Povratak svečanosti 2005. G. 2006. G. 2007. G. 2008. G. 2009. G. 2010. G.
 
Kalinovac; 15. studeni 2009.
                                        Posveta župne crkve sv. Luke, evanđelista
Click to enlarge  
EUHARISTIJSKO SLAVLJE  
dekan i župnik Kalinovca preč. Mladen Gorupić, župnik iz Ferdinandovca vlč. Nikola Benko, župnik iz Novog Virja vlč. Krunoslav Milovec, župnik iz Đurđevca vlč. Ozren Bizek, župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja, prof. dr. Ivan Golub, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, bogoslov Marko Štefanec, prof. dr. Đuro Zalar, župnik iz Kloštra Podravskog fra Ivan Široki, župnik iz Nedelišća preč. Nikola Samodol, mladomisnik Marko Đurin  

U nedjelju 15. studenog u Kalinovcu, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak posvetio je župnu crkvu sv. Luke, evanđeliste i novi crkveni oltar u koji je položio moći blaženog Alojzija Stepinca. Posveta je upriličena na jubilarnu 100. godišnjicu njezine nadogradnje i u prigodi završene osmogodišnje cjelovite obnove, a moći blaženog Alojzija Stepinca položene su u oltarni stol na 75. godišnjicu njegova pastoralnog posjeta kalinovačkoj župi u službi nadbiskupskog koadjutora.

Svečanost je započela dan ranije bdjenjem nad moćima blaženog Alojzija Stepinca koje su u župnoj crkvi vodili bogoslovi pete godine bogoslovije Dario Paviša iz Kalinovca i Marko Štefanec iz Velikog Bukovca. Na početku bdjenja upaljena je na oltaru crkve svijeća kao znak ponovnog dolaska blaženog Alojzija Stepinca u župu i u crkvu u kojoj će nadalje preko moći pohranjenih u oltar biti trajno prisutan među kalinovačkim župljanima. Tom prigodom pročitan je dio spomenice koji opisuje sam posjet nadbiskupa Stepinca u župu prije 75 godina na dan krizme i kanoničke vizitacije. Nakon molitvi, bdjenje je završilo ophodnjom župljana oko oltara na kojem su bile izložene moći blaženog Alojzija Stepinca.

Nedjeljna svečanost posvete župne crkve započela je ulaznom procesijom od župne kuće do prezbiterija župne crkve formirane od biskupa, prezbiterij suslavitelja, bogoslova, ministranta, djece u narodnoj nošnji i križonoše. Euharistijsko slavlje predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu sa svećenicima Đurđevačkog dekanata na čelu s dekanom i domaćim župnikom preč. Mladenom Gorupićem, kalinovačkim sinovima prof. dr. Ivanom Golubom, začasnim kanonikom Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola i prof. dr. Đurom Zalarom, rektorom crkve sv. Martina u Zagrebu i docentom KBF u Zagrebu, prijašnjim župnicima vlč. Nikolom Benkom i preč. Nikolom Samodolom i drugim svećenicima. Uz svećenike na slavlju su sudjelovali bogoslovi Dario Paviša i Marko Štefanec, te tajnik biskupa Mrzljaka mladomisnik Marko Đurin.

Click to enlarge  

pomazanje oltara krizmom

 

Na početku misnog slavlja pozdravnu riječ biskupu je u ime župe uputio župni vijećnik Tomislav Franjić, a sliku župne crkve s likom sv. Luke, autora Zlatka Kirinca, predala je, kao znak predaje cijele župne crkve u biskupove ruke, učenica srednje škole Barbara Kirinec. Biskup Mrzljak zahvalio je na riječima dobrodošlice te je u propovijedi istaknuo kako su u kršćanskom životu za vjernika osobito važna zajednička i osobna molitva. Dodao je kako se na osobit način povezanost s Bogom potiče i ostvaruje u crkvama koje su zajednički duhovni domovi vjernika. "Zbog toga kršćani, bez neke velike isprike, ne bi smjeli zanemariti nedjeljni susret s Bogom u kojem se učvršćuje i jača vjera, gdje se klanja Bogu u duhu istine, gdje se crpi snaga za svagdašnji život, gdje vjera postaje život svakog od nas, gdje vjeru živimo", poručio je biskup dodavši kako primjer takve čiste vjere i neiscrpne snage euharistijskog slavlja vidimo u blaženom Alojziju Stepincu koji je zahvaljujući svakodnevnoj molitvi i slavljenju euharistije i u zatočeništvu pronalazio snagu za svjedočenje vjere kroz svoje mučeništvo. Nakon propovijedi i Litanija Svih Svetih koje je otpjevao bogoslov Marko Štefanec, biskup mons. Josip Mrzljak pohranio je moći blaženog Alojzija Stepinca u oltarni stol, te učinio obred posvete župne crkve i novog oltarnog stola kojeg je tumačio kancelar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić. Na kraju mise veliki župni crkveni zbor sv. Luke koji je uz pratnju orguljaša Mladena Rogoza uzveličao slavlje otpjevao je pjesmu Kalinovčana Petra Grgeca "Zastava nas sveta vodi, pobjednika Krista".

