2005.  2006.  2007.  2008.  2009. 2010.   2011. 2012.   2013. 2014. 2015. 2016.  2017. 2018. 2019.
Aktivnosti 2020.  2021. 2022.                      
AKTIVNOSTI 2021.
 
Kalinovac: 26. - 31. prosinac 2021.
                                                    Blagoslov obitelji
Click to enlarge  

Poštujući propisane epidemiološke mjere pohođen je blagoslov obitelji i kuća. U toj mjeri vjernici nisu ljubili crkveni križ ministranata već svoj te u prostorijama je pravljena distanca i kraće zadržavanje. Ove godine svećenika se moglo primiti i vani. Blagoslov obitelji zazivao je po rimokatoličkom obredu župnik, a asistitali su mu dva ministranta i zvonarice Smiljka Gorički i Brankica Božo  Ministrani su pohodili sa župnikom uz pismenu suglasnost roditelja ili skrbnika. Sam blagoslov trajao je od nedjelje 26. prosinca do petka 31. prosinca.

Click to enlarge        
                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 27. prosinac 2021.
        Blagdan Svetog Ivana Apostola i Evanđelista i blagoslov vina
Click to enlarge  

Svetu misu 27.12. u 7.30 na blagdan Svetog Ivana Apostola i Evanđelista, predvodio je mons. Dario Paviša, tajnik Apostolske nuncijature u Južnoj Africi u suslavlju s preč. Alfredom Rayan D'Souza, tajnikom Apostolske nuncijature u Hrvatskoj i župnikom vlč. Ivicom Gladoićem. Na kraju svete mise župnik vlč. Ivica blagoslovio je po zagovoru Sv. Ivana vino kojeg su goričari donijeli na blagoslov. Bilo je to prvi puta da se u našoj župi na inicijativu Župnika vlč. Ivica blagoslivljalo vino u našoj župi. Vjerujemo da će ovaj lijepi običaj koji postoji u sjevernoj Hrvatskoj i u dijelovima Mađarske postati tradicija i u našoj župi. Crkva naime ima običaj blagosloviti vino na blagdan sv. Ivana apostola i evanđelista, budući da je prema predaji sv. Ivan apostol dobio čašu otrova da je popije kako bi umro, no on je preživio i jedini od apostola i evanđelista umro prirodnom smrću.

 
Dopis poslao mons. Dario Paviša
                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 26. prosinac 2021.
                                           Obilježen blagdan svetog Stjepana
Click to enlarge  

S dva misna slavlja i početkom blagoslova obitelji i kuća obilježen je blagdan sv. Stjepana u Kalinovcu. Jutarnje misno slavlje predvodio je župnik, a glavno podnevno, predvodio je mons. Dario. Euharistijsko slavlje uz zvukove tamburica i liturgijskih božićnih pjesmi uljepšala je Kulturna udruga Tomislav Franjić u sastavu tamburaške sekcije pod vodstvom Dražena Štefana i mješovitog zbora pod vodstvom Katice Ištvan. Na kraju misnoga slavlja mons. Dario i župnik čestitali su svima po imenu Stjepan, Štef, Stipe, Štefica, Štefanija…. njihov imendan. Tog dana započeo je i blagoslov obitelji i kuća ulicom Stjepana Radića i Molvica.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge      
                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 25. prosinac 2021.
                                                              Božić
Click to enlarge  

Euharistijskim slavljima, blagoslovom i darivanjem djece, te čestitkom mons. Dariu povodom unapređenja u službi, obilježen je u župnoj crkvi Božić u Kalinovcu. Glavna božićna svečanost započela je u 11:00 h svečanom procesijom prezbitera misnoga slavlja. Predvoditelj euharistije bio je domaći sin mons. Dario Paviša u suslavlju našega župnika. Narodnim božićnim pjesmama euharistiju je uveličao naš župni zbor u pratnji na orguljama voditeljice zbora. Na kraju mise mons. Dario i župnik čestitali su vjernicima Božić. Po običaju Rimokatoličke crkve tom prigodom mons. Dario zazvao je blagoslov na prisutnu djecu, a već po tradiciji župnik je djeci podijelio darove i čokolade koje su kupljene u organizaciji društva svetoga Luke, odnosno preko projekta sufinanciranja Općine Kalinovac "Pomozimo zajedno".

Nedavnim imenovanjem u Vatikanu od pape Franje prečasnog dr. sc. Daria Paviše Kapelanom Njegove Svetosti, župljani Kalinovca čestitali su od srca skromnim poklonom mons. Dariu na napredovanju u njegovoj službi. U toj božičnoj prigodi dobio je skromni poklon od srca i naš župnik.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 24. prosinac 2021.
                                              Na sv. misi polnoćki
Click to enlarge  

U ponoć sa Badnjaka na Božić održana je tradicionalna sveta misa polnoćka. Koncelebriranu sv. misu u župnoj crkvi predvodio je naš domaći sin mons. Dario Paviša u suslavlju preč. Alfreda Rayan D’Souza, apostolskog tajnika nuncijature u Republici Hrvatskoj. Preč. Alfred rođen je u Shankerpuri u Indiji. Na početku polnoćke naš župnik pozdravio je i uputio dobrodošlicu predvoditeljima sv. mise te svima zaželio blagoslovljen Božić. Euharistijsko slavlje uveličali su sa tradicionalnim božićnim pjesmama veliki župni zbor pod vodstvom voditeljice zbora Marine Franjo. Odaziv vjernika bio je dobar.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Autor fotografija: Smiljka Gorički
                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 24. - 26. prosinac 2021.
                        Raspored predslavitelja  Božićnih misa:
Badnjak: zornica: župnik
Polnoćka: monsinjor Dario
Božić: 08.00 župnik
11.00 mons. Dario
Štefanje: 08.00 župnik
11.00 mons. Dario
                                                                                                                                            povratak kronika događaja
VATIKAN, 28.10.2021.
      Papa Franjo imenovao Darija Pavišu Kapelanom Njegove Svetosti
Click to enlarge  

Njegova Svetost, papa Franjo imenovao je preč. dr. sc. Darija Pavišu, svećenika Varaždinske biskupije Kapelanom Njegove Svetosti dana 28. listopada 2021. godine.

Mons. Dario Paviša svećenik je Varaždinske biskupije rođen u Koprivnici. Sin je oca Mate i majke Slavice rođ. Haraminec. Kršten je u župi sv. Luke, ev. u Kalinovcu gdje je i odrastao. Nakon završene Osnovne škole Ivan Lacković Croata u Kalinovcu upisuje Srednju ekonomsku školu u Koprivnici. Nakon završene srednje škole ulazi u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu i upisuje Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu na kojem je diplomirao 2010. godine. Za đakona je zaređen 28. studenog 2010. u varaždinskoj katedrali, a đakonsku službu vršio je u župi Lepoglava. Za svećenika Varaždinske biskupije zaređen je 26. lipnja 2011. Godinu dana je obavljao službu župnog vikara u Kutini i Kutinskoj Slatini u Sisačkoj biskupiji. Godine 2012. biskup mons. Josip Mrzljak šalje ga na studij u Rim gdje postaje pitomac Papinske Crkvene Akademije i studira kanonsko pravo na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu, gdje je magistrirao 24. lipnja 2015. radnjom na temu „Nastanak Hrvatske i ponovna uspostava diplomatskih odnosa sa Svetom Stolicom“ koju je izradio pod vodstvom prof. Vincenza Buonoma, redovitog profesora međunarodnog prava. Na istom Fakultetu kanonskog prava na Lateranskom sveučilištu 25. svibnja 2016. godine obranio je doktorsku disertaciju pod nazivom „Odnosi unutarnjeg prava i međunarodnog prava na primjeru Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj“ (Relazioni tra diritto interno e diritto internazionale: Il caso dell’Ordinariato militare in Croazia) koju je izradio pod mentorstvom prof. Vincenza Buonoma te uz pratnju korelatora prof. Natale Lode i prof. Antonia Iaccarina.

1. srpnja 2016. godine, mons. Paviša imenovan je tajnikom nuncijature u Tajlandu, a trenutno vrši službu tajnika Apostolske nuncijature u Južnoafričkoj Republici.
Mons. Paviši upućujemo iskrene čestitke na imenovanju i molimo Božji blagoslov u njegovom svećeničkom životu i služenju, poručuju iz Varaždinske biskupije.
 
Tekst i fotografije preuzete iz objave web stranice Varaždinske biskupije
Click to enlarge        
                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 26. - 31. prosinac 2021.
                         RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI 2021.
26.12.2021., nedjelja, od 14.00 sati: Brezovica, potom Molvice
27.12.2021., ponedjeljak, od 09.00 sati: Dravska (od Općine do mosta), Batinska, Mate Kaića, Grgura Karlovčana
28.12.2021., utorak, od 09.00 sati: Kolodvorska od farofa, neparni brojevi, povratak do Ciglane
29.12.2021., srijeda, od 09.00 sati: Peski, Ciglana, Kolodvorska do S. Janušić
30.12.2021., četvrtak, od 09.00 sati: Dravska neparni od br.1, Kut, Dravska, Dravska povratak do mosta
31.12.2021., petak, od 09.00 sati: Batinske, Rastova Greda, Hladna Voda
Poštujući propisane epidemiološke mjere! Tko bi bio u samoizolaciji ili izolaciji, molimo javite pa ćemo naknadno, po dogovoru. Tko zbog pandemije ne bi želio da ulazimo u kuću, možemo moliti i vani. Ministranti, koji bi išli kao pratnja, mogu uz pismenu suglasnost roditelja ili skrbnika.
                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac:  5. 12. 2021.
                   Obilježena 2. nedjelja došašća i blagdan sv. Nikole
Click to enlarge  

