POVRATAK
                                                              2009.
Kalinovac;  20. 02. 2010.
                                           Izvješće ministranata za 2009. godinu
U ovoj vjeronaučnoj 2009./10. godini ministrantska grupa broji 36 članova; 21 dječaka i 15 djevojčica koje vode Smiljka Gorički, župna vijećnica Mirjana Miklić i župnik preč. Mladen Gorupić. Os svojih aktivnosti ministranti imaju svake druge subote učenje ministriranja sa preč. župnikom i voditeljicama ministranata, sudjelovanje na misama, župnim slavljima, vjerskim obredima, svečanostima i druženjima. Tako svake godine grupa sudjeluje na organiziranim ministrantskim dekanatskim susretima koje organiziraju svećenici Đurđevačkog dekanata, na organiziranim hodočašćima i izletima ministranata izvan svoga dekanata. Osim ovih aktivnosti ministranti na kraju svake godine sa župnikom sudjeluju na blagoslovu kuća i obitelji gdje dobivaju svoj novčani dar. Taj novac se raspodjeljuje svakom ministrantu kao mali dar i poticaj za daljnje ministriranje. Ove godine na blagoslovu je sakupljeno 5.347 kuna, od čega je ministrantima raspodijeljeno 4.460 kuna. Ostalih 887 kuna bit će jednim dijelom raspodijeljen ministrantima na našim župskim proštenjima, a drugi dio za održavanje i šivanje novog ruha.
Na blagoslov kuća ne mogu ići svi ministranti jer ih je previše, tako da svake godine idu drugi.
Za sve ministrantsko ruho brinu se i održavaju voditeljice ministranata Mirjana Miklić i Smiljka Gorički.
                                                                                                                                                          povratak kronika događaja
Ludbreg; 20. rujan 2009.
                             Hodočašće ministranata i roditelja u ludbreško svetište
Click to enlarge  
Skup ministranata iz Varaždinske biskupije  
fotografirano - 20. 09. 2009.  

Na inicijativu varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka, ministranti Đurđevačkog dekanata sa roditeljima sudjelovali su 20. rujna u nedjelju na hodočašću obitelji s djecom, vjeroučenika, ministranata i mladih iz Varaždinske biskupije na prošteništu Predragocjene Krvi Isusove u Ludbregu. To je prvo takvo hodočašće u ludbreškom prošteništu koje se organizira na nivou biskupije, a dio je trogodišnjeg programa proslave 600. obljetnice štovanja Presvete Krvi u Ludbregu (1411.-2011.), pod geslom "Otkupio si nas Krvlju svojom". Hodočasnici iz dekanata putovali su u Ludbreg sa dva autobusa koje je organizirao dekan preč. Mladen Gorupić. Jednim autobusom putovali su hodočasnici iz župa Kalinovac i Budrovac s voditeljom puta bogoslovom Dariom Pavišom, a drugim autobusom putovali su hodočasnici iz preostalih župa Đurđevačkog dekanata sa voditeljicom puta sestrom Karmen - Jelenom Hajdinjak iz Kloštra Podravskog. Na hodočašću se okupilo više od tisuću vjernika među kojima je bilo najviše ministranata. Po dolasku u svetište hodočasnici su sudjelovali na poslijepodnevnom programu koji je ujedno bio i uvod u svetu misu. Program je vodio ludbreški župni vikar Tihomir Kosec u suradnji s mladima, a pjesmom se uključio i zbor mladih varaždinske katedrale. Nakon jednosatnog uvodnog programa varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je misno slavlje sa zazivom Duha Svetog u prigodi početka nove školske i akademske godine. S biskupom su suslavili domaći župnik i upravitelj prošteništa preč. Josip Đurkan, generalni vikar mons. Ivan Godina, djelatnici biskupijskih ureda te župnici, njih oko tridesetak. Biskup je u homiliji posebno pozdravio prvopričesnike i one koji se pripremaju za primanje prve pričesti. Istaknuo je kako je u životu važno predati se s povjerenjem Duhu Svetome i zbog toga je važno sve započinjati s Bogom. Nakon svečanog euharistijskog slavlja svim vjeroučenicima na uspomenu na hodočašće darovane su kemijske olovke s geslom ludbreške proslave "Otkupio si nas Krvlju svojom" 1411.-2011.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                          povratak kronika događaja
                                                              2008.
Od ove jeseni mnogo je novih ministranata pred kojima je dug put do upoznavanja s ovakvim načinom življenja. Uz župnika, ministrante nanovo vodi župna vijećnica Mirjana Miklić i Smiljka Gorički koja ujedno i održava ministrantsko ruho. Svake druge subote ministranti imaju učenje ministriranja sa preč. župnikom. Od vanžupskih aktivnosti, ministranti su sudjelovali na dekanatskom susretu ministranata u Podravskim Sesvetama.
Trenutno služi 20 dječaka i 20 djevojčica koji su raspoređeni u dvije skupine. Voditelji ministranata su: gosp. prečasni Mladen Gorupić, Mladen Rogoz; sakristan i orguljaš, te  župna vijećnica Mirjana Miklić i Smiljka Gorički.
Click to enlarge
Click to enlarge
ČETVRTI RED; župnik preč. Mladen Gorupić, Renata Puhač, Matea Lugarov, Monika Brček, Ana Filjar
TREĆI RED; Vlatka Šokec, Natali Vlašić, Ana Sobota, Antonela Pranjić, Sara Rončević, Božica Gorički, Lucija Miklić,
DRUGI RED; Luka Brlek, Stjepan Orešić, Antonio Fusić, Lovro Čavlović, Matija Kucelj, Deni Rončević,
PRVI RED; Ante Šušnja, Bruno Miklić, Dominik Račan, Goran Gelo, Dario Biruš, Leo Brlek, Lovro Kucelj,
 
