2005.  2006.  2007.  2008.  2009. 2010.   2011. 2012.   2013. 2014. 2015. 2016.  2017. 2018. 2019.
Aktivnosti 2020. 2021. 2022.                      
AKTIVNOSTI 2010.
Kalinovac; 24.- 26. 12. 2010.
                                               Proslava Božića vjernika Kalinovca
Click to enlarge  

Božićnim priredbama i darivanjem, pjesmom, misnim slavljima i blagoslovom, obilježen je Božić u Kalinovcu rimokatoličkih vjernika. Svečanost je započela u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđelista 24. prosinca sa badnjačkom svetom misom polnočkom i njenom petnaest minutnom pred misnom priredbom mladih koju su izvele Jasmina Carek, Iva Zvonar, Martina Carek, Ana Rabađija i Daria Erdec. Euharistijsko slavlje polnočke vodio je župnik preč. Mladen Gorupić, a uveličavao ga je pjevački crkveni zbor mladih pod vodstvom Martine Lovrak – Ivanov. Na Božić su održana dva euharistijska slavlja sa tradicionalnom poslijepodnevnom dječjom priredbom, blagoslovom i darivanjem djece od strane župnika. Priredba je održana nizom pjesmi i recitacija dječjeg crkvenog zbora Svetog Luke, evanđelista i prvopričesnika pod vodstvom časne sestre Karmen Hajdinjak. Na priredbi ove godine Mariju i Josipa obnašali su članovi dječjeg zbora i prvopričesnici Marta Mikacinić i Martin Golub. Voditeljice programa bile su učenice osmog razreda Mateja Erdelec i Aldijana Karadža. Nakon priredbe održao je božićno euharistijsko slavlje na kojem je župnik dekan preč. Mladen Gorupić zazvao božji blagoslov na djecu u crkvi, te podijelio djeci od prve godine starosti do srednje škole božićne poklone. U nedjeljnom blagdanu Svete Obitelji koji je ove godine proslavljen u blagdanu sv. Stjepana, obilježen je treći dan božićne svečanosti sa dvjema svetim misama, te u poslijepodnevnim satima blagoslovom obitelji i obiteljskih domova od ulice Stjepana Radića.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                               povratak kronika događaja
Kalinovac; 12. 12. 2010.
                  Volonteri župnog Caritasa posjetili starije, bolesne i nemoćne
Click to enlarge

 

12. prosinca na treću nedjelju došašća i nedjelju Caritasa, 20 volontera župnog Caritasa posjetili su oko 75 starih, bolesnih, usamljenih i socijalno ugroženih župljana u našoj župi. Tom prigodom volonteri Caritasa posjetili su i naše bolesnike u staračkim domovima u Kalinovcu, Đurđevcu, Pitomači i Koprivnici. Svakom od bolesnika nosio se prigodni poklon u voću, te božićna čestitka koje su izradila djeca sa svojim tetama u dječjem vrtiću „Bubamara“ Kalinovac. Ovu tradicionalnu humanitarnu akciju organizira Caritas na čelu sa voditeljicom Marijom Zvonar i Društvo sv. Luke na čelu sa voditeljicom Ljubicom Račan. Veliku podršku u svim ovakvim akcijama crkvenih društvima, a tako i u ovoj dao je župnik preč. Mladen Gorupić.

Click to enlarge
1. FOTOGRAFIJA: Posjet staračkom domu obitelji Nikić u Kalinovcu; na slici volonterka Caritasa Ljubica Račan i Marija Zvonar, udomljena umirovljenica Roza Kaić, udomiteljica Anđa Nikić.
2. FOTOGRAFIJA: volonteri župnog Caritasa: Marija Zvonar, Mirko Miklić, Jelica Štefanić, Ljubica Račan, Emina Lacković, Jasna Marić, Katica Golubić, Mateja Matica
(TEKST NAPISAN U SURADNJI LJUBICE RAČAN I MARIJE ZVONAR)
                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac; 10. 12. 2010.
Predstavnici županije posjetili Općinu Kalinovac i župnu crkvu Sv. Luke, evanđeliste
Click to enlarge

 

10. prosinca u poslijepodnevnim satima župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i njegovi suradnici posjetili su Općinu Kalinovac, te obišli gradilište nove školske zgrade, staru školu, školsku knjižnicu i župnu crkvu Sv. Luke, evanđeliste. Cilj posjete bio je obilazak gradilišta nove kalinovačke škole i razgledavanje novoobnovljene župne crkve u čijim projektima sa značajnim financijskim sredstvima sudjeluje i županija. Predstavnike županije dočekali su u Općinskoj vijećnici načelnik Općine Branko Sobota, predsjednik Općinskog vijeća Mirko Kovačev, te ravnateljica OŠ ILC Mirjana Bazijanec, članica Odbora za društvene djelatnosti, kulturu i šport Općine Kalinovac. Tom prigodom održan je u općinskoj vijećnici kratki informativni sastanak  na kojem su prisustvovali uz općinskog načelnika Sobotu i predsjednika Općinskog vijeća Kovačeva, župan KKŽ Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ivan Pal, pročelnici  Mladen Antolić, Dražen Kozjak, Vladimir Šadek član županijske skupštine Milan Bingula, koalicijski partner Dražen Keleminec (HSP), te stručna suradnica za odnose sa javnošću Melita Pavlek. Prisutni su bili i predstavnici  tvrtke Bistra d.o.o.  Đurđevac, izvođača radova na novoj O.Š. I.L.Croata, direktor Mario Biljan i glavni inženjer Zdravko Lenardić. Sastanak je otvorio pozdravnim uvodnim govorom općinski načelnik Sobota koji je u toj prigodi predočio sve realizirane projekte Općine, kao i planove za narednu godinu. Osim načelnika prisutnima su se obratili župan KKŽ Darko Koren i zamjenik župana Ivan Pal koji su pohvalili dugogodišnji rad Općine. Nakon 30-minutnog informativnog sastanka predstavnici KKŽ sa domaćinima obišli su staru školu i školsku knjižnicu gdje im je ravnateljica škole Mirjana Bazijanec ukratko predočila stvarno stanje škole i knjižnice i poteškoće pri održavanju svakodnevne razredne nastave. Drugo obiđeno mjesto predstavnika KKŽ bilo je gradilište nove škole gdje ih je sa građevinskim radovima upoznao direktor Bistre d.o.o. Mario Biljan i voditelj radova ing Zdravko Lenardić. U sklopu obilaska objekata u izgradnji i obnovi, sudionici sastanka obišli su i župnu crkvu Sv. Luke, evanđeliste koja je zahvaljujući desetogodišnjim kontinuiranim radovima sada već pri završetku kompletne obnove. U crkvi je sve prisutne dočekao župnik preč. Mladen Gorupić i župni vijećnik Tomislav Franjić koji je tom prigodom nazočnima predočio povijest crkve i župe kalinovac, te tok gradnje i obnove župne crkve u kojoj je financijskim sredstvima sudjelovala i KKŽ. Nakon razgledavanja crkve, predstavnike Općine i županije ugostio je u prijemnoj dvorani župne kuće župnik preč. Mladen Gorupić.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                               povratak kronika događaja
Kalinovac; 05. 12. 2010.
              U nedjelju održano niz svečanosti vjernika župne zajednice
Click to enlarge

 

05. prosinca u prigodi druge nedjelje došašća, održane su pri poldanjoj svetoj misi u župnoj crkvi Svetog Luke, evanđelista tri nadasve značajne svečanosti naše župe. Naš domaći sin đakon Dario Paviša podario je mještanima svoju prvu homiliju i oproštajnu zahvalu na potpori, dobroti i svemu njemu pruženom za vrijeme njegovog školovanja, predstavljeni su poimence od strane župnika prvopričesnici, te podijeljeni darovi sv. Nikole. Misno slavlje predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić u zajedništvu đakona Daria Paviše koji je tom prigodom navijestio Evanđelje po Mateju i održao svoju prvu propovijed. U svojoj homiliji đakon Paviša nadahnut je recima proroka Ilije iz prvog čitanja Isklijat će mladica iz panja Jišajeva, izdanak će izbit iz njegova korjena, vjernicima je prenio povijesni kontekst ispunjenja ovog proročanstva. Zatim je povezavši s pozivom sv. Pavla iz drugog čitanja pozvao sve da prigrljuju jedni druge kao što je Krist prigrlio križ. Za to je potrebna ljubav koja prihvača osobu takvom kakva jest ali i opominje ispravlja u ljubavi. Takva ljubav je zapravo Pripremanje puta Gospodinu i poravnavanje staza. No za to se potrebno povući u pustinju svakodnevnice kako bi se istinski došlo do Boga i dobilo hrabrosti za djelovanje poput Ivana Krstitelja. Pripremanje puta i ravnanje staza ne odnosi se samo na svoj vlastiti život već i na zajednićki pothvat koji otvara put Kristu. Posebno se đakon obratio prvopričesnicima i njihovim roditeljima pozvavši ih da budu čvrsti kolac svojeg djeteta kako bi ta mladica koja ide ususret Kristu izrasla u ravno stablo, a svima je obečao svoju molitvu.   Na kraju homilije đakon se oprostio od vjernika Kalinovca riječima zahvale:

Click to enlarge

 

   Dragi Kalinovčani, došao sam danas među vas da upravo vama uputim svoju prvu đakonsku homiliju, ali i da vam zahvalim što sam zajedno s vama kroz 24. godine mogao kročiti kristovim putem. Da zajedno zahvalimo dobrome Bogu za sve darove kojima nas obasipa. Vaš odaziv na đakonsko ređenje govori više od riječi. Vaš doček u mome obiteljskom domu, ostavio je sliku u meni koja će me pratiti do kraja mojega života i davati snage, da se isplati ljubiti, ljubiti bez zadrške i darovati se Kristu. Dragi župniče, pod Vašim sam vodstvom došao do prvog stupnja služenja kod oltara. Vi koji ste bili u Varaždinu vidjeli ste da je župnik najbrže mene obukao u dalmatiku. Da takav je naš župnik. Nije uvijek lako prihvatiti ići u korak s njim, kao ni njemu ići s nama. Ali kada se radi za Božju stvar onda je sve moguće. Župniće hvala Vam što ste me prihvatili kao sina, zajedno sa svojom mamom i tu oćinsku ljubav još jednom pokazali za đakonsko ređenje. Od trojice đakona koji su bili ređeni, ja sam imao tu milost i dar da su samnom u Varaždinu bili moja mama i tata, njima neka dobri Bog nagradi sve žrtve koje podnose za mene, a znade ih samo dobri Bog. Hvala mojoj dragoj sestri s obitelji i ostaloj rodbini koja je uz mene. Dragi župljani moram Vam zahvaliti i na materijalnom daru koji ste mi darovali, koji ste skupljali zajedno u crkvi, u autobusu. Hvala društvima na daru; Marijinoj Legiji kao i Karitasu. Hvala župniku na daru. Hvala svima koji ste me pojedinačno darovali, koji ste ispekli kolače, hvala Kud-u Grgur Karlovčan, jednostavno hvala svima. neka vam dobri Bog uzvrati. No moram na kraju još jednom spomenuti što sam rekao i u svom domu. Vi ste moj najveći dar, kako bi se ja u Varaždinu osijećao da nije bilo Vas Kalinovčana, a bilo vas je najviše dva autobusa plus s autima, oko dvijesto gosiju. Kako bi se osiječao da sam uvečer pred vrata svojega doma došao sam. Hvala vam što ste mi darovali vašu prisutnost, molitvu, stisak ruke i lijepu riječ, iznenađenje dočeka, znajte da je sve to moj najveći dar. Idući tjedan odlazim u Lepoglavu, tamo ću pripremati Gospodinu put i ravnati staze, svoje srce ne mogu ostaviti vama jer mi treba u lepoglavi, ali ću sve vas ponijeti u svome srcu sa sobom, prateći Vas molitvama.

