Povratak svečanosti 2005. G. 2006. G. 2007. G. 2008. G. 2009. G. 2010. G.
 
25. XII. 2006.;        SV. MISA I BOŽIĆNO DARIVANJE DJECE OD ŽUPNIKA
Click to enlarge

Na Božić u prepunoj crkvi u 1400 h  i ove godine održana je svečana sveta Misa na kojoj je održan obred blagoslova djece od najmanjih-krštenih do već velikih osmoškolaca. Božićnu sv. Misu vodio je naš župnik prečasni gosp. Mladen Gorupić sa prisutnim bogoslovom Dariom Pavišom. Na kraju sv. Mise naš župnik preč. gosp. Mladen Gorupić blagoslovljenoj djeci podijelio je božićne darove.

                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi

25. XII. 2006.;        U CRKVI - BOŽIĆNA PRIREDBA MALOG ZBORA
Click to enlarge
Božićni nastup malog zbora u crkvi Kalinovca
Click to enlarge
Iz božićne priredbe rođenja Isusa Krista
povratak svečanosti u župi

Svake godine na sam blagdan Božića, časna sestra Jelena Hajdinjak-Karmen upriliči u crkvi Kalinovca mali nastup našeg Malog zbora sv. Luke, evanđeliste u obliku recitacija, igrokaza i pjesme. Nastup malog zbora je dojmljiv, a postignut je samo zainteresiranošću i voljom djece, kao i časne sestre Karmen. Za pola sata nastupa, prije toga trebalo je puno odricanja i zalaganja. Zahvaljujući časnoj sestri i našeg župnika, a tako naravno i naše djece, takvi nastupi djeci nisu strani, jer nastupaju često na cijelom području naše Varaždinske biskupije. Još važnije od nastupa je da se broj djece u zboru ne smanjuje, nego ostaje konstantno isti, što znači da časna sestra Karmen dobro i požrtvovno vodi taj ne, nezanemariv broj aktivne djece, kojoj će u budućnosti ta aktivnost, pogotovo u ženske djece dobro doći. Na zboru prisustvuju školska djeca od I. do VIII. razreda, a vježbaju svaku subotu u dvorani župne kuće od 10:oo do 11:oo sati. Broj župljana za vrijeme nastupa u crkvi također je bio dojmljiv, te dobra podrška i stimulans djeci da i dalje tako nastave.

21.10.2006. - 5. KRIŽNI PUT“  Gospodine, tebi povjeravam put svoj”!
Ovogodišnji križni put počeo je u 10:00 sati sa pokorničkim bogoslužjem (ispovijedi) u crkvi gdje je postavljena i prva postaja. Na križni put se odazvalo otprilike 50 vjernika iz naše župe, a i iz okolnih župa. Križni put je krenuo u smjeru Donjeg kraja gdje su održane tri postaje, na Peskima su održane dvije postaje. Preko Draganca sa jednom postajom križni put je prolazio kroz Molvice i Batinske gdje je održano šest postaja. Na Batinskama priređeno je i malo odmaralište sa okrjepom. Nakon okrepe sudionici križnog puta nastavili su preko Hrastove Grede prema Gornjem kraju sa jednom postajom. U 18:30 posljednja postaja bila je ispred župne crkve gdje je održana i završna sv. Misa. Križni put je organiziralo Križarsko društvo i Društve sv. Luke u suradnji sa našim župnikom koji je i predvodio sam put. Križni put je održan u duhu pjevanja, molitvi, druženja i pokajanja. Na put su bili svi pozvani koji mogu pješačiti: mladi, stari, školska djeca. Kao i uvijek na mnogim mjestima sudionike križnog puta dočekali su mnogi mještani sa kolačima i okrepom.
                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
22. X.; POTVRDA SVEĆENIČKOG ZVANJA -(bogoslov Vladimir Kerečeni )
22. listopada bogoslov Vladimir Kerečeni već drugi puta posjećuje naše mjesto Kalinovac u vrlo kratkom vremenu. Vladimir živi u Zagrebu, a korijeni mu vode iz našeg kraja; mjesta Draganaca. Studira drugu godinu bogoslovije i prijatelj je našega bogoslova Daria Paviše  koji ga dovodi i upoznaje sa živom crkvom Kalinovca. Prvi puta dolazi za blagdan Lukova gdje asistira zajedno sa bogoslovom Dariom Paviša. na sv. Misi koju je vodio i propovijedao msgr.  gosp. Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije. Drugi puta dolazi 22. X. u nedjelju gdje svjedoči pod sv. Misom poslije propovijedi o svom pozivu svećeništva. Dirljive iskrene jednostavne riječi iz srca mnogo su više rekle nego unaprijed izmišljen tekst.  U tom svjedočenju opisao je duh, život, očekivanja i odricanja svakog bogoslova njihovih godina, te reagiranje njihovih obitelji i majki na takav poziv.
                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi

