2005.  2006.  2007.  2008.  2009. 2010.   2011. 2012.   2013. 2014. 2015. 2016.  2017. 2018. 2019.
Aktivnosti 2020. 2021. 2022.                      
AKTIVNOSTI 2011.
                 Statistika krštenih, vjenčanih i umrlih kalinovačke župe
                                                       sv. Luke za 2011. g.
Ove godine u kalinovačkoj župi bilo je 23 krštenja od kojeg je kršteno 10 dječaka i 13 djevojčica. Iz drugih župa kršteno je 5 djece; 4 djevojčice i 1 dječak.
Sakramentu prve Pričesti prišlo je 15 prvopričesnika, učenika III. razreda.
Sakrament Svete Potvrde primilo je 23 krizmanika, učenika VIII. razreda
U župi je obavljeno 10 vjenčanja, od kojih je u župi ostalo živjeti 3 para. U drugim župama vjenčano je 6 naših župljana.
Kroz godinu obavljeno je 37 sprovoda; 16 muškaraca i 21 žena; te 6 sprovoda obavljeno je župljanima iz drugih župa: 1 muškarac i 5 žena.
11 pokojnika nije primilo sakrament umirućih.
Kao župna zajednica dijelimo radost sa svima koji su proživjeli radosne događaje tokom godine, svima pak tužnima i ožalošćenima zbog gubitka svojih najdražih molimo utjehu od Gospodina.
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 29. prosinac 2011.
          Blagoslov Općine, zaposlenika Općine i općinskih ureda
Click to enlarge  

POSLANICA SV. PAVLA APOSTOLA EFEŽANIMA:

Zaklinjem vas ja, u služenju Gospodinu: sa svom poniznošću i blagošću, sa strpljivošću živite dostojno poziva kojim ste pozvani! Podnosite jedni druge u ljubavi; trudite se sačuvati jedinstvo Duha svezom mira! Jedno tijelo i jedan Duh - kao što ste i pozvani na jednu nadu svog poziva! Jedan Gospodin! Jedna vjera! Jedan krst! Jedan Bog i Otac sviju, nad svima i po svima i u svima! Riječ Gospodnja.

29. prosinca u vijećnici Općine Kalinovac, župnik, dekan Đurđevačkog dekanata prečasni Mladen Gorupić blagoslovio je Općinu, ustanovu Općine, njene urede i ljude koji u njoj borave i rade. Poslanicu sv. Pavla apostola Efežanima pročitao je zvonar i sakristan Mladen Rogoz, a zaziv blagoslova za 2012. godinu po Bogu, izvoru i počelu svakog blagoslova zazvao je kalinovački župnik. Tom prigodom upućena je molitva za obilje božje milosti svima onima koji u Općini borave i rade, te da im Bog podari zdravlje, postojanu vjeru, nepokolebivu nadu, strpljivu i ustrajnu ljubav, u životu mir, u radu uspjeh, u molitvi postojanost i na kraju život vječni. Na završetku blagoslova, župnik je blagoslovljenom vodom poškropio i tamjanom pokadio prostoriju i u njoj prisutne predstavnike Općine. Blagoslovu Općine nazočili su općinski načelnik Branko Sobota, predsjednik Općinskog vijeća Mirko Kovačev, zamjenik općinskog načelnika Milan Marijan, vijećnici Slavko Rajčić, Franjo Dautanec, Andrija Puhač, te djelatnice, djelatnici i suradnici Općine: Nada Pokrivko, Ana-Marija Mađerić, Milan Fel, Peter Željeznjak, Antun Jurić i Nenad Erdelec.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
 
Kalinovac: prosinac 2011.
                                                          Božić u Kalinovcu
ADVENTSKO VRIJEME
Click to enlarge  

Nizom vjerskih aktivnosti, odricanja, humanitarnih aktivnosti i darivanja obilježeno je predbožićno vrijeme Kalinovčana. U to vrijeme najaktivnije su bile nedjelje došašća u kojima je 04. prosinca obilježen darivanjem djece nadolazeći blagdan svetog Nikole, 11. prosinca na Caritasovu nedjelju volonteri župnog Caritasa u župnoj crkvi sakupljali su za Caritas Varaždinske biskupije (4.000 kn), te u poslijepodnevnim satima sa ostalim crkvenim društvima posjetili bolesne župljane župe, dok je na četvrtu nedjelju došašća u župnoj crkvi održana velika glavna božićna ispovijed župljana na kojoj su ispovijedali svećenici Đurđevačkog dekanata. U radnim danima tjedna, 14. prosinca održana je po obiteljskim kućama božićna ispovijed bolesnika, te u župnoj crkvi nastavljen niz održavanja svakim petkom ispovijedi župljana i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.

BOŽIĆNE AKTIVNOSTI
Prvo Božićno euharistijsko slavlje održano je na Badnjak 24. prosinca sa sv. misom polnoćkom koju je predvodio kalinovački župnik i dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić. Prije sv. mise mladi Kalinovca održali su recitacijsku kratku prigodnu priredbu. Polnoćno euharistijsko slavlje uveličao je veliki crkveni zbor u pratnji na orguljama Mladena Rogoza. Na Božić su održana dva euharistijska slavlja sa tradicionalnom poslijepodnevnom dječjom priredbom, blagoslovom i darivanja djece od strane župnika. Priredba je održana prigodnom recitacijom članica male folklorne radionice KUD-a Grgur Karlovčan: Sare Rončević, Natali Vlašić, Lucije Miklić i Ane Sobota, pod mentorstvom voditeljice grupe Mihaele Lončar. Nakon priredbe održao je božićno euharistijsko slavlje na kojem je župnik dekan preč. Mladen Gorupić zazvao Božji blagoslov na djecu u crkvi, te podijelio djeci od prve godine starosti do srednje škole božićne poklone. Nastavak obilježavanja Božića nastavljen je euharistijskim slavljima na blagdan sv. Stjepana, te primanjem župnika u obiteljske domove radi zaziva božićnog blagoslova na imovinu i obitelj.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
 
Click to enlarge   Zbor mladih: Jelena Fusić, Ana Dautanec, Ana Filjar, Lucija Kovačić, Martina Carek, Ana Rabađija, Matea Miklaušić, Jasmina Carek, Ivan Živko, Igor Filjar, Ivan Peršić, Matej Zvonar, Emina Aurer, Iva Zvonar, Daria Erdec, preč, Mladen Gorupiš, Ivana Matkov
Click to enlarge   Veliki zbor: Katica Goll, Marina Miklić, Mladen Rogoz, Ita Kajba, Ružica Stanić, Ljubica Račan, Ljubica Lugarov, Valentina Dautanec, Marica Markov, Ivanka Brček, Jasminka Miklić
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 11. prosinac 2011.
                            Treća nedjelja došašća - nedjelja Caritasa
Na treću nedjelju došašća - nedjelju Caritasa župni Caritas imao je niz humanitarnih aktivnosti. Sakupljan je novac u župnoj crkvi koji je predan u centralni Caritas u Varaždinu, te isti taj dan volonteri župnog Caritasa posjetili su stare i najpotrebitije župljane u našoj župi. U toj prigodi posjećeno je oko 60 osoba, a u znak pažnje volonteri su im nosili voće kupljeno od novca od prodaje adventskih i božićnih aranžmana, te božićne čestitke koje su izradila djeca sa svojim tetama iz dječjeg vrtića Bubamara Kalinovac. Također je nošeno 8 paketa živežnih namirnica sakupljenih ispod velikog križa župne crkve onim obiteljima za koje je smatrano da im je potrebno. Isto tako dvjema obiteljima dana je odjeća koju su darovali župljani. Svi koji nisu bili posjećeni sada biti će posjećeni drugi puta, a ako netko smatra da mu je potrebna naša pomoć i posjeta neka se slobodno javi župnom Caritasu.
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 04. prosinac 2011.
                              Podjela darova povodom svetog Nikole
Click to enlarge  

U nedjelju 04. prosinca u kalinovačkoj župnoj crkvi Sv. Luke evanđelista, održana je tradicionalna podjela darova povodom blagdana Svetog Nikole. Svečanost je upriličena poldanjom sv. misom koju je predvodio kalinovački župnik, dekan preč. Mladen Gorupić, te kratkim prigodnim igrokazom „DOLAZI NAM SVETI NIKOLA“ kojeg su izvela djeca male dramske skupine KUD-a Grgur Karlovčan pod vodstvom voditeljice Mihaele Lončar. Pjesmom o svetom Nikoli u program su se uključila djeca dječjeg crkvenog zbora sv. Luke pod vodstvom voditeljice zbora Ivane Matkov. Nakon zanimljivog dječjeg programa u crkvu je došao sveti Nikola kojeg je obnašao Matej Zvonar, pjevač u zboru mladih u Kalinovcu. Za ovu podjelu darova, Društvo Sv. Luke, evanđelista i Križarsko društvo osiguralo je 83 dara za svu djecu s područja kalinovačke općine od navršene 1 do 6 godina starosti. U podjeli darova pomagale su Darija Erdec, voditeljica Križarskog društva, pjevačica zbora mladih i članica Marijine legije mladih, te Ljubica Račan, voditeljica Društva Sv. Luke, volonterka Caritasa i voditeljica zbora odraslih. Nakon podjele darova, djeca i roditelji otišli su zadovoljno svojim kućama.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 26. studeni 2011.
                            Dekanatski susret mladih u Kalinovcu
Click to enlarge  

26. studenog u Kalinovcu održan je dekanatski susret mladih Đurđevačkog dekanata s ciljem duhovne obnove za nadolazeće božićne blagdane. Na susretu je sudjelovalo oko 40 mladih iz župe Kalinovca, Đurđevca, Pitomače, Kloštra Podravskog i Kozarevca pod vodstvom predvoditelja misnog slavlja vlč. Nevena Blažona, župnog vikara iz Đurđevca, voditelja priprave za sv. ispovijed vlč. Danijela Hercega, župnog vikara iz Pitomače, te ispovjednika mladih; vlč. Davora Šumandla, kozarevačkog župnika, fra Ivana Širokog, župnika iz Kloštra Podravskog, fra Ivana Petrovića, redovnika iz Kloštra Podravskog i domaćeg župnika preč. Mladena Gorupića. Priprema za sv. ispovijed održana je u župnoj crkvi krunicom koju su vodili mladi u prisutnosti svećenika. Tom prigodom na euharistijskom slavlju i poslije sv. mise mladima je pjevao kalinovački zbor mladih pod vodstvom voditeljice zbora Ivane Matkov. Nakon duhovne obnove uslijedilo je druženje u župnoj kući gdje im je pripremljena okrjepa i osvježenje. Na susretu je sudjelovalo 20 mladih iz Kalinovca.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 23. listopad 2011.
                            Održan susret učenica osnovnih i srednjih škola i
                                     časnih sestara Služavki Malog Isusa
Click to enlarge  

U Kalinovcu u župi Sv. Luke, evanđelista održan je susret časnih sestara Služavki Malog Isusa i učenica osnovnih i srednjih škola s područja Kalinovačke i Budrovačke župe. Susret je održan 22. listopada u prostorijama župnog dvora i župne crkve. Tema susreta bila je „ Od sjemenke do cvijeta“ koja se je kroz obradu primijenila i usporedila i sa ljudskim i vjerskim životom. Učenice su odlično sudjelovale na razmatranju teme, te po grupama predočile preko načinjenih plakata svoja razmišljanja. Nakon edukativnog i tematskog djela druženja, učenice su se radosno okrijepile ručkom i slasticama koji je organizirao preč. Mladen Gorupić. Poslije ručka slijedila je priprema za sv. misu koju je vodio župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja. Na završetku susreta sve sudionice dobile su male poklone i uspomene na ovaj susret s časnim sestrama.