Na 2. nedjelju došašća u župnoj crkvi Kalinovca održano je niz svečanosti među kojima bilo je paljenje 2. adventske svijeće, predstavljanje prvopričesnika i krizmanika te podjela darova povodom blagdana sv. Nikole. Na samome početku podnevne sv. mise svečano je upaljena 2. adventska svijeća, a zatim su prvopričesnici održali mali prigodni program. Nakon župnikove homilije uslijedilo je predstavljane prvopričesnika i krizmanika gdje su na poziv župnika kandidati istupili pred oltar uz javljane „ovdje sam“. Nakon sv. mise djeca su kratkim programom sazvala sv. Nikolu koji im je podijelio darove. Ovom prigodom, Društvo sv. Luke osiguralo je 200 poklona za svu djecu s područja općine Kalinovac od rođenja pa do osmog razreda osnovne škole. Svi pokloni u potpunosti su financirani sredstvima Općine Kalinovac preko projekta "Pomozimo zajedno". Sv. Nikolu obnašao je Slavko Matica.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge      
                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac:  28. 11. 2021.
                                  Izabrani novi vijećnici župnih vijeća
U nedjelju 28. studenoga na 1. nedjelju došašća vjernici župe Kalinovac izabrali su nove vijećnike župnih vijeća. Od predloženih 6 kandidata izabrana su 3 župna ekonomska vijećnika: Ljubica Erdec, Vesna Puhač, Ljubica Račan. Na drugoj listi od predloženih 14 kandidata izabrano je 7 župnih pastoralnih vijećnika: Jelica Štefanić, Nenad Erdelec, Jasna Kovačev, Renata Puhač, Smiljka Gorički, Mirjana Paviša, Jasna Marić. Izborni odbor bili su: Mirjana Rabađija, Marija Kraljević, Kata Goll.
                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac:  listopad. 2021.
     Radovi na sanaciji puknuća žbuke u crkvi od posljedica potresa
Click to enlarge  

Poput mnogih crkva u Hrvatskoj tako je i naša crkva oštećena 29. XII. 2020. pri razornom potresu 6,2 po Richteru koji se dogodio na području Petrinje, Siska i Gline. Na sreću crkva nije dobila velika oštećenja već samo pukotine na stropu crkve i na mjestima unutrašnjosti crkve gdje se spaja sa zvonikom. Odlukom župnika i župnog ekonomskog vijeća te uz prijavljivanje štete Biskupijskom povjereniku za sakralnu arhitekturu prionulo se u listopadu 2021. godine sanaciji župne crkve. Za izvođača radova Župno ekonomsko vijeće izabralo je građevinsku firmu MASTERING d.o.o. sa sjedištem u Kalinovcu, Dravska 91. Sanacija je obavljena krajem rujna i početkom listopada 2021. godine. Ugovorena cijena sa izvođačem je 80.325 kn sa PDV-om. Radovi su plaćeni putem ostvarenog Općinskog natječaja od 50.000 kn,  te ostvarenim natječajem Koprivničko-križevačke županije od 30.000 kn.

 
OVIM PUTEM ŽUPNIK, ŽUPNO EKONOMSKO VIJEĆE I ŽUPA ZAHVALJUJU SVIM USTANOVAMA I DONATORIMA KOJI SU DOPRINIJELI SANACIJI CRKVE!
 
Radovi na sanaciji crkve sastojali su se od:
a) Pripremnih radova:
  - montaže pokretne skele,
  - demontiranja i ponovnog montiranja crkvenih klupa na mjestima zahvata radova,
 
b) saniranja oštećenja dijelova stropa i zidova gdje su se pojavila puknuća:
  - otucavanje žbuke,
  - špricanje pukotina dubinskom impregnacijom
  - saniranje otučenih dijelova reparaturnom žbukom
  - izrada profilacija u žbuci kao postojeći oblik
  - postavljanje mrežice sa građevinskim ljepilom
  - gletanje masom za zaglađivanje površina
  - dobava i ugradnja dekorativne parapropusne boje na bazi silikosana
  - premaz impregnacijom
 
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge        
                                                                                                                                             povratak kronika događaja
Kalinovac:  15. 11. 2021.
Obilježen blagdan sv. Elizabete i dana počast žrtvama Domovinskog rata
Click to enlarge   Click to enlarge  
Click to enlarge

U srijedu 17. studenog  kalinovačka župa proslavila je blagdan sv. Elizabete Ugarske i dala počast žrtvama Domovinskog rata. Sv. misu predvodio je naš župnik, a uveličao liturgijskim pjesmama crkveni zbor u pratnji na orguljama Marine Franjo. Nakon sv. mise vjernici su oko crkve u procesiji hodočastili sa kipom BD Marije i upaljenim lampašima. Kip BDM nosili su Marijini legionari. Povodom 30. obljetnice pada grada heroja, Vukovara sudionici svečanosti su nakon procesije svoje lampaše ostavili kod obeliska ispred crkve.

Autorica fotografija: Smiljka Gorički

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:  15. 11. 2021.
                          Obilježena 12. godišnjica posvete župne crkve
Click to enlarge  

U ponedjeljak 15. studenog  kalinovačka župa proslavila je 12. obljetnicu posvete župne crkve. Svetkovina je obilježena večernjim misnim slavljem koje je predvodio naš župnik. Liturgijskim pjesmama sv. misu su uveličale članice crkvenog zbora u pratnji na orguljama Marine Franjo.

Click to enlarge        
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:  13. 11. 2021.

Izbori 28.11.2021.

Kandidati za Župno ekonomsko vijeće, ŽEV
Biramo 3 vijećnika. Zaokružujete redni broj ispred 3 vaših kandidata kojima dajete glas. U novo ekonomsko vijeće ulazi 3 kandidata s najviše glasova.
 
1.  LJUBICA ERDEC; 08.07.1964. --   Kut 12, Kalinovac   --   ekonomist
2. DAMIR IVANOV; 21.10.1976. --   Kolodvorska 80, Kalinovac   --   ing. prometa
3.  MARTINA MARIJAN;  26.06.1978. --  Kolodvorska 7, Kalinovac    --   prodavač
4.  MIROSLAV POKRIVKO; 25.05.1960.--  M.Kaića 1a, Kalinovac   --   zastupnik u osiguranju
5.  VESNA PUHAČ;   07.01.1970.  --   Kanalska 13, Batinske   --   blagajnik
6.  LJUBICA RAČAN;  04.10.1971.  --  M.Kaića 3, Kalinovac   --   ekonomist
 
Kandidati za Župno pastoralno vijeće, ŽPV
Biramo 7 vijećnika. Zaokružujete redni broj ispred 7 vaših kandidata kojima dajete glas. U novo pastoralno vijeće ulazi 7 kandidata s najviše glasova.
 
1.   JELICA ŠTEFANIĆ17.08.1958. --   G. Karlovčana 50a, Kalinovac   --   umirovljenik
2.  NENAD ERDELEC08.06.1965. --   G. Karlovčana 25, Kalinovac   --   strojobravar
3.   JASNA KOVAČEV24.07.1961. --   S. Radića 40, Kalinovac   --   umirovljenik
4.   RENATA PUHAČ24.11.1995. --   Kanalska 19, Batinske   --   student
5.   MARTINA LOVRAK IVANOV23.01.1982.  --   Kolodvorska 80, Kalinovac   --   dipl. učitelj
6.    RADMILA BARIĆ28.03.1952. --   Kolodvorska 72, Kalinovac   --   umirovljenik
7.   MARTIN JUŠTA11.11.1955. --   Kolodvorska 93, Kalinovac   --   opg
8.    SMILJKA GORIČKI01.04.1977. --   M.Kaića 50, Kalinovac   --   domaćica
9.   SUNČICA OREŠIĆ15.12.1969. --   Dravska 18, Kalinovac   --   književnica
10. MIRJANA PAVIŠA11.02.1971. --   Kolodvorska 73, Kalinovac   --   lab. Tehničar
11. JASNA MARIĆ11.01.1980. --   Kolodvorska 110, Kalinovac   --   trgovac
12. KATICA GOLUBIĆ02.11.1966. --   Dravska 128, Kalinovac   --   domaćica
13. SLAVICA DAUTANEC30.12.1955. --   M.Kaića 22, Kalinovac   --   umirovljenik
14. DRAŽEN KAJBA15.12.1966. --   Kolodvorska 106, Kalinovac   --   umirovljenik
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:  13. 11. 2021.
                         Blagoslov groblja povodom Svih Svetih
Click to enlarge  

Na mjesnom groblju povodom blagdana Svih Svetih održan je u subotu 13. studenoga blagoslov groblja. Obred Službe riječi za pokojne uz molitvu odrješenja za pokojne i zajednički blagoslov groblja  održao je ispred centralnog križa naš župnik. Svečanost su uveličale članice župnog zbora, čitačice i prisutni vjernici.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge        
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:  13. 11. 2021.
ŽUPNI IZBORI ZA NOVO ŽUPNO PASTORALNO VIJEĆE I NOVO ŽUPNO EKONOMSKO VIJEĆE
Sukladno Odluci varaždinskog biskupa (br.350/2021., od 09.11.2021.) župni izbori će se održati na Prvu nedjelju došašća, 28.11.2021., nakon svih nedjeljnih misa. Pravo izbora imaju svi punoljetni župljani. Sljedećih dana biti će objavljena lista kandidata.
Izbori se odvijaju prema Biskupijskim pravilnicima o župnim vijećima (dostupni su na oglasnim pločama naših župnih crkvi i na web stranicama naših župa).
Biramo 7 članova za pastoralno vijeće i 3 člana za ekonomsko vijeće (za svaku našu župu posebno).

Biskupova odluku o raspisivanju izbora za članove župnih pastoralnih i župnih ekonomskih vijeća, a uz to Pravilnik Župnog ekonomskog vijeća i Pravilnik Župnog pastoralnog vijeća u Varaždinskoj biskupiji.

