Povratak svečanosti 2005. G. 2006. G. 2007. G. 2008. G. 2009. G. 2010. G.
 
                                         Božić u župi sv. Luke, evanđeliste
 
Na Badnjak sveta misa  - "PONOČKA"  
 

Adventom i velikom božićnom ispoviješću održanom 23. prosinca u župnoj crkvi, započela je priprema župljana za najradosniji crkveni blagdan Božić - rođenje Isusovo. Na Badnjak, na božićnoj misi ponoćki crkva je dočekala župljane sa postavljenim jaslicama i okićenim božićnim jelama. Tom prigodom aktivna mladež crkvene zajednice; križari i mladi, priredili su prije mise prigodni program o ruđenju Isusa u obliku recitacije i malog igrokaza. Na sam Božić 25. prosinca u 14 sati održana je tradicionalna priredba malog crkvenog zbora Sv. Luke u obliku recitacija, pjesmi i igrokaza. Svojim nastupom taj mali crkveni zbor pod vodstvom časne sestre Karmen svaki Božić uveličava postojeći blagdan, blagoslov djece starosne dobi od krštenja do osmog razreda, župljane, roditelje male djece, te darivanje te djece poklonom od našeg župnika. Kao i prijašnjih godina, tako i ove godine crkva je u to vrijeme bila vrlo hladna, za neku djecu i prehladna, no iduće godine crkva bi u to vrijeme mogla biti već grijana i tako još više popularizirati te događaje. Važan dio Božića svakako je blagoslov čovjeka, obitelji i imovine po obiteljskim kućama, odnosno tim blagoslovom ulazak rođenog Isusa Krista u čovjeka, dom i obitelji. Nakon blagdana Tri kralja, božićno vrijeme u crkvi završava nedjeljnim-blagdanom Krštenjem Gospodinovim 13. siječnja, kada završavaju i zimski praznici za svu školsku djecu. U Kalinovcu u to vrijeme mnoge ustanove, kao pripadnice kršćanske zajednice pozivaju župnika za blagoslov objekata i ljudi.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Božićne priredbe u župnoj crkvi svete mise i blagoslov djece na Božićnoj sv. misi nastup malog zbora Sv. Luke

                                                                                                                                                             povratak svečanosti u župi

                                             Križni put povodom blagdana Lukova

20. 10. 2007. održan je šesti za redom godišnji križni put, župe sv. Luke, evanđelista kroz mjesto Kalinovac. Križni put je organiziran povodom blagdana Sv. Luke, evanđelista, zaštitnika i patrona naše župe, a organizirala su ga crkvena društva župe Sv. Luke, evanđelista. Već par godina ovaj organizirani križni put se odvija preko dvije župe, odnosno četiri susjedna mjesta koja vodi preč. Mladen Gorupić. Moto križnog puta bio je "Gospodine, tebi povjeravam put svoj", a cilj ispuniti svoju dušu duhovnim mirom. Križni put je započeo misnim slavljem 08:30 sati u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđelista u Kalinovcu koje je vodio kao i cijeli križni put dekan Đurđevačkog dekanata, naš župnik Mladen Gorupić. Ove godine župljana je bilo nešto manje nego prošlih godina, nešto zbog duljine puta, nešto zbog najave lošeg vremena-kiše i vjetra. Put kretanja kroz našu župu odvijao se preko tri postaje; ispred župne crkve gdje je pročitana prva postaja, ispred kapelice Žalosne Gospe (Donji kraj) gdje je pročitana druga postaja i pored križa kod raskrižja Bazijančevog puta i Kolodvorske ulice (Donji kraj) gdje je pročitana treća postaja. Preko Podravske magistrale, cestom za vinograde, križni put je nastavio u Župu Budrovac, gdje je u 12:00 sati održana Nedjeljna sv. misa u župnoj crkvi Čepelovca. Dolaskom u Budrovac organizirana je u župnoj kući prva okrepa i osvježenje sudionika križnog puta, koje je organizirao organizator puta. Nakon odmora i okrepe, križni put je preko postaja u Budrovcu i Sirovoj Kataleni završio misnim slavljem u župnoj crkvi Sirove Katalene koje je započelo u 17:00 sati. Povrat za sudionike križnog puta u Kalinovac bio je organiziran prijevoz traktorom.

  Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
                                         Misno svečano slavlje na blagdan Lukova
Click to enlarge  

Na blagdan Sv. Luke, evanđelista i Dana Općine u Kalinovcu, u župnoj crkvi Sv. Luke održana je svečana sv. misa u čast našeg patrona i zaštitnika župe, svetog Luke, evanđelista. Na sv. misu i ako je bio radni dan, odazvalo se mnogo župljana, članova župnog vijeća i predstavnika Općine. Svečanost je započela procesijom svećenika i općinskog vijeća iz župne kuće. Misno slavlje predvodio je i propovijedao dugogodišnji prijatelj našeg župnika, vlč. Josip H., župnik iz župe Trnovac u zajedništvu našeg domaćeg sina vlč. prof. emeritusa Ivana Goluba, te prečasnog Izidora Fereka, župnika u Svetom Iliji, doprije župnika u Đurđevcu. Uz njih su  suslavili svećenici iz Đurđevačkog dekanata; naš župnik preč. Mladen Gorupić, župnik iz Đurđevca vlč. Damir Kovačić, vikar iz Đurđevca vlč. Zoran Ložanić, župnik iz Pitomače vlč. Ivica Puškadija st., vikar iz Pitomače vlč. Ivica Puškadija ml., župnik iz Kozarevca vlč. Tomislav Leskovar, župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja, župnik iz Kloštra Podravskog fra Ivan Široki, bogoslov Dario i Tomislav. Župljane su ispovijedali župnik iz Novog Virja vlč. Vjekoslav Tuđan i župnik iz Ferdinandovca vlč. Nikola Benko. Nakon pročitanog evanđelja po sv. Luki koje je pročitao preč. Izidor Ferek, vlč Josip na propovijedi obratio se nazočnim vjernicima s temom propovijedi o životu sv. Luke, njegovom djelovanju i njegovom cilju. Velečasni naglašava da sv. Luka nije bio židov, već pogan koji nikad nije sreo Isusa. Luka se Isusovim naukom sreo preko najvećeg evanđelizatora naroda sv. Pavla s kojim je bio jedno vrijeme zajedno u tamnici. Svoje evanđelje sv. Luka crpio je iz tri izvora: iz susreta i svjedočenja Isusovih apostola, iz Matejevog evanđelja, te iz najvažnijeg izvora, razgovora i prijateljstva sa Isusovom majkom Marijom, od koje je saznao o mnogim pojedinostima iz Isusova djetinjstva, te njegovoj ljubavi prema bolesnima, nemoćnima, grešnicima i izopačenima. Sv. Luka preko svoga evanđelja poručuje Isusov nauk koji uči kako se nitko ne smije oglušiti prema ljudima u potrebi, u nevoljama, prema ljudima siromaštva, gladi i bijede. Nakon završenog misnog slavlja svečanost blagdana sv. Luke proslavljeno je domjenkom u župnoj kući gdje su pozvani svi svećenici sudionici misnog slavlja, općinski načelnik, članovi općinskog vijeća i odbora, donatori pri obnovi crkve, članovi župnog vijeća, prijatelji i uzvanici.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
         10. 10. 2007.  prvi posjet novog varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka
                                                                       Kalinovcu
Click to enlarge  
 
Zahvaljujući boravku dekana Đurđevačkog dekanata preč. Mladena Gorupića u Kalinovcu, naša župa imala je čast 10. listopada 2007. godine po prvi puta ugostiti našeg novog biskupa Varaždinske Biskupije mons. Josipa Mrzljaka. Tom prigodom mons. Josip Mrzljak obišao je u Kalinovcu župnu crkvu Sv. Luke, evanđelista u intenzivnoj obnovi, novo suvremeno zdanje župne kuće koja sadrži sve prateće objekte za održavanje takvih skupova, povijesno zdanje stražarnice i uprave - „ štacije ” danas preuređenu u muzej i galeriju Kalinovca. Tom prigodom mons. Josip Mrzljak obišao je i Batinske, rodno mjesto Ivana Lackovića – Croate svog nekadašnjeg prijatelja, te njegovu Galeriju I. L. C. – Batinske. Na kraju svog obilaska Kalinovca mons. Josip obišao