2005.  2006.  2007.  2008.  2009. 2010.   2011. 2012.   2013. 2014. 2015. 2016.  2017. 2018. 2019.
Aktivnosti 2020. 2021. 2022.                      
AKTIVNOSTI 2014.
Kalinovac:  31. prosinac 2014.
          Sv. misa zahvalnica za 2014. godinu i statistika župne zajednice
Click to enlarge  

Uvečer na Silvestrovo 31. prosinca, posljednjeg dana kalendarske godine slavljena je u župnoj crkvi sveta misa zahvalnica za proteklu 2014. godinu. Svetu misu predvodio je i propovijedao župnik preč. Mladen Gorupić, a uveličao je starim liturgijskim tradicionalnim božićnim pjesmama veliki crkveni zbor pod vodstvom sestre Karmen na orguljama. U svojoj završnoj ovogodišnjoj homiliji župnik Gorupić bio je nadahnut prolaznošću zemaljskog vremena. Prije završetka misnog slavlja po tradiciji rimokatolika i župe, veliki župni zbor u pratnji župljana otpjevao je svečani "Tebe Boga hvalimo". Na kraju euharistijskog slavlja, župnik je po tradiciji župe iznio statistiku župne zajednice u protekloj godini koja i ovaj puta nije ohrabrujuća.

Ove godine u župi bilo je 14 krštenika (13 iz naše župe), od toga 6 dječaka i 8 djevojčica. Vjenčana su 7 para, od toga 3 su nastavila živjeti u župi.
Župa je imala ove godine 17 prvopričesnika i 18 krizmanika.
Obavljena su 19 sprovoda. Umrlo je 9 muškaraca i 9 žena. Izvana je bio 1 sprovod.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac:  26. prosinac 2014.
                  Blagoslov Općine, zaposlenika Općine i općinskih ureda
Click to enlarge  

U vijećnici Općine Kalinovac vlč. Dario Paviša polaznik 3 godine Papinske Crkvene Akademije u Rimu i polaznik Papinskog Sveučilišta Lateran u Rimu gdje magistrira kanonsko pravo zazvao je 26. prosinca tradicionalni božićni blagoslov na Općinu, zaposlenike Općine i općinske urede. U zazivu blagoslova akolirao je njegov akademski prijatelj vlč. Jan Marie Chun Yean Choonga iz Malezije. Tom prigodom upućena je molitva za obilje božje milosti svima onima koji u Općini borave i rade, te da im Bog podari zdravlje, postojanu vjeru, nepokolebivu nadu, strpljivu i ustrajnu ljubav, u životu mir, u radu uspjeh, u molitvi postojanost i na kraju život vječni. Na završetku blagoslova, vlč. Dario blagoslovljenom vodom poškropio je prostoriju i u njoj prisutne predstavnike Općine. Blagoslovu Općine nazočili su općinski načelnik Branko Sobota, predsjednik Općinskog vijeća Mirko Kovačev, zamjenik župana Darko Sobota, općinski vijećnici te djelatnici i suradnici Općine Kalinovac.

Fotografija preuzeta  s web stranice Općine Kalinovac (www.kalinovac.hr)
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac: 25.  12. 2014.
                                                               Božić
Click to enlarge  

Božić je proslavljen s dva euharistijska slavlja, te prigodnim dječjim programom i darivanjem djece od strane župnika. Jutarnje euharistijsko slavlje predvodila su dva naša kalinovačka sina, vlč. Dario Paviša i prof. emeritus Ivan Golub, te vlč. Jan Maria Chun Yean Choong iz Malezije. Euharistijsko slavlje uveličao je sa tradicijskim božićnim pjesmama veliki župni zbor u pratnji Ivane Matkov na orguljama. Na poslijepodnevnoj svečanosti prije euharistijskog slavlja održana je kratka prigodna predstava ministranata i vjeronaučne djece pod mentorstvom vjeroučiteljice Marije Šokec. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik Mladen Gorupić. Prigodnim pjesmama slavlje su uveličali članovi zbora mladih i velikog zbora pod vodstvom Ivane Matkov. Na kraju euharistijskog slavlja župnik je blagoslovio djecu i darivao im poklone.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac: 24.  12. 2014.
                                                    Na sv. misi Polnoćki
Click to enlarge  

U ponoćnim satima Badnjaka održana je u župnoj crkvi tradicionalna svečanost dočeka Božića. U toj prigodi prije misnog slavlja mladi župe Kalinovca održali su 10 minutni božićni igrokaz. Ponoćnu koncelebriranu sv. misu predvodio je vlč. Dario Paviša, polaznik 3. godine Papinske Crkvene Akademije u Rimu u suslavlju svog akademskog prijatelja vlč. Jan Maria Chun Yean Choonga iz Malezije. Na sv. misi vlč. Jan Maria otpjevao je Evanđelje, a vlč. Paviša održao je prigodnu homiliju. Na kraju misnog slavlja vlč. Paviša zaželio je u župnikovo i u svoje ime kao i u ime Župnoga vijeća i svih društava župe čestit i blagoslovljen Božić. Božićnoj čestitki na kalnovečkom dijalektu pridružio se i vlč Jan Maria. Euharistijsko slavlje uveličali su sa tradicionalnim božićnim pjesmama veliki župni zbor i zbor mladih pod vodstvom voditeljice zbora Ivane Matkov. Odaziv vjernika bio je velik.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac: 14. -21.  12. 2014.

   PUČKE MISIJE  I POHOD BISKUPA JOSIPA MRZLJAKA U KALINOVAC

Click to enlarge  

U cilju duhovne obnove vjernika župe i pripreme župljana za božićne blagdane, održane su u našoj župi od 14. do 21. prosinca Velike pučke misije. Pučke misije vodio je u župi p. Zvonko Vlah, Isusovac iz Rezidencije družbe Isusove iz Opatije gdje obnaša funkciju poglavara zajednice i dužnost nacionalnog  tajnika Apostolata molitve. Osim toga, pater Zvonko po župama širom Lijepe Naše, pa sve do SAD-a i Kanade, održava pučke misije i nastavlja tradiciju tog nekada temeljnog oblika isusovačkog djelovanja.

Osmodnevna duhovna obnova pučkih misija u župi održana je se za sve uzraste: predškolsku djecu, djecu osnovne škole, mlade, roditelje i bračne parove, te za stare, bolesne i nemoćne. Teže bolesnike (nepokretne i jako bolesne) misionari p. Zvonko Vlah i p. Zvonimir Šeremet, misionar u misiji susjedne župe Budrovac obišli su u njihovim domovima noseći im utjehu svetih sakramenata. U toku misija misionar p. Zvonko Vlah održao je i duhovni susret sa članovima Župnoga vijeća. Na svim misijskim susretima odaziv vjernika bio je velik.

Click to enlarge  

Zadnji dan misija uveličao je svojim pohodom župnoj zajednici varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. U toj prigodi biskup je predvodio podnevnu sv. misu u zajedništvu s misionarom p. Zvonkom Vlahom, župnikom i dekanom Đurđevačkog dekanata preč. Mladenom Gorupićem i biskupovim tajnikom vlč. Markom Štefancem. Biskup Mrzljak u homiliji je podsjetio koliko je čovjek učinio zla odvojivši se od Boga, ali je isto tako napomenuo koliko je s druge strane, vjerujući u Boga, čovjek dao dobrote, od Abrahama u Starom zavjetu do Majke Božje u Novom zavjetu. Istaknuo je kako je i Bog rođenjem svoga Sina u liku nemoćnog djeteta, te samim njegovim dolaskom na zemlju među ljude, potvrdio čovjeku da mu nije želja da vlada i zapovijeda ljudima, već da štiti ljude od zla, pomaže, oprašta grijehe i poziva ih na pravi put. Na kraju misnog slavlja misionar Vlah zahvalio je župniku i župljanima Kalinovca na pruženom gostoprimstvu, te biskupu Mrzljaku na dolasku na misije. Na kraju svečanosti članovi župnog vijeća zahvalili su biskupu u ime župnika i župe na ovogodišnjem drugom pohodu župi, te p. Vlahu na održanim misijama.

Ovu završnu svečanost misija liturgijskim pjesmama pratio je zbor mladi pod vodstvom Ivane Matkov na orguljama.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge        
                                                               ODRŽANE PUČKE MISIJE  U NAŠOJ ŽUPI                                        
Click to enlarge  

1) 1901. g. ( o.Marijan Hinko i o. Ilija Gavrić )

2) 1920. g. ( o.Ilija Gavrić i o.Matija Rabađija )

3) 1934. g. (o.Tomo Jagrić i o.Nikola Buljan )

4) 1940. g. ( o.Josip Dujmović i o.Sebastijan Lončar )

5) 1963. g. ( o.Andrija Lukan i o.Ivan Smolčić )

6) 1978. g. ( o. Ivan Grgec )

7)  2004. g. ( p. Zvonko Vlah i p. Stjepan Kuzmić)

8)  2014. g. ( p. Zvonko Vlah i p. Zvonimir  Šeremet )

Misije su izvanredni crkveni događaj koje pozivaju sve vjernike župne zajednice da kroz navještaj Božje Riječi nastoje svoj ljudski i kršćanski život učiniti kvalitetnijim i plemenitijim. Misije vode misionari koji su cijeli svoj život stavili u službu čovjeka koji neprestano žeđa za Božjom Riječi koja mu otkriva radost i smisao života.

                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac: 7. 12. 2014.
                                    Humanitarna akcija prodaje kolača
Click to enlarge  

Uoči 3. nedjelje došašća kada se obilježava Nedjelja Caritasa održana je u župi 07. 12. 2014. humanitarna akcija prodaje kolača. Akciju je organizirao župni Caritas u suradnji sa župnim vijećnicima i župnikom. U pečenju kolača sudjelovali su volonteri župnog Caritasa, župni vijećnici, pjevači i župnik. Tom humanitarnom akcijom sakupljeno je 162 kutije kolača pakiranih po cca 1 kg težine. Prodaja kolača bila je dobra jer se sve prodalo i sakupilo 5.130 kuna. Sav sakupljen prihod od prodaje kolača poslan je Caritasu Varaždinske biskupije za potrebite. Ovom prilikom zahvaljujemo se svima koji su ispekli kolače, a posebno našem župniku Mladenu koji nas svaki puta podržava i  priključi se pečenju kolača svojim digankama.