   
Odluka varaždinskog biskupa o raspisivanju izbora   Pravilnik Župnog ekonomskog vijeća   Pavilnik Župnog pastoralnog vijeća
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:  30 listopad 2021.
ISPOVIJED ZA STARIJE, BOLESNE, NEMOĆNE PO KUĆAMA:
prvog adventskog tjedna (ako mjere i zdravlje to dopuste)
Kalinovac: 30.11. od 08.00 sati
Budrovac: 01.12. od 08.00 sati
Svoje starije, bolesne i nemoćne prijavite kod naših zvonarica!
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:  28. listopad 2021.
OBAVIJEST: Dekanatska odluka koju je potvrdio Biskupski vikar za kler da se velike ispovijedi ne odrzavaju nedjeljom, slijedom toga u našim župama
velike adventske ispovijedi odrzat će se (ako to mjere dopuste) 17.prosinca, petak:
Kalinovac (župna crkva) u 17.15
Budrovac (po svim selima) u 18.15
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:  18. listopad 2021.
                                          Obilježen blagdan sv. Luke
Click to enlarge  

Župa Kalinovac proslavila je u ponedjeljak 18. listopada blagdan svojeg nebeskog zaštitnika sv. Luke evanđelista i Dan Općine Kalinovac. Na poziv župnika, proštenjarsku svečanu koncelebriranu sv. misu predvodio je i propovijedao vlč. Lovro Biškup, kapelan u Pitomači, rodom iz Varaždina. Na svetoj misi suslavili su: prečasni Krunoslav Kefelja dekan Đurđevačkog dekanata i župnik u Podravskim Sesvetama, vlč. Tomislav Leskovar, župnik u Đurđevcu, vlč. Daroslav Benjak župnik u Ferdinandovcu, naš kalinovački župnik te đakoni koji su taj tjedan zaređeni u našoj varaždinskoj katedrali vlč. Matija Filipović, rodom iz Đurđevca, a na službi u Varaždinu, te vlč. Dominik Cestar, župnikov sumještanin iz Petrijanaca, a na službi u Prelogu. Na početku sv. mise župnik je pozdravio prisutne goste: župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena, predstavnike prijateljskog mađarskog grada Balatonboglara, općinskog načelnika Općine Bale iz Istarske županije Edia Pastrovicchio, načelnike iz susjednih općina, načelnika Općine Kalinovac i saborskog zastupnika Darka Sobote, te općinske vijećnike. Nakon pozdravnog govora župnik je prenio čestitke i pozdrave domaćeg sina vlč. Daria Paviše, vatikanskog diplomate, kao i čestitke domaćeg sina vlč. Đure Zalara, umirovljenog profesora te pozdrave bivšeg župnika preč. Mladena koji je bio spriječen na dolazak ove svečanosti. Misno slavlje liturgijskim pjesmama uveličao je naš župni zbor pod vodstvom voditeljice zbora Marine Balala. Odaziv vjernika bio je dobar i ako je bio radni dan.

Za ovu svečanost župa se pripremila trodenevnom duhovnom obnovom koju je predvodio naš župnik Ivica.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:  10. 10  2021.
                           Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
Click to enlarge  

U nedjelju 10. listopada 2021, župljani, učenici i učitelji Osnovne škole ILC Kalinovac obilježili su  sv. misama i prigodnim programom Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Euharistijska slavlja predvodio je župnik koji je na obadvije sv. mise blagoslovio krušne proizvode i plodove zemlje. Na podnevnoj svetoj misi iskazana je zahvala Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima koje je tijekom ove godine podario vjernicima. Za tu prigodu prostor ispred oltara bio je ukrašen plodovima zemlje i krušnim proizvodima. Na kraju svečanosti učenici vjeronaučne skupine izveli su u župnoj crkvi kratku prigodnu recitaciju.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:  IX. - X. 2021.
           Sv. mise za vrijeme sanacije oštećenja župne crkve od potresa
Click to enlarge  

Krajem rujna i početkom listopada u župnoj crkvi izvode se radovi sanacije oštećenja župne crkve od potresa. Radovi se izvode unutar crkve pa su za to vrijeme sv. mise održavane u radnom okolišu crkve. Svakim danom zbog selenja skela i pomicanja klupa ambijent župne crkve za vrijeme sv. mise bio je drukčiji. Izvođač radova je Mastering d.o.o. sa sjedištem u Dravskoj 91. Kalinovac.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:  15. IX. 2021.
                                               Obilježen blagdan Gospe Žalosne
Click to enlarge   Misnim slavljem u kapelici Majke Božje Žalosne u Donjem kraju obilježen je 15. rujna blagdan Gospe Žalosne. Misno slavlje predvodio je naš župnik. Euharistijskim pjesmama misu su uveličali vjernici u pratnji na sintesajzeru časne sestre Jelene Karmen Hajdinjak.

Autorica fotografija: Ljubica Račan

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge

 

Click to enlarge Click to enlarge      
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:  3. IX. 2021.
                                      Župno Klečanje i Dan bolesnika
Click to enlarge  

Misnim slavljima i cjelodnevnim klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu, obilježen je u petak 3. rujna župni blagdan „Klečanje“ („Malo Tijelovo“) i Dan bolesnika. Svečanost je počela u 8:00 sati izlaganjem Presvetog Sakramenta. U 11:00 sati održana je koncelebrirana sv. misa koju je predvodio dekan Đurđevačkog dekanata preč. Krunoslav Kefelja, župnik u Podravskim Sesvetama. Na sv. misi suslavio je vlč. Siniša Preiner, župnik u Pitomači i naš župnik Ivica, a uveličao crkveni zbor pod vodstvom voditeljice zbora Marine Franjo. Prije mise ispovijedao je vlč. Daroslav Benjak, župnik u Ferdinandovcu. Svečanost Župnog Klanjanja završila je sv. misom u 17:00 sati koja je ujedno bila i susret za starije i bolesne iz naše župe. Prije mise predvoditelj misnoga slavlja župnik omogućio je starijima, bolesnima i nemoćnima ispovijed i podjelu bolesničkog pomazanja. Cijeli dan u crkvi uz Presveti Oltarski Sakrament dežurali su članovi župnih društava i članovi župnoga vijeća. Za tu prigodu crkvu je ukrasila cvijećem Branka Stanjo. Za sve starije, nemoćne župni Caritas pripremio je prigodne poklone.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
28. kolovoz  2021.
           Hodočašće i izlet župnih suradnika župa Kalinovac i Budrovac
Click to enlarge  

Dana 28.kolovoza 2021. uputili smo se mi, župni suradnici župa Kalinovac i Budrovac na  naše hodočašće i izlet. Putovali smo sa jednim autobusom i jednim kombijem. Išli su župni suradnici koji su htjeli: ministranti, čitaći, zboraši, zvonarice, orguljašica, župni vijećnici, koji kite i čiste crkve, itd. Hodočastili smo u Pleternicu u Svetište Gospe od Suza gdje smo imali pobožnost križnog puta i svečanu svetu misu u čast Gospi. Domačin nam je bio rektor svetišta preč. Čorković. Potom smo se uputili u Požegu gdje smo posjetili požešku katedralu uz vodstvo vlč. Roberta Kupčaka kancelara požeške biskupije, a školskog kolege našeg župnika. Zatim smo posjetili i kriptu katedrale, a potom se uputili u Muzej Požeške biskupije. Posjetu Požegi smo završili posjetom i molitvom crkvi svetog Lovre gdje nam je domačin bio vlč. Marijan Pavelić. Izlet i hodočašće smo završili posjetom Kutjevu i obitelji Krauthaker. Proveli smo zajednički jako lijepi dan i imamo jako lijepe dojmove, posebice dojmove zajedništva. Hvala svima suradnicima koji su se odazvali ovom hodočašću i izletu.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
Autor fotografija: Krešo Kovačev
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:  27. kolovoz  2021.
PASTORALNI I VJERSKI ŽIVOT U NAŠIM ŽUPAMA U NOVOJ PASTORALNOJ 2021./22. GODINI:
svi ste pozvani uključiti se u duhovnu ponudu naših župa prema vašim mogućnostima
1. sakramenti: posebice svete mise i ispovijed
2. pobožnosti: Božanskom milosrđu, Srcu Isusovu, Gospina krunica, euharistijsko klanjanje
3. duhovni susreti župljana: mladi, braćni parovi (pobožnost, ispovijed, misa, klanjanje; jednom mjesečno)
4. župnikov pohod bolesnicima (o Uskrsu i Božiću, te po pozivu)
5. duhovni razgovori sa župnikom (po potrebi i po dogovoru)
6.susreti animoatora mladih i ostalih mladih
7. vjeronauk i susreti za krizmanike i prvopričesnike, te roditeljski sastanci
8. vjeronauk za ostale razrede
9. ministranti i čitaći: dječji, mladi, odrasli
10. zborovi: odrasli, mladi, dječji
11. vjeronauk za odrasle uz sudjelovanje župnih vijećnika (ujedno sastanak župnih vijeća)
12. vjeronauk o Bibliji za sve župljane
13. hodočašća (prema mogućnosti)
 
Raspored održavanja biti će oglašen.
Čekamo vas, pridružite se!
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
 
Kalinovac:  27. kolovoz  2021.
POČETAK NOVE ŠKOLSKE I PASTORALNE GODINE
 
KALINOVAC: 08.rujna 2021., srijeda, 18.10 sati u crkvi
-roditeljski sastanak za roditelje krizmanika + krizmanici
09.rujna 2021., četvrtak, 18.10 sati u crkvi
-roditeljski sastanak za roditelje prvopričesnika + prvopričesnici
-zaziv Duha Svetoga (Veni Sancte) 12.rujna u 11 sati, nedjelja
BUDROVAC: 08.rujna 2021., srijeda, 20.10 sati u crkvi
-roditeljski sastanak za roditelje krizmanika + krizmanici
09.rujna 2021., četvrtak, 20.10 sati u crkvi
-roditeljski sastanak za roditelje prvopričesnika + prvopričesnici
-zaziv Duha Svetoga (Veni Sancte) 12.rujna u 09.30 sati, nedjelja
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Čepelovac:  5. kolovoz  2021.
   Blagoslov i polaganje kamena temeljca za križni put „Fratres Omnes“
Click to enlarge  

Dana 5. kolovoza 2021., na blagdan Gospe Snježne, Dan domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i Dan pobjede, na teritoriju filijale župe Budrovac u Čepelovcu održana je, na privatnom zemljištu obitelji Paviša, mala svečanost blagoslova i polaganja kamena temeljca za Križni put pod nazivom “Fratres omnes” što na hrvatskom znači “Svi smo braća”. Molitveno slavlje sa službom čitanja i blagoslovom i polaganjem kamena temeljca, te blagoslovom početka radova predvodio je upravitelj župe Uznesenja BDM u Budrovcu i župnik župe Sv. Luke ev. u Kalinovcu, vlč. Ivica Gladoić.