Click to enlarge

 

Poslije homilije slijedio je čin predstavljanja prvopričesnika na kojem je prečasni Mladen Gorupić poimence prozvao 15 prvopričesnika iz treće školske i vjeronaučne godine. Prilikom svečanosti predstavljanja prvopričesnici su dali obećanje župniku i svim vjernicima u crkvi da će redovito dolaziti na sv. mise, te da će se redovito moliti i živjeti u skladu vjerskih načela. Na kraju misnog slavlja župnik preč. Gorupić uzvratio je zahvalu đakonu Dariu na vrlo lijepim izrečenim riječima zahvale njemu i svim mještanima u crkvi, te mu zaželio uspješnu đakonatsku službu u Lepoglavi koju će služi u župnikovom rodnom zagorskom kraju.

Click to enlarge

 

Nakon misnog slavlja u organizaciji Društva sv. Luke, Križara i Caritasa svu djecu od jedne godine starosti do 8, razreda posjetio je u župnoj crkvi sv. Nikola. U toj prigodi sv. Nikola podijelio je 76 većih darova svoj djeci od prve do 6 godine života, te preko stotinjak simboličnih darova osnovnoškolskoj starijoj djeci. Sveti Nikola bio je Matej Zvonar, učenik druge godine srednje-stručnog obrazovanja medicinskog tehničara. Ove nedjelje crkva je bila prepuna djece, mladeži, roditelja, baki i redovitih vjernika.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                povratak kronika događaja
 
Varaždin - Kalinovac; 28. 11. 2010.
                                                 Đakonsko ređenje Daria Paviše
Click to enlarge

 

Na početku nove crkvene godine obilježene euharistijskim slavljem prve nedjelje došašća, 28. studenoga 2010. godine u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM po rukama varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka sveti red đakonata primili su bogoslov Dario Paviša iz župe Kalinovac, Ivica Cujzek iz župe Lepoglava i Hrvoje Damiš iz župe Mačkovec. Euharistijsko slavlje predvodio je zareditelj, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu 45 svećenika među kojima su bili predstavnici zagrebačke bogoslovije s rektorom mons. dr. sc. Josipom Balobanom, te svećenici i župnici iz rodnih župa i dekanata ređenika. Uz svećenike na euharistijskom slavlju sudjelovali su kolege ređenika, sisački đakon Janko Lulić, zaređen 27. studenog u sisačkoj katedrali, kandidati za đakonat zagrebačke nadbiskupije koji će biti zaređeni za đakone 4. prosinca, te ostali bogoslovi zagrebačke bogoslovije. Od naših domaćih župnika i svećenika iz Đurđevačkog dekanata suslavili su na svetoj misi naš domaći sin svećenik prof. dr. sc. Đuro Zalar, rektor crkve sv. Martina u Zagrebu, kalinovački župnik i dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić, đurđevački župnik vlč. Ozren Bizek, sesvečki župnik vlč. Krunoslav Kefelja, prijašnji đurđevački župnik preč. Izidor Ferek, te prijašnji župni vikar u Đurđevcu vlć. Josip Vidović. Na početku misnog slavlja u majci svih crkava biskupije sve okupljene pozdravio je zareditelj biskup mons. Josip Mrzljak, te pozvao sve prisutne da se sjedine u molitvi za ređenike.

Click to enlarge

 

Ređenje kandidata započelo je pozivom rektora Bogoslovnog sjemeništa mons. Stjepana Balobana trojici kandidata  da pristupe obredu ređenja, te zamolbom biskupu da ih zaredi za službu đakona. Čin svečanosti ređenja đakonata uveličali su pjevanjem Evanđelja i Litanija Svih Svetih prijatelji ređenika kolega đakon Janko Lulić i bogoslov Marko Štefanec iz Velikog Bukovca, koji je Litanije Svih Svetih otpjevao i u našoj župnoj crkvi prilikom posvete crkve. Nakon obreda, u đakonsko ruho ređenike su odjenuli njihovi župnici, preč. Andrija Kišiček iz Lepoglave, vlč. Josip Blažon iz Mačkovca i preč. Mladen Gorupić iz Kalinovca. Prije samog čina ređenja u svojoj homiliji biskup Mrzljak izrazio je radost što prisutni kandidati primaju sveti red đakonata na prvu nedjelju došašća, te što će približavajući se blagdanu Božića i sami biti pozvani druge dovoditi tom božićnom svjetlu. Tom prigodom potaknuo je okupljene da ih kao Crkva prate u molitvama i budu im podrška u nadolazećim mjesecima u službi đakonata, a zatim i prezbiterata, kako bi u svom životu kojeg su danas započeli uistinu drugima donosili Svjetlo Kristovo. Na kraju mise biskup je čestitao novim đakonima i zaželio im ustrajnost kako bi se u lipnju iduće godine ponovno okupili u još većem broju dijeleći još veću radost svečanosti svećeničkog ređenja. Zahvalio je i čestitao njihovim roditeljima, rodbini, župnicima, župljanima te poglavarima i profesorima.

Click to enlarge

 

Slavlje đakonskog ređenja okupilo je brojne vjernike Varaždinske biskupije iz svih triju regija – zagorske, međimurske i podravske, među kojima je najviše vjernika pristiglo iz samih župa ređenika. Iz Kalinovca na svečanosti ređenja u varaždinskoj katedrali prisustvovalo je preko 200 mještana među kojima su bili Dariovi roditelji Mato i Slavica Paviša, sestra Danijela Paviša-Vrabčević sa suprugom Brankom Vrabčević i nećakom i nećakinjom Antoniom i Lorenom Vrabčević. Svečanosti ređenja također su prisustvovali načelnik općine Branko Sobota, članovi Župnog vijeća, svi voditelji crkvenih društava sa većinom svojih članova, članovi KUD-a Grgur Karlovčan u narodnoj nošnji, mnogi prijatelji i vjernici iz Kalinovca, župe Podravskis Sesveta, Budrovca i Đurđevca, prijatelji iz Marijine Legije iz društava Varaždinske biskupije i predstavnici križara iz Josipdola pokraj Ogulina, Rogotina pokraj Ploća, Požege i Zagreba, te ređenikovi prijatelji iz Osnovne škole i Srednje škole u Koprivnici. Na ređenju su bile prisutne i časne sestre služavke malog Isusa iz samostana u Kloštru Podravskom s. Bernardica Galović i s. Karmen Hajdinjak, koja je Dariu u osnovnoj školi imala vjeronauk. Tog dana bilo je zanimljivo biti u varaždinskoj katedrali jer u svakom djelu katedrale bili su naši mještani. Za tu prigodu župna zajednica organizirala je dva autobusa.

Click to enlarge  
Povratkom u 21 sat u Kalinovac svi sudionici svečanosti sudjelovali su u dočeku đakona Daria ispred obiteljske kuće njegovih roditelja gdje je KUD Grgur Karlovčan sa Dariom održao niz oproštajnih plesova od njegovog članstva u društvu. Svečanost je završila domjenkom, osvježenjem i druženjem u obiteljskom domu Dariovih roditelja gdje je odrastao.Prva Dariova đakonatska služba bit će u župi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi u Varaždinskoj biskupiji.
autori fotografija: Nenad Erdelec i Jasminka Bakoš Kocijan (urednica web stranice Varaždinske biskupije)
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                povratak kronika događaja
 
Kalinovac; 23. 10. 2010.
                                         IX. župni Križni put povodom blagdana Lukova
Click to enlarge  

U subotu 23. listopada 2010. god. povodom blagdana Lukova; spomendana zaštitnika naše župe, održan je u Općini Kalinovac IX. tradicionalni križni put naše župe. Križni put počeo je u 10:00 sati uvodnom molitvom i sakramentom ispovijedi u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđelista u Kalinovcu. Prva postaja čitanja križnog puta održana je ispred župne crkve, a ostale su postaje održane pored sakralnih objekata kapelica i raspela duž kretanja Općinom  Kalinovac i Draganaca. Smjer kretanja križnog puta bio je: ulica Kolodvorska, Grgura Karlovčana, Matije Gupca, naselje Draganci, Molvice, Batinske, ulica Rastova Greda i Dravksa ulica. Na križnom putu sudjelovalo je 25 sudionika župe Kalinovac. Najstarija članica križnog puta bila je gospođa Katica Gračan u 63 godini života, a najmlađa sudionica križnog puta bila je Renata Kajba, sedmogodišnja kći sudionice križnog puta Refike Ite Kajba. Organizator križnog puta bila je župa Svetog Luke, evanđelista u suradnji Križarskog društva i Društva Sv. Luke, evanđeliste. Križni put je bio duhovan, dostojanstven i uzorit. Završetak križnog puta bio je u 18,00 sati, sa završnom svetom misom u župnoj crkvi koju je vodio župnik preč. Mladen Gorupić. Cijeli križni put protekao je po lijepom toplom i sunčanom vremenu.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac; 18. 10. 2010.
                                                                     Proslava Lukova
Click to enlarge  

vlč. Krunoslav Milovac, preč. Mladen Gorupić, vlč. Ozren Bizek, vlč. Ivica Puškadija, vlč. prof. dr. sc. Đuro Zalar, preč. Josip Brgles, vlč. Krunoslav Kefelja, vlč. Tomislav Leskovar, vlč. Danijel Herceg, ministrant Matija Kucelj

 

U ponedjeljak 18. listopada održana je u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđeliste svečanost obilježavanja spomendana zaštitnika naše župe, svetog Luke, evanđeliste. U prisutnosti mnogih vjernika, koncelebrirano misno slavlje predvodio je vlč. prof. dr. sc. Đuro Zalar, rektor crkve Sv. Martina biskupa u zajedništvu svećenika iz Đurđevačkog i Virovskog dekanata: župnika iz Novigrada Podravskog i dekana Virovskog dekanata preč. Josipa Brglesa, župnika iz Pitomače vlč. Ivice Puškadije, župnika iz Đurđevca vlč. Ozrena Bizeka, župnika iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslava Kefelje, župnika iz Kozarevca vlč. Tomislava Leskovara, župnika iz Novog Virja vlč. Krunoslava Milovca, vikara iz Pitomače vlč. Danijela Hercega, te dekana Đurđevačkog dekanata i župnika Kalinovca preč. Mladena Gorupića. Euharistijsku akolitsku službu vodio je kalinovački bogoslov Dario Paviša, sa čitačicama Slavicom Dautanec, Anom Rabađija i Dariom Erdec. Župljane su ispovijedali župnik iz Ferdinandovca vlč. Nikola Benko i župnik iz Kloštra Podravskog fra Ivan Široki.

Click to enlarge  

Tom prigodom Evanđelje po svetom Luki navijestio je preč. Josip Brgles, a homiliju misnog slavlja prof. vlč. Đuro Zalar. U homiliji vlč. Zalar nadahnut je svetim Lukom evanđelistom i njegovim zapisima, te ljubavi i poštovanju čovjeka prema čovjeku. U toj prigodi vlč. Zalar opisao je osobnost sv. Luke kao liječnika koji je znao liječiti bolesna tijela, ali isto tako i čovjeka koji je uviđao da zdravlje cijele osobe ovisi i o stabilnosti čovjekove duše. Iz Lukinog evanđelja dotaknuo je temu prve sv. mise koju je služio Isus Krist u prostranoj dvorani svratišta, pa nastavio do vršitelja današnjih sv. misa koje služe svećenici u današnjim crkvama. Uz povijesne vjerske značajke vlč. Zalar opisao je ljubav kao temelj ljudskog života, ljubav u kojoj čovjek ne može biti u svom životu zaokupljen samo sam sa sobom i svojom osobnošću, nego svoj život treba podijeliti sa drugima i za druge i u tome osjetiti sreću svog postojanja. Na kraju homilije vlč. Đuro Zalar dotaknuo je i pohvalio rad kalinovačke župne zajednice i župnika koji uz vrlo aktivnu obnovu sakralnih objekata vode i niz društvenih vjerskih aktivnosti.

