2005.  2006.  2007.  2008.  2009. 2010.   2011. 2012.   2013. 2014. 2015. 2016.  2017. 2018. 2019.
Aktivnosti 2020. 2021. 2022.                      
AKTIVNOSTI 2012.
Kalinovac: 31. 12. 2012.
       Sv. misa zahvalnica za 2012. godinu i statistika župne zajednice
Click to enlarge  

Uvečer, 31. prosinca na posljednji dan građanske godine, održana je u župnoj crkvi Sv. Luke evanđelista Sveta misa zahvalnica za 2012. godinu. Svetu misu zahvalnicu predvodio je i propovijedao župnik preč. Mladen Gorupić, a uveličao je starim pučkim tradicionalnim božićnim pjesmama veliki crkveni zbor pod vodstvom sestre Karmen na orguljama. Prije završetka misnog slavlja po tradiciji rimokatolika i župe veliki župni zbor u pratnji župljana otpjevao je svečani "Tebe Boga hvalimo". Nakon dugo vremena, kroz čitavo vrijeme mise cijela crkva je odzvanjala gromkom pjesmom vjernika. Na kraju euharistijskog slavlja, župnik je po tradiciji župe iznio statistiku župne zajednice u protekloj godini koja i ovaj puta nije ohrabrujuća.

       Statistika kalinovačke župe za 2012. godinu:
Ove godine u župi je kršteno 19 djece, od toga 11 dječaka i 8 djevojčica. Ima doduše djece koja su 2012. rođena, a nisu krštena. Dvoje djece kršteno je kod nas, a nisu iz naše župe. Izvan župe krštena je jedna odrasla osoba koja je naš župljanin.
Vjenčana su 3 para. Samo jedan par živi dalje u Kalinovcu. U drugim župama vjenčana su dva naša župljana.
Župa je imala 23 prvopričesnika i 34 krizmanika; učenika VII. i VIII. razreda.
Obavljena su 33 sprovoda. Umrlo je 15 muškaraca i 18 žena. Sakrament umirućih primio je 21 pokojnik, a 12 pokojnika nije. Iz drugih župa u Kalinovcu je pokopano 6 pokojnika.
Brojke ove statistike puno govore. Neumoljivo nam pokazuje porazno stanje. Na žalost sve nas je manje. Imamo izvanredne standarde života, Općina u sve mnogo ulaže, no mi i dalje postajemo župa starih župljana. Ne moramo se ugledati u one župe gdje je još poraznije i gore!
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 09. 12. 2012.
                                              Božićno vrijeme u Kalinovcu
Click to enlarge  

Vjerskim aktivnostima, odricanjem, humanitarnim akcijama i darivanjem, obilježeno je božićno vrijeme u Kalinovcu. U vrijeme Adventa, 09. prosinca na 2. nedjelju došašća posjetio je kalinovačku djecu sv. Nikola sa poklonima. Isti san održana je i humanitarna akcija prodaje plišanih dječjih medvjedića „Kupnjom ove plišane igračke, pomažete siromašnima“ za humanitarne potrebe župnog Caritasa. Akciju su proveli članovi Župnog vijeća i volonteri župnog Caritasa. Za tu humanitarnu akciju sakupljeno je 96 plišanih medvjedića od kojih je po simboličnoj cijeni većina i prodana.

Od početka adventa župni Caritas proveo je humanitarnu akciju prodaje kuglica i anđela od lavande čiji je prihod upotrijebljen za potrebe biskupijskog Caritasa. Također župni Caritas proveo je humanitarnu akciju prodaje ručno izrađenih adventskih vijenca za vrata i stolove čiji je prihod upotrjebljen za vlastite humanitarne potrebe.

Na treću nedjelju došašća, 16. prosinca volonteri Caritasa, Društva Sv. Luke i Marijine legije obišli su u župi stare i bolesne župljane koji su sami. Tom prilikom svakome je darovan prigodan poklon u voću i božićna čestitka koje su izradila djeca iz Dječjeg vrtića Bubamara Kalinovac sa svojim tetama. Cilj ovih posjeta bio je pružanje lijepih riječi i čestitka povodom našeg najvećeg blagdana Božića.