                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac: 7. 12. 2014.
                                    Podjela darova povodom sv. Nikole
Click to enlarge  

Društvo sv. Luke i mladi organizirali su ove godine već tradicionalnu podjelu darova povodom blagdana Sv. Nikole. Podjela darova održana je u nedjelju 07. prosinca u župnoj crkvi poslije podnevne svete mise. Na toj svečanosti sv. misu predvodio je župnik Gorupić, a doček su vodile voditeljica Društva sv. Luke Ljubica Račan i voditeljica mladih Daria Erdec. Svečanost dočeka uveličali su prigodnim nastupom učenici Osnovne škole Ivan Lacković Croata pod mentorstvom vjeroučiteljice Marije Šokec, te dječji župni zbor pod vodstvom Ivane Matkov. Nakon programa u crkvu je došao sveti Nikola kojeg je obnašao Danijel Zvonar član župnog zbora mladih. Za ovu podjelu darova, Društvo Sv. Luke, evanđelista i mladi osigurali su 87 poklona za svu djecu s područja općine Kalinovac od navršene 1 do 6 godina starosti.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                        povratak kronika događaja
                                  ZBOR MLADIH ŽUPE KALINOVAC
Click to enlarge  

Probe se održavaju svaku drugu subotu u večernjim satima u prostorima župne crkve. Zbor predvodi svaku drugu sv. Misu u 11.00h u župnoj crkvi u Kalinovcu. Zbor mladih također pjeva pontifikalne mise te mise za velike župne blagdane. Voditeljica ovog aktivnog zbora mladih je Ivana Matkov, artifex musicae sacrae. Ova „moćna gomilica“ se iskazala kao koordinirana grupa od preko 30 članova koji se rado sastaju svake druge subote. Zbor je 1. ožujka snimio vlastitu autorsku  pjesmu pod naslovom Molitva Isusu za koju je tekst napisala učiteljica Dijana Habijanec, glazbu za pjesmu napisala je voditeljica zbora Ivana Matkov, a aranžman Igor Drvenkar. U planu je odlazak na festivale duhovne šansone gdje će se mladi župe Sv. Luke predstaviti svojom autorskom pjesmom te tako promovirati župu. Od ove godine, uz stalnu postavu zbora, u rad zbora mladih su se uključile i tri obitelji: obitelj Mlakar, obitelj Sobota te obitelj Šoštarić sa svojom djecom. Tako danas zbor čine djeca od 3. razreda osnovne škole, učenici srednje škole, studenti te oni koji se osjećaju mladim i uživaju u radu ovog zbora. Ove tri obitelji su dale poseban doprinos zboru što se može čuti svake druge nedjelje. U zboru, uz voditeljicu na orguljama, sviraju i Ivan Živko na klavijaturama, Vlado Sobota na primu, Nikola Mlakar na basprimu, Vladimir Šoštarić na kazu-u, te Hrvoje Mlakar na gitari. Tako se i u Kalinovcu mogu čuti poznati zvuci tamburice, stopljeni sa orguljama, ali i novi zvuk kazu-a koji upotpunjuje svaki aranžman svojom glasnoćom i atraktivnom bojom tona. Ove godine smo pjevali i na mnogim vjenčanjima, slavili smo i pedesetu obljetnicu smrti i stotu obljetnicu rođenja velikog Albe Vidakovića povodom koje smo otpjevali 28. rujna njegovu pučku misu uz neke njegove skladbe. Posebna svečanost je bio blagdan Sv. Luke na kojem je zbor, združen sa mješovitim zborom župe Kalinovac, otpjevao svečanu koncelebriranu misu koju je predvodio naš varaždinski biskup, Josip Mrzljak. Zbor se opet dokazao kao jedna cjelaina koja savršeno funkcionira  u svim uvjetima, u svakom glazbenom izričaju. Zbor je gostovao 16. studenog u Đurđevcu gdje je pjevao večernju Sv. Misu. Nakon Mise, zbor je održao polusatni koncert nakon kojeg je zbor bio nagrađen dugim i gromoglasnim pljeskom popunjene crkve. Đurđevčani su mogli čuti različite instrumente i različite aranžmane poznatih i manje poznatih duhovnih šansona.  Ovaj zbor jedinstvenim i prepoznatljivim zvukom aktivno sudjeluje u misnim slavljima te omogućuje cijeloj zajednici djelatno sudjelovanje. Kroz pjesmu i radost i mi pokušavamo osnažiti i utješiti svako srce, unijeti radost i ohrabriti svakog vjernika, donoseći im tako živu Riječ.

Autorica teksta: Ivana Matkov
                                                                                                                                                        povratak kronika događaja
Kalinovac 16. 11. 2014.
                                               Predstavljanje krizmanika
Click to enlarge  

U nedjelju 16. studenog na podnevnoj svetoj misi održano je uz kratki program predstavljanje krizmanika. Na svečanosti se predstavio 21 kandidat iz Osnovne škole Ivan Lacković Croata i to Aurer Nikolina, Barić Magdalena, Bazijanec Marko, Bregovec Paulina, Dautanec Helena, Dautanec Tea, Đipalo Ivan, Đipalo Luka, Fusić Antonio, Gelo Goran, Kardoš Luka, Karlovčan Karlo, Krstić Matija, Lacković Laura, Lončar Borna, Matica Luka, Miklić Bruno, Mlakar Nikola, Račan Dominik, Rončević Ena, Živko Vanesa. Sv. misu predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić. Na svetoj misi i predstavljanju krizmanika bili su prisutni i umirovljenici – izletnici iz Brezovice pokraj Zagreba.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                        povratak kronika događaja
Bleiburg 10. 11. 2014.
                        Svećenici Đurđevačkog dekanata odali su počast
                                         žrtvama Bleiburške tragedije
Click to enlarge  

U ponedjeljak, 10. studenog, svećenici Đurđevačkog dekanata posjetili su Bleiburško polje i odali počast žrtvama svih totalitarnih režima, te žrtvama tragedije Bleiburškog polja i krvavog Hrvatskog križnog puta u kojem je stradalo među mnogima i mnogo nevinih mještana našega kraja. Za sve žrtve Bleiburga, svećenici su se pomolili kod spomenika hrvatskog groba na groblju Unter-Loibachu, te u svetištu Bleiburškog polja održali sv. misu. Nakon odane počasti žrtvama Bleiburga, svećenici su posjetili gradove kroz koji je prošao Križni put, među kojima su bili Slovenj Gradec, Dravograd i Maribor.

                                                                                                                                                        povratak kronika događaja
Kalinovac 9. 11. 2014.
                                           Predstavljanje prvopričesnika
Click to enlarge U nedjelju 9. studenog na podnevnoj svetoj misi održano je predstavljanje prvopričesnika. Na svečanosti se predstavilo 11 kandidata iz Osnovne škole Ivan Lacković Croata i to Bazijanec Mihael, Dautanec  Ema, Đipalo  Dino, Dautanec Marko, Erdelec Ivan, Fusić  Nikolina, Golub Šimun, Krnjak  Luka, Mlakar Ena, Vedriš Luka, Zvonar Patricia. Sv. misu predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić.
Click to enlarge
Click to enlarge

 

                                                                                                                                                        povratak kronika događaja
Kalinovac 1. 11. 2014.
                                                 Blagdan Svih Svetih
Click to enlarge  

U subotu 01. studenog na mjesnom groblju Kalinovca obilježen je euharistijskim slavljem, blagoslovom grobova i molitvama za pokojne, blagdan Svih Svetih. Pred centralnim Spomen križem groblja, euharistijsko slavlje predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić u suslavlju domaćeg sina prof. dr. Đure Zalara. Svečanost euharistije uveličao je liturgijskim pjesmama odrasli crkveni zbor. Nakon euharistije, župnik je po zahtjevu mještana blagoslivljao grobove. Odaziv vjernika na sv. misu bio je velik.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                        povratak kronika događaja
Kalinovac 19. 10. 2014.
                                           Dječji zbor župe Kalinovac
Click to enlarge  

 Dječji zbor u Kalinovcu broji oko 40-ak članova. Zbor čine djevojčice i dječaci od 1. razreda osnovne škole pa do 8. razreda osnovne škole. Sastajemo se svake druge nedjelje na probi prije mise u 10.15h da bi uvježbali repertuar za slavljenje sv. Mise. Na taj način pružamo mogućnost i cijeloj župnoj zajednici da nauči većinu skladbi koje pjevamo na sv. Misi. Tako omogućujemo zajednici djelatno sudjelovanje. Na probama uvijek pokušavamo kroz igru i zabavu naučiti nešto novo, neku novu skladbu koja bi nam bila prigodna za pojedino misno slavlje. Svako misno slavlje koje pjevamo gledamo kao nastup i pokušavamo se tako i postaviti prema svakoj Misi. Redovito pjevamo Misu svaku drugu nedjelju  u 11h. Također se posebno pripremamo za Prvu Pričest gdje također predvodimo pjevanje na Misi. Kao i mješoviti zbor i dječji zbor ima svrhu predvoditi pjevanje na liturgijskim slavljima. Svi članovi zbora su vrlo aktivni i redoviti na probama, kao i na misama. Zbor također sudjeluje u proslavi Božića, Uskrsa, Majčinog dana, Prve sv. Pričesti, nastupamo i za svečanost Zahvale za Božja dobročinstva, za Dane kruha, nezaobilazan je nastup za blagdan Sv. Nikole te  ostalim manifestacijama u župi. Od ostalih nastupa sa ovim dječjim zborom izdojili bi nastup u župi Sv. Jurja u Đurđevcu gdje smo pjevali cijeli obred vjenčanja. Na svom repertuaru ovaj zbor ima oko 30-ak skladbi koje pjevamo na Misi.  Nastojimo biti mali glasnici Božje Riječi te kroz igru, zabavu, druženje i pjesmu veličati Njegovo ime.