Prije završetka misnog slavlja kalinovački župnik preč. Mladen Gorupić zahvalio je svim svećenicima i sudionicima ove blagdanske euharistije na njihovom odazivu, te svim onima koji su na bilo koji način pridonijeli svečanosti ove proslave.
Cijelo misno slavlje uveličavao je dječji crkveni zbor pod vodstvom časne sestre Karmen i veliki crkveni zbor pod vodstvom orguljaša Mladena Rogoza.
Misno slavlje uveličali su i mnogi uvaženi gosti: rukovodstvo i vijeće Općine Kalinovac, Župno vijeće Kalinovačke zajednice, uglednici ovoga kraja, dobrotvori, donatori, te obrtnici i poduzetnici u funkciji izvođača radova na sakralnim objektima.
Ovogodišnje blagdansko euharistijsko slavlje prenosila je na svojim radio valovima Radio postaja Đurđevac.
Poslije misnog Za sve svećenike, župne vijećnike, obrtnike – izvođače radova, uzvanike i goste priređen je svečani ručak i druženje u prostoru župne kuće.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac 08. listopad 2010.
                                    Blagoslov novoobnovljene kapele Presvetog Srca Isusova
Click to enlarge  

08. listopada u prigodi Dana neovisnosti Hrvatske održana je u Kalinovcu svečanost blagoslova novoobnovljene kapele Presvetog Srca Isusova. U prisutnosti mnogih vjernika, svečanost je održana u Gornjem kraju gdje je kapelu blagoslovio domaći župnik, dekan preč. Mladen Gorupić. Na istoj svečanosti msgr. akademik prof. emeritus dr. Ivan Golub blagoslovio je zasebno njene novopostavljene vitraje. Nakon blagoslova, svečanost je nastavljena misnim slavljem koje je predvodio preč. Gorupić u zajedništvu msgr. Ivana Goluba i sudjelovanja bogoslova Daria Paviše. U homiliji msgr. Ivan Golub bio je nadahnut poniznom i blagom vrlinom svetaca iz prošlog i ovog suvremenog života. U tom nadahnuću msgr. Golub opisuje blagost i poniznost Isusa Krista, prethodnika svih tih vrlina, Blaženu Djevicu Mariju i sv. Josipa zaručnika Marije. Od novijeg suvremenog doba  msgr. Golub opisuje blaženog Alojzija Stepinca, mladog nadbiskupskog koadjutora koji je kod ove kapelice u prigodi obilaženja župe i podijele sv. potvrde prije 75 godina dočekan podignutim slavolukom, te blaženog papu Ivana XXIII. kod kojeg je msgr. Golub bio često na audijencijama u Vatikanu. Misno slavlje uzveličao je crkveni zbor pod vodstvom orguljaša Mladena Rogoza. Na kraju slavlja župnik je izrazio zadovoljstvo što je i u ovim teškim vremenima uspješno završena izgradnja nove kapele u Donjem kraju, a sada i obnova ove kapele u Gornjem kraju, te tom prigodom zahvalio svim sudionicima i darovateljima obnove kapele. Među nazočnima bili su načelnik Općine Kalinovac Branko Sobota, župni vijećnici, te mnogi Kalinovčani koji žive izvan župe. Nakon svečanosti za sve prisutne priređeno je osvježenje.

U prigodi 75. godišnjice pastoralnog posjeta blaženog Alojizja Stepinca kalinovačkoj župi u službi nadbiskupskog koadjutora i 50 godišnjice blaženikove smrti, kapela je od ovogodišnje obnove dobila sjeverni vitraj na kojem je postavljena slika blaženog Stepinca iz 1934. godine; iz vremena kada je pohodio i sam Kalinovac.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                           OBNOVA KAPELE PRESVETOG SRCA ISUSOVA
Click to enlarge  
   
Click to enlarge  

Na inicijativu i poticaj župnika i župnog vijeća o potrebi obnove svih postojećih sakralnih objekta Kalinovca, u svibnju mjesecu ove godine prionulo se obnovi kapele Presvetog Srca Isusova. Obnovu kapele vodila je Ljubica Zvonar i župna vijećnica Marina Zvonar, a financirali su je mještani Gornjeg kraja i dobrotvori. Kontrolu radova vodio je obrtnik zidar Branko Međurečan. Prilikom pregleda kapele uočena su puknuća betonske kape tornja, manja oštećenja na fasadi, propuštanje vode kroz drvene prozore, propuštanje krovišta, korozija krovne limarije, nedostatak zaštite žaluzinama zvonika, te ljuštenje boje u unutrašnjosti kapele. Zbog njezine starosti, kvaliteti gradnje i zadovoljavajuće očuvanosti, kapela je obnavljana pod nadzorom Konzervatorskog odjela iz Bjelovara. Od građevinskih radova po preporuci konzervatora Milana Pezelja izgrađena je nova betonska kapa zvonika te zaštićena pokrovom od pocinčanog lima. Na zvoniku ispod kape izrađen je novi vijenac u identičnom obliku kakav je bio i prije, dok je saniran po potrebi donji vijenac i cigla zvonika. Na krovištu je izmijenjena natrula letva, dok je građa zbog ispravnosti ostala ista. Građa krovišta prekrivena je po inzistiranju konzervatora samo duplo biber crijepom, a spojevi krovišta i zida zvonika pocinčanim limom. Od pocinčanog lima postavljene su i okapnice i žljebovi. Fasada je ostala ista s nanosom nove vapnenačke boje. Na zvonik tornja postavljene su žaluzine. Strop kapelice koji je od daske, trske i morta, u dobrom je stanju i samo prebojan blago plavom vapnenačkom bojom. Žbuka unutarnjih zidova je ispravna i samo prebojana vapnenačkom blago žutom bojom. Prozori su postavljeni novi od hrastovine s umetnutim vitrajima kojih do sada nije bilo. Na sjeverni prozor postavljen je vitraj blaženog Alojzija Stepinca, nadbiskupa Zagrebačkog, a na južni prozor vitraj pape bl. Ivana XXIII. Sjeverni vitraj blaženog Alojzija Stepinca postavljen je u prigodi 75. godišnjice njegovog pastoralnog posjeta kalinovačkoj župi u službi nadbiskupskog koadjutora i 50 godišnjice blaženikove smrti. Na vitraj je postavljena slika blaženika iz 1934. godine; iz vremena kada je pohodio i sam Kalinovac. Na južni prozor kapele postavljen je vitraj sa blaženikom papom Ivanom XXIII. koji je također imao kontakt sa župom Kalinovac preko kalinovačkog domaćeg sina msgr. prof. Ivana Goluba i njegove majke. Vitraje je izradila majstorska radionica „Mozaik m+s” vlasnika Borisa Milića iz Zagreba, a darovao ih je msgr. akademik prof. emeritus dr. Ivan Golub. Ulazna vrata izrađena su identična starima sa tri izdužena prozorska okna. Vrijednost radova i upotrijebljenog materijala procijenjeni su preko 60.000 kn. bez PDV a izgrađena je dobrovoljnim novčanim prilozima i radom vjernika Gornjeg kraja Kalinovca, poduzetnika i dobrotvora. U unutrašnjost kapele postavljeno je svetohranište koje je oslikala samouka slikarica Jelica Dugalija, stari kip Presvetog Srca Isusova, kip Marije, te kupljen novi kip Josipa sa malim Isusom.

                                                                    POVIJEST KAPELE
Click to enlarge  
   
Click to enlarge  

Kapela Presvetog Srca Isusova u Gornjem kraju podignuta je na nekadašnjem mjestu na kojem je bila u 18. stoljeću podignuta prvobitna stara kapela Svetoga Luke, evanđelista. Zidanjem 1867. godine novog zdanja kapele Svetog Luke, evanđelista u Donjem kraju; danas u funkciji glavne lađe župne crkve, stara kapela je srušena, a na to mjesto postavljeno 4. rujna 1889. godine raspelo. Nakon uređenja župne crkve i podizanja nove župne kuće, župnik vlč. Martin Galović odlučio je 1901. godine ukloniti raspelo na starom mjestu kapele Sv. Luke, evanđelista i podići kapelu u čast Presvetog Srca Isusova. Ime kapele izabrano je povodom posvećenja XX. stoljeća i svega svijeta Srcu Isusovu od tadašnjeg pape Leo XIII. Kapela je podignuta pod pokroviteljstvom zagrebačkog nadbiskupa Jurja Posilovića koji je bio ujedno i kolator naše Župe. Novo zdanje u manjem obliku od prethodne kape podignuto je u smjeru istok-zapad zidano ciglom. Opseg kapele je pet metara dužine i tri metra širine i pet metara visine. Pročelje je razvedeno, a iznad pročelja je sazidan tornjić, nadvišen željeznim križem. U tornjiću prvo se nalazilo malo zvono, teško 25 kilograma posvećeno svetome Ivanu Krstitelju koje je darovala gospođa Kata Aurer. Nažalost, civilne vlasti skinule su ovo zvono 1916. prema Zakonu o rekviziciji i dale ga prelijati za ratne potrebe. Kapela nije imala zvona do 2000. godine. Te je godine Odbor za kulturu predvođen tadašnjim načelnikom gospodinom Ivanom Jankovićem u ljevaonici zvona ,, Metal produkt ” iz Zagreba nabavio zvono 34 kg, 385 mm promjera tona ,, C ” koje je darovala Općina Kalinovac. Zvono je blagoslovio prof. dr. Ivan Golub. Kapela ima po jedan prozor sa sjeverne i juže strane, te sa istočne vrata. Cijela kapela je neogotički oblikovana. U kapeli je uz zapadni zid sazidana menza, duga dvjesto trideset centimetara, široka šezdeset i osam centimetara, a od poda visoka sto dva centimetara. Ispred oltara je jedna stepenica. Iznad oltarnog stola sazidano je četrdesetak centimetara visoko podnožje na kojem se nalazi kip Lurdske Gospe, a na stalku iza Gospe pričvršćenom uza zid postavljen je oveći gipsani kip Srca Isusova koji je kupljen za 45 forinti. Ispred oltara obješeno je vrlo lijepo i vrijedno „vječno Svijetlo“  kovački ručni rad, barokno oblikovan, nepoznata majstora.

Kapela je tokom svog postojanja više puta obnavljana. Ovogodišnjom temeljnom obnovom od dobročinstva vjernika Gornjeg kraja i poduzetnika, kapela je nanovo dobila svoju prvobitnu ljepotu i sjaj. Od obnove, kapelu će krasiti dva nova vitraja: vitraj blaženog Alojzija Stepinca, i vitraj blaženog Ivana 23.
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Ludbreg; 04. rujan 2010.
                            Hodočašće Predragocjenoj Krvi Kristovoj u Ludbreg
Click to enlarge  

4. rujna na ludbreški blagdan Svetu Subotu; blagdan ludbreškog Svetog trodnevlja, naša župa Kalinovac i župa Budrovac zajedno su hodočastile u svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbreg. Voditeljice autobusa i hodočašća bile su Marija Zvonar, predsjednica župnog Caritasa i Marija Igrić, članica velikog župnog zbora. Sudionici puta već su u autobusu počeli duhovnu obnovu s pobožnostima Predragocjenoj Krvi Kristovoj koje je predvodila Marija Zvonar i pobožnim pjesmama koje je predvodila Marija Igrić. Po dolasku u Ludbreg, hodočasnici su se pridružili procesiji hodočasnika iz cijele Hrvatske s kojom su stigli do župne crkve gdje je bila izložena monstranca s Predragocjenom krvlju Kristovom. Nakon mogućnosti ispovijedi, hodočasnici iz Kalinovca uputili su se u velebnoj procesiji na prostor svetišta ispred Zavjetne kapele gdje je u suslavlju domaćeg biskupa msgr. Josipa Mrzljaka misno slavlje predvodio vladika Križevački, msgr. Nikola Kekić. Danji tijek duhovne obnove nastavio se kroz klanjanje pred Presvetim, Križnog puta kojeg su predvodili bogoslovi među kojima je bio i domaći bogoslov Dario Paviša, te na kraju svečanim blagoslovom s presvetim nakon čega su hodočasnici pošli svojim kućama. Taj dan bilo je prisutno oko 50.000 hodočasnika među kojima 22 iz naše župe i 14 iz župe Budrovac. Uz molitvu i pobožne pjesme povratak hodočasnika autobusom u Kalinovac bio je u 17 sati. Dojam cjelokupnog hodočašća kod sudionika bio je nadasve pozitivan. Hodočašće su organizirali župnik preč. Mladen Gorupić i bogoslov Dario Paviša, a financirali su ga sami hodočasnici.

