prvopričesnika. Pred vjernicima okupljenih na poslijepodnevnoj božićnoj misi zbor je izveo niz recitacija i božićnih pjesmi pod vodstvom i pratnjom na klavijaturi sestre Karmen, a njegova mlađa grupa ovogodišnjih prvopričesnika izvela je uz svoje recitacije i jedan ples. Kroz trideset minutno dug program zbor je otpjevao osam božićnih pjesmi: "Tiha noć",  "Danas je tvoj rođendan", "Klanjam ti se Kraljiću", "Spavaj o djetešce", "Bijeli Božić", "Božić zeleni", "Božićna zvona", "Pahuljice padaju". Na kraju nastupa članovi zbora zaželjeli su čestitarskim riječima svim prisutnim vjernicima sretan Božić. Priredbu su vodile Marta Janči i Veronika Brček. Zbor broji dvadeset i pet aktivne djece od prvog do osmog razreda vjeronaučne godine, koje uvježbava sestra Karmen.

Poslije nastupa zbora, župnik, dekan preč. Mladen Gorupić uz suslavlje našeg bogoslova Daria Paviše održao je svečano misno božićno slavlje. Nakon mise, župnik je zazvao blagoslov na svu prisutnu djecu u crkvi, te podijelio djeci od prve godine starosti do osmog razreda božićne poklone.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
       
                                                                                                                                                             povratak kronika događaja
Kalinovac; 15. studeni 2009.
                    SASTAVLJEN VELIKI CRKVENI ZBOR ZA POSVETU ŽUPNE CRKVE
Click to enlarge   Članovi i članice župne zajednice sv. Luke, evanđeliste iz Kalinovca koji su pjevali na posveti župne crkve 
STOJE: Rogoz Mladen, Kajba Dražen i Refika-Ita, Lugarov Ljubica, Igrič Marina, Markov Marica, Miklić Marina, Brček Ivanka
SJEDE: Lakuš Bernarda, Vucikuja Cila, Golubić Ljubica, Miklić Ana, Orešić Marija, Račan Ljubica
ZBOR JE VODIO:
orguljaš Mladen Rogoz
 
fotografirano - 15. 11. 2009.
                                                                                                                                                          povratak kronika događaja
Kalinovac; 24. listopad 2009.
                               8. križni put “Gospodine, tebi povjeravam put svoj”
Click to enlarge  

Križni put - kapelica Sv. Vida na Peskima

 
fotografirano;  - 24. listopad 2009.  

Povodom blagdana Lukova 24. listopada 2009. god. održan je u Općini Kalinovac 8. križni put “Gospodine, tebi povjeravam put svoj”. Organizator križnog puta bila je župa Svetog Luke, evanđelista u suradnji Križarskog društva i Društva Sv. Luke, evanđeliste. Križni put je započeo u 10:00 sati uvodnom molitvom i sakramentom ispovijedi u župnoj crkvi Sv. Luke u Kalinovcu. Prva postaja čitanja križnog puta održana je ispred župne crkve, a ostale su postaje održane pored sakralnih objekata kapelica i raspela duž kretanja Općinom  Kalinovac i Draganaca. Smjer kretanja križnog puta bio je: ulica Kolodvorska, Grgura Karlovčana, Matije Gupca, naselje Draganci, Molvice, Batinske, ulica Rastova Greda i Dravksa ulica. Na križnom putu sudjelovalo je 20 sudionika župe Kalinovac. Najstarija članica križnog puta bila je gospođa Ana Miklić u 75 godini života. Križni put je bio duhovan, dostojanstven i uzorit. Župljani su ih dočekivali po postajama, a neki i darivali okrjepom. Završetak križnog puta bio je u 18,00 sati, sa završnom svetom misom u župnoj crkvi koju je vodio župnik preč. Mladen Gorupić.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
        autor sl.: M. Lučić
                                                                                                                                                          povratak kronika događaja
Kalinovac; 15. studeni 2009.
                                        Posveta župne crkve sv. Luke, evanđelista
Click to enlarge  
EUHARISTIJSKO SLAVLJE  
dekan i župnik Kalinovca preč. Mladen Gorupić, župnik iz Ferdinandovca vlč. Nikola Benko, župnik iz Novog Virja vlč. Krunoslav Milovec, župnik iz Đurđevca vlč. Ozren Bizek, župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja, prof. dr. Ivan Golub, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, bogoslov Marko Štefanec, prof. dr. Đuro Zalar, župnik iz Kloštra Podravskog fra Ivan Široki, župnik iz Nedelišća preč. Nikola Samodol, mladomisnik Marko Đurin  

U nedjelju 15. studenog u Kalinovcu, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak posvetio je župnu crkvu sv. Luke, evanđeliste i novi crkveni oltar u koji je položio moći blaženog Alojzija Stepinca. Posveta je upriličena na jubilarnu 100. godišnjicu njezine nadogradnje i u prigodi završene osmogodišnje cjelovite obnove, a moći blaženog Alojzija Stepinca položene su u oltarni stol na 75. godišnjicu njegova pastoralnog posjeta kalinovačkoj župi u službi nadbiskupskog koadjutora.

Svečanost je započela dan ranije bdjenjem nad moćima blaženog Alojzija Stepinca koje su u župnoj crkvi vodili bogoslovi pete godine bogoslovije Dario Paviša iz Kalinovca i Marko Štefanec iz Velikog Bukovca. Na početku bdjenja upaljena je na oltaru crkve svijeća kao znak ponovnog dolaska blaženog Alojzija Stepinca u župu i u crkvu u kojoj će nadalje preko moći pohranjenih u oltar biti trajno prisutan među kalinovačkim župljanima. Tom prigodom pročitan je dio spomenice koji opisuje sam posjet nadbiskupa Stepinca u župu prije 75 godina na dan krizme i kanoničke vizitacije. Nakon molitvi, bdjenje je završilo ophodnjom župljana oko oltara na kojem su bile izložene moći blaženog Alojzija Stepinca.

Nedjeljna svečanost posvete župne crkve započela je ulaznom procesijom od župne kuće do prezbiterija župne crkve formirane od biskupa, prezbiterij suslavitelja, bogoslova, ministranta, djece u narodnoj nošnji i križonoše. Euharistijsko slavlje predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu sa svećenicima Đurđevačkog dekanata na čelu s dekanom i domaćim župnikom preč. Mladenom Gorupićem, kalinovačkim sinovima prof. dr. Ivanom Golubom, začasnim kanonikom Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola i prof. dr. Đurom Zalarom, rektorom crkve sv. Martina u Zagrebu i docentom KBF u Zagrebu, prijašnjim župnicima vlč. Nikolom Benkom i preč. Nikolom Samodolom i drugim svećenicima. Uz svećenike na slavlju su sudjelovali bogoslovi Dario Paviša i Marko Štefanec, te tajnik biskupa Mrzljaka mladomisnik Marko Đurin.

Click to enlarge  

pomazanje oltara krizmom

 

Na početku misnog slavlja pozdravnu riječ biskupu je u ime župe uputio župni vijećnik Tomislav Franjić, a sliku župne crkve s likom sv. Luke, autora Zlatka Kirinca, predala je, kao znak predaje cijele župne crkve u biskupove ruke, učenica srednje škole Barbara Kirinec. Biskup Mrzljak zahvalio je na riječima dobrodošlice te je u propovijedi istaknuo kako su u kršćanskom životu za vjernika osobito važna zajednička i osobna molitva. Dodao je kako se na osobit način povezanost s Bogom potiče i ostvaruje u crkvama koje su zajednički duhovni domovi vjernika. "Zbog toga kršćani, bez neke velike isprike, ne bi smjeli zanemariti nedjeljni susret s Bogom u kojem se učvršćuje i jača vjera, gdje se klanja Bogu u duhu istine, gdje se crpi snaga za svagdašnji život, gdje vjera postaje život svakog od nas, gdje vjeru živimo", poručio je biskup dodavši kako primjer takve čiste vjere i neiscrpne snage euharistijskog slavlja vidimo u blaženom Alojziju Stepincu koji je zahvaljujući svakodnevnoj molitvi i slavljenju euharistije i u zatočeništvu pronalazio snagu za svjedočenje vjere kroz svoje mučeništvo. Nakon propovijedi i Litanija Svih Svetih koje je otpjevao bogoslov Marko Štefanec, biskup mons. Josip Mrzljak pohranio je moći blaženog Alojzija Stepinca u oltarni stol, te učinio obred posvete župne crkve i novog oltarnog stola kojeg je tumačio kancelar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić. Na kraju mise veliki župni crkveni zbor sv. Luke koji je uz pratnju orguljaša Mladena Rogoza uzveličao slavlje otpjevao je pjesmu Kalinovčana Petra Grgeca "Zastava nas sveta vodi, pobjednika Krista".

Na kraju svečanosti u ime župnog vijeća svim prisutnima obratila se župna vijećnica Marina Zvonar iznijevši tijek osmogodišnje cjelovite obnove crkve, te zahvalu prisutnim kalinovačkim župnicima koji su svojim radom pridonijeli napretku župe i obnovi crkve. Posebnu zahvalu na dolasku u Kalinovac i posveti župne crkve uputio je varaždinskom biskupu mons. Mrzljaku kalinovački župnik preč. Mladen Gorupić. Nakon misnog slavlja za biskupa, svećenike, ugledne goste, predstavnike općinskih vlasti, donatore, izvođače radova, župne vijećnike, voditelje crkvenih društava i aktivne mještane u župnim aktivnostima priređen je u župnoj kući domjenak i druženje.