je i Molvice, gdje mu je naša umjetnica Ljubica Matulec predala kip sv. Josipa kojeg je ona sama izradila u drvu. I ako to nije bio službeni posjet na nivou same župe, već susret na nivou Đurđevačkog dekanata, ipak taj posjet bit će obilježen kao prvi kontakt Kalinovca i našeg novog biskupa. Na ovom susretu u Kalinovcu svećenici Đurđevačkog dekanata zahvalili su mons. Josipu što je postao varaždinskim biskupom, odnosno njihovim najbližim voditeljem žive Crkve, te mu tom prilikom predali poklon u svrhu njihove zahvale. Na tom susretu obrađene su i važne aktualne teme za današnju Crkvu, za župe Đurđevačkog dekanata i za daljnji uspješan rad žive Crkve na ovom prostoru. Crkva nastoji sa ovakvim susretima biskupa i svećenika po dekanatima, odnosno upućivanjem biskupa na problematiku pojedinih župa, na najbolji način riješiti i pomoći svećenicima rješavanje problema u postojećim župama.  Naskupu su sudjelovali; mons. Josip Mrzljak, vlč. Mirko Horvatić, ravnatelj Svećeničkog doma u Varaždinu, naš  župnik preč. Mladen Gorupić, župnik iz Novog Virja vlč. Vjekoslav Tuđan, župnik iz Đurđevca vlč. Damir Kovačić, kapelan iz Đurđevca Zoran Ložanić, župnik iz Kloštra Podravskog fra Ivan Široki, župnik iz Pitomače vlč. Ivica Puškadija, kapelan iz Pitomače vlč. Ivica Puškadija, župnik iz Kozarevca vlč. Tomislav Leskovar, župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja, župnik iz Ferdinandovca vlč. Nikola Benko.
Tom prigodom naša župa donirala je svu okrjepu.
U budućnosti gubljenjem boravišta dekana Đurđevačkog dekanata u našem mjestu, značit će ujedno i gubljenje značajne pozicije tog središta ovog dekanata, odnosno gubljenje stalnog potrebnog kontakta sa svim višim dužnosnicima naše biskupije koji su svojim dolascima u Kalinovac imali stalni vizualni kontakt sa našim mjestom.
                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
                                               VLČ. IVAN GOLUB MLADOMISNIK  -
                          VLČ. PROF. EMERITUS DR. IVAN GOLUB ZLATOMISNIK
                                    PRIJE :     Mlada misa i ređenje u godini 1957.
REĐENJE; ZAGREBAČKA KATEDRALA
29. lipnja 1957. godine prvu nedjelju poslije Petrova u zagrebačkoj katedrali polaganjem ruku nadbiskupa Franje Šepera zaređeno je 7 svećenika, koji su i danas svi živi. Prilikom ređenja te generacije 1957. god. Kardinal Alojzije Stepinac koji se tada nalazio u zatvoru zbog namještenog procesa od postojeće vlasti u pismu je najavio da će na dan njihovog ređenja služiti za njih sv. misu. Tako da je on kada su oni u zagrebačkoj katedrali bili ređeni, on u Krašiću u župnoj crkvi imao sv. misu za njih. I poslao im je pismo za njihovo ređenje, dirljivo i pobudno pismo koje im iz njegovog zatočeništva daje pobudu podstreha za ono što ih kao mlade svećenike čeka.
MLADA MISA: KALINOVAC, CRKVA SV. LUKE, EVANĐELIST
Prije pedeset godina slavljenik je napisao: „Božjom milošću došao sam do svećeništva. Ne mogu a da Vam ne priopćim svoju radost, uvjeren, da će ona biti i Vaša. U prvoj svetoj misi molit ću za Vas.”  Kalinovac 30. VI. 1957.  Svećenik: Ivo Golub. Toga dana, u sjeni zvonika kalinovačke župne crkve Svetog Luke, evanđelista prikazao je svoju prvu sv. misu. Na spomen sličici za tu prigodu pripremljenoj zapisano je: Svećenik Krista Isusa (Rim. 15,16). Molite za nas da proslavimo Boga „provodeći istinu u ljubavi.”
U poraću II. svjetskog rata i vremenu nesklonom crkvi i svećeništvu ovom prvorazrednom slavlju, na ponos svim župljanima u župniku vlč. gosp. Oskaru Jamniku dugo se je pričalo.