Tekst napisan u suradnji bogoslova Daria Paviše i Marije Zvonar
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac; 15. rujan 2010.
                                         Blagoslov nove kapele Majke Božje Žalosne
Click to enlarge  

15. rujna u prigodi proštenjarskog blagdana Gospe Žalosne u Donjem kraju održana je na raskrižju Kolodvorske ulice i ulice Grgura Karlovčana svečanost blagoslova novoizgrađene kapele Majke Božje Žalosne. U prisutnosti mnogih vjernika, svečanost je započela u 16,00 sati blagoslovom kapele zazvanim od strane našega župnika - dekana preč. Mladena Gorupića. Odmah nakon blagoslova, svečanost je nastavljena koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio preč. Mladen Gorupić u zajedništvu dušebrižnika Marijine legije vlč. gosp. Krunoslava Kefelje, župnika iz Podravskih Sesveta, župnika iz Ferdinandovca vlč. Nikole Benka, te bogoslova Daria Paviše. Na službi riječi Evanđelje po Ivanu pročitao je vlč. Nikola Benko, a svoju duhovnu misao kroz propovijed izrazio je vlč. Krunoslav Kefelja. Za tu homiliju vlč. Kefelja bio je nadahnut mukom Blažene Djevice Marije Žalosne i mukom svih današnjih žena koje su izgubile svoje sinove i kćeri, te je na tu temu obznanio vjernicima sedam Marijinih patnji uzrokovanih probadanjem njenog srca sa sedam britkih mačeva boli i patnju jedne majke za vrijeme I. svjetskog rata koja je izgubila sina, a svoju neutaženu bol uspjela je zatomiti u crkvi pred kipom Majke Božje Žalosne. Misno slavlje uveličao je veliki crkveni zbor pod vodstvom časne sestre Karmen i orguljaša Mladena Rogoza, te čitanjem u službi riječi čitačice: studentice Mateja Pokrivko, Darija Erdec i Marija Peić. Na kraju misnog slavlja župnik preč. Mladen Gorupić izrazio je zadovoljstvo što je nova kapela podignuta riječima Psalma "Ako Gospodin kuće ne gradi, uzalud se muče graditelji, ako Gospodin grad ne čuva uzalud stražar bdije", te u toj prigodi zahvalio svim dobrotvorima koji su sudjelovali na izgradnji ove kapele. Odaziv župljana bio je dojmljiv, a među njima bili su nazočni načelnik Općine Kalinovca Branko Sobota, Župni vijećnici, te mnogi Kalinovčani koji žive van župe. Svima njima za tu prigodu služilo je lijepo i sunčano vrijeme. Nakon održane svečanosti, u obiteljskoj kući župne vijećnice Jelice Štefanić održan je domjenak.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
 
                                                Kapela Majke Božje Žalosne u Kalinovcu
Click to enlarge  
   
Click to enlarge  

Prvobitna kapela Majke Božje žalosne u Kalinovcu na raskrižju Kolodvorske ulice i ulice Grgura Karlovčana sagrađena je za vrijeme župnika vlč. Martina Galovića 1897. godine „obzidavanjem“ prostora oko zidanog stupa kipa Majke Božje Žalosne posuđenim iz susjednog mjesta Đurđevca. Već iste godine župnik Galović naručio je za novu kapelu novi kip Majke Božje Žalosne u majstorskoj kiparsko–pozlatarskoj radionici Sodič – Richard u Koprivnici u kojoj je mladi kipar Anton Richard zet kipara i pozlatara Martina Sodića u jednom komadu isklesao vrlo kvalitetan kip visok 74 cm. Samo zdanje kapele bilo je veličine 3 X 2 metra, skromnog izgleda bez prozora, zvonika i ukrasa. Kapela do 2010. godine više puta je obnavljana zbog velike vlage i otpadanja žbuke. Novim uređenjem Kalinovca, kapela je ukopana novim slojem zemlje, te je postala niska, vlažna i nezgrapna. Na odluku Župnog vijeća i odobrenja župnika preč. Mladena Gorupića kapela je porušena 20. svibnja 2010. godine. Izgradnja nove kapele počela je 03. lipnja na blagdan Tijelova blagoslovom kamena temeljca od strane župnika, dekana preč. Mladena Gorupića. Temelji nove kapele postavljeni su na prostoru stare kapele sa nešto većim dimenzijama koji iznose 3 x 4,1 x 3 m. Kapela ima sa istočne strane ugrađen u zid stakleni križ, a sa sjeverne i južne strane prozore sa vitrajima gdje sjeverni vitraj simbolizira Muku Isusovu, a južni vitraj probodeno Srce Marijino. Vitraji su izrađeni u Umjetničko staklokeramičkoj radionici u Bjelovaru, vlasnika Darka Vilupeka. U zvonik kapele ugrađeno je zvono Ø 28 cm; rad ljevaonice umjetnina i crkvenih zvona Tržec iz Zagreba koje je darovala Općina Kalinovac. Unutrašnjost kapele popločena je kamenim pločama debljine 1,5 cm, a predprostor kamenim pločama debljine 1 cm. U hrastova vrata kapele ugrađena dva reljefa koji simboliziraju navještenje i uznesenje Blažene Djevice Marije; rad poznate samouke umjetnice iz Kalinovca Ljubice Matulec. Sve građevinske radove na kapelici vodio je i radio zidarski obrtnik u mirovini Tomislav Štefanić. Kapelica ima vrijednost 100.000 kn, a izgrađena je dobrovoljnim novčanim prilozima i radom vjernika Donjega kraja Kalinovca, poduzetnika i dobrotvora. Gradnju kapele vodila je župna vijećnica Jelica Štefanić uz potporu odbora za gradnju kapele koji se sastojao od članova Župnoga vijećnika i župnika. Uz nove sadržaje nove kapele, iz stare kapele prenijet je vrlo vrijedan kip Majke Božje Žalosne iz 1897. godine rad Antona Richarda iz Koprivnice, moći svetaca, replika kipa Praškog Isuseka iz Praga, te vječno svijetlo koje je u staru kapelu prenijeto iz župne crkve.

                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac; 05. kolovoz 2010. god.
                                                   Župno klanjanje i Dan bolesnih i starijih
Click to enlarge  

U Kalinovcu 3. rujna 2010. godine na spomendan pape sv. Grgura svečano je proslavljeno Župno klanjanje i Dan bolesnih, nemoćnih i starijih osoba. Ovo je u Kalinovcu peto obilježavanje Dana bolesnih i nemoćnih osoba koje crkva organizira preko župnoga Caritasa, duhovnika župe i prezidija Marijine legije Majke Brze Pomći iz Kalinovca. Župno klanjanje počelo je u crkvi Sv. Luke, evanđelista u 9 sati izlaganjem Presvetog Oltarskog Sakramenta, a nastavljeno kroz cijeli dan bdijenjem pred Presvetim i molitvom krunice za potrebe naše župe koju su vodili članovi Marijine legije. Prvi središnji dio svečanosti označen je koncelebriranim misnim slavljem u 11:00 sati koje je predvodio i propovijedao pitomački župnik vlč. Ivica Puškadija u zajedništvu kozarevačkog župnika vlč. Tomislava Leskovara, ferdinandskog župnika vlč. Nikole Benka, pitomačkog vikara vlč. Danijela Hercega, te domaćeg župnika i dekana preč. Mladena Gorupića i bogoslova Daria Paviše. Drugi dio svečanosti; Dan bolesnih i starijih osoba počeo je u 15:30 sati sa ispoviješću bolesnih, nemoćnih i starijih župljana, te u 16:00 sati svetom misom koju je vodio domaći župnik preč. Mladen Gorupić u suradnji bogoslova Daria Paviše. Na kraju misnog slavlja održana je završna molitva župnog klanjanja na kojoj je Presveti Oltarski Sakrament pohranjen u svetohranište. Nakon misnog slavlja sve bolesne, nemoćne i starije osobe bile su pozvane na druženje, okrjepu i osvježenje u dvoranu župne kuće na koju se odazvalo oko trideset župljana. Za starije sudionike ove svečanosti koji nisu imali kako doći, bio je organiziran prijevoz preko članova župnog Caritasa. Za one teže bolesne i nemoćne župljane koji nisu bili u mogućnosti sudjelovati na ovoj svečanosti, dan prije volonteri župnog Caritasa sa župnikom preč. Mladenom Gorupićem posjetili su 22 obiteljske kuće u kojima je podijeljena ispovijed i bolesničko pomazanje. Svi sudionici ove duhovne okrijepe bili su zadovoljni ovom akcijom.

Kolače, osvježenje i okrjepu donirali su članovi župnog Caritasa i Marijine legije.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac; 05. kolovoz 2010. god.
                                                   Proslavljen blagdan Gospe Snježne
Click to enlarge  
bogoslov Dario Paviša, vlč. Ozren Bizek, vlč. Krunoslav Milovec, prof. vlč. Đuro Zalar, dekan preč. Mladen Gorupić  

Misnim slavljem u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđeliste obilježeno je u Kalinovcu 05. kolovoza drugo kalinovačko glavno proštenje i blagdan Gospe Snježne. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je župnik iz Novog Virja velečasni Krunoslav Milovec u zajedništvu mr. sci. Đure Zalara, profesora i svećenika iz Zagreba i vlč. Ozrena Bizeka, župnika iz Đurđevca, te domaćeg župnika i dekana preč. Mladena Gorupića i bogoslova Daria Paviše. Tom prigodom vlč. Ozren Bizek pročitao je Evanđelje, a vlč. Krunoslav Milovec kroz održanu homiliju opisao je povijest ukazanja, proglašenja i obilježavanja Marijinog blagdana. U završnici misnog slavlja župnik vlč. Mladen Gorupić održao je župnu molitvu za duhovna zvanja u župi, za sve vjerne mrtve i bolesne u župi, te na kraju mise u ime domaćina zahvalio svim onim koji su na bilo koji način pridonijeli slavlju ovog blagdana. Cijelo misno slavlje marijanskim pjesmama uveličao je veliki crkveni zbor pod vodstvom i pratnjom orguljaša Mladena Rogoza. Za ovo drugo tradicionalno kalinovačko glavno proštenje, crkva je ponovo bila posve puna župljana koji su nakon mise obišli postavljene štandove sa licitarskim proizvodima, igračkama, bižuterijom i crkvenim predmetima.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac; 29. 06. 2010.
                                       Dodjela zahvalnica djeci za aktivni rad u Crkvi
Click to enlarge  

