Povratak svečanosti 2005. G. 2006. G. 2007. G. 2008. G. 2009. G. 2010. G.
 
18. 10. 2008.
    Aktivnosti "Crkve" povodom blagdana Lukova, zaštitnika župe i općine
Click to enlarge  

Župa sv. Luke, evanđelista iz Kalinovca već niz godina na blagdan sv. Luke, evanđeliste; zaštitnika župe i Dana Općine Kalinovca održava niz aktivnosti vezanih za duhovnu obnovu župe i svečanosti proslave. Ove godine u župnoj crkvi održana je trodnevna duhovna obnova župne zajednice, glavno svečano koncelebrirano proštenjarsko misno slavlje, svečani ručak za goste i uzvanike u župnoj kući, te križni put ulicama i zaseocima Kalinovca.

                                                      TRODNEVNA DUHOVNA OBNOVA
Click to enlarge  

U oči blagdana sv. Luke, evanđeliste; zaštitnika naše župe i Općine Kalinovac, održana je trodnevna duhovna obnova koju je organizirao župnik u Kalinovcu, preč. Mladen Gorupić. Duhovnu obnovu sastavljenu od krunice, misnog slavlja i propovijedi, prošli su mnogi župljani naše župe. Prvi dan u župnoj crkvi, 15. listopada duhovnu obnovu održao je župnik iz Đurđevca vlč. gosp. Ozren Bizek, drugi dan duhovnu obnovu održao je župnik iz Kloštra Podravskog fra Ivan Široki, a treći dan župnik župe Svetog Nikole iz Koprivnice vlč. gosp. Tomislav Petrić. Svim sudionicima duhovne obnove bio je omogućen sakrament svete Ispovijedi i svete Pričesti. Duhovna obnova bila je izuzetno uspješna. Gotovo svi ljudi koji su sudjelovali na duhovnoj obnovi ispovjedili su se što je jasan znak vračanju vjeri, svog obraćenja i poboljšanja.

                             SVEČANO KONCELEBRIRANO MISNO SLAVLJE I PROSLAVA
                                                       DANA KRUHA I PLODOVA ZEMLJE
Click to enlarge  
vlč. Ivica Puškadija ml., fra Ivan Široki, vlč. prof. dr. Đuro Zalar, rektor crkve Sv. Martina u Zagrebu i docent KBF u Zagrebu, preč. Izidor Ferek, vlč. Nikola Samodol, preč. Mladen Gorupić, vlč. Tomislav Leskovar, vlč. Ivica Puškadija st., vlč. Krunoslav Kefelja.  

Na blagdan "Lukova", u subotu 18. X. u župnoj crkvi Sv. Luke održana je svečana sv. misa na čast našeg patrona i zaštitnika župe, svetog Luke, evanđeliste. Misno slavlje predvodio je i propovijedao preč. gosp. Izidor Ferek, župnik župe iz Svetog Ilije kod Varaždina, prije župnik župe sv. Jurja u Đurđevcu u zajedništvu našeg domaćeg sina vlč. prof. dr. Đure Zalara, rektora crkve Sv. Martina u Zagrebu i docenta KBF u Zagrebu, te vlč. gosp. Nikole Samodola, župnika Nedelišća. Uz njih su suslavili svećenici iz Đurđevačkog dekanata; naš župnik preč. Mladen Gorupić, župnik iz Pitomače vlč. Ivica Puškadija st., vikar iz Pitomače vlč. Ivica Puškadija ml., župnik iz Kloštra Podravskog fra Ivan Široki, župnik iz Kozarevca vlč. Tomislav Leskovar, župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja. Na svečanosti su prisustvovali i župnik iz Novog Virja vlč. Vjekoslav Tuđan i župnik iz Ferdinandovca vlč. Nikola Benko i župnik iz Đurđevca vlč. gosp. Ozren Bizek. Evanđelje po sv. Luki pročitao je vlč. Nikola Samodol, a propovijed je održao preč. gosp. Izidor Ferek. Crkva je za ovo svečano koncelebrirano misno slavlje gotovo bila premalena za broj odazvanih župljana, uzvanika, gostiju i općinskih vlasti. Nakon završenog misnog slavlja ispred župne crkve održala se proslava Dana kruha i plodova zemlje. Izložben prostor sa prehrambenim proizvodima pripremili su đaci Osnovne Škole ILC Kalinovac sa svojim učiteljima i roditeljima. Uz kratki program učenika osnovne škole, kruh i plodove zemlje blagoslovio je naš župnik preč. Mladen Gorupić. Na kraju slavlja, za sve svećenike, predstavnike općinskih vlasti, župne vijećnike, obrtnike – izvođače radova, uzvanike i goste priređen je svečani ručak i druženje u prostoru župne kuće.