Poseban dojam na prisutno mnoštvo ostavila je propovijed Tomislava Sagi – Bunića, kapucina s improvizirane propovjedaonice u cintoni crkve
                              DANAS;       50 godina jubileja ređenja i mlade mise:
ZLATOMISNIČKA SV. MISA NA MARIJI BISTRICI
Predvoditelj misnog slavlja ogrnut  misnicom koju je nosio Ivan Pavao II. kada je proglašen blaženim Alojzije Stepinac bio je Matija Burja iz Krašića. Koncelebrirali su misno slavlje vlč. Ivan Golub i vlč. Josip Frkin
Na početku sv. mise domaći župnik pozdravio je sve jubilarce svećeničkog služenja, te u sklopu toga govora spomenuo također dolazak u svetište blagopokojnog pape Ivana Pavla II koji je u ovo novije vrijeme bio najveći Apostol današnjice, kao što je i njihov dolazak ovdje, poput njegovog; obilježje njihovog svećeničkog služenja. Zatim je podijelio radost sa njima i sa svima sudionicima ovog misnog slavlja. Na kraju pročitao je i pozdrav, blagoslov, telegram, čestitku pape Benedikta XVI. Nakon domaćeg župnika, prečasni Jurica J. ravnatelj doma Sv. Josipa u Zagrebu pročitao je čestitku, telegram Kardinala Josipa Bozanića. Doktorica Zdenka Baretić na kraju te prigode pročitala je prigodnu recitaciju pjesnikinje Ljerke Premožić „Moj dječji dnevnik”. U misnoj propovijedi vlč. prof – emeritus dr Ivan Golub obratio se na uvijek u ovoj crkvi bistričkoj prisutne apostole sv. Petra i sv. Pavla po kojima se nekada ta sama crkva i zvala i na sam lik Majke Božje po kojoj se sada zove svetište u Bistrici. Apostole je opisao kao dva različita karaktera i čudi, ali ipak svugdje zajedno na oltarima.  Sv. Petar bio je ribar i fizički radnik, a Pavao učen čovjek. No, na oltaru su svugdje zajedno jer ih veže nešto jače od spomenutih osobina, a to je prijateljstvo s Isusom Kristom. Uz apostole, Isusa je pratila i njegova vjerna majka, koja je također prisutna uvijek u ovoj crkvi, koja pomaže i bdije nad svećenicima, Isusovim prijateljima. U crkvi je uvijek prisutan i naš blaženi Alojzije Stepinac,  koji je volio osobito Majku Božju Bistričku, odnosno to svetište. Vlč. Ivan Golub ovu sv. misu opisuje i kao Kanu Galilejsku gdje je bio Isus sa svojim učenicima i majkom, jer tako je i sada u crkvi: Isus po misi, učenici i prijatelji svećenici i Majka Božja Bistrička. Nakon odslužene prigodne mise svećenici su otišli na okrjepu koju je pripremio domaći župnik.
Iz Kalinovca svečanoj jubilarnoj misi ređenja prisustvovala je najbliža rodbina.