Autorica teksta: Ivana Matkov
                                                                                                                                                        povratak kronika događaja
Kalinovac 19. 10. 2014.
              Klapa "Praska" iz Podstrane pjevala u nedjelju na sv. misi
Click to enlarge   U nedjelju 19. listopada na podnevnoj svetoj misi, zboru mladih pridružila se klapa "Praska" iz Podstrane, nove prijateljske općine. Svojom acapella izvedbom obogatili su misu i oduševili prepunu župnu crkvu. Dan prije, klapa je pjevala i na župnom dvoru na svečanosti proslave Lukova.
Click to enlarge Click to enlarge

 

 

Autor fotografija: Miroslav Pokrivko
                                                                                                                                                        povratak kronika događaja
Kalinovac 14. 10. 2014.
                   Preminula Kata Zalar, majka vlč. prof. Đure Zalara
                                                                  (25.3.1923.-14.10.2014.)
Click to enlarge  

U utorak 14. listopada u 92. godini života, okrijepljena sakramentima, preminula je u bolnici u Koprivnici plemenita i pobožna majka, baka i prabaka Kata Zalar. Rođena je 25. ožujka 1923. u podravskom selu Kalinovcu kao druga od tri kćeri Marije i Franje Grgeca. Udala se za Šimuna Zalara. Bili su vrijedni i radišni seljani. Svoje su živote posve posvetili obitelji. Djeci su prenijeli kršćansku vjeru i obiteljske vrijednosti. Svojim neumornim radom na zemlji i požrtvovnošću omogućili su im najvišu izobrazbu: Marija je Zubarica, Ljubica i Jelica profesorice, Luka inženjer, a Đuro svećenik, umirovljeni profesor Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Zagrebu. Svoje gotovo 30-godišnje udovičko stanje provela je u svojem obiteljskom domu u Kalinovcu. Djeca su je prvih godina u zimskim mjesecima uzimala k sebi u Zagreb. Nepuna dva tjedna bila je i u jednom domu za starije osobe, no željela se vratiti u svoj dom. Djeca su joj osigurala zadovoljnu starost, omogućivši joj cjelodnevnu kućnu njegu kroz tjedan, a za vikend su je redovito posjećivala i njegovala. Bila je i ostala kršćanski skromna, strpljiva, i povrh svega središte okupljanja obitelji, od djece preko unučadi sve do praunučadi. Sprovodne obrede vodio je i održao prigodni nagovor mjesni župnik Mladen Gorupić. Pismo sućuti kardinala Josipa Bozanića pročitao je prof. Josip Baloban. Sprovodnu misu, u zajedništvu sa 20-ak svećenika predvodio je i održao homiliju prof. Nikola Hohnec. Na kraju mise okupljenima se obratio i dekan Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. Tonči Matulić, izrazivši obitelji sućut u znak kolegijalne povezanosti s umirovljenim profesorom Đurom.

                                                                        Nikola Hohnec
Preuzeto iz Glasa Koncila: 26.10. 2014
                                                                                                                                                        povratak kronika događaja
Kalinovac 24. 10. 2014.

 Zbog lošeg vremena odgađa se križni put

                                                                                                                                                         povratak kronika događaja
Kalinovac 18. 10. 2014.

               Obilježeni jubileji župe i blagdan sv. Luke evanđelista

Click to enlarge  

Na svečanosti obilježavanja blagdana nebeskog zaštitnika svetog Luke evanđelista i Dana Općine Kalinovca, župa Sv. Luke evanđelista proslavila je 18. listopada i svoje značajne jubileje: 150 godina od početka gradnje crkve u Kalinovcu, 105 godina od dogradnje župne crkve svetog Luke evanđelista, 80 godina od boravka nadbiskupa koadiutora Alojzija Stepinca u Kalinovcu, 5 godina od posvete župne crkve u Kalinovcu, te 25 godina svećeništva župnika preč. Mladena Gorupića i 15 godina njegovog upravljanja župom u Kalinovcu. Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak koji je u toj prigodi blagoslovio u župnoj crkvi nadograđeni i obnovljeni oltar Svetog Josipa. Uz biskupa, na euharistijskom slavlju bili su u koncelebraciji župnici iz Đurđevačkog dekanata, domaći sin vlč. prof. dr. Đuro Zalar, pregradski župnik vlč. Ivan Mikec, pregradski župnik u mirovini prečasni Josip Belavić, biskupov tajnik vlč. Marko Štefanec, virovski župnik Ivica Bačani i domaći župnik preč. Mladen Gorupić, dekan Đurđevačkog dekanata.

Na svečanosti bio je nazočan lijepi broj župljana među kojima i domaći sin dožupan KKŽ Darko Sobota, predstavnici Općine Kalinovca sa uzvanicima: načelnikom grada Podstrana pored Splita: Mladenom Bartulovićem i zamjenikom načelnika Jugoslavom Bagatinom, delegacijom iz grada Bogdanci iz R Makedonije na čelu sa Mitkom Vlahovim i Vangelicom Vančevom, župljani i rodbina preč. Gorupića iz Pregrade, te domaća društva DVD Kalinovac i KUD Kalinovac.

Euharistijsko slavlje pratio je liturgijskim pjesmama odrasli crkveni zbor, zbor mladih i dječji zbor pod vodstvom voditeljice zborova Ivane Matkov. Na kraju misnog slavlja, upriličeno je čestitanje preč. Mladenu Gorupiću na njegovim jubilejima.

Oltar Svetog Josipa obnovili su samouki umjetnik i stolar Miljenko Kranjčec iz Hodošana i restauratorica i akademska slikarica Snježana Inkret iz Varaždina.  Za realizaciju obnove i nadogradnje oltara Sv. Josipa Općina Kalinovac darovala je 99.000 kuna i Koprivničko-križevačka županija 25.000 kuna. Restauracija starog djela oltara stajala je 75.000 kuna, a dogradnja novog djela (menze) 49.000 kn.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                          povratak kronika događaja
Kalinovac 12. 10. 2014.
                                                    Dan zahvalnosti za plodove zemlje
Click to enlarge  

Prigodnim programom, blagoslovom i molitvom, obilježen je 12. listopada Dan zahvalnosti za plodove zemlje. Ispred oltara župne crkve isticala se jesenska raskoš boja: voća, povrća, žita, sjemenja, jesenskih poljoprivrednih proizvoda, cvijeća, te kruha, vina i kolača. Blagoslov na plodove zemlje zazvao je predvoditelj misnog slavlja župnik preč. Gorupić, a prigodni program "Zahvale Bogu" izveli su pod mentorstvom odgajateljica, profesora i nastavnika, učenici OŠ Ivana Lackovića Croate i polaznici dječjeg vrtića Bubamara.  Na euharistijskom slavlju na Službi riječi održan je  prikaz darova koje su prinijeli pred oltar učenici osnovne škole. Ovom svečanošću vjernici župe Kalinovac, te učitelji, profesori Osnovne škole ILC-a i odgajateljice Dječjeg vrtića Bubamara zahvalili su za dar života i za sve što im je Bog tokom godine darovao iz zemlje, te ponovo istakli našu kršćansku tradiciju koju baštinimo.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
R Makedonija; Bogdanci: 31. 8. 2014.

                                         Ljetni kamp Paljurci 2014.

Click to enlarge  

           Arhijerejskom liturgijom u katoličkoj crkvi Svetih Ćirila i Metoda u Bogdancima u Makedoniji, koju je predvodio skopski biskup i apostolski egzarh za grkokatolike u Makedoniji Kiro Stojanov, u zajedništvu sa svećenstvom Apostolskog egzarhata, završio je ovogodišnji ljetni kamp Paljurci 2014. Uz vjernike iz Bogdanaca i mlade sudionike ljetnog kampa, na svečanom euharistijskom slavlju bili su i gradonačelnica općine Bogdanci Anastasija Olumčeva i gradonačelnik zbratimljene općine iz Hrvatske, Kalinovca, Branko Sobota.

U propovijedi biskup Stojanov je riječima velikog prijatelja mladih svetog Ivana Pavla II. i današnjeg pape Franje potaknuo mlade da se ne boje, jer samo hrabar čovjek koji ima ideale i hrabrost može ići naprijed.

Ljetni kamp Paljurci 2014. održan je od 28. do 31. kolovoza i na njemu je sudjelovalo više od 60 mladih iz Makedonije i Hrvatske. Cilj kampa je da se mladi upoznaju s Paljurcima te da se upoznaju tradicija, kultura i znamenitost općine Bogdanci.

Uz raznovrsni program, koji se sastojao od molitve, predavanja, radionica, zabave, u sklopu ljetnog kampa mladi su obišli mjesto gdje je bilo selo Paljurci kao i temelje razrušenih crkava u Paljurcima te su posjetili Općinu Bogdanci, pravoslavnu crkvu u Bogdancima i međunarodnu likovnu koloniju "Sofija" Bogdanci.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Tekst preuzet sa internetskih stranica (IKA)
Autor fotografija: Miroslav Pokrivko
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 6. 9. 2014.
                                   Proštenje u kapeli Majke Božje Žalosne
Click to enlarge  

Misnim slavljem u kapelici Majke Božje Žalosne u Donjem kraju obilježen je 15. rujna blagdan Gospe Žalosne. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je dušebrižnik Kurije Marijine legije "Kraljice mučenika" vlč. Krunoslav Kefelja, župnik iz Podravskih Sesveta i naš župnik preč. Mladen Gorupić. Euharistijskim pjesmama u pratnji na sintesajzeru svečanost je uveličala časna sestra Karmen. Na kraju svečanosti svim prisutnim vjernicima podijeljene su sličice (kipeci) Gospe Žalosne u znak siječanja na ovo proštenje. Na svečanost odazvalo se oko sedamdesetak vjernika.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 6. 9. 2014.
      Župno klečanje i Dan bolesnih, nemoćnih i starijih osoba u župi
Click to enlarge  

Misnim slavljima, ispoviješću i bolesničkim pomazanjem starijih osoba u župi, te sa njihovim druženjem, obilježen je 3. rujna župni blagdan „Klečanje“.