18. X.; BLAGDAN LUKOVA U CRKVI KALINOVCA

Click to enlarge

Svečanost proslave blagdana sv. Luke, evanđeliste, glavnog proštenja u Kalinovcu, započela je procesijom iz župne kuće u kojoj su sudjelovali osim predvoditelja sv. Mise i župni vijećnici, općinsko poglavarstvo i općinski vijećnici, i donatori za obnovu vitraja. Svečanu proštenjarsku sv. Misu vodio je i propovijedao msgr.  gosp. Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije. Svetu Misu uveličavali su i koncelebrirali magistar gosp. Karlo Šimek, vicerektor Bogoslovije Zagreba, profesor emeritus dr. Ivan Golub, preč. gosp. Stanko Rajter, župnik u miru u Đurđevcu, te župnici i kapelani mnogih župa. Prije same sv. Mise monsinjor  gosp. Antun Perčić blagoslovio je nove i obnovljene vitraje. Na sv. Misi poslije molitve vjernika izvršen je prinos darova; domaći kruh i plodova zemlje (simbol cjelogodišnjeg ljudskoga rada u koji su utkani mnogi žuljevi i kaplje znoja, vino i kalež (simbol okrijepe i veselja i kalež koji svatko od nas treba ispiti do kraja), Bibliju i krunicu sa ružom (simbol Božje riječi, krunica molitve nebeskoj Majci i ruža kao trnovit put do vječne i cijenjene sreće). Na svetoj Misi prisustvovali su mnogi župljani u radnom odnosu i ako je bio redovit radni dan, te tako još više uveličali proslavu našeg zaštitnika sv. Luke, evanđeliste. Poslije sv. Mise monsinjor  gosp. Antun Perčić blagoslovio je kruh i plodove zemlje koje su pripremili đaci osnovne škole Ivana Lackovića Croate. Poslije je uslijedio zajednički svečani ručak u župnoj kući sa predvoditelja svečane sv. Mise, župnih vijećnika, općinskih vijećnika, općinskog poglavarstva i donatora za obnovu vitraja. Na ručku su dodijeljene zahvalnice donatorima obnovljenih i novih vitraja.

predstavnici crkve u ovoj svečanosti sudjelovali su: monsinjor Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije, magistar Karlo Šimek, vicerektor Bogoslovije Zagreba, profesor emeritus dr. Ivan Golub, preč. gosp. Mladen Gorupić, župnik kalinovački, preč. gosp. Stanko Rajter, župnik u miru u Đurđevcu, preč. gosp. Izidor Ferek, župnik đurđevački, vlč. gosp. Nikola Samodol, župnik Nedelišća, vlč. gosp. Nikola Benko, župnik ferdinandovački, vlč. gosp. Vjekoslav Tuđan, župnik novovirovski, vlč. gosp. Krunoslav Kefelja, župnik Podravskih Sesveta, vlč. gosp. Stjepan Zadravec, župnik Miholjanca, vlč. gosp. Tomislav Leskovar, župnik kozarevački, vlč. gosp. Ivica Puškadija, župnik pitomački, vlč. gosp. Ivica Puškadija, kapelan pitomački, vlč. gosp. Josip Vidović, kapelan đurđevački, pater gosp. Martin Dretvić, župnik molvarski, gosp. fra Mato Draganović, župnik zadarski, gosp. fra Božo Teklić, kapelan kloštranski, bogoslovi: gosp. Dario Paviša iz Kalinovca i gosp. Tomislav Hačko iz Kustošije - Zagreb
                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
TRODNEVNA DUHOVNA OBNOVA NAŽE ŽUPE

- 15, 16, 17.  X. ( sa početkom u 18:00 sati); u Kalinovcu održana je trodnevna Duhovna obnova naše župe koju  je vodio fra Martin Dretvić, župnik molvarski. Sa ovom duhovnom obnovom  župljani Kalinovca pripremali su se za slavlje blagdana našeg glavnog patrona svetog Luke, evanđeliste. Sama duhovna obnova sastojala se od ispovijedi, moljenja krunice prije sv. Mise i sv. Mise koju je vodio i propovijedao fra Martin Dretvić. Na sv. Misama koncelebrirao je naš župnik preč. Mladen Gorupić. Ovu duhovnu obnovu mnogo je poremetio tragičan događaj koji se zbio dan prije, pa mnogi mještani pod šokom nisu se odazvali tom svečanom i nadasve potrebnom činu naše vjere.