Na Badnjak u ponoćnim satima održana je u župnoj crkvi svečanost dočeka Božića. Svečanost je održana 15 minutnim programom mladih Kalinovca i sv. misom polnoćkom koju je uz suslavlje našeg župnika predvodio naš vlč. Dario Paviša, polaznik 1. godine Papinske Crkvene Akademije u Rimu. Svetu misu božićnim pjesmama uveličao je zbor mladih u pratnji Ivane Matkov na orguljama.

Božić je proslavljen s dva euharistijska slavlja na kojima je župnik blagoslovio djecu i darivao im poklone, te tradicionalnom poslijepodnevnom dječjom priredbom. Jutarnje euharistijsko slavlje predvodio je prof. dr. sc. mons. Ivan Golub, a poslijepodnevno euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Dario Paviša. Euharistijska slavlja uveličavala su dva naša župna zbora; jutarnje euharistijsko slavlje uveličao je veliki župni zbor u pratnji Ivane Matkov na orguljama, a poslijepodnevno euharistijsko slavlje dječji zbor u pratnji Ivane Matkov na sintesajzeru. U tom svečanom tonu obilježen je i blagdan sv. Stjepana.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 09. 12. 2012.
                               Podjela darova povodom svetog Nikole
Click to enlarge  

U nedjelju 09. prosinca u kalinovačkoj župnoj crkvi Sv. Luke evanđelista, održana je tradicionalna podjela darova povodom blagdana Svetog Nikole. Svečanost je upriličena poldanjom sv. misom koju je predvodio kalinovački župnik preč. Mladen Gorupić, te kratkom prigodnom recitacijom koju su izvela školska djeca pod vodstvom voditeljice Jasminke Miklić. Kratkom pjesmom o svetom Nikoli u program se uključio crkveni zbor mladih pod vodstvom voditeljice Ivane Matkov. Nakon programa u crkvu je došao sveti Nikola kojeg je obnašao Matej Zvonar, pjevač u zboru mladih. Za ovu podjelu darova, Društvo Sv. Luke, evanđelista i Križarsko društvo osiguralo je 87 dara za svu djecu s područja kalinovačke općine od navršene 1 do 6 godina starosti.

U programu su nastupali: Niko Paviša, Boris Miklić, Lana Plazek, Lorena Vrabčević, Noa Lončar
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge   Click to enlarge   Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
                            Humanitarne božićne akcije župnog Caritasa
Click to enlarge  

Isti dan provedena je akcija prodaje plišanih dječjih medvjedića „Kupnjom ove plišane igračke, pomažete siromašnima“. Akciju su proveli volonteri župnog Caritasa i članovi Župnoga vijeća. Za tu humanitarnu akciju sakupljeno je 96 plišanih medvjedića od kojih je po simboličnoj cijeni većina i prodana. Sakupljena sredstva idu za humanitarne potrebe župnoga Caritasa.

Od početka adventa župni Caritas proveo je humanitarnu akciju prodaje kuglica i anđela od lavande čiji je prihod upotrijebljen za potrebe biskupijskog Caritasa. Također župni Caritas proveo je humanitarnu akciju prodaje ručno izrađenih adventskih vijenca za vrata i stolove čiji je prihod upotrjebljen za potrebe župnog Caritasa.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 17. 11. 2012.
                                     Podjela darova povodom sv. Nikole
Društvo Sv. Luke i Križarsko društvo i ove godine već tradicionalno organiziraju podjelu darova povodom Sv. Nikole i kratku prigodnu priredbu koju će izvesti naša mala dramska skupina pod vodstvom gospođe Mihaele Lončar i mali pjevački zbor sa svojom voditeljicom Ivanom Matkov. Podjela darova će se održati 09. 12. (nedjelja) u župnoj crkvi poslije Svete mise u 11. sati za svu djecu s područja općine Kalinovac od navršene 1 do 6 godina starosti. Na popisu je 87 djece koja će dobiti dar, a isto tako svako dijete dobiti će i svoju pozivnicu koju će im uručiti djelatnici Društva Sv. Luke ili Križarskog društva slijedeći tjedan. Ovom prigodom molimo sve roditelje da dođu sa svojom djecom na Svetu misu u 11 sati kako bi poslije mise djeca mogla preuzeti svoj dar od Sv. Nikole. Također molimo i sve vas osatla djeco i dragi župljani da ostanete poslije mise na ovoj priredbi kako bi pogledali i podržali pljeskom našu djecu koja će nam izvesti krati igrokaz i odpjevati nekoliko prigodnih pjesama.
                                                               voditeljice društva sv.luke
                                                                                            i križarskog društva
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 17. 11. 2012.
                     Blagoslov novog spomen obilježja na Batinskama
Click to enlarge  