 
ZLATOMISNIČKA SV. MISA U KALINOVCU
U nedjelju nakon Petrova (01. VII.) u 11:00 sati u mjestu Kalinovac održano je svečano misno slavlje, prva zlatna misa domaćeg sina; vlč. prof. – emeritusa dr. Ivana Goluba. Misno slavlje okupilo je velik broj vjernika, slavljenikove rodbine, prijatelja, suradnika, te podravskih sinova i kćeri - osobe duhovnog zvanja. Prije same mise vlč. prof. Ivan Golub blagoslovio je novu misnicu u kojoj je predvodio sv. misu, a darovale su mu je obitelji nećakinja i nećaka iz loze Golub povodom jubileja 50 godina svećeništva. Nakon blagoslova misnice, povorkom iz župne kuće gdje su sudjelovali ministranti i ministrantice, djeca njegove rodbine; nositelji prikaznih darova u narodnoj nošnji, svećenici, zlatomisnik vlč. Ivan Golub i njegova bliža rodbina, započeo je uvod u misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđelista, ispred koje je Ivan Golub prikazao i svoju mladu misu. Na misi su suslavili vlč. prof. emeritus na Papinskom sveučilištu Gregorijani dr. Ivan Fuček,  vlč. Blaž Tot, školski prijatelj umirovljeni župnik u Varaždinu, vlč. prof. dr. Antun Tamarut, prodekan za nastavu dogmatske teologije na KBF-u, vlč. mr. Damir Bobovec, voditelj arhiva Varaždinske biskupije, vlč. preč. Mladen Gorupić, župnik u Kalinovcu i dekana Đurđevačkog dekanata, prof. dr. Petar Bašić profesor na katedri ekumenske teologije. Početkom sv. mise župnik u Kalinovcu preč. Mladen Gorupić održao je govor dobrodošlice i pozdrava zlatomisniku vlč. Ivanu Golubu i svim svećenicima i uzvanicima ove svečanosti. Poslije dobrodošlice župnika, vlč. prof. dr. Antun Tamarut, prodekan za nastavu dogmatske teologije na KBF-u pročitao je Telegram Čestitku i blagoslov pape Benedikta XVI. o 50. godišnjici ređenja Ivanu Golubu i drugim jubilarcima te prigode. Pročitani su i drugi telegrami čestitke koji su bili duhom prisutni u tom slavlju, te onih uzvanika koji zbog drugih obaveza nisu mogli doći. Na sv. misi prigodnu propovijed o životu zlatomisnika Ivana Goluba održao je vlč. prof. dr. Antun Tamarut, prodekan za nastavu dogmatske teologije, u obliku opisivanja njegova života sudionicima mise, te obraćanjem samom slavljeniku zlatomisniku Ivanu Golubu. Poslije propovijedi održan je i prinos darova od djece njegove rodbine u narodnoj nošnji. Na završetku  sv. mise nećakinja Barbara Golub pročitala je svoj prigodan sastav vlč Ivanu Golubu. Povodom obljetnice 50 godina svećenstva, Ivanu Golubu se obratio i općinski načelnik Općine Kalinovac, Darko Sobota, te župna vijećnica Marina Zvonar ispred Župnog vijeća župe Sv. Luke, evanđelista iz Kalinovca sa prigodnim darovima. Nakon sv. mise održana je svečani ručak gdje su mu mnogi uzvanici pojedinačno čestitali njegov jubilej, a za vrijeme ručka i održali prigodne govore u čast vlč. prof.- emeritus dr. Ivana Goluba koje je bilo zanimljivo slušati.
U pripremi i na samoj svečanosti prve zlatne mise domaćeg sina sudjelovala su i mnoga crkvena društva i službenici: Društvo sv. Luke, Caritas, Mladi Kalinovca, Marijina legija, Križarsko društvo sv. Luke, Veliki zbor sv. Luke i Zbor mladih, članovi Župnog lista, č. s. Jelena Karmen Hajdinjak, zvonar i sakristjan Mladen Rogoz. Izvan crkvene organizacije najveći teret je podnijela sama obitelj Ivana Golub, rodbina zlatomisnika i obitelji njihove rodbine. U svečanost su se uključile i aktivne mještanke u crkvenoj zajednici, te Općina Kalinovac postavljanjem prve stranice knjige književnika prof. Ivana Goluba „Kalnovečki razgovori” ispred Općine, te planom postavljanja te iste stranice na zelene površine kalinovačkih parkova.
Naravno kao i uvijek u svemu tome bio je aktivna i župnik u Kalinovcu Mladen Gorupić, kao i vrlo požrtvovni bogoslov iz Kalinovca Dario Paviša koji je to sve organizirao i vodio.
osvrt zlatomisnika vlč. prof. dr. Ivana Goluba na svoju mladu misu i zlatnog jubileja ređenja u zagrebačkoj katedrali: (01. 07. 2007.)
