povratak DRUŠTVA
2005.-2006.-2007.
 
AKTIVNOSTI DRUŠTVA SV. LUKE 2007. GODINE
 

                                   Sastanak Društva sv. Luke i Križarskog društva

05. studenoga 2007. godine, 18,30 sati
DNEVNI RED
1. Analiza rada društva tokom godine
2. Financijsko izvješće
3. Dogovor sa Križarskim društvom oko podjele darova za sv. Nikolu djeci od navršene 1 do 6 godina
4. Dogovor za radionice
5. Razno
 
1. Analiza rada društva tokom godine
U veljači ove godine na svjetski dan bolesnika obišli smo nekolicinu bolesnika u našoj župi kojima smo nosili voće i ostale potrebštine koje im trebaju ovisno o stanju bolesnika. Isto tako prije korizme imali smo radionice na kojima su se izrađivali uskrsni ukrasi i vijenčići za vrata koje smo zatim prodavali u crkvi, a prihod od toga išao je opet za naše bolesne i same koje nismo posjetili prvi puta. Nakon toga društvo se više nije sastajalo sve do karaja 9. mjeseca gdje smo trebali imati zajednički sastanak sa svim društvima koja djeluju u našoj župi i sa župnikom. Međutim taj sastanak nije uspio 100 % jer nas se odazvalo samo 15 članova i sa župnikom i to iz svih 5 društava koliko ih broji naša župa. No ipak na tom sastanku uspjeli smo se dogovoriti za križni put koji je održan 20. 10. 2007. i to u smjeru KALINOVAC-ČEPELOVAC-BUDROVAC-SIROVA KATALENA. Na tom Križnom putu bilo je prisutno vrlo malo osoba (svega 45) od toga iz Kalinovca samo 15. Zakusku za križni put pripremilo je Društvo sv. Luke i Križarsko društvo zajedno i to u župnom dvoru u Budrovcu. Tim putem zahvaljujem se gđi. Katici Golubić koja je svojim autom sve prevezla iz Kalinovca u Budrovac i zajedno samnom sve pripremila na stolove tako da je sudionike Križnog puta sve dočekalo spremno. Tu napominjem da smo u Budrovcu imale pomoć dviju žena koje su bile tamo i također nam pomogle oko svega što je trebalo.
 
2. Financijsko izvješće
Za 2007. godinu Društvo sv. Luke dobilo je od Općine Kalinovac 2.333,00 kune. Od tih sredstava utrošeno je slijedeće:
- sastanak u 9.mjesecu 102,00 kn
- Križni put 293,00 kn
- koverte 14,00 kn
UKUPNO UTROŠENO:  409,00 kn
Ostalo je još    1.828,00  kuna.
Za slijedeću 2008. godinu napravljen je zajednički zahtjev za financijska sredstva za Društvo Sv. Luke, Križarsko društvo i Caritas naše župe i to na iznos od 12.000,00 kn.
 
3. Dogovor sa Križarskim društvom oko podjele darova za sv. Nikolu djeci od navršene 1 do 6 godina
Budući da Križarsko društvo planira napraviti malu predstavu  povodom sv. Nikole, te podjelu darova djeci od navršene 1 godine do navršenih 6 godina i Društvo sv. Luke uključit će se u ovu akciju i sudjelovat će u troškovima za darove te u organizaciji oko toga. Nabavljen je popis djece za cijeli Kalinovac, te naselja Batinske i Molvice. Ukupno ih ima 83. Napravit će se pozivnice i svako će dijete u obitelji dobiti pozivnicu da dođe po dar k sv. Nikoli. Te pozivnice raznositi ćemo sami tako da se podijelimo po ulicama i kako kome odgovara. Pozivnicu treba predati u ruke nekome starijem, a ne ostavljati u poštanskom sandučiću. Podjela darova biti će 06. 12. 2007. s početkom u 19,00 sati u dvorani župnog dvora.
 
4. Dogovor za radionice
Što se tiče radionica dogovorili smo se da ih neće biti. Umjesto toga ćemo prije Božića ispeći kolače i kupiti voće pa bi opet posjetili starije i bolesne u našoj župi. Sve to bilo bi u suradnji sa Caritasom. Popis ljudi napravit ćemo sami po ulicama i po tom spisku obilaziti.
 