                                                                      KRIŽNI PUT
Click to enlarge  
   
Click to enlarge  

Ove godine u čast sv. Luke, evanđeliste, 25. listopada održan je 7. po redu križni put sa početkom u 10 sati. Organizatori križnog puta bili su Društvo Sv. Luke, evanđeliste, Križarsko društvo sv. Luke, evanđeliste i mladi. Sudionici križnog puta okupljali su se ispred župne crkve gdje je održana prva  postaja križnog puta. Svaka postaja nalazila se ispred odabranog vjerskog objekta; kapelice ili raspela. Smjer kretanja križnog puta bio je: ulica Kolodvorska, Grgura Karlovčana, Matije Gupca, naselje Draganci, Molvice, Batinske, ulica Rastova Greda i Dravksa ulica. Na križnom putu sudjelovalo je 30 sudionika od kojih je šestero bilo iz župe Budrovac i jedan iz župe Ferdinandovac. Najstarija članica križnog puta bila je gospođa Terezija Miklić u 81 godini života. Križni put je bio duhovan, dostojanstven i uzorit. Župljani su ih dočekivali po postajama, a neki i darivali okrjepom. Završetak križnog puta bio je u 18,00 sati, sa završnom svetom misom u župnoj crkvi koju je vodio župnik preč. Mladen Gorupić.

 
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
05. 08. 2008.
                                   Blagdan i proštenje Gospe Snježne
Click to enlarge  

U Kalinovcu 05. kolovoza svečanim koncelebriranim misnim slavljem proslavljeno je drugo župno veliko proštenje; blagdan Gospe Snježne. Zbog radova u župnoj crkvi, svečana misa održana je u hladovini sjenica župnog dvora i sjeni cerada. Misno slavlje predvodio je i propovijedao preč. Mirko Horvatić, ravnatelj Svećeničkog doma u Varaždinu, a suslavili su naš domaći župnik preč. Mladen Gorupić, župnik iz Đurđevca vlč. Damir Kovačić i župnik iz Novog Virja vlč. Vjekoslav Tuđan. Uz njih, asistirao je naš bogoslov Dario Paviša. Na misnom slavlju prisustvovalo je mnoštvo vjernika iz Kalinovca i gosti iz susjednih župa. Poslije Misnog slavlja u župnom dvoru pripremljen je svečani ručak za svećenike, crkvene vijećnike i goste. Tom prigodom prečasnom Mirku Horvatiću uručen je dar od župe - drveni kip sv. Emerika, poklon naše umjetnice naive, počasne župne vijećnice Ljubice Matulec. Ugarski kralj sveti Emerik (Mirko), crkveni je zaštitnik Miroslava i Mirka radi čega je izabran taj svetac za poklon prečasnom Mirku koji je svojim dolaskom uveličao naše ovogodišnje ljetno proštenje. Kip je izrađen od hrastove grede stare preko 120 godina iz staroga župnog dvora. Prečasni Mirko Horvatić na kraju svog posjeta Kalinovcu obišao je u obnovi mjesnu crkvu.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
vlč. Vjekoslav Tuđan, bogoslov Dario Paviša, preč. Mladen Gorupić preč. Mirko Horvatić, ravnatelj Svećeničkog doma u Varaždinu preč. Mirko Horvatić, ravnatelj Svećeničkog doma u Varaždinu preč. Mirko Horvatić, bogoslov Dario Paviša i umjetnica naive Ljubica Matulec župnik preč. Mladen Gorupić, preč. Mirko Horvatić, vlč. Vjekoslav Tuđan, vječnici-Antun Lučić, Đuro Dugalija i Franjo Dautanec
                                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
25. 05. 2008.
                                       Tijelovska procesija ulicom Stjepana Radića
Click to enlarge  

