povratak kronika događaja   povratak; bogoslužje
          VIJESTI
 
Kalinovac: 13. svibnja 2012.
Povodom obilježavanja 40 godina svećenstva vlč. Đure Zalara
                                                  Prof. dr. Đuro ZALAR,
    svećenik Zagrebačke nadbiskupije, rektor crkve Sv. Martina u Zagrebu
Click to enlarge  

Rođen je 29. rujna 1941. u Kalinovcu, kao prvo od petero djece majke Kate, rođ. Grgec i oca Šimuna. Osnovnu školu polazio je u Kalinovcu i Đurđevcu, gimnaziju u Koprivnici, gdje je maturirao 1960. Na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1965., te se potom, kao inženjer elektrotehnike, zaposlio u struci. Od 1966., kao pitomac Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, studirao je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, te od 1970., kao član zavoda „Germanicum et Hungaricum“, na „Papinskom  sveučilištu Gregorijani“ u Rimu, završivši studij magisterijem 1973.

Za svećenika je zaređen 1972. u zagrebačkoj katedrali. Bio je kapelan u Bjelovaru, u župi sv. Terezije, te potom župnik u Hrastovici kraj Petrinje. Godine 1975., stanujući u  „Hrvatskom zavodu sv. Jeronima“ u Rimu, započeo je doktorski studij dogmatike na „Gregorijani“. Nakon dvije godine odlazi u Njemačku, u Freiburg i. Br., gdje nastavlja rad na disertaciji i ujedno djeluje u njemačkoj pastvi. 

Od 1984. do 1990. radio je kao bibliotekar u biblioteci Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. U međuvremenu, godine1986., doktorirao je na „Gregorijani“ disertacijom o Romanu Guardiniju.  Kao honorarni nastavnik započeo je 1989. s predavanjima na Katehetskom institutu Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Od 1990. bio je direktor „Caritasa Biskupske konferencije Jugoslavije“, a od osnutka „Hrvatskog  caritasa“ 1992., postao je njegovim direktorom. Prestavši 1993. raditi u Caritasu posve se posvetio nastavničkoj djelatnosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, sudjelujući u njegova četiri studijska programa: u programu religiozne pedagogije i katehetike,  u filozofsko-teološkom programu, u studiju duhovnosti, te u programu Instituta za teološku kulturu. Predavao je Metodologiju znanstvenog rada te dogmatske predmete: Kristologiju, Otajstvo trojedinoga Boga i Sakramente. Godine 2005. izabran je za predstojnika Katehetskog instituta.

Prošle godine, s navršenih 70 godina života, završio je svoju nastavničku djelatnost na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Sada se, kao rektor crkve Sv. Martina u Zagrebu, u prvom redu posvećuje pastoralnom radu.

                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
 
                                    REĐENJE VLČ DARIA PAVIŠE
Kalinovac: 23. lipanj 2011.
                                   MLADOMISNIK VLČ. DARIO PAVIŠA
Click to enlarge  

Vlč. Dario Paviša rođen je 2. travnja 1986. godine u Koprivnici. Sakramente kršćanske inicijacije primio je u župi Svetoga Luke, evanđelista u Kalinovcu. Nakon završene osnovne škole u Kalinovcu 2001. g, završio je 2005. g. srednju ekonomsku školu u Koprivnici, a zatim 2010. g. Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Nakon završenog fakulteta, 28. studenoga 2010. g. u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM polaganjem ruku mons. Josipa Mrzljaka, varaždinskog biskupa primio je sveti red đakonata, te  26. svibnja 2011. g. sveti red svećeništva. Đakonski praktikum uz pohađanje studijskog djela đakonske pastoralne godine vršio je u župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi.

Varaždin - Kalinovac; 28. 11. 2010.
                                                 Đakonsko ređenje Daria Paviše
Click to enlarge

 

Na početku nove crkvene godine obilježene euharistijskim slavljem prve nedjelje došašća, 28. studenoga 2010. godine u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM po rukama varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka sveti red đakonata primili su bogoslov Dario Paviša iz župe Kalinovac, Ivica Cujzek iz župe Lepoglava i Hrvoje Damiš iz župe Mačkovec. Euharistijsko slavlje predvodio je zareditelj, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu 45 svećenika među kojima su bili predstavnici zagrebačke bogoslovije s rektorom mons. dr. sc. Josipom Balobanom, te svećenici i župnici iz rodnih župa i dekanata ređenika. Uz svećenike na euharistijskom slavlju sudjelovali su kolege ređenika, sisački đakon Janko Lulić, zaređen 27. studenog u sisačkoj katedrali, kandidati za đakonat zagrebačke nadbiskupije koji će biti zaređeni za đakone 4. prosinca, te ostali bogoslovi zagrebačke bogoslovije. Od naših domaćih župnika i svećenika iz Đurđevačkog dekanata suslavili su na svetoj misi naš domaći sin svećenik prof. dr. sc. Đuro Zalar, rektor crkve sv. Martina u Zagrebu, kalinovački župnik i dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić, đurđevački župnik vlč. Ozren Bizek, sesvečki župnik vlč. Krunoslav Kefelja, prijašnji đurđevački župnik preč. Izidor Ferek, te prijašnji župni vikar u Đurđevcu vlć. Josip Vidović. Na početku misnog slavlja u majci svih crkava biskupije sve okupljene pozdravio je zareditelj biskup mons. Josip Mrzljak, te pozvao sve prisutne da se sjedine u molitvi za ređenike.

Click to enlarge

 

Ređenje kandidata započelo je pozivom rektora Bogoslovnog sjemeništa mons. Stjepana Balobana trojici kandidata  da pristupe obredu ređenja, te zamolbom biskupu da ih zaredi za službu đakona. Čin svečanosti ređenja đakonata uveličali su pjevanjem Evanđelja i Litanija Svih Svetih prijatelji ređenika kolega đakon Janko Lulić i bogoslov Marko Štefanec iz Velikog Bukovca, koji je Litanije Svih Svetih otpjevao i u našoj župnoj crkvi prilikom posvete crkve. Nakon obreda, u đakonsko ruho ređenike su odjenuli njihovi župnici, preč. Andrija Kišiček iz Lepoglave, vlč. Josip Blažon iz Mačkovca i preč. Mladen Gorupić iz Kalinovca. Prije samog čina ređenja u svojoj homiliji biskup Mrzljak izrazio je radost što prisutni kandidati primaju sveti red đakonata na prvu nedjelju došašća, te što će približavajući se blagdanu Božića i sami biti pozvani druge dovoditi tom božićnom svjetlu. Tom prigodom potaknuo je okupljene da ih kao Crkva prate u molitvama i budu im podrška u nadolazećim mjesecima u službi đakonata, a zatim i prezbiterata, kako bi u svom životu kojeg su danas započeli uistinu drugima donosili Svjetlo Kristovo. Na kraju mise biskup je čestitao novim đakonima i zaželio im ustrajnost kako bi se u lipnju iduće godine ponovno okupili u još većem broju dijeleći još veću radost svečanosti svećeničkog ređenja. Zahvalio je i čestitao njihovim roditeljima, rodbini, župnicima, župljanima te poglavarima i profesorima.

Click to enlarge

 

Slavlje đakonskog ređenja okupilo je brojne vjernike Varaždinske biskupije iz svih triju regija – zagorske, međimurske i podravske, među kojima je najviše vjernika pristiglo iz samih župa ređenika. Iz Kalinovca na svečanosti ređenja u varaždinskoj katedrali prisustvovalo je preko 200 mještana među kojima su bili Dariovi roditelji Mato i Slavica Paviša, sestra Danijela Paviša-Vrabčević sa suprugom Brankom Vrabčević i nećakom i nećakinjom Antoniom i Lorenom Vrabčević. Svečanosti ređenja također su prisustvovali načelnik općine Branko Sobota, članovi Župnog vijeća, svi voditelji crkvenih društava sa većinom svojih članova, članovi KUD-a Grgur Karlovčan u narodnoj nošnji, mnogi prijatelji i vjernici iz Kalinovca, župe Podravskis Sesveta, Budrovca i Đurđevca, prijatelji iz Marijine Legije iz društava Varaždinske biskupije i predstavnici križara iz Josipdola pokraj Ogulina, Rogotina pokraj Ploća, Požege i Zagreba, te ređenikovi prijatelji iz Osnovne škole i Srednje škole u Koprivnici. Na ređenju su bile prisutne i časne sestre služavke malog Isusa iz samostana u Kloštru Podravskom s. Bernardica Galović i s. Karmen Hajdinjak, koja je Dariu u osnovnoj školi imala vjeronauk. Tog dana bilo je zanimljivo biti u varaždinskoj katedrali jer u svakom djelu katedrale bili su naši mještani. Za tu prigodu župna zajednica organizirala je dva autobusa.