                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
KLANJANJE PRESVETOM
Click to enlarge

03. 09. 2006.; U 07:00 sati sa svetom Misom i izlaganjem Presvetog započeo je blagdan u Kalinovcu Klanjanja Presvetom. Sv. Misu predvodio je profesor emeritus dr. Ivan Golub, a koncelebrirao je naš župnik preč. gosp. Mladen Gorupić. Poslije sv. Mise uslijedilo je klanjanje: za sve preminule; Žalosna krunica,   za mlade; Litanije srca Isusova,    za cijelu župu, vjernike i svjetovna društva; Slavna krunica Lauretanske litanije B.D. Marije. U 11:00 održana je svečana sv. Misa koju je predvodio gosp. vlč. Ivica Puškadija, župnik Pitomački, a koncelebrirali su: preč. gosp. Mladen Gorupić, gosp. vlč Josip Vidović, gosp. vlč. Vjekoslav Tuđan, gosp. vlč. Nikola Benko i vlč. gosp. Stjepan Haluža iz Zlatar Bistrice. Poslije svečane sv. Mise uslijedilo je ponovo klanjanje: za sve bolesne i umiruće; Litanije Presvetom Oltarskom Sakramentu,   za duhovna zvanja; Krunica (otajstva svijeta),   za obitelji i nerođenu djecu; Radosna Krunica,  na nakanu svakog našeg župljanina i svih koji su izvan Kalinovca; Zlatna krunica. Svečano klanjanje Presvetom završilo je u 15:30 sati. Kroz cijeli dan svaki sat izmjenjivali su se predvoditelji molitava (iz crkvenih društava sa suradnjom našeg bogoslova Daria Paviše) kako Presveto nikad ne bi ostalo samo.

                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
SV. MISA ZA NAŠEGA POKOJNOG BISKUPA OCA MARKA CULEJA
30. 08.; U župnoj zimskoj kapeli Srca Isusova, poslije tjedan dana kakao smo ispratili na vječni počinak blagopokojnog biskupa Marka, održana je molitva i meditacija njemu u spomen. Pozvani su bili svi župljani, a susret i molitvu vodio je blagoslov Dario Paviša. Skup je započet pjesmom „Kriste u Tvoje ime sad smo ovdje svi” koju je biskup Marko često puta spominjao. Veći dio susreta je protekao u molitvi Časoslova, večernje od dotičnog dana, a između čitanja prisjetili smo se pastoralnih pohoda biskupa Marka našoj župi, čitali njegovu duhovnu oporuku i crtice iz njegovog života. Skup je završio psalmom uz duhovni nagovor, te molitvom vjernika.
                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
PROŠTENJE GOSPE SNJEŽNE

Click to enlarge

I drugo kalinovačko proštenje u ovoj godini, proštenje Gospe Snježne proslavljeno je svečano uz Sv. Misu i svečani ručak u župnoj kući. Sv. Misu predvodio je župnik iz Novog Virja, vlč. gosp. Vjekoslav Tuđan, a sudjelovali su magistar vlč. Đuro Zalar, naš župnik preč. gosp. Mladen Gorupić, vlč. gosp. Nikola Benko iz Kozarevca, te bogoslov Dario Paviša. Uz dobro pripremljen zbor i lijepe, tradicionalne crkvene pjesme, sv. Misa je bila u nivou visoke svečanosti, na kojoj je sudjelovao i veliki broj mještana. Poslije sv. Mise održan je svečani ručk na koji su se odazvali: vlč. gosp. Samodol Nikola iz Nedelišća, načelnik naše Općine Darko Sobota, ravnateljica OŠ Ivan Lacković Croate, Mirjana Bazijanec i župni vijećnici.