Tijelovo je blagdan Presvetog Tijela i Krvi Isusove, dan kada pomoću tijela Kristova kršćani svjedoče svoju vjeru izvan crkve, dan kada prikazuju sebe u svom okruženju kao kršćane-sljedbenike Krista. Ove godine zbog radova u crkvi, po prvi puta svečana misa održana je izvan crkve u sjeni sjenica župnog dvora koju je vodio naš župnik preč. Mladen Gorupić. U sklopu Sv. Mise održana je i tijelovska procesija ulicom Stjepana Radića. Pod baldahinom župnik je nosio pokaznicu sa presvetim tijelom Isusovim od sjenice do sjenice koje su postavili mještani te ulice. Prvu sjenicu postavila je obitelj Vucikuja, drugu obitelj Kovačev, treću obitelj Milek i četvrtu sjenicu naš zvonar ispred ulaza župne crkve. Pri svakoj sjenici izvršena je molitva. Ove godine kao i mnogih prethodnih godina, župljana koji svjedoče svoju vjeru bilo je mnogo. Povorka procesije sastojala se od nositelja križa, muškaraca, školske djece, predškolske djece obučenih u bjelinu koja su posipala latice ruža zajedno sa prvopričesnicima također obučenih u prvopričesničke haljine. Iza njih su išli ministranti, nositelji baldahina i župnik koji je nosio presveto tijelo Isusovo. Na kraju povorke kretale su se žene. Svetkovina je završila završetkom mise u hladovini sjenica župne kuće.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
         
                                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
18. V. 2008.
                                        Blagdan Presvetog Trojstva
Click to enlarge  

Blagdan Presvetog Trojstva – prvog glavnog proštenja u župi Sv. Luke obilježen je svečano, sa punom župnom crkvom mještana. Svečanu misu slavio je župnik iz Novoga Virja vlč. Vjekoslav Tuđan koji je održao propovijed o pojavi i značenju Presvetog Trojstva, te o temi »svako zlo za neko dobro« povezano uz krajnju neku dobrobit čovječanstva, ili samog čovjeka koju unaprijed vidi samo Bog, a čovjeku je nedokučiva. Na misi su koncelebrirali župnik iz Ferdinandovca vlč. Nikola Benko i naš župnik preč. Mladen Gorupić, a uz njih bio je na slavlju prisutan i naš bogoslov Dario Paviša. Poslije mise župnik je organizirao svečani ručak sa svećenicima Đurđevačkog dekanata, župnim vijećnicima i predstavnicima Općine Kalinovca sa načelnikom Darkom Sobta. Svečana misa na blagdan Presvetog Trojstva bila je i ujedno i zadnja održana misa prije rekonstrukcije poda župne crkve, odnosno zatvaranja i kompletnog iseljenja crkve na tri mjeseca.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                povratak kronika događaja
11. 05. 2008.
                       Blagdan Duhova i hodočašće na Mariju Bistricu
11. svibnja, na blagdan Duhova župljani župe sv. Luke sa svojim župnikom tradicionalno su hodočastili autobusima u Mariju Bistricu. Već niz godina sa župljanima Kalinovca hodočaste i župljani župe Budrovac. Ove godine na hodočašću bilo je ≈110 župljana, manji broj nego inače radi održavanja prethodnog dana firme za učenike sedmog i osmog razreda. Nakon održane svečane mise na svetištu Majke Božje Bistričke, župljani su organizirano pohodili križni put. Istoga dana u Kalinovcu sa povratkom hodočasnika održana je svečana misa u mjesnoj crkvi sv. Luke koju je predvodio župnik preč. Mladen Gorupić, a koncelebriranjem uveličavao vlč. prof. dr. emeritus Ivan Golub, začasni kanonik čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola. Prije svečane mise hodočasnici su otpjevali u crkvi niz marijanskih crkvenih pjesmi. Budući da je taj dan bio i majčin dan, krizmanice su za svoje majke održale kratki program.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                               povratak kronika događaja
 10. 05. 2008.
  Mons. Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije i prof. dr. Ivan Golub
   začasni kanonik Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola služili su sv.
                                         misu povodom krizme u Kalinovcu
Click to enlarge  

prof. dr. Ivan Golub začasni kanonik Zbornog kaptola čazmansko-varaždinskog, mons. Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije, župnik u Pitomači vlč. Ivica Puškadija - stariji

 