Click to enlarge  
Povratkom u 21 sat u Kalinovac svi sudionici svečanosti sudjelovali su u dočeku đakona Daria ispred obiteljske kuće njegovih roditelja gdje je KUD Grgur Karlovčan sa Dariom održao niz oproštajnih plesova od njegovog članstva u društvu. Svečanost je završila domjenkom, osvježenjem i druženjem u obiteljskom domu Dariovih roditelja gdje je odrastao.Prva Dariova đakonatska služba bit će u župi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi u Varaždinskoj biskupiji.
autori fotografija: Nenad Erdelec i Jasminka Bakoš Kocijan (urednica web stranice Varaždinske biskupije)
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                                povratak kronika događaja
                                    SVEĆENIČKO REĐENJU U VARAŽDINU
Click to enlarge  

26. lipnja 2011. g. u 17 sati u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM održano je svećeničko ređenje đakona Varaždinske biskupije. Na svečanosti je zaređeno troje đakona koji su zajedno primili đakonački sveti red po rukama varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka 28. studenog 2010. godine. Jedan od trojice ređenika je naš domaći sin Dario Paviša, koji je do sada đakonsku službu vršio u župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi. Ostala dvojica novozaređenih svećenika su Ivica Cujzek rodom iz Lepoglave i Hrvoje Damiš rodom iz Mačkovca pokraj Čakovca. Svetu misu i obred ređenja predvodio je mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski u zajedništvu svećenika varaždinske biskupije, svećenika prijatelja ređenika i svećenika ovogodišnjih mladomisnika. Iz Kalinovca na svetoj misi su suslavili naš župnik i dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić, naši domaći sinovi msgr. akademik prof. emeritus dr. Ivan Golub i prof. dr. sc. Đuro Zalar, rektor crkve sv. Martina u Zagrebu. Na misi ređenja bio je i prijašnji kalinovački župnik, a sada župnik Nedelišća vlč. Nikola Samodol. U toj svečanoj prigodi na svetoj misi zaređen je za đakona bogoslov Petar Mlakar, rodom iz Varaždina, župe Sv. Nikole, biskupa.

Varaždinska katedrala je i za ovaj svečani i radosni događaj biskupije, bila ispunjena brojnim vjernicima iz rodnih župa ređenika, među kojima su bili i brojni Kalinovčani pristigli u katedralu organiziranim autobusom ili vlastitim prijevozom.
Click to enlarge  

Uspješnim ostvarenjem dolaska na početak svog novog životnog puta, naš Mladomisnik Dario Paviša, svima od srca zahvaljuje što su i ovog puta njegovi mještani bili uz njega i njegovu obitelj, te mu tako pružili podršku u činu primanja svetog reda svećeništva. Velečasni Dario pripremajući se za svoju mladu misu nestrpljivo očekuje i svoj dekret za novu župu, pa ga i ovim putem preporučujemo u Vaše molitve kao i tamošnje župljane koji će mu biti povjereni. Mlada misa mladomisnika Daria Paviše biti će u Kalinovcu 05. kolovoza na veliko kalinovačko proštenje Gospe Snježne. 

 
MLADA MISA – DAR ZA 130. GODINA ŽUPE KALINVAC
Ove godine Bog je župu Sv. Luke, evanđelista obilno blagoslovio u 130. godišnjici njezina uspostavljenja, mladom misom koja je zadnja održana prije 49 godina; odnosno godine 1972. od prof. dr. sc. Đure Zalara, rektora crkve Sv. Martina u Zagrebu.
 
130. godina župe i mlada misa (od 2. - 5. kolovoza 2011.)
Click to enlarge  

Uz onu dalju duhovnu pripravu u našoj župi koja traje tjednim klanjanjima i ispovijedima petkom i svakodnevnom molitvom za našu župu i posebno za duhovna zvanja, neposredna priprema za ovo lijepo slavlje u našoj župi biti će trodnevnica od 2.-4. kolovoza. Svete mise sa prigodnim programom biti će svaku večer u 18. sati znači, 2. kolovoza (utorak), 3. kolovoza (srijeda) i 4. kolovoza (četvrtak). U četvrtak, 4. kolovoza, na blagdan župnika Arškog otkriti će se ispred crkve spomenik prigodom 130 godišnjice župe o kojem ćemo više pisati u idućem broju župnog lista za župni blagdan Lukova. Neradni dan 5. kolovoza 2011. godine, na blagdan Gospe Snježne i Dan domovinske zahvalnosti, u petak održat će se mlada misa.

Od 9 sati ujutro svi su pozvani da dođu u mladomisnikov rodni dom u Dravskoj 38 (na Ledinam). U 10 sati započinje program u mladomisnikovom domu i roditeljski blagoslov te kreće procesija prema župnoj crkvi. Slavlje svete mise započinje nakon procesije u 11 sati pokraj crkve s gornjanske strane.
Nakon svete mise biti će mala okrjepa za sve koji će biti na misi.
Pozivamo sve naše župljane da se uključe u ova slavlja kroz dolazak na trodnevnice, a posebno na sam dan mlade mise, te da pozovu i svoju rod-binu, prijatelje i znance i iz drugih župa, kako bi smo zahvaljivali i slavili Gospodina u zajedništvu, posebno moleći zagovor Gospe Snježne.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
- autorica fotografija Jasminka Bakoš-Kocijan (urednica web stranica Varaždinske biskupije)
                                                                                                                                                                povratak kronika događaja
Kalinovac: 02.-04. kolovoz 2011.
                    TRODNEVNA DUHOVNA OBNOVA I SPOMEN OBILJEŽJE O 
                                          130. GODINA ŽUPE KALINOVAC
Click to enlarge  

Ove godine u Kalinovcu u 130. obljetnici osnutka kalinovačke župe sv. Luke, evanđelista, održana je trodnevna duhovna obnova župe, otkrivanje spomenika u spomen obilježja 130. godina postojanja župe Sv. Luke, evanđelista i dušobrižništva kalinovačkih župnika i kalinovačkih domaćih svećenika i duhovnika, te promocija brošure u spomen 130. godina župe Kalinovac, te velebna svečanost mlade mise kalinovačkog mladomisnika Daria Paviše. Svečanost je započela 02. kolovoza u utorak duhovnom trodnevnicom koju je prvi dan predvodio mr. sc. Damjan Koren, pročelnik ureda za mlade i katehetskog ureda Varaždinske biskupije u zajedništvu prof. dr. sc. Đure Zalara, rektora crkve sv. Martina u Zagrebu i mladomisnika velečasnog Darija Paviše i asistenciju lektora bogoslova 3. godine iz Podravskih Sesveta Marijana Kovačića. Na misi su ispovijedali župnik preč. Mladen Gorupić, mr. sc. Milan Pušec, duhovnik u nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu i prof. Đuro Zalar.