Susret sa učenicama vodile su s. Rebeka iz Zagreba, s. Karmen iz Kloštra Podravskog i s. Valerija iz Pitomače.
Na susretu je sudjelovalo 27 učenica od kojih je 24 bilo iz Kalinovca.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 23. listopad 2011.
                                                          X. župni Križni put
Click to enlarge  

U subotu 23. listopada 2011. god. povodom blagdana Lukova; spomendana zaštitnika župe, održan je općinom Kalinovac X. tradicionalni križni put župe. Križni put počeo je ispred župne crkve u 09:00 sati uvodnom molitvom i održanom prvom postajom križnog puta „Isusa osuđuju na smrt“. Sljedeće postaje održane su pored kapelica i raspela Općine  Kalinovac i mjesta Draganaca; duž kretanja ulicom Kolodvorskom, Grgura Karlovčana, Matije Gupca, zaseoka Molvica i Batinski, te na povratku Dravske ulice. Na križnom putu sudjelovalo je preko 30 sudionika, koji su se na pojedinim etapama smjenjivali. Organizator križnog puta bila je župa Svetog Luke, evanđelista u suradnji Križarskog društva i Društva Sv. Luke, evanđeliste.

Križni put je bio duhovan, dostojanstven i uzorit. Završetak križnog puta bio je u 15,30 sati, sa završnom svetom misom u župnoj crkvi koju je vodio župnik preč. Mladen Gorupić.
Na mnogim mjestima, sudionike križnog puta dočekali su mještani sa osvježenjem i okrepom.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Autor fotografija: Miroslav Pokrivko
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 18. listopad 2011.
                 Koncelebrirano misno slavlje u crkvi Sv. Luke, evanđelista
Click to enlarge  

U utorak 18. listopada župa Sv. Luke, evanđelista, svečano je proslavila spomendan svojeg nebeskog zaštitnika sv. Luke, evanđeliste. Glavna euharistijska svečanost održana je u istoimenoj župnoj crkvi u prisutnosti mnogih vjernika Kalinovca i okolnih mjesta. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je naš ovogodišnji mladomisnik, kutinski vikar vlč. Dario Paviša, u zajedništvu kutinskog župnika vlč. Dragutina Papića i virovskog župnika vlč. Ivice Bačanina, te svećenika iz Đurđevačkog dekanata: ferdinandovačkog župnika vlč. Daroslava Benjaka, župnika iz Novog Virja vlč. Krunoslava Milovca, župnog vikara iz Kloštra Podravskog fra Tomislava Kere, župnika iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslava Kefelje, vikara iz Đurđevca vlč. Nevena Blažona, vikara iz Pitomače vlč. Danijela Hercega i dekana Đurđevačkog dekanata i župnika Kalinovca preč. Mladena Gorupića. Na ovoj svečanoj prigodi prisustvovali su i ispovijedali pitomački župnik vlč. Ivica Puškadija, đurđevački župnik vlč. Ozren Bizek, te kozarevački župnik vlč. Davor Šumandl. U Službi riječi Evanđelje po svetom Luki navijestio je vlč. Dragutin Papić, a homiliju misnog slavlja po nadahnuću sv. Luke, evanđelista propovijedao je mladomisnik vlč. Dario Paviša. Cijelo misno slavlje uveličao je veliki crkveni zbor pod vodstvom orguljaša i zvonara Mladena Rogoza.

Prije završetka misnog slavlja kalinovački župnik preč. Mladen Gorupić zahvalio je svim svećenicima i sudionicima ove blagdanske euharistije na njihovom odazivu, te svim onima koji su na bilo koji način pridonijeli svečanosti ove proslave.
Poslije misnog slavlja za sve svećenike, župne vijećnike, općinske vlasti, obrtnike – izvođače radova, uzvanike i goste priređen je svečani ručak i druženje u prostoru župne kuće.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 04. rujan 2011.
         Župljani Kutine i Kutinske Slatine posjetili su župu Kalinovac
Click to enlarge  

U nedjelju, 4. rujna 2011. godine u popodnevnim satima,  župljani župe Blažene Djevice Marije Snježne iz Kutine i župe Blaženog kardinala Alojzija Stepinca iz Kutinske Slatine, u kojima naš domaći sin vlč. gosp. Dario Paviša vrši službu župnog vikara, pohodili su našu župu. Taj dan su župljani Kutine i Kutinske Slatine hodočastili u ludbreško proštenište Predragocjene Krvi Kristove na kojem je održana proslava 600 godina ludbreškog čuda. Euharistijsko slavlje predvodio je papin legat kardinal Josef Tomko. Vračajući se s ove velike proslave župljani Kutine i Kutinske Slatine s dva autobusa došli su pohoditi rodnu župu svojeg župnog vikara.  Župa Kalinovac dočekala ih je svečanom zvonjavom Kalinovačkih zvona, kako se od davnina dočekuju hodočasnici. Hodočasnici su u procesi predvođeni vlč. Dariom ušli u župnu crkvu Svetoga Luke praćeni zvucima orgulja. O poviješću mjesta i župe s naglaskom na župnu crkvu, drage hodočasnike upoznao je profesor Tomislav Franjić, župni vijećnik. Nakon njegovih riječi dobrodošlice izrečene u ime preč. Mladena Gorupića, župnika i povijesno duhovnog upoznavanja sa župom hodočasnici su otpijevali nekoliko marijanskih pjesama i pjesmu posvećenoj Majci Božjoj Snježnoj čiji god obilježava i župa Kalinovac. U crkvi se vlč. Dario Paviša svima zahvalio; hodočasnicima što su željeli pohoditi njegovo mjesto, te župniku sa suradnicima i svojoj obitelji koji su svi zajedno pripremili domjenak za drage goste iz Moslavine.  Nakon domjenka u sjenici župnog dvora, zahvalnu riječ u ime hodočasnika domaćinima je uputio Dragutin Pasarić, predsjednik kutinskog Ogranka Matice Hrvatske. U svom govoru gosp. Pasarić se nadovezao na izlaganje profesora Tomislava Franjića o poveznicama Podravskog i Kutinskog kraja, te istaknuo još neke zanimljive poveznice za koje Kalinovčani nisu znali. Nakon lijepog druženja hodočasnici su posjetili i obiteljsku kuću vlč. Daria gdje su ih dočekali njegovi roditelji sa sestrom i  njezinim suprugom. U predvečernjim satima hodočasnici iz Moslavine krenuli su preko Bilogore autobusima kući.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 03. rujan 2011.
                 Župno klečanje i Dan bolesnih, starijih i nemoćnih osoba
Click to enlarge  

U Kalinovcu 3. rujna 2010. godine na spomendan pape sv. Grgura svečano je proslavljeno Župno klečanje i Dan bolesnih, nemoćnih i starijih osoba u župi. Ovo je u Kalinovcu šesto obilježavanje Dana bolesnih i nemoćnih osoba koje crkva organizira preko župnog Caritasa, prezidija Marijine legije Majke Brze Pomoći i Društva sv. Luke pod vodstvom duhovnika župe prečasnog Mladena Gorupića. Svojom angažiranošću ove godine društvima se priključila i novoosnovana Marijina legija mladih „Kraljica anđela“. Župno klanjanje počelo je u crkvi Sv. Luke, evanđelista u 9 sati izlaganjem Presvetog Oltarskog Sakramenta, a nastavljeno kroz cijeli dan bdijenjem pred Presvetim i molitvom krunice za potrebe naše župe koju su vodili članovi Marijine legije. Prvi središnji dio svečanosti označen je koncelebriranim misnim slavljem u 11:00 sati koje je predvodio i propovijedao virovski župnik vlč. Ivica Bačani u zajedništvu ferdinandovačkog župnika vlč. Daroslava Benjaka, pitomačkog župnika i vikara vlč. Ivice Puškadije i vlč. Danijela Hercega, te dekana Đurđevačkog dekanata našeg župnika preč. Mladena Gorupića. Tom prigodom ispovijedali su vlč. Krunoslav Kefelja, župnik iz Podravskih Sesveta i TOR Ivan Široki, župnik iz Kloštra Podravskog.