5. Razno
Pod točkom razno bilo je upitno da li će Društvo sv. Luke nastaviti s radom budući da sve što se tiče tog Društva radim ja sama. Ja sam iznjela svoje mišljenje o radu ovoga društva i smatram da  bi u društvu trebalo biti još članova koji bi mi pomogli oko svega što zatreba, a ne da sve pada na jednu osobu. Mislim da to nije u redu. Budući da društvo broji nekih 10 ak aktivnih članova koji dolaze na sastanke bilo bi lijepo da se nađe netko tko bi me mogao zamijeniti kad ja budem spriječena. Svatko od nas ima svojih privatnih obaveza i nitko se neće obavezati na takvu dužnost, pa tako ispada da oni koji su u Društvu sv. Luke budu i u Caritasu i u Marijinoj legiji,  itd. Nije fer prema tim osobama, jer i one imaju svojih obaveza ali ih ipak uspiju posložiti tako da mogu stići još voditi i društva. Na kraju sastanka zahvalila bih se svima koji su bili prisutni, a bilo nas je svega 9 članova. Za sada će ostati ovako kako je bilo do sada dok se ne riješi drugačije.
 
Sastanak je završio u 20,00 sati.
                                                                              voditeljica Društva sv. Luke
                                                                                                Ljubica Račan
                                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
 
PLAN RADA  2007. GODINE:
1. posjet bolesnicima i starijim osobama u našoj župi i to u veljači sa djelatnicima Caritasa
2.  uskrsna radionica sa ostalim društvima
3. Križni put u vrijeme korizme, te tradicionalni (međumjesni) križni put
4. Molitva krunice nedjeljom prije poldanje svete Mise naizmjenično sa Križarskim društvom, Caritaskom i Marijinom legijom.
5. U vrijeme prije adventa biti će radionica na kojima će se izrađivati božićni ukrasi i adventski vijenčići.
 
-14. siječnja 2007.g.; IZVJEŠĆE DRUŠTVA SV. LUKE O RADU 2006 GODINE:
Općina Kalinovac na zahtjev društva uplatila je 5.000,oo kn na račun župe. Isti iznos podignut je sa računa 29. 03. 2006. godine, te je svakom društvu pripalo 2.500 kuna.
- od toga iznosa utrošeno je:
1. Potrošni materija za radionice koje smo imali u korizmi i adventu: 561,8o kn
2. Kupnja poklon paketa-voće za posjetu starijim i bolesnim osobama u našoj župi; 1.400,oo kn
3. Izdaci za križni put; 360,82 kune
4. Sokovi i keksi za zajednički domjenak na kraju 2006. godine; 151.38 kuna
            Potrošeno 2.214,oo kuna, te ostalo 286,00 kn
 
OSVRT NA PROTEKLU GODINU:
- U protekloj godini u vrijeme korizme Društvo sv. Luke zajedno za Caritasom obišlo je starije i bolesne u našoj župi te svakome nosili poklon paket-voće. Isto tako u korizmeno vrijeme imali smo zajedničku radionicu sa Križarima na kojoj su se izrađivali ukrasi i uskrsni aranžmani za stol.
- U ljetnim mjesecima društvo je imalo kratku stanku sa radom, a zatim je nastavilo u devetom mjesecu kada je održan sastanak na kojem je dogovoren Križni put koji je održan 21. 10. 2006. po mjestima Kalinovac, Peski, Draganci, Molvice, Batinske i Hrastova Greda, te povratak Kalinovac.
- U 10. mjesecu održan je sastanak na kojem je pročitan zahtjev za financijska sredstva za 2007. godinu, a koji je proslijeđen u Općinu Kalinovac.
- U 11. mjesecu održane su tri radionice na kojima su se izrađivali adventski vjenčići. Sve što je napravljeno na tim radionicama prodavalo se u crkvi, a prihod od toga tj. (1.620,oo kn) dan je za nove jaslice.