Cijelo misno slavlje uveličao je zbor mladih župe Kalinovac pod vodstvom voditeljice zbora Ivane Matkov iz Đurđevca.
Na kraju misnog slavlja mr. sc. Damjan Koren blagoslovio je misno ruho i posuđe za mladu misu.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Drugi dan duhovne obnove predvodio je domaći kalinovački sin msgr. akademik prof. emeritus dr. Ivan Golub u zajedništvu velečasnog Daria Paviše i asistenciju lektora bogoslova 3. godine bogoslovije iz Podravskih Sesveta Marijana Kovačića. Ispovijedali su župnik preč. Mladen Gorupić, župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja i prof. Đuro Zalar. Cijelo misno slavlje uveličalo je pjevačko društvo Ferdinand iz Ferdinandovca. Nakon euharistijskog slavlja, ispred župne crkve mještani i mladomisnik vlč. Paviša otplesali su nekoliko plesova.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Treći dan duhovne obnove predvodio je domaći kalinovački sin: prof. dr. sc. Đuro Zalar, rektor crkve Sv. Martina u Zagrebu u zajedništvu msgr. akademika prof. emeritus dr. Ivana Goluba i mladomisnika velečasnog Daria Paviše. Na euharistijskom slavlju asistirali su bogoslov 3. godine bogoslovije iz Podravskih Sesveta Marijan Kovačić i apsolvent Ivan Munđar iz župe Podturen iz Međimurja, te ispovijedali župnik preč. Mladen Gorupić, župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja, te prof. Đuro Zalar. Cijelo misno slavlje uveličao je pjesmom pjevački zbor župe Đurđevac.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Nakon euharistijskog slavlja, svečano je otkriven ispred crkve spomenik obilježja 130. godina postojanja župe Sv. Luke, evanđelista, dušobrižništva vrijednih kalinovačkih župnika i kalinovačkih domaćih svećenika i duhovnika koji su naveliko pomagali i promovirali kalinovačku župu.
Glavno obilježje spomenika je brončani preoblikovani odljevak drvene skulpture darovane za uspomenu na mladu misu velečasnom Dariu Paviši, autorice samouke kiparice Ljubice Matulec iz Molvica. Preoblikovani odljevak skulpture golubice na knjizi sa umetnutim upisom kalinovačkih župnika i svećenika od osnutka župe, pa sve do danas, dala je izraditi Općina Kalinovac u ljevaonici umjetnina Ujević u Zagrebu, a ostali dio spomenika pomogli su izraditi donatori.
U podnožju spomenika nalazi se vijenac od starog kamena zagrebačke katedrale, koji ima simboličnu poveznicu s osnutkom kalinovačke župe prije 130 godina. Te iste godine Zagreb je pogodio veliki potres, nakon kojeg je osnivač i jedno vrijeme kolator kalinovačke župe nadbiskup i kardinal Josip Mihalović obnovio zagrebačku katedralu od oštećenja kamenom koji je ovom prigodom postavljen u podnožje spomenika koji obilježava 130. godina vremena od tih događaja.
U toj prigodi na svečanosti otvaranja prisutnima su se obratili prigodnim riječima voditelj svečanosti, župni vijećnik i član odbora za društvene djelatnosti i šport Općine Kalinovac Tomislav Franjić, načelnik Općine Kalinovca Branko Sobota, domaći sin dožupan Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, te dekan Đurđevačkog dekanata, kalinovački župnik prečasni Mladen Gorupić koji je nakon otkrivanja i blagoslovio spomenik. Uz župnika na svečanosti su nazočili domaći sinovi svećenici msgr. prof. Ivan Golub, prof. dr. sc. Đuro Zalar i vlč. Dario Paviša.
Na kraju svečanosti promovirana je i podijeljena župljanima brošura „130. godina župe sv. Luke ev. Kalinovac“ u koja sadrži životopise svih kalinovačkih župnika, privremenih upravitelja župe, te domaćih svećenika i redovnika iz župe.
Inicijator i realizator podizanja spomenika i tiskanja brošure bio je mladomisnik velečasni Dario Paviša.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac: 02.-04. kolovoz 2011.
                                   Mlada misa velečasnog Daria Paviše
Click to enlarge  

U petak 05. kolovoza na blagdan Gospe Snježne i državni praznik Dan domovinske zahvalnosti održana je u Kalinovcu mlada misa i velebna mladomisnička svečanost velečasnog Daria Paviše. Mlada misa održana je o 130. obljetnici osnutka kalinovačke župe sv. Luke, evanđelista i 39 godina od zadnjeg kalinovačkog mladomisničkog slavlja prof. dr. sc. Đure Zalara, rektora crkve sv. Martina u Zagrebu.

 
Click to enlarge  

Svečanost je započela u obiteljskom domu velečasnog Daria Paviše odakle je nakon kratkog programa i roditeljskog blagoslova mame Slavice rođ. Haraminec i tate Mate Paviše, mladomisnik krenuo procesijom prema župnoj crkvi. Uz roditelje, mladomisnika su ispratili sestra Danijela sa suprugom Brankom Vrabčević, nečaci Antonio i Lorena, krsni kumovi Marija i Ivan Pavlović, krizmani kum Radovan List, te daljnja rodbina i prijatelji. Mladomisnička procesija bila je formirana od župnih vijećnika, općinskih vijećnika, barjaka, članova VZO-Kalinovac, puhačkog orkestra, djece - nosioca darova, KUD-a Grgur Karlovčan, velikog župnog zbora, dječjeg župnog zbora, zbora mladih, ministranata, bogoslova, svećenika, đakona, mladomisnika vlč. Daria Paviše sa roditeljima i rodbinom, te svih ostalih vjernika iz župe i okolice. Cijelim putem kretanja procesije Dravskom ulicom, put je bio okićen zelenim vijencem bršljana podignutog na rasvjetne stupove. Dolaskom procesije do župne crkve, sudionici su se smjestili na uređen prostor novoformiranog parka u centru Kalinovca, zelenu površinu i kolnik sjeverne obilaznice crkve.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Mladomisničko euharistijsko slavlje počelo je procesijom prezbitera misnog slavlja iz župnog dvora do formiranog svetišta u sjeni sjeverne strani crkve i zvonika. Na euharistijskom slavlju sudjelovalo je oko 30-tak svećenika pristiglih iz Đurđevačkog, Virovskog i okolnih dekanata, Lepoglave, Bednje, Zagreba, te rodnih mjesta mladomisničkih školskih prijatelja. Od domaćih sinova na euharistiji su suslavili prof. dr. sc. Đuro Zalar, rektor crkve sv. Martina u Zagrebu i msgr. akademik prof. emeritus dr. Ivan Golub. Od mladomisničkih mentora suslavili su župnik preč. Mladen Gorupić, mr. sc. Milan Pušec, duhovnik u nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu i župnik Lepoglave preč. Andrija Kišićek. Od školskih prijatelja mladomisnika suslavili su mladomisnici: vlč. Dragutin Gereci iz Laza Bistričkog, vlč. Josip Horvat iz Šemnice Donje župa Mihovljani, vlč. Tomislav Hačko iz župe Kustošija iz Zagreba, vlč. Slavko Ivoš mladomisnik iz Zadra, te asistirali đakon Petar Mlakar iz župe sv. Nikole iz Varaždina, đakon Renato Belčić iz Zagreba, bogoslovi: Miroslav Galinec, Goran Bužak, Mijo Posavec, Tomislav Barusić, Marko Štefanec, apsolvent Ivan Bingula iz Jaske, apsolvent Vladimir Kerečeni rodom iz Draganaca i bogoslov iz Podravskih Sesveta Marijan Kovačić, ...
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Na početku misnog slavlja uvodom u euharistiju prisutnima se obratio kalinovački župnik preč. Mladen Gorupić, posebno naglasivši mladomisnikovo geslo Ne bojte se iz Lukina evanđelja. Na euharistiji prvo i drugo čitanje čitale su Ana Rabađija i Branko Vrabčević. Evanđelje po sv. Luki navijestio je đakon Petar Mlakar iz župe sv. Nikole iz Varaždina. Propovijedao je mr. sc. Milan Pušec. Vjerovanje je otpjevao bogoslov Ivan Bingula. Molitvu vjernika pročitali su: Danijela-Paviša Vrabčević, Ivana Biruš, Vlado Sobota, Mateja Pokrivko, Zoran Erdec, Anita Jurić, Martina Pavlović, Sestra Karmen i Dalibor Rabađija. Prinos misnih darova u procesiji prinijeli su župni vijećnici, obitelj Dautanec koja ima sedmero djece, ministranti, župni viječnici, te mladomisnikova sestra sa svojim suprugom. Zahvale mladomisniku su prenijeli: u ime ministranata Ivan Zvonar i Josipa Gol, u ime Marijine Legije Monika Brček, u ime mladih i križara Darija Erdec, u ime župnog vijeća i svih ostalih društava i zborova Tomislav Franjić, u ime župe Lepoglave prečasni Andrija Kišićek, u ime škole ravnateljica Mirjana Bazijanec, u ime KUD-a Branko Sobota, u ime Općine Kalinovac predsjednik Općinskog vijeća Mirko Kovačev.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Na završetku popričesnih zahvala, mladomisnik vlč. Dario Paviša zahvalio se svim prisutnima na svemu pruženom, učinjenom i darovanom kroz cijelo školovanje i za mladu misu.
 