17. studenog na Batinskama blagoslovljeno je novopodignuto spomen obilježje palim i nestalim mještanima Batinski iz II. svjetskog rata kojima se ne zna mjesto ni grob gdje su sahranjeni. Spomen obilježje podignuto je pored kapelice Sv. Vida u obliku mramorne ploče sa ispisanim imenima nestalih mještana. Inicijatori podizanja spomen obilježja bili su Stjepan Gorički i Ivan Lacković Croata, a realizatori mještani Batinski pod vodstvom Branka Vucikuje koji je ujedno i izradio postolje spomen obilježja, te Franje Zalara, Mirka Lackovića i Stjepana Sobote. Mramornu ploču izradila je majstorska radionica "Klesar M. Kolar" iz Ferdinandovca, a tekst isklesao Zoran Majtazantić iz Pitomače. Cijelo spomen obilježje podignuto je od milodara sv. misa održanih u kapelici Sv. Vida. Blagoslov spomen obilježja zazvao je župnik preč. Mladen Gorupić u prisutnosti mnogih Konačara i rodbine nestalih među kojima su bila djeca Nada Živko iz Zagreba rođena od nestalog Mate Kirinca, te Jela Đeri iz Ferdinandovca rođena od nestalog Mije Lackovića. 

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 13. 11. 2012.
                                                Đurđevčani u Kalinovcu
Click to enlarge  

U utorak, 13 studenoga 2012. u gostima kod preč. gosp. župnika Mladena Gorupića već treći puta bili su djelatnici Osnovne škole Grgura Karlovčana iz Đurđevca. Njih  pedesetak predvođeni  ravnateljem škole, gospodinom Marijanom Vinkovićem najprije su posjetili župnu crkvu sv. Luke, evanđelista. S poviješću crkve a i sa sadašnjošću prisutne je upoznao gospodin Tomislav Franjić, župni vijećnik koji je i član kolektiva đurđevačke škole. Nakon razgleda crkve prečasni gospodin župnik koji je ujedno i vjeroučitelj škole u Đurđevcu priredio je svečani ručak u prostoru župne kuće. Na gostoprimstvu mu je zahvalio gospodin ravnatelj. Poslije ručka ravnateljica kalinovačke Osnovne škole gospđa Mirjana Bazijanec sve zainteresirane djelatnike đurđevačke škole pozvala je na razgled novog zdanja škole koje je svečano otvoreno za ovogodišnje Lukovo.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 10. 11. 2012.
                               Blagoslov novog spomen obilježja na Molvicama
Click to enlarge  

10. studenog na Molvicama blagoslovljeno je novopodignuto spomen obilježje palim i nestalim mještanima Molvica iz II. svjetskog rata kojima se ne zna mjesto ni  grob gdje su sahranjeni. Spomen obilježje podignuto je pored kapelice Sv. Marka, evanđelista u obliku mramorne ploče sa ispisanim imenima nestalih mještana. Inicijatori podizanja spomen obilježja bili su Stjepan Gorički i Ivan Lacković Croata, a realizatori Ljubica Matulec i Branko Vucikuja uz suradnju i pomoć mnogih mještana Molvica. Postolje spomen obilježja izradio je šogor i sin pokojnog Stjepana Lackovića, Vlado Lacković i Ivan Lacković, dok je mramornu ploču izradila majstorska radionica "Klesar M. Kolar" iz Ferdinandovca, a tekst isklesao Zoran Majtazantić iz Pitomače. Cijelo spomen obilježje podignuto je donacijama mještana Molvica. Blagoslov spomen obilježja zazvao je župnik preč. Mladen Gorupić u prisutnosti mnogih Konačara i rodbine nestalih. 