Prijepodnevno koncelebrirano misno slavlje predvodio je i propovijedao đurđevački vikar vlč. Marijan Kovačić, ovogodišnji mladomisnik iz Podravskih Sesveta. Na euharistijskom slavlju suslavili su vlč. Nikola Samodol, župnik iz Nedelišća, vlč.Tihomir Ciglar, župni vikar iz Nedelišća, vlč. Marko Rac, župnik iz Đurđevca, vlč. Krunoslav Kefelja, župnik iz Podravksih Sesveta, vlč. Krunoslav Milovec, župnik iz Novoga Virja, fra Ivan Široki, župnik iz Kloštra Podravskog i župnik kalinovački preč. Mladen Gorupić. Za svečanost euharistije ispovijedali su vlč. Mario Kaniški, župni vikar iz Pitomače i vlč. Daroslav Benjak, župnik iz Ferdinandovca.

U poslijepodnevnim satima uz Župno klečanje, obilježen je i Dan bolesnih, nemoćnih i starijih osoba u župi. Svečanost je održana u župnoj crkvi sakramentom svete ispovijedi i dodjelom sakramenta bolesničkog pomazanja starijim, nemoćnim i bolesnim osobama. Euharistijsko slavlje i svečanost vodio je župnik preč. Gorupić. Nakon Euharistijskog slavlja održano je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Svečanost u crkvi uveličao je veliki crkveni zbor pod vodstvom sestre Karmen na orguljama.

Dan bolesnih, nemoćnih i starijih osoba u župi nastavljen je u župnom dvoru zajedničkim druženjem župnika, volontera župnog Caritasa i bolesnih, nemoćnih i starijih osoba.

Dolazak pojedinih sudionika na ovu župnu svečanost omogućili su svojim donacijama i prijevozom članovi župnog Caritasa i župnik.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 29. 6. 2014.
                           Dodjela zahvalnica djeci za aktivni rad u Crkvi
Click to enlarge  

U nedjelju 29. lipnja na blagdan sv. Petra i Pavla apostola održana je po tradiciji župe misa zahvalnica za završetak vjeronaučne i školske 2013./2014. godine pri kojoj je župnik, preč. Mladen Gorupić u župnoj crkvi Sv. Luke evanđelista dodijelio najaktivnijim učenicima i učenicama osmog razreda zahvalnice za povećanu aktivnost tokom proteklih osam godina naukovanja. Zahvalnice su dodijeljene djeci koja su se uključila radišno i duhovno izvan vjeronaučne aktivnosti u pogledu dječjih grupa ministranata, čitača i pjevača, te time poticala drugu mlađu djecu da se aktivnije uključe u rad zajednice. Zahvalnice su nakon mise dodijeljene u dvije skupine za učenike i učenice osmog razreda;

- u sudjelovanju MINISTRANTA: Luka Brlek, Nataly Vlašić, Lucija Miklić, Stjepan Vucikuja,

- u sudjelovanju ČITAĆA: Nataly Vlašić, Lana Rončević, Sara Rončević, Ana Sobota, Monika Golubić

Na ovaj način pomoću darovanih zahvalnica župnik i župa zahvaljuju se svoj aktivnoj djeci na dosadašnjoj ostvarenoj suradnji te ispravno odabranom putu koji će zasigurno pozitivno pridonijeti novom dobu njihovog života i naukovanja.

                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 18. 7. 2014.
                                       Proslava 3 i 5 godina misništva
Click to enlarge  

U obiteljskom domu gosp. Mate Paviše, oca vlč. Daria Paviše, održana je 18. srpnja svečana proslava zahvale Majci Božjoj Bezgrešnoj na trogodišnjem misništvu i službe Božje velečasnog Daria Paviše, današnjeg polaznika 2. godine Papinske Crkvene Akademije u Rimu i polaznika Papinskog Sveučilišta Lateran u Rimu gdje magistrira kanonsko pravo, te 5 godina misništva i službe Božje velečasnog Jan Marie Chun Yean Choonga iz Malezije, akademskog prijatelja vlč. Paviše. Tom prigodom blagoslovljena je i mala kapelica (pil) podignuta u čast Blažene Djevice Marije, Majke bezgrešne, u dvorištu obiteljskog imanja Mate Paviše.
 
Svečanost je počela blagoslovom misnice koju je poklonio vlč. Dario svom prijatelju vlč. Jan Mariu za 5 jubilej svećeničkog ređenja, a zatim blagoslovom kapele podignute u čast Blažene Djevice Marije Bezgrješne koju je tom prigodom blagoslovio vlč. Jan Maria. Kapelu su podigli vlč. Dario Paviša sa obitelji, rodbinom i prijateljima kao znak zahvale za zdravlje svojih roditelja, kao zahvala za sva dobročinstva i zahvala za dar svećeništva. Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je vlč. Jan Maria u suslavlju župnika iz Novigrada Podravskog vlč. Nikole Benka, nekadašnjeg župnika Kalinovca i krstitelja vlč. Paviše, te jubilarca 40 godina svećenstva i suslavlju vlč. Daria Paviše, propovjednika misnog slavlja. Akolitsku službu čitaća vršili su mladi Kalinovca, Ana Rabađija, Iva Zvonar i Barbara Kirinec. Liturgijskim pjesmama misno slavlje uveličao je veliki crkveni zbor u pratnji na sintisajzeru Ivane Matkov i pratnji na žičanim instrumentima rodbine i prijatelja vlč. Daria, a otpjevali su i neke pjesme na poljskom jeziku buduči da je vlč. Jan Maria svečenik poljske biskupije Ludz.
Odaziv vjernika bio je velik. Na svečanosti su prisustvovali vjernici iz Kutine, nekadašnje župe vlč. Daria Paviše. Nakon slavlja svi su bili počašćeni osvježenjem i nastavili se družiti u zajedništvu pjesme i prijateljstva.  

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 27. 6. 2014.
                                              Presveto Srce Isusovo
Click to enlarge  

Euharistijskim slavljem i krunicom u kapelici Presvetog Srca Isusovog u Gornjem kraju obilježen je 27. lipnja proštenjarski blagdan Presveto Srce Isusovo. Proštenjarsko misno slavlje predvodio je župnik preč. Gorupić, a uveličao ga je duhovnim pjesmama veliki župni zbor u pratnji č. s. Karmen Hajdinjak na sintisajzeru. Za vrijeme svečanosti, u poslijepodnevnim satima bilo je lijepo toplo sunčano vrijeme. Odaziv vjernika bio je velik.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 28. 6. 2014.
                                           Blagoslov novog vjerskog obilježja
Click to enlarge  

Svečanim blagoslovom novog vjerskog obilježja u Rastovoj Gredi, mjesto Kalinovac ostvarilo je prisutnost vjerskih obilježja po svim katastarskim područjima zaseoka i ulica. Novo vjersko obilježje podignuto je u čast Majci Božjoj, čije će se proštenje obnašati na blagdan Bezgrješnog Srca Marijinog. Obilježje su podigli mještani Rastove Grede i Hladne Vode uz pomoć Općine Kalinovca i dobrotvora.

Na blagdan Bezgrješnog Srca Marijinog, 28. lipnja 2014. godine, blagoslov na obilježje zazvao je župnik preč. Mladen Gorupić, dekan Đurđevačkog dekanata. Tom prigodom održana je svečana sv. misa koju je predvodio župnik Gorupić, a uveličala na sintisajzeru voditeljica velikog crkvenog zbora Ivana Matkov. Čitanja su čitale djevojčice iz tih ulica. Na svečanosti su prisustvovali mnogi vjernici iz Kalinovca i okolnih župa među kojima i načelnik Općine Branko Sobota sa gostima iz Makedonije; gradonačelnicom grada Bogdanci, njezinim suradnicima, te predsjednikom Vijeća za makedonsku nacionalnu manjinu za grad Zagreb Tome Apostoloski. Nakon blagoslova, održano je druženje uz okrjepu.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Međugorje (BiH): 19. 6. 2014.
                                                  Hodočašće u Međugorje
Click to enlarge  

Župa Kalinovac pohodila je 19. lipnja na trodnevno hodočašće u Marijansko svetište Međugorje. Kalinovčanima se na hodočašću pridružio velik broj vjernika iz Budrovca, Đurđevca, Pitomače i okolnih mjesta, popunivši jedan autobus od 50 mjesta. Predvoditelj hodočašća bio je njegov organizator preč. Mladen Gorupić. Hodočasnici su na put krenuli u večernjim satima blagdana Tijelova, a stigli u jutarnjim satima sljedećeg dana petka. Odmah nakon dolaska, hodočasnici su posjetili križni put brda Križevac, a zatim svoje prenoćište gdje su se i okrijepili. U poslijepodnevnim satima posjetili su brdo ukazanja Blažene Djevice Marije i njegov križni put, te nakon povratka, sudjelovali su na večernjem euharistijskom slavlju. Drugi dan nakon okrijepe, hodočasnici su sudjelovali na jutarnjem euharistijskom slavlju, te krenuli na put prema Kalinovcu posjetivši pri tome grad Otočac. Autobus sa hodočasnicima stigao je u Kalinovac u 19:30 sati.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Autor fotografija: Zvonimir Ribičić
                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Varaždin: 26. 6. 2014.
                        25 godina misništava preč. Mladena Gorupića
Click to enlarge  

Dvadeset petu obljetnicu svoga svećeničkog ređenja proslavila je u srijedu 25. lipnja u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Varaždinu generacija svećenika svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, koji ove godine slavi 45. obljetnicu svećeništva.

Od svećenika Varaždinske biskupije među slavljenicima su bili ekonom Varaždinske biskupije vlč. Josip Hadrović te dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić. Ostali slavljenici su Ivica Berdik, župnik u Botincu, Josip Firšt, župnik u Taborskom, Marijan Gradinščak, župnik župe Belovar Moravče, Ivica Šestak, župnik župe Orehovica, dr. Ivan Štengl, profesor na KBF-u i Marijan Prepeljanić, župnik u Soblincu. Osim srebrnih jubilaraca u slavlju su sudjelovali i generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Ivan Godina te dr. Zvonimir Kurečić koji 25. lipnja slave trideset i šestu godinu od svoga ređenja.