                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
TIJELOVSKA PROCESIJA

- 15. VI.: Proslavljen je blagdan Tijelova. Nakon održane sv. Mise koju je predvodio naš župnik preč. gosp. Mladen Gorupić sa sjemeništarcem Ivanom Najdertom, u skladu sa crkvenom tradicijom održana je Tijelovska procesija, ove godine ulicom Dravskom. U procesiji su sudjelovali ministranti i ministrantice, pjevačice, nositelji baldahina (Dražen Kajba, Ivan Peršić, Ivan Živko i Lovro Nikić), prvopričesnici koji su posipali latice cvijeća ispred Presvetog kojeg je nosio naš župnik Mladen Gorupić, te mještani. Nadasve proslavi Tijelova pridonijeli su mještani koji su pripremili sjenice-postaje Tijelovske procesije: Marija i Marina Igrić ispred OŠ Ivana Lacković Croate, Obitelj Franje Živka, Obitelj Ivana Lista i Obitelj Vlade Lackovića. I druge obitelji su nadasve uveličale Tijelovsku procesiju kiteći svoje kuće kao što su to nekad činili naši mještani pred mnogo godina, a uveličavalo je put kretanja Presvetog. Poslije procesije uslijedio je klečanje u crkvi pred Presvetim i njegovo izlaganje. Sa tim obredom svetkovina Tijelovske sv. Mise je završila.

                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
PROŠTENJE PRESVETOG TROJSTVA

- 11. VI. 2006.: Proštenje Presvetog trojstva koje datira u nas još od svećenika Alojzije Boroša (1887.-1889.g.),  prvo je glavno proštenje u našoj župi kroz godinu od njih tri (proštenja Presvetog trojstva, proštenja Gospe Snježne i proštenja našeg patrona Sv. Luke, evanđeliste). Osim ta tri proštenja, Kalinovac slavi i manja proštenja, odnosno svece zaštitnike naših kapela (sv. Vida, sv. Valentina, Gospe Žalosne, Srca Isusovog, sv. Ivana). Ovo proštenje zbog poklapanja Sv. potvrde u Kloštru, te proslave proštenja Sv. Antuna Padovanskog u drugim župama, ove godine proslavljeno je u Kalinovcu skromnije, naime obilježeno je sa tri svećenika, s brojem koji nije uobičajan u Kalinovcu. Sv. proštenjarsku Misu predvodio je Đurđevački đakon, gosp. vlč. Josip Vidović, a koncelebrirali su vlč. gosp. Vjekoslav Tuđan iz Novog Virja i naš župnik preč. gosp. Mladen Gorupić. Poslije Sv. Misa održan je u župnoj kući svečani ručak sa svećenicima, načelnikom općine Kalinovca; Darkom Sobota i vijećnicima. Na ručak se odazvao i kancelar Varaždinske biskupije monsinjor Antun Perčić sa svećenikom gosp. fra Ivanom Široki iz Kloštra Podravskog nakon podjele Sv. Potvrde.

                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
PRVA SVETA PRIČEST - 2006.
07. 05. Održana je u Kalinovcu Prva sv. Pričest za generaciju djece 1995. i 1996. godine rođenja. Pričesti je pristupilo 23-e djece, od kojih je jedna prvopričesnica iz Kalinovca, ali živi u Rijeci. Svečanu sv. Misu predvodio je naš župnik prečasni Mladen Gorupić koji je podijelio i sakrament pričesti. Uz sudjelovanje na sv. Misi, obreda prisege i samog pričešćivanja, te nastupa sa prigodnim programom završila je svetkovina Prve sv. Pričesti naših đaka trečaka. Djecu je kao i do sada uvježbavala naša časna sestra Karmen iz župe Podravskih Sesveta. Roditelji su organizirali odjeću i uređivanje crkve, a župnik sve potrebe za sv. Misu i sam čin pričešćivanja (svijeće, krunice, križeve, molitvenike, potvrde i svu dokumentaciju evidencije).
                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
USKRS - 2006.
Click to enlarge

I ove godine, na obrede velikog tjedna, odnosno Velikog četvrtka, petka i subote, naš Božji grob je posebno uređen. Crkva stalno otvorena po cijele dane da župljani mogu doći izmoliti molitvu na Isusovom grobu, omogućuje vjernicima da pokažu svoju privrženost i štovanje prema Kristu i njegovim mukama za nas na križu. Mnogi župljani odaju tu počast, a neki zbog navika iz komunističkog vremena ni danas kad im nitko ne brani ne daju tom činu veliki značaj. No to je vrijeme kad se izmučena i masakrirana Isusova plemenita duša oporavljala od veleizdaje ljudi te putuje do Oca svoga Boga našega. Molitva pred Isusovim grobom je specifična molitva, jer to je molitva za Njega, a ne za nas, što dokazuje našu ljubav i vjeru prema Njemu.

                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
 
Povratak svečanosti 2005. G. 2006. G. 2007. G. 2008. G. 2009. G. 2010. G.
  povratak na početak stranice