Click to enlarge  
- Mlada misa je poseban doživljaj i događaj, i ona je okupila mnoge u velikoj radosti ovdje u Kalinovcu. U ono doba bio je komunizam; i bila je povlastica da je mogla ići procesija. Sa granama su od Kuta (mjesta stanovanja) do mjesne crkve uresili mjesto i kuće. Na mladoj misi propovijedao je Tomislav Janko Bunić, moj profesor na fakultetu. Sjećam se, bilo je vruće, bio je silan svijet. Pokojni otac bio je među pokojnima, bila je majka prisutna i mnogobrojna rodbina. Dakako da sjećanja nakon 50 godina idu na taj prvi dan, kao i na dan koji je tome prethodio, a to je ređenje u zagrebačkoj katedrali koje je obavio nadbiskup Franjo Šeperen. Sada u svetištu Majke Božje Bističke, posebni osjećaj bio je taj, da smo se nakon toliko godina našli skupa mi koji smo bili tada ređeni i koji smo ostali, Bogu hvala, do pedesete godišnjice. I zapazio sam da smo ostali isti kakvi smo bili, svaki sa svojom čudi, svaki sa svojim vlastitostima, ali i svaki i sa svojim tragom u Kristovom nauku. Zanimljivo je bilo nakon mise na farofu gdje je monsinjor Josip Frkin pričao o slučaju sudbine nerazdvojivosti mene Ivana Goluba i njega Josipa Frkina. I kako je to eF, Ge; a stvari idu obično po abecedi, tako smo i mi uvijek bili Frkin, Golub, Frkin Golub; od dječačkog sjemeništa počeli smo biti Frkin, Golub, Frkin, Golub, pa do danas. Kad smo došli u bogosloviju opet Frkin, Golub. Kad smo trebali ići u vojsku bili smo sigurni da ćemo se razići, da će ići svatko na drugu stranu, kad oba dvoje u Beograd. U Beogradu; pa valjda će svatko u drugu kasarnu, kad tamo baš u istu kasarnu, ali valjda nećemo u istu četu, ma baš u istu četu, (prepričava doživljaj vlč. Ivan Golub) u četi su tri voda, pa valjda nećemo baš u isti vod, baš u isti vod i opet Frkin, Golub... Poslije vojske i kod ređenja stajali smo jedan pored drugog; Frkin Golub, F, G, i gle i sada na zlatnoj misi uz predvoditelja mise Matije Burje stoje opet Frkin, Golub. Rekao je Frkin domaćem župniku na Bistrici; pa mi smo Ivan Golub i ja stvarno kao Petar i Pavao nerazdvojni, ja sam župnik u kojih pet župa u svojih pedeset godina, i ja sam ko Petar, a Ivan, on je ko Pavao, učenjak, čovjek od knjige, koji piše; on Pavao, ja Petar, dvije različite čudi i osobe, a svugdje zajedno.
- (vlč. Ivan Golub nastavlja prepričavati sječanja) od sjećanja jednostavno u riječ rečeno; zahvalnost i radost. Zahvalnost jer su prošle godine kojih nije malo, u tim godinama na mnogim putovanjima, u razdoblju u kojem je padao rat,  čovjek je mogao taj put prekinuti, ali evo Bog je to vodio da se taj put lijepo primakao do pedesete godišnjice svećeništva. Naravno da mi dolaze na pamet sve one postaje koje sam prošao. To je dio kad sam bio župnik u Posavskim Bregima kad sam napisao knjigu „Pisma” o tome djelovanju, zatim kapelan u Krapini, zatim crkva Sv. Jeronima u Zagrebu, a onda su me poslali na studij u Rim, gdje sam doktorirao, vratio se i započeo svoj rad na teološkom bogoslovnom fakultetu, i na kojem sam profesor ravno 80 semestara ili 40 godina profesor dogmatske teologije. Ja sam se spremao za svećenika u smislu dušobrižničkog posla, ali sam imao uvijek smisao za knjigu i tako sam onda propovjedaonicu zamijenio sa katedrom, ali uvijek, to spominju moji studenti bivši uvijek se vidjelo da sam svećenik, makar sam učenjak i profesor sveučilišta i dobro mi je uvijek došlo što sam bio par godina bio na dušobrižničkom poslu u župi. U tom profesorskom poslu pripremao sam druge za svećenike, više nisam bio na župi, ali sam učio druge koji će biti župnici. Jučer slušam jednoga svećenika koji propovijeda pojedine rečenice koje sam ja njima u sveučilištu nametnuo, dakle zapravo je to što sam govorio sa katedre u određenom obliku ipak došlo i na propovjedaonice.
Tako sam doživio osjećaj zahvalnosti i osjećaj radosti osobito sada u svome rodnome mjestu Kalinovacu mogu imati zlatnu misu gdje sam imao i mladu misu; da se moja familija, moj rod tu, mještani, župljani Kalinovčani, da se zajedno radujemo i Bogu zahvalimo.