Drugi dio svečanosti; Dan bolesnih, nemoćnih i starijih osoba počeo je u 15:00 sati sa ispoviješću i bolesničkim pomazanjem bolesnih, nemoćnih i starijih župljana, te svetom misom koju je vodio domaći župnik preč. Mladen Gorupić. Na kraju misnog slavlja održana je završna molitva župnog klanjanja na kojoj je Presveti Oltarski Sakrament pohranjen u svetohranište. Nakon misnog slavlja sve bolesne, nemoćne i starije osobe bile su pozvane na druženje, okrjepu i osvježenje u dvoranu župne kuće na koju se odazvalo oko četrdeset župljana. Za starije sudionike ove svečanosti koji nisu imali kako doći, bio je organiziran prijevoz preko crkvenih društava.
Svi sudionici ove duhovne okrijepe bili su zadovoljni ovom akcijom.
Kolače, osvježenje i okrjepu donirali su članovi župnog Caritasa, Marijine legije i Društva sv. Luke.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 02.-04. kolovoz 2011.
               Sekundicije - svete mise koje je predvodio vlč. Dario Paviša
Click to enlarge  

Mladomisničko euharistijsko slavlje mladomisnik Dario Paviša predvodio je u rodnoj župi Sv. Luke, ev. u Kalinovcu 5. kolovoza 2011,  na blagdan Gospe Snježne i Dan domovinske zahvalnosti, te obilježavanja 130. godina postojanja župe Kalinovac. Već istoga dana u prigodi obilježavanja 130. godina odvajanja župe Kalinovac od matične župe sv. Jurja i mladomisničke svečanosti u hotelu Picok, vlč. Dario Paviša predvodio je u 19 sati euharistijsko slavlje u crkvi sv. Jurja za župljane grada Đurđevca i okolnih mjesta. Na svetoj misi koncelebrirali su uz mladomisnika, vlč Neven Blažon, župni vikar u Đurđevcu kao domaćin koji je uputio pozdravnu riječ prije mise i zahvalu nakon mise, zatim Davor Šumandl prošlogodišnji mladomisnik rodom iz Virja na službi župnog vikara u Ivancu, od devetog mjeseca ove godine imenovan je župnikom u Kozarevcu, zatim mr. sc. vlč. Ivan Grbešić od devetog mjeseca duhovnik u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati u Zagrebu, vlč. Darko Rogina, župni vikar u Kutini kojega će od devetog mjeseca naslijediti mladomisnik Dario Paviša i vlč. Ivica Cujzek, mladomisnik iz Lepoglave od devetog mjeseca župni vikar u Ivancu. Uz svećenike koncelebrante ispovijedali su i dvojica mladomisnika Dragutin Gereci rodom iz Laza, budući župni vikar u Karlovcu i Josip Horvat mladomisnik iz Donje Šemnice župa Mihovljani, župni vikar u dvije župe u Zagrebu Vrbani i Ljubljanica - Voltino. Na kraju mise mladomisnici vlč. Dario Paviša, vlč. Ivica Cujzek i vlč. Josip Horvat podijelili su pojedinačni mladomisnički blagoslov.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
-  Drugo koncelebrirano misno slavlje mladomisnik Dario Paviša predvodio je 6. kolovoza u 11 sati u župnoj crkve Uznesenja BDM u Budrovcu prigodom župnog klečanja i blagdana Preobraženja Gospodnjega. Na misi je propovijedao vlč. Neven Blažon, župni vikar iz Đurđevca. Uz predsedatelja slavlja i propovjednika na misi su koncelebrirali fra. Tomislav Kero, TOR na službi u Kloštru Podravskom, vlč. Krunoslav Kefelja, župnik u Podravskim Sesvetama i preč. Mladen Gorupić, dekan i župnik domaćin. Nakon Euharistijskog slavlja mladomisnik je podijelio pojedinačni mladomisnički blagoslov.
 
Click to enlarge  

-  Treće i četvrto koncelebrirano misno slavlje mladomisnik Dario Paviša predvodio je u nedjelju 7. kolovoza u rodnoj župi Sv. Luke, ev. u Kalinovcu u 8:30 i 11 sati. Na misama je propovijedao domaći župnik preč. Mladen Gorupić. Na kraju svake mise mladomisnik se zahvalio cijeloj župi na velikoj pomoći kod organizacije trodnevnice i same mlade mise kao i na samom dolasku na mladu misu, te za dar koji mu je župa darovala, mladomisnički kalež.

- Isti dan u 10 sati vlč. Dario Paviša predvodio i propovijedao je misu na Peskima, odakle je rodom mladomisnikova mama, te na kraju podijelio mladomisnički blagoslov u kapeli sv. Valentina.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
 
- Boraveći od 7. do 13. kolovoza u župi Starigrad Paklenica i Solinama kod Zadra mladomisnik Dario Paviša je i tamo slavio svetu misu i podijelio mladomisnički blagoslov.
 
Click to enlarge  

- U nedjelju 14. kolovoza mladomisnik Dario Paviša sudjelovao je u Zagrebu u samostanu na Kraljevcu kod sestara Služavki maloga Isusa u svetoj misi i obredu polaganja redovničkih zavjeta; privremenih na godinu dana i vječnih te oblačenju redovničkog odijela sestre Marte Vunak rodom iz Pitomače. Misu i obrede je predvodio mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački u zajedništvu s desetak svećenika.

 
-Navečer u 17 sati vlč. Dario Paviša predvodio je svetu misu i propovijedao te podijelio mladomisnički blagoslov u filijalnoj crkvi u Prugovcu koja pripada župi Kloštar Podravski. Na početku mise pozdravio ga je domaćina, župnik fra. Ivan Široki, TOR, koji mu je zahvalio na dolasku. Mladomisnik je vezan rodbinski uz mjesto Prugovac te je još kao mali odlazio tamo na proštenja i svete mise.
 
- Na blagdan Velike Gospe vlč. Dario Paviša predvodio je svečano euharistijsko slavlje i propovijedao te podijelio mladomisnički blagoslov u župi Uznesenja BDM u Budrovcu, pred mnoštvom vjernika uz koncelebraciju svećenika iz đurđevačkog dekanata. Mladomisnik se zahvalio i svim župljanima župe Budrovac na molitvenoj pratnji i svakoj podršci koju mu pružaju na njegovom putu.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
-16. kolovoza mladomisnika je imao svetu misu i podijelio mladomisnički blagoslov u Batinskama i19. kolovoza na Molivicama.
 

- 18. kolovoza mladomisnik je boravio u župi Gospe Snježne u Kutini gdje se je susreo s župnikom vlč. Dragutinom Papićem i dosadašnjim župnim vikarom u Kutini i Kutinskoj Slatini vlč. Darkom Roginom rodom iz Zeline. Također se je susreo i s časnim sestrama koje tamo djeluju, a to su sestre Klanjateljice Krvi Kristovete. Nakon posjeta i upoznavanja s još  nekoliko župnikovih suradnika, župni vikar vlč. Darko proveo je vlč. Daria cijelim teritorijem koji obuhvaćaju te dvije župe. U 18 sati mladomisnik Dario sudjelovao je u kapeli Svete Jelene u Brinjanima (filijala) na proštenjarskoj svetoj misi koju je predvodio vlč. Kos uz koncelebraciju župnika!

 
- 20. kolovoza mladomisnik je predvodio svetu misu, propovijedao i podijelio mladomisnički blagoslov  u samostanu časnih sestara Služavki Maloga Isusa u Kloštru Podravskom u kapelici Sv. Josipa.
 
- Mladomisnik vlč. Dario Paviša mijenja domaćeg župnika preč. Mladena Gorupića u župi Kalinovac i Budrovac do 26. kolovoza, nakon kojeg će datuma mladomisnik otići na novu službu župnog vikara u župu Gospe Snježne u Kutinu i župu Blaženog Alojzija Stepinca u Kutinsku Slatinu.
 
-Za to vrijeme mladomisnik vlč. Paviša  predvodio je svetu misu, propovijedao i podijelio mladomisnički blagoslov u Sirovoj Kataleni u kapeli sv. Katarine i Čepelovcu u kapeli sv. Elizabete.
 
      U svome prvom dekretu vlč. Paviša vidi veliku Božju providnost jer odlazi u Kutinu u župu koja je posvećena Gospi Snježnoj, na čiji je blagdan mladomisnik Dario imao svoju mladu misu. Uz župi Kutina vlč. Paviša biti će i župni vikar u župi Kutinska Slatina, koja je posvećena blaženom Alojziju Stepincu, velikom zagovaratelju svećenika.
 
Sisački biskup mons. Vlado Košić, u čijoj se biskupiji i nalazi župa Kutina i Kutinska slatina, nije stran mladomisniku, budući da ga je susretao kao porfesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a isto tako niti Kalinovac nije nepoznat mons. Vladi Košiću, jer je on nekoliko puta bio u kalinovačkoj župi zahvaljujući prof. Ivanu Golubu. Tako da mladomisnik Dario Paviša iako odlazi na službu u drugu biskupiju, susretati će se s poznatim svećenicima.
 
Iz mladenačkog života
Na blagoslovu obitelji i obiteljske kuće petogodišnji Dario vidio je kako svećenik nešto dobiva, pa je on nakon odlaska svećenika uzeo staro zvonce i prošao po kućama svoje ulice. Kad je došao ljudima u kuću, pitali su ga „kaj si došel“, a on im je odgovarao „po novce kak i župnik“. Raspoloženi ljudi davali su mu novac. No na kraju petogodišnji Dario u sada u pratnji sestre morao je sve vratiti.
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 02.-04. kolovoz 2011.
                                   Mlada misa velečasnog Daria Paviše
Click to enlarge  

U petak 05. kolovoza na blagdan Gospe Snježne i državni praznik Dan domovinske zahvalnosti održana je u Kalinovcu mlada misa i velebna mladomisnička svečanost velečasnog Daria Paviše. Mlada misa održana je o 130. obljetnici osnutka kalinovačke župe sv. Luke, evanđelista i 39 godina od zadnjeg kalinovačkog mladomisničkog slavlja prof. dr. sc. Đure Zalara, rektora crkve sv. Martina u Zagrebu.