U prigodnoj propovijedi vlč. Ivica je uveo prisutne u smisao i poruku današnjeg crkvenog blagdana i državnih praznika ističući koliku je važnost Blažena Djevica Marija imala u povijesti Hrvatskog naroda, a posebno u danima stvaranja naše domovine. Zatim je govorio o značenju križnog puta u životu nas vjernika. Između ostalog, vlč. Ivica istaknuo je posebnu Marijinu prisutnost na križnom putu njezinog sina, našeg otkupitelja Isusa Krista. Ona je bila s njim i pratila ga, kao što prati i nas na našim putovima. Svatko od nas zapravo ima svoj križni put, spomenuo je župnik Ivica. Taj križni put se očituje u našim životima u obiteljima u kojima često susrećemo bolest, probleme ili pak često puta živimo križni put kroz nerazumijevanje zajednice ili pak neprihvaćanje od bližnjih. Sve su to križni putevi kroz koje prolazi svaka osoba. Na kraju propovijedi vlč. Ivica je istaknuo važnost meditiranja Kristove muke što i nama može pomoći u nošenju našeg životnog križa, a sigurno će i ovaj križni put biti poticaj na molitvu i razmišljanje o otajstvu Isusovog otkupljenja.  

Nakon molitve vjernika župnik Ivica je pročitao Povelju o blagoslovu i polaganju kamena temeljca. Te je nakon blagoslovne molitve položio povelju u temelje prve postaje križnoga puta.

Na samom kraju još je jednom pozdravio mons. Jan Maria Chun Yean Choonga, tajnika Apostolske nuncijature u Njemačkoj i vlč. Daria Pavišu, tajnik Apostolske nuncijature u Južnoafričkoj Republici, rodom iz Kalinovca, koji su idejni začetnici i pokretači izgradnje ovog križnog puta, a pratili su ovu molitvenu svečanost preko video veze.

Također preko video veze pratilo je molitvu nekoliko prijatelja i rodbine obitelji Paviša, koji nisu mogli biti prisutni fizički a među njima je bio i preč. prof. dr. sc. Stanisław Nabywaniec, rodom iz Rzeszówa iz Poljske.

Samo slavlje uzveličali su članovi crkvenog zbora iz Čepelovca, koji su za uvod i na samom kraju otpjevali po jednu pjesmu, a čitaći; Lucija Kovačev i Dora Arap čitale su liturgijske tekstove. Liturgijski prostor za ovo molitveno slavlje pripremili su; zvonarica iz Čepelovca, Marijanka Prevedan, zvonarica iz Budrovca, Zdenka Kovačev, Mladen Rogoz i Antonija Jurić. Za razglas se pobrinuo Krešo Kovačev i Mladen Prevedan. Nakon završetka blagoslova obitelji: Paviša i Vrabčević, uz pomoć obitelji Pokrivko počastile su sve prisutne malom zakuskom.

 
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
O križnom putu

Po crkvenom pravu ovo je privatni Križni put i radi se na privatnoj zemlji obitelji Paviša, a rade ga mons. Choong i vlč. Paviša. O ovom projektu obaviješten je i naš varaždinski biskup mons. Bože Radoš. Križni put se radi uz novi prilazni put prema vinogradu obitelji Paviša, vinogradu mons. Choonga i vinogradu obitelji Pleško.

Ideja o izgradnji križnog puta uz novi put rodila se spontano prije nekoliko godina. Kao što su za kruh potrebni kvasac i vrijeme da tijesto bude spremno za peć, tako je bilo i s ovom idejom o križnom putu. Vrijeme je bilo kvasac koje je iskristaliziralo samu zamisao, a dobri Bog je otvorio mogućnosti i nove putove da se krene u realizaciju. Kao što kaže i narodna izreka: Čovjek snuje, a Bog odlučuje. Na početku je bilo puno ideja, želja i planova, ali na kraju Bog je taj koji sve vodi i pokazuje put. Tako se sama ideja iskristalizirala 2020. godine nakon enciklike pape Franje „Fratelli Tutti”/“Svi smo braća“. Upravo naziv križnog puta dolazi od te Papine enciklike na latinskom „Fratres omnes“.

Glavna poruka ove Papine enciklike može se sažeti u pitanje:  „Koji su to konkretni putovi izgradnje pravednijeg i bratskijeg svijeta?“ Papa progovara o izazovima današnjice u izgradnji mira, od vlastitih svakodnevnih odnosa u obitelji, do odnosa u društvu, u politici, u institucijama… Svrha je enciklike promicati u cijelom svijetu želju za bratstvom i društvenim prijateljstvom. Nemojmo zaboraviti da je enciklika nastala u pozadini pandemije COVID-19 koja je neočekivano izbila upravo u vrijeme dok je pisana ova enciklika. Papa nam govori: „…kako je ova opća zdravstvena kriza pokazala da se nitko ne može sâm spasiti i da je doista došao trenutak da sanjamo kao samo jedan ljudski rod u kojemu smo svi braća.“

Papa Franjo, 3. ožujka 2021, uputio je poruku prigodom objavljivanja enciklike „Fratelli tutti“ na ruski jezik i u toj poruci između ostalog govori: „Uvjeren sam, k tome, da otvoreno i iskreno sučeljavanje o temama sadržanima u enciklici „Fratelli tutti“ može potaknuti dijalog između religijâ. Naime, bratstvo proizlazi iz činjenice prepoznavanja jednog Oca. A, ako smo svi djeca jednoga Oca, tada se možemo nazivati braćom i ponajprije živjeti kao takvi.“

Nadahnuće koje je dovelo do konkretne ideje i realizacije ovoga križnoga puta upravo je duh kojim odiše ova enciklika. To je konkretan primjer kako u malom mjestu, gotovo skrivenom na obroncima Bilogore, omeđenom ravnicom i rijekom Dravom, poruka Pape koja je odaslana cijelome svijetu može naći svoje konkretno utjelovljenje u umjetničkom radu i pučkoj pobožnosti. Upravo taj mikrokozmos jednostavnih i radišnih ljudi postaje životna i vjerska pozornica koja na konkretan, životan i razumljiv način  progovara o zajedništvu čovjeka i Boga i zajedništvu ljudi s ljudima. To su te dvije osnove mirnoga, blagoslovljenoga, radosnoga i zadovoljnoga života. Ako će kod slučajnog prolaznika, namjernika ili hodočasnika ovaj nadahnuti projekt pobuditi takve emocije, potaknuti na razmišljanje i omogućiti susret s transcendentnim, s dobrim Bogom, ovo će djelo imati smisao i ispuniti svoju svrhu!

Nekoliko tehničkih podataka
Križni put će se raditi na zemlji kupljenoj od obitelji Prevedan i Lovrak iz Čepelovca. Svaka postaja bi imala betonsko postolje koje bi bilo popločeno  biber crijepom. Na to postolje bi se postavila drvena sjenica prekrivena  crijepom, a gore bi stajao natpis postaje, te natpis iz koje države dolazi stil figure i odjeća figure isklesane na postaji. Sve postaje osim 12., 13., 14. i 15. bile bi veličine 240 cm x 270cm. Sveukupno je u planu izraditi oko 60 skulptura koje će prikazivati 15 postaja križnog puta.
Križni put je zamišljen tako da sjenica i kipovi budu u drvu stoljetnog  hrasta. Likovi na postajama bili bi prikazani u ljudskoj veličini i u tradicijskim nošnjama jedne ili više zemalja. (Osim Isusa i Marije koji će biti prikazani u tradicijskoj ikonografiji pučke pobožnosti).
Duljina cijelog križnog puta bila bi oko 400 metara a razmak između postaja planiran je na oko 25 metara.
Postaje bi bile i osvjetljene. Uz svaku postaju je u planu postaviti i meditativno razmišljanje o svakoj postaji s prijevodom na više jezika. Uz Božju pomoć križni put bi trebao biti gotov kroz nekoliko godina.
Umjetnik koji izrađuje konstrukciju i kipove križnog puta:
Krunoslav Posavec iz Podravskih Sesveta
Drvogalanterija Posavec,
obrt za izradu drvene galanterije, skulptura i ostalih usluga
 
Dio teksta iz Povelje o blagoslovu i polaganju kamena temeljca

“…Ovaj križni put podiže se od stoljetnog hrasta koji je desetljećima rastao na podravskoj ravnici, natapao se vodom rijeke Drave i odmarao tijekom dugih zimskih podravskih noći da bi tijekom ljeta širio raskošne grane, ogrijane suncem, visoko prema dobrome Bogu. Taj bezvremenski hrast slika je podravskog čovjeka; postojanog, vrijednog, izdržljivog, upornog, mudrog... I tako godinama, desetljećima, više od jednog stoljeća, trebalo je hrastu da iz zemlje izraste u drvo, dostojno da bude stavljeno u umjetnikovu ruku i postane slika Isusa, Marije, Šimuna ili Veronike. Da postane slika Boga i prikaz čovjeka. A sve je krenulo iz zemlje. „F Knigi piše da je Bog čoveka od zemle napravil. Je, ali od one zemle na kojoj se čovek rodi.“ Napisao je naš pokojni prof. Ivan Golub. A mi živući sinovi Podravine, zajedno s Prof. Đurom Zalarom, trenutno jednim od najstarijih živućih svećeničkih sinova podravskog zavičaja, svjedočimo tom divnom Božjem stvaranju koje se nastavlja. A to stvaranje rađa se iz Božje ljubavi i prijateljevanja s Bogom i ljudima. I ovaj je križni put nadahnut, i izrastao, iz prijateljstva s Bogom i čovjekom. Ukorijenjen u podravskom zavičaju, ali nadahnut putovanjima po svijetu i prijateljevanju s ljudima koji su isto „napravljeni od zemlje, ali od one gde su se rodili“. Tako će likovi ovog križnog puta poprimiti upravo obrise lica i bogatstvo odjeće dalekih krajeva, zemalja i kontinenata, kako bi se na jednom mjestu, pod obroncima Bilogore, kao prije 2000 godina na obroncima Maslinske Gore, susrela sva ljepota i bogatstvo različitosti čovječanstva, ali i bijeda ljudskih srdaca i grešnih padova, u zajedništvu s Bogom otkupiteljem. I danas dok s jednog kraja zemlje u dan leta dođemo do drugog kraja i fizički smo povezaniji bolje nego ikada prije, još smo uvijek spremni to zajedništvo, trajno uništavati, bombama i raketama, riječima i djelima.