Na mojoj mladomisničkoj sličici je stalo „Svećenik Krista Isusa”, eto to je ostalo do danas isto, a ovo sve drugo što sam bio i jesam profesor, učenjak, književnik, to su me  studenti znali pitati kak to ja sve slažem, znate pa kod mene to nije  mnoštvo, sve je to objedinjeno, to vi vidite kao razne pretince, ja ne, kod mene je sve to jedna cjelina; svećenik, sveučilišni profesor, književnik, učenjak, pjesnik, sve to zajedno u cjelini.
                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi

GODIŠNJE KLANJANJE ISUSU U PRESVETOM OLTARNOM SAKRAMENTU I ZAZIV DUHA SVETOGA ZA POČETAK NOVE Š.G. 2007./2008., TE SVEČANI RUČAK ZA UČITELJE I SVEĆENIKE

03. 09 u ponedjeljak u Kalinovcu označen je lokalni blagdan Godišnjeg klanjanja Isusu u Presvetom Oltarnom Sakramentu i Zaziv Duha Svetoga za početak nove školske 2007./2008. godine. Obilježavanje blagdana započelo je u 09:oo sati u župnoj crkvi sa izlaganjem Presvetog, kad su ujedno i sva crkvena društva započela pune satove klanjanja za određene nakane; sat klanjanja za mlade, sat klanjanja za cijelu župu, sat klanjanja na nakane svih Kalinovčana, sat klanjanja za duhovna zvanja, sat klanjanja za obitelji i nerođenu djecu, sat klanjanja za sve preminule. Koncelebrirana svečana sv. misa započela je u 11:00 sati koju je vodio i propovijedao župnik iz Novog Virja vlč. Vjekoslav Tuđan. Na sv. misi suslavio je i prof. emeritus vlč. Ivan Golub, naš  župnik vlč. Mladen Gorupić, te župnici Đurđevačkog dekanata: župnik iz Đurđevca vlč. Damir Kovačić, župnik iz Kloštra Podravskog fra Ivan Široki, kapelan iz Pitomače vlč. Ivica Puškadija, župnik iz Kozarevca vlč. Tomislav Leskovar. Osim njih na sv. misi sudjelovao je i naš bogoslov 3 godine bogoslovije Dario Paviša, te ispovjednici župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja i župnik iz Ferdinandovca vlč. Nikola Benko. Pod sv. misom održana je i Molitva vjernika sa prikaznim darovima za početak nove školske godine. Tom prilikom vlč. Vjekoslav Tuđan kazao je: Isus zove one koji ga ljube i koji ga žele upoznati. Na početku ove školske godine uputimo svoje molitve ocu, koji sve vidi, sve zna i sve može. U tu svrhu prikazani su simbolični darovi: knjiga Novog zavjeta, obrazovne knjige, katekizam, licitarsko srce, cvijeće, kruh i vino. Svečana misa završila je stavljanjem Presvetog Oltarnog Sakramenta na glavni oltar crkve i njemu klanjanjem od strane svećenika. Poslije mise održan  je već tradicionalno druženje i svečani ručak sa učiteljima i djelatnicima Osnovne škole Ivan Lacković Croata Kalinovac zajedno sa svim svećenicima Đurđevačkog dekanata sudionika sv. mise. U predvečerje izvršena je ispovijed bolesnih, starih i nemoćnih, te organizirano sa njima u župnom kući druženje sa župnikom uz okrjepu.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
                                            PRESVETO TIJELO I KRV ISUSOVA - TIJELOVO
- 07. lipnja u Kalinovcu proslavljena je još jedna svetkovina rimokatoličke crkve, svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Isusove. Nakon sv. Pričesti, u sklopu Sv. Mise sa izloženim presvetim tijelom Isusovim, tijelovska procesija išla je djelom ulice Kolodvorske gdje su četiri obitelji postavile na ulazima svojih obiteljskih gospodarstva sjenice. Pod baldahinom koji je izradila naša župljanka Ljubica Marijan naš župnik preč. Mladen Gorupić u neogotičkoj monstranci dara Ivana Lackovića-Croate nosio je izloženo Presveto Tijelo Isusovo. Baldahin su nosili Dražen Kajba, Đuro Dautanec, Mirko Miklić i Tomislav Međurečan. Na početku procesije Križ je nosio Ivan Peršić, a ministrantice i prvopričesnice  u bijelim haljinama posipale su ružine latice. Sjenice su za ovu procesiju postavile i uredile obitelji: Ane Vucikuja ispred kuće Karlovčan Ante, obitelj Darka Paviše, obitelj Franje Potkovčić i obitelj Milana Marijan. Odazvao se velik broj župljana, a najveća vrijednost je što sve više u crkvenim aktivnostima sudjeluje aktivna mladež Kalinovca.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