 
Click to enlarge  

Svečanost je započela u obiteljskom domu velečasnog Daria Paviše odakle je nakon kratkog programa i roditeljskog blagoslova mame Slavice rođ. Haraminec i tate Mate Paviše, mladomisnik krenuo procesijom prema župnoj crkvi. Uz roditelje, mladomisnika su ispratili sestra Danijela sa suprugom Brankom Vrabčević, nečaci Antonio i Lorena, krsni kumovi Marija i Ivan Pavlović, krizmani kum Radovan List, te daljnja rodbina i prijatelji. Mladomisnička procesija bila je formirana od župnih vijećnika, općinskih vijećnika, barjaka, članova VZO-Kalinovac, puhačkog orkestra, djece - nosioca darova, KUD-a Grgur Karlovčan, velikog župnog zbora, dječjeg župnog zbora, zbora mladih, ministranata, bogoslova, svećenika, đakona, mladomisnika vlč. Daria Paviše sa roditeljima i rodbinom, te svih ostalih vjernika iz župe i okolice. Cijelim putem kretanja procesije Dravskom ulicom, put je bio okićen zelenim vijencem bršljana podignutog na rasvjetne stupove. Dolaskom procesije do župne crkve, sudionici su se smjestili na uređen prostor novoformiranog parka u centru Kalinovca, zelenu površinu i kolnik sjeverne obilaznice crkve.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Mladomisničko euharistijsko slavlje počelo je procesijom prezbitera misnog slavlja iz župnog dvora do formiranog svetišta u sjeni sjeverne strani crkve i zvonika. Na euharistijskom slavlju sudjelovalo je oko 30-tak svećenika pristiglih iz Đurđevačkog, Virovskog i okolnih dekanata, Lepoglave, Bednje, Zagreba, te rodnih mjesta mladomisničkih školskih prijatelja. Od domaćih sinova na euharistiji su suslavili prof. dr. sc. Đuro Zalar, rektor crkve sv. Martina u Zagrebu i msgr. akademik prof. emeritus dr. Ivan Golub. Od mladomisničkih mentora suslavili su župnik preč. Mladen Gorupić, mr. sc. Milan Pušec, duhovnik u nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu i župnik Lepoglave preč. Andrija Kišićek. Od školskih prijatelja mladomisnika suslavili su mladomisnici: vlč. Dragutin Gereci iz Laza Bistričkog, vlč. Josip Horvat iz Šemnice Donje župa Mihovljani, vlč. Tomislav Hačko iz župe Kustošija iz Zagreba, vlč. Slavko Ivoš mladomisnik iz Zadra, te asistirali đakon Petar Mlakar iz župe sv. Nikole iz Varaždina, đakon Renato Belčić iz Zagreba, bogoslovi: Miroslav Galinec, Goran Bužak, Mijo Posavec, Tomislav Barusić, Marko Štefanec, apsolvent Ivan Bingula iz Jaske, apsolvent Vladimir Kerečeni rodom iz Draganaca i bogoslov iz Podravskih Sesveta Marijan Kovačić, ...
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Na početku misnog slavlja uvodom u euharistiju prisutnima se obratio kalinovački župnik preč. Mladen Gorupić, posebno naglasivši mladomisnikovo geslo Ne bojte se iz Lukina evanđelja. Na euharistiji prvo i drugo čitanje čitale su Ana Rabađija i Branko Vrabčević. Evanđelje po sv. Luki navijestio je đakon Petar Mlakar iz župe sv. Nikole iz Varaždina. Propovijedao je mr. sc. Milan Pušec. Vjerovanje je otpjevao bogoslov Ivan Bingula. Molitvu vjernika pročitali su: Danijela-Paviša Vrabčević, Ivana Biruš, Vlado Sobota, Mateja Pokrivko, Zoran Erdec, Anita Jurić, Martina Pavlović, Sestra Karmen i Dalibor Rabađija. Prinos misnih darova u procesiji prinijeli su župni vijećnici, obitelj Dautanec koja ima sedmero djece, ministranti, župni viječnici, te mladomisnikova sestra sa svojim suprugom. Zahvale mladomisniku su prenijeli: u ime ministranata Ivan Zvonar i Josipa Gol, u ime Marijine Legije Monika Brček, u ime mladih i križara Darija Erdec, u ime župnog vijeća i svih ostalih društava i zborova Tomislav Franjić, u ime župe Lepoglave prečasni Andrija Kišićek, u ime škole ravnateljica Mirjana Bazijanec, u ime KUD-a Branko Sobota, u ime Općine Kalinovac predsjednik Općinskog vijeća Mirko Kovačev.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Na završetku popričesnih zahvala, mladomisnik vlč. Dario Paviša zahvalio se svim prisutnima na svemu pruženom, učinjenom i darovanom kroz cijelo školovanje i za mladu misu.
 
Euharistijsko slavlje završilo je zajedničkim mladomisničkim blagoslovom.
 
Na mladomisničkom euharistijskom slavlju prisustvovalo je oko 1.500 vjernika među kojima je bilo veliki broj vjernika pristiglih iz šireg okruga Đurđevačkog područja, župe Lepoglave i rodnih mjesta mladomisnikovih prijatelja i rodbine.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
autori fotografija: Nenad Erdelec i Miroslav Pokrivko
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 02.-04. kolovoz 2011.
                    TRODNEVNA DUHOVNA OBNOVA I SPOMEN OBILJEŽJE O 
                                          130. GODINA ŽUPE KALINOVAC
Click to enlarge  

Ove godine u Kalinovcu u 130. obljetnici osnutka kalinovačke župe sv. Luke, evanđelista, održana je trodnevna duhovna obnova župe, otkrivanje spomenika u spomen obilježja 130. godina postojanja župe Sv. Luke, evanđelista i dušobrižništva kalinovačkih župnika i kalinovačkih domaćih svećenika i duhovnika, te promocija brošure u spomen 130. godina župe Kalinovac, te velebna svečanost mlade mise kalinovačkog mladomisnika Daria Paviše. Svečanost je započela 02. kolovoza u utorak duhovnom trodnevnicom koju je prvi dan predvodio mr. sc. Damjan Koren, pročelnik ureda za mlade i katehetskog ureda Varaždinske biskupije u zajedništvu prof. dr. sc. Đure Zalara, rektora crkve sv. Martina u Zagrebu i mladomisnika velečasnog Darija Paviše i asistenciju lektora bogoslova 3. godine iz Podravskih Sesveta Marijana Kovačića. Na misi su ispovijedali župnik preč. Mladen Gorupić, mr. sc. Milan Pušec, duhovnik u nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu i prof. Đuro Zalar.

Cijelo misno slavlje uveličao je zbor mladih župe Kalinovac pod vodstvom voditeljice zbora Ivane Matkov iz Đurđevca.
Na kraju misnog slavlja mr. sc. Damjan Koren blagoslovio je misno ruho i posuđe za mladu misu.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Drugi dan duhovne obnove predvodio je domaći kalinovački sin msgr. akademik prof. emeritus dr. Ivan Golub u zajedništvu velečasnog Daria Paviše i asistenciju lektora bogoslova 3. godine bogoslovije iz Podravskih Sesveta Marijana Kovačića. Ispovijedali su župnik preč. Mladen Gorupić, župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja i prof. Đuro Zalar. Cijelo misno slavlje uveličalo je pjevačko društvo Ferdinand iz Ferdinandovca. Nakon euharistijskog slavlja, ispred župne crkve mještani i mladomisnik vlč. Paviša otplesali su nekoliko plesova.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Treći dan duhovne obnove predvodio je domaći kalinovački sin: prof. dr. sc. Đuro Zalar, rektor crkve Sv. Martina u Zagrebu u zajedništvu msgr. akademika prof. emeritus dr. Ivana Goluba i mladomisnika velečasnog Daria Paviše. Na euharistijskom slavlju asistirali su bogoslov 3. godine bogoslovije iz Podravskih Sesveta Marijan Kovačić i apsolvent Ivan Munđar iz župe Podturen iz Međimurja, te ispovijedali župnik preč. Mladen Gorupić, župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja, te prof. Đuro Zalar. Cijelo misno slavlje uveličao je pjesmom pjevački zbor župe Đurđevac.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Nakon euharistijskog slavlja, svečano je otkriven ispred crkve spomenik obilježja 130. godina postojanja župe Sv. Luke, evanđelista, dušobrižništva vrijednih kalinovačkih župnika i kalinovačkih domaćih svećenika i duhovnika koji su naveliko pomagali i promovirali kalinovačku župu.
Glavno obilježje spomenika je brončani preoblikovani odljevak drvene skulpture darovane za uspomenu na mladu misu velečasnom Dariu Paviši, autorice samouke kiparice Ljubice Matulec iz Molvica. Preoblikovani odljevak skulpture golubice na knjizi sa umetnutim upisom kalinovačkih župnika i svećenika od osnutka župe, pa sve do danas, dala je izraditi Općina Kalinovac u ljevaonici umjetnina Ujević u Zagrebu, a ostali dio spomenika pomogli su izraditi donatori.
U podnožju spomenika nalazi se vijenac od starog kamena zagrebačke katedrale, koji ima simboličnu poveznicu s osnutkom kalinovačke župe prije 130 godina. Te iste godine Zagreb je pogodio veliki potres, nakon kojeg je osnivač i jedno vrijeme kolator kalinovačke župe nadbiskup i kardinal Josip Mihalović obnovio zagrebačku katedralu od oštećenja kamenom koji je ovom prigodom postavljen u podnožje spomenika koji obilježava 130. godina vremena od tih događaja.
U toj prigodi na svečanosti otvaranja prisutnima su se obratili prigodnim riječima voditelj svečanosti, župni vijećnik i član odbora za društvene djelatnosti i šport Općine Kalinovac Tomislav Franjić, načelnik Općine Kalinovca Branko Sobota, domaći sin dožupan Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, te dekan Đurđevačkog dekanata, kalinovački župnik prečasni Mladen Gorupić koji je nakon otkrivanja i blagoslovio spomenik. Uz župnika na svečanosti su nazočili domaći sinovi svećenici msgr. prof. Ivan Golub, prof. dr. sc. Đuro Zalar i vlč. Dario Paviša.
Na kraju svečanosti promovirana je i podijeljena župljanima brošura „130. godina župe sv. Luke ev. Kalinovac“ u koja sadrži životopise svih kalinovačkih župnika, privremenih upravitelja župe, te domaćih svećenika i redovnika iz župe.
Inicijator i realizator podizanja spomenika i tiskanja brošure bio je mladomisnik velečasni Dario Paviša.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 23. lipanj 2011.
                                   MLADOMISNIK VLČ. DARIO PAVIŠA
Click to enlarge  

Vlč. Dario Paviša rođen je 2. travnja 1986. godine u Koprivnici. Sakramente kršćanske inicijacije primio je u župi Svetoga Luke, evanđelista u Kalinovcu. Nakon završene osnovne škole u Kalinovcu 2001. g, završio je 2005. g. srednju ekonomsku školu u Koprivnici, a zatim 2010. g. Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Nakon završenog fakulteta, 28. studenoga 2010. g. u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM polaganjem ruku mons. Josipa Mrzljaka, varaždinskog biskupa primio je sveti red đakonata, te  26. svibnja 2011. g. sveti red svećeništva. Đakonski praktikum uz pohađanje studijskog djela đakonske pastoralne godine vršio je u župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi.