Euharistijsko slavlje završilo je zajedničkim mladomisničkim blagoslovom.
 
Na mladomisničkom euharistijskom slavlju prisustvovalo je oko 1.500 vjernika među kojima je bilo veliki broj vjernika pristiglih iz šireg okruga Đurđevačkog područja, župe Lepoglave i rodnih mjesta mladomisnikovih prijatelja i rodbine.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
autori fotografija: Nenad Erdelec i Miroslav Pokrivko
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac: 02.-04. kolovoz 2011.
               Sekundicije - svete mise koje je predvodio vlč. Dario Paviša
Click to enlarge  

Mladomisničko euharistijsko slavlje mladomisnik Dario Paviša predvodio je u rodnoj župi Sv. Luke, ev. u Kalinovcu 5. kolovoza 2011,  na blagdan Gospe Snježne i Dan domovinske zahvalnosti, te obilježavanja 130. godina postojanja župe Kalinovac. Već istoga dana u prigodi obilježavanja 130. godina odvajanja župe Kalinovac od matične župe sv. Jurja i mladomisničke svečanosti u hotelu Picok, vlč. Dario Paviša predvodio je u 19 sati euharistijsko slavlje u crkvi sv. Jurja za župljane grada Đurđevca i okolnih mjesta. Na svetoj misi koncelebrirali su uz mladomisnika, vlč Neven Blažon, župni vikar u Đurđevcu kao domaćin koji je uputio pozdravnu riječ prije mise i zahvalu nakon mise, zatim Davor Šumandl prošlogodišnji mladomisnik rodom iz Virja na službi župnog vikara u Ivancu, od devetog mjeseca ove godine imenovan je župnikom u Kozarevcu, zatim mr. sc. vlč. Ivan Grbešić od devetog mjeseca duhovnik u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati u Zagrebu, vlč. Darko Rogina, župni vikar u Kutini kojega će od devetog mjeseca naslijediti mladomisnik Dario Paviša i vlč. Ivica Cujzek, mladomisnik iz Lepoglave od devetog mjeseca župni vikar u Ivancu. Uz svećenike koncelebrante ispovijedali su i dvojica mladomisnika Dragutin Gereci rodom iz Laza, budući župni vikar u Karlovcu i Josip Horvat mladomisnik iz Donje Šemnice župa Mihovljani, župni vikar u dvije župe u Zagrebu Vrbani i Ljubljanica - Voltino. Na kraju mise mladomisnici vlč. Dario Paviša, vlč. Ivica Cujzek i vlč. Josip Horvat podijelili su pojedinačni mladomisnički blagoslov.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
-  Drugo koncelebrirano misno slavlje mladomisnik Dario Paviša predvodio je 6. kolovoza u 11 sati u župnoj crkve Uznesenja BDM u Budrovcu prigodom župnog klečanja i blagdana Preobraženja Gospodnjega. Na misi je propovijedao vlč. Neven Blažon, župni vikar iz Đurđevca. Uz predsedatelja slavlja i propovjednika na misi su koncelebrirali fra. Tomislav Kero, TOR na službi u Kloštru Podravskom, vlč. Krunoslav Kefelja, župnik u Podravskim Sesvetama i preč. Mladen Gorupić, dekan i župnik domaćin. Nakon Euharistijskog slavlja mladomisnik je podijelio pojedinačni mladomisnički blagoslov.
 
Click to enlarge  

-  Treće i četvrto koncelebrirano misno slavlje mladomisnik Dario Paviša predvodio je u nedjelju 7. kolovoza u rodnoj župi Sv. Luke, ev. u Kalinovcu u 8:30 i 11 sati. Na misama je propovijedao domaći župnik preč. Mladen Gorupić. Na kraju svake mise mladomisnik se zahvalio cijeloj župi na velikoj pomoći kod organizacije trodnevnice i same mlade mise kao i na samom dolasku na mladu misu, te za dar koji mu je župa darovala, mladomisnički kalež.

- Isti dan u 10 sati vlč. Dario Paviša predvodio i propovijedao je misu na Peskima, odakle je rodom mladomisnikova mama, te na kraju podijelio mladomisnički blagoslov u kapeli sv. Valentina.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
 
- Boraveći od 7. do 13. kolovoza u župi Starigrad Paklenica i Solinama kod Zadra mladomisnik Dario Paviša je i tamo slavio svetu misu i podijelio mladomisnički blagoslov.
 
Click to enlarge  

- U nedjelju 14. kolovoza mladomisnik Dario Paviša sudjelovao je u Zagrebu u samostanu na Kraljevcu kod sestara Služavki maloga Isusa u svetoj misi i obredu polaganja redovničkih zavjeta; privremenih na godinu dana i vječnih te oblačenju redovničkog odijela sestre Marte Vunak rodom iz Pitomače. Misu i obrede je predvodio mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački u zajedništvu s desetak svećenika.

 
-Navečer u 17 sati vlč. Dario Paviša predvodio je svetu misu i propovijedao te podijelio mladomisnički blagoslov u filijalnoj crkvi u Prugovcu koja pripada župi Kloštar Podravski. Na početku mise pozdravio ga je domaćina, župnik fra. Ivan Široki, TOR, koji mu je zahvalio na dolasku. Mladomisnik je vezan rodbinski uz mjesto Prugovac te je još kao mali odlazio tamo na proštenja i svete mise.
 
- Na blagdan Velike Gospe vlč. Dario Paviša predvodio je svečano euharistijsko slavlje i propovijedao te podijelio mladomisnički blagoslov u župi Uznesenja BDM u Budrovcu, pred mnoštvom vjernika uz koncelebraciju svećenika iz đurđevačkog dekanata. Mladomisnik se zahvalio i svim župljanima župe Budrovac na molitvenoj pratnji i svakoj podršci koju mu pružaju na njegovom putu.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
-16. kolovoza mladomisnika je imao svetu misu i podijelio mladomisnički blagoslov u Batinskama i19. kolovoza na Molivicama.
 

- 18. kolovoza mladomisnik je boravio u župi Gospe Snježne u Kutini gdje se je susreo s župnikom vlč. Dragutinom Papićem i dosadašnjim župnim vikarom u Kutini i Kutinskoj Slatini vlč. Darkom Roginom rodom iz Zeline. Također se je susreo i s časnim sestrama koje tamo djeluju, a to su sestre Klanjateljice Krvi Kristovete. Nakon posjeta i upoznavanja s još  nekoliko župnikovih suradnika, župni vikar vlč. Darko proveo je vlč. Daria cijelim teritorijem koji obuhvaćaju te dvije župe. U 18 sati mladomisnik Dario sudjelovao je u kapeli Svete Jelene u Brinjanima (filijala) na proštenjarskoj svetoj misi koju je predvodio vlč. Kos uz koncelebraciju župnika!

 
- 20. kolovoza mladomisnik je predvodio svetu misu, propovijedao i podijelio mladomisnički blagoslov  u samostanu časnih sestara Služavki Maloga Isusa u Kloštru Podravskom u kapelici Sv. Josipa.
 
- Mladomisnik vlč. Dario Paviša mijenja domaćeg župnika preč. Mladena Gorupića u župi Kalinovac i Budrovac do 26. kolovoza, nakon kojeg će datuma mladomisnik otići na novu službu župnog vikara u župu Gospe Snježne u Kutinu i župu Blaženog Alojzija Stepinca u Kutinsku Slatinu.
 