Na početku euharistijskog slavlja biskup Mrzljak čestitao je svima njima njihove obljetnice, a na kraju euharistijskog slavlja riječi zahvaleu biskupu u ime generacije uputio je vlč. Ivica Berdik.

Poslije zajedničke Euharistije, slavljenici su imali zajednički ručak i druženje kod Branka Hrena u Sv. Martinu na Muri, kolege iz generacije koji nije svećenik.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac: 19. 6. 2014.
             Procesijom i misnim slavljima proslavljen blagdan Tijelova
Click to enlarge  

U četvrtak 19. lipnja euharistijskim slavljima i Tijelovskom procesijom proslavljen je u Kalinovcu blagdan Tijelova. Pjevana euharistijska slavlja u župnoj crkvi predvodio je župnik, dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić u asistenciji velikog crkvenog zbora pod vodstvom i u pratnji č.s. Karmen Hajdinjak. Tijelovska procesija hodočastila je ove godine Kolodvorskom ulicom. Sjenice su bile postavljene ispred obiteljske kuće Ivke Margetić, Darka Paviše, Franje Potkovčića i Milana Marijana. Neogotičku monstrancu dara Ivana Lackovića-Croate sa izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom nosio je u sjeni baldahina  preč. Gorupić. Čast službe nošenja baldahina ove godine dobili su aktivni članovi crkvenih društva Željko Gelo, Mirko Miklić, Ivan Peršić i Đuro Dautanec. Sag od ružinih latica ispred baldahina posipali su po cesti prvopričesnici i djevojčice u bijelim prvopričesnim haljinama. Pri svakoj postavljenoj sjenici župnik je položio izloženi Presveti Oltarski Sakrament na njezin oltarski stol, te održao uz pomoć čitaća molitve i čitanja u čast Izloženog. Procesija je završila u mjesnom crkvi izlaganjem i klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                        povratak kronika događaja
Kalinovac:  15. 6.  2014.
     Proslava Presvetog Trojstva i obilježavanje 120 godina vatrogastva
Click to enlarge  

Nedjeljnim proštenjarskim euharistijskim slavljem i svečanom proslavom obljetnice 120 godina vatrogastva u Kalinovcu, obilježena je u našoj župi 15. lipnja 2014. svetkovina Presvetog Trojstva. Svečano misno slavlje predvodio je i propovijedao prof. dr. Đuro Zalar u suslavlju našeg župnika dekana Đurđevačkog dekanata preč. Mladena Gorupića i vlč. Krunoslava Kefelje župnika iz Podravskih Sesveta, te vlč. Marijana Kovačića, ovogodišnjeg mladomisnika iz Podravskih Sesveta. Na misnom slavlju župnik preč. Gorupić blagoslovio je novu vatrogasnu zastavu DVD-u Kalinovca u nazočnosti njihovih članova i gostiju, dožupana KKŽ Darka Sobote, predstavnika Vatrogasne zajednice Županije gospodina Ivana Golubića, te predstavnika Općine Kalinovca i župljana. Cijelo koncelebrirano misno slavlje uveličao je veliki crkveni zbor u pratnji Ivane Matkov na orguljama. Nakon misnog slavlja održan je u župnoj kući domjenak župnih vijećnika, svećenika i dobrotvora.

Prije misnog slavlja ispred vatrogasnog doma održana je ceremonijalna svečanost primopredaje nove vatrogasne zastave DVD-a Kalinovca i otkrivanja nove spomen ploče postavljene na zgradi Vatrogasnog doma, te sadnje drva prijateljstva između VZO Kalinovca i Prostovoljnog gasilskog društva iz Podsrede iz Republike Slovenije.  Novu vatrogasnu zastavu DVD Kalinovca poklonio je kum zastave gosp. Darko Paviša, direktor tvrtke RASCO d.o.o. Na svečanoj primopredaji zastavu je preuzeo predsjednik dobrovoljnog vatrogasnog društva Kalinovca gosp. Mijo Sobota. Otkrivanje ploče na vatrogasnom domu izvršili su načelnik Općine Kalinovca Branko Sobota i član DVD Kalinovca Ivan Matica. Na kraju svečanosti posađena je lipa, drvo prijateljstva između DVD Kalinovca i PGD iz Podsrede. Tom prigodom na svečanosti izvršeno je postrojavanje članova VZO Kalinovac i njihovih vatrogasnih kolega.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                        povratak kronika događaja
Kalinovac:  01. 6.  2014.
                           Potvrda novoizabranih članova župnog vijeća
Click to enlarge  

Nakon dobivenog odobrenja od varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka za sastavljanje novog pastoralnog vijeća,  upriličena je 1. lipnja u nedjelju za vrijeme podnevnog euharistijskog slavlja svečanost potvrde njihove službe župniku i župnoj zajednici. Na potvrdu je pristupilo 23 od 25 novoizabrana člana izabranih od predstavnika vjernika-laika i voditelja župnih organizacija i društava. Svečanu sv. misu predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge      
                                                                                                                                         povratak kronika događaja
Kalinovac:  17. 5.  2014.
KRIZMA
17. V. 2014. g. Sakramentu sv. Krizme pristupilo je 18 učenika
Sv. Misu predvodio je gosp. mons. Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije u zajedništvu vlč. Ivana Munđara, župnika iz Đurđevca, vlč. Krunoslava Kefelje župnika iz Podravskih Sesveta, te preč. Mladena Gorupića, dekana Đurđevačkog dekanata i župnika iz Kalinovca.
Sv. Krizmu dodijelio je gosp. mons. Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije
krizmi su pristupili: Dario Biruš, Melani Biruš, Luka Brlek, Matea Cicak,  Monika Golubić, Tomislav Matica, Lucija Miklić, Maja Paunović, Matej Petrović, Laura Rajić, Lana Rončević, Sara Rončević, Ana Sobota, Jakob Špoljar, Ante Šušnja, Nataly Vlašić, Stjepan Vucikuja, Marcel Vujčić Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge      
                                                                                                                                         povratak kronika događaja
Kalinovac:  12. 5.  2014.
                                   Proslava 75.-te godišnjice rođenja
Generacija 1939.-og godišta
Ovu kalendarsku i školsku generaciju dotaknulo je 48 vršnjaka.
U 2014 godini ima 34 živa člana generacije i 14 umrlih.
GENERACIJA:
Click to enlarge  
Autorica fotografije Kristina Kerečeni  

Živi: Matica Bolto, Biruš Antun, Karlovčan Franjo, Sabolić Dora rođ. Markov, Potkovčić Bernardica rođ. Sobota, Bazijanec Ljubica, rođ. Dautanec, Čiček Ljubica rođ. Aurer, Budaj Marija rođ. Međurečan, Jakšić Katarina rođ. Lacković, Balala Katarina rođ. Krnjak, Matica Katarina rođ. Paviša, List Ivan, Matulec Ljubica rođ. Gorički, Šokec Franjo, Mujkanović Slavica rođ. Švedek, Međurečan Ana rođ. Dautanec, Rakitničan Marta rođ. Marenin, Štefanov Ana rođ. Markov, Franjić Lovro, Zvonar Stjepan, Kovačev Vinko, Gašparov Ignac, Šandrovčan Marija rođ. Međurečan, Lacković Marija rođ. Bazijanec, Belobrk Mato, Šokec Ivan, Paviša Tereza rođ. Markov, Horvat Terezija rođ. Barkić, Golubić Vlasta Marija rođ. Sobota, Bazijanec Franjo, Pantelić Marija rođ. Bazijanec, Seleš Barbara rođ. Špoljar, Belobrk Ivanka rođ. Lugarov i Hrpalo Tereza rođ. Matica.

Umrli: Međurečan Stjepan, Živko Pavao, Rođak Marija rođ. Međurečan, Krapec Bernardica rođ. Peić, Marijan Marija rođ. Franjić, Janči Marija rođ. Zalar, Aurer Antun, Derežć Ana rođ. Kovač, Lugarov Ana rođ. Lacković, Erdelec Ignac, Ivšak Ignac, Belobrk Ivan, Burlic Roza rođ. Lacković, Jalžabetić Martin

Na fotografiji: Matica Bolto, Karlovčan Franjo, Sabolić Dora rođ. Markov, Potkovčić Bernardica rođ. Sobota, Balala Katarina rođ. Krnjak, Matica Katarina rođ. Paviša, Štefanov Ana rođ. Markov, Zvonar Stjepan, Lacković Marija rođ. Bazijanec, Belobrk Mato, Paviša Tereza rođ. Markov, Pantelić Marija rođ. Bazijanec, Seleš Barbara rođ. Špoljar, Belobrk Ivanka rođ. Lugarov.
                                                                                                                                          povratak kronika događaja
Kalinovac:  12. 5.  2014.
                                  Kalinovačka župa dobila monografiju
Click to enlarge  

Župa sv. Luke iz Kalinovca zahvaljujući preč. Mladenu Gorupiću, župniku i dekanu Đurđevačkog dekanata, dobila je svoju monografiju. Velečasni Gorupić  u monografiji je izdvojio najvažnije događaje koji su obilježili crkveni i društveni život u Kalinovcu od 1881. godine, kad je osnovana kalinovačka župa, pa do danas.  Povod za monografiju preč. Mladenu Gorupiću bila je 25. obljetnica njegovog misništva, te 15 godišnjica obnašanja dužnosti župnika u Kalinovcu. Monografija je velikog značaja za Kalinovac jer opisuje njegovu bogatu povijest i služit će za dodatnu promociju Župe i Općine. 

U objavi monografije pomogli su Tomislav Franjić, Nenad Erdelec i Nikola Vuković. Monografiju su na dar dobile sve obitelji u župi Kalinovac, Općina Kalinovac, Biskupija, dobrotvori, te župe iz biskupije. Tiskano je 1557 primjeraka.

Sadržaj preuzet iz Podravskog lista.