Click to enlarge  

Crkva sv. Luke ev. u prvobitnom baroknom obliku građena je od 1864. do 1867. godine pod nadzorom arhitekta Kolarića i uprave župe sv. Jurja u Đurđevcu, kalinovačke susjedne župe kojoj je do 1881. godine pripadalo to područje. Zbog sve većeg broja stanovnika na poticaj đurđevačkog župnika preč. Josipa ml. Lehpamera, kanonika Kaptola čazmanskog i tajnika kardinala Mihalovića osnovana je nova župa u Kalinovcu. Župa je osnovana 15. svibnja 1881. g. dekretom Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu po zagrebačkom nadbiskupu i kardinalu Josipu Mihaloviću. Zbog premalog prostora u novoj župnoj crkvi za sve veći broj mještana, crkva je 1909. godine nadograđena u neogotičkom stilu u obliku latinskog križa pod nadzorom arhitekta Hermana Bollea i za upravljanja župe župnika vlč. Nikole Medvedeca. Projekt je vrlo zanimljiv po tome što je ova crkva, prema dokumentaciji onoga vremena, prvi primjer rane neogotike s jasnom kodifikacijom stila. Tom prigodom s desne strane crkve podignut je 38 metara visok crkveni zvonik po nacrtu arhitekta Janka Holjca. Uz dugogodišnje uređivanje i obnavljanje crkve, prva veća obnova crkve zbila se od 1979. do 1981. godine za vrijeme župnika vlč. Nikole Benka. Tada u vrlo teškim okolnostima državnih i političkih vlasti, župnik uspijeva od kapitalnih radova staviti na crkvu novu fasadu i prebojiti unutrašnjost zidova crkve. Prva potpuna obnova crkve nakon nadogradnje izvršena je od 2002. do 2009. godine za sadašnjeg župnika i dekana preč. Mladena Gorupića. Za njegove službe crkva je 1999. godine uvrštena u spomenike kulture Republike Hrvatske i kompletno obnovljena pod nadzorom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Konzervatorskog odjela iz Zagreba do 2006. g., a nadalje pod nadležnošću Konzervatorskog odjela iz Bjelovara. Crkva se svake godine intenzivno obnavlja. Od 2002. g. izradom Projektne dokumentacije, 2003. g. uređenjem unutrašnjosti zvonika, konstrukcije i mehanizma od 4 zvona i sata, 2004. g. sanacijom temelja i zidova crkve od vlage, 2005. g. izmjenom i sanacijom krovišta crkve, 2006. g. obnovom vitraja crkve, 2007. g. obnovom fasade i stolarije crkve, 2008. g. izmjenom poda s ugradnjom podnog grijanja, 2009. g. bojenjem unutrašnjih zidova crkve s uređenjem svetišta. U obnovu crkve uloženo je približno 4.500.000 kn, i to od donacija Općine Kalinovac, Varaždinske biskupije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije, dobrotvora i župljana.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                         povratak kronika događaja
Kalinovac; 18. listopad 2009.
                        Proštenjarsko misno slavlje, Dani kruha i plodova zemlje
Click to enlarge  

župnik iz Novog Virja vlč. Krunoslav Milovec, župnik iz Pitomače vlč. Ivica Puškadija st.,ž upnik iz Pregrade vlč. Vinko Gregur, župni vikar u Kloštru Podravskom fra Tomislav Kero, župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja, dekan i župnik Kalinovca preč. Mladen Gorupić

 

U župnoj crkvi Sv. Luke, evanđeliste u nedjelju 18. X. na blagdan "Lukova", održano je svečano proštenjarsko miso slavlje u čast zaštitnika župe, svetog Luke, evanđeliste. Misno slavlje predvodio je i propovijedao vlč. Vinko Gregur, župnik iz Pregrade u zajedništvu svećenika iz Đurđevačkog dekanata: dekana i župnika Kalinovca preč. Mladena Gorupića, župnika iz Pitomače vlč. Ivice Puškadije st., župnika iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslava Kefelje, župnika iz Novog Virja vlč. Krunoslava Miloveca i župnog vikara iz Kloštra Podravskog fra Tomislava Kero. Od svećenika na misnom slavlju prisustvovao je i ispovijedao župljane župnik iz Ferdinandovca vlč. Nikola Benko. Od uglednih gostiju na misnom slavlju prisustvovali su župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana KKŽ Darko Sobota, gradonačelnik dr. Miklós Kovács i rukovodstvo prijateljskog grada Balatonboglara iz R. Mađarske, vijeće i rukovodstvo Općine Kalinovac, te Župsko vijeće. Predvoditelj misnog slavlja vlč. Vinko Gregur nakon pročitanog evanđelja po sv. Luki, osvrnuo se u svojoj propovijedi prvo na značaj i smisao pročitanih riječi iz evanđelja, a zatim, u drugom djelu propovijedi istaknuo je problematiku današnjeg društva i funkciju kršćanstva u njemu riječima: ...  društvo u kojem danas živimo puno je zatvorenosti, sukoba i vlastitih interesa zbog čega manjka komunikacije. Premalo se ljudi danas, pa i mi kršćani međusobno sastajemo i međusobno družimo u onom istinskom prijateljstvu kršćanske ljubavi. Kršćanin bi u sebi slaveći otajstvo vjere, trebao doživjeti istinski susret s Bogom i Spasiteljem, isto tako kršćanski bi vjernik nakon sv. mise trebao svakog čovjeka susretati u vjeri i ljubavi, donositi prije svega mir u vlastitu obitelj, donositi mir u susjedstvo i na radno mjesto, biti prozrem dobrotom i vjernošću. Slaviti kršćanstvo znači činiti dobro, ne griješiti nego činiti iz vjere i ljubavi prema Isusu Kristu dobro svakom čovjeku. Svaki čovjek tako može biti liječnik i to je naša kršćanska dužnost da liječimo rane ovoga svijeta tolikim pojedincima koje su nanijete nepravdom i nasiljem. Misao je završio riječima: Dužnost nam je i da mi nosimo Kristov mir kao lijek na bolesnu ljudsku dušu, da liječimo svojim životom i primjerom našu životnu okolinu koja je sve više bolesna jer se udaljava od Boga i Krista. ....  Crkva je pri ovom svečanom koncelebriranom misnom slavlju bila puna župljana, uzvanika i uglednih gostiju.

Nakon misnog slavlja svečanost se nastavila proslavom Dana kruha i plodova zemlje koje su pripremili učenici Osnovne Škole ILC Kalinovac. U župnoj crkvi članovi dječjeg crkvenog zbora pred sudionicima misnog slavlja otpjevali su  niz duhovnih pjesmi i recitacija pod vodstvom sestre Karmen. Nakon nastupa zbora svečanost se nastavila ispred župne crkve na izložbenom prostoru sa prehrambenim proizvodima i plodovima zemlje koje su pripremili roditelji đaka osnovne škole. Kruh, proizvode od plodova zemlje i plodove zemlje blagoslovio je naš župnik preč. Mladen Gorupić. Na kraju slavlja, za sve svećenike, župne vijećnike, obrtnike – izvođače radova, uzvanike i goste priređen je svečani ručak i druženje u prostoru župne kuće.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kozarevac; 04. listopad 2009.
                                               Nastup crkvenog zbora mladih u Kozarevcu
Click to enlarge  
Na fotografiji:  
ISPRED: Martina Carek, Katarina Sobota, Martina Lovrak Ivanov, Ana Filjar, Ivana Lugarov, Jelena Lugarov, Mihaela Karlovčan  
SREDNJI RED: Nikolina Kovačev, Jelena Fusić, Iva Zvonar, Iva Janči, Ana Peić, Marta Janči, Lucija Kovačić, Jamina Carek, Matea Miklaušić  
ZADNJI RED: Ana Rabađija, Damir Ivanov, Matej Zvonar, Ivan Peršić, Igor Filjar, Antonio Karlovčan, Ivan Živko, vlč. Tomislav Leskovar  
fotografirano - Kozarevac 04. 10. 2009.  

04. listopada 2009. godine zbor mladih naše župe održao je svoj prvi nastup u župi Kozarevac. U 09:00 sati na misnom slavlju u crkvi Sv. Franje Ksaverskog, zbor je nizom crkvenih pjesama uveličao misno slavlje koje je predvodio i propovijedao župnik kozarevački vlč. Tomislav Leskovar, povjerenik za mlade u Đurđevačkom dekanatu. Na misi je sudjelovalo 26 članova zbora od njih 28 pod vodstvom voditeljice zbora Martine Lovrak Ivanov. Tom prigodom zbor je u pratnji pet glazbena instrumenta izveo niz prigodnih pjesama među kojima; Kako da Te ne volim, Slavim te Gospode, Obećana Djevica, Nek slavljen bude Bog, ...  Na glazbenim instrumentima zbor su pjevanjem i glazbom pratili njihovi članovi: Ivan Živko na gitari, Ana Rabađija na bubnju, Matej Zvonar na flauti, Martina Lovrak Ivanov na sintetizatoru zvuka i Iva Janči na zvečki. Na nastupu u Kozarevcu članovi zbora imali su prvi puta obučene nastupne nove košulje (crveno-bijele) koje je sašila Zorica Vidaković iz Đurđevca. Nakon misnog slavlja zbor je pozvan na domjenak u župni dvor gdje ih je počastio kozarevački župnik vlč. Tomislav Leskovar uz pomoć župljana i učiteljice Maje Pandur Škudar koja im je ujedno i zaželjela srdačnu dobrodošlicu. Nakon kratkog druženja zbor se vratio u Kalinovac.

Ovo prvo druženje našeg zbora mladih i župe Kozarevac ostvareno je pozivom župnika vlč. Tomislava Leskovara i učiteljice Maje Pandur Škudar, te odazivom voditeljice zbora mladih Martine Lovrak Ivanov.
Prijevoz do Kozarevca sponzorirali su svojim automobilima članovi zbora.
                                                                                                                                                          povratak kronika događaja
Ludbreg; 20. rujan 2009.
                             Hodočašće ministranata i roditelja u ludbreško svetište
Click to enlarge  
Skup ministranata iz Varaždinske biskupije  
fotografirano - 20. 09. 2009.  