U utorak 29. lipnja 2009. godine na misi zahvalnici za završetak vjeronaučne i školske 2009./2010. godine, u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđelista, župnik, dekan preč. Mladen Gorupić dodijelio je najaktivnijim učenicima i učenicama osmog razreda zahvalnice za povećanu aktivnost tokom proteklih osam godina naukovanja. Zahvalnice su dodijeljene djeci koja su se uključila radišno i duhovno izvan vjeronaučne aktivnosti u pogledu dječjih grupa ministranata, čitača i pjevača, te time poticala drugu mlađu djecu da se aktivnije uključe u rad zajednice. Zahvalnice su nakon mise dodijeljene u četiri skupine za učenike i učenice osmog razreda;

Click to enlarge 209./2010.
 - u sudjelovanju MINISTRANTA, DJEČJEG ZBORA I ČITAĆA: Veroniki Brček
- u sudjelovanju DJEČJEG ZBORA I ČITAĆA: Mateji Miklić, Jeleni Lugarov, Marti Janči
- u sudjelovanju MINISTRANTA I ČITAĆA: Renati Puhač, Melani Turk, Mihaeli Karlovčan, Ani Filjar,
Uz izlete ovo je još jedan način na koji se župnik kao trajni spomen zahvalio djeci na međusobno ostvarenoj suradnji i dosadašnjem ispravno odabranom putu koji će zasigurno pozitivno pridonijeti novom dobu njihovog života i naukovanja; dobu mladeži.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                              povratak kronika događaja
Kalinovac; 03. lipnja 2010.
                          Procesijom i misnim slavljima proslavljen blagdan Tijelova
Click to enlarge  
tijelovska procesija Kolodvorskom ulicom  
 

U četvrtak 3. lipnja proslavljen je u Kalinovcu blagdan Tijelova. Glavno blagdansko euharistijsko slavlje u 09:00 sati predvodio je u župnoj crkvi župnik dekan preč. Mladen Gorupić, a uveličale su ga u pratnji orguljaša Mladena Rogoza pjevačice velikog zbora. Nakon podjele svete Pričesti održana je tijelovska procesija koja je ove godine hodočastila Kolodvorskom ulicom. Prva sjenica bila je postavljena ispred obiteljske kuće Margetić, druga ispred obiteljske kuće Darka Paviše, treća ispred obiteljske kuće Franje Potkovčića i posljednja četvrta ispred obiteljske kuće Milana Marijana. Procesija vjernika  sastojala se od muškaraca, mladeži, djece, ministranata, prvopričesnika, žena, nositelja baldahina, nosioca monstrance i procesijskog križa. Gotičku monstrancu dara Ivana Lackovića-Croate sa izloženim Presvetim Oltarnim Sakramentom nosio je u sjeni baldahina župnik preč. Mladen Gorupić. Čast službe nošenja baldahina iznad Presvetog dobili su aktivni članovi crkvenih društva Đuro Dautanec, Ivan Peršić, Matija Peršić, Renato Puhač. Sag od ružinih latica ispred baldahina posipali su po cesti prvopričesnici i djevojčice u bijelim haljinama, dok je procesijski križ na čelu povorke nosio Mirko Miklić. Pri svakoj postavljenoj sjenici župnik je položio izloženi Presveti Oltarni Sakrament na njezin oltarni stol i održao molitvu u čast Izloženog. Tijelovsku procesiju uveličale su pjevanjem uz sve prisutne mještanke članice zbora. Unatoč kišnom tjednu blagdan je obilježen bez kiše i time sačuvao dugogodišnju tradiciju vjernika da hodočaste Tijelovskom procesijom izvan župne crkve.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
         
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Pregrada, Krapina; 29. svibanj 2010. god.
                                          Izlet u župnikov zavičaj Pregradu i Krapinu
Click to enlarge  
vlč. Krunoslav Kefelja (Podravske Sesvete), Franjo Dautanec, Jelica Štefanić, općinski načelnik Branko Sobota, Jasminka Miklić, Nenad Erdelec, Mirjana Miklić, Slavica Dautanec, Marija Kraljević, Danijela Paviša-Vrabčević, bogoslov Dario Paviša, preč. župnik i dekan Mladen Gorupić, Đuro Dautanec  

29. svibnja 2010. godine članovi župnog vijeća sa župnikom prečasnim Mladenom Gorupićem, općinskim načelnikom Brankom Sobotom i župnikom iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslavom Kefeljom posjetili su župnikov rodni zavičaj Gornju Plemenšćinu, Pregradu i Krapinu. Izletnicima se u Zagrebu pridružio bogoslov 5. godine bogoslovije Dario Paviša koji je na ovo druženje pozvan u znak zahvale na svojem pojačanom aktivnom djelovanju u župi unatoč svojim studentskim obavezama. Prva destinacija izleta bila je Gornja Plemenšćina u kojoj se župnik rodio i proveo djetinjstvo, te njezin okolni krajolik koji je doticao i oblikovao župnikov mladenački život. Nakon trideset minutnog obilaska autobusom tog krajolika, drugo odredište izleta bio je grad Pregrada, središte tog okruga u kojem je župnik pohađao osnovnu školu i služio 2. srpnja 1989. g. svoju Mladu Misu nakon završenog Teološkog fakulteta u Zagrebu. Tamo su sudionici izleta posjetili vidikovac nad Pregradom, te župnu crkvu i centar. Poslije razgledavanja Pregrade vožnjom u autobusu, treća destinacija izleta bio je grad Krapina; središte Krapinsko - zagorske županije koji je također doticao župnikov mladenački život. Sve obiđene i posjećene destinacije zagorskog krajolika župnik je izletnicima opisivao kroz njihove najznačajnije karakteristike, te povezivao sa svojim mladenačkim životom. Osim upoznavanja župnikovog krajolika, izlet je imao i karakter druženja i zabave, pa je na mnogim mjestima upriličeno osvježenje i okrjepa. Izletnici su bili oduševljeni izletom i druženjem, a posebno nezaboravnim vidikovcem Pregrade.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Kalinovac Kapela na vidikovcu iznad Pregrade Pregrada Pregrada
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac; 30. svibanj 2010. god.
                                                    Proslava Presvetog Trojstva
Click to enlarge  

30. svibnja 2010. godine koncelebriranim misnim slavljem u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđeliste obilježen je blagdan Presvetog Trojstva i prvo glavno župno ovogodišnje proštenje. Misno slavlje predvodio je velečasni Mario Križanac, vikar iz Đurđevca u zajedništvu velečasnog Krunoslava Kefelje, župnika iz Podravskih Sesveta i domaćeg župnika i dekana prečasnog Mladena Gorupića. Tom prigodom vlč. Krunoslav Kefelja pročitao je Evanđelje po Ivanu, a vlč. Mario Križanac opisao je kroz propovijed značaj slavljenja Presvetog Trojstva. Velečasni uzima za primjer dva različita mišljenja kroz protekla stoljeća Svete Crkve u kojima se često razmišljalo i raspravljalo da li je potrebno u crkveni liturgijski kalendar uvrstiti i svetkovinu Presvete Trojice (Oca, Sina i Duha Svetog) ili nije. Jedni su opravdavali svoje mišljenje kroz teoriju da je svaka sv. Misa i svaki dan u životu vjernika, zapravo, svetkovina Presvetog Trojstva, zato što započinjemo i završavamo svaku sv. Misu znakom Presvete Trojice; U Ime Oca i Sina i Duha Svetoga, kao i svaki novi dan, te stoga nije potrebno posebnom svetkovinom obilježavati Presveto Trojstvo. Drugi su svoje mišljenje opravdavali teorijom da je Presveto Trojstvo prevažana stvarnost u povijesti crkve i povijesti spasenja ljudskog roda, te je zbog toga nužno uvrstiti u liturgijsku godinu kao svetkovinu, što su od 1334. godine i ostvarili. Bog nas zove da i mi po iskrenoj molitvi, životu u kojem odbacujemo grijeh kada slavimo svete sakramente živimo u zajedništvu s Njima. Zato nema većeg privilegija za nas vjernike kao što je poziv Trojedninog Boga da sudjelujemo i profitiramo od njihovog međusobnog zajedništva. Mnogi kršćani na žalost misle da je sreća u svjetovnim stvarima, materijalizmu, uživanju u grijehu radi čega se sve više udaljuju od Boga, a da to i ne primjećuju, stoga je njima ova tajna Presvetog Trojstva još dalja, nedokučiva i ne shvatljivija rekao je na kraju svoje homilije vlč. Mario Križanac. U završnici misnog slavlja župnik Mladen Gorupić vodio je župne molitve u pogledu Molitve za duhovna zvanja u župi, Molitve za vjerne mrtve i molitve za sve bolesne u župi, te na kraju mise u ime domaćina zahvalio svim onim koji su na bilo koji način pridonijeli slavlju ovog blagdana.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
ZADAR, 08. svibnja 2010.
                                     Susret hrvatske katoličke mladeži u Zadru
Click to enlarge  

8. svibnja 2010. godine dvadeset i jedan mladi župe Kalinovac i 6 mladih župe Budrovac pod vodstvom bogoslova 5. godine bogoslovije Daria Paviše otputovali su autobusom u Zadar na Susret hrvatske katoličke mladeži. U Đurđevcu zbog premalo mjesta u drugom dekanatskom autobusu pridružilo im se još 8 mladih iz Novog Virja i 4 iz Ferdinandovca. Mladi su stigli u Zadar u 11,00 sati, nakon čega su po kišnom vremenu razgledavali staru jezgru Zadra i njegove znamenitosti. Susret je započeo u 14,00 sati veličanstvenom procesijom kroz Zadar s kojom su mladi stigli do stadiona centralnog mjesta svečanosti i euharistijskog slavlja. Na ovogodišnjem susretu sudjelovalo je 30.000 mladih od kojih je 1.200 mladih bilo iz Varaždinske biskupije, što ukazuje da je ovo do sada najveći skup HKM. Nakon meditativne krunice, svetu misu predvodio je nadbiskup zadarski msgr. Dr. Želimir Puljić, dok je brzojav pape benedikta XVI. pročitao kardinal Josip Bozanić. Potkraj dana mladi su se uputili autobusima na svoja prenoćišta, a Kalinovčanima je pripala župa Sv. Kuzme i Damjana u Polači gdje ih je srdačno primio župnik don Martin Jadreško. Drugi dan u nedjelju 9. svibnja susreti su se održavali po župama domaćina kroz međusobno upoznavanja župa, misnog slavlja i ručka po obiteljima. Prije povratka kući, Kalinovčani su posjetili Pakoštane gdje je prenoćio drugi autobus mladih iz Đurđevačkog dekanata.