Na kraju svečanosti u ime župnog vijeća svim prisutnima obratila se župna vijećnica Marina Zvonar iznijevši tijek osmogodišnje cjelovite obnove crkve, te zahvalu prisutnim kalinovačkim župnicima koji su svojim radom pridonijeli napretku župe i obnovi crkve. Posebnu zahvalu na dolasku u Kalinovac i posveti župne crkve uputio je varaždinskom biskupu mons. Mrzljaku kalinovački župnik preč. Mladen Gorupić. Nakon misnog slavlja za biskupa, svećenike, ugledne goste, predstavnike općinskih vlasti, donatore, izvođače radova, župne vijećnike, voditelje crkvenih društava i aktivne mještane u župnim aktivnostima priređen je u župnoj kući domjenak i druženje.

Click to enlarge  

Crkva sv. Luke ev. u prvobitnom baroknom obliku građena je od 1864. do 1867. godine pod nadzorom arhitekta Kolarića i uprave župe sv. Jurja u Đurđevcu, kalinovačke susjedne župe kojoj je do 1881. godine pripadalo to područje. Zbog sve većeg broja stanovnika na poticaj đurđevačkog župnika preč. Josipa ml. Lehpamera, kanonika Kaptola čazmanskog i tajnika kardinala Mihalovića osnovana je nova župa u Kalinovcu. Župa je osnovana 15. svibnja 1881. g. dekretom Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu po zagrebačkom nadbiskupu i kardinalu Josipu Mihaloviću. Zbog premalog prostora u novoj župnoj crkvi za sve veći broj mještana, crkva je 1909. godine nadograđena u neogotičkom stilu u obliku latinskog križa pod nadzorom arhitekta Hermana Bollea i za upravljanja župe župnika vlč. Nikole Medvedeca. Projekt je vrlo zanimljiv po tome što je ova crkva, prema dokumentaciji onoga vremena, prvi primjer rane neogotike s jasnom kodifikacijom stila. Tom prigodom s desne strane crkve podignut je 38 metara visok crkveni zvonik po nacrtu arhitekta Janka Holjca. Uz dugogodišnje uređivanje i obnavljanje crkve, prva veća obnova crkve zbila se od 1979. do 1981. godine za vrijeme župnika vlč. Nikole Benka. Tada u vrlo teškim okolnostima državnih i političkih vlasti, župnik uspijeva od kapitalnih radova staviti na crkvu novu fasadu i prebojiti unutrašnjost zidova crkve. Prva potpuna obnova crkve nakon nadogradnje izvršena je od 2002. do 2009. godine za sadašnjeg župnika i dekana preč. Mladena Gorupića. Za njegove službe crkva je 1999. godine uvrštena u spomenike kulture Republike Hrvatske i kompletno obnovljena pod nadzorom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Konzervatorskog odjela iz Zagreba do 2006. g., a nadalje pod nadležnošću Konzervatorskog odjela iz Bjelovara. Crkva se svake godine intenzivno obnavlja. Od 2002. g. izradom Projektne dokumentacije, 2003. g. uređenjem unutrašnjosti zvonika, konstrukcije i mehanizma od 4 zvona i sata, 2004. g. sanacijom temelja i zidova crkve od vlage, 2005. g. izmjenom i sanacijom krovišta crkve, 2006. g. obnovom vitraja crkve, 2007. g. obnovom fasade i stolarije crkve, 2008. g. izmjenom poda s ugradnjom podnog grijanja, 2009. g. bojenjem unutrašnjih zidova crkve s uređenjem svetišta. U obnovu crkve uloženo je približno 4.500.000 kn, i to od donacija Općine Kalinovac, Varaždinske biskupije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije, dobrotvora i župljana.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                         povratak kronika događaja
Kalinovac; 24. listopad 2009.
                               8. križni put “Gospodine, tebi povjeravam put svoj”
Click to enlarge  

Križni put - kapelica Sv. Vida na Peskima

 
fotografirano;  - 24. listopad 2009.  