-Za to vrijeme mladomisnik vlč. Paviša  predvodio je svetu misu, propovijedao i podijelio mladomisnički blagoslov u Sirovoj Kataleni u kapeli sv. Katarine i Čepelovcu u kapeli sv. Elizabete.
 
      U svome prvom dekretu vlč. Paviša vidi veliku Božju providnost jer odlazi u Kutinu u župu koja je posvećena Gospi Snježnoj, na čiji je blagdan mladomisnik Dario imao svoju mladu misu. Uz župi Kutina vlč. Paviša biti će i župni vikar u župi Kutinska Slatina, koja je posvećena blaženom Alojziju Stepincu, velikom zagovaratelju svećenika.
 
Sisački biskup mons. Vlado Košić, u čijoj se biskupiji i nalazi župa Kutina i Kutinska slatina, nije stran mladomisniku, budući da ga je susretao kao porfesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a isto tako niti Kalinovac nije nepoznat mons. Vladi Košiću, jer je on nekoliko puta bio u kalinovačkoj župi zahvaljujući prof. Ivanu Golubu. Tako da mladomisnik Dario Paviša iako odlazi na službu u drugu biskupiju, susretati će se s poznatim svećenicima.
 
Iz mladenačkog života
Na blagoslovu obitelji i obiteljske kuće petogodišnji Dario vidio je kako svećenik nešto dobiva, pa je on nakon odlaska svećenika uzeo staro zvonce i prošao po kućama svoje ulice. Kad je došao ljudima u kuću, pitali su ga „kaj si došel“, a on im je odgovarao „po novce kak i župnik“. Raspoloženi ljudi davali su mu novac. No na kraju petogodišnji Dario u sada u pratnji sestre morao je sve vratiti.
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
05. 08. 2008.
 Sestra Marija Damjana (Golubić) svečano se zavjetovala na vječne zavjete,
                                            siromaštva, čistoće i klauzure
 
biskup požeški mons. Antun Škvorčević i Marija Golubić udana Mlinarić, a sada redovnica imenom s. Marija Damjana od Gospe Anđeoske  

U samostanu Sv. Klare u Požegi 11. 08. 2008. god. na blagdan njihove utemeljiteljice sv. Klare, naša nekadašnja župljanka Marija Golubić udana Mlinarić, a sada redovnica imenom s. Marija Damjana od Gospe Anđeoske, svečano se zavjetovala na vječne zavjete poslušnosti, siromaštva, čistoće i klauzure. U družbi siromašnih sestara sv. Klare zavjete je simbolički položila u ruke s. majke Celine i time se do kraja života predala služenju Gospodinu. Svečanu sv. misu i obred polaganja svečanih zavjeta predvodio je biskup požeški mons. Antun Škvorčević. Budući da je sv. Klara veliki blagdan za braću Franjevce, na svečanosti je bilo prisutno i desetak svećenika Franjevaca, te mnoštvo domaćih Požežana. Samostanska kapelica bila je pretijesna da primi te sve uzvanike, rodbinu i goste. Iz Kalinovca na svečanosti bile su prisutne od Marije Damjane, majka Vlasta, baka Ruža i sestra Katarina, te njezina uža rodbina. Od prijatelja i župljana na vječnim zavjetima bili su prisutni župljani iz njezinih boravišnih župa; iz Koprivnice i Kalinovca, te župljani predvođeni njihovim župnikom iz Molvi gdje radi njezina sestra Katarina. Predstavnici naše župe i župnika bili su sakristan i zvonar Mladen Rogoz, župni vijećnik Tomislav Franjić, bogoslov Dario Paviša i vlč. prof. dr. Đuro Zalar, rektor crkve Sv. Martina u Zagrebu. Oni su ime župe Kalinovac sestri Damjani prenijete iskrene čestitke, te joj predali poklon od župnika i darovanu sliku od župe. Nakon svečane sv. mise svi su bili pozvani za zajednički stol za kojim je otpjevana pjesma sestara sv. Klare kojoj se pridružio i sam biskup. Ovaj dan Župi Kalinovac i Crkvi bio je dvostruko slavlje; blagdan sv. Klare i zavjeti naše sestre Marije Damjane koja je ponos naše župe.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
samostan Sv. Klare u Požegi  i s. Marija Damjana od Gospe Anđeoske na svečanim zavjetima   bogoslov Dario Paviša, župni vijećnik Tomislav Franjić, zvonar Mladen Rogoz, i vlč. prof. dr. Đuro Zalar, rektor crkve Sv. Martina u Zagrebu Uža rodbina sestre Damjane
                                                                                                                       povratak; bogoslužje
      SVEĆENIČKA I REDOVNIČKA ZVANJA IZ ŽUPE
                                     -------------------------------------------------------------
SVEĆENICI - IZ  ŽUPE  SV.  LUKE: REDOVNICI - IZ  ŽUPE  SV.  LUKE:
Valentin Bazijanec
Josip Krnjak  (sudionik
spaljivanja mađarske zastave)  
Ivan Golub, književnik, profesor teologije,
Đuro Zalar
Matija Rabađija, Isusovac, frofesor 
Đuro, Kruno Miklić, Franjevac 
   
   
 
 
REDOVNICE - IZ  ŽUPE  SV.  LUKE:
MILOSRDNICE SV. VINKA SLUŽAVKE MALOG ISUSA
Helena Zalar
Kornelija Sobota
Lambertina Grgec
Pantelić Marija  
KLARISE: (Požega)
Marija Damjana Mlinarić Golubić 
                                                                                                                        povratak; bogoslužje
                 SVEĆENICI I REDOVNICI IZ ŽUPE
                               gosp. vlč. IVAN GOLUB
IVAN GOLUB, teolog, pjesnik, povjesnik kulture i sveučilišni profesor, rodio se u Kalinovcu 21. 06. 1930. g. kao petnaesto najmlađe dijete u obitelji. Osnovnu školu pohađa u rodnom mjestu, a Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju i studij bogoslovije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 1957. g. . Do 1961. g. službuje kao kapelan u nekoliko župa sjeverne Hrvatske. Kao pitomac Hrvatskoga papinskoga zavoda sv. Jeronima u Rimu specijalizira na Papinskom  sveučilištu  Gregorijani   dogmatiku  gdje brani doktorsku  radnju De mente Ecclesiologica Georgii Križanić. Studira i na Papinskom biblijskom institutu (1961 - 64), na kojem postiže akademski stupanj licencijata ili magisterija biblijskih znanosti. Od 1964. g. predaje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu na kojem ubrzo, nakon što je habilitirao radnjom Čovjek slika božja, postaje izvanrednim te (1979) redovitim profesorom. Pročelnik je Katedre  za    dogmatiku  i vršitelj dužnosti pročelnika Katedre za ekumensku teologiju i dijalog. Od 1984. g. profesor je gost na Papinskom orijentalnom institutu u Rimu. Dopisni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dopisni član Austrijske akademije znanosti u Beču, član stranaca Talijanske književne akademije Arkadije u Rimu, prvi član Akademije Tiberine u Rimu, član Međunarodne teološke komisije u Vatikanu. Utemeljitelj je časopisa Spectrum – Ogledi i prinosi studenata teologije bibliografije Hrvatska kršćanska bibliografija i Bibliographia sacra croatica,  Bogoslovne  tribine,  biltena Zajedništvo. Gostuje predavanjima i referatima na sveučilištima u Heildebergu, Beču, Genovi, Milanu, na Yale University, Columbia, University, Harvard University; drži predavanje u Sovjetskoj akademiji nauka u Lenjingradu (1981). Neka od njegovih brojnih teoloških i znanstvenih djela prevedena su na nekoliko stranih jezika.