Neka ovaj križni put „svi smo braća“ prizove našu savjest da smo svi braća po „majci zemlji“ iz koje nas je dobri Bog stvorio. I dok poput hodočasnika hodimo i krčimo nove putove, kako bi smo generacijama ostavili obogaćeno nasljeđe, u naslijeđe, sjetimo se da smo od zemlje stvoreni i da ćemo se u zemlju vratiti. Pravica je to nad pravicom. Hvala ti Bože na toj pravici. I ovaj kamen temeljac neka bude zalog da postoji nešto stalnije od ove majčice zemlje. Kao što je kamen temeljac simbol novih projekata i zaglavni kamen najvažniji u izgradnji kuće, tako je duša u tijelu čovjeka, Božji dar za vječnost, koji ide onkraj zemaljske stvarnosti. A do u vječnosti neka nam i ovaj križnu put bude putokaz prema nebeskoj domovini i škola radosnog zajedničkog života ovdje na zemlji sa svim ljudima različitih boja kože i šara odjeće.

… Zahvaljujemo Bogu što smo mogli biti svjedoci ovoga milosnog početka izgradnje Križnog puta.

Neka zagovor blaženog Alojzija Stepinca, sv. Luke, ev., sv. Ivana ev., sv. Darije muč., sv. Elizabete i Blažene Djevice Marije uvijek bdije nad dragom Podravinom, nad svim zemljoradnicima i goričarima, dobronamjernim prolaznicima i hodočasnicima, koji će ovdje zastati u moliti, razmišljajući o muci i spasenju Gospodina našega Isusa Krista. Neka se zagovor protegne i nad ovim mjestom i župom i njezinim pastirima i svim vjernicima, te nad našom Hrvatskom, Europom i cijelim svijetom da zaista budemo svi braća - Fratres omnes!“

 
Click to enlarge    
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:  5. kolovoz  2021.
                                                  Blagdan Gospe Snježne
Click to enlarge  

Jutarnjim i podnevnim koncelebriranim euharistijskim slavljem obilježen je 5. kolovoza kalinovački proštenjarski blagdan Gospe Snježne, državni praznik Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i 10 godišnjicu Mlade mise vlč. Daria Paviše, tajnika Apostolske Nuncijature u Pretoriji u Južnoafričkoj Republici. Jutarnje misno slavlje predvodio je naš župnik i domaći sin svećenik prof. dr. sc. Đuro Zalar, a podnevno glavno proštenjarsko euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Filip Jakupec koji je razriješen službe župnog vikara u Đurđevcu i imenovan je župnikom u Hlebinama i župnim upraviteljem u Sigecu. Na sv. misi suslavili su vlč. Siniša Preiner i naš župnik. Misno slavlje uveličao je starim pučkim crkvenim pjesmama veliki zbor pod vodstvom voditeljice zbora Marine Franjo. Povodom državnog blagdana na kraju sv. mise zbor je otpjevao državnu himnu "Ljepa naša domovino". Nakon misnog slavlja crkveni zbor održao je u crkvi mali koncert duhovnih pjesmi.

Cvjetne aranžmane za ovu svečanost darovao je vlč. Dario.

Ovom prigodom čestitamo vlč. Dariu 10 godišnjicu od Mlade mise u Kalinovcu.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:  18. 7. 2020.
                                    Sv. misu uveličala KU Tomislav Franjić
Click to enlarge  

U nedjelju, 18.07.2021. godine, u Župnoj crkvi sv. Luke ev. svetu misu koju je u predvodio naš župnik Ivica Gladoić svirali su i pjevali članovi Kulturne udruge „Tomislav Franjić“ Kalinovac. Tamburaški orkestar pod vodstvom prof. Dražena Štefana i mješoviti pjevački zbor koji vodi Katica Ištvan uveličali su misno slavlje na malo drugačiji način te oduševili župljane, a sam župnik doživio je ovu misu, kako nam je sam rekao, kao malu duhovnu obnovu te zaželio daljnju suradnju.  Nakon mise održana je njihova redovna godišnja izvještajna skupština pod vodstvom predsjednika Hrvoja Mlakara.  

Click to enlarge Click to enlarge      
Dopis teksta: KU Tomislav Franjić
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja

PLETERNICA-POŽEGA- KUTJEVO

IZLET ŽUPNIH SURADNIKA ŽUPA BUDROVAC I KALINOVAC

Župni suradnici: zvonarice, župni zborovi, župni vijećnici, dječji, mladi i odrasli čitaći,ministranti, žene koje kite crkvu, koji žele ići na izlet upišite se u sakristiji nakon misa.

28.kolovoza 2021., subota

Polazak: 07.00 Čepelovac, 07.10. Budrovac, 07.20 Sirova Katalena, 07.30 Kalinovac

                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
5. 7. 2021.

OBAVIJEST O IZLETU ŽUPNIH SURADNIKA ŽUPA BUDROVAC I KALINOVAC

Župni suradnici: zvonarice, župni zborovi, župni vijećnici, dječji, mladi i odrasli čitaći, ministranti, žene koje kite crkvu, koji žele ići na izlet upišite se kod voditeljice zborova Marine te u dogovoru s njom odredite kamo i kada želite ići!

                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:  15. 6. 2020.
                                    Prošćenje sv.Vida na Peskima
Click to enlarge  

U utorak 15. lipnja ispred kapelice Sv. Vida na Peskima održano je proščenjarsko euharistijsko slavlje. Po lijepom vremenu u predvečernjim satima svečanost je održao župnik. Odaziv vjernika bio je dobar. Nakon svečanosti prisutne su počastili okrjepljujućim pićem vjernici te ulice.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge        
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:  11. 6.  2021.
                                           Presveto Srce Isusovo
Click to enlarge  

Euharistijskim slavljem u kapelici Presvetog Srca Isusovog u Gornjem kraju obilježen je 11. lipnja župni proštenjarski blagdan Presveto Srce Isusovo. U 17 h Proštenjarsko misno slavlje predvodio je župnik.

 

 

Autor fotografija: Miroslav Pokrivko

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
 
OBAVIJEST:
HODOČAŠĆE NA MARIJU BISTRICU ŽUPA BUDROVAC I KALINOVAC
Nedjelja, 05.rujna 2021.
Upisi kod zvonarica.
Na povratku hodočastiti ćemo u Ludbreško svetište Krvi Kristove.
NOTA BENE! Cijena prijevoza je 50 kn. Cijenu određuje prijevoznik, a ne župnik ili župno vijeće! Plaća se kod zvonarica prilikom upisa. Ministranti i dječji čitaći putuju gratis! Vrijeme polaska biti će rečeno naknadno.
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:  3. 6.  2021.
              Procesijom i misnim slavljem proslavljen je svetkovina Tijelova
Click to enlarge  

U četvrtak 3. lipnja euharistijskim slavljem i Tijelovskom procesijom proslavljena je svetkovina Tijelova. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik u asistenciji velikog crkvenog zbora. Tijelovska procesija hodočastila je ove godine ulicom Stjepana Radića. Sjenice su bile postavljene ispred obiteljske kuće N. Šemovćan, M. Kovačev, P. Milek i M. Golubić. Monstrancu sa izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom nosio je u sjeni baldahina župnik. Čast službe nošenja baldahina ove godine dobili su Franjo Dautanec, Miroslav Pokrivko, Damir Ivanov, Mirko Miklić, te od vatrogasaca Željko Zalar, Željko Gelo, Ivan Ivanov i Krunoslav Biruš. Od ružinih latica ispred baldahina posipali su po cesti prvopričesnici i djevojčice u bijelim haljinama. Ove godine u procesiji sa Presvetim sudjelovale su i kalinovačke udruge i na poziv župnika žene u narodnim nošnjama. Pri svakoj postavljenoj sjenici župnik je položio izloženi Presveti Oltarski Sakrament na njezin oltarski stol, te održao uz pomoć čitaća molitve i čitanja u čast Izloženog. Procesija je završila u mjesnom crkvi izlaganjem Presvetom Oltarskom Sakramentu. Na kraju svečanosti otpjevana je pjesma Tebe Boga hvalimo.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge      
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:  30. 5. 2021.
                                 Svetkovina Presvetog Trojstva i proštenje
Click to enlarge  

Na svetkovinu Presvetog Trojstva u našoj župi je proštenje. Svete mise su bile u 8 i 11 sati. Mise je predslavio i propovijedao župnik. Prije mise u 11 sati župnik je ispovijedao te je dobar broj ljudi pristupio svetoj ispovijedi. I inače je u našoj župi mogućnost za ispovijed prije svake svete mise, župnik redovito svakodnevno ispovijeda. U propovijedi je župnik govorio o vjeri u Presveto Trojstvo. „Tko je naš Bog? To je Presveto trojstvo.“ U propovijedi se govorilo o odnosima unutar triju Božanskih osoba, a to je zajedništvo i ljubav. Bog je iz ljubavi stvorio svijet i čovjeka. Svi krštenici kršteni su u ime Presvetog Trojstva te smo svi pozvani graditi zajedništvo među nama, kao što je zajedništvo obilježje Presvetog Trojstva. Pozvani smo graditi zajedništvo u obiteljima, među prijateljima, u župi, na poslu, svugdje poštujući osobnost svakog čovjeka i izbjegavati oholost i uzvisivanje nad drugima te izbjegavati miješati se u živote drugih.

Click to enlarge        
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac:  23. 5. 2021.
                                   Prva pričest i blagdan Duhova
Click to enlarge  

U nedjelju 23. svibnja svečano je obilježen blagdan Duhova i Prva pričest.