                                                                2007.

NOVO RUHO; Svake godine ministranti i ministrantice od svojeg božićnog milodara pri blagoslovu kuća, imovine i obitelji, jedan dio daruju za svoje ministrantsko novo ruho. Uz pomoć i volju župnika koji nadodaje razliku, te vrijednih župljanki, u proteklih nekoliko godina ruho se podosta obnovilo i poprilično zadovoljava sadašnji broj ministranata. Ove godine išlo se u šivanje ruha za ministrantice, odnosno 8 novih prikladnih bijelih haljinica sa ukrasom zlatne trake. Sami ministranti ove godine darovali su 900,oo kn, dok su prethodne godine darovali za svoje ruho 1100,oo kn. Nove haljinice sašila je Ana Dugalija.

 

                    DEKANATSKI SUSRET MINISTRANTICA ĐURĐEVAČKOG DEKANATA

Click to enlarge

10. 03. 2007. u Kalinovcu u prostorijama župne kuće, u kojoj se nalazi grijana kapela, prikladna dvorana za sastanke sa svim pratećim objektima, održan je dekanatski susret ministrantica Đurđevačkog dekanata. Na susretu je sudjelovalo oko 50 ministrantica iz župa: Kalinovac, Đurđevac, Ferdinandovac, Kloštar Podravski, Pitomača, Podravske Sesvete i Budrovac. Sam susret organizirao je dekan Đurđevačkog dekanata, preč. gosp. Mladen Gorupić, župnik u Kalinovcu, a susret su vodile časne sestre služavke Malog Isusa iz Pitomače i iz Kloštra podravskog; sestra Katarina, sestra Ana i sestra Karmen, te župnik iz Posravskih Sesveta vlč. gosp. Krunoslav Kefelja povjerenik za duhovna zvanja u Đurđevačkom dekanatu.

Da bi se na samom početku susreta ministrantice opustile, počašćene su doručkom i okrepljujućim pićem, uz slobodno kreiranje druženja i zanimacije. Zatim je započeo uvodni organizirani program od kojeg je prvo izabrano zajedničko skupno slikanje za razne obavještajne medije (Večernji list, Župni internet Kalinovac, Biskupijski internet i Glas koncila), kako bi se stekla među ministranticama kolegijalnost odnosno zajedništvo jedne prisne cjeline koja će provesti jedno vrijeme zajedno. Danji program susreta sastojao se od: uvodne molitve i upoznavanja ministrantica sa životom časnih sestara, predstavljanje ministrantica po pojedinim župama, kršćansko svjedočenje u problemskim situacijama, kratka kateheza o pozivu, rad po grupama (izrada plakata) te prezentacija tog rada, ručak i odmor, igre, priprema za euharistiju i Euharistijsko slavlje, završetak sa molitvom. Svrha i cilj susreta je međusobno druženje, te motivacija redovničkog zvanja, onih koje Bog pozove k sebi u tu službu.