10. svibnja u Kalinovcu održana je sv. Krizma učenika i učenica sedmog i osmog razreda kalinovačke osnovne škole koju je uveličao i podijelio mons. Antun Perčić, kancelar Varaždinske Biskupije. Krizmi je pristupilo 32 krizmanika. Prije same krizme prvi susret krizmanika, kumova i roditelja sa djeliteljem krizme uslijedio je već u petak 8. svibnja kada je mons. Antun Perčić u župnoj crkvi održao sv. misu za sudionike krizme, naše župe i župe Budrovac. Tom prigodom mons. Antun Perčić opsežno je ispitao gradivo iz vjeronauka sve krizmanike koji su pokazali zavidno znanje. U subotu sv. Krizmu uveličavao je i naš uvaženi sin svećenik prof. dr. Ivan Golub začasni kanonik Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola, koji je na krizmi imao i svoje pranećake Luku i Josipa i pranećakinje Barbaru, Antoniju i Anu. Svečanost su uveličavali koncelebriranjem na sv. misi svećenici Đurđevačkog dekanata; župnik iz Pitomače vlč. Ivica Puškadija, župnik iz Đurđevca vlč. Damir Kovačić i naš župnik preč. Mladen Gorupić koji je ovo slavlje pripremio i organizirao. Tom slavlju su pridonijeli župnik iz Ferdinandovca vlč. Nikola Benko i župnik iz Novog Virja vlč. Vjekoslav Tuđan koji su tom prigodom ispovjedili župljane u potrebi. Nakon održane sv. Krizme naš župnik u župnom domu organizirao je ručak i okrjepu za svećenike i uvažene goste. Već tradicionalno prije krizme (u nedjelju) održava se u Kalinovcu i sv. Pričest za đake trećeg razreda osnovne škole iz Kalinovca. Ove godine pristupilo je 18 prvopričesnika. Prvu Pričest podijelio je naš župnik gosp. preč. Mladen Gorupić.

                                                                                                                                                                povratak kronika događaja
23. 03. 2008.
                  USKRSNO VRIJEME U KALINOVCU
U crkvi na Cvjetnicu mještanima Kalinovca podijeljene su maslinove grančice nabavljene preko Zagrebačke nadbiskupije. Jedan dio sakupljenog dobrovoljnog priloga od maslinovih grančica uzet je za potrebe ukrašavanja  Božjeg groba u Kalinovcu, a drugi dio za fond "Papinska misijska djela" u misijski ured u Zagrebu. Maslinove grančice i sve domaće cvijeće koje je donijeto taj dan u crkvu blagoslovljeno je od kalinovačkog župnika. Na Veliki četvrtak - Posljednje večeri Gospodnje u Kalinovcu su utihnula sva zvona na crkvi i kapelama. Na Veliki petak - Službe muke Gospodnje, kršćanska župna zajednica pohodila je u večernjim satima križnim putem ulicom Stjepana Radića, na koji se odazvalo mnoštvo vjernika. Velika subota, obilježen je kao dan bdijenja uz Isusov grob u župnoj crkvi, kada su se mnogi župljani došli pomolili za iskupljenje muka Isusovih, kao i za svoje nedaće, potrebe i zahvale. Uvečer sa završnom sv. misom-Njegovog uskrsnuća na kojoj je blagoslovljena uskrsna svijeća, i ponovo pokrenuta sva zvona župne crkve,  završena je glavna priprema za najveći kršćanski blagdan Uskrs. U subotu već tradicionalno na sv. Misi uskrsnuća Gospodinova, KUD Kalinovac svojom prisutnošću u crkvi u narodnoj nošnji, pjevanjem završne misne pjesme, te nastupom poslije Sv. Mise, uveličao je dolazak Uskrsa u Kalinovac.
Uskrs je obilježen najsvećanije; kod jutarnje sv. mise izvršen je blagoslov jestiva od domaćeg župnika koje su donijele u košaricama mještanke u narodnoj kalinovačkoj nošnji, a kod sv. mise poldanjice izvršena je procesija sa Uskrslim oko župne crkve. Na svim uskrslim obredima sudjelovao je i naš bogoslov treće godine Bogoslovije Dario Paviša.
Tih dana kalinovačka crkva bila je puna domaćih Kalinovčana kao i onih odseljenih koji su došli posjetiti svoju rodbinu na jedan ili više dana.
                                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
Povratak svečanosti 2005. G. 2006. G. 2007. G. 2008. G. 2009. G. 2010. G.
  povratak na početak stranice