Na inicijativu varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka, ministranti Đurđevačkog dekanata sa roditeljima sudjelovali su 20. rujna u nedjelju na hodočašću obitelji s djecom, vjeroučenika, ministranata i mladih iz Varaždinske biskupije na prošteništu Predragocjene Krvi Isusove u Ludbregu. To je prvo takvo hodočašće u ludbreškom prošteništu koje se organizira na nivou biskupije, a dio je trogodišnjeg programa proslave 600. obljetnice štovanja Presvete Krvi u Ludbregu (1411.-2011.), pod geslom "Otkupio si nas Krvlju svojom". Hodočasnici iz dekanata putovali su u Ludbreg sa dva autobusa koje je organizirao dekan preč. Mladen Gorupić. Jednim autobusom putovali su hodočasnici iz župa Kalinovac i Budrovac s voditeljom puta bogoslovom Dariom Pavišom, a drugim autobusom putovali su hodočasnici iz preostalih župa Đurđevačkog dekanata sa voditeljicom puta sestrom Karmen - Jelenom Hajdinjak iz Kloštra Podravskog. Na hodočašću se okupilo više od tisuću vjernika među kojima je bilo najviše ministranata. Po dolasku u svetište hodočasnici su sudjelovali na poslijepodnevnom programu koji je ujedno bio i uvod u svetu misu. Program je vodio ludbreški župni vikar Tihomir Kosec u suradnji s mladima, a pjesmom se uključio i zbor mladih varaždinske katedrale. Nakon jednosatnog uvodnog programa varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je misno slavlje sa zazivom Duha Svetog u prigodi početka nove školske i akademske godine. S biskupom su suslavili domaći župnik i upravitelj prošteništa preč. Josip Đurkan, generalni vikar mons. Ivan Godina, djelatnici biskupijskih ureda te župnici, njih oko tridesetak. Biskup je u homiliji posebno pozdravio prvopričesnike i one koji se pripremaju za primanje prve pričesti. Istaknuo je kako je u životu važno predati se s povjerenjem Duhu Svetome i zbog toga je važno sve započinjati s Bogom. Nakon svečanog euharistijskog slavlja svim vjeroučenicima na uspomenu na hodočašće darovane su kemijske olovke s geslom ludbreške proslave "Otkupio si nas Krvlju svojom" 1411.-2011.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                          povratak kronika događaja
Kalinovac; 03. rujan 2009.
                                               Župno klanjanje i Dan bolesnih i starijih
Click to enlarge  
SJENICA ŽUPNE KUĆE: starije i nemoćne osobe, dekan i župnik preč. Mladen Gorupić, vlč. prof. dr. Đuro Zalar, rektor crkve Sv. Martina u Zagrebu i docent KBF u Zagrebu  
fotografirano - 03. 09. 2009.  

Na spomendan pape sv. Grgura; 3. rujna 2009. godine u Kalinovcu svečano je proslavljeno Župno klanjanje i Dan bolesnih i starijih osoba. Ovo je u Kalinovcu četvrto obilježavanje Dana bolesnih i nemoćnih osoba koje u sklopu crkvene organizira župni Caritas uz pripomoć Marijine legije i župnika preč. Mladena Gorupića. Župno klanjanje započelo je u crkvi Sv. Luke, evanđelista u 9 sati izlaganjem Presvetog oltarskog Sakramenta, nakon kojeg su uslijedile molitve za potrebe naše župe. Središnji dio svečanosti označen je misnim slavljem u 11:00 sati koje je predvodio i propovijedao fra. Ivan Široki, župnik iz Kloštra Podravskog u zajedništvu vlč. prof. dr. Đure Zalara, rektora crkve Sv. Martina u Zagrebu i docenta KBF u Zagrebu, domaćeg župnika i dekana preč. Mladena Gorupića, župnika iz Ferdinandovca vlč. Nikole Benka, župnog vikara iz Pitomače vlč. Marinka Prsteca i župnika iz Pitomače vlč. Ivice Puškadije, starijeg, dok su župni vikar iz Đurđevca vlč. Mario Križanac i župni vikar iz Kloštra Podravskog fra Tomislav Kero ispovijedali župljane. Drugi dio svečanosti; Dan bolesnih i starijih osoba održan je u 16:30 sati svetom ispovijedi bolesnih, nemoćnih i starijih župljana, nakon koje je održana u 17:00 sati sveta misa sa sakramentom bolesničkog pomazanja. Misno slavlje predvodio je domaći župnik preč. Mladen Gorupić. Na kraju misnog slavlja sve bolesne, nemoćne i starije osobe bile su pozvane na večeru u sjenicu župnog dvora. Kroz cijeli dan od 9:00 sati do završetka klanjanja poslije mise u 17:00 sati, rasporedili su se pred Presvetim oltarskim Sakramentom članovi Marijine legije koji su predvoditi molitve po sat vremena. Članovi Marijine legije su ujedno i obišli 76 bolesnih i starijih osoba u župi kako bi ih obavijestili za taj dan. Od toga broja odazvalo se njih 30, a neke je župnik pohodio u kući. Starije, bolesne i nemoćne osobe koje nisu imale prijevoz dovezli su članovi župnog Caritasa. Za tu prigodu članovi župnog Caritasa pripremili su večeru i ispekli kolače.

                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Čepelovac; 08. rujan 2009.
                                                         "Mala meša" u Čepelovcu
Click to enlarge  
Ručak u vinogradu obitelji Paviša  
fotografirano 08. 09. 2009.  

U Čepelovačkoj kapeli Sv. Elizabete 8. rujna 2009. godine proslavljen je blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije; blagdan Male Gospe. Svetu misu predvodio je vlč. Ozren Bizek, župnik iz Đurđevca u zajedništvu s vlč. Nikolom Benkom, župnikom iz Ferdinandovca, vlč. Krunoslavom Kefeljom, župnikom iz Podravskih Sesveta, vlč. Mariom Križancom, župnim vikarom iz Đurđevca te domaćinom župnikom i dekanom preč. Mladenom Gorupićom. Nakon Misnog slavlja svećenici, zvonar iz Kalinovca i zvonarice iz župe Budrovac uputili su se na ručak i druženje u čepelovački vinograd roditelja bogoslova Daria Paviše. Na ručku i druženju u vinogradu bili su i Dariovi prijatelji, rodbina, gosti i načelnik Općine Kalinovca Branko Sobota. Ovogodišnje druženje na Malu Gospu u vinogradu roditelja Daria Paviše, ujedno je i 4 uzastopno druženje u prirodi, na koje se odazivaju svi svećenici Đurđevačkog dekanata. Druženje organizira bogoslov Dario Paviša uz potporu svojih roditelja. Kolače već tradicionalno za tu prigodu peče čepelovačka zvonarica Katica. Obasjani i ove godine suncem, ohrabreni Božjom riječju na misnom slavlju, te okrijepljeni za goričarskim stolom, svećenici Đurđevačkog dekanata uz rodbinu i prijatelje Daria Paviše, proslavili su Gospin Blagdan.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
1.) 2.) 3.) 4.)
 1.) - sv. misa u Čepelovcu; bogoslov Dario Paviša, vlč. Krunoslav Kefelja, vlč. Mario Križanac
 2.) - vinograd obitelji Paviša; zvonarica u Budrovcu Đurđa -, Jelica Štefanić, vlč. Krunoslav Kefelja, vlč. Nikola Benko
 3.) - vinograd obitelji Paviša; Jelica Štefanić, Tomislav Franjić, zvonarica u Budrovcu Đurđa -
 4.) - vinograd obitelji Paviša; Slavica Paviša, Dario Paviša, Nada -

                                                                                                         tekst napisan u suradnji s bogoslovom Dariom Pavišom

                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Ludbreg; 05. rujan 2009.
                               Hodočašće župe Kalinovac i Budrovac u Ludbreg
Click to enlarge  
svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu  

U Subotu 5. rujna 2009. godine župa Kalinovac i Budrovac hodočastile su zajedno u svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbreg. Voditelj zajedničkog autobusa i hodočašća bio je bogoslov 5. godine bogoslovije Dario Paviša. Po dolasku u Ludbreg hodočasnici Kalinovca i Budrovca hodočastili su prvo u župnu crkvu Presvetog Trojstva u kojoj su se poklonili Predragocjenoj Krvi Kristovoj izloženoj u pokaznici na glavnom oltaru. Uoči euharistijskog slavlja svi su svećenici i hodočasnici svečanom procesijom u kojoj je pokaznica Predragocjene Krvi Kristove iz župne crkve prenesena u prostor prošteništa, stigli na mjesto proslave euharistijskog slavlja. Krv koja se čuva u toj pokaznici pojavila se u kaležu 1411. godine kada je ondašnji ludbreški svećenik, prije pričesti, posumnjao u stvarnu prisutnost Isusa Krista pod prilikama kruha i vina.  Na ovogodišnjoj procesiji i euharistijskom slavlju sudjelovalo je oko 35.000 hodočasnika iz 130 župa R. Hrvatske. Euharistijsko slavlje predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu upravitelja svetišta preč. Josipa Đurkana i 140 svečenika. Nakon euharistijskog slavlja, kalinovački i budrovački hodočasnici sudjelovali su na klanjanju Presvetom Oltarnom Sakramentu, te u tri sata na organiziranom križnom putu hodočasnika. Ove godine pohvalno je istaknuti da je na hodočašće išlo i nekoliko osnovnoškolaca kojima je to bio zasigurno nov doživljaj sudjelovanja na jedinstvenom ceremonijalu procesije, euharistijskom slavlju i ludbreškom proštenju. Odlazak naših hodočasnika u Ludbreg pod kišom, a povratak u Kalinovac obasjan suncem, simbolično je svjedočanstvo susreta sa živim euharistijskim Kristom.