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 30. 10. 2012.
                           Obilježen blagdan Svih Svetih i Dušni dan
Click to enlarge  

U četvrtak 01. studenog na mjesnom groblju obilježen je euharistijskim slavljem, blagoslovom grobova i molitvama  za svoje pokojne blagdan Svih Svetih. Euharistijsko slavlje za sve vjerne mrtve predvodio je u 15,00 sati ispred mrtvačnice župnik preč. Mladen Gorupić. Svečanost euharistije uveličao je pjesmama veliki crkveni zbor pod vodstvom Ivane Matkov. Unatoč lošem kišnom vremenu, odaziv vjernika bio je velik. Nakon euharistije župnik je blagoslovio grobove.

Drugi dan, na Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih euharistijska slavlja održana su u župnoj crkvi.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 30. 10. 2012.
                         Kanonska vizitacija župe Sv. Luke, evanđelista
Click to enlarge  

Varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak u sklopu kanonskih vizitacija pohodio je 30. listopada  2012. godine kalinovačku župu Sv. Luke, evanđelista na kojoj je upoznat sa radom i budućim planovima naše župe. Biskupov posjet bio je i pastirski pohod župi s ciljem razgovara s predstavnicima raznih institucija iz društvenog, ekonomskog i vjerskog života.

Kanonsku vizitaciju župe biskup mons. Josip Mrzljak počeo je molitvom vjerovanja u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđelista nakon koje se uputio sa župnikom na mjesno groblje gdje se pomolio ispred središnjeg križa groblja i obilježja podignutom u spomen svih poginulih Hrvata na obje suprotstavljene strane  II. svjetskog rata.

Click to enlarge  

Daljnji pohod biskupa bio je posjet obitelji našeg mladog svećenika Daria Paviše koji se trenutno nalazi na školovanju u Rimu na akademiji Pontificia Accademia Ecclesiastica. U obiteljskoj kući svećenika, biskupa su dočekali njegovi roditelji Mato i Slavica, te sestra Danijela. U daljnjem pohodu biskup je posjetio starije i nemoćne osobe u obiteljskom domu za starije i nemoćne osobe u vlasništvu obitelji Lovre Nikića. U svom govoru biskup ih je ohrabrio i potaknuo da i dalje u svome životu unatoč svim poteškoćama i bolestima budu u svojim molitvama povezani s nebeskim Ocem.

Click to enlarge  

U posjetu društvenim ustanovama biskup Mrzljak posjetio je dječji vrtić Bubamaru u kojem ga je dočekala starija vrtičarska dječja skupina sa odgajateljicama. Djeca su mu tom prigodom otpjevala pjesmu „Da mi je biti“, te mu darovala sliku koju su za njega izrada. U Osnovnoj školi IL-Croate Kalinovac biskupa je dočekala ravnateljica škole Mirjana Bazijanec sa nastavnim osobljem i djelatnicima, te učenicima škole. Tog dana u osnovnoj školi obilježen je kratkim programom Dan kruha na kojem je izloženi kruh blagoslovio biskup Josip Mrzljak. U posjeti sjedištu Općine Kalinovac biskupa su primili načelnik Općine Branko Sobota, predsjednik Općinskog vijeća Mirko Kovačev i dožupan KKŽ Darko Sobota. Načelnik Branko Sobota  upoznao je varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka s osnovnim podacima o Općini, o aktivnostima na društvenom, komunalnom i ostalim područjima, te istaknuo dobru suradnju između Općine i Župe. Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak zahvalio je na prijemu i rekao kako se za posjeta župama svoje biskupije uvijek želi susresti i s civilnim vlastima kako bi se upoznao s općim stanjem života i djelovanja građana pojedinih mjesta. Rekao je kako ga raduje dobra suradnja Općine i Župe te je pozvao da se određeni problemi koji se javljaju u društvu pokušaju riješiti suradnjom u zajedništvu različitih struktura gdje će Crkva učiniti sve da pomogne u okviru njezinog poslanja.