 
SVEĆENIČKO REĐENJU U VARAŽDINU
Click to enlarge  

26. lipnja 2011. g. u 17 sati u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM održano je svećeničko ređenje đakona Varaždinske biskupije. Na svečanosti je zaređeno troje đakona koji su zajedno primili đakonački sveti red po rukama varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka 28. studenog 2010. godine. Jedan od trojice ređenika je naš domaći sin Dario Paviša, koji je do sada đakonsku službu vršio u župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi. Ostala dvojica novozaređenih svećenika su Ivica Cujzek rodom iz Lepoglave i Hrvoje Damiš rodom iz Mačkovca pokraj Čakovca. Svetu misu i obred ređenja predvodio je mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski u zajedništvu svećenika varaždinske biskupije, svećenika prijatelja ređenika i svećenika ovogodišnjih mladomisnika. Iz Kalinovca na svetoj misi su suslavili naš župnik i dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić, naši domaći sinovi msgr. akademik prof. emeritus dr. Ivan Golub i prof. dr. sc. Đuro Zalar, rektor crkve sv. Martina u Zagrebu. Na misi ređenja bio je i prijašnji kalinovački župnik, a sada župnik Nedelišća vlč. Nikola Samodol. U toj svečanoj prigodi na svetoj misi zaređen je za đakona bogoslov Petar Mlakar, rodom iz Varaždina, župe Sv. Nikole, biskupa.

Varaždinska katedrala je i za ovaj svečani i radosni događaj biskupije, bila ispunjena brojnim vjernicima iz rodnih župa ređenika, među kojima su bili i brojni Kalinovčani pristigli u katedralu organiziranim autobusom ili vlastitim prijevozom.
Click to enlarge  

Uspješnim ostvarenjem dolaska na početak svog novog životnog puta, naš Mladomisnik Dario Paviša, svima od srca zahvaljuje što su i ovog puta njegovi mještani bili uz njega i njegovu obitelj, te mu tako pružili podršku u činu primanja svetog reda svećeništva. Velečasni Dario pripremajući se za svoju mladu misu nestrpljivo očekuje i svoj dekret za novu župu, pa ga i ovim putem preporučujemo u Vaše molitve kao i tamošnje župljane koji će mu biti povjereni. Mlada misa mladomisnika Daria Paviše biti će u Kalinovcu 05. kolovoza na veliko kalinovačko proštenje Gospe Snježne. 

 
MLADA MISA – DAR ZA 130. GODINA ŽUPE KALINVAC
Ove godine Bog je župu Sv. Luke, evanđelista obilno blagoslovio u 130. godišnjici njezina uspostavljenja, mladom misom koja je zadnja održana prije 49 godina; odnosno godine 1972. od prof. dr. sc. Đure Zalara, rektora crkve Sv. Martina u Zagrebu.
 
130. godina župe i mlada misa (od 2. - 5. kolovoza 2011.)
Click to enlarge  

Uz onu dalju duhovnu pripravu u našoj župi koja traje tjednim klanjanjima i ispovijedima petkom i svakodnevnom molitvom za našu župu i posebno za duhovna zvanja, neposredna priprema za ovo lijepo slavlje u našoj župi biti će trodnevnica od 2.-4. kolovoza. Svete mise sa prigodnim programom biti će svaku večer u 18. sati znači, 2. kolovoza (utorak), 3. kolovoza (srijeda) i 4. kolovoza (četvrtak). U četvrtak, 4. kolovoza, na blagdan župnika Arškog otkriti će se ispred crkve spomenik prigodom 130 godišnjice župe o kojem ćemo više pisati u idućem broju župnog lista za župni blagdan Lukova. Neradni dan 5. kolovoza 2011. godine, na blagdan Gospe Snježne i Dan domovinske zahvalnosti, u petak održat će se mlada misa.

Od 9 sati ujutro svi su pozvani da dođu u mladomisnikov rodni dom u Dravskoj 38 (na Ledinam). U 10 sati započinje program u mladomisnikovom domu i roditeljski blagoslov te kreće procesija prema župnoj crkvi. Slavlje svete mise započinje nakon procesije u 11 sati pokraj crkve s gornjanske strane.
Nakon svete mise biti će mala okrjepa za sve koji će biti na misi.
Pozivamo sve naše župljane da se uključe u ova slavlja kroz dolazak na trodnevnice, a posebno na sam dan mlade mise, te da pozovu i svoju rod-binu, prijatelje i znance i iz drugih župa, kako bi smo zahvaljivali i slavili Gospodina u zajedništvu, posebno moleći zagovor Gospe Snježne.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
- autorica fotografija Jasminka Bakoš-Kocijan (urednica web stranica Varaždinske biskupije)
 
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 23. lipanj 2011.
              Procesijom i misnim slavljima proslavljen blagdan Tijelova
Click to enlarge  

U četvrtak 23. lipnja euharistijskim slavljima i Tijelovskom procesijom proslavljen je u Kalinovcu blagdan Tijelova. Euharistijska  slavlja u župnoj crkvi predvodio je kalinovački župnik, dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić u zajedništvu domaćeg sina vlč. prof. dr. sc. Đure Zalara, rektora crkve Sv. Martina u Zagrebu na jutarnjem euharistijskom slavlju i u zajedništvu đakona Daria Paviše na velikom procesijskom euharistijskom slavlju. Oba dva euharistijska slavlja uveličao je veliki crkveni zbor pod vodstvom i u pratnji orguljaša Mladena Rogoza. Tijelovska procesija hodočastila je ove godine ulicom Stjepana Radića (Brezovicom).  Procesija se sastojala od muškaraca, mladeži, djece, ministranata, prvopričesnika, žena, nositelja baldahina, nosioca monstrance i procesijskog križa. Neogotičku monstrancu dara Ivana Lackovića-Croate sa izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom nosio je u sjeni baldahina župnik preč. Mladen Gorupić. Čast službe nošenja baldahina iznad Presvetog dobili su aktivni članovi crkvenih društva Đuro Dautanec, Ivan Peršić, Željko Gelo i Mirko Miklić. Sag od ružinih latica ispred baldahina posipali su po cesti prvopričesnici i djevojčice u bijelim haljinama. Prva sjenica u ulici bila je postavljena ispred obiteljske kuće C. Vucikuja, druga ispred obiteljske kuće M. Kovačeva, treća ispred obiteljske kuće P. Mileka i posljednja četvrta ispred obiteljske kuće A. Golubića.  Pri svakoj postavljenoj sjenici župnik je položio izloženi Presveti Oltarski Sakrament na njezin oltarski stol, te održao uz pomoć čitaća molitve i čitanja u čast Izloženog. Osim postavljenih sjenicama, za ovu svečanost procesije bila je u vjerničkom i tradicionalnom duhu ukrašena i obiteljska  kuća vlč. prof. Đure Zalara.

Procesija je završila u mjesnom crkvi izlaganjem i klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
 
Pitomača: 28. svibanj 2011.
              Župa Kalinovac sudjelovala u Pitomači na godišnjem susretu
                           Prijatelja Malog Isusa Zagrebačke provincije
Click to enlarge  

U župi Svetog Vida, mučenika u Pitomači 28. svibnja 2011. godine održan je pod geslom „Imaj srce“ godišnji susret Prijatelja Malog Isusa s područja Zagrebačke provincije. Na susret se odazvala i župa Kalinovac sa svojim crkvenim dječjim zborom svetim Lukom pod vodstvom sestre Karmen članice sestara Družbe služavki Malog Isusa koje su organizirale ovo druženje. Zbor je nosio transparent župe Kalinovac i time prezentirao župnu zajednicu. Susret je započeo okupljanjem vjernika i članova Družbe malog Isusa ispred župne kuće gdje je formirana procesija prezbitera misnog slavlja i vjernika za svečanost u mjesnoj crkvi Sv. Vida mučenika. Prije euharistijskog slavlja u crkvi je bio predstavljen Statut Prijatelja Malog Isusa tiskan ove godine u obliku knjižice  za sve njihove članove. Euharistijsko slavlje predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu svećenika pristiglih skupina, svećenika Đurđevačkog dekanata i župnika Pitomače vlč. Ivice Puškadije. Nakon homilije oca biskupa mons. Mrzljaka, skupine u kojima djeluju sestre Službe Malog Isusa prinijele su misne darove među kojima i župa Kalinovac koja je tom prigodom prinijela srce i novčani prilog za potrebite.

Click to enlarge  

Na kraju euharistijskog slavlja otac biskup priopćio je vjernicima da se rado odazvao na ovaj susret Prijatelja Maloga Isusa, jer ove godine slavi 60-ti jubilej svoje Prve Pričesti za koju ga je pripremala jedna njihova sestra, časna majka Akvilina Paviša rodom iz župe Kalinovac, Podravka koja je bila u Krašiću sa sestrama za vrijeme dok je tamo boravio blaženi Alojzije Stepinac. Razlog zašto se rado odazvao na ovaj susret ovdje bio je što sestre i danas njeguju uspomenu na taj boravak sa blaženim Alojzijom Stepincom.

Click to enlarge  

Drugi dio druženja duhovno rekreativnog programa održan je u kino-dvorani Pitomače gdje su djeca i mladi pristiglih skupina izveli niz pjesama, recitacija, recitala i skečeva na temu „Imaj srce“. Na tom djelu druženja dječji zbor Sv. Luka izveo je pjesmu Isuse prijatelju naš pod vodstvom sestre Karmen i pratnji orguljaša Mladena Rogoza. Na nastupu je sudjelovalo svih pristiglih 10 skupina iz Zagrebačke provincije. Programu je nazočio otac biskup Josip Mrzljak sa svećenicima, časnim sestrama i vjernicima. Godišnji susret Prijatelja Malog Isusa organizirale su sestre Služavke Malog Isusa iz Provincije Presvetog Srca Isusova i Marijina iz Zagreba i sestre Služavke Malog Isusa iz župe Svetog Vida, mučenika iz Pitomače. Domaćin susreta bio je župnik pitomački vlč. Ivica Puškadija. Na susret se odazvalo deset župa pristiglih iz Zagreba, Samobora, Vinkovaca, Kalinovaca, Podravskih Sesveta, Vočina, Kloštra Podravskog, Pitomače ...