                                                                                                                                          povratak kronika događaja
Kalinovac:  3. 5.  2014.
  Vatrogasna zajednica Općine Kalinovac obilježila blagdan sv. Florijana
Click to enlarge  

Vatrogasna zajednica Općine Kalinovac proslavila je u subotu, 03. svibnja, blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. U predvečernjim satima članovi VZO Kalinovac položili su na središnjem glavnom raspelu mjesnog groblja vijenac i upaljene svijeće, te dali počast svim umrlim vatrogascima Općine Kalinovac. Daljnja svečanost obilježavanja blagdana sv. Florijana nastavljena je sv. misom u župnoj crkvi Sv. Luke evanđelista na koju su članovi VZO stigli u organiziranoj povorci. Sv. misu za pokojnog Darka Biruša, člana VZO Kalinovac, vodio je župnik preč. Mladen Gorupić. Akolitsku službu čitača obnašali su Željko Gelo, član DVD Kalinovca i Marija Dautanec, članica DVD Batinski. Misno slavlje na orguljama uveličala je Ivana Matkov. Na svečanost obilježavanja sv. Florijana odazvalo se preko 50 članova VZO Kalinovca, među kojima i vatrogasna mladež.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                          povratak kronika događaja
PRVA PRIČEST
04. V. 2014. g. Sakramentu sv. Pričesti pristupilo je (17) sedamnaest kandidata
Sv. Misu predvodio je župnik dekan preč. Mladen Gorupić
sakrament Svete Pričesti dodijelio je preč. Mladen Gorupić.
pričesti su pristupili:

Marko Balala, Ema Ciganović, Ivan Đipalo, Gabrijel Đurišević, Noa Lončar, Lorena Lacković, Mihaela Lugarov, Mateo Markovica, Josip Matica, Marko Miklaušić, Boris Miklić, Ena Miklić, Niko Paviša, Lana Plazek, Emma Stanić, Lorena Vrabčević, Gabrijel Vucikuja.

Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                          povratak kronika događaja
                                                               Uskrs
Click to enlarge  

Euharistijskim slavljima, procesijom i blagoslovima, svečano je proslavljen 20. travnja Uskrs u Kalinovcu. Svečanost je počela jutarnjom sv. misom koju je predvodio župnik preč. Mladen Gorupić u suslavlju vlč. Paviše i vlč. Jan Marie. Uskrsnim pjesmama liturgijsko slavlje pratio je veliki crkveni zbor u pratnji Ivane Matkov na orguljama. Tog dana mještani i mještanke Kalinovca donijeli su na sv. misu uskrsna jestiva koja je na kraju misnog slavlja blagoslovio župnik Gorupić. Na jutarnjoj svečanosti po uskrsnoj tradiciji, u spomen naših majki i baka, među vjernicima bilo je dosta žena i djevojaka odjevenih u kalinovačku narodnu nošnju. Prije završetka mise, vlč. Paviša čestitao je župniku jubilarnih 25 godina od svećeničkog ređenja i 15 godina župničke službe u Kalinovcu.

Na podnevnom euharistijskom slavlju  održana je tradicionalna procesija sa Uskrslim Isusom oko crkve. Podnevno euharistijsko slavlje vodio je župnik Gorupić, a uveličao ga zbor mladih u pratnji Ivane Matkov na orguljama.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                          povratak kronika događaja
                                             USKRSNO TRODNEVLJE
Kalinovac:  19. 4.  2014.

                                Velika subota „Uskrsnuće Gospodinovo“

Click to enlarge  

Velika subota obilježena je u župnoj crkvi cjelodnevnim bdijenjem ispred Isusovog groba i izloženog Presvetog Oltarskog Sakramenta. U večernjim satima održana je proslava „Uskrsnuća Gospodinova“ koja se sastojala od službe svjetla, službe riječi, krsne službe i euharistijskog slavlja. Na obredu službe svijetla preč. Mladen Gorupić blagoslovio je ispred crkve uskrsnu vatru i veliku uskrsnu svijeću čiji je plamen prenesen u crkvi na svijeće vjernika. U svečanosti Uskrsnuća suslavili su vlč. Paviša i vlč. Jan Maria. Nakon obreda službe riječi, na kojoj su akolitsku službu čitanja imali mladi, održan je obred krsne službe pri kojoj je župnik blagoslovio krsnu vodu, vodio obnovu krsnih obećanja župljana, te ih zatim blagoslovio tom krsnom vodom. Zadnji dio obreda bilo je euharistijsko slavlje pod kojem je pričesni Presveti Oltarski Sakrament ponovo prenesen u glavno svetohranište svetišta župne crkve. Nakon pričesti vjernika završilo je Sveto uskrsno trodnevlje. Uskrsnim pjesmama svečanost uskrsnuća uveličao je veliki crkveni zbor u pratnji časne sestra Karmen na orguljama.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                          povratak kronika događaja
Kalinovac:  18. 4.  2014.
                                           Križni put ulicom Brezovicom
Click to enlarge  

U večernjim satima Velikog petka održana je procesija križnog puta ulicom Stjepana Radića. Procesija je krenula u 20 sati ispred župne crkve gdje je održana prva postaja. Obrede Križnog puta vodili su župnik preč. Gorupić, vlč. Paviša vlč. Jan Maria iz Malezije u suradnji čitaća i pjevača. Cijelim putem sudionici procesije svih dobnih skupina nosili su upaljene svijeće ili lampaše. Zadnja postaja križnog puta održana je u župnoj crkvi, nakon koje su se sudionici procesije u tišini razišli. Broj sudionika križnog puta bio je velik. Vrijeme je bilo ugodno toplo.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                          povratak kronika događaja
Kalinovac:  18. 4.  2014.
                        Veliki petak - Službe muke i smrti Gospodnje
Click to enlarge  

Na Veliki petak, 19. travnja održan je u župnoj crkvi obred „Službe muke i smrti Gospodnje“. Obred se sastojao od službe riječi, klanjanja i ljubljenja križa, te primanja svete pričesti. Obrednu službu predvodio je župnik preč. Gorupić. Tom prigodom na obredu službe, sveto Evanđelje „Muku Gospodinovu“ pročitao je vlč. Paviša, homiliju je propovijedao vlč. Gorupić, a otkrivanje križa pjevao je vlč. Jan Marie. Prilikom primanja sv. pričesti presveti oltarski sakrament prenijet je iz svetohraništa Božjeg groba u glavno svetište. Odaziv vjernika bio je velik. Taj dan od završetka Službe muke i smrti Gospodnje do početka križnog puta vjernicima je bio omogućen posjet Božjem grobu kojeg su čuvali članovi Vatrogasne zajednice Općine Kalinovac. Dan je obilježen kao proljetno promjenjiv topao dan.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                          povratak kronika događaja
Kalinovac:  17. 4.  2014.
                                   Veliki četvrtak, Misa večere Gospodnje
Click to enlarge  

Na Veliki četvrtak, 17. travnja, Misu večere Gospodnje, spomen ustanovljenja euharistije, predvodio je prečasni Mladen Gorupić u koncelebraciji vlč. Daria Paviše, polaznika 2. godine Papinske Crkvene Akademije u Rimu i polaznika Papinskog Sveučilišta Lateran u Rimu gdje magistrira kanonsko pravo, te velečasnog Jan Marie Chun Yean Choonga iz Malezije, akademskog prijatelja vlč. Paviše. Na euharistijskom slavlju utihnule su orgulje i sva zvona na crkvi i kapelama Kalinovca, a Otajstveni sakrament prenesen je iz svetohraništa prezbiterija crkve u svetohranište Božjeg groba ispod velikog pjevačkog kora. Misno slavlje liturgijskim korizmenim pjesmama pratio je veliki crkveni zbor. Odaziv župljana vio je velik unatoč vjetrovito prohladnom kišovitom danu.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                          povratak kronika događaja
Koprivnica:  12. 4.  2014.
     Dobitnik nagrade za životno djelo gost na tribini „Književno zrcalo“
Click to enlarge   Click to enlarge  
Članak i fotografije preuzeti iz Web stranica Koprivničko-križevačke županije

U organizaciji Društva hrvatskih književnika, Podravsko-prigorski ogranak i Koprivničko-križevačke županiji u subotu, 12. travnja u Galeriji Koprivnica održana je tribina „Književno zrcalo“. Gost tribine bio je ovogodišnji dobitnik Županijske nagrade za životno djelo akademik mons. prof. emeritus dr. sc. Ivan Golub, hrvatski svećenik, teolog i bibličar, sveučilišni profesor emeritus, književnik, povjesničar kulture, poliglot, prevoditelj i esejist. Voditelj tribine bio je dr. sc. Mario Kolar, a pjesme Ivana Goluba čitao je Vid Balog. Na tribini su razgovarali o njegovom životu i djelima te je predstavljena nova knjiga „Pohod milosti“ – zbirka izabranih pjesama. Na kraju tribine akademik mons. prof. emeritus dr. sc. Ivan Golub još se jednom zahvalio Koprivničko-križevačkoj županiji na nagradi za životno djelo, ali i članovima Podravsko-prigorskog ogranka DHK koji su ga predložili za ovu nagradu.

Na tribini „Književno zrcalo“ prisustvovala je profesorova rodbina iz Kalinovca: Cecilija Golub, Vlasta Golub, Rozalija Benšić, Marija Erdelec, Ljubica Lugarov, Stjepan i Ljubica Karlovčan, Mirjana Bazijanec, Marin i Kristina Bazijanec, te poznanici i prijatelji profesora Goluba, Mijo Sobota, Mladen i Sunčica Orešić, Marija Pantelić i Vesna Pantelić, te predsjednik Općinskog vijeća Kalinovca Mirko Kovačev sa suprugom Jasnom, članisom Župnoga vijeća.

                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Koprivnica:  11. 4.  2014.
                                    Akademik prof. emeritus Ivan Golub
                                   dobitnik nagrade za životno djelo KKŽ
Click to enlarge   Click to enlarge Povodom Dana županije u petak, 11. travnja održana je svečana sjednica Županijske skupštine u dvorani Domoljub u Koprivnici na kojoj su prisustvovali mnogi uglednici iz političkog, društvenog i vjerskog života KK županije i R Hrvatske.
Na sjednici su dodijeljena  javna priznanja zaslužnim građanima i pravnim osobama s područja Koprivničko-križevačke županije. Među nagrađenima, nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije primio je i akademik mons. prof. emeritus dr. sc. Ivan Golub. U ime svih njih prisutnima se obratio prof. emeritus Ivan Golub koji je tom prigodom istaknuo: „Nagrada iz moje zavičajne županije ima posebni biljeg i stvara u meni osobiti osjet radosti. Čovjek voli biti prorok u zavičaju i dobiti nagradu svoga zavičaja, uzrok je radosti i ponosa“ istaknuo je Ivan Golub.