Povodom blagdana Lukova 24. listopada 2009. god. održan je u Općini Kalinovac 8. križni put “Gospodine, tebi povjeravam put svoj”. Organizator križnog puta bila je župa Svetog Luke, evanđelista u suradnji Križarskog društva i Društva Sv. Luke, evanđeliste. Križni put je započeo u 10:00 sati uvodnom molitvom i sakramentom ispovijedi u župnoj crkvi Sv. Luke u Kalinovcu. Prva postaja čitanja križnog puta održana je ispred župne crkve, a ostale su postaje održane pored sakralnih objekata kapelica i raspela duž kretanja Općinom  Kalinovac i Draganaca. Smjer kretanja križnog puta bio je: ulica Kolodvorska, Grgura Karlovčana, Matije Gupca, naselje Draganci, Molvice, Batinske, ulica Rastova Greda i Dravksa ulica. Na križnom putu sudjelovalo je 20 sudionika župe Kalinovac. Najstarija članica križnog puta bila je gospođa Ana Miklić u 75 godini života. Križni put je bio duhovan, dostojanstven i uzorit. Župljani su ih dočekivali po postajama, a neki i darivali okrjepom. Završetak križnog puta bio je u 18,00 sati, sa završnom svetom misom u župnoj crkvi koju je vodio župnik preč. Mladen Gorupić.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
        autor sl.: M. Lučić
                                                                                                                                                          povratak kronika događaja
Kalinovac; 18. listopad 2009.
                        Proštenjarsko misno slavlje, Dani kruha i plodova zemlje
Click to enlarge  

župnik iz Novog Virja vlč. Krunoslav Milovec, župnik iz Pitomače vlč. Ivica Puškadija st.,ž upnik iz Pregrade vlč. Vinko Gregur, župni vikar u Kloštru Podravskom fra Tomislav Kero, župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja, dekan i župnik Kalinovca preč. Mladen Gorupić

 

U župnoj crkvi Sv. Luke, evanđeliste u nedjelju 18. X. na blagdan "Lukova", održano je svečano proštenjarsko miso slavlje u čast zaštitnika župe, svetog Luke, evanđeliste. Misno slavlje predvodio je i propovijedao vlč. Vinko Gregur, župnik iz Pregrade u zajedništvu svećenika iz Đurđevačkog dekanata: dekana i župnika Kalinovca preč. Mladena Gorupića, župnika iz Pitomače vlč. Ivice Puškadije st., župnika iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslava Kefelje, župnika iz Novog Virja vlč. Krunoslava Miloveca i župnog vikara iz Kloštra Podravskog fra Tomislava Kero. Od svećenika na misnom slavlju prisustvovao je i ispovijedao župljane župnik iz Ferdinandovca vlč. Nikola Benko. Od uglednih gostiju na misnom slavlju prisustvovali su župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana KKŽ Darko Sobota, gradonačelnik dr. Miklós Kovács i rukovodstvo prijateljskog grada Balatonboglara iz R. Mađarske, vijeće i rukovodstvo Općine Kalinovac, te Župsko vijeće. Predvoditelj misnog slavlja vlč. Vinko Gregur nakon pročitanog evanđelja po sv. Luki, osvrnuo se u svojoj propovijedi prvo na značaj i smisao pročitanih riječi iz evanđelja, a zatim, u drugom djelu propovijedi istaknuo je problematiku današnjeg društva i funkciju kršćanstva u njemu riječima: ...  društvo u kojem danas živimo puno je zatvorenosti, sukoba i vlastitih interesa zbog čega manjka komunikacije. Premalo se ljudi danas, pa i mi kršćani međusobno sastajemo i međusobno družimo u onom istinskom prijateljstvu kršćanske ljubavi. Kršćanin bi u sebi slaveći otajstvo vjere, trebao doživjeti istinski susret s Bogom i Spasiteljem, isto tako kršćanski bi vjernik nakon sv. mise trebao svakog čovjeka susretati u vjeri i ljubavi, donositi prije svega mir u vlastitu obitelj, donositi mir u susjedstvo i na radno mjesto, biti prozrem dobrotom i vjernošću. Slaviti kršćanstvo znači činiti dobro, ne griješiti nego činiti iz vjere i ljubavi prema Isusu Kristu dobro svakom čovjeku. Svaki čovjek tako može biti liječnik i to je naša kršćanska dužnost da liječimo rane ovoga svijeta tolikim pojedincima koje su nanijete nepravdom i nasiljem. Misao je završio riječima: Dužnost nam je i da mi nosimo Kristov mir kao lijek na bolesnu ljudsku dušu, da liječimo svojim životom i primjerom našu životnu okolinu koja je sve više bolesna jer se udaljava od Boga i Krista. ....  Crkva je pri ovom svečanom koncelebriranom misnom slavlju bila puna župljana, uzvanika i uglednih gostiju.