Ove godine zbog pandemije COVID-19 župa nije hodočastila u svetište Majke Božje Bistričke, već je imala u župi svečanost podjele sakramenta Prve Pričesti. Predvoditelj i djelitelj sakramenta Prve pričesti bio je naš župnik. Sakramentu je pristupilo 16 učenika crkvene vjeronaučne škole, odnosno 3. razreda Osnovne škole ILC Kalinovac.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge        
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac:  16. 5. 2021.
          ZAMOLBA I OBJAŠNJENJE -- Vračanje posudbe Biskupiji
Poštovani župljani! Lanjske godine izvedeni su radovi na tornju župne crkve (Ugovor o izvođenju fasaderskih radova na župnoj crkvi, sanacija od zacurivanja tornja zvonika, 11.03.2020.) Izvoditelju je isplaćeno sljedeće: 06.11.2020. donacijom Općine 25.000,00 kn; 07.11.2020. donacijom Županije 25.000,00 kn; 27.11.2020. donacijom Općine 25.000,00 kn; 04.12.2020. uplatom Župe 10.000,00 kn. Preostali dio od 98.275,00 kn nam je posudila Biskupija i uplatila izvođaču 07.12.2020. Ovu posudbu dužni smo vratiti Biskupiji. Najljubaznije Vas molimo, prema Vašim mogućnostima, koliko tko može, za doprinos obaveza da možemo vratiti Biskupiji. Od srca hvala.
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac:  2021.
         UPISI ZA NOVE KANDIDATE ZA PRVU PRIČEST I KRIZMU!
Poštovani roditelji sadašnjih učenika 2.razreda, a od jeseni učenika 3.razreda. Upisnice za svoju djecu te pastoralno župnikovo pismo vama roditeljima, za ovojesenske trećaše OŠ, možete uzeti nakon misa u sakristiji te time upisati vašu djecu među nove kandidete za Prvu pričest.
Poštovani učenici sadašnjih 6. i 7. razreda OŠ. Od jeseni biti ćete učenici 7. i 8. razreda te time i kandidati za Krizmu. Poštovani roditelji novih krizmanika!Upisnice za svoju djecu te pastoralno župnikovo pismo vama roditeljima, za ovojesenske sedmaše i osmaše OŠ, možete uzeti nakon misa u sakristiji te time upisati vašu djecu među nove kandidate za krizmu!
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac:  2. i 3. travanj 2021.
                                              Veliki petak i velika subota
Click to enlarge  

Na Veliki petak, 2. travnja, u župi je održan obred „Službe muke i smrti Gospodnje“. U župnoj crkvi obrednu službu predvodio je vlč. dr. Nakon obreda vjernicima je bio omogućen posjet Božjem grobu. Zbog pandemije virusa COVID-19 izostale su druge aktivnosti toga dana.

Velika subota„Uskrsnuće Gospodinovo“ obilježena je cjelodnevnim bdijenjem u župnoj crkvi ispred Isusovog groba i Presvetog Oltarskog Sakramenta. U večernjim satima održana je proslava „Uskrsnuća Gospodinova“ . Na obredu službe svijetla, vlč. dr. Dario blagoslovio je uskrsnu vatru i veliku uskrsnu svijeću čiji je plamen prenesen u crkvi na svijeće vjernika. Službu čitanja služili su mladi. Nakon obreda službe riječi, održan je obred krsne službe pri kojoj je vlč. Dario blagoslovio krsnu vodu, vodio obnovu krsnih obećanja župljana, a zatim ih blagoslovio blagoslovljenom vodom. Zadnji dio obreda bilo je euharistijsko slavlje pod kojem je Pričesni Presveti Oltarski Sakrament ponovo prenesen u glavno svetohranište svetišta župne crkve.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge      
                                                                                                                                                             povratak kronika događaja
Kalinovac:  4. travanj 2021.
                                                                      Uskrs
Click to enlarge  

Jutarnjim i podnevnim euharistijskim slavljem i blagoslovima, svečano je proslavljen Uskrs u Kalinovcu. Jutarnje euharistijsko slavlje predvodio je župnik. Na jutarnju sv. misu mještani i mještanke Kalinovca donijeli su uskrsna jestiva koja je na kraju misnog slavlja blagoslovio župnik. Na jutarnjoj svečanosti po uskrsnoj tradiciji, u spomen naših majki i baka, među vjernicima bilo je žena i djevojaka odjevenih u kalinovačku narodnu nošnju.. Podnevno euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Dario Paviša.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                                             povratak kronika događaja
Kalinovac:    1. 4.  2021.
                                  VELIKI ČETVRTAK U NAŠOJ ŽUPI
Sveto Vazmeno trodnevlje počeli smo promišljati i liturgijski slaviti Misom Večere Gospodnje navečer Velikog četvrtka. Misa je počela u 19.30 sati. Predvodio je i propovijedao naš župnik, a svečanosti su se pridružili dvojica bogoslova-sjemeništaraca polaznika Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, a kandidati za našu varaždinsku biskupiju. Okupili smo i organizirali 12 apostola kojima smo trebali oprati noge u obredu pranja nogu, kao što je Isus učinio na posljednjoj večeri, no zbog covid mjera to nije bilo moguće ove godine. Župnik je u propovijedi istaknuo kako je danas važan dan, spominjemo se Kristove posljednje večere, ustanovljenja euharistije- Svete mise i ustanovljenja svećeništva. Župnik je pozvao da molimo i da budemo spremni podržati mladiće iz naših obitelji koji se odlučuju na svećeničko zvanje. Po završetku Svete pričesti svečano smo prenijeli Svetootajstvo u pokrajnje svetohranište te time označili da je Isus izdan, da će biti uhićen i odveden na suđenje  i u muku. Nakon prijenosa Svetootajstva održali smo kratku getsemansku pobožnost jer je Isus nakon Posljednje večere otišao sa učenicima u Getsemanski vrt gdje se molio prije uhićenja te ja na molitvu i bdjenje pozvao i svoje učenike, sve nas. 
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:    28. 3.  2021.
                                                           Cvjetnica
Click to enlarge  

S dvije sv. mise Kalinovačka župa obilježila je 28. ožujka blagdan Cvjetnicu. Na jutarnjoj i podnevnoj sv. misi na vratima župne crkve volonteri župnog Caritasa ponudili su uz dobrovoljni prilog maslinove grančice, koje je na jutarnjem euharistijskom slavlju blagoslovio predvoditelj slavlja župnik, a na podnevnom euharistijskom slavlju predvoditelj slavlja naš domaći sin vlč. Dario Paviša, tajnik Apostolske Nuncijature u Pretoriji u Južnoafričkoj Republici. Nabavu maslinovih grančica organizirala je Jelica Štefanić, a darovala Ljubica Kenđelić iz Pule (rođ. Dautanec iz ulice G. Karlovčana). Prihod od grančica upotrijebit će se za potrebe uređenja Božjeg groba. Na podnevnom euharistijskom slavlju održana je procesija unutar crkve. Taj dan na oba euharistijska slavlja prikazana je Muka Gospodina Isusa Krista koju su ove godine na podnevnoj sv. misi čitali vlč. Dario, Dražen Kajba, Marija Kraljević, Vesna Puhač i Gabrijel Vucikuja. Misno slavlje uveličale su članice župnoga zbora u pratnji Marine na orguljama. Prije podnevne sv. mise župnik je ispovijedao vjernike, te zaželio vlč. Dariu dobrodošlicu u svoj rodini Kalinovac.

U centralnom parku Kalinovca održan je uskršnji štand učeničke zadruge "Kalina". Učenici su sa mentorima izložbeno-prodajne štandove postavili u parku te na njima izložili uskršnje ukrase koje su vrijedno izrađivali zadnjih par mjeseci.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge        
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac:  24. 3. 2021.
OBAVIJEST ZA ŽUPE KALINOVAC I BUDROVAC

Zbog epidemioloških mjera i preporuka procesije na Cvjetnicu i Uskrs neće se održati (već će biti svečani ulaz koji će učiniti svećenik i ministranti), na Veliki petak u obredima nema ljubljenja križa već naklon ili poklon, prilikom pohoda Božjem grobu na veliku subotu nema ljubljenja križa. Na Veliki četvrtak nema obreda pranja nogu.

Mir i dobro!
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
 
Kalinovac:  19. 3. 2021.
     Sastanak ekonomskog vijeća 19. 3. u vezi sanacije crkve od potresa
 
Nastala oštećenja 29. prosinca 2020. g. na župnoj crkvi prilikom potresa  magnitude 6,2 prema Richteru s epicentrom 3 km jugozapadno od grada Petrinje su:
- puknuće žbuke stropa crkve i u tornju
 
Postupak sanacije crkve od potresa
Župnik je svu nastalu štetu odmah nakon potresa prijavio biskupijskoj komisiji za gradnju.
 
Izbor izvođača radova
Vijeće se na sastanku 19. 3. 2021. usuglasilo da će izvođač radova biti MASTERING d.o.o. gradnja, Dravska 91. Kalinovac, ponuditelja Đure Kucelja bnacc.ing. aedih. s danom ponudom u iznosu od 73.200 kn.
 
Prijava na natječaj
Župa se javila na županijski natječaj i tražila maksimalni iznos od 50.000 kuna, a vidjet će se koliko će županija odobriti.
Općina Kalinovac izdvojila je preko ovogodišnjeg proračuna 50.000 kuna za sanaciju štete u crkvi od potresa.
 