 Posjet k Papi u Rim svećenika Ivana Goluba sa svojom majkom

Zlatomisnik prof. dr. Ivan Golub začasni kanonik Zbornog kaptola čazmansko-varaždinskog

 
                                               VLČ. IVAN GOLUB MLADOMISNIK  -
                          VLČ. PROF. EMERITUS DR. IVAN GOLUB ZLATOMISNIK
                                    PRIJE :     Mlada misa i ređenje u godini 1957.
REĐENJE; ZAGREBAČKA KATEDRALA
29. lipnja 1957. godine prvu nedjelju poslije Petrova u zagrebačkoj katedrali polaganjem ruku nadbiskupa Franje Šepera zaređeno je 7 svećenika, koji su i danas svi živi. Prilikom ređenja te generacije 1957. god. Kardinal Alojzije Stepinac koji se tada nalazio u zatvoru zbog namještenog procesa od postojeće vlasti u pismu je najavio da će na dan njihovog ređenja služiti za njih sv. misu. Tako da je on kada su oni u zagrebačkoj katedrali bili ređeni, on u Krašiću u župnoj crkvi imao sv. misu za njih. I poslao im je pismo za njihovo ređenje, dirljivo i pobudno pismo koje im iz njegovog zatočeništva daje pobudu podstreha za ono što ih kao mlade svećenike čeka.
MLADA MISA: KALINOVAC, CRKVA SV. LUKE, EVANĐELIST
Prije pedeset godina slavljenik je napisao: „Božjom milošću došao sam do svećeništva. Ne mogu a da Vam ne priopćim svoju radost, uvjeren, da će ona biti i Vaša. U prvoj svetoj misi molit ću za Vas.”  Kalinovac 30. VI. 1957.  Svećenik: Ivo Golub. Toga dana, u sjeni zvonika kalinovačke župne crkve Svetog Luke, evanđelista prikazao je svoju prvu sv. misu. Na spomen sličici za tu prigodu pripremljenoj zapisano je: Svećenik Krista Isusa (Rim. 15,16). Molite za nas da proslavimo Boga „provodeći istinu u ljubavi.”
U poraću II. svjetskog rata i vremenu nesklonom crkvi i svećeništvu ovom prvorazrednom slavlju, na ponos svim župljanima u župniku vlč. gosp. Oskaru Jamniku dugo se je pričalo.
Poseban dojam na prisutno mnoštvo ostavila je propovijed Tomislava Sagi – Bunića, kapucina s improvizirane propovjedaonice u cintoni crkve
                              DANAS;       50 godina jubileja ređenja i mlade mise:
ZLATOMISNIČKA SV. MISA NA MARIJI BISTRICI
Predvoditelj misnog slavlja ogrnut  misnicom koju je nosio Ivan Pavao II. kada je proglašen blaženim Alojzije Stepinac bio je Matija Burja iz Krašića. Koncelebrirali su misno slavlje vlč. Ivan Golub i vlč. Josip Frkin
Na početku sv. mise domaći župnik pozdravio je sve jubilarce svećeničkog služenja, te u sklopu toga govora spomenuo također dolazak u svetište blagopokojnog pape Ivana Pavla II koji je u ovo novije vrijeme bio najveći Apostol današnjice, kao što je i njihov dolazak ovdje, poput njegovog; obilježje njihovog svećeničkog služenja. Zatim je podijelio radost sa njima i sa svima sudionicima ovog misnog slavlja. Na kraju pročitao je i pozdrav, blagoslov, telegram, čestitku pape Benedikta XVI. Nakon domaćeg župnika, prečasni Jurica J. ravnatelj doma Sv. Josipa u Zagrebu pročitao je čestitku, telegram Kardinala Josipa Bozanića. Doktorica Zdenka Baretić na kraju te prigode pročitala je prigodnu recitaciju pjesnikinje Ljerke Premožić „Moj dječji dnevnik”. U misnoj propovijedi vlč. prof – emeritus dr Ivan Golub obratio se na uvijek u ovoj crkvi bistričkoj prisutne apostole sv. Petra i sv. Pavla po kojima se nekada ta sama crkva i zvala i na sam lik Majke Božje po kojoj se sada zove svetište u Bistrici. Apostole je opisao kao dva različita karaktera i čudi, ali ipak svugdje zajedno na oltarima.  Sv. Petar bio je ribar i fizički radnik, a Pavao učen čovjek. No, na oltaru su svugdje zajedno jer ih veže nešto jače od spomenutih osobina, a to je prijateljstvo s Isusom Kristom. Uz apostole, Isusa je pratila i njegova vjerna majka, koja je također prisutna uvijek u ovoj crkvi, koja pomaže i bdije nad svećenicima, Isusovim prijateljima. U crkvi je uvijek prisutan i naš blaženi Alojzije Stepinac,  koji je volio osobito Majku Božju Bistričku, odnosno to svetište. Vlč. Ivan Golub ovu sv. misu opisuje i kao Kanu Galilejsku gdje je bio Isus sa svojim učenicima i majkom, jer tako je i sada u crkvi: Isus po misi, učenici i prijatelji svećenici i Majka Božja Bistrička. Nakon odslužene prigodne mise svećenici su otišli na okrjepu koju je pripremio domaći župnik.
Iz Kalinovca svečanoj jubilarnoj misi ređenja prisustvovala je najbliža rodbina.
 