Od proizvodnih pogona biskup je u Kalinovcu posjetio tvrtku komunalne opreme RASCO d.o.o. gdje ga je primio predsjednik uprave i suvlasnik tvrtke Frane Franičević.

Click to enlarge  

Od vjerskih i sakralnih objekata biskup je posjetio crkvu Sv. Luke, evanđelista, te u poslijepodnevnim satima kapelicu Sv. Marka u Molvicama i kapelicu Sv. Vida na Batinskama. Kod svake kapelice biskup se susreo sa zvonarima tih kapelica i ostalim mještanima tih mjesta gdje se te kapelica nalaze. U razgovoru sa njima biskup Mrzljak im je ukratko progovorio o smislu našeg kršćanskog života.

Biskup je završio svoj pastirski pohod u župi večernjim koncelebriranim misnim slavljem u župnoj crkvi Sv. Luke,evanđelista na kojem su suslavili kalinovački sin, svećenik prof. dr. sc. Đuro Zalar, rektor crkve sv. Martina u Zagrebu, župnik preč. Mladen Gorupić i biskupov tajnik vlč. Marko Štefanec.

Click to enlarge  

Nakon euharistijskog slavlja na župnom dvoru biskup mons. Josip Mrzljak susreo se i razgovarao sa članovima župnog ekonomskog i pastoralnog vijeća. Tema razgovora bila je vođenje i upravljanje župom, važnost kanonske vizitacije, vođenje dokumentacija i župnih matica, te održavanje postojećih sakralnih i pastoralnih objekata. U tim svim segmentima kalinovačka župa po uvidu biskupa zadovoljava potrebne uvjete.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge   Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 27. 10. 2012.
                                                  XI. župni Križni put
Click to enlarge  

U subotu 27. listopada 2012. god. povodom blagdana Lukova; spomendana zaštitnika župe, održan je općinom Kalinovac XI. tradicionalni križni put župe. Križni put počeo je ispred župne crkve u 09:00 sati uvodnom molitvom i održanom prvom postajom križnog puta „Isusa osuđuju na smrt“. Sljedeće postaje održane su pored kapelica i raspela Općine  Kalinovac i mjesta Draganaca; duž kretanja ulicom Kolodvorskom, Grgura Karlovčana, Matije Gupca, zaseoka Molvica i Batinski, te na povratku Dravske ulice. Radi najave lošeg vremena ove godine na križnom putu sudjelovalo je manje sudionika nego inače; nešto više od dvadesetak i to većinom župljana srednjih godina. Organizator križnog puta bila je župa Svetog Luke, evanđelista u suradnji Križarskog društva i Društva Sv. Luke, evanđeliste. Križni put je bio duhovan, dostojanstven i uzorit. Završetak križnog puta bio je u 15,30 sati, sa završnom svetom misom u župnoj crkvi koju je vodio župnik preč. Mladen Gorupić. Na mnogim mjestima, sudionike križnog puta dočekali su mještani sa osvježenjem i okrepom.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
  Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 21. 10. 2012.
                                                         "LUKOVO" 2012
Click to enlarge  

U četvrtak 18. listopada na blagdan Lukova obilježen je u kalinovačkoj župi spomendan našeg nebeskog zaštitnika svetog Luke, evanđelista i svečanost proslave Dana Općine. Svečanost je održana koncelebriranim misnim slavljem u župnoj crkvi, blagoslovom novo izgrađene osnovne škole Ivana Lackovića Croate, blagoslovom novouređenog parka u centru Kalinovca i uređene ulice Grgura Karlovčana, te tradicionalnim održavanjem svečanosti Sjednice Općinskog vijeća Općine Kalinovac u Društvenom domu Kalinovca. Proslava u župi započela je trodnevnom duhovnom obnovom koju je u župnoj crkvi predvodio mr. sc. Damjan Koren, pročelnik ureda za mlade i katehetskog ureda Varaždinske biskupije u zajedništvu kalinovačkog sina, svećenika prof. dr. sc. Đure Zalara, rektora crkve sv. Martina u Zagrebu, vlč. Krunoslava Kefelje, župnika iz Podravskih Sesveta i župnika preč. Mladena Gorupića. Tematika duhovne obnove kroz održane homilije bila je: ljubav, vjera, istina i mir; četiri neizbježna pojma u životu svakog čovjeka kojima je danas promijenjeno osnovno značenje i poimanje po stvarnom značenju. Duboko pojmljive riječi duhovnika obnove lako su prodirale u svijest prisutnih vjernika i na neki način razotkrile zabludu i stupicu modernog života ljudi. U oba dva dana odaziv na duhovnu obnovu vjernika bio je velik. Euharistijska slavlja duhovne obnove uveličavao je veliki župni crkveni zbor pod vodstvom na orguljama časne sestre Karmen iz Kloštra Podravskog.