Planirana ovogodišnja sredstva za obnovu crkve od potresa
- očekujemo od KKŽ po poslanom natječaju
- od Općine Kalinovac od izdvojenog proračuna za ovu godinu
- iz župne blagajne odnosno iz obveza dara za crkvu
- u slučaju da gore navedena sredstva ne budu dostatna, zamolili bi župljane da doprinesu svojim darom
 
Ostali radovi i troškovi za ovu godinu
- dali bi popraviti sat na tornju
- kupili bi 3 protupožarna aparata za crkvu
- vratili bi dio duga biskupiji koji iznosi 98.000 kn
- jedan dio mora ostati u banci za mogućnost drugih nepredviđenih troškova
 
                                         RADOVI NA SANACIJI OŠTEČENJA CRKVE
                                     po ponudi izvođača radova MASTERING d.o.o.
NAPOMENA: Ponuđene količine za obradu su vidljive pukotine oštećenih dijelova stropa, što ne znači, da se nakon otucanja ne otkriju dodatna oštećenja. Stvarne količine utvrdile bi se nakon izvedenih radova otucanja i saniranja oštećenih dijelova. (Predviđena cijena za uočena vidljiva oštećenja su 73.200 kn)
1. Dobava i višestruko montiranje pokretne skele za sve vrijeme trajanja radova.
2. Demontiranje i ponovno montiranje crkvenih klupa - klecala na mjestima zahvata radova.
3. Saniranje oštećenih dijelova stropa od puknuća na segmentima gdje je potrebna sanacija pažljivo otucanje oštećenih dijelova fasade.
4. Saniranje otučenih dijelova isušujućom žbukom sa hidrauličkim djelovanjem u debljini od 2 - 5 cm, sa prethodnim špricanjem pukotina dubinskom impregnacijom, sa izradom profilacija u žbuci kao postojeće.
a)        premaz šprungi dubinskom impregnacijom
b)        sanacija reparaturnom žbukom
5. Gletanje površina u koje se utiskuje mrežica sa građevinskim ljepilom.
6. Dobava i ugradnja dekorativne paropropusne boje na bazi silikosana uz prethodno gletanje, masom za zaglađivanje i premaz impregnacijom.
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
 
Kalinovac:  19. 3. 2021.
                                                 Josipovo u našoj župi
Click to enlarge  

Svetkovina svetog Josipa, proslavljena je na njegov dan 19.03. misom u 18.00 sati. Misu je predvodio i propovijedao naš župnik. Misi je prethodila pobožnost križnog puta koju su predvodili župljani, a župnik je ispovijedao. Sveti Josip je zaštitnik naše domovine i čitave Katoličke Crkve. U propovijedi je župnik naglasio: "Sveti Josip je čuvar Marije i Isusa, a time i čitave Crkve. Bio je šutljiv i pravedan. Svima nam je danas potrebna šutnja, tišina, jer čitavi svijet bruji i galami i to o stvarima i događajima o kojima nema pojma ili je neupućen. Prije svakog govora i tvrdnje trebala bi prethoditi sveta šutnja. Josip je pravedan čovjek i čuvar. jesmo li mi spremni čuvati i izložiti se za svoju obitelj, prijatelje, susjede, kolege, župljane? Jesmo li spremni zaštiti jedni druge ili ćemo prije oblatiti i prozivati jedni druge? Pravedni čovjek uvijek štiti druge i izlaže se za njih, a ne za svoj egoizam." Župnik je pozvao da molimo po zagovoru sv. Josipa za Crkvu da ostane vjerna Kristu i onda kada ju razapinju oni koji bi ju htjeli skrojiti prema svojim niskim željama.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge        
                                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac:  19. veljača 2021.
                                            Pobožnosti Križnoga puta
Click to enlarge  

Ove godine u ozračju virusa COVID-19 započela je pobožnost Križnoga puta. U večernjim satima prvog korizmenog petka pobožnost su vodili članovi i članice Milosrdnog Isusa i Marijine legije. U sprečavanju zaraze u crkvi nema uobičajenog 7. i 8. razreda, no unatoč tome crkva je bila puna vjernika u okviru dozvoljenoga broja. Pobožnost su uveličale članice župnog zbora pod vodstvom voditeljice Marine Franjo na orguljama. Nakon pobožnosti Križnoga puta održana je sv. misa.

Click to enlarge Click to enlarge      
                                                                                                                                                             povratak kronika događaja
Kalinovac:  17. veljača 2021.
                                                        Blagdan Pepelnice
Click to enlarge  

Proslavom blagdana Pepelnice ili Čiste srijede vjernici Kalinovca svečano su obilježili početak Korizme, doba pokore, molitve, posta i dobročinstva, vremena koje nas priprema za najveći katolički blagdan – Kristovo uskrsnuće. Tog dana predvoditelj misnog slavlja, župnik vlč. Ivica blagoslovio je pepeo, a zatim s njime posipao glave vjernika kao simbolom onoga praha iz kojeg je čovjek sazdan i u koji će se nakon zemaljskog života pretvoriti. Euharistijsko slavlje uveličao je korizmenim pjesmama veliki crkveni zbor u pratnji Marine Franjo.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                                             povratak kronika događaja
Kalinovac:  14. veljača 2021.
                                          Obilježen blagdan sv. Valentina
Click to enlarge  

U nedjelju 14. veljače župa je obilježila blagdan sv. Valentina, nebeskog zaštitnika zaljubljenih.  U kapeli sv. Valentina na Peskima podnevno euharistijsko slavlje predvodio je župnik Ivica. Misa na otvorenom služena je po lijepom, sunčanom ali hladnom vremenu. Kapelica sv. Valentina je novo obnovljena kapelica od donacija župljana.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
Autor fotografija: Mladen Lučić
                                                                                                                                                             povratak kronika događaja
Kalinovac:  11. 2. 2021.
                                        Obilježen blagdan Gospe Lurdske
Click to enlarge  
Ulaznom procesijom Marijinih legionara s Marijinim kipom i župnika započela je svečanost obilježavanja blagdana Marije Lurdske. Procesiju su u crkvi dočekali vjernici sa upaljenim svijećama koje su ponudili na ulaznim vratima volonteri Župnoga Caritasa. Euharistijsko slavlje vodio je naš župnik Ivica, a uveličao župni zbor u pratnji na orguljama časne Karmen. Glavni kip Gospe Lurdske u špilji nalazi se u crkvi desno od glavnih ulaznih vrata postavljen 2009. godine.
Click to enlarge Click to enlarge      
                                                                                                                                                             povratak kronika događaja
Kalinovac:  10. 2. 2021.
                                Obilježen blagdan blaženog Alojzija Stepinca
Click to enlarge  

Zbog blagoslova obitelji i kuća blagdan blaženog Alojzija Stepinca obilježen je samo s jutarnjim euharistijskim slavljem koje je predvodio naš župnik Ivica Gladoić. Naša župa posebno slavi taj blagdan jer su njegove moći 15. studenog 2009. godine po biskupu mons. Josipu Mrzljaku postavljene u oltar našeg glavnog svetišta. Nakon stavljanja moći u oltar, na pročelju crkve postavljen je vitraj blaženika, a od 2019. godine unutrašnjost crkve krasi i njegov kip.  Uz to blaženi Alojzije Stepinac slavi se i kao suzaštitnikom naše Varaždinske biskupije.

Click to enlarge        
                                                                                                                                                             povratak kronika događaja
Kalinovac:  9.  2.   2021.
OČITOVANJE BISKUPSKOG ORDINARIJATA U VARAŽDINU O MISNIM NAKANAMA
-zašto župnik ne smije i ne može služiti proizvoljno mise te jednu misu na više različitih nakana pročitajmo u tekstu!
Presveta Euharistija je „najuzvišeniji sakrament” Crkve (usp. kan. 897) i Crkva njegovu svetost štiti najstrožim mjerama, koje obvezuju svakog vjernika – i klerika i laika, i to ne samo obvezujući ih u savjesti, već u određenim slučajevima i najstrožim mjerama čije kršenje pretpostavlja primjenu crkvenih kazni. Biskup je dužan nad tim najvećim svetinjama bdjeti i paziti da se održavaju svi crkveni zakoni, kao i da se u crkvenu stegu ne uvuku ikakve zloupotrebe (usp. 392). To u župnim zajednicama čini i preko službe župnika kojemu je u njegovo ime povjerena pastirska briga. Klerici su pak dužni u duhu poslušnosti izvršavati ono što im njihov biskup naloži (usp. kan. 273), a tako i vezano uz slavlje sakramenta, osobito Presvete Euharistije.

Temeljeno načelo koje je propisano crkvenim zakonom jasno određuje da svetu misu „svećeniku nije dopušteno slaviti više od jedanput na dan” (usp. kan. 905, § 1). Navedeni propis teško obvezuje svakoga svećenika, i stoga crkva jasno nalaže da je isključivo „prema pravnoj odredbi dopušteno više puta istoga dana slaviti ili koncelebrirati euharistiju”. U određenim slučajevima dopuštenje se daje po samome pravu (primjerice, Veliki četvrtak, Vazmeno bdjenje, Božić, Spomen svih vjernih mrtvih, slavlje mise s biskupom). Isključivo dozvolom mjesnog ordinarija (biskupa ili generalnog vikara) kada nema dovoljno svećenika i kad postoji opravdan razlog može se slaviti misa dvaput dnevno, kao i – kad to zahtijeva pastoralna potreba – triput nedjeljama zapovijedanim blagdanima (usp. kan. 905, § 2). Takav je slučaj primjerice kada običnim danom svećenik uz redovitu misu mora slaviti i sprovodnu misu, ili je, primjerice, radi veličine župe i broja vjernika, nedjeljom i zapovijedanim blagdanom potrebno uvesti i treću misu. Više misa od toga broja – do dva puta radnim danom i do tri puta nedjeljom i zapovijedanim blagdanom – svećeniku nije dopušteno slaviti. Kako ne bi bilo nejasnoća, Hrvatska biskupska konferencija odredila je: »Kao zapovijedani blagdani slave se: ‘Rođenje Gospodina našega Isusa Krista (Božić), svetkovina Tijela i Krvi Kristove (Tijelovo), Uznesenje svete Bogorodice Marije (Velika Gospa) i Svi Sveti. Ostali se blagdani slave kao nezapovijedani na vlastiti dan« (HBK, Direktorij za pastoral sakramenata u župnoj zajednici, bilješka br. 87).