Click to enlarge  

Prijatelji Malog Isusa privatno je vjerničko društvo laika i klerika kao vanjskih suradnika Družbe sestara Služavki Malog Isusa, koji u svijetu nastoje živjeti evanđelje i teže prema kršćanskom savršenstvu u duhu sluge Božjega Josipa Stadlera. Suradnici se okupljaju jedanput godišnje na ovakvim zajedničkim skupovima u koju je svrhu ove godine izabrana Pitomača. Zajednica Prijatelja Malog Isusa u Pitomači je počela tek saživljavati, pa je ovo bila prilika da ih se malo podrži i dade motiva i snage na ustrajanju.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 24. travnja 2011.
                                                                           Uskrs
Click to enlarge  

Od 21. do 24. travnja po vrlo lijepom i toplom vremenu proslavljeni su uskrsni blagdani. U tom vedrom i raspoloživom ozračju proslavljen je ovogodišnji blagdan Uskrs. Jutarnje euharistijsko slavlje predvodio je i uveličao naš domaći sin msgr. akademik prof. emeritus dr. Ivan Golub u zajedništvu  dekana Đurđevačkog dekanata, našega župnika preč. Mladena Gorupića. Nadahnut mukom i sudom nevinog čovjeka predvoditelj euharistijskog slavlja msgr. Golub predočio je vjernicima preko svoje homilije ondašnji tok suđenja i muke Isusa-Krista. Ne spominjući često vrijeme i okolnosti tog suđenja, vjernici su mogli vrlo lako povezati tu homiliju i sa dramatičnim činom suđenja hrvatskim generalima u Hagu, kojeg su ovog Uskrsa razočarano spominjali u svojoj homiliji mnogi biskupi i svećenici Hrvatske. Na kraju misnog slavlja msgr. Golub blagoslovio je po tradiciji uskrsna jestiva koja su donijele u košaricama mještanke Kalinovca. I ove godine među mještankama bilo ih je po tradiciji mnogo obučenih u narodnoj nošnji. Cijelo euharistijsko slavlje uveličao je veliki župni zbor pod vodstvom orguljaša Mladena Rogoza. Poldanje euharistijsko slavlje sa procesijom Uskrslog Isusa oko crkve vodio je župnik prečasni Gorupić. Procesija je bila sačinjena od prezbitera euharistijskog slavlja, školske djece, mladih, te mještana i mještanki Kalinovca. Cijelo euharistijsko slavlje uveličao je zbor mladih pod novim vodstvom Ivana Živka i Emine Aurer, te pratnjom orguljaša Mladena Rogoza. Tih dana kalinovačka crkva bila je puna domaćih Kalinovčana kao i onih koji su došli posjetiti svoju rodbinu na jedan ili više dana.

 
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge

Jasminka Miklić, Dragica Gorički, Jasna Kovačev, Marina Igrić, Danijela Paviša-Vrabčević, Željka Sobota, Lorena Vrabčević, Marija Erdelec, Ljubica Lugarov, Marija Igrć, Nevenka Sobota, Nada Pokrivko,  Ljubica rođ. Dautanec (Pula), Jelica Štefanić

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac: 21.-23. travnja 2011.
                                           Sveto uskrsno trodnevlje u Kalinovcu
Click to enlarge  

Svetim uskrsnim trodnevljem od 21. do 23. travnja, župa Kalinovac dočekala je najznačajniji katolički blagdan Uskrs.

Na Veliki četvrtak održana je sv. misa „Posljednje večeri Gospodnje“ pri kojoj su u Kalinovcu utihnula sva zvona na crkvi i kapelama. Nastavak euharistijskog slavlja nastavljen je uskrsnim pjesmama bez pratnji orgulja. Pri završetku euharistijskog slavlja pričesni Presveti oltarski Sakrament prenesen je iz svetohraništa prezbiterija crkve u svetohranište Božjeg groba ispod velikog pjevačkog kora. Nakon odlaska svećenika, za vrijeme zadnje euharistijske pjesme, sakristant Mladen Rogoz raspremio je i raskitio oltarski stol i oltar glavnog svetišta župne crkve. Euharistijsko slavlje predvodio je dekan Đurđevačkog dekanata kalinovački župnik preč. Mladen Gorupić.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge

Na Veliki petak održan je obred „Službe muke i smrti Gospodnje“ koji se sastojao od službe riječi, klanjanja i ljubljenja križa, te primanja svete pričesti. Obrednu službu predvodio je župnik preč. Gorupić u zajedništvu našeg domaćeg svećenika profesora emeritusa dr. Ivana Goluba. Nakon „Službe muke i smrti Gospodnje“, volonteri župnog Caritasa prodavali su kolače za potrebite i siromašne naše župne zajednice. U večernjim satima održana je procesija križnog puta ulicom Stjepana Radića. Procesija je krenula u 20 sati ispred župne crkve, gdje je održana prva postaja. Obrede Križnog puta vodio je župnik preč. Mladen Gorupić u suradnji čitaća i pjevača. Cijelim putem sudionici procesije svih dobnih skupina nosili su upaljene svijeće ili lampaše. Zadnja postaja križnog puta održana je ispred župne crkve, nakon koje su se sudionici procesije u tišini razišli. Taj dan od završetka Službe muke i smrti Gospodnje do početka križnog puta vjernicima je bio omogućen posjet Božjem grobu kojeg su čuvali ministranti i članovi Vatrogasne zajednice Općine Kalinovac.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge

Velika subota obilježena je cjelodnevnim izlaganjem Presvetog oltarskog Sakramenta i bdijenja ispred Isusovog groba gdje su se vjernici mogli pomoliti za iskupljenje Kristovih muka, kao i za svoje nedaće i potrebe. U večernjim satima održan je obred „Uskrsnuća Gospodinova“ koji se sastojao od službe svjetla, službe riječi, krsne službe i euharistijskog slavlja. Na službi svijetla preč. Mladen Gorupić blagoslovio je ispred crkve uskrsnu vatru i veliku uskrsnu svijeću, a potom u crkvi svijeće vjernika. U drugom činu obreda službe riječi pročitano je pet starozavjetnih čitanja iz Svetog pisma, te otpjevan hvalospjev Hvala Bogu na visini nakon kojeg su uključena sva svijetla župne crkve, zvona i orgulje nagoviještajući radost uskrsnuća. U punom sjaju crkve nastavljena je služba riječi čitanjem poslanice, uskrsnog Aleluja od tri zaziva, te evanđelja koje je pročitao profesor emeritus dr. Ivan Golub. Preko krsne službe župnik preč. Gorupić u daljnjem obredu blagoslovio je krsnu vodu, te vodio obnovu krsnih obećanja župljana nakon kojih ih je blagoslovio tom krsnom vodom. Zadnji dio obreda bilo je euharistijsko slavlje pod kojem je pričesni Presveti oltarski Sakrament ponovo prenesen u glavno svetohranište svetišta župne crkve. Nakon pričesti vjernika završilo je Sveto uskrsno trodnevlje.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
 
Svojom prisutnošću u narodnoj nošnji misu uskrsnuća uveličali su članovi kulturno umjetničko društvo Grgur Karlovčan iz Kalinovca koji su tom prigodom nakon euharistijskog slavlja pored župne crkve izveli splet narodnih plesova.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
 
Kalinovac; 17. travnja 2011. god.
                           Vjerskim i humanitarnim akcijama obilježena Cvjetnica
Click to enlarge  
Pjevanje Muke Gospodina Isusa Krista po Mateju  

Na Cvjetnicu 17. travnja, župa Sv. Luke, evanđelista održala je  niz aktivnosti vjerskog i humanitarnog karaktera. Na glavnim vratima župne crkve volonteri župnog Caritasa prodavali su maslinove grančice koje je na euharistijskim slavljima blagoslovio župnik preč. Mladen Gorupić. Prihod od grančica upotrijebljen je za uređenje Božjeg groba. Taj dan na euharistijskim slavljima umjesto propovijedi prikazana je Muka Gospodina Isusa Krista po Mateju koju već tradicionalno u Kalinovcu pjevaju članice velikog crkvenog zbora. Ulogu pripovjedača pjevala je Marija Igrić, ulogu Poncije Pilata i svjetine pjevala je Marina Igrić, a ulogu Gospodina Isusa Krista pjevala je Ljubica Račan. Osim Muke po Mateju, na euharistijskom slavlju Marina Igrić otpjevala je Psalam Bože moj zašto si me ostavio koji se pjeva u ovoj prigodi. Prije početka glavnog poldanjeg euharistijskog slavlja u spomen na Isusov svečan ulazak u Jeruzalem, održana je oko crkve procesija vjernika i prezbitera sa blagoslovljenim maslinovim grančicama. Sva euharistijska slavlja predvodio je dekan Đurđevačkog dekanata, župnik preč. Mladen Gorupić.

Click to enlarge  

Taj dan su u organizaciji župnog Caritasa članovi Društva Sv. Luke, evanđelista i volonteri Caritasa obišli 63 stare, bolesne i nemoćne osobe naše župe kojima su darovani skromni pokloni od voća i bombona, te čestitke koju su izradila djeca i tete iz dječjeg vrtića „Bubamara“ Kalinovac i hostije tradicionalnog simbola Uskrsa u Kalinovcu, koju su naši djedovi, bake, očevi i majke uzimali uz molitvu za doručak poslije jutarnje sv. mise. Posjeta starijim i bolesnim osobama bila je socijalnog, humanitarnog i kršćanskog karaktera sa ciljem da se u njihov život unese malo radosti i duhovne obnove. Osim simboličnih paketa u tri obitelji donijeta su i tri 3 paketa potrebite pomoći. U ovoj akciji sudjelovalo je 25 sudionika naše zajednice.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
                                                                       ----------------
Kalinovac; siječanj 2011.
                       Sedmo krštenje u obitelji Ivana i Ankice Dautanec
Click to enlarge  

Dana 20. ožujka 2011. godine u nedjelju na poldanjem euharistijskom slavlju, župa Kalinovac imala je nadasve veliku svečanost; nakon više od 50 godina župa je imala krštenje sedmog novorođenog djeteta jedne mlade obitelji. U prepunoj župnoj crkvi sakrament Krštenja maloj Barbari Dautanec udijelio je kalinovački župnik i dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić. Barbaru na sakrament Krštenja donijeli su njezini roditelji Ivan i Ankica Dautanec, a dopratili njezini kumovi Milan i Snježana Balala. Na svečanosti obreda krštenja prisustvovala su i njihova starija djeca Nikolina rođ. 1996., Kristina rođ. 1997., Marija rođ. 1999., Helena rođ. 2000., Gabrijela rođ. 2001. i Stjepan rođ. 2009. godine. Cijelo euharistijsko slavlje uveličao je crkveni zbor mladih pod vodstvom Martine Lovrak Ivanov. Na kraju misnog slavlja u ime kalinovačke župe zahvalu na danom daru života župnoj zajednici i Hrvatskom narodu dala je roditeljima Ankici i Ivanu Dautanec župna vijećnica Marina Zvonar. Ova uzorna Kalinovčana obitelj živi skromno od prihoda poljoprivrede i poljoprivrednih proizvoda. Oko kućanskih poslova i čuvanja djece pripomaže im njihova vitalna 76-godišnja baka Katarina Dautanec koja danas ima 19 unuka i 7 praunuka. Obitelj je osnovana 1995. godine u koju je Ivan ušao sa 31 godinu života, a Ankica sa 20 godina života. Općina Kalinovac ima pozitivno mišljenje o ovakvim obiteljima. Svojim programima, a u sklopu Nacionalne politike, Općina Kalinovac  dodjeljuje porodilne  naknade u iznosu  od 25.000 kuna, osigurava besplatan vrtić za svu djecu sa područja Općine, financira kupovanje potrebnih udžbenika za učenike osnovne škole, financira školsku kuhinju te novčano prati svu djecu do kraja njihovog srednjeg, višeg i visokostručnog školovanja.