povratak kronika događaja

AKTIVNOSTI DRUŠTVA SV. LUKE 2006. GODINE
SASTANAK DRUŠTVA - 12. PROSINAC 2006
Click to enlarge
 
Click to enlarge

-12. prosinca 2006. s početkom u 18:00 sati održan je posljednji ovogodišnji sastanak Društva sv. Luke. Na sastanku su bili prisutni osim našeg društva i članovi Caritasa i Križarskog društva, te naš župnik. Na sastanku su se analizirale radionice koje su bile u 11 mjesecu, a na kojima su se izrađivali adventski vjenčići, te vjenčići za vrata. Održane su tri radionice na kojima su sudjelovali članovi sva tri gore navedena društva, te još neki župljani koji nisu članovi niti jednog društva. Sve što se napravilo u te 3 radionice prodavalo se u crkvi, a prihod od toga namijenjen je bio za nove jaslice. Novac koji je sakupljen od prodaje vjenčića (1.630,oo kn) predat je župniku. Nakon toga svi prisutni na ovom druženju (16 članova) pakirali su u plastične vrećice Župni list zajedno sa krunicom i letkom Pokret krunice za obraćenje i mir. Druženje je završilo u 21:00 sat.

             RADIONICA ZA IZRADU ADVENTSKIH VIJENACA I BOŽIĆNIH UKRASA;
07., 14. i 21. studenog u 18:00 sati ove godine održane su tri radionice na kojima su se izrađivali adventski vjenčići i ukrasni vjenčići na vrata. Radionica je napravljena zajednički sa Križarskim društvom, Društvom sv. Luke i Caritasom te sa župljanima plemenita i dobra srca formirano kao skupno druženje i humanitarni rad.

Za ove tri radionice Društvo sv. Luke izdvojilo je iz svoje blagajne 300,oo kn za kupnju dijela potrebnog materijala. Sve ostalo što nam je bilo potrebno za izradu doneseno je od kuće
Sve što je napravljeno na radionicama prodavat će se u crkvi, a prihod od toga ići će za izradu novih jaslica u našoj crkvi.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge

povratak kronika događaja

SASTANAK DRUŠTVA SV. LUKE, KRIŽARSKOG DRUŠTVA I CARITASA
09. X. 2006.; DNEVNI RED: 1. Zahtjev za financijska sredstva, 2. Križni put, 3. Održavanje radionica, 4. Razno
1. Na sastanku je dogovoreno da se napravi zahtjev za financijska sredstva zajednički za sva tri društva, budući da sva tri vjerska društva imaju zajedničke ciljeve. Za ostvarenje planova u 2007. godini zatraženo je od Općine Kalinovac 12.000,oo kn. Zahtjev je jednoglasno prihvaćen i biti će proslijeđen Općini.
2. Križni put održat će se 21. X. 2006. Polozak će biti ispred župne crkve u 10:00 sati. Nastavlja se prema Peskima, Dragancima, Molvicama, Batinskama gdje će biti mala zakuska i kratki odmor, a zatim se kreće prema Hladnoj Vodi i Rastovoj Gredi, te natrag prema župnoj crkvi. Povrat je predviđen oko 18:00 sati.
3. Dogovoreno je da će prva radionica biti poslije Svih svetih tj. 07. XI. 2006. u 18:00 sati. Na radionici će se izrađivati adventski vijenci i razni drugi ukrasi za advent i Božić, i božićne čestitke. Sve to će se prodavati u crkvi, a prihod od toga ići će za kupnju novih „kandila” za našu crkvu.
4. Pod točkom razno izneseno je financijsko stanje Društva sv. Luke. U blagajni ima 1.184,20 kn. Od tih sredstava dogovoreno je da će Društvo donirati 800,oo kn za kupnju novih „kandila”, a ostatak će se upotrijebiti za potrošni materijal za naše radionice. Budući da nam se bliži naš najveći župni blagdan sv. Luka, predsjednica Caritasa gđa. Slavica Dautanec predložila je da se za proštenje ispeku kolači i donesu na farof. Taj prijedlog je prihvaćen i članovi Caritasa i Društvo sv. Luke će ispeći kolače i donijeti ih na farof. Isto tako budući da će biti puno gostiju na svečanom ručku u župnoj kući, članice jednog i drugog društva dogovorile su se da će dvoriti tj. nositi jelo i piće na stolove.
U četvrtak će se plesti vijenci u crkvi za Lukovo. U tome će sudjelovati sva društva, Marijina legija i svi ostali župljani, crkveni vijećnici, te naš zvonar Mladen Rogoz. Vijenci će se plesti cijeli dan.
Na sastanku bilo je prisutno 19 članova i župnik.
 