                                                        PROŠTENJE PRESVETOG TROJSTVA
Click to enlarge
- 03. lipnja u Kalinovcu proslavljeno je proštenje Presvetog Trojstva. U crkvi Sv. Luke, evanđeliste koja je u punoj obnovi vanjske fasade, održanu Sv. proštenjarsku Misu predvodio je vlč. Nikola Benko župnik u Ferdinandovcu, a koncelebrirali su župnik preč. Mladen Gorupić, vlč. Tomislav Leskovar župnik u Kozarevcu, vlč. Tomislav Kefelja župnik u Podravskim Sesvetama, bogoslov Dario Paviša, a ispovijedao je vlč. Slavko Tuđan župnik u Novom Virju. Na svečanosti su prisustvovali i vlč. Ivica Puškadija kapelan u Pitomači, i prijašnji župnik u Ferdinandovcu vlč. Kristijan. Poslije Sv. Mise održan je u župnoj kući svečani ručak sa svećenicima, načelnikom općine Kalinovca; Darkom Sobota i župnim vijećnicima. Na taj dan DVD Kalinovac po tradiciji da uveliča prvo Kalinovačko proštenje u godini, održava taktično pokaznu vatrogasnu vježbu za župljane Kalinovca.
                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
                                                       HODOČAŠĆE NA MARIJU BISTRICU
- 27. 05.; na Duhove 150 župljana iz Kalinovcana hodočastilo je tradicionalno u Bistricu Majci Božjoj Bistričkoj. Njima su se priključili i župljani župe Budrovac. Župljani su hodočastili u sklopu crkvene organizacije, sa autobusima, i privatno sa svojim automobilima.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
dolazak hodočasnika na svetište Marije Bistrice preč. Mladen Gorupić i bogoslov Dario Paviša na sv. Misi na Mariji Bistrici
                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
                                                                      USKRS U KALINOVCU
Nakon korizme (vremena odricanja), Cvjetnice (blagoslova maslinovih grančica za donošenje Kristovog blagoslova u obiteljske kuće), Velikog četvrtka - Posljednje večeri Gospodnje (utihnuća svih zvona na crkvi i kapelama), Velikog petka - službe muke Gospodnje (polaganja Isusa u grob), Velike subote - bdijenja Isusova groba i završne Sv. Mise Njegova uskrsnuća (oglašavanje svih zvona crkve te blagoslov uskrsne svijeće), Kalinovčani su dostojno proslavili najveći kršćanski blagdan Uskrs. Uz našeg župnika preč. Mladena Gorupića, sv. Mise koncelebrirao je i naš domaći svećenik dr. emeritus Ivan Golub, te bogoslov druge godine bogoslovije Dario Paviša. Tih dana kalinovačka crkva bila je puna domaćih Kalinovčana kao onih odseljenih koji su došli posjetiti svoju rodbinu na jedan ili više dana. U subotu već tradicionalno na sv. Misi uskrsnuća Gospodinova, KUD Kalinovac svojom prisutnošću u crkvi u narodnoj nošnji, pjevanjem završne misne pjesme, te nastupom poslije Sv. Mise u sklopu katoličke svetkovine, uveličavaju već niz godina Uskrs u Kalinovcu. Na sam Uskrs kod rane Sv. Mise, blagoslovljena su jestiva, a kod poldanje Sv. Mise izvršena je Uskrsna procesija sa uskrslim Isusom kod koje je prvi puta nastupio novi zbor pod pokroviteljstvom crkve; Zbor mladih. Na taj dan kod rane Sv. Mise po preporuci župnika župljani Kalinovca koji mogu oblače se u tradicionalnu staru nošnju.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
 
Povratak svečanosti 2005. G. 2006. G. 2007. G. 2008. G. 2009. G. 2010. G.
  povratak na početak stranice