U toj prigodi župnik Kalinovca preč. Mladen Gorupić rekao je za ovu obitelj:
Ova obitelj je vrlo primjerena obitelj u svakom pogledu. To je obitelj koja se bavi poljoprivredom, gdje nitko nije zaposlen, te žive od onoga što svojim rukama teško zarade na poljoprivredi. Unatoč obilnog rada na poljoprivredi, kao i rada u kućanstvu i odgoju djece, obitelj je spremna uvijek pomoći crkvi i župnoj zajednici. Ankica Dautanec aktivna je volonterka župnog Caritasa i članica Društva sv. Luke, evanđelista, preko kojih humanitarno djeluje u župi. Odaziva se i na dobrovoljne akcije sadnje cvijeća za uređenje okoliša centra Kalinovca, župne crkve i župne kuće, kao i godišnjim generalnim čišćenjima crkve i župne kuće. Njihova djeca koja pohađaju osnovnu školu u Kalinovcu sva su aktivna u crkvenom i školskom zboru, redovita na vjeronaucima i sv. misama. Ova obitelj svakako mora biti poticaj i drugim obiteljima u župi u pogledu ljepote života mnogobrojnosti djece u obitelji.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
 
Kalinovac; siječanj 2011.
Click to enlarge
Click to enlarge
Click to enlarge

    Caritasova akcija

Na sastanku Caritasa održanom u siječnju ove godine, župnik Mladen Gorupić dao je prijedlog da bi djelatnici Caritasa mogli ispeći kolače za Valentinovo i to prodavati poslije jutarnje i poldanje svete mise ispred crkve. Tu akciju podržali su svi djelatnici, a i neki koji nisu članovi Caritasa, pa je tako kolače ispeklo oko 25 osoba, među kojima je bio i naš župnik. Prodaja je bila uspješna, čak se tražilo više kolača nego je bilo, a sav prihod od prodaje namijenjen je za siromašne obitelji u našoj župi. Isto tako u župi se već tri tjedna provodi akcija sakupljanja lijekova i dječje odjeće za Centralni Caritas u Varaždinu. U toj akciji  osim župljana, sudjeluje i naš Dječji vrtić „Bubamara“.

AUTORICA TEKSTA: volonterka župnog Caritasa Ljubica Račan

                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
 
Kalinovac; 09., 10., 11. 02. 2011.
                             Župa proslavila prva dva proštenja u godini
Click to enlarge  

Župa Sv. Luke, evanđelista svečano je proslavila 10. i 11. veljače prva svoja dva proštenja u ovoj godini; blagdan blaženog Alojzija Stepinca čije moči od 2009. godine leže u oltaru župne crkve, te blagdan Gospe Lurdske utemeljen u našoj župi izgradnjom i posvetom lurdske špilje u sjevernoj niši župne crkve 2009. godine. Priprema za obilježavanje ovih blagdana počela je u nedjelju 30. siječnja duhovnom obnovom „devetnicom“ koju su vodili molitvom svaki dan poslije sv. mise članovi Prezidija Majka Brze Pomoći iz Kalinovca. Nakon „devetnice“ u sklopu proslave i obilježavanja blagdana održana je svečanost „trodnevnice“, duhovne obnove koju je organizirao i vodio župnik, dekan preč. Mladen Gorupić. „Trodnevnica“ se sastojala od euharistijskih slavlja koje je vodio i propovijedao prečasni Gorupić, molitvi krunica za potrebe župe, te mogućnosti ispovjedi koju je obnašao vlč. Krunoslav Kefelja, župnik iz Podravskih Sesveta i povjerenik za duhovna zvanja u Đurđevačkom dekanatu. Cilj „trodnevnice“ bio je potaknuti vjernike na što dublje razmišljanje i približavanje Bogu kako bi ove godine u milosti i blagoslovu Gospe Lurdske što spremniji proslavili ove nadasve značajne blagdane naše župe.

Click to enlarge
 
   
Click to enlarge  

U toj nakani u homiliji prvog dana duhovne obnove preč. Gorupić bio je nadahnut dušom i tijelo čovjeka želeći probuditi prisutnima savjest prema svojoj vlastitoj duši kao svojoj jedinoj vječnoj postojanosti. Župnik opisuje tijelo kao dio čovjeka koji boluje, doživljava ozljede, sakaćenja i starenje, dok dušu župnik moćno opisuje kao dio tijela koji nadilazi svu cjelokupnost materijalnog stvorenja, ali i osjetljive cjeline kojoj treba stalna pomoć i drugovanje sa Bogom kako bi dobila po Njemu onu svoju vječnu svetu snagu koju svi priželjkujemo. U drugom danu duhovne obnove župnik je u svojoj homiliji nadahnut ljubavlju blaženog Alojzija Stepinca prema Gospi Lurdskoj želeći vjernicima zbližiti blaženika i Gospu Lurdsku, te povezati u jednu cjelinu dva blagdana koje župa Kalinovac slavi od 2010. godine. U trećem danu duhovne obnove na blagdan Gospe Lurdske, preč. Gorupić u svojoj homiliji nadahnut je Blaženom Djevicom Marijom koja je duhom i tijelom uznesena na nebo, no ipak na poseban način ostaje povezana s Kristovim vjernicima. Preko nje je prečasni župnik pozvao vjernike na vjeru i povjerenje Bogu u pogledu radinosti, službe izgradnje Božjeg kraljevstva, međuljudskih odnosa, istinskog kršćanstva, svjedočanstva, kao i aktivnostima u crkvenim zajednicama. Vjernici obogaćeni Riječju Božjom proslavili su dostojno svoja nova dva proštenja, te spremno očekuju novo liturgijsko razdoblje Korizme.

Click to enlarge  

Sva misna slavlja uveličavao je veliki crkveni zbor pod vodstvom orguljaša Mladena Rogoza. Na blagdan Gospe Lurdske prije misnog slavlja održana je okolo župne crkve procesija sa novoobnovljenim kipom Gospe Lurdske posuđenim iz Budrovca i upaljenim svijećama koje su sudionicima procesije darovali volonteri župnog Caritasa. Taj dan obilježen je i kao Dan bolesnika posjetom volontera župnog Caritasa bolesnim osoba Kalinovca.

Zbog nemogućnosti adekvatne pojedinačne zasebne duhovne pripreme i slavlja ovih blagdana na razini važnosti župe Kalinovac, po preporuci župnika, ovi blagdani će se obnašati naizmjence svake druge godine, pa tim redom iduće godine ove svetkovine će se obnašati u milosti i blagoslovu blaženog Alojzija Stepinca. 
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
 
Koprivnica; siječanj 2011.  
                                     Susret župana i vjerskih zajednica
                             s područja Koprivničko-križevačke županije
Sredinom siječnja 2011. godine u Koprivnici održan je tradicionalni susret čelnika Koprivničko-križevačke županije i vjerskih zajednica s područja Koprivničko-križevačke županije. U ime županije na susretu su sudjelovali župan KKŽ Darko Koren i zamjenici župana KKŽ Darko Sobota i Ivan Pal sa ostalim rukovodećim čelnicima županijske uprave. Od vjerskih zajednica na prijemu su sudjelovali predstavnici katoličke, grkokatoličke, evangelističke i adventističke konfesije na nivou dekana, župnika, đakona, redovnika i predstojnica samostana časnih sestara. Tema susreta bila je analiza prošlogodišnje suradnje županije sa vjerskim zajednicama i razmatranje suradnje na ovogodišnjem ostvarivanju njihovih planova. Tom prigodom predstavnici vjerskih zajednica posebno su pohvalili spremnost županije da financira obnovu sakralnih objekata, dok je župan njihov pastoralni rad ocijenio vrlo odgovornim i značajnim, posebno u složenim društvenim okolnostima vremena u kojem živimo i koje nam nosi stalna iskušenja i izazove. Tokom diskusije obje su strane izrazile nadu da će se takav trend nastaviti i ubuduće. Na druženju između županije i vjerskih zajednica, županu se obratio i dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić istaknuvši;
Poštovani gospodine župane i ostala poštovana gospodo!
U ime svećenika koji djelujemo u Đurđevačkom dekanatu želim izraziti radost i zadovoljstvo ovim tradicionalnim susretom. Početak je kalendarske godine od koje svi puno očekujemo. Naša očekivanja će se u mnogome ostvariti ukoliko zajedno djelujemo i stvaramo zajedničke ciljeve. Važno je da u zajedničkim namjerama kažemo „Hajdemo zajednički djelovati“. Mogu sa sigurnošću danas posvjedočiti da se u našoj županiji osjeti sinegrija pozitivnih snaga i zajedništva različitih struktura ujedinjenih u nastojanju za opće dobro. Danas je više nego ikada potrebno isticati potrebu izgrađivanja životnih vrijednosti, a posebno vjernosti, poštenja i nade. Uvjeren sam da ćemo u nastavku naše suradnje zajednički djelovati na jačanju tradicionalnih vrijednosti na kojima se temelji naš identitet. Zahvaljujem Vam u ime svećenika, redovnika, redovnica i vjernika Đurđevačkog dekanata na svakom dobrom djelu koje ste u okviru svojih mogućnosti utkali u razvoj naših župa, škola i drugih ustanova u mjestima koje pripadaju Đurđevačkom dekanatu. Neka nam svima ova kalendarska godina bude blagoslovljena, a svaki naš trud i rad neka bude usmjeren za dobrobit svih ljudi koji žive oko nas. Posebno mislim na mlade obitelji i na njihovu djecu koja su temelj daljnjeg napretka naše županije i svih mjesta u njoj. Usmjerimo svoje misli na njih i na našu zajedničku budućnost u godini koju je sveti Otac proglasio „Godinom Obitelji“
                           Još jednom hvala svima Vama i neka Vas dobri Bog nagradi.
                                                                                                                                                          povratak kronika događaja
Kalinovac; 23. 01. 2011.
                                                               Blagoslov župne kuće
Click to enlarge