Click to enlarge  

Glavno proštenjarsko euharistijsko slavlje na Lukovo u prisutnosti mnogih vjernika predvodio je i propovijedao predvoditelj duhovne obnove mr. sc. Damjan Koren u suslavlju kalinovačkih sinova msgr. dr. prof. Ivana Goluba i prof. dr. sc. Đure Zalara i prijašnjih kalinovačkih župnika preč. gospodina Nikole Samodola, župnika iz Nedelišća i vlč. Nikole Benka, župnika iz Novigrada Podravskog, te svečenika iz Đurđevačkog dekanata: vlč. Daroslava Benjaka, župnika iz Ferdinandovca, vlč. Krunoslava Kefelje, župnika iz Podravskih Sesveta, vlč. Danijela Hercega, kapelana iz Pitomače, vlč. Davora Šumandla, župnika iz Kozarevca, vlč. Ozrena Bizeka, župnika iz Đurđevca, vlč  Krunoslava Milovca, župnika iz Novog Virja i kalinovačkog župnika preč. Mladena Gorupića, te vlč. Ivice Bačanina iz Virovskog dekanata, župnika iz Virja. Akolitsku službu čitaća obnašali su Ana Rabađija, vjeroučiteljica Ivana Korčanin i Zoran Erdec. Duhovnim pjesmama euharistijsko slavlje uveličali su članovi velikog župnog zbora pod vodstvom na orguljama časne sestre Karmen. Na euharistiji su prisustvovali mnogi uglednici iz svjetovne vlasti među kojima su bili saborski zastupnik Stjepan Milinković, župan KKŽ Darko Koren, dožupani KKŽ Darko Sobota i Ivan Pal, gradonačelnik grada Đurđevca Slavko Gračan, gradonačelnici prijateljskih gradova iz R. Makedonije i R. Mađarske Risto Ičkov i Mèszàros Miklòs, te mnogi načelnici susjednih Općina.

Click to enlarge  

U svečanoj prigodi slavlja blagoslovljen je na početku euharistije novi drveni kip sv. Luke, evanđelista. Kip je izradio u neogotici samouki umjetnik i stolar Milenko Krančec iz Hodošana, a obojila ga je restauratorica akademska umjetnica Snježana Inkret iz Varaždina. Kip je blagoslovio predvoditelj misnog slavlja preč. Koren.

Nakon misnog slavlja svečanost ja nastavljena otvaranjem nove zgrade Osnovne škole ILC Kalinovac koju je pred mnogim mještanima i uglednicima iz svjetovne vlasti blagoslovio župnik preč. Gorupić. Nakon otvaranja škole od strane župana KKŽ Darka Korena u Društvenom domu Kalinovca održana je tradicionalna svečana Sjednica Općinskog vijeća Općine Kalinovac.
U prigodi glavnog župnog blagdana u župnom dvoru priređen je domjenak za župne dobrotvore, članove Župnoga vijeća i voditelje župnih društava i organizacija.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 12. 10. 2012.
                             Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu
Click to enlarge  

Od prošle godine svaki petak u našoj župi održava se svečanost klanjanja Presvetom Oltarskom sakramentu sa euharistijskim slavljem i ispovijedi vjernika. Svečanosti predvodi župnik preč. Mladen Gorupić. Odaziv vjernika na njih je velik. U posljednjih dva mjeseca tu već tradicionalnu svečanost uveličava svojim suslavljem domaći kalinovački sin prof. dr. Đuro Zalar, rektor crkve Sv. Martina u Zagrebu. Uz profesora Zalara, svečanost uveličava i domaći veliki crkveni zbor u pratnji na orguljama časne sestre Karmen iz Kloštra Podravskog. Od ovog petka svečanost i euharistijsko slavlje održano je po prvi puta ispred novog kipa sv. Luke, evanđelista koji će ubuduće krasit glavni oltar župne crkve.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac: 08. 10. 2012.
                  Obilježen u župi Dan neovisnosti Republike Hrvatske
Click to enlarge  

U Kalinovcu 08. studenog 2012. g. na spomendan donesene odluke u Saboru Republike Hrvatske o razdruživanju s ostalim republikama bivše SFR Jugoslavije u župi je proslavljen svečanim koncelebriranim misnim slavljem državni praznik Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je domaći kalinovački sin prof. dr. Đuro Zalar, rektor crkve Sv. Martina u Zagrebu u zajedništvu propovjednika ovog misnog slavlja župnika preč. Mladena Gorupića. Na početku euharistijskog slavlja u slavljeničkom ozračju vlč. Zalar prvo je učinio uvod u molitvu za domovinu istaknutim riječima; kao što mi imamo svoju samostalnu Općinu, koja više u svom djelovanju ne ovisi o susjednom Đurđevcu, slično tako imao i svoju neovisnu samostalnu domovinu Hrvatsku koja više u svom djelovanju ne ovisi o susjednim državama. Možda nismo ni svjesni toga da imamo svoju neovisnu državu, rekao je vlč. Zalar, no ona omogućava mir svega naroda naše domovine, pa stoga molimo i ovom prilikom za našu domovinu i njezin prosperitet u Europi i svijetu. O domovini i ljubavi prema njoj bio je nadahnut u svojoj homiliji i župnik preč. Gorupić pri tom istaknuvši;

Milo nam je biti u Božjoj blizini, ali smo jednako usmjereni i prema zemlji, danas napose prema našoj domovini Hrvatskoj za koju molimo. Dom, domovina, hrvatska domovina vrijednosti su stečene u ljubavi, trudu, znoju, molitvi, žrtvama, u krvi. Odgovoran građanin ozbiljno i s ljubavlju svojim savjesnim i profesionalnim radom, svakodnevno pridonosi napretku vlastitog doma i vlastite domovine.
Svaki kršćanin živi usmjeren prema budućnosti. Zauzet je za ovaj svijet koji je Božji svijet ali je zauzet i za svoju domovinu. Mi Hrvati volimo i ljubimo svoju hrvatsku domovinu, te joj želimo napredak na svim razinama. Želimo da joj se na odgovornim mjestima nalaze nepotkupljive osobe, prave moralne vertikale koje će vlastitim primjerom i bez puno riječi pridonositi duhovnom, materijalnom, kulturnom i svakom drugom napretku domovine Hrvatske.
Molimo danas na Dan hrvatske neovisnosti za svoju domovinu: da bude zemlja blagostanja, zemlja duhovnih vrijednosti, zemlja prosperiteta. Budimo zahvalni Bogu za darovanu domovinu, čuvajmo je, cijenimo je, ljubimo je. Cijenimo, poštujmo i molimo za one koji su dali svoj život za domovinu u kojoj živimo, jer bez njihove žrtve danas ne bismo bili svoj na svome.
 
Nažalost današnji naraštaj ljudi u Kalinovcu nije našao potrebu čuti lijepe riječi i molitve za svoju domovinu, zahvaliti se Bogu i poginulim braniteljima na pruženoj državnoj neovisnosti i slobodi, pruženoj slobodi isticanja vjere, slobodi isticanja nacionalne i političke pripadnosti, pa ni svojeg prosperiteta na račun mnogih radnih mjesta Republike Hrvatske i drugih njezinih samoupravnih jedinica.
 
Cijelo euharistijsko slavlje prigodnim duhovnim pjesmama uveličao je veliki crkveni zbor pod vodstvom na orguljama Ivane Matkov iz Đurđevca.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                           povratak kronika događaja
Kalinovac 2012.
                             Izrađen kip sv. Luke, evanđelista za glavni oltar
Click to enlarge Click to enlarge  
Click to enlarge
autorica fotografija: Snježana Inkret    