                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac; 06. rujan 2009.
                   Proslava 20 godina svećenstva i 10 godina u Kalinovcu župništva
                                                             preč. Mladena Gorupića
Click to enlarge  
GORNJI RED: Ljubica Erdec, Marina Zvonar, Antun Lučić, preč. Mladen Gorupić, Tomislav Franjić  
SREDNJI RED: vlč. prof. Đuro Zalar, Jasna Marić, Željko Gelo, Mirjana Miklić, Vesna Puhač, Ivanka Golubić, Danijela Vrabčević, Slavica Dautanec, Ljubica Račan, Marica Zvonar, Marija Kraljević, Nenad Erdelec, Marija Pavlović,  
PRVI RED: Katica Golubić, Jelica Štefanić, Manda Gorupić, Jasminka Miklić, Brigita Korman, Martina Jušta, Emilija Stipčić  

06. rujna 2009. godine u župnoj crkvi Kalinovca održana je svečanost obilježavanja 20. godina svećenstva i 10. godina u Kalinovcu župništva preč. Mladena Gorupića, te zaziv Duha Svetoga za djecu ovogodišnje školske i vjeronaučne godine. Svečanost je započela ulaznom procesijom i misnim slavljem koje je predvodio župnik preč. Mladen Gorupić u zajedništvu vlč. prof. dr. Đure Zalara, rektora crkve Sv. Martina u Zagrebu i docenta KBF u Zagrebu i bogoslova 4. godine bogoslovije Daria Paviše. Evanđelje na misnom slavlju pročitao je vlč. prof. dr. Zalar, dok je propovijed održao župnik preč. Gorupić. Svečanost prikaza misnih darova uz molitve za zaziv Duha Svetoga za početak nove školske i vjeronaučne godine prinijeli su učenici Osnovne škole ILC Kalinovac prinijevši na oltar svijeću, Bibliju, Katekizam, školsku knjigu i cvijeće, dok su članovi KUD-a uz zahvalne molitve za obljetnice svećenstva našeg župnika prinijeli na oltar Misal, štolu, hostiju, vodu i vino. Cijelo misno slavlje svojim pjevanjem uveličavao je naš crkveni zbor mladih pod vodstvom Martine Lovrak – Ivanov. Na kraju završnog misnog blagoslova, župni vijećnik Tomislav Franjić održao je uvodni govor povodom obilježavanja 20 godina svećenstva i 10 godina u Kalinovcu župništva preč. Mladena Gorupića, te 20 godina službe orguljaša Mladena Rogoza i 10 godina boravka župnikove majke gospođe Mande Gorupić u Kalinovcu. U ime Župnog vijeća župniku i prisutnima se obratila vijećnica Marina Zvonar pročitavši zahvalu župniku za njegovu aktivnost i dostignuća tokom proteklih deset godina na materijalnom i duhovnom napretku kalinovačke župe. Povodom tih jubileja župniku je Župno vijeće i župna zajednica darovala križ djelo akademskog kipara Vida Vučaka iz Zagreba, čašu-kalež sa nacrtanim liturgijskim simbolima i godinom ovog jubileja - autorice Đurđice Franjić, sliku pejzaž - ulje na platnu rad autorice Đurđice Franjić, sliku crkve i sv. Luke; rad u drvu sa umetnutim pravim satom na mjestu sata zvonika crkve, ručni sat, dok su članovi KUD-a Grgur Karlovčan darovali tortu u obliku misala. Mladenu Rogozu povodom 20 godina rada u službi orguljaša i 18 godina rada u službi zvonara, zahvalu je pročitala od Župnog vijeća i župljana studentica Ana Rabađija, dok su mu župne vijećnice uručile knjigu i stolni sat sa slikom kalinovačkog zvonika. Župnikovoj majci gospođi Mandi Gorupić povodom 10 godina boravka u Kalinovcu prigodnu zahvalu je pročitao bogoslov Dario Paviša, dok je župna vijećnica Mirjana Miklić uručila buket ruža i privjesak. Na kraju svečanosti župnik se svima zahvalio i pozvao sve prisutne na mali domjenak i druženje u župnoj kući. Osim mnogobrojnih župljana, na svečanosti su bila prisutna sva župna družtva, župni vijećnici, učitelji Osnovne škole ILC Kalinovac, dožupan Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota i načelnik Općine Kalinovac Branko Sobota.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
vlč. prof. Đuro Zalar, preč. Mladen Gorupić, bogoslov Dario Paviša slavljenik župnik preč. Mladen Gorupić i članice KUD-a čitanje zahvale župniku od Marine Zvonar i nositeljice darova slavljenik zvonar i orguljaš Mladen Rogoz, bogoslov Dario Paviša i učitelj Tomislav Franjić slavljenica gospođa Manda Gorupić
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Lika; 11. srpanj 2009.
                            Izlet Zbora mladih na Rastok, Plitvice, Gacku i Otočac
Click to enlarge  

11. srpnja 2009. na školskim ljetnim praznicima članovi crkvenog zbora mladih Sv. Luke, evanđelista iz Kalinovca i mladi članovi crkvenog zbora župe Budrovac iz Sirove Katalene, Budrovca i Čepelovca sudjelovali su na cjelodnevnom izletu obilazećim prirodne ljepote Republike Hrvatske. Izlet je organizirao župnik, dekan preč. Mladen Gorupić u suradnji sa voditeljicom zbora mladih Martinom Ivanov i zamjenikom voditelja zbora Damirom Ivanovim koji je ujedno bio i voditelj puta. Polazak na izlet organiziran je autobusom u 04:30 sati ispred župne crkve. Prva destinacija izleta uz vodstvo turističkog vodiča bile su Rastoke, "Plitvice u malom" na kojima su sudionici izleta pogledali ljepote rijeke Slunjčice i njezinih slapova i mlinica. U mlinicama su izletnici mogli kupiti prerađene i ne prerađene proizvode mlinova. Nakon sat i pol vremena razgledavanja Rastoka, druga destinacija izleta bila je zaštićena geološka i hidrogeološka krška pojava Nacionalnog parka Plitvičkih jezera. Također uz vodstvo turističkog vodiča izletnici su šetnjom, vožnjom čamcem i eko vlakom razgledali ljepote slapova, jezera i njihovog krajolika. Na Plitvičkim jezerima izletnici su se zadržali četiri sata. Treća destinacija izleta bila je posjeta Gackom polju uz prolazak pored Krbavskog polja gdje se je sukobila 1493. godine vojska bosanskog sandžak-bega Haduma Jakub-paše i hrvatska feudalna vojska bana Emerika Derenčina. U Gackom polju izletnici su posjetili Majerovo vrilo rijeke Gacke, danas poznato po najkvalitetnijoj izvorskoj vodi prvog mjesta u Europi i trećeg mjesta u svijetu, te po dubini njenog sifona od 934 metra drugog po dubini u Europi. Uz to sudionici izleta mogli su vidjeti mlinice rijeke Gacke, a uz kupljenu ulaznicu imali su mogućnosti degustacije njihovih domaćih proizvoda špeka, sira, rakije, meda, ... Krajnje odredište izleta bio je Otočac i njegove znamenitosti uz razgledavanje župne crkve. Povratak u Kalinovac bio je u 23:00 sata.

Click to enlarge  

Na susretu je sudjelovalo tridesetak mještana iz župe Kalinovac i osam mještana iz župe Budrovac. Izlet je prijevozom i cestarinom sponzorirao autoprijevoznik Strelipeta Petar, rodom iz župe Budrovac. Inicijator i organizator izleta bio je župnik, dekan preč. Mladen Gorupić. Za troškove ulaznica na pojedine destinacije sakupljali su sami sudionici izleta.

                                                                                                                                                             povratak kronika događaja
Kalinovac; 28. lipnja 2009.
                                       Dodjela zahvalnica za dječji aktivni rad u Crkvi
Click to enlarge  

U nedjelju 28. lipnja 2009. godine na misi zahvalnici za završetak vjeronaučne i školske 2008./2009. godine, u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđelista, župnik, dekan preč. Mladen Gorupić dodijelio je najaktivnijim učenicima i učenicama osmog razreda zahvalnice za povećanu aktivnost tokom proteklih osam godina naukovanja. Zahvalnice su dodijeljene djeci koja su se uključila radišno i duhovno izvan vjeronaučne aktivnosti u pogledu dječjih grupa ministranata, čitača i pjevača, te time poticala drugu mlađu djecu da se aktivnije uključe u rad zajednice. Zahvalnice su nakon mise dodijeljene u četiri skupine za učenike i učenice osmog razreda;

       u sudjelovanju ČITAĆA: Barbari Golub
       u sudjelovanju DJEČJEG ZBORA I ČITAĆA: Antoniji Erdelec, Ani Peić, Janji Nikić, Barbari Kirinec
       u sudjelovanju MINISTRANTA: Matei Lugarov i Moniki Brček
       u sudjelovanju ZBORA MLADIH; Nikolini Kovačev i Tomislavu Čikvaru
Uz izlete ovo je još jedan način na koji se župnik kao trajni spomen zahvalio djeci na međusobno ostvarenoj suradnji i dosadašnjem ispravno odabranom putu koji će zasigurno pozitivno pridonijeti novom dobu njihovog života i naukovanja; dobu mladeži.
                                                                                                                                                              povratak kronika događaja
Kalinovac; 11. lipnja 2009.
                        Procesijom i misnim slavljima proslavljen blagdan Tijelova
Click to enlarge  

11. lipnja u Kalinovcu svečano je proslavljen blagdan Tijelova. Sva misna slavlja u župnoj crkvi predvodio je župnik dekan preč. Mladen Gorupić, a uveličavala su ga pjevačice velikog zbora Svetog Luke u pratnji orguljaša Mladena Rogoza. Taj dan župna crkva bila je puna župljana poput proštenjarskih kalinovačkih svetkovina. Poslije svete Pričesti počeo je drugi dio svečanosti Tijelovskom procesijom izvan crkve. Ove godine procesija je hodočastila Dravskom ulicom u kojoj su bile postavljene četiri sjenice i to ispred Osnovne škole ILC Kalinovac, obiteljskih kuća Slavka Kraljevića, Ivana Lista i Vladimira Lackovića. Procesija vjernika  sastojala se od skupina muškaraca, mladeži, djece, ministranata, prvopričesnika, žena, nositelja baldahina, nosioca monstrance i procesijskog križa. Neogotičku monstrancu dara Ivana Lackovića-Croate sa izloženim Presvetim Oltarnim Sakramentom nosio je u sjeni baldahina župnik preč. Mladen Gorupić. Čast službe nošenja baldahina iznad Presvetog dobili su aktivni članovi crkvenih društva Dražen Kajba, Mirko Miklić, Tomislav Međurečan i Matija Peršić. Sag od ružinih latica ispred baldahina posipali su po cesti prvopričesnici i djevojčice u bijelim haljinama, dok je procesijski križ na čelu povorke nosio Ivan Peršić. Pri svakoj postavljenoj sjenici župnik je položio izloženi Presveti Oltarni Sakrament na njezin oltarni stol i održao molitvu u čast Izloženog. Tijelovsku procesiju uveličale su pjevanjem uz sve prisutne mještanke članice zbora, te župljani koji su u to vrijeme ukrasili prozore svojih kuća narodnim vezovima.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac; 07. lipnja 2009.
                              Blagdan Presvetog Trojstva u Kalinovcu
Click to enlarge  

Svečanom proštenjarskom misom u crkvi Sv. Luke evanđeliste i združenom vatrogasnom vježbom dobrovoljnih vatrogasnih društava Kalinovca i okolnih mjesta, 07. lipnja u Kalinovcu obilježeno je prvo župno ovogodišnje veliko proštenje Presvetog Trojstva. Misno slavlje predvodio je kapelan pitomački vlč. Ivica Puškadija mlađi u zajedništvu župnika iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslava Kefelje, župnika iz Ferdinandovca vlč. Nikole Benka i domaćeg župnika dekana preč. Mladena Gorupića. Pjesmom i glazbom na orguljama, misno slavlje uveličavali su orguljaš Mladen Rogoz i Veliki crkveni zbor sv. Luke iz Kalinovca. Svetkovina mise održana je u crkvi koja se nalazi u obnovi unutarnjih zidova crkve.