ZLATOMISNIČKA SV. MISA U KALINOVCU
U nedjelju nakon Petrova (01. VII.) u 11:00 sati u mjestu Kalinovac održano je svečano misno slavlje, prva zlatna misa domaćeg sina; vlč. prof. – emeritusa dr. Ivana Goluba. Misno slavlje okupilo je velik broj vjernika, slavljenikove rodbine, prijatelja, suradnika, te podravskih sinova i kćeri - osobe duhovnog zvanja. Prije same mise vlč. prof. Ivan Golub blagoslovio je novu misnicu u kojoj je predvodio sv. misu, a darovale su mu je obitelji nećakinja i nećaka iz loze Golub povodom jubileja 50 godina svećeništva. Nakon blagoslova misnice, povorkom iz župne kuće gdje su sudjelovali ministranti i ministrantice, djeca njegove rodbine; nositelji prikaznih darova u narodnoj nošnji, svećenici, zlatomisnik vlč. Ivan Golub i njegova bliža rodbina, započeo je uvod u misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđelista, ispred koje je Ivan Golub prikazao i svoju mladu misu. Na misi su suslavili vlč. prof. emeritus na Papinskom sveučilištu Gregorijani dr. Ivan Fuček,  vlč. Blaž Tot, školski prijatelj umirovljeni župnik u Varaždinu, vlč. prof. dr. Antun Tamarut, prodekan za nastavu dogmatske teologije na KBF-u, vlč. mr. Damir Bobovec, voditelj arhiva Varaždinske biskupije, vlč. preč. Mladen Gorupić, župnik u Kalinovcu i dekana Đurđevačkog dekanata, prof. dr. Petar Bašić profesor na katedri ekumenske teologije. Početkom sv. mise župnik u Kalinovcu preč. Mladen Gorupić održao je govor dobrodošlice i pozdrava zlatomisniku vlč. Ivanu Golubu i svim svećenicima i uzvanicima ove svečanosti. Poslije dobrodošlice župnika, vlč. prof. dr. Antun Tamarut, prodekan za nastavu dogmatske teologije na KBF-u pročitao je Telegram Čestitku i blagoslov pape Benedikta XVI. o 50. godišnjici ređenja Ivanu Golubu i drugim jubilarcima te prigode. Pročitani su i drugi telegrami čestitke koji su bili duhom prisutni u tom slavlju, te onih uzvanika koji zbog drugih obaveza nisu mogli doći. Na sv. misi prigodnu propovijed o životu zlatomisnika Ivana Goluba održao je vlč. prof. dr. Antun Tamarut, prodekan za nastavu dogmatske teologije, u obliku opisivanja njegova života sudionicima mise, te obraćanjem samom slavljeniku zlatomisniku Ivanu Golubu. Poslije propovijedi održan je i prinos darova od djece njegove rodbine u narodnoj nošnji. Na završetku  sv. mise nećakinja Barbara Golub pročitala je svoj prigodan sastav vlč Ivanu Golubu. Povodom obljetnice 50 godina svećenstva, Ivanu Golubu se obratio i općinski načelnik Općine Kalinovac, Darko Sobota, te župna vijećnica Marina Zvonar ispred Župnog vijeća župe Sv. Luke, evanđelista iz Kalinovca sa prigodnim darovima. Nakon sv. mise održana je svečani ručak gdje su mu mnogi uzvanici pojedinačno čestitali njegov jubilej, a za vrijeme ručka i održali prigodne govore u čast vlč. prof.- emeritus dr. Ivana Goluba koje je bilo zanimljivo slušati.
U pripremi i na samoj svečanosti prve zlatne mise domaćeg sina sudjelovala su i mnoga crkvena društva i službenici: Društvo sv. Luke, Caritas, Mladi Kalinovca, Marijina legija, Križarsko društvo sv. Luke, Veliki zbor sv. Luke i Zbor mladih, članovi Župnog lista, č. s. Jelena Karmen Hajdinjak, zvonar i sakristjan Mladen Rogoz. Izvan crkvene organizacije najveći teret je podnijela sama obitelj Ivana Golub, rodbina zlatomisnika i obitelji njihove rodbine. U svečanost su se uključile i aktivne mještanke u crkvenoj zajednici, te Općina Kalinovac postavljanjem prve stranice knjige književnika prof. Ivana Goluba „Kalnovečki razgovori” ispred Općine, te planom postavljanja te iste stranice na zelene površine kalinovačkih parkova.
Naravno kao i uvijek u svemu tome bio je aktivna i župnik u Kalinovcu Mladen Gorupić, kao i vrlo požrtvovni bogoslov iz Kalinovca Dario Paviša koji je to sve organizirao i vodio.
osvrt zlatomisnika vlč. prof. dr. Ivana Goluba na svoju mladu misu i zlatnog jubileja ređenja u zagrebačkoj katedrali: (01. 07. 2007.)
- Mlada misa je poseban doživljaj i događaj, i ona je okupila mnoge u velikoj radosti ovdje u Kalinovcu. U ono doba bio je komunizam; i bila je povlastica da je mogla ići procesija. Sa granama su od Kuta (mjesta stanovanja) do mjesne crkve uresili mjesto i kuće. Na mladoj misi propovijedao je Tomislav Janko Bunić, moj profesor na fakultetu. Sjećam se, bilo je vruće, bio je silan svijet. Pokojni otac bio je među pokojnima, bila je majka prisutna i mnogobrojna rodbina. Dakako da sjećanja nakon 50 godina idu na taj prvi dan, kao i na dan koji je tome prethodio, a to je ređenje u zagrebačkoj katedrali koje je obavio nadbiskup Franjo Šeperen. Sada u svetištu Majke Božje Bističke, posebni osjećaj bio je taj, da smo se nakon toliko godina našli skupa mi koji smo bili tada ređeni i koji smo ostali, Bogu hvala, do pedesete godišnjice. I zapazio sam da smo ostali isti kakvi smo bili, svaki sa svojom čudi, svaki sa svojim vlastitostima, ali i svaki i sa svojim tragom u Kristovom nauku. Zanimljivo je bilo nakon mise na farofu gdje je monsinjor Josip Frkin pričao o slučaju sudbine nerazdvojivosti mene Ivana Goluba i njega Josipa Frkina. I kako je to eF, Ge; a stvari idu obično po abecedi, tako smo i mi uvijek bili Frkin, Golub, Frkin Golub; od dječačkog sjemeništa počeli smo biti Frkin, Golub, Frkin, Golub, pa do danas. Kad smo došli u bogosloviju opet Frkin, Golub. Kad smo trebali ići u vojsku bili smo sigurni da ćemo se razići, da će ići svatko na drugu stranu, kad oba dvoje u Beograd. U Beogradu; pa valjda će svatko u drugu kasarnu, kad tamo baš u istu kasarnu, ali valjda nećemo u istu četu, ma baš u istu četu, (prepričava doživljaj vlč. Ivan Golub) u četi su tri voda, pa valjda nećemo baš u isti vod, baš u isti vod i opet Frkin, Golub... Poslije vojske i kod ređenja stajali smo jedan pored drugog; Frkin Golub, F, G, i gle i sada na zlatnoj misi uz predvoditelja mise Matije Burje stoje opet Frkin, Golub. Rekao je Frkin domaćem župniku na Bistrici; pa mi smo Ivan Golub i ja stvarno kao Petar i Pavao nerazdvojni, ja sam župnik u kojih pet župa u svojih pedeset godina, i ja sam ko Petar, a Ivan, on je ko Pavao, učenjak, čovjek od knjige, koji piše; on Pavao, ja Petar, dvije različite čudi i osobe, a svugdje zajedno.
- (vlč. Ivan Golub nastavlja prepričavati sječanja) od sjećanja jednostavno u riječ rečeno; zahvalnost i radost. Zahvalnost jer su prošle godine kojih nije malo, u tim godinama na mnogim putovanjima, u razdoblju u kojem je padao rat,  čovjek je mogao taj put prekinuti, ali evo Bog je to vodio da se taj put lijepo primakao do pedesete godišnjice svećeništva. Naravno da mi dolaze na pamet sve one postaje koje sam prošao. To je dio kad sam bio župnik u Posavskim Bregima kad sam napisao knjigu „Pisma” o tome djelovanju, zatim kapelan u Krapini, zatim crkva Sv. Jeronima u Zagrebu, a onda su me poslali na studij u Rim, gdje sam doktorirao, vratio se i započeo svoj rad na teološkom bogoslovnom fakultetu, i na kojem sam profesor ravno 80 semestara ili 40 godina profesor dogmatske teologije. Ja sam se spremao za svećenika u smislu dušobrižničkog posla, ali sam imao uvijek smisao za knjigu i tako sam onda propovjedaonicu zamijenio sa katedrom, ali uvijek, to spominju moji studenti bivši uvijek se vidjelo da sam svećenik, makar sam učenjak i profesor sveučilišta i dobro mi je uvijek došlo što sam bio par godina bio na dušobrižničkom poslu u župi. U tom profesorskom poslu pripremao sam druge za svećenike, više nisam bio na župi, ali sam učio druge koji će biti župnici. Jučer slušam jednoga svećenika koji propovijeda pojedine rečenice koje sam ja njima u sveučilištu nametnuo, dakle zapravo je to što sam govorio sa katedre u određenom obliku ipak došlo i na propovjedaonice.
Tako sam doživio osjećaj zahvalnosti i osjećaj radosti osobito sada u svome rodnome mjestu Kalinovacu mogu imati zlatnu misu gdje sam imao i mladu misu; da se moja familija, moj rod tu, mještani, župljani Kalinovčani, da se zajedno radujemo i Bogu zahvalimo.
Na mojoj mladomisničkoj sličici je stalo „Svećenik Krista Isusa”, eto to je ostalo do danas isto, a ovo sve drugo što sam bio i jesam profesor, učenjak, književnik, to su me  studenti znali pitati kak to ja sve slažem, znate pa kod mene to nije  mnoštvo, sve je to objedinjeno, to vi vidite kao razne pretince, ja ne, kod mene je sve to jedna cjelina; svećenik, sveučilišni profesor, književnik, učenjak, pjesnik, sve to zajedno u cjelini.
OPŠIRNIJE
 