Nakon misnog slavlja svečanost se nastavila proslavom Dana kruha i plodova zemlje koje su pripremili učenici Osnovne Škole ILC Kalinovac. U župnoj crkvi članovi dječjeg crkvenog zbora pred sudionicima misnog slavlja otpjevali su  niz duhovnih pjesmi i recitacija pod vodstvom sestre Karmen. Nakon nastupa zbora svečanost se nastavila ispred župne crkve na izložbenom prostoru sa prehrambenim proizvodima i plodovima zemlje koje su pripremili roditelji đaka osnovne škole. Kruh, proizvode od plodova zemlje i plodove zemlje blagoslovio je naš župnik preč. Mladen Gorupić. Na kraju slavlja, za sve svećenike, župne vijećnike, obrtnike – izvođače radova, uzvanike i goste priređen je svečani ručak i druženje u prostoru župne kuće.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac; 11. lipnja 2009.
                        Procesijom i misnim slavljima proslavljen blagdan Tijelova
Click to enlarge  

11. lipnja u Kalinovcu svečano je proslavljen blagdan Tijelova. Sva misna slavlja u župnoj crkvi predvodio je župnik dekan preč. Mladen Gorupić, a uveličavala su ga pjevačice velikog zbora Svetog Luke u pratnji orguljaša Mladena Rogoza. Taj dan župna crkva bila je puna župljana poput proštenjarskih kalinovačkih svetkovina. Poslije svete Pričesti počeo je drugi dio svečanosti Tijelovskom procesijom izvan crkve. Ove godine procesija je hodočastila Dravskom ulicom u kojoj su bile postavljene četiri sjenice i to ispred Osnovne škole ILC Kalinovac, obiteljskih kuća Slavka Kraljevića, Ivana Lista i Vladimira Lackovića. Procesija vjernika  sastojala se od skupina muškaraca, mladeži, djece, ministranata, prvopričesnika, žena, nositelja baldahina, nosioca monstrance i procesijskog križa. Neogotičku monstrancu dara Ivana Lackovića-Croate sa izloženim Presvetim Oltarnim Sakramentom nosio je u sjeni baldahina župnik preč. Mladen Gorupić. Čast službe nošenja baldahina iznad Presvetog dobili su aktivni članovi crkvenih društva Dražen Kajba, Mirko Miklić, Tomislav Međurečan i Matija Peršić. Sag od ružinih latica ispred baldahina posipali su po cesti prvopričesnici i djevojčice u bijelim haljinama, dok je procesijski križ na čelu povorke nosio Ivan Peršić. Pri svakoj postavljenoj sjenici župnik je položio izloženi Presveti Oltarni Sakrament na njezin oltarni stol i održao molitvu u čast Izloženog. Tijelovsku procesiju uveličale su pjevanjem uz sve prisutne mještanke članice zbora, te župljani koji su u to vrijeme ukrasili prozore svojih kuća narodnim vezovima.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac; 07. lipnja 2009.
                              Blagdan Presvetog Trojstva u Kalinovcu
Click to enlarge  

Svečanom proštenjarskom misom u crkvi Sv. Luke evanđeliste i združenom vatrogasnom vježbom dobrovoljnih vatrogasnih društava Kalinovca i okolnih mjesta, 07. lipnja u Kalinovcu obilježeno je prvo župno ovogodišnje veliko proštenje Presvetog Trojstva. Misno slavlje predvodio je kapelan pitomački vlč. Ivica Puškadija mlađi u zajedništvu župnika iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslava Kefelje, župnika iz Ferdinandovca vlč. Nikole Benka i domaćeg župnika dekana preč. Mladena Gorupića. Pjesmom i glazbom na orguljama, misno slavlje uveličavali su orguljaš Mladen Rogoz i Veliki crkveni zbor sv. Luke iz Kalinovca. Svetkovina mise održana je u crkvi koja se nalazi u obnovi unutarnjih zidova crkve.