Poslije mise u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Kalinovac održana je u centru Kalinovca združena taktičko pokazna vatrogasna vježba DVD Kalinovca, Batinski, Podravskih Sesveta, Virja i Sirove Katalene. Tema vježbe bila je spašavanje ljudi uz istovremeno hlađenje i gašenje požara na krovištu Društvenog doma Kalinovca. Vježba je bila zanimljiva i dobro izvedena, a imala je cilj pokazati ispravnost vatrogasne opreme, spremnost i obučenost vatrogasnog osoblja u spašavanju ljudi i imovine. Koordinator vježbe bio je zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Općine Kalinovac Željko Zalar. Na vježbi su sudjelovala četiri navalna vozila (DVD Kalinovca, Batinski, Sirove Katalene i Podravskih Sesveta), prateća autocisterna (DVD Kalinovca) i hidraulična platforma (DVD Virja) i četrdesetak vatrogasaca.
Na vježbi bili su prisutni; općinski načelnik Branko Sobota, dožupan Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, predstavnik Javne vatrogasne postrojbe grada Đurđevca Andrija Puhač, predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Kalinovac Branko Vucikuja, te vijećnici Općine Kalinovca i vjećnici župe Sv. Luke.
Nakon vježbe održani su svečani ručci u župnoj kući za svećenike sudionike misnog slavlja, župne vijećnike, načelnika općine i dožupana Koprivničko-križevačke županije, te u Vatrogasnom domu za sudionike vježbe.
                                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Lepoglava; 16. svibnja 2009.
        Dječji zbor Svetog Luke iz Kalinovca sudjelovao je na "Zlatnoj harfi" u Lepoglavi
Click to enlarge  
na Zlatnoj Harfi u Lepoglavi  
GORNJI RED: Barbara Kirinec, Dorotea Benšić, Janja Nikić, Mihaela Karlovčan, Marta Jančijev, Nikolina Kovačev, Antonija Erdelec  
SREDNJI RED: Mihaela Biruš, Natalija Car-Petrović, Kristina Dautanec, Nikolina Dautanec, Jelena Lugarov, Ana Miklaušić, Snježana Lenardić  
DONJI RED: Melani Biruš, Ana Sobota, Antonela Golubić, Magdalena Barić, Paulina Bregovec, Samanta Car-Petrović, - Dautanec, Marta Mikacinić  

U subotu 16. svibnja u župi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi, naš crkveni Dječji zbor Svetog Luke sudjelovao je na desetoj Zlatnoj harfi - smotri dječjih župnih i crkvenih pjevačkih zborova s područja Varaždinske biskupije. Na ovogodišnjoj Zlatnoj harfi održanoj pod temom "Dan Gospodnji" sudjelovalo je 8 zborova sa ukupno 250 mladih pjevača. Susret je započeo misnim slavljem u lepoglavskoj župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM koje je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Tom prigodom sve okupljene u župnoj crkvi pozdravio je i zaželio srdačnu dobrodošlicu domaći župnik preč. Andrija Kišiček, te ukratko upoznao svu djecu  sa poviješću crkve i župe.Nakon mise, održane su u osnovnoj školi prigodne radionice po grupama prema uzrastu koje je osmislila uršulinka Damjana Barbarić, a vodile su ih više vjeroučiteljica. Rad u grupama u kojima se promišljalo o apostolima Petru, Mateju, Ivanu i Pavlu, zaključen je kvizom znanja i predstavljanjem radova. Poslije domjenka susret je nastavljen u crkvi smotrom dječjih zborova koji su pokazali svoju ljubav prema crkvenoj glazbi. Nastupili su Mali zbor "Glas nebeski" iz župe Ludbreg, Dječji zbor "Lahori" župe Sveti Ilija, Dječji crkveni zbor župe sv. Martin na Muri, Dječji zbor "Hosana" župe sv. Josipa Banfica - Varaždin, Dječji zbor "Mihael" iz župe Sračinec, Dječji crkveni zbor župe Kotoriba, Dječji zbor "Isusovi prijatelji" iz župe Podravske Sesvete, te dječji zbor "Sveti Luka" iz Kalinovca. Smotru je organizirao biskupijski Ured za crkvenu glazbu na čelu s voditeljem mons. Anđelkom Igrecom koji je na kraju zahvalio svim sudionicima na dolasku i susretu, te im uručio za to prigodne zahvalnice.

Našem dječjem zboru ovo je prvi posjet Lepoglavi i njihovoj župnoj crkvi. Na Zlatnoj harfi zbor je na nastupio četvrti po redu sa pjesmama "Kuda vodi taj tvoj život ..." i "Sijao Isus sjeme riječi...". Na nastupu je sudjelovalo dvadeset i dvije djevojčice pod vodstvom sestre Karmen - Jelene Hajdinjak, te pod pratnjom na klavijaturi Mladena Rogoza. Nakon nastupa, zbor je izmamio veliki pljesak od ostalih sudionika prisutnih zborova. Na povratku kući sva djeca dobila su od župnika prospekte župe, župne crkve i kapelice gdje je bio zatočen bl. Alojzije Stepinac, te privjeske sa sakralnim objektima. Za ugodnu vožnju u autobusu dobili su kutiju ispečenih kolača koje su ispekle župljanke Lepoglave.
Nakon Lepoglave sudionici zbora posjetili su bazene Varaždinskih toplica.
Na Zlatnoj harfi su sudjelovali: Antonija Erdelec, Nikolina Kovačev, Janja Nikić, Barbara Kirinec, Marta Janči, Jelena Lugarov, Magdalena Barić, Marta Mikacinić, Antonela Golubić, Samanta Car-Petrović, Natalija Car-Petrović, Dorotea Benšić, Ana Miklaušić, Snježana Lenardić, Nikolina Dautanec, Kristina Dautanec, Mihaela Karlovčan, Marija Dautanec, Karolina Lacković, Paulina Bregovec
                                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
KALINOVAC; 24. svibnja 2009.
                                        Blagoslov novih elemenata župne crkve
24. svibnja 2009. godine u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđeliste naš župnik dekan preč. Mladen Gorupić zazvao je blagoslov na novoizrađenu krstionicu, stalak za uskrsnu svijeću i sedam škropilnica.
Zaziv blagoslova održan je na ranoj sv. misi riječima:
Click to enlarge   "Bože, ti nevidljivom moći otajstvenim znakovima tvoriš čudesna dijela. Ti si stvor vode mnogovrsno pripravljao da označi blagodat krštenja. Bože, tvoj je Duh u samim počecima svijeta lebdio nad vodama, da bi već tada voda zadobila moć posvećivanja. Bože, ti si samim izlijevanjem potopa označio sliku novog rođenja, da se otajstvom jednog te istog počela i opačine dokrajče i rode kreposti. Bože, ti si Abrahamove sinove kroz Crveno more po suhu proveo, da onaj narod – oslobođen Faraonova ropstva – predoznači narod krštenika. Bože, tvoj je Sin, od Ivana kršten u vodama Jordana, bio pomazan Duhom Svetim. Dok je na križu visio, iz boka mu je s krvlju i voda navrla. A poslije uskrsnuća on zapovijedi učenicima : »Idite, učite sve narode, krstite ih u ime Oca Sina i Duha Svetoga«. Svrni svoj pogled Gospodine, na Crkvu svoju i blagoslovi joj Vrelo krsno. Neka ova krstionica dobije milost da svi koji po vodi od Duha Svetoga prime krsno otajstvo, uskrsnu na život vječni. Amen!"

 

Elemente; krstionicu, sedam škropilnica, stalak za svijeću i gornju plohu misnog stola izradila je majstorska radionica "Klesar M. Kolar" iz Ferdinandovca. Elementi su izrađeni od prirodnog mramora tamno sive boje. Vrijednost izrađenih elemenata je; krstionica: 18.000 kn, 7 škropilnica: 24.640 kn, stalak za svijeću: 3.000 kn i kamena ploča za misni stol: 7.000 kn, ukupno 52. 640 kn. Na krstionicu još se treba izraditi poklopac koji će biti izrađen od drveta i elemenata misnog stola i ambona.
                                                                                                                                                         povratak kronika događaja
KALINOVAC; 10. svibnja 2009.
                                                              DUHOVNA OBNOVA ŽUPE
Click to enlarge  

sestra Bogoljuba Cifrek, sestra Elvira, poglavarica samostana sestara Uršulinki, predsjednica župnog Caritasa u Kalinovcu Slavica Dautanec

 

10. svibnja u župnoj crkvi Sv. Luke evanđeliste u Kalinovcu održana je duhovna obnova župljana župe i članova volontera župnih Caritasa Đurđevačkog dekanata. Duhovnu obnovu vodile su sestre Uršulinke iz Varaždina, a organizirali su je članovi volonteri župnog Caritasa Kalinovca i župnik, dekan preč. Mladen Gorupić. Na duhovnoj obnovi prisustvovalo je tridesetak članova volontera i voditelja župnih Caritasa iz susjednih župa Budrovca, Kloštra Podravskog, Podravskih Sesveta i Đurđevca, te ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šola sa svojom suprugom. Uvodnica duhovnoj obnovi bila je sveta misa koju je predvodio župnik, dekan preč. Mladen Gorupić te kratko predavanje sestre Elvire, poglavarice samostana sestara Uršulinki iz Varaždina o postojanju i djelovanju samostana i reda sestara Uršulinki iz kojeg one dolaze. Duhovnu obnovu s jednosatnom temom "Istinska pobožnost"održala je sestra Bogoljuba Cifrek. Nakon duhovne obnove u župnom dvoru održan je domjenak za sve goste župnog Caritasa. Hranu, piće i kolače darovali su djelatnici kalinovačkog župnog Caritasa. Za tu prigodu na župnom dvoru kuhale su Marta i Ljubica. U znak zahvalnosti za duhovnu obnovu prečasni Mladen Gorupić predao je časnim sestrama slike iz Likovne kolonije održane u župnom dvoru 2006. godine.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                  povratak kronika događaja
ZAGREB; 14. travanj 2009.
                              Izlet ministranata, ministrantica i mladeži u Zagreb
Click to enlarge  