Razlozi za takvo ograničenje su brojni, a Crkva ih već od 11. stoljeća navodi i strogo propisuje, prvenstveno kako se broj misa ne bi umnažao radi neprimjerenih i neprikladnih motiva, a koji mogu polaziti od samog krivog poimanja vrijednosti misne žrtve među vjernicima – smatrajući primjerice da se umnažanjem njihova broja stječe više zasluga, do činjenice da svećenici mise, zbog njihova broja, slave gotovo rutinski i u žurbi, bez istinskog doživljaja i ispravnog odnosa prema njihovom neizmjernom značenju 

Svaka sveta misa mora biti služena samo na jednu nakanu – dakle nakanu pojedinca ili obitelji koja je za tu misu dala prilog. To je prastari, častan, hvalevrijedan i za pojedine duše i Crkvu spasonosan običaj, te stoga crkveni propis stoga jasno određuje da se mora namijeniti toliko pojedinačnih sv. misa koliko ima pojedinačnih nakana za koje je dan i primljen, pa makar neznatan, prilog (usp. kan. 948). Nije nikada dopušteno bez ikakve razlike primati priloge za slavljenje sv. misa po posebnim nakanama, a zatim ih ujediniti u jednu nakanu bez znanja naručitelja te slaviti samo jednu sv. misu proizvoljno namijenjenu na tzv. „kolektivnu nakanu”. Mise na tzv. „kolektivnu nakanu” strogi su izuzetak ondje gdje nikako nije moguće udovoljiti velikom broju nakana, smiju se služiti isključivo dozvolom ordinarija i pod točno određenim uvjetima koje su propisani crkvenim zakonodavstvom.

Naprotiv, hrvatski su biskupi odredili: „Bilo bi dobro da svećenici odgajaju vjernike da ne naručuju samo tzv. „vezane mise” na kojima će oni biti prisutni i na kojima će se javno obznaniti njihova nakana, nego da daju priloge i za „nevezane mise”, koje će ordinarij predati siromašnim svećenicima i poslati u misije”. (HBK, Direktorij za pastoral sakramenata u župnoj zajednici, br. 110, str. 72-73.) U tome duhu je potrebno odgajati i vjernike.

                                                                                                                                                             povratak kronika događaja
Kalinovac:  7.  2.   2021.
       USPOSTAVLJENI DUHOVNI SUSRETI MLADEŽI ŽUPE KALINOVAC

Odlukom župnika u našoj ćemo župi održavati duhovne susrete naše mladeži. Biti će to susreti mladih za duhovni i čovječni rast. Svakog prvog petka u mjesecu mladi će se okupljati na svoje duhovne susrete: mogućnost ispovijedi, misa za mlade i euharistijsko klanjanje. Misu i klanjanje animirati će mladi svojim pjevanjem i sudjelovanjem, pa od srca pozivamo mlade koji sviraju koji instrument da se pridruže i jave orguljašici ili župniku, također sve mlade pozivamo da se uključe i pridruže ovim susretima mladih:

-svi kandidati za krizmu (7. i 8. razredi osnovne škole)

-svi srednjoškolci

-svi studenti

-sva radnička mladež

-svi mladi bračni parovi (+- 35.god.)

Također, i svi ostali slobodno se priključite. Mladi, od srca vas pozivamo na ove susrete.

Započinjemo čim to epidemiološke mjere dopuste. 

                                                                                                                                                             povratak kronika događaja
Kalinovac:  10  1.   2021.
                          OBAVIJEST:  BLAGOSLOV OBITELJI I KUĆA

BLAGOSLOV OBITELJI I KUĆA: po Biskupovoj odluci i dopuštenju pristupamo blagoslovu, prema sljedećem rasporedu (ako je tko u izolaciji ili samoizolaciji molimo da nam javite da ne ulazimo, doći ćemo po vašem pozivu nakon isteka samoizolacije; ide župnik i pratitelj-zvonarica, djeca ne idu zbog epidemioloških razloga):

 

Pon, 08.02.2021.:  08.30 Stjepana Radića (Brezovica)

                            12.30  Molvice (bez mise)

 

Uto, 09.02.2021.:   08.30 Dravska (od Općine do mosta), Batinska, Mate Kaića, Grgura Karlovčana

 

Sri, 10.02.2021.:  08.30  Kolodvorska od farofa (neparni), Kolodvorska povratak do Ciglane

 

Čet, 11.02.2021.: 08.30 Matije Gupca- Peski

                            11.00 Ciglana, Kolodvorska od S. Janušića

 

Pet, 12.02.2021.: 08.30 Dravska neparni od br.1, Kut, Dravska, Dravska povratak do mosta

 

Sub, 13.02.2021.: 08.30 Batinske, Rastova Greda, Hladna Voda

                                                                                                                                                             povratak kronika događaja
 
Kalinovac:  10  1.   2021.
                                       Obilježen blagdan krštenja Isusova
Click to enlarge  

U nedjelju 10. siječnja obilježen je blagdan Krštenje Isusovo, posljednji blagdan u nizu ovih božićnih svetkovina, a koji simbolizira i Presveto Trojstvo; Boga Oca, Sina i Duha Svetoga, jedno od naših zaštitnika i zagovornika župe, odnosno jedno od naših proštenja. U tom ozračju  župnik je riječima iz Sv. Evanđelja uveo vjernike u sv. misu: „Uistinu tih dana dođe Isus Ivanu da ga ovaj krsti „čim izađe iz vode, ugleda otvorena nebesa i Duha poput goluba gdje silazi na nj, a glas se zaori s nebesa: Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!“ (Mk 1, 10-11). Misa je održana u ozračju božićnih blagdana koju su uveličale članice crkvenog zbora u pratnji Marine Franjo na orguljama. Blagdansku svečanost uveličao je prije mise župnikov blagoslov misnice u kojoj je poslije predvodio euharistiju. Misnica je dar župnika župi za potrebe misnih slavlja. Na završetku mise sakupljala se kolekta za stradale u potresu.

Click to enlarge Click to enlarge      
                                                                                                                                                             povratak kronika događaja
Kalinovac:
                Nabava uredskog materijala i popravak orgulja
Click to enlarge  

Društvo sv. Luke Kalinovac je u sklopu projekta „Pjevajte Gospodinu pjesmu novu“ organiziralo nabavu uredskog materijala za potrebe župnih zborova. Nabavljeni su registratori (uski i široki, košuljice za registratore, fascikli, penkala, markeri te fotokopirni papir. Navedeno će služiti za reorganizaciju notnog prostora i nadopunjavanje notnih zapisa.

Osim toga, u slopu projekta izvršen je i popravak orgulja. Na orguljama je sredinom godine došlo do kvara jedne tipke na manualu, te smo Covid krizu i period kad nije bilo sviranja na misama iskoristili za popravak. Popravak je izvršila tvrtka Lesar orguljarska radionica j.d.o.o.

Projekt je u potpunosti financiran sredstvima općine Kalinovac.

                                                 Nabavljen projektor

S obzirom na izrazito kritično stanje uzrokovano epidemijom Covid-19, te mjerama uvedenih od strane stožera, u 2020. godini nije održano tradicionalno darivanje djece povodom blagdana sv. Nikole. Umjesto toga, a u sklopu projekta „Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste” Društvo sv. Luke Kalinovac podnijelo je zahtjev za prenamjenaom financijskih sredstava predviđenih za darivanje djece, te je nabavljen projektor koji će zamijeniti postojeći grafoskop. Njime će se projicirati note na misama, te razni tekstovi i meditacije na duhovnim obnovama i susretima mladih. Projekt je u potpunosti financiran sredstvima općine Kalinovac.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
Dopis poslala: Marina Franjo
                                                                                                                                                             povratak kronika događaja
Kalinovac:
                               Posjet starim i bolesnim članovima župne zajednice
Click to enlarge Click to enlarge  

Članovi župnog Caritasa, koji djeluje u sklopu Društva sv. Luke Kalinovac i ove su godine organizirali posjet starim i bolesnim članovima župne zajednice. U sklopu projekta „Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste” nabavljen je materijal za desetak bogatih poklon paketa za članove župne zajednice slabijeg imovinskog stanja te 10 simboličnih poklon paketa za bolesne i nepokretne župljane . Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, članovi Caritasa su i u ovo izazovno vrijeme još jednom pokazali i dokazali da je bit Božića i blagdana u ljubavi; u malom znaku pažnje i osjećaju blizine koje možemo dati jedni drugima. Projekt je u potpunosti financiran sredstvima općine Kalinovac.

Dopis poslala: Marina Franjo
                                                                                                                                                             povratak kronika događaja
Kalinovac:  5 - 6.  1.   2021.
                                                     SVEČANOST BOGOJAVLJENJA
                                                                   Blagoslov vode
Click to enlarge  

U utorak 5. siječnja u oči blagdana Bogojavljenja održana je sveta misa na kojoj je župnik po rimokatoličkom obredu blagoslovio vodu za potrebe župe. Nakon blagoslova tom istom vodom vlč. Ivica poškropio je prisutne vjernike. Misno slavlje uveličale su božićnim pjesmama članice crkvenog zbora. Na kraju mise vjerni su uzeli blagoslovljenu vodu kućama.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                        Bogojavljenje
Click to enlarge  

Na blagdan Bogojavljenja sv. misa započela je u 11:00 sati svečanom pučkom božićnom pjesmom  Tri kralja jahahu i uvodnim riječima župnika: „Bog se objavio ljudima u Isusu Kristu“U istom ozračju župnik je održao i svoju homiliju. Misno slavlje uveličale su božićnim pjesmama članice crkvenog zbora u pratnji na orguljama voditeljice zbora Marine Franjo. Svečanost Bogojavljenja završila je tradicionalnom pjesmom Na rodi nam se Kralj Nebeski. Svi vjernici mogli su uzeti kućama blagoslovljenu vodu.

 Tom prigodom župnik je pozvao vjernike da ne raspremaju svoje borove na Bogojavljenje kako većina vjernika danas to radi, već da bor raspreme poslije zadnje božićne nedjeljne svetkovine  Krštenja Gospodinova, ili pak ako je ikako moguće tek na blagdan Svijećnice ili Prikazanja Gospodinova, kako su obnašali naši pradjedovi i prabake, odnosno kako obnaša crkva.

                                                                                                                                                             povratak kronika događaja
2005.  2006.  2007.  2008.  2009. 2010.   2011. 2012.   2013. 2014. 2015. 2016.  2017. 2018. 2019.
Aktivnosti 2020.  2021. 2022.                      
  početak stranice