 

 

Tekst i fotografije preuzeti iz Web stranica Koprivničko-križevačke županije i Portala Zvono eu
                                                                                                                             povratak kronika događaja
Kalinovac:  13. 4.  2014.
                   Vjerskim i humanitarnim akcijama obilježena Cvjetnica
Click to enlarge  

Na Cvjetnicu, 13 travnja, župa Sv. Luke, evanđelista održala je niz aktivnosti vjerskog i humanitarnog karaktera. Na vratima župne crkve volonteri župnog Caritasa prodavali su maslinove grančice koje je na euharistijskim slavljima blagoslovio župnik preč. Mladen Gorupić. Prihod od grančica upotrijebljen je za uređenje Božjeg groba. Taj dan na oba euharistijska slavlja umjesto propovijedi prikazana je Muka Gospodina Isusa Krista koju već tradicionalno u Kalinovcu pjevaju članice velikog crkvenog zbora Marija Igrić, Ljubica Račan i Ivanka Brček. Na podnevnoj sv. misi u spomen Isusovog svečanog ulazaka u Jeruzalem održana je oko crkve procesija vjernika. Nabavu maslinovih grančica organizirala je Jelica Štefanić, a darovala Ljubica Kenđelić iz Pule (rođ. Dautanec iz ulice G. Karlovčana)

Taj dan su volonteri župnog Caritasa obišli 30 starijih, nemoćnih i samih osoba naše župe. Tom prigodom svima su darovane uskrsne čestitke koje su izradila djeca i tete iz dječjeg vrtića „Bubamara“ Kalinovac, te pisanice koje je darovala Jasminka Miklić, a potrebitima i paketi pomoći.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                   povratak kronika događaja
Kalinovac:  11. 4.  2014.
                                   Obilježen u župi Žalosni petak
Click to enlarge  

Ispred kapelice Majke Božje Žalosne u Donjem kraju obilježen je 11. travnja kršćanski blagdan Žalosni petak. Blagdanska pobožnost održana je Marijanskim Križnim putem kojeg su predvodile Marija Erdelec, Mirjana Rabađija, Ana Sobota, Marta Mikacinić, Mateja Pokrivko i Mirjana Paviša, te euharistijskim slavljem kojeg je predvodio župnik, dekan preč. Mladen Gorupić. Korizmenim pjesmama pobožnost križnog puta i euharistijsko slavlje uveličali su veliki crkveni zbor i vjernici pod vodstvom časne sestre Karmen Hajdinjak na sintesajzeru. Službu čitanja vršile su Ana Sobota, Marta Mikacinić Mirjana Rabađija. Posječenost svečanosti bila je velika. Dan je meteorološki obilježen kao sunčan, prohladni vjetrovit dan.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac:  30. 3.  2014.
Click to enlarge          Izbori za novo pastoralno vijeće
U nedjelju 30. ožujka održani su u župi (prijevremeni) izbori za novo pastoralno vijeće. Izbori su održani po novom pravilniku Varaždinske biskupije po kojem su mještani sami birali članove novog župnog pastoralnog vijeća pomoću predloženih kandidata na glasačkom listiću. Glasovanje je održano nakon obadviju nedjeljnih svetih misa služenih u Društvenom domu Kalinovca radi fumigacije drvenog inventara župne crkve. Popis novih mandatara na 5 godina pastoralnog vijeća poslan je u biskupiju na odobrenje biskupu.
Popis izglasanih mandatara župnog vijeća po abecednom redu su:
Barić Radmila, Bazijanec Mirjana, Dautanec Ivan, Dugalija Marija, Đođ Marina, Franjić Tomislav, Ferenčić Marina, Gelo Željko, Goll Katarina, Golubić Ivanka, Gorički Smiljka, Ivanov Damir, Kovačev Jasna, Marić Jasna, Mađerić Ana Marija, Miklić Mirjana, Miklić Mirko, Nikić Lovro, Paviša Mirjana rođ. Ferenčić, Paviša Mirjana rođ Matica, Paviša Vrabčević Danijela, Puhač Vesna, Rabađija Mirjana, Špoljar Darko, Zvonar Marina.
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac:  30. 3.  2014.
                                  Sv. misa u Društvenom domu Kalinovca
Click to enlarge  

Na četvrtu korizmenu nedjelju u župi su zbog fumigacije drvenog inventara župne crkve održana misna slavlja i izbori za novo pastoralno vijeće u Društvenom domu Kalinovca. U prilagođenim uvjetima jutarnje misno slavlje vodili su prof. dr. Đuro Zalar i preč. župnik Mladen Gorupić. Svete mise uveličali su župni zborovi u pratnji Ivane Matkov na sintesajzeru. Nakon oba dva misna slavlja mještani su po novom pravilniku biskupije glasovali pomoću izbornih listića za novo pastoralno vijeće. Taj dan poslije misa provedene su humanitarne akcije prodaje kolača.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac:  30. 3.  2014.
                                      Humanitarna akcija prodaje kolača
Click to enlarge  

Volonteri župnog Caritasa organizirali su 30. ožujka humanitarnu akciju prodaje kolača u svrhu uskrsnog posjeta starijima i nemoćnima naše župe. Akciji pečenja kolača pridružili su se članovi Župnog vijeća, župnik, članovi župnih društava, te mnogi mještani. U subotu, dan prije prodaje kolača, volonterke župnog Caritasa raspodijelile su kolače u 80 prigodnih kutijica većih i manjih dimenzija. Kolači su prodavani po 30 i 35 kuna na ulazu Društvenog doma Kalinovca u kojem je održana i nedjeljna sv. misa radi fumigacije drvenog inventara župne crkve. Akcija je izvanredno prihvaćena, te je sakupljen prihod od prodaje kolača u iznosu od 3500 kuna. Ovom prilikom župni Caritas zahvaljuje svima koji su ispekli kolače, a posebno župniku Mladenu, koji svaki puta podrži tu akciju i priključi se pečenju kolača svojom digankom.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
autori fotografija: Nenad Erdelec i Miroslav Pokrivko
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac:  25. 3.  2014.
                                                          Blagovijest
Click to enlarge  

Blagdan Blagovijest župa je obilježila s dva misna slavlja. Svečanosti je predvodio župnik, preč. Mladen Gorupić, a uveličala ga liturgijskim pjesmama na sintesajzeru časna sestra Karmen iz Kloštra Podravskog u pratnji velikog župnog zbora i vjernika. Zbog fumigacije drvenog inventara župne crkve, svečana misna slavlja održana su u velikoj vjeronaučnoj dvorani župne kuće. Odaziv vjernika bio je dobar.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac:  7-9. 3. 2014.
                                         Pobožnosti Križnoga puta
Click to enlarge  

Nakon blagdana Pepelnice i ulaska u Korizmu, započele su u našoj župi pobožnosti Križnoga puta, spomen siječanja na Isusovu muku do Golgote gdje je svojom smrću na križu otkupio ljude od grijeha i svojim uskrsnućem spasio čitav svijet. Pobožnosti se obnašaju ispred postaja Križnog puta župne crkve svaki petak i nedjelju prije misnog slavlja. Križni put predvodi petkom župnik preč. Gorupić sa mladima i članovima Marijine legije, a nedjeljom mladi i članovi Marijine legije.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac: 9. 3. 2014.
                     Korizma - doba pokore, molitve, posta i dobročinstva
Click to enlarge  

U vrijeme Korizme, župnik preč. Mladen Gorupić i župni Caritas pokrenuli su pod geslom odreci se u Korizmi u korist nemoćnih i stradalih, a ne u svoju korist akciju sakupljanja pomoći za naše poplavljene državljane, siromahe i potrebite. Za tu humanitarnu akciju izrađeno je 200 kartonskih kasica koje su darovane mještanima kući da kroz cijelo vrijeme pokore, posta i dobročinstva odvajaju kroz odricanje nešto novca i za potrebite. Papirnate kasice vračat će se u crkvu u Velikom tjednu.

Click to enlarge   Click to enlarge   Click to enlarge
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac: 5. 3. 2014.
                                             Čista srijeda ili Pepelnica
Click to enlarge  

Proslavom blagdana Pepelnice ili Čiste srijede vjernici Kalinovca svečano su obilježili početak korizme, doba pokore, molitve, posta i dobročinstva, vremena koje nas priprema za najveći katolički blagdan – Kristovo uskrsnuće. Tog dana na svečanom misnom slavlju župnik preč. Mladen Gorupić blagoslovio je pepeo, a zatim njime posipao glave vjernika kao simbolom onoga praha iz kojeg je čovjek sazdan i u koji će se nakon zemaljskog života pretvoriti. Euharistijsko slavlje uveličao je korizmenim pjesmama veliki crkveni zbor u pratnji sestre Karmen Hajdinjak iz Kloštra Podravskog na orguljama. Ove godine Pepelnica je pala 5. ožujka, a obilježavao ju je prohladni tmurni vjetrovit dan.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac: 14. 2. 2014.
                                                      Blagdan sv. Valentina
Click to enlarge  
Click to enlarge Click to enlarge
   
Click to enlarge autor fotografija: Mladen Lučić
Blagdan sv. Valentina u župi Kalinovac obilježen je i ove godine u kapeli Svetog Valentina na Peskima. Proštenjarsko misno slavlje vodio je vlč. Dario Paviša. Liturgijske pjesme na sintejsajzeru pratila je časna sestra Karmen. Skupio se lijepi broj štovatelja sv.Valentina. Svečanost je uveličao svojim dolaskom i naš načelnik Baranko Sobota. Na kraju mise po želji Daria Paviše učinjena je skupna fotografija svih sudionika euharistijskog slavlja. Vrijeme je bilo oblačno al bez kiše.
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac: 14. 1. 2014.
                                   Blagoslov djelatnika i tvornice RASCO d.o.o.
Click to enlarge  

U utorak 14. siječnja župnik preč. Mladen Gorupić, dekan Đurđevačkog dekanata blagoslovio je po Bogu izvoru i počelu svakog blagoslova tvornicu komunalne opreme RASCO d.o.o. i njene djelatnike. Akolitsku službu vršili su Jelica Štefanić, sakristanka i Melita Franjić, radnica tvornice. Tom prigodom upućena je molitva Bogu za sve one koji u tvornici borave i rade kako bi im Bog podario obilje milosti, zdravlja, postojanu vjeru, nepokolebivu nadu, strpljivu i ustrajnu ljubav, u životu mir, u radu uspjeh, u molitvi postojanost i na kraju život vječni. Na završetku blagoslova, župnik je blagoslovljenom vodom poškropio i tamjanom pokadio prostoriju i u njoj prisutne radnike. Osim radnika, na blagoslovu je prisustvovao ing. strojarstva Darko Paviša, direktor tvrtke i njegova supruga Mirjana Paviša.