Sudionici susreta bili su:
- iz Kalinovca: Antonio Karlovčan, Kristina Lacković, Martina Carek, Dunja Šokec, Goran Peti, Iva Zvonar, Mario Međurečan, Josip Benšić, Ana Filjar, Dario Golubić, Igor Filjar, Renato Puhač, Ana Bazijanec, Miroslav Dautanec, Ivan Peršić, Mario Zalar, Darija Erdec, Maja Ređep, Mladen Lukać, Martin Imbriša, Martina Rabađija, (njih 21) i voditelj Dario Paviša, bogoslov 5. godine.
- iz Budrovca: Sandra Baltić, Maja Fuk, Antonija Jurić, Martina Kolar, Magdalena Bavrka, Jure Gavrić (njih 6)
Sponzor puta bila je župa Sv. Luke iz Kalinovca, a organizator puta župnik i dekan preč. Mladen Gorupić
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
- tekst napisan u suradnji bogoslova Daria Paviše
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac; 04. svibanj 2010. god.
            Vatrogasna zajednica Općine Kalinovac obilježila je blagdan sv. Florijana
Click to enlarge  

04. svibnja 2010. godine Vatrogasna zajednica Općine Kalinovac proslavila je svečano blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. U predvečernjim satima tog dana na mjesnom groblju Općine Kalinovac članovi VZO Kalinovac sa načelnikom općine Brankom Sobotom, članom predsjedništva VZO Kalinovac položili su na središnjem glavnom raspelu vijenac i upaljene svijeće, te dali počast svim umrlim vatrogascima Općine Kalinovac. Nakon dane počasti, nazočni su se uputili u župnu crkvu Sv. Luke, evanđelista u kojoj je služena sveta misa u čast mučenika sv. Florijana koju su dali članovi VZO Kalinovac. Svetu misu predvodio je dekan, župnik preč. Mladen Gorupić, a akolitsku službu obnašali su članovi DVD Kalinovca Željko Gelo i Marija Dautanec pročitavši prvo i drugo čitanje u Službi riječi, te član DVD Batisnki Mario Vucikuja pročitavši Molitvu vjernika. Cijelo misno slavlje uz pratnju članova velikog župnog zbora uveličavao je na orguljama orguljaš Mladen Rogoz. Na kraju misnog slavlja župnik preč. Mladen Gorupić zahvalio se je svim nazočnim članovima VZO Kalinovca i načelniku Branku Soboti na ovom uveličavanju blagdana sv. Florijana uz nadu da će ovo ubuduće postati tradicija Kalinovca. U znak uspomene na ovo prvo obilježavanje blagdana sv. Florijna od strane VZO Kalinovca, upriličeno je fotografiranje njenih članova u zajedništvu župnika preč. Mladena Gorupića i općinskog načelnika Branka Sobote.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac; 10. travanj 2010. god.
                                      Uskrsni dekanatski susret mladih u Kalinovcu
Click to enlarge  

10. travnja 2010. g. u dvorani župne kuće održan je dekanatski susret mladih Đurđevačkog dekanata na kojemu je sudjelovalo četrdesetak mladih iz župe Kalinovca, Budrovca, Podravskih Sesveta, Đurđevca, Kloštra Podravskog, i Pitomače. Voditelj susreta i predavač na temu mladenačke krize i seksualnosti bio je bogoslov 5. godine bogoslovije Dario Paviša. Nakon molitve, susret je započeo uvodnim razmatranjem na temu moguće krize mladih kroz koje mogu proći od 18. do 25. godine svojeg života, te na koji način se s tim krizama nositi i kako ih riješiti. Uvid podataka bila je knjiga „Kateheza Životnih dobi“ autora Josepha Colomba u kojoj su ova razmatranja i preporuke zasnovane u činjenici da mladi u ovom vremenskom razdoblju mladenaštva (od 18. do 25. godine) u koliko žele postati odrasli, moraju proći kroz socijalizaciju. U toj socijalizaciji mladi se susreću sa teškoćom punog ulaska u to društvo, odnosno razdobljem u kojem mladi moraju savladati nepoznato krizno razdoblje i potpun ulazak u svijet odraslih. Nakon uvodnog predavanja Dario je nastavio s temom seksualnosti koja također uzrokuje kod mladih ljudi u tom razdoblju mnogo kriza i stranputica. Predavanje je bilo kao presjek kroz široku temu seksualnosti, kako bi mladi uvidjeli koliko je važno raspravljati o toj temi i koliko je ona prisutna i u onim trenucima života kada je nisu ni svjesni. U tom djelu predavanja dotaknute su teme; seksualne antropologije, etike seksualnosti, teologije seksualnosti, biblijske seksualnosti, katoličkog morala i seksualnosti, bioetike, homoseksualnosti, pobačaja, eutanazije…  Cilj ovog dijela susreta bio je zaintrigirati mlade za temu, ali ne dati im potpuni odgovor što je i nemoguće, budući da svaka ova tema zahtijeva nekoliko sati izlaganja. Odgovor na neke od tih pitanja mladi su dobili ubrzo kroz prikazan film „Čudo stvaranja čovjeka“. U tome filmu znanstvenici objašnjavaju i pomoću kompjuterske obrade prikazuju čuda koja se stvaraju prije začeća, kroz začeče pa sve kroz razvoj djeteta u majčinoj utrobi do rođenja. Ovaj film je značajan jer su ga radili znanstvenici koji su na odgovore koje ne može dati znanost iskreno kazali da je u tom cjelokupnom nastanku ljudske osobe Božja stvoriteljska ruka uvijek prisutna. Cilj prikaza filma bila je pokazati mladima kako se u životu stvari ne smiju promatrati površno (od seksualnosti, politike, medicine, vjere, tehnologije…,) već uči u srž stvari gdje se nalazi najistinskija istina. Nakon filma reakcije su bile različite, no svatko je zasigurno nakon ovoga drukčije promatrao svoju seksualnost, pa i samog čovjeka. Susret je završio poticajnim riječima i molitvom, te okrjepom u susjednoj dvorani župne kuće, koju je pripremio dekan preč. Mladen Gorupić, župnik kalinovački, a župne suradnice ispekle su kolače. Na sastanku je prisustvovao i župnik iz Kloštra Podravskog fra. Ivan Široki, župnik iz Podravskih Sesveta Krunoslav Kefelja i župni vikar iz Đurđevca Mario Križanac. Iako susret nije pratio katehezu koja je predviđena za susret mladih u Zadru, zasigurno je bila korisna za izgradnju naših mladih u dekanatu.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
- tekst je napisan u suradnji sa bogoslovom Dariom Pavišom
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac; 06. travanj 2010. god.
                                                    Izlet u Križevce i na planinu Kalnik
Click to enlarge  

6. travnja na školskim proljetnim praznicima ministranti i ministrantice Kalinovca, Budrovca, Čepelovca i Sirove Katalene proveli su cjelodnevni izlet u križevačkom kraju. Na izletu su sudionici upoznali mnoga kulturna dobra i znamenitosti križevačkog kraja, te religijske denominacije počevši od grkokatolika, rimokatolika, pa do istočnog monaštva. Povod izleta bila je nagrada ministrantima za protekli rad, kao i druženje ministranata i ministrantica iz župa pastoralnog i svećeničkog djelovanja preč. Mladena Gorupića i upoznavanje krajolika Hrvatske. Uz ministrante na izletu su sudjelovali najaktivniji članovi župnog Caritasa, mladi, članovi Župnog vijeća, župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja, organizator i inicijator izleta preč. Mladen Gorupić i koordinator izleta bogoslov Dario Paviša.

Prvo odredište izleta bila je grkokatolička katedrala Svete Trojice u Križevcima gdje ih je vrlo srdačno dočekala časna sestra Zinovija. Tom prigodom skrbnica katedrale sestra Zinovija ukratko im je opisala specifičnosti same katedrale, te specifičnosti grkokatoličkog obreda i vjere. Nakon znatiželjnih pitanja ministranata, razgovor sa sestrom Zinovijom završen je obilaskom svetišta s pjesmom Kraljice Neba. U obilasku križevačkih crkvi izletnici su posjetili rimokatoličku crkvu Svete Ane u istoimenoj župi u Križevcima u kojoj ih je dočekao župnik vlč. Krešimir Žinić, te tom prigodom ispričao o povijesti te crkve. Na kraju ophoda po Križevcima izletnici su posjetili konkatedralu Svetoga Križa koja danas ima status muzeja grada Križevaca. Tamo ih je dočekao voditelj muzeja Ozren Blage koji je također opisao povijest, znamenitost i ulogu te crkve kroz protekla razdoblja.
Drugo odredište izletnika bila je planina Kalnik i njegova turistička destinacija zidine stare utvrde Velikog i Malog Kalnika. Tu su izletnici proveli oko sat i pol vremena razgledavajući zidine i krajolik, te jedan dio vremena provodeći uz igru.
Po povratku kući, izletnici su svratili u manastir Srpske pravoslavne crkve Lepavina gdje su ih vrlo srdačno dočekali monasi na čelu s ocem Gavrilom. Tamo im je pripremljen jedan vrlo lijepi doček sa osvježenjem i okrjepom, te darovane uskrsne domaće jestive pisanice kuhane u luku.
Povratak u Kalinovac bio je u 17 sati, nakon kojeg su svi sudionici izleta sudjelovali na dočeku predsjednika Ive Josipovića.
Na izletu je bilo 50 sudionika župe Kalinovac i 50 sudionika župe Budrovac u dva autobusa. Jedan dio troškova izleta s novčanim prilogom sponzorirao je župni Caritas i pekara Dergez iz Podravskih Sesveta koja je za tu prigodu darovala peciva za cjelodnevnu potrebu izletnika.
Djeca i sudionici izleta bili su oduševljeni izletom.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac; 04. travanj 2010. god.
                                                                         Uskrs u Kalinovcu
Click to enlarge  
Blagoslov uskrsne svijeće  

Nizom vjerskih obreda svečano je proslavljen najznačajniji katolički blagdan Uskrs. Priprema je počela na Cvjetnicu, 28. ožujka dijeljenjem maslinovih grančica od strane župnog Caritasa, te blagoslovom istih tih grančica u župnoj crkvi od strane župnika preč. Mladena Gorupića. Taj isti dan volonteri župnog Caritasa u zajedništvu sa ostalim župnim društvima posjetili su starije, bolesne i nemoćne osobe, te im darovali kolače, maslinove grančice, hostiju i čestitku koju su izradila djeca dječjeg vrtića Bubamara. Na Veliki četvrtak za vrijeme sv. mise „Posljednje večeri Gospodnje“ u Kalinovcu su utihnula sva zvona na crkvi i kapelama. Na Veliki Petak u crkvi je održana „Služba muke i smrti Gospodnje“, te procesija križnog puta ulicom Stjepana Radića koja je svojom uzvisinom simbolizirala Golgotu. Za tu prigodu župni Caritas je svim sudionicima križnog puta darovao svijeće. Procesija sastavljena od svih dobnih skupina župljana krenula je u 20 sati ispred župne crkve, gdje je održana prva postaja. Obredni dio Križnog puta vodio je župnik preč. Mladen Gorupić u suradnji čitaća, pjevača i bogoslova Daria Paviše. Cijelim putem sudionici procesije nosili su upaljene svijeće, lampaše i baklje. Križni put je završio ispred župne crkve u kojoj se moglo pokloniti Isusu u grobu. Ove godine u uskrsne obrede uključila se i Vatrogasna zajednica Općine Kalinovac dajući u petak počasnu stražu ispred Isusovog groba.