 

U nedjelju 23. siječnja održana je svečanost blagoslova župne kuće, imovine i ljudi koji u njoj borave i rade, te prvi ovogodišnji sastanak Župnog vijeća. Blagoslov je zazvao po Bogu, izvoru i počelu svakog blagoslova dekan i kalinovački župnik preč. Mladen Gorupić. Akolitsku službu obnašao je zvonar Mladen Rogoz sa kadilnicom, te čitanjem poslanice sv. Pavla apostola Kološanima i molitvom vjernika župna vijećnica Ljubica Erdec. Cijeli blagoslov sa prigodnim pjesmama uveličale su župne vijećnice članice velikog crkvenog zbora Ljubica Račan, Jasminka Miklić i Danijela Paviša Vrabčević. Tom prigodom upućena je molitva za obilje božje milosti svima onima koji u župnoj kući borave i rade, da im Bog podari zdravlje, postojanu vjeru, nepokolebivu nadu, strpljivu i ustrajnu ljubav, u životu mir, u radu uspjeh, u molitvi postojanost i na kraju život vječni. Na završetku blagoslova, župnik je blagoslovljenom vodom poškropio i tamjanom pokadio prostoriju i u njoj prisutne vjernike. Blagoslovu župne kuće nazočili su zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota i općinski načelnik Kalinovca Branko Sobota sa svojim suprugoma, župni vijećnici, župnikova majka Manda Gorupić, voditelji crkvenih društava i ministranti. Poslije blagoslova, svečanost se nastavila zajedničkim domjenkom, a zatim izvještajnim sastankom župnog vijeća.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac; 06. 01. 2011.
                                          Blagdan Bogojavljenja i blagoslov vode
Click to enlarge

 

Na jutarnjem euharistijskom slavlju svetkovine Bogojavljenja, odnosno Sveta tri kralja upriličen je u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđeliste tradicionalni obred blagoslova vode. Blagoslov je zazvao na spomen Isusovog Krštenja u svetoj rijeci Jordan po Rimskom Obredniku naš župnik i dekan preč. Mladen Gorupić. Neposredno prije samog čina blagoslova soli i vode, župnik je izvršio čin zaklinjanja protiv sotone i anđela odmetnika, nečistog duha, sotonske vlasti, svakog paklenog protivnika, svake čete, skupštine i sljedbe đavolje, da po imenu i krepošću Gospodina našega Isusa Krista iskorijeni i otjera sve zle sile od Crkve Božje, od sviju stvorenih na priliku Božju i dragocjenu krv božanskog Jaganjca otkupljenih.

Zatim je uslijedio čin blagoslova soli obredom zaklinjanja soli:
 - Zaklinjem te, stvore soli, Bogom živim, Bogom pravim, Bogom svetim, Bogom, koji je zapovjedio proroku Elizeju, neka te uspe u vodu, da ozdravi voda od neplodnosti: postani sol zakleta na spasenje vjernih i budi zdravlje duše i tijela svima, koji te uzmu. Neka pobjegne i odstupi od mjesta, na kojem se prospeš, svaka utvara i pakost ili himbena prijevara đavolska i svaki nečisti duh, zaklet onim, koji će doći suditi žive i mrtve i svijet ognjen. Amen
i upućenim molitvama Bogu:
 - Ponizno molimo neizmjernu blagost tvoju, svemogući vječni Bože, dostoj se u svojoj dobroti blagosloviti i posvetiti ovaj stvor soli, što si ga dao na porabu ljudskome rodu, da bude na duševno i tjelesno zdravlje svima, koji je uzmu, i da sve, čega se ona dotakne ili što se njome pospe, bude bez ikakve nečistoće i slobodno od svih navala pakosnoga  duha. Po Kristu Gospodinu našem.
Nakon blagoslova soli župnik je blagoslovio vodu obredom zaklinjanja vode
  - Zaklinjem te, stvore vode, imenom Boga Oca svemogućega i imenom Isusa Krista Sina njegova Gospodina našega i krepošću Duha Svetoga da postaneš voda zakleta za odgonjenje svake neprijateljeve vlasti, i da možeš samoga neprijatelja s njegovim odmetnim anđelima posve iskorijeniti krepošću tog istoga Gospodina našega Isusa Krista koji će doći suditi žive i mrtve i svijet ognjen. Amen.
i upućenim molitvama Bogu:
Click to enlarge

 

- Bože, koji si na spasenje ljudskome rodu postavio baš najveće tajne u sućanstvo vode, pristani milostivo na naše zazive i ulij jaki svoj blagoslov u ovo počelo, što si ga ugotovio za premnoga očišćavanja. Daj svojem stvoru po svojoj božanskoj milosti moć, da služeći tvojim otajstvima odgoni đavle i uklanja bolesti. Daj, da sve, što ova voda poškropi u vjerničkim kućama ili mjestima, bude bez ikakve nečistoće, oslobodi se od štete. Ne bilo ondje kužnog duha ni pokubnoga zraka,  odstupile odanle sve zasjede sakrivenog neprijatelja, i ako je tu što protivno sigurnosti ili miru stanovnika, uzmaklo pred škropljenjem ove vode, da se brani od svih navala zdravlje, koje prosimo prizivajući sveto ime tvoje. Po Gospodinu. Amen.

Po Rimskom Obredniku blagoslovljenu vodu i sol župnik je spojio tri puta sipajući sol u vodu uz miješanje i upućene molitve Bogu:
 - Bože, nepobjedne snage stvoritelju, kralju nesvladive vlasti i vazda veličanstveni slavodobniče, koji krotiš silu protivne moći, koji svladavaš bijes neprijatelja, što riče, koji dušmanu pakost moćno pobjeđuješ, tebe, Gospodine, dršćući i smjerno molimo i prosimo: pogledaj milostivo ovaj stvor, sol i vodu, blago je prosvijetli i posveti rosom svoje dobrote. Gdje se god njome bude škropilo, odotud po zazivanju svetoga imena tvoga neka umakne svako uznemiravanje nečistoga duha i daleko se otjera strah otrovne zmije, a nama, koji  prosimo milosrđe tvoje, svagdje se dostoji pomagati sila Svetoga Duha. Amen
Na kraju obreda, župnik je blagoslovljenom vodom poškropio prisutne vjernike, te održao euharistijsko slavlje svetkovine Bogojavljanja.
Po tradiciji Kalinovčana da se na Bogojavljenje blagoslovljenom vodom škrope ljudi, obiteljske kuće, radionice, polja, životinje i druge stvari, moći će učiniti još tokom ovih posljednjih božićnih dana blagoslovljenom vodom koja se nalazi u župnoj crkvi.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                               povratak kronika događaja
 
Kalinovac; 24.- 26. 12. 2010.
                                               Proslava Božića vjernika Kalinovca
Click to enlarge  

Božićnim priredbama i darivanjem, pjesmom, misnim slavljima i blagoslovom, obilježen je Božić u Kalinovcu rimokatoličkih vjernika. Svečanost je započela u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđelista 24. prosinca sa badnjačkom svetom misom polnočkom i njenom petnaest minutnom pred misnom priredbom mladih koju su izvele Jasmina Carek, Iva Zvonar, Martina Carek, Ana Rabađija i Daria Erdec. Euharistijsko slavlje polnočke vodio je župnik preč. Mladen Gorupić, a uveličavao ga je pjevački crkveni zbor mladih pod vodstvom Martine Lovrak – Ivanov. Na Božić su održana dva euharistijska slavlja sa tradicionalnom poslijepodnevnom dječjom priredbom, blagoslovom i darivanjem djece od strane župnika. Priredba je održana nizom pjesmi i recitacija dječjeg crkvenog zbora Svetog Luke, evanđelista i prvopričesnika pod vodstvom časne sestre Karmen Hajdinjak. Na priredbi ove godine Mariju i Josipa obnašali su članovi dječjeg zbora i prvopričesnici Marta Mikacinić i Martin Golub. Voditeljice programa bile su učenice osmog razreda Mateja Erdelec i Aldijana Karadža. Nakon priredbe održao je božićno euharistijsko slavlje na kojem je župnik dekan preč. Mladen Gorupić zazvao božji blagoslov na djecu u crkvi, te podijelio djeci od prve godine starosti do srednje škole božićne poklone. U nedjeljnom blagdanu Svete Obitelji koji je ove godine proslavljen u blagdanu sv. Stjepana, obilježen je treći dan božićne svečanosti sa dvjema svetim misama, te u poslijepodnevnim satima blagoslovom obitelji i obiteljskih domova od ulice Stjepana Radića.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                               povratak kronika događaja
Kalinovac; 12. 12. 2010.
                  Volonteri župnog Caritasa posjetili starije, bolesne i nemoćne
Click to enlarge

 

12. prosinca na treću nedjelju došašća i nedjelju Caritasa, 20 volontera župnog Caritasa posjetili su oko 75 starih, bolesnih, usamljenih i socijalno ugroženih župljana u našoj župi. Tom prigodom volonteri Caritasa posjetili su i naše bolesnike u staračkim domovima u Kalinovcu, Đurđevcu, Pitomači i Koprivnici. Svakom od bolesnika nosio se prigodni poklon u voću, te božićna čestitka koje su izradila djeca sa svojim tetama u dječjem vrtiću „Bubamara“ Kalinovac. Ovu tradicionalnu humanitarnu akciju organizira Caritas na čelu sa voditeljicom Marijom Zvonar i Društvo sv. Luke na čelu sa voditeljicom Ljubicom Račan. Veliku podršku u svim ovakvim akcijama crkvenih društvima, a tako i u ovoj dao je župnik preč. Mladen Gorupić.

Click to enlarge
1. FOTOGRAFIJA: Posjet staračkom domu obitelji Nikić u Kalinovcu; na slici volonterka Caritasa Ljubica Račan i Marija Zvonar, udomljena umirovljenica Roza Kaić, udomiteljica Anđa Nikić.
2. FOTOGRAFIJA: volonteri župnog Caritasa: Marija Zvonar, Mirko Miklić, Jelica Štefanić, Ljubica Račan, Emina Lacković, Jasna Marić, Katica Golubić, Mateja Matica
(TEKST NAPISAN U SURADNJI LJUBICE RAČAN I MARIJE ZVONAR)
                                                                                                                     povratak kronika događaja
 
 
Aktinosti 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010 2011. 2012 2013. 2014. 2015. 2016. 2017. 2018.
  početak stranice