Sudionici izleta iz Kalinovca

 

14. travnja na školskim proljetnim praznicima djeca ministranti i ministrantice Kalinovca, Budrovca, Čepelovca i Sirove Katalene proveli su dan na cjelodnevnom izletu u Zagrebu. Povod izleta bio je druženje ministranata i ministrantica iz župa pastoralnog i svećeničkog djelovanja preč. Mladena Gorupića i upoznavanje krajolika Hrvatske. Pratnja ministrantima na izletu bili su najaktivniji mladi iz obadvije župe, članovi župnog Caritasa, članovi Župnog vijeća, zvonarice iz susjedne župe Budrovac, župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja, časna sestra Jelena Hajdinjak i bogoslov Dario Paviša. Izlet je organiziran autobusima sa polaskom u 08 sati ispred župne crkve. Prva destinacija izleta bila je televizijski odašiljač RTV Zagreba, vidikovac i crveni spust zagrebačkoga Sljemena na kojem su se izletnici zadržali sat i pol vremena uz slobodno kreiranje vremena. Druga destinacija izleta bila je zagrebački Jarun na kojem su se izletnici također zadržali sat i pol vremena. Sudionici izleta imali su besplatne sendviče i sokove koji su se dijelili u više navrata. Na izletu je sudjelovalo 50 članova župe Kalinovca i 50 članova župe Budrovca. Inicijator i organizator izleta bio je župnik i dekan preč. Mladen Gorupić. Prijevoz i hranu sponzorirala je župa i dobrotvori. Povratak u Kalinovac bio je u 19 sati. Djeca i sudionici izleta bili su oduševljeni izletom.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Sudionici izleta iz župe Kalinovac i župe Budrovac Mladi i pratnja iz Kalinovca Mladi iz Kalinovca Ministranti i ministrantice iz Kalinovca bogoslov Dario Paviša sa ministrantima i ministranticama iz Kalinovca
                                                                                                                                                                   povratak kronika događaja
KALINOVAC, ĐURĐEVAC, ČEPELOVAC; 15. travanj 2009.
    U Kalinovcu održan susret i druženje studenata 4. godine bogoslovije i teologije iz
                                         Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Zagreba
Click to enlarge  
Nikola Jurković, Vladimir Kerečeni, Ivan Vućak, Renato Belčić, Dragutin Gereci, Josip Horvat, Dario Paviša, Ivica Šturlić, Mijo Posavec, Nikola Bistrović, Marko Štefanec  

15. travnja u srijedu studenti Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa iz Zagreba, posjetili su svojeg kolegu bogoslova Daria Pavišu u Kalinovcu, te razgledali kalinovačke znamenitosti i okolicu. Povod okupljanja bio je druženje Dariove studenske generacije iz 4. godine bogoslovije i teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Sveučilišta u Zagrebu i Dariovih prijatelja bogoslova 2. i 3. godine bogoslovije rodom iz Đurđevačkog dekanata. Okupljanje studenata bogoslovije bilo je u kući Dariovih roditelja; Mate i Slavice, koji su ih počastili doručkom i okrjepom. Predvođeni Dariom, bogoslovi su nakon okrjepe obišli znamenitosti Kalinovca; Galeriju Ivana Lackovića Croate na Batinskama, kapelu sv. Vida na Batinskama gdje su bogoslovi u podne zborno otpjevali pjesmu Angelus, jezero-ribnjak Batinske s mjestom gdje je bila rodna kuća Ivana Lackovića Croate, te obiteljsko gospodarstvo Marije Vucikuja gdje su počašćeni s domaćim podravskim štruklama. Na povratku u Kalinovac bogoslovi su obišli Molvice, Dragance i Peske, te u Kalinovcu župnu kuću i crkvu sv. Luke, evanđeliste. U cilju upoznavanja Dariovog zavičaja bogoslovi su obišli i dvor Barnagor u Čepelovcu (ladanjski stambeni objekt koji je gradila obitelj Trezić; Petar von Trezić između 1862 i 1867.) u sadašnjem vlasništvu obitelji Jelušić i Kranželić. Tamo ih je dočekao i proveo kroz odaje dvora vlasnik gosp. Kranželić. Drugi dio druženja, veselja i zabave do 19 sati protekao je u vinogradu roditelja Daria Paviše u Čepelovcu, nakon čega su bogoslovi sudjelovali na misi u crkvi sv. Jurja u Đurđevcu koju je predvodio župnik iz Podravskih Sesveta vlč Krunoslav Kefelja, povjerenik za duhovna zvanja Đurđevačkog dekanata. U večernjim satima bogoslovi su se ponovo vratili u Kalinovac, gdje su ih u obiteljskoj kući počastili večerom Dariovi roditelji. Na završetku zajedničkog druženja bogoslovi su Dariovim roditeljima za njihovo gostoprimstvo zahvalili pjesmom i prigodnom riječima. Svaki bogoslov za sjećanje na ovo druženje dobio je zbirku pjesama Kalnovečkih Razgovora prof. Ivana Goluba koje je darovala naša Općina Kalinovac.

Na druženju su sudjelovali; Josip Horvat iz Šemica pokraj Mihovljana, Ivica Šturlić iz Čučerja, Dragutin Gereci iz Laza, Nikola Bistrović, Marko Štefanec iz Malog Bukovca, Nikola Jurković, Renato Belčić iz Zagreba, Mijo Posavec iz Čazme, Vladimir Kerečeni iz Zagreba rodom iz Draganaca, Dario Paviša iz Kalinovca, Ivan Lučak iz Vukovina, te Božidar Skelin, (3. godina) – Kozarevac i Marijan Kovačić, (2. godina) – Podravske Sesvete
---
Generaciju 4. godine studenta bogoslovije i teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Zagreba čine 14 studenata sa područja Varaždinske i Zagrebačke nadbiskupije. Od početne generacije studenata bogoslovije, trojica  su napustili bogosloviju i izabrali drugo zvanje. Dvojica su na pauzi ali namjeravaju nastaviti tim putem kad ispune uvjete na fakultetu. Četvorica studenata je na studiju u rimu Josip Horvat iz Šemnice – Mihovljani, Renato Belčić iz Zagreba, Josip Matković iz Zagreba i Hrvoje Damiš iz Mačkovca. Sadašnju četvrtu godinu bogoslovije u Zagrebu koji studiraju na Katoličkom Bogoslovnom fakultetu sveučilišta u Zagrebu sačinjavaju: Ivica Šturlić iz Čučerja, Dragutin Gereci iz Laza, Marko Štefanec iz Velikog Bukovca, Nikola Jurković iz Svetog Martina pod Okićem, Dario Paviša iz Kalinovca, Ivan Lučak iz Vukovine, Ivica Cujzek iz Lepoglave, Filip Pavlović iz Međugorja, Tomislav Hačko iz Kustošije Zagreb, Robert Ivančan iz Brezničkog Huma, Janko Lulić iz Odre Sisačke, Tomislav Krajačić iz Zaboka, Ivan Munđar iz Podturna i Branko Fresl iz Ruda, njihov odgojitelj je vlć. mr. Anđelko Košćak iz Rementinca.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
u obiteljskoj kući roditelja Daria Paviše U Galeriji Ivana Lackovića Croate na Batinskama U kapeli sv. Vida na Batinskama U župnoj crkvi sv. Luke evanđeliste U dvoru Barnagor u Čepelovcu
                                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
                                                                       Uskrs u Kalinovcu
Click to enlarge  

Veliki petak u Kalinovcu obilježen je u crkvi Službom muke i smrti Gospodnje, te procesijom Križnog puta izvan crkve. Procesija je održana ulicom Stjepana Radića kao što radi manjeg prometa tako i same uzvisine koja je na taj način djelomično simbolizira Golgotu. Za tu prigodu stanovnici ulice postavili su na prozore lampaše i vjerska obilježja pred kojima su se obnašale postaje Križnog puta. Procesija župljana sastavljena od svih dobnih skupina krenula je u 20 sati ispred župne crkve, gdje je održana prva postaja. Obredni dio Križnog puta vodio je župnik preč. Mladen Gorupić u suradnji čitaća, pjevača i bogoslova Daria Paviše. Cijelim putem sudionici procesije nosili su upaljene svijeće, lampaše i baklje. Križni put je završio ispred župne crkve u kojoj se moglo pokloniti Isusu u grobu. Velika subota, obilježena je danom bdijenja na Isusovom grobu u župnoj crkvi, na kojem su se mnogi župljani pomolili za iskupljenje Kristovih muka, kao i za svoje nedaće, potrebe i zahvale. U večernjim satima održana je misa Uskrsnuća Gospodnjega na kojoj je blagoslovljena Uskrsna svijeća, te ponovo uključena sva crkvena zvona. Misu je predvodio župnik preč. Mladen Gorupić u zajedništvu domaćeg svećenika prof. emeritusa dr. Ivana Goluba, začasnog kanonika Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola i Daria Paviše, bogoslova četvrte godine bogoslovije. Svojom prisutnošću u narodnoj nošnji misu uskrsnuća uveličali su članovi KUD-a Grgur Karlovčan iz Kalinovca koji su tom prigodom u crkvi otpjevali četiri pjesme, a ispred crkve izveli splet narodnih plesova. Prvu Uskrsnu svečanu misu u zajedništvu župnika preč. Mladena Gorupića i bogoslov Daria Paviše uveličao je i predvodio naš domaći svećenik prof. emeritus dr. Ivan Golub. Na tu misu po inicijativi župnika došao je po velik broj župljanki, mladeži i djevojčica u narodnoj nošnji i uskrsnim jestivom koje je blagoslovio tom prigodom vlč. Ivan Golub. Na kraju mise vlč. Ivan Golub župi je darovao albu identično izrađenu na uzor albe u kojoj je održao svoju Mladu i Zlatnu misu. Na poldanjoj misi održana je uskrsna procesija izvan crkve sa Uskrslim Isusom. Tih dana kalinovačka crkva bila je puna domaćih Kalinovčana kao i onih koji su došli posjetiti svoju rodbinu na jedan ili više dana.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                    
                                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
KALINOVAC; 09. 03. 2009.
                   Susret u Kalinovcu biskupa Mrzljaka sa svećenicima
                                              Đurđevačkog dekanata