Click to enlarge  
Križni put ulicom Stjepana Radića  
Click to enlarge  
Straža ispred Božjeg groba:  VZO Kalinovac  

Velika subota, obilježena je danom bdijenja na Isusovom grobu u župnoj crkvi, na kojem su se mnogi župljani pomolili za iskupljenje Kristovih muka, kao i za svoje nedaće, potrebe i zahvale. U večernjim satima održana je misa Uskrsnuća Gospodnjega na kojoj je blagoslovljena Uskrsna svijeća, te ponovo uključena sva crkvena zvona. Misu je predvodio župnik preč. Mladen Gorupić u zajedništvu domaćeg svećenika prof. emeritusa dr. Ivana Goluba, začasnog kanonika Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola i Daria Paviše, bogoslova pete godine bogoslovije. Svojom prisutnošću u narodnoj nošnji misu uskrsnuća uveličali su članovi KUD-a Grgur Karlovčan iz Kalinovca koji su tom prigodom u crkvi otpjevali niz pjesama, a ispred crkve izveli splet narodnih plesova. Nedjeljnu ranu Uskrsnu svečanu misu u zajedništvu župnika preč. Mladena Gorupića i bogoslov Daria Paviše uveličao je i predvodio naš domaći svećenik prof. emeritus dr. Ivan Golub. Na tu misu po inicijativi župnika došao je po velik broj župljanki, mladeži i djevojčica u narodnoj nošnji i uskrsnim jestivom koje je blagoslovio tom prigodom vlč. Ivan Golub. Na poldanjoj misi održana je uskrsna procesija izvan crkve sa Uskrslim Isusom. Tih dana kalinovačka crkva bila je puna domaćih Kalinovčana kao i onih koji su došli posjetiti svoju rodbinu na jedan ili više dana.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
bogoslov Dario Paviša, dekan i župnik preč. Mladen Gorupić, prof. emeritus dr. Ivan Golub nastup KUD-a Uskrsna rana misa

 

bogoslov Dario Paviša, dekan i župnik preč. Mladen Gorupić, prof. emeritus dr. Ivan Golub kalinovački običaj na jutarnjoj misi; dolazak u narodnoj nošnji sa jestivom
 
Click to enlarge   MJEŠTANKE KOJE SU U NARODNOJ NOŠNJI UVELIČALE USKRS 2010. GODINE

Nevenka Sobota, Cila Vucikuja, Vesna Stipčić, Danijela Vrapčević, Marija Dugalija, Marina Šokec, Mirica Mihaldinec, Marija Pavlović, Ana Markov, Martina Jušta, Marija Erdelec, Ljubica Lugarov, Jasminka Miklić, Terezija Velja, Dragica Gorički, Mirjana Paviša, Ljubica Račan, Marija Igrič, Refika Ita Kajba, Marina Ferenčić, Kristina Stankir, --. Marina Igrić

                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
 
Kalinovac; 28. ožujak 2010. god.
                                       Na Cvjetnicu posjet bolesnim i starijim osobama
Click to enlarge  
Marina Zvonar, Katica Golubić, Slavica Dautanec, Ankica Dautanec, Ivanka Golubić, Jelica Štefanić, Marija Zvonar, Mateja Matica, Marija Kraljević, Emina Lacković, Valentina Lacković, Ljubica Zvonar  

Na Cvjetnicu 28. ožujka volonteri župnog Caritasa, Marijine legije, Društva sv. Luke, križara i mladih obišli su u župi Kalinovac 54 nemoćnih, bolesnih i starijih osoba. Posjet je imao karakter druženja, razgovora i davanja spoznaje pripadnosti jednoj kršćanskoj zajednici i humanoj cjelini koja nije zaboravila na one koji više nisu stalno među njima. U toj prigodi, članovi tih društava za njih su ispekli kolače, nabavili maslinove grančice; simbol mira i blagostanja, te hostiju; simbol uskrsnuća i prisutnosti Krista među nama. Uz crkvena društava u ovu humanitarnu uskrsnu akciju uključila su se i djeca dječjeg vrtića Bubamara sa svojim odgajateljicama izradivši za tu prigodu uskrsne čestitke koje su darivane posječenim osobama. Ove godine na uskrsnim posjetima sudjelovalo je dvadesetak članova tih društava, dok je u samom provođenju akcije sudjelovalo mnogo više.

Ovakva uskrsna akcija u župi Kalinovac provodi se na poticaj dekana, župnika preč. Mladena Gorupića već 5 godinu za redom, a organizira je i predvodi kalinovački župni Caritas.
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Pitomača - Kloštar Podravski: 20. i 21. ožujka 2010.
               Kroz susjeda mjesta održan 10. križni put mladih Varaždinske biskupije
                                                 na kojem su sudjelovali i Kalinovčani
Click to enlarge  
10. križni put mladih Varaždinske biskupije - Pitomača  

U vrijeme pete korizmene nedjelje pod geslom "I po ovom znademo da ga poznajemo: ako zapovijedi njegove čuvamo" (1 Iv 2,3) održan je 20. i 21. ožujka na području Đurđevačkog dekanata jubilarni 10. križni put mladih Varaždinske biskupije. Križni put je počeo u Pitomači u najistočnijoj župi dekanata i Varaždinske biskupije gdje ih je dočekao župnik župe vlč. Ivica Puškadija i vikar župe vlč. Marinko Prstec, voditelj križnog puta predstojnik Ureda za pastoral mladih vlč. Damjan Koren i vjeroučitelj Robert Šćuka iz Bratovštine sv. Ferdinanda. Na skupljalište križnog puta mladi su došli organiziranim prijevozom, gdje im je od strane domaćina pripremljena jutarnja okrjepa i topli napici. Na ovogodišnji križni put odazvalo se oko 600 vjernika među kojima i 7 naših mještana. Himna ovogodišnjeg križnog puta bila je pjesma "Novi život nam daješ" skladana od zajednice Emanuel iz Francuske. Križni put i mise križnog puta uveličavali su svojim pjesmama članovi Zbora mladih Varaždinske biskupije pod vodstvom asistentice Marte Kranjčec. Prva postaja križnog puta održana je u 8,00 sati u župnoj crkvi Sv. Vida mučenika nakon koje su mladi pohodili na prvu dionicu staze dugu 25 km koja je obuhvatila dvije biskupije. Put ih je najprije doveo u Klisu gdje je nekad davno postojalo naselje s kapelicom koje je poslije preseljeno na mjesto današnjeg Otrovanca. Iz Klise križni put prešao je nakratko na područje Požeške biskupije, u mjesto Turnašicu, a zatim su preko bilogorskog vrha Lipice od 262 m nadmorske visine, što je ujedno bila i najviša točka ovogodišnjeg križnog puta, stigli do Sedlarice i Velike Črešnjevice. Zatim se križni put odvijao po nizinskom dijelu staze kroz Otrovanac prema Pitomači gdje im je priređena večera i noćenje u športskoj dvorani OŠ Petra Preradovića. Cijelim putem sudionike križnog puta pratilo je lijepo vrijeme osim jakog vjetra koji je na nekim dionicama puhao tolike jačine da ih je zanosio pri hodu i nosio prašinu u oči. Kroz sva naseljena mjesta kroz koje je prolazio križni put, ljudi su ih dočekivali sa kolačima i sokovima. Vrhunac prvog dana bila je sveta misa u 20,45 h koju je predvodio predstojnik Ureda za pastoral mladih vlč. Damjan Koren u zajedništvu s više svećenika među kojima i vlč. Blažom Totom, župnikom u miru i dugogodišnjim planinarom, velikim prijateljem prirode i mladih, koji je uz još nekoliko redovnica bio sudionik ovogodišnjeg križnog puta. Potaknut ovogodišnjim jubilejem križnog puta, vlč. Koren uzeo je za duhovnu misao usporedbu između 10 Božjih zapovijedi i 10 godina križnog puta. Produbio je i zaokružio teme o zapovijedima o kojima su mladi razmišljali po postajama gdje su prolazili. Kazao je kako bi Božje zapovijedi trebale imati svrhu da budu vodilje vjerničkog života, a ne breme zabrana, naredbi i kazni. Poručio je mladima da slušaju te savjete i po njima žive, kako bi živjeli radosno, zadovoljno i sretno i tu radost i sreću širili oko sebe. Potaknuo je mlade da razmisle u kojim su Božjim zapovijedima najslabiji i gdje najviše padaju, kako bi za tu svoju slabost molili. Naglasio je mladima kako se samo svojim snagama neće nikad moći odreći grijeha već je to potrebno uvijek činiti u dva koraka: osobna odluka i želja za promjenom te beskrajno povjerenje i molitva Bogu za njegovu milost i pomoć na tom putu. Iako umorni, mladi su cijelu misu bili veseli, raspjevani, puni energije i duhovne snage, te su ostali pjevati i nakon mise. Na kraju mise u crkvi je održana i zadnja postaja križnog puta s kojom je završen taj ophod dana.

Idućeg jutra nakon okrijepe i zahvale organizatora križnog puta na pruženom domaćinstvu, održana je u 8,00 sati ispred sportske dvorane prva postaja križnog puta, te pohod mladih na 23 km dugu nižu dionicu križnog puta kroz naselja Kladare, Dinjevac, Kozarevac, Prugovac i Kloštar Podravski. Od Dinjevca do Kozarevca načinjena je postaja šutnje kroz koju se hodalo u potpunoj tišini bez razgovora, priča i pjevanja u kojoj su ljudi razmišljali i molili u sebi. U Kozarevcu je obavljen ručak te prije polaska na danji pohod po tradiciji križnog puta otpjevana je pjesma «Neka cijeli ovaj svijet». Na krajnjoj točki i postaji križnoga puta u crkvi Sv. Benedikta Opata i Žalosne Gospe u Kloštru Podravskom, mlade je dočekao otac biskup mons. Josip Mrzljak, biskup Varaždinske biskupije, te domaći župnik fra Ivan Široki i župni vikar fra Tomislav Kero koji su mlade dočekali i na dvije prethodne postaje u svojim filijalama Dinjevcu i Prugovcu.
U svim naseljenim mjestima kao i prethodnog dana vjernici su dočekivali sudionike križnog puta sa kolačima i okrjepom. Vrhunac križnog puta bila je svečana euharistija koju je u nedjelju predvečer biskup Mrzljak predvodio u zajedništvu sa sudionicima križnog puta vlč. Damjanom Korenom i vlč. Blažom Totom, i drugim svećenicima. U propovijedi biskup je mladima skrenuo pozornost na svakodnevnu Božju blizinu i njegovu nazočnost među vjernicima koja se često ne primjećuje. Također je skrenuo pažnju na Božju velikodušnost, spremnost opraštanja grijeha, te pružanja novih prilika i mogućnosti. Osvrnuvši se na 10 Božjih zapovijedi, koje su mladi već razmatrali tijekom križnog puta, kazao je kako one služe kao stup ljudske etike i morala. Istaknuo je kako grešnike ne treba osuđivati, nego činiti onako kako to čine Bog i Isus: oprostiti im i pomoći da postanu boljim ljudima.
Na kraju su riječi zahvale uputili animator križnog puta Robert Šćuka, koji je biskupu tom prigodom darovao crvenu kapu – ovogodišnje zajedničko obilježje sudionika križnog puta, te domaći župnik fra Ivan Široki i predstojnik Ureda za pastoral mladih vlč. Damjan Koren. Biskup Mrzljak pridružio se zahvalama upućenima svim sudionicima križnog puta te zazvao na njih Božji blagoslov.
I ove godine križni put organizirali su zajedno Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije, Planinarska udruga mladih entuzijasta PUME iz Varaždina i Bratovština sv. Ferdinanda iz Ferdinandovca. Svim sudionicima darovana je knjižica s pjesmama i himnama sa svih dosadašnjih križnih putova.
 
SUDIONICI KRIŽNOG PUTA IZ KALINOVCA:
Ljubica Erdec i Daria Erdec, Marina Igrić, Ivan Peršić, Renato Puhač, Kalinovčica iz Ferdinandovca Nada Kolar (rođ. Janči) sa sinom Petrom, te drugi dan Slavica Dautanec i Jelica Štefanić.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Helena Cugovčan, Ivan Peršić, Daria Erdec, Ljubica Erdec, Marina Igrić voditelji križnog puta: Daria Erdec, Nada Kolar rođ, Janči, Ljubica Erdec, Renato Puhač, Petar Kolar, Ivan Peršić

 

Jelica Štefanić, Nada Kolar, Ljubica Erdec, Slavica Dautanec, Daria Erdec, Marina Igrić crkva Sv. Benedikta Opata i Žalosne Gospe u Kloštru P.: misu je vodio i propovijedao varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak
predstojnik Ureda za pastoral mladih vlč. Damjan Koren i vjeroučitelj Robert Šćuka iz Bratovštine sv. Ferdinanda
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac; 10. i 11. veljača 2010.
                             Prvo obilježavanje proštenja Gospe Lurdske i spomendana
                                                     bl. Alojzija Stepinca u Kalinovcu
Click to enlarge  

10. veljače Kalinovac je po prvi puta svečano proslavio spomendan blaženog Alojzija Stepinca čije su moći od 15. studenog 2009. godine položene u misni stol župne crkve Sv. Luke evanđeliste. Proslava je počela dva dana ranije kroz trodnevnu duhovnu obnovu župne zajednice koju je organizirao i vodio dekan, župnik preč. Mladen Gorupić. Tom prigodom župljanima je bila omogućena prije misnih slavlja sv. Ispovijed koju je vodio župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja, povjerenik za duhovna zvanja u Đurđevačkom dekanatu, te krunica za potrebe župe koju su vodili članovi prezidija Marijine legije "Majka brze pomoči" iz Kalinovca i članovi župnog Caritasa. Na misnom slavlju kroz propovijed održavana je homilija o blaženom Alojziju Stepincu. Cilj homilije bio je što bolje upoznavanje i povezivanje župljana sa blaženikom koji je sada na novi način povezan uz njih. Treći dan duhovne obnove na blagdan bl. Alojzija Stepinca prikazan je poslije misnog slavlja na multimediji film o zadnjim trenucima života blaženog Alojzija Stepinca pomoću svjedočenja časne sestre Akviline Paviša iz Kalinovca. Časna sestra Akvilina bila je jedna od pet časnih sestara koje su bile 10. veljače 1960. godine prisutne kada je kardinal Alojzije Stepinac umro.