                                                                                                                                                              povratak svečanosti u župi
 
VARAŽDIN, 2. 12. 2007.
TEKST I SLIKE OVOG ČLANKA POSTAVLJENI SU IZ WEB-STRANICE VARAŽDINKSE BISKUPIJE
(AUTORICA ČLANKA I SLIKA OVOG TEKSTA JE JASMINKA BAKOŠ-KOCIJAN)
Ovogodišnji zlatomisnik prof. dr. Ivan Golub ustoličen je za začasnog kanonika Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola Svetoga Duha na svečanosti uoči misnog slavlja, koje je I. nedjelje došašća 2. prosinca u katedrali Uznesenja Marijina u Varaždinu predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s pomoćnim zagrebačkim biskupom mons. Vladom Košićem, samim slavljenikom i još desetak svećenika, među kojima su bili i kanonici Zbornog kaptola. Na početku svečanosti prepozit Kaptola preč. Slavko Gabud pročitao je dekret biskupa Mrzljaka o imenovanju kojim je u godini, kada se slavi 10. obljetnica Varaždinske biskupije, izraženo priznanje i zahvalnost svećeniku, rodom s područja te mjesne Crkve, za polustoljetno svećeničko služenje te cjelokupan rad na odgojiteljskom, znanstvenom i kulturnom području. Nakon primanja novog člana u zbor kanonika, biskup Mrzljak uručio je kanonička obilježja prof. Golubu, koji je zahvalio na iskazanoj časti imenovanja začasnim kanonikom Zbornog kaptola Svetoga Duha te pritom čestitao Varaždinskoj biskupiji njezin 10. rođendan. Kazao je kako imenovanje začasnim kanonikom kaptola, kojem su članovi bili mnogi časni svećenici, smatra krunom svog ovoljetnog zlatomisničkog jubileja. U svjetlu imenovanja i svečanosti ustoličenja, prisjetio se i kako mu je praujak biskupa Mrzljaka, blaženi kardinal Alojzije Stepinac, kao bogoslovu u pismu poručio "Ništa ne tražiti, ništa ne odbijati" dodavši da se nastojao držati tog savjeta.
U nastavku je svetu misu zahvalnicu predslavio biskup Mrzljak kazavši kako se živo sjeća I. nedjelje došašća 1969. godine kada je u Krašiću proslavio mladu misu na kojoj je propovijed održao tadašnji rektor Bogoslovskog sjemeništa i današnji slavljenik. Pozvao je zlatomisnika prof. Goluba da u godini 10. obljetnice Varaždinske biskupije također održi propovijed u prigodi tih dvaju jubileja. Kazavši kako se dobro sjeća mlade mise biskupa Mrzljaka jer se upravo tada po novom obredu počela slaviti misa, prof. Golub prisjetio se kako je propovijedao i na njegovoj srebrnoj misi pa se preporučio da propovijed uputi i na njegovom zlatomisničkom jubileju za 12 godina.
Na početku nove crkvene godine potaknuo je okupljene da mole za svjetlo Duha Svetog kako bi im osvjetlilo prvi daljnji korak, pritom naglasivši da je svaki ljudski život putovanje. Čovjekov životni put je hod prema konačnom cilju i smislu života, rekao je prof. Golub dodavši da je ljudski put smislen, a ne besciljan ili besmislen. Zna se odakle, kamo i kojim putem se ide, poručio je naglasivši da je ljudski put kršćanina hod u zajedništvu s Bogom prema vječnom Božiću. Dodao je da je vođa na tom putu upravo Duh Sveti, kojem je posvećen 775-godišnji Zborni kaptol čijim je postao članom, na čemu je još jednom izrazio zahvalnost, a osobito na tome što je u obrazloženju spomenuta njegova odgojiteljska uloga koja nije bila mala u vremenima preustroja Bogoslovskog sjemeništa u ustanovu mjesne Crkve. ...
                                                                                                                                 povratak; bogoslužje
 
 
                          REDOVNICE IZ ŽUPE
 
                          sestra Lambertina Grgec
Iz obitelji Grgec, već smo to ranije u Župnom listu pisali, bilo je više pjesnički i slikarskih talenata. Sada se spominjemo Katice Grgec, rođene 3. ožujka 1907. u Kalinovcu. Krenuvši tragom strica Petra ovo dijete Stjepana Grgca i Marije rođ. Mađerić nakon završene osnovne škole u Kalinovcu odlazi u Sarajevo u samostan sestara Služavki maloga Isusa i tamo završava Građansku školu. Nakon toga odlazi u Zagreb u Konkvit Sestara milosrdnica i tamo završava Učiteljsku školu. Od 21. rujna 1929. nakon diplomiranja radi na istoj školi i predaje hrvatski jezik. Zbog izrazitih sklonosti za likovnu kulturu šalju ju iz samostana na Likovnu akademiju, no zbog velikog protivljenja prof. Krste Hegedušića koji nije dozvolio da se jedna časna sestra upiše na Akademiju, sestra Lambertina odlazi na školovanje u Beograd, kasnije Sofiju i Beč. Tada usavršava i izvrsno govori bugarski i njemački jezik. Zajedno s njom odlazi i sestra Ivana – Berhmana Šimeta rodom iz Pitomače. Pred sam II. svjetski rat 1941. diplomirala je na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Nakon istog rata državne vlasti zabranjuju joj prosvjetni rad, pa ona otvara vlastite atelje u Gundulićevoj ulici br. 12. u Zagrebu i bavi se slikarstvom. Izradila je mnoštvo misnica, zastava, plašteva, oltarnih slika, slika za dekorativnu uporabu, naslovnih stranica, vjerske literature, ilustracija, itd. Svoj župi u Kalinovcu podarila je lijepo oslikan plašt 1937. godine, no njemu se danas nažalost izgubio trag. Od prodanih umjetnina koje je izradila u kriznim danima poraća izdržavala je mnoge svoje rođake i pomagala im je kad im je bilo najpotrebnije Bila je krhkog zdravlja. Otišla je sestrama u Dubrovik na trotjedni odmor. Prilikom kupanja na plaži podno dubrovačke bolnice, u oči blagdana Velike Gospe, 14. kolovoza 1954. umire od infarkta navršivši 47 godina. Pokopana je na gradskom groblju Boninovo u Dubrovniku. U radu su joj bile uzor Basarijeve grafike, a dala je usmjerenje u radu svom rođaku Ivanu Lackoviću – Croati.
                                                                                                                               povratak; bogoslužje
 
                       sestra Marija Damjana (Golubić)
05. 08. 2008.
       Sestra Marija Damjana (Golubić) svečano se zavjetovala na vječne zavjete,
                                                     siromaštva, čistoće i klauzure
 
biskup požeški mons. Antun Škvorčević i Marija Golubić udana Mlinarić, a sada redovnica imenom s. Marija Damjana od Gospe Anđeoske  

U samostanu Sv. Klare u Požegi 11. 08. 2008. god. na blagdan njihove utemeljiteljice sv. Klare, naša nekadašnja župljanka Marija Golubić udana Mlinarić, a sada redovnica imenom s. Marija Damjana od Gospe Anđeoske, svečano se zavjetovala na vječne zavjete poslušnosti, siromaštva, čistoće i klauzure. U družbi siromašnih sestara sv. Klare zavjete je simbolički položila u ruke s. majke Celine i time se do kraja života predala služenju Gospodinu. Svečanu sv. misu i obred polaganja svečanih zavjeta predvodio je biskup požeški mons. Antun Škvorčević. Budući da je sv. Klara veliki blagdan za braću Franjevce, na svečanosti je bilo prisutno i desetak svećenika Franjevaca, te mnoštvo domaćih Požežana. Samostanska kapelica bila je pretijesna da primi te sve uzvanike, rodbinu i goste. Iz Kalinovca na svečanosti bile su prisutne od Marije Damjane, majka Vlasta, baka Ruža i sestra Katarina, te njezina uža rodbina. Od prijatelja i župljana na vječnim zavjetima bili su prisutni župljani iz njezinih boravišnih župa; iz Koprivnice i Kalinovca, te župljani predvođeni njihovim župnikom iz Molvi gdje radi njezina sestra Katarina. Predstavnici naše župe i župnika bili su sakristan i zvonar Mladen Rogoz, župni vijećnik Tomislav Franjić, bogoslov Dario Paviša i vlč. prof. dr. Đuro Zalar, rektor crkve Sv. Martina u Zagrebu. Oni su ime župe Kalinovac sestri Damjani prenijete iskrene čestitke, te joj predali poklon od župnika i darovanu sliku od župe. Nakon svečane sv. mise svi su bili pozvani za zajednički stol za kojim je otpjevana pjesma sestara sv. Klare kojoj se pridružio i sam biskup. Ovaj dan Župi Kalinovac i Crkvi bio je dvostruko slavlje; blagdan sv. Klare i zavjeti naše sestre Marije Damjane koja je ponos naše župe.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
samostan Sv. Klare u Požegi  i s. Marija Damjana od Gospe Anđeoske na svečanim zavjetima   bogoslov Dario Paviša, župni vijećnik Tomislav Franjić, zvonar Mladen Rogoz, i vlč. prof. dr. Đuro Zalar, rektor crkve Sv. Martina u Zagrebu Uža rodbina sestre Damjane
                                                                                                                       povratak; bogoslužje
 
povratak kronika događaja povratak na početak staranice

POVRATAK