                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac: 10, i 11. 2. 2014.
             Obilježeno proštenje blaženog Alojzija Stepinca i Gospe Lurdske
Click to enlarge  

U prigodi proslave svetkovine blaženog Alojzija Stepinca i Gospe Lurske, župa je imala te dane po dva euharistijska slavlja. Jutarnja euharistijska slavlja vodio je naš župnik Mladen Gorupić, a večernja euharistijska slavlja vlč. Dario Paviša, naš kalinovački sin, polaznik 2. godine Papinske Crkvene Akademije u Rimu. Liturgijskim pjesmama euharistijska slavlja uveličali su vjernici i članovi velikog crkvenog zbora u pratnji na orguljama Mladena Rogoza i č. s. Karmen.

Posebno svečano euharistijsko slavlje održano je u utorak na blagdan Gospe Lurdske kada je na večernjoj svetoj misi u procesiji prenesen kip Majke Božje Lurdske pred glavni oltar župne crkve. Procesiju su popratili u svojim klecalima vjernici držeći u rukama upaljene svijeće koje je prije svete mise prodavao župni Caritas. Prihod od prodaje svijeća upotrijebit će se za humanitarne akcije župnog Caritasa. Na blagdan Gospe Lurdske, u utorak 11. veljače župa je obilježila i Dan bolesnika.

Unatoč vremenskim nepogodama, na svečanostima blagdana, crkva je imala zadovoljavajući broj vjernika potvrđujući time da župljani cjene svoja proštenja.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac: 3. 2. 2014.
                                             Obilježen blagdan sv. Blaža
Click to enlarge   Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge
 
U ponedjeljak 3. veljače župa je obilježila blagdan sv. Blaža. U župnoj crkvi održano je jedno euharistijsko slavlje na kojem je župnik Gorupić, predvoditelj misnog slavlja blagoslovio po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika grla prisutnih vjernika. Zbog lošeg vremena i skliskih kolnika i staza, odaziv žuljanja nije bio prevelik.
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac: 2. 2. 2014.
                                                Obilježen blagdan Svijećnica
Click to enlarge  

Župa je proslavila Svijećnicu, spomen Isusova prikazanja u Hramu prilikom kojeg ga je starac Šimun pozdravio kao “svjetlo na prosvjetljenje naroda“ (Lk 2, 22-39).  U prigodi tog dana volonteri župnog Caritasa prodavali su na ulazima crkve svijeće koje je na početku obadvije euharistije, upaljene u rukama vjernika blagoslovio predvoditelj misnog slavlja župnik preč. Gorupić. Misna slavlja uveličavao je veliki župni zbor na jutarnjoj, a dječji zbor na podnevnoj sv. misi pod vodstvom  Ivane Matkov na orguljama. Odaziv vjernika na ove svečanosti nije bio velik zbog zbog lošeg vremena, odnosno kiše koja se ledila na tlu. Prihod od prodaje svijeća upotrijebit će se za humanitarne akcije župnog Caritasa. Na kraju misnog slavlja, župnik je povodom nadolazećeg blagdana sv. Blaža zazvao blagoslov grla na vjernike koji neće moći doći na svečanost tog blagdana zbog najavljivanog lošeg vremena.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac: 5. 1. 2014.
                                                  Blagoslov škole i vrtića
Click to enlarge  

Početkom drugog školskog polugodišta, župnik preč. Mladen Gorupić blagoslovio je 24. siječnja 2014. g. Osnovnu školu Ivana Lackovića Croate i njene učenike i djelatnike, te dječji vrtić Bubamaru i vrtićarsku djecu i odgajateljice. Na blagoslovu dječjeg vrtića prisustvovala su djeca skupine „Graškići“ i „Zvončići“, te njihove odgajateljice. Prilikom zaziva blagoslova djeca su sudjelovala molitvom i pjesmom Narodi nam se Kralj nebeski. U nastavku druženja župnik je vrtićarsku djecu razveselio slatkišima i svetim sličicama.

Na blagoslovu Osnovne škole ILC Kalinovac prisustvovali su učenici nižih i viših razreda, ravnateljica, profesori, profesorice i djelatnici škole. Na svečanosti blagoslova, učenici dramske i literarne družine i vjeroučiteljica Marija Šokec priredili su kraći prigodan program. Nakon blagoslova župnik je djecu razveselio također slatkišima i svetim sličicama.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
autori fotografija: Darijo Čamilović, Daria Erdec
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac: 5. 1. 2014.
                                               Blagoslov župne kuće
Click to enlarge  

Nakon podnevne svete mise u nedjelju 19. siječnja održana je u župnoj kući svečanost blagoslova kuće, imovine i ljudi koji u njoj borave i rade, te sastanak Župnog vijeća. Blagoslov je zazvao po Bogu, izvoru i počelu svakog blagoslova dekan i kalinovački župnik preč. Mladen Gorupić. Službu pjevanja obnašale su članice i članovi Župnoga vijeća koji su ujedno i članovi velikog crkvenog zbora. Tom prigodom upućena je molitva Bogu za sve one koji u župnoj kući borave i rade da im podari obilje božje milosti, zdravlje, postojanu vjeru, nepokolebivu nadu, strpljivu i ustrajnu ljubav, u životu mir, u radu uspjeh, u molitvi postojanost i na kraju život vječni. Na završetku blagoslova, župnik je blagoslovljenom vodom poškropio i tamjanom pokadio prostoriju i u njoj prisutne vjernike. Ove godine blagoslovu župne kuće prisustvovali su općinski načelnik Kalinovca Branko Sobota i njegova supruga Željka, predsjednik Općinskog vijeća Mirko Kovačev sa suprugom Jasnom, župnom vijećnicom, voditelji župnih društava, župni vijećnici i ministranti. Poslije blagoslova, svečanost se nastavila zajedničkim domjenkom, a zatim izvještajnim sastankom župnog vijeća na kojem su sudjelovali i izvođači radova na obnovi oltara Sv. Josipa i novog križnog puta, Miljenko Kranjčec i Hodošana i Snježana Inkret iz Varažsina. Tom prigodm izvođači radova su predstavili novi križni put za župu Kalinovac.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac: 5. 1. 2014.
                                Svečano obilježena 2. nedjelja po Božiću
Click to enlarge  

Na 2. nedjelju po Božiću održana su dva euharistijska slavlja. Na jutarnjem euharistijskom slavlju župnik preč. Gorupić po Rimskom Obredniku blagoslovio je vodu. Euharistijsku svečanost pratio je liturgijskim pjesmama veliki crkveni zbor, a akolitsku službu čitača obnašala je starija grupa vjernika.

Podnevno koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Jan Maria Chun Yean Choong iz Malezije u suslavlju vlč. Daria Paviše. Na početku svečanosti, uvodni dio euharistije vlč. Yean održao je na talijanskom jeziku uz prijevod vlč. Paviše, a zatim je  ostali dio mise vlč. Yean odslužio na hrvatskom jeziku. Propovijed misnog slavlja održao je vlč. Paviša nadahnut sv. Ivanom i njegovim riječima iz Evanđelja: "U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga. Sve postade po njoj"... (Ivan 1:1-3.) koje je kroz svoju homiliju vrlo dobro objasnio. Misno slavlje pratio je liturgijskim pjesmama zbor mladih pod vodstvom Ivane Matkov na orguljama. Na kraju euharistijskog slavlja vlč. Yean uz prijevod vlč. Paviše zahvalio se na gostoprimstvu u Kalinovcu, te tom prigodom pohvalio župnika i župu na njihovom vidljivom radu i sveukupnom djelovanju. Za božićni oproštaj od župe, na kraju mise svećenici su uz pratnju zbora otpjevali Adeste Fideles na latinskom, kineskom i hrvatskom jeziku. Kroz ovo misno slavlje vlč. Yean pokazao je svoj vrlo nadaren talent pjevanja.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac: 1. 1. 2014.
                          Nova godina – blagdan sv. Marije Bogorodice
Click to enlarge  

Nova godina obilježena je s dva euharistijska slavlja. Podnevno koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Dario Paviša u suslavlju vlč. Jan Maria Chun Yean Choong iz Malezije. Evanđelje u službi riječi pročitala su oba svećenika, provo na talijanskom jeziku vlč. Jan Maria, a zatim na hrvatskom vlč. Dario Paviša, simbolično pokazujući vjernicima kako ista poslana poruka na dva jezika ne može doprijeti isto do nas, ako ne govorimo obadva jezika. Isto tako je i sa poslanim porukama od Boga, rekao je vlč. Paviša, samo vjernik koji nosi vjeru u srcu i živi u duhu vjere može prepoznati i razumjeti riječi božje, dok ostali riječi čuju, ali ne razumiju. Na euharistijskom slavlju uz članove župnog zbora i zbora mladih liturgijske pjesme predvodila je Nadica List, nekadašnja članica župnog zbora, a pratio Mladen Rogoz na orguljama. Vjernici su se i ovaj puta pridružili pjevanju zbora.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
 
Aktinosti 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010 2011. 2012 2013. 2014. 2015. 2016. 2017. 2018.
  početak stranice