Sva misna slavlja uveličavao je župni veliki crkveni zbor Sv. Luke, evanđeliste pod vodstvom i pratnjom orguljaša Mladena Rogoza.
Osim proslave blagdana bl. Alojzija Stepinca, Župa Kalinovac ove godine svečano je proslavila prvi puta proštenje Gospe Lurdske utemeljeno posvetom lurdske špilje 11. 02. 2009. godine u sjevernoj niši župne crkve. Za to proštenjarsko slavlje župa se pripremala devetnicom koju su vodili članovi prezidija Marijine legije "Majka brze pomoči" iz Kalinovca. Na blagdan Gospe Lurdske 11. veljače održano je u župnoj crkvi misno slavlje koje je vodio i propovijedao dekan župnik preč. Mladen Gorupić. Na kraju misnog slavlja ispred njezinog kipa održana je molitva na čast Majci Božjoj Lurdskoj.
Svih četiri dana župna crkva bila je puna župljana.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                        povratak kronika događaja
                                                                    Blagoslov grla
Kalinovac; 03. veljača 2010.
- 3. veljače na blagdan Sv. Blaža biskupa u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđeliste dekan, župnik preč. Mladen Gorupić održao je blagoslov grla svim onima koji su toga dana došli na sv. misu. Za ostale župljane blagoslov grla održan je na nedjeljnim sv. misama
                                                                                                                                                         povratak kronika događaja
                                                                   Blagoslov svijeća
Kalinovac; 02. veljača 2010.
- utorak na svijećnicu 02. veljače održan je blagoslov svijeća. Tom prigodom u nabavu svijeća uključio se i župni Caritas koji je kupljene svijeće dobrovoljnim prilogom mještana darivao župljanima. Ostatak svijeća župnog Caritasa upotrijebit će se u procesiji Gospe Lurdske koja će se održati na njezin blagdan 11. veljače.
                                                                                                                                                         povratak kronika događaja
                                                                       Dan Bolesnika
Kalinovac; 29. siječanj 2010.
- Povodom dana Bolesnika, župa je u nedjelju 07. veljače organizirala preko župnog Caritasa posjetu najteže bolesnim župljanima, te ih darivala prigodnim poklonima prihodom župnog Caritasa.
- Župni Caritas u crkvi Sakupljane u nedjelju za Haiti gdje je sakupljeno 3.110 kuna.
                                                                                                                                                         povratak kronika događaja
Kalinovac; 29. sječanj 2010.
                                               Godišnja sjednica Župnog vijeća

U petak, 29. 01. 2010. godine održana je godišnja sjednica Župnog vijeća na kojoj su sudjelovali članovi Župnog vijeća, župnik preč. Mladen Gorupić i općinski načelnik Branko Sobota. Sjednicu je otvorio i vodio voditelj župe župnik preč. Mladen Gorupić koji je tom prigodom iznio izvješće radova u prošloj godini i njegovo financiranje, te plan radova za 2010. godinu i mogućnost njegovog financiranja. Nakon prihvaćenog izvješća i odobrenog plana radova za iduću godinu od Župnog vijeća, prisutnima se obratio načelnik Općine Kalinovca Branko Sobota koji je kroz održan govor odobrio prihvaćen plan vijeća za iduću godinu, te najavio potporu u ostvarivanju tih ciljeva s planiranih 180.000 kuna Proračunom Općine Kalinovac. Na sastanku su u kratkim crtama dali izvješća i voditelji svih crkvenih društva: župni Caritas - Marija Zvonar, Prezidij Marijine legije - Marija Kraljević, Društvo sv. Luke i veliki zbor - Ljubica Račan, društvo mladih - Daria Erdec, za ministrante Mirjana Miklić. Na temi razno odlučeno je sudjelovanje na jednodnevnom izletu koji će financirati sponzori, župnik i vijećnici.

                                                                                                                                                         povratak kronika događaja
Koprivnica/Donji Sređeni; prosinac 2009.
    Zbor mladih župe Sv. Luke Kalinovac razveselio djecu jedne peteročlane obitelji
                                                                u mjestu Donji Sređeni
Potaknuti člankom u dnevnim novinama 24 sata i djelomičnim poznanstvom članovi Zbora mladih odlučili su u predblagdansko vrijeme razveseliti djecu jedne peteročlane obitelji i simbolično pomoći roditeljima Vinkelbauer. Obitelj živi u mjestu Donji Sređeni, općine Dežanovac sa tri djevojčice. Djevojčice su starosti 2. , 4. i 8. godina. Najstarija djevojčica polazi 1. razred OŠ Slava Raškaj u Zagrebu jer je gluhonijema. Obitelj Vinkelbauver živi na rubu egzistencije, te im je potrebna svaka pomoć. Ovom akcijom sakupljano je 65 kg. Raznih potrepština za kuću i djecu te poslano u paketima poštom. Npr sakupljano je: 10 kg brašna, ulje, sol, ocat, čokolino, makaroni, riža, slatkiši, kolači, odjeća i obuća za djecu, ručnici… Kupljene su čizmice za najstarije dijete, 3 paketa pelena s maramicama i ručnici. Zahvaljujemo se na novčanoj pomoći župnom karitasu u iznosu od 200 kn te župniku Mladenu Gorupiću u iznosu od 200 kn. Troškove poštarine snosio je zbor mladih. Cjelokupnu realizaciju ove akcije od sakupljanja, pakiranja, vaganja i slanja preuzeli su članovi zbora Damir Ivanov i Ivan Peršić.
U ime obitelji Vinkelbauver zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u ovoj hvalevrijednoj akciji.
                                                  Voditeljica zbora:
                                                                   Martina Lovrak Ivanov
                                                                                                                                                          povratak kronika događaja
Koprivnica; 15. siječanj 2010.
        Susret župana i vjerskih zajednica s područja Koprivničko-križevačke županije
                                       
U Koprivnici 21. siječnja 2010. održan je tradicionalni susret župana Darka Korena i vjerskih zajednica s područja Koprivničko-križevačke županije. Tema susreta bila je analiza prošlogodišnje suradnje županije sa vjerskim zajednicama i razmatranje suradnje na ovogodišnjem ostvarivanju njihovih planova. Od vjerskih zajednica na prijemu su sudjelovali predstavnici katoličke, grkokatoličke, evangelističke i adventističke konfesije na nivou dekana, župnika, đakona, redovnika i predstojnica samostana časnih sestara. Tom prigodom predstavnici vjerskih zajednica posebno su pohvalili spremnost županije da financira obnovu sakralnih objekata, dok je župan njihov pastoralni rad ocijenio vrlo odgovornim i značajnim, posebno u složenim društvenim okolnostima vremena u kojem živimo i koje nam nosi stalna iskušenja i izazove. Tokom diskusije obje su strane izrazile nadu da će se takav trend nastaviti i ubuduće. Na druženju između županije i vjerskih zajednica, županu se obratio i dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić istaknuvši;
Sada, kad je jedna godina iza nas, s pravom možemo učiniti osvrt na prošlogodišnju suradnju. Kao što vam je poznato, naš dekanat nalazi se na granicama kako državnim tako biskupijskim i županijskim. No, to niti izbliza ne govori o tome da smo u bilo čemu što se tiče naše županije zakinuti. Naprotiv, mogu s pravom reći da mnoge akcije, pogotovo mnoge obnove sakralnih objekata u dekanatu u prošloj su godini pomagane i stručnom i materijalnom pomoći naše županije.
Cijenimo to, što u ova restriktivna vremena, znajući da županija osim za sakralne objekte izdvaja i za druga kulturna dobra Podravine i Prigorja, zahvalni smo što nismo zaboravljeni.
Nadamo se da će stručne službe i u ovoj godini i dalje voditi brigu da ne samo iz našeg dekanata već i drugih osluškuju potrebu za stručnom pomoći, a da također prema svojim mogućnostima podupru i financijskom pomoći one akcije po našim župama za koje budu imali potrebu dati na listu prioriteta.
U našim župama sve je više starih, sve više ne zaposlenih, a ipak se nešto za materijalne potrebe prikupi, no uvijek nam je lakše kad nam pristigne pomoć iz drugih izvora. Lijep je osjećaj kada na glavnim događajima u našim sredinama susretnemo župana i njegove suradnike - to je znak poštovanja prema zajednici koju takvi susreti čine zadovoljnom i sretnom. I zato uvijek nam dobro došli, dobro se osjećali i u raznim projektima nas podržali.
Zahvaljujući vama na dosadašnjim suradnji i pomoći, koja nije mala, niti zanemariva, želimo vam puno uspjeha u ovoj godini, u vašem radu, a dobri Bog dao vama i vašim suradnicima puno mudrosti, i neka vas prati u svom pothvatima koje poduzimate za dobro svih nas.
Susret je završio domjenkom uzvanika i predstavnika županijskih vlasti.
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac; 07. siječanj 2010.
                                                              Blagoslov župne kuće
Poslanica sv. Pavla apostola Kološanima
Click to enlarge  
- Braćo! Zaodjenite se kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u milosrdnu srdačnost, dobrotu, poniznost, blagost, strpljivost! Podnosite jedni druge praštajući, ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu. Kao što je i Gospodin vama oprostio, tako oprostite i vi drugima. A povrh svega toga obucite ljubav! To je sveza savršenstva. I neka u vašim srcima vlada mir Kristov na koji ste pozvani u jednome tijelu! I zahvalni budite! Riječ Kristova neka u svem bogatstvu prebiva u vama!
Click to enlarge  

07. siječnja u prijemnoj dvorani župne kuće, župnik dekan prečasni Mladen Gorupić blagoslovio je župni dvor, župnu kuću, urede i ljude koji u njoj borave i rade. Tom prigodom na blagoslovu je pročitana poslanica sv. Pavla apostola Kološanima, te upućene molitve za sve članove župe koji u njoj borave i rade, za stare, bolesne i nemoćne, za trudnice nositeljice novog života i za sve pokojne. Na kraju molitvi za njih je upućen zaziv Bogu da ih čuva žive i zdrave, da svima dade postojanu vjeru, nepokolebivu nadu, strpljivu i ustrajnu ljubav, u životu mir, u radu uspjeh, u molitvi postojanost, i na kraju život vječni. Uz župnika na blagoslovu župne kuće prisustvovala je župnikova majka gospođa Manda Gorupić, zvonar i sakristan Mladen Rogoz i članovi Župnog vijeća.

                                                                                                                                                          povratak kronika događaja
 
PROTEKLE AKTIVNOSTI PREBAČENE PO GODINAMA
 
Aktinosti 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010 2011. 2012 2013. 2014. 2015. 2016. 2017. 2018.
  početak stranice