- iz sastanka društva sv. Luke održanog 10. I. 2006. godine.

Dnevni red:
1. Financijsko izvješće za 2005.  g.,  2. Osvrt na proteklu godinu,  3. Plan rada za 2006.  g.,  4. Izbor zamjenika voditelja Društva sv.. Luke.,  5. Razno
1 FINANCIJSKO IZVJEŠĆE ZA 2005. G.:
Prihodi:
Uplata Općine Kalinovac 2.500,oo u 7. mjesecu 2004. g. od toga podignuto s računa 2.250,oo kn, a ostatak je uzela banka za čuvanje novaca na računu i vođenje računa, te slanje izvadaka.
Rashodi:
1. Uvezivanje pjesmarica za crkveni zbor 15 kom  150,oo kn
2. Kupnja fotokopirnog papira i folije za grafoskop 142,88 kn
3. Sokovi i keksi za 1. sastanak društva u ovoj godini  44,72 kn
4. Kupnja fascikla s mehanizmom 15. kom za koncert povodom Lukova 54,90 kn
5. Izdatak za križni put 2005.  g. 185,00 kn
6. Kupnja adventskih svijeća 70,95 kn
7. Materijal za izradu Božićnih čestitki 77.74 kn
Ukupno utrošeno u 2005. g. 726,19 kn
Ostalo 1.523,81 kn
2 OSVRT NA PROTEKLU GODINU:
Osvrt na svaki pojedinačni sastanak društva tokom godine i aktivnosti Društva sv. Luke kroz čitavu godinu.
3. PLAN RADA ZA 2006. G.:
- U veljači se planira posjeta starijim i bolesnim osobama na području naše Općine. Za posjetu bi se kupilo voće koje bi se podijelilo tim osobama. Sastavljen je spisak od 57 osoba koje bi se posjetile.
- U ožujku se planira napraviti Uskrsna radionica čestitki i drugih prigodnih predmeta koji bi se prodavali u crkvi, a prihod bi išao za kupnju namirnica i ostalih potrepština koje bi se nosile siromašnim obiteljima ili domu za nezbrinutu djecu u Koprivnici ili domu za djecu s poteškoćama u razvoju. Radionica bi bila zajednička Društvo sv. Luke, Križari i Caritas.
- Poslije Uskrsa planira se pozvati goste koji će nam održati predavanja. O tome će se još dogovoriti sa župnikom.
- U ljetu predlažem da se napravi negdje u 6. mjesecu ljetna zajednička zakuska za Društvo sv. Luke, Križarsko društvo i župni Caritas i to su sjenici na župnom dvoru.
nova voditeljica društva Jasminka Miklić
- Planira se križni put u vrijeme korizme po ulicama.
- Vrijeme adventa – radionica
- Molitva krunice i litanija nedjeljom prije svetih Misa naizmjenično sa Križarskim društvom.
- Sastanci će se održavati svaki mjesec jedanput.
4. IZBOR ZAMJENIKA VODITELJ DRUŠTVA SV. LUKE:
- Za zamjenika voditelja Društva sv. Luke jednoglasno je izabrana JASMINKA MIKLIĆ
5. RAZNO:
Pod točkom razno župnik je rekao da će svako društvo dobiti jedan ormar koji će služiti za pospremanje stvari od tog društva.
Na sastanku je bilo prisutno 18 članova.

................................................................................................

AKTIVNOSTI DRUŠTVA 2005. GODINE

- 07. XII.; Društvo sv. Luke, Križarsko društvo, sv. Luke i animatori mladih organizirali su i sudjelovali u izradi božićnih čestitki, a prihod od prodanih čestitki ide u karitativne svrhe.