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak zajedno s ravnateljem Svećeničkog doma u Varaždinu i Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika preč. Mirkom Horvatićem, u ponedjeljak 9. ožujka posjetio je Đurđevački dekanat u prigodi korizmene duhovne obnove svećenika, pregleda sakralnih objekata u intenzivnoj obnovi, te posjeta župniku u oporavku od teške bolesti. Duhovna obnova održana je u prostorijama župne kuće u Kalinovcu, gdje je sve sudionike dočekao župnik i dekan preč. Mladen Gorupić. U nagovoru na duhovnoj obnovi svećenika biskup Mrzljak bio je nadahnut porukom pape Benedikta XVI. za korizmeno razdoblje ove godine. Iz te poruke biskup je najviše pažnje posvetio citatu drevnog liturgijskog korizmenog himna "Budimo umjereni u riječima, hrani i piću, snu i igrama, a više pažnje posvetimo bdijenju" želeći time i u ovoj prigodi naznačiti vrlo veliku važnost i potrebu svakog svećenika za intenzivnom duhovnom pripremom za uskrsno vrijeme, te potrebu svakodnevne molitve, ispravnog pastoralnog života i međusobne suradnje. Drugi dio susreta odnosio se na izlaganje i rješavanje problematike funkcioniranja župa u materijalnom i duhovnom smislu.

Nakon susreta biskup Mrzljak razgledao je župnu crkvu sv. Luke ev. u Kalinovcu koja je u intenzivnoj obnovi od 2004. godine. Crkva se obnavlja pod nadzorom Konzervatorskog zavoda u svim segmentima, a ove godine, nakon unutarnjih uređenja zidova, trebala bi biti završena. Poslije obilaska kalinovačke crkve, biskup je posjetio i župnu crkvu svetog Franje Ksaverskog u Kozarevcu koja je također od prošle godine u intenzivnoj obnovi.

Na završetku posjeta Đurđevačkom dekanatu, biskup Mrzljak i preč. Horvatić posjetili su u župi Novo Virje župnika u oporavku vlč. Vjekoslava Tuđana.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
SLAVONIJA: 24. 02. 2009.
                                      Druženje i izlet svećenika Đurđevačkog dekanata
   
Click to enlarge  
sudionici druženja: vlč. Ivica Puškadija ml., vlč. Tomislav Leskovar, preč. Mladen Gorupić, vlč. Ozren Bizek, vlč. Leon Lozančić, vlč. Krunoslav Kefelja, vlč. Ivica Puškadija st.  

24. veljače svećenici Đurđevačkog dekanata organizirali su izlet s ciljem upoznavanja znamenitosti Republike Hrvatske, druženja svećenika i proslave imendana prečasnog Mladena Gorupića i vlč. Krunoslava Kefelje. Prvi cilj izleta sastojao se od upoznavanja "malih gradova" Slavonije bogatih velikom poviješću, kao i upoznavanju gradova djelom stradalih u Domovinskom ratu i njihovog današnjeg uspješnog očuvanja identiteta i baštine. Osim razgledavanja baštine gradova i stupnja obnove, želja svećenika bila je i upoznavanje novog načina živa tih ljudi i njihovog snalaženja u svim tim tragičnim promjenama. S tim ciljem svećenici su posjetili Daruvar, Pakrac, Lipik, Garešnicu, te na kraju bilogorski gradić Bjelovar; budući mogući centar nove Biskupije. Uz razgledavanje gradova, svećenici su imali i podosta vremena za međusobno druženje, proslavu imendana i razmjenu mišljenja i iskustava.

                                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
PITOMAČA: 28. 02. 2009.
                        Djevojčice iz Kalinovca sudjelovale na zajedničkom druženju redovnica,
                                              djevojčica i djevojaka iz Đurđevačkog dekanata
   
Click to enlarge  
sudionici dekanatskog susreta djevojaka i redovnica u Pitomači  

28. veljače u Pitomači, župi Sv. Vida mučenika održano je cjelodnevno druženje djevojaka iz Đurđevačkog dekanata i redovnica tog područja. Druženje s duhovnom obnovom organizirale su u prostoru novoizgrađene župne kuće sestre iz samostana Družbe služavki Maloga Isusa iz Pitomače i Kloštra Podravskog. Na susretu je sudjelovalo 70 djevojčica i djevojaka u dobi od petog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole, i to iz župa Pitomače, Kloštra Podravskog, Podravskih Sesveta, Kalinovca, Ferdinandovca, Budrovca i Kozarevca. Iz Kalinovca sudjelovalo je trinaest najaktivnijih djevojčica od petog do osmog razreda vjeronaučne škole. Susret je počeo u vjeronaučnoj dvorani župne kuće, gdje se uvodni dio druženja odvijao u zajedničkoj molitvi sestara služavki Malog Isusa i prisutnih djevojčica i djevojaka, uz međusobno pojedinačno predstavljanje. Nakon kratkog odmora, drugi dio druženja odvijao se kroz rad po grupama gdje su djevojke na zanimljiv način kroz svoje misli izražavale temu o sjemenu poziva koje Bog sije u ljudska srca, te na koji način ga ljudi trebaju njegovati kako bi izraslo u dobar plod. Na istoj radionici djevojke su postavljale svoja najznatiželjnija pitanja sestrama o njihovom pozivu u službu, o njihovom životu i samoj službi. Kroz odgovore sestre su u ovom dijelu druženja predstavile svoju Družbu i službu sestara služavki Maloga Isusa baš onako kako je najviše interesiralo djevojke. U tim odgovorima bilo je vrlo zanimljivih osobnih svjedočanstava koja su se dojmila sve prisutne. Na kraju drugog dijela druženja djevojčice iz Kalinovca iznijele su pomoću multimedije zasebnu prezentaciju o svećeniku Josipu Štadleru, vrhbosanskom nadbiskupu, utemeljitelju Družbe sestara služavki Malog Isusa, te kandidatu za sveca. Nakon svake radionice djevojčicama je ostavljeno dovoljno vremena za druženje, okrjepu i razne igre u kojima su sudjelovale i same sestre. Treći dio druženja održao se u župnoj crkvi sv. Vida u pripremi za misno slavlje s mogućnošću ispovijedi. Misu je predvodio župnik vlč. Ivica Puškadija st. Na kraju susreta djevojčice su obišle samostan Družbe sestara služavki Malog Isusa u Pitomači.

Budući da su mnoge djevojke za ovaj susret izabrane zbog svoje vrlo velike aktivnosti u župskim crkvenim zborova i zajednicama, to druženje odzvanjalo je pjesmom, veseljem i vedrim društvenim duhom. Susret i druženje djevojaka Đurđevačkog dekanata vodile su s. Katarina i s. Ana iz Pitomače i s. Karmen i s. Gabrijela iz Kloštra Podravskog, te župnik u Pitomači vlč. Ivica Puškadija. Na cijelom susretu bio je prisutan i bogoslov iz Kalinovca Dario Paviša.
Tekst napisan u suradnji sa bogoslovom Dariom Paviša
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                        povratak kronika događaja
                                                       NOVI ELEMENT ŽUPNE CRKVE
KALINOVAC; 11. 02. 2009.
                                                          Blagoslov nove Lurdske špilje
Click to enlarge  
Gospa Lurdska  
slikano u župnoj crkvi- Kalinovac  
08. 02. 2009.  
   U župnoj crkvi Sv. Luke, evanđeliste, 11. veljače na blagdan Gospe Lurdske zazvan je blagoslov na novoizgrađenu Lurdsku špilju u prisutnosti mnogih kalinovačkih vjernika. Blagoslov je zazvao na misnom slavlju domaći župnik, dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić. Uz župljane, svojim dolaskom blagoslov su uveličali župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja, sestra Karmen iz Kloštra Podravskog, članovi župnog vijeća Kalinovca, članovi Marijine legije, veliki zbor, sudionici izgradnje špilje.
   Prije misnog slavlja prisutnima se obratio uvodnim govorom član Župnog vijeća Tomislav Franjić. Tomislav je vjernike upoznao s poviješću ukazanja Bezgrješne Bogorodice Djevice Marije maloj djevojčici Bernardici, te čudima i ozdravljenjima na tom području od ukazanja pa sve do danas. Osim povijesti Lurdskog ukazanja, Tomisalv je pozornost skrenuo na obilježavanje Gospe Lurdske u našoj župi, od preimenovanja u njezinu čast sjevernog pomoćnog oltara, do želje da se Lurdska špilja zazida pokraj same crkve, te današnjeg konačnog najprihvatljivijeg rješenja u pokrajnoj prostoriji pored glavnih ulaznih vrata.
   Poslije uvodnog govora na početku misnog slavlja uz Marijanske pjesme koje je pjevao puk i veliki zbor, započeo je blagoslov Lurdske špilje svečanom procesijom sastavljenom od ministranta, Marijine legije i župnika. Pred Lurdskom špiljom župnik preč. Mladen Gorupić zazvao je blagoslov.
   Nakon održanog blagdanskog misnog slavlja sa prigodnom propovijedi, najzaslužnijima u ostvarenju konačnog rješenja postavljanja Lurdske špilje, podijeljena su priznanja zidaru u mirovini Tomislavu Štefaniću i samoukoj umjetnici Jelici Dugalija.
   Svečanost obilježavanja blagdana blagoslova špilje i blagdana Gospe Lurdske završila je u župnoj kući druženjem i domjenkom.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
  Click to enlarge  

- Špilju Gospe Lurdske zazidao je krajem prosinca 2008. godine zidar u mirovini Tomislav Štefanić iz ulice G. Karlovčana. Kamen za izgradnju špilje korišten je iz priobalja rijeke Drave. Kip Gospe Lurdske i kip Bernardice obnovila je krajem 2009. godine samouka umjetnica Jelica Dugalija. Izvršitelji radova nisu tražili naknadu.