Poslije mise u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Kalinovac održana je u centru Kalinovca združena taktičko pokazna vatrogasna vježba DVD Kalinovca, Batinski, Podravskih Sesveta, Virja i Sirove Katalene. Tema vježbe bila je spašavanje ljudi uz istovremeno hlađenje i gašenje požara na krovištu Društvenog doma Kalinovca. Vježba je bila zanimljiva i dobro izvedena, a imala je cilj pokazati ispravnost vatrogasne opreme, spremnost i obučenost vatrogasnog osoblja u spašavanju ljudi i imovine. Koordinator vježbe bio je zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Općine Kalinovac Željko Zalar. Na vježbi su sudjelovala četiri navalna vozila (DVD Kalinovca, Batinski, Sirove Katalene i Podravskih Sesveta), prateća autocisterna (DVD Kalinovca) i hidraulična platforma (DVD Virja) i četrdesetak vatrogasaca.
Na vježbi bili su prisutni; općinski načelnik Branko Sobota, dožupan Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, predstavnik Javne vatrogasne postrojbe grada Đurđevca Andrija Puhač, predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Kalinovac Mijo Sobota, te vijećnici Općine Kalinovca i vjećnici župe Sv. Luke.
Nakon vježbe održani su svečani ručci u župnoj kući za svećenike sudionike misnog slavlja, župne vijećnike, načelnika općine i dožupana Koprivničko-križevačke županije, te u Vatrogasnom domu za sudionike vježbe.
                                                                                                                                                        povratak kronika događaja
KALINOVAC; 24. svibnja 2009.
                                        Blagoslov novih elemenata župne crkve
24. svibnja 2009. godine u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđeliste naš župnik dekan preč. Mladen Gorupić zazvao je blagoslov na novoizrađenu krstionicu, stalak za uskrsnu svijeću i sedam škropilnica.
Zaziv blagoslova održan je na ranoj sv. misi riječima:
Click to enlarge   "Bože, ti nevidljivom moći otajstvenim znakovima tvoriš čudesna dijela. Ti si stvor vode mnogovrsno pripravljao da označi blagodat krštenja. Bože, tvoj je Duh u samim počecima svijeta lebdio nad vodama, da bi već tada voda zadobila moć posvećivanja. Bože, ti si samim izlijevanjem potopa označio sliku novog rođenja, da se otajstvom jednog te istog počela i opačine dokrajče i rode kreposti. Bože, ti si Abrahamove sinove kroz Crveno more po suhu proveo, da onaj narod – oslobođen Faraonova ropstva – predoznači narod krštenika. Bože, tvoj je Sin, od Ivana kršten u vodama Jordana, bio pomazan Duhom Svetim. Dok je na križu visio, iz boka mu je s krvlju i voda navrla. A poslije uskrsnuća on zapovijedi učenicima : »Idite, učite sve narode, krstite ih u ime Oca Sina i Duha Svetoga«. Svrni svoj pogled Gospodine, na Crkvu svoju i blagoslovi joj Vrelo krsno. Neka ova krstionica dobije milost da svi koji po vodi od Duha Svetoga prime krsno otajstvo, uskrsnu na život vječni. Amen!"

 

Elemente; krstionicu, sedam škropilnica, stalak za svijeću i gornju plohu misnog stola izradila je majstorska radionica "Klesar M. Kolar" iz Ferdinandovca. Elementi su izrađeni od prirodnog mramora tamno sive boje. Vrijednost izrađenih elemenata je; krstionica: 18.000 kn, 7 škropilnica: 24.640 kn, stalak za svijeću: 3.000 kn i kamena ploča za misni stol: 7.000 kn, ukupno 52. 640 kn. Na krstionicu još se treba izraditi poklopac koji će biti izrađen od drveta i elemenata misnog stola i ambona.
                                                                                                                                                         povratak kronika događaja
Povratak svečanosti 2005. G. 2006. G. 2007. G. 2008. G. 2009. G. 2010. G.
                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
  povratak na početak stranice