DNEVNI RED:  1) Posjeta starijim i bolesnim osobama - prijedlog, 2) Izbor zamjenika predsjednika Društva sv. Luke, 3) Izrada božićnih čestitki
1) U prvoj točki dat je prijedlog posjete starijim i bolesnim osobama. U ovoj akciji sudjelovalo bi Društvo sv. Luke i Župni Caritas. Posjeta bi se obavila u veljači povodom Svjetskog dana bolesnika. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen, a o detaljima će još biti dogovoreno na slijedećem sastanku Društva sv. Luke.
2) Budući da sadašnja predsjednica ide na porodiljni dopust, mora se odabrati zamjenik predsjednika. Prijedlog je dat na razmišljanje do slijedećeg sastanka koji će se održati polovicom siječnja 2006.
 3) Budući da se bliži Božić i Nova godina, Društvo sv. Luke i Križarsko društvo sv. Luke napravilo je radionicu u kojoj su se izrađivale božićne čestitke. U radionici je sudjelovalo 13 osoba. Izrađeno je 70. komada čestitki koje su se još dovršavale i u petak09. 12. 2005. Iste su se prodavale u nedjelju poslije sv. Misa, a sav prihod od toga ići će u humanitarne svrhe.
- 08. XI. 2005. g.; Održan sastanak Društva sv. Luke. i Križarskog društva
DNEVNI RED: 1) Molitva pod nazivom „Biti sol i svijetlo”, 2) Radionica na temu „Poslanje Kršćana u modernom svijetu”, 3) Analiza Križnog puta održanog 22. 10. 2005., 4) Završna molitva za duhovna zvanja
1. Na početku se pročitala jedna molitva pod nazivom „Biti sol i svijetlo”, a nakon toga upalili smo svijeće koje su bile postavljene okolo velikog križa i pročitano je jedno Evanđelje o Mateju 5, 13-16. Iz Evanđelja smo zaključili da smo mi na poseban način pozvani da budemo svjetlo i sol među ljudima. Na kraju molitve smo imali jednu posudu u kojoj se nalazila sol, ruže i svijeća. Tu posudu smo jedan drugome predavali u ruke uz izgovaranje rečenice Budi sol i svjetlo Kristovo među ljudima”.

2. Na temu „Poslanje Kršćana u modernom svijetu” pročitan je jedan tekst koji smo kasnije obrazlagali i iznosili svaki što ga se najviše dojmilo u tom tekstu. Nakon više od pola sata izlaganje došli smo do zaključka d trebamo više vjerovati u Boga, moliti se i biti više blizu svojih bližnjih i onih koje volimo, naći vremena i reći im žao mi je”,  „oprosti”, „molim te” i „hvala”. Biti dobar i pokazati svojim prijateljima i bližnjima kako su ti veoma potrebni nije sramota.

3. Analizirali smo Križni put koji se održao 22. 10. 2005. i svi zajedno zaključili smo da je protekao u najboljem redu. Svi sudionici Križnog puta su zadovoljni.
4. Sastanak smo završili molitvom za duhovna zvanja pročitanom molitvom iz časopisa Hrvatske katoličke mladeži iz Pule.

Na sastanku je bilo prisutno 12 osoba. Slijedeći sastanak planira se početkom prosinca 2005.