                                                                                                                                                                         povratak kronika događaja
KOPRIVNICA 08. II. 2009.
                                                                       "Stepinčeve note"
                                                   6. festival duhovnih pjesama u Koprivnici
   
Click to enlarge  
Crkveni Dječji zbor Sv. Luke  
Ana Peić, Janja Nikić, Barbara Kirinec, Mihaela Karlovčan, Barbara Golub, Antonija Erdelec, Karolina Lacković, Ana Miklaušić, Anita Fucak, Snježana Lenardić, Kristina Dautanec, Mateja Erdelec, Natalija Car Petrović, Nikola Mlakar, Paulina Bregovec, Marta Mikacinić, Magdalena Barić, Anita Horvat, Nikolina Kovačev, sestra Karmen (Jelena Hajdinjak)  
slikano - Koprivnica 08. 02. 2009.  

08. veljače u Koprivnici u Župi blaženog Alojzija Stepinca održan je festival duhovno-glazbenog programa "Stepinčeve note" za najmlađu skupinu crkvenih zborova. Festival je održan šestu uzastopnu godinu u pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca na Lenišću povodom proslave blagdana župnog zaštitnika blaženog Alojzija Stepinca. Ove godine na nastupu su sudjelovali dječji crkveni zborovi iz područja sjeverozapadne Hrvatske: "Stepinčevci" Župe Bl. Alojzija Stepinca iz Koprivnice, "Marijina djeca" Župe Marijinog uznesenja na nebo iz Sv. Marije, "Križići" Župe Našašća sv. Križa iz Rasinje, "Sveti Luka" Župe sv. Luke, evanđeliste iz Kalinovca, "Sveti Benedikt" Župe sv. Benedikta i Gospe Žalosne iz Kloštra Podravskog, "Zvončići"  Župe Močile, "Isusovi Prijatelji" Župe Svih Svetih iz Podravskih Sesveta, "Plamičci" župe Sv. Petra iz Zagreba. Naš Dječji zbor Sv. Luke na tom festivalu sudjeluje već treću godinu za redom. Zbor je na svom nastupu izveo jednu zadanu duhovnu pjesmu imenom - Blaženi Alojzije ..., te pjesmu po vlastitom izboru -Nek Te hvale, nek Te slave ...  Za kvalitetan nastup zbor je izmamio i ove godine jedan od većih aplauza te priredbe. I ako je puno djece izostalo iz nastupa radi bolesti, voditeljica zbora s. Karmen i pratitelj zbora na klavijaturi Mladen Rogoz bili su vrlo zadovoljni njihovim nastupom. Na kraju manifestacije sve zborove je pozdravio župnik te župe vlč. Krunoslav, koji je tom prigodom svim zborovima zahvalio i podijelio zahvalnice. Vlč. Krunoslav na završetku govora zatvorio je ovaj šesti po redu festival duhovne glazbe "Stepinčeve note" u Koprivnici, te najavio otvorenje natječaja za sljedeće Stepinčeve note u 2010. godini. Nakon nastupa za sve sudionike festivala bilo je organizirano zajedničko druženje.

                                                                                                                                                                        povratak kronika događaja
01. II. 2009.
     Župni Caritas Kalinovca sudjelovao na 4 obljetnici župnog Caritasa u Budrovcu
   
Click to enlarge  

01. veljače župa Budrovac svečano je obilježila četvrtu godinu postojanja župnog Caritasa i njegovog aktivnog djelovanja. Proslavu godišnjice svojim dolaskom uveličale su sestre Bogoljuba i Damjana iz reda uršulinki iz Varaždina, volonteri župnog Caritasa i župljani naše župe Kalinovca, predstavnici mjesnih vlasti župe Budrovac, donatori i sponzori koji redovito potpomažu rad župne zajednice, te župljani. Svečanost je započela u župnoj crkvi Uznesenja BDM misnim slavljem koje je vodio upravitelj župe i dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić. Nakon mise i upoznavanja vjernika od sestre Damjane sa redom sestara uršulinki, sestra Bogoljuba održala je duhovnu obnovu na temu ljubav (Caritas). Kroz jednostavne primjere iz svakodnevnog života, jasne odgovore i mistična pitanja, s. Bogoljuba razradila je pojmove: ljubav Boga prema svome najmilijem djelu-čovjeku, ljubav čovjeka prema Bogu, te ljubav čovjeka prema drugom čovjeku i samome sebi. Na završetku duhovne obnove, pozdravnim i zahvalnim govorom prisutnima se obratila predsjednica župnog Caritasa Budrovca Marina Barberic. Svečanost je završila u Društvenom domu Budrovca gdje je za sve goste bio priređen domjenak. Na završetku druženja svim prisutnima se zahvalio upravitelj župe preč. Mladen Gorupić.

Župni Caritas imao je niz aktivnosti. Nekima je naglasak više bio na materijalnom, a nekima na duhovnom planu. Povodom susreta hrvatske Katoličke mladeži u Varaždinu, Caritas župe Budrovac organizirao je smještaj i ručak mladima iz Kutereva i Konjića. Na blagdan Klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom Caritas je organizirao dan bolesnika sa podjelom sakramenta bolesničkog pomazanja. 18. rujna sakupljana je hrana za Caritasovu kuhinju u Varaždinu, a potom je Caritas sudjelovao u Biskupijskoj akciji "Ova svijeća gori duže". Pred Božić je sakupljana hrana za siromašne i bolesne župljane.
Župni Caritas broji 20 članova, od kojih je deset članica stalno aktivno, dok se ostali uključuju povremeno. U sve aktivnosti uključen je i upravitelj župe preč. Mladen Gorupić.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
volonterke župnog Caritasa Kalinovca; S. Dautanec, M. Zvonar, J. Štefanić, M. Miklić preč. Mladen Gorupić voditeljica župnog Caritasa Budrovac Marina Barberic sestra Bogoljuba reda uršulinki
                                                                                                                                                                        povratak kronika događaja
11. I. 2009.
                                    Blagoslov Župne kuće i ljudi koji u njoj borave i rade
Poslanica sv. Pavla apostola Kološanima
- Braćo! Zaodjenite se kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u milosrdnu srdačnost, dobrotu, poniznost, blagost, strpljivost! Podnosite jedni druge praštajući, ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu. Kao što je i Gospodin vama oprostio, tako oprostite i vi drugima. A povrh svega toga obucite ljubav! To je sveza savršenstva. I neka u vašim srcima vlada mir Kristov na koji ste pozvani u jednome tijelu! I zahvalni budite! Riječ Kristova neka u svem bogatstvu prebiva u vama!
U župnoj kući 11. siječnja nakon mise poldanjice,   izvršen je blagoslov kuće, imovine, te ljudi koji u njoj borave i rade. Blagoslov je obavio župnik preč. Mladen Gorupić uz asistiranje bogoslova Daria Paviše, ministranata, velikog pjevačkog zbora i članova Župnog vijeća. Od uvaženih gostiju na blagoslovu je prisustvovao vlč. dr. sc. Đuro Zalar, te načelnik Općine Kalinovca ing. Darko Sobota. Zaziv blagoslova za obilje milosti u 2009. godini pročitao je župnik preč. Mladen Gorupuć, a molitve za sve članove naše Župne zajednice, - za dobar urod polja, njiva i vinograda, - za naše pokojne župljane i župnike pročitala je župna vijećnica Marina Zvonar. Nakon blagoslova Župne kuće za sve prisutne organiziran je svečani ručak i okrjepa.
Te nedjelje u nastavku druženja, održan je prvi sastanak Župnog vijeća za 2009. godinu, na kojem je iznesen troškovnik za 2008. godinu, te planovi radova i aktivnosti za 2009. godinu. Na sastanku svim prisutnima u ime općinske vlasti iznijevši plan aktivnosti i radova Općine Kalinovac obratio se općinski načelnik Darko Sobota.
Na kraju druženja, župnik je svima podijelio prigodan dar; Bibliju.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
       
                                                                                                                                              povratak kronika događaja
KALINOVAC: 04. I. 2009.
                     U Kalinovcu gostovalo Pjevačko društvo ŠIRINE iz Novog Virja
   
Click to enlarge  

Poslije mise poldanjice, u nedjelju 04. siječnja, u župnoj crkvi sv. Luke, Pjevačko društvo Širine iz Novog Virja održalo je za mještane Kalinovca dvadeset minutni božićni koncert. Koncert je dogovoren u suradnji sa župnikom Kalinovca preč. Mladenom Gorupićem i pjevačkim zborom Širine. Zbor je otpjevao šest božićnih pjesmi uz pratnju klavijature i vodstvo voditeljice zbora gosp. Sanje Kovačić. U Kalinovcu je gostovalo sedamnaest članova zbora. Zbor je dojmljivo otpjevao svaku pjesmu i za njih izmamljivao od prisutnim mještana veliki pljesak. Domaćini gostujućem zboru nakon nastupa bili su crkveni zborovi; veliki pjevački zbor Sv. Luke, zbor mladih Sv. Luke, te bogoslov Dario Paviša koji je zamjenjivao župnika zbog njegove nemogućnosti prisustvovanja. Za sve prisutne organizirano je druženje uz okrjepu.

Pjevačko društvo Širine čini mješoviti pjevački zbor od 20 članova starosne dobi između dvadeset i pet i sedamdeset i pet godina. Društvo djeluje 5 godina u sklopu KUD-a Širine iz Novog Virja. Predsjednik KUD-a Širine je gosp. Željko Šantić, a voditeljica pjevačkog društva gosp. Sanja Kovačić. U pet godina zbor se naučio pravilno i kvalitetno pjevati, te je imao dosta revijalnih nastupima, smotri i misnih pjevanja. Od većih nastupa, zbor je prošle godine prvi puta bio na revijalnoj županijskoj smotri, a ove godine u šestom mjesecu zbor je bio na županijskoj smotri natjecateljskog karaktera, gdje radi svojeg kratkog postojanja nije postigao uspješan plasman.
Donator KUD-a Širine iz Novog Virja je Općina Novo Virje.
                                                                                                                                                        povratak kronika događaja
 
 
Aktinosti 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010 2011. 2012 2013. 2014. 2015. 2016. 2017. 2018.
  početak stranice POVRATAK iz života župljana