Povjerenik za duhovna zvanja u Đurđevačkom dekanatu, vlč. gosp. Krunoslav Kefelja župnik uPodravskim Sesvetama ističe;
Ove godine započeli smo sa susretom ministrantica, a kasnije bit će održan i susret ministranta, kako bi se ovoj mladeži prezentirao pastoralni život, te usadila u nekih od njih želja za tim životom. 22. rujna predviđa se susret na razini biskupije, odnosno bit će kongres u Ludbregu kao i pred dvije godine samo što će ove godine to biti i kao jubilej 10 godina osnivanja Varaždinske biskupije.

Povjerenik za mlade u Đurđevačkom dekanatu vlč. gosp. Tomislav Leskovar župnik u Kozarevcu ističe;

Dekanatski susreti mladih održavaju se svaka tri mjeseca, a ovisno u kojem su vremenu, obrađuju se i prigodne teme na tom susretu. Na tim susretima mladi spoznaju kako mogu živjeti pravu vjeru uz ovakav suvremeni tempo života, pravi cilj odricanja u korizmama, te druge probleme vezane uz vjeru i život. To je ujedno i međužupno organizirano druženje mladih u dekanatu koje utječe vrlo pozitivno na današnju mladež koja se sve više zabavlja elektronskim medijima, umjesto društvenim životom.

Dekan Đurđevačkog dekanata preč. gosp. Mladen Gorupić, župnik u Kalinovcu ističe:

Budući da oskudijevamo duhovnim zvanjima, cilj takvih susreta je, da se i iz takvih susreta rodi koje duhovno zvanje, odnosno da imamo i iz župe budućih redovničkih i svećeničkih zvanja. Uz takve susrete u istom smislu imamo i susrete mladih koji se održavaju svaka tri mjeseca u dekanatu, a koji imaju još uz to cilj i jačanja vjere, kompatibilnosti vjeri, da mladi budu međusobno čvršći i povezaniji u vjeri, da se dobar rad mladih jedne župe prenese u motivaciju i rad mladih druge župe.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                2006.
     DEKANATSKI SUSRET MINISTRANATA I MINISTRANTICA U KALINOVCU

03. VI. 2006. g. u subotu u župi sv. Luke u Kalinovcu održan je susret ministranata i ministrantica našeg Đurđevačkog dekanata, kojeg je organizirao naš župnik gosp. preč. Mladen Gorupić, a skup je predvodio svećenik iz Ferdinandovca, gosp. Siniša Dudašek. Na taj skup koji je održan i prošle godine u Kalinovcu, ali samo muških ministranata, odazvali su se svećenici i ministranti iz svih župa našega dekanata sa župnicima: vlč. Siniša Dudašek (Ferdinandovac), vlč. Vjekoslav Tuđan (Novo Virje), vlč. Nikola Benko (Kozarevac), đakon Damir Slamek (Pitomača), vlč. Ivica Puškadija (Pitomača), vikar;  gosp. vlč Josip Vidović (Đurđevac). Pri radu su im pomagali Rogoz Mladen; zvonar i sakristijan, Daria Erdec; voditeljica križarskog Društva sv. Luke i članica mladih animatora; Martina Rabadžija, te animatorice: Biljana i Ivona Bavrka iz Sirove Katalene i Anita Tudić iz Podravskih Sesveta. Na skup se odazvalo 120 ministranata iz župa našeg dekanata: Đurđevca, P. Sesveta, Novog Virja, Ferdinandovaca, Kloštra Podravskog, Budrovca, Pitomače, Kozarevca i Kalinovca. Susret je počeo u 9,00 sati sakupljanjem ministranata ispred župnog dvora u Kalinovcu, nakon čega je bio doručak. Poslije doručka održan je po grupama jednosatni rad na temu vezanu uz crkve, te izlaganje tih radova. Poslije male pauze održan je prvi dio kviza u obliku pismenog dijela, pa Sveta Misa nakon koje je bio ručak. Poslije ručka uslijedio je drugi usmeni dio kviza, te nakon njega igre bez granica. U 17:00 sati svećenici su proglasili pobjednika nakon čega su ministranti i ministrantice krenuli kući.

Cilj susreta bio je druženje, upoznavanje i razmjena iskustva među ministrantima i ministranticama našega dekanata, te stvaranje među njima zainteresiranosti za nova duhovna zvanja.
Click to enlarge Click to enlarge
skupna slika ministranata i ministrantica đurđevačkog dekanata sa voditeljima ovogodišnjeg susreta ministranata
SVEĆENICI NA SLICI : gosp. vlč. Siniša Dudašek (Ferdinandovac, gosp. vlč. Nikola Benko (Kozarevac), gosp. vlč. Vjekoslav Tuđan (Novo Virje), gosp. preč. Mladen Gorupić (Kalinovac), đakon Damir Slamek (Pitomača), vlč. Ivica Puškadija (Pitomača), vikar;  gosp. vlč Josip Vidović (Đurđevac).
ANIMATORICE: Daria Erdec, Martina Rabadžija, te animatorice: Biljana i Ivona Bavrka iz Sirove Katalene i Anita Tudić iz Podravskih Sesveta

 

Ministrantice i ministranti 2005./2006. školske godine

Kovačev Dominik, Brček Domagoj, Veronika Brček, Antonela Pranjić, Ana Filjar, Mihaela Karlovčan, Kucelj Matija, Čikvar Tomislav, Golubić Dario, Dautanec Josip, Benšić Josip, Imbriša Martin, Matea Lugarov, Barbara Golub,  Antonija Erdelec,  Nikolina Kovačev, Monika Brček,  Ana Peić, Lacković Luka, Dautanec Franjo, Jančijev Josip, Imbriša Marko, Benšić Luka,

 

 2005.
29. III. izlet ministranata Župe Kalinovca  u Sjemenište na Šalati, posjet katedrali u Zagrebu, Gornji Grad, te na Sljeme
 
DEKANATSKI SUSRET MINISTRANATA U KALINOVCU

Dana 22. VI. 2005. g. u župi sv. Luke u Kalinovcu održan je susret ministranata našeg dekanata, kojeg su predvodili svećenici: gosp. fra Mato Draganović i gosp. fra Lovro Jelušić (Kloštar Podravski), vlč. Nikola Benko (Kozarevac, vlč. Siniša Dudašek (Ferdinandovac), vlč. Vjekoslav Tuđan (Novo Virje), vlč. Tito Šmintić (vikar iz Đurđevca), predstojnik za pastoral duhovnih zvanja iz Varaždina vlč. Antun Štefan, te Snježana, vjeroučiteljica i voditeljica animatora mladih u Varaždinu. Pri radu su im pomagali Rogoz Mladen; zvonar i sakristijan i Dario Paviša; voditelj križarskog Društva sv. Luke sa svojim članovima i sa članovima mladih animatora. Naravno sve je to organizirao i vodio sa velikom odgovornošću i požrtvovnošću naš župnik, dekan prečasni gospodin Mladen Gorupić. Na skup se odazvalo 75 ministranata iz župa našeg dekanata: Đurđevca, P. Sesveta, Novog Virja, Ferdinandovaca, Kloštra Podravskog, Budrovca i Kalinovca. Susret je počeo u 9,00 sati sakupljanjem ministranata ispred župnog dvora u Kalinovcu, nakon čega je bio doručak. Poslije doručka u 6 grupa održan je dvosatnii rad s temom »Ministranti i Euharistija«. Zatim je uslijedio ručak za koje su zaslužne kuharice iz Kalinovca i Čepelovca, bez kojih bi bilo dan nemoguće odradit. Poslije ručka uslijedio je trosatni sportski dio koji su naši mladi ministranti jedva dočekali. Nakon male zakuske sa sladoledom uslijedio je kviz po grupama i kao završnica održana je Sv. Misa za ministrante koju je predvodio vlč. Siniša Dudašek, sa župnikom iz Kozarevca i Novog Virja.

 
Brček Domagoj, Kovačev Dominik, Hoić Luka, Kucelj Matija, Dautanec Franjo, Čikvar Tomislav, Benšić Josip, Dautanec Josip, Imbriša Martin, Horvat Marko, Golubić Dario, Benšić Luka, Puhač Renato, Međurečan Mario, Erdelec Josip, Imbriša Marko, Lacković Luka; voditelj Ivan Peršić Matea Lugarov, Antonija Erdelec, Mihaela Karlovčan, Antonela Pranjić, Veronika Brček, Monika Brček, Barbara Golub, Ana Filjar, (Nikolina Kovačev, Ana Peić, Renata Puhač)
 
  Povratak na početak stranice POVRATAK