Društvo sv. Luke dobilo je novog člana; Dražena Kajbu
- 07. X. 2005. g.; Sastanak društva; Društvo sv. Luke, animatora mladih, pjevačica zbora Sv. Luke
DNEVNI RED: 1) Molitva za duhovna zvanja, 2) Dogovor za pjevanje povodom koncerta za Lukovo, 3) Zahttjev za financijska sredstva Općini Kalinovac, 4) Dogovor za Križni put, 5) Razno, 6) Molitva za kraj
1) Početak sastanka započeo je jednom molitvom za duhovna zvanja koju su pripremili Križari. Sastanku su prisustvovale 24 osobe.
2) Nakon molitve započeli smo dogovor oko koncerta povodom Lukova, koji će organizirati Križari, a u organizaciji će sudjelovati i pjevački zbor naše Župe. Koncert bi se održao 23. 10. 2005. u nedjelju poslije podnevne sv. Mise. Na koncertu će se izvesti 6 do 8 pjesama i to uz gitaru.
3) Napisan je zajednički zahtjev jednog i drugog društva Općini Kalinovac za financijska sredstva potrebna za rad u 2006. godini. Zahtjev iznosi 10.000,oo kn za koji se nadamo da će biti i prihvaćen.
iz sastanka društva sv. Luke 07. X. 2005. g. animatori mladih; Darija Erdec, Martina Rabadžija
4) 22. 10. 2005. u subotu, Križarsko društvo  i Društvo Sv. Luke organizira križni put koji će ove godine krenuti od Sirove Katalene preko Budrovca i Čepelovca, pa do Kalinovca. Završetak križnog puta biti će u Kalinovcu gdje će biti pripremljena mala zakuska za sve sudionike križnog puta, a potom će biti sveta Misa u župnoj crkvi. U slučaju kiše put se ne odgađa.
5) Pod točkom razno dogovorili smo se za čišćenje farofa, a povodom našeg glavnog proštenja „Lukova”. Dogovoreno je da će Katica Golubić, članica Društva sv. Luke, telefonom obavijestiti i zamoliti neke naše župljanke koje nisu bile prisutne na sastanku, da dođu pomoći urediti župnu kuću kako bi za blagdan Lukova bila čista.
6) Idući sastanak Društva sv. Luke biti će početkom 11. mjeseca. Sastanak je završen molitvom pročitanom iz časopisa za mlade i molitvom slava Ocu.

-------------------------------------------------------------------------

- 21. IX. 2005. g.; Sastanak Društva sv. Luke Kalinovac, održan je u 1930 sati u prostorijama župnoga dvora.

DNEVNI RED:  Molitva, Tema; „ŽIVO KAMENJE CRKVE”, obrađivanje teme i analiza, dogovor za slijedeći sastanak, molitva za kraj
1) Na sastanku je bilo prisutno 8 članova Društva sv. Luke te voditelj Križarskog društva i mladih, Dario Paviša. sastanak smo počeli s molitvom. Nakon molitve pročitan je jedan tekst iz časopisa za mlade. Pojedinačnom analizom pročitanog teksta došli smo do zajedničkog zaključka da je Isus uvijek s nama ma gdje mi bili i što god radili, samo mi nismo svjesni toga.
2) Nakon toga smo počeli sa obrađivanjem teme odnosno radionice koju nam je pripremio Dario Paviša. Počeli smo prvo sa čitanjima. Nakon čitanja u tišini smo razgovarali sa Isusom o svemu što nam je na srcu. Nakon toga svatko od prisutnih dobio je jedan kamen na kojemu je bila napisana neka temeljna vrednota, a na koje često puta ne obraćamo pažnju. Svi prisutni bili su dirnuti molitvom i pripremljenom radionicom.
3) Dogovoreno je da će se slijedeći sastanak Društva sv. Luke zajedno sa Križarskim društvom i mladima održati u petak 07. listopada 2005. g.
4) Na kraju smo zahvalili Bogu molitvom Očenaša i zdravo Marija.
 

PONOVO POKRETANJE DRUŠTVA SV. LUKE

Nakon višemjesečne stanke, Društvo sv. Luke Kalinovac opet je počelo djelovati. Novi voditelj društva je Ljubica Račan. Trenutno društvo broji 12 članova. Prvi sastanak društva održan je 21. VI. 2005. god. Na sastanku su bili prisutni osim članova društva sv. Luke i članovi župnog Caritasa te župnik Mladen Gorupić. Na sastanku se raspravljalo o radu i djelovanju ovoga društva i župnog Caritasa. Došlo je do zajedničkog zaključka da će društvo sv. Luke raditi i djelovati u karitativnom i humanitarnom smislu to jest pomagati križarskom društvu i župnom Caritasu kod provođenja humanitarnih akcija. Drugi sastanak društva održan je 14. VII. 2005. god. zajedno sa križarskim društvom, a na koji su došli i mladi. Na sastanku je bilo prisutno dvadeset osoba, a obrađivali smo temu »Isus i molitva«. Nakon obrazlaganja i analize teme došlo se do zajedničkog zaključka da se više trebamo pouzdati u Isusa i molitvu.

                         početak stranice                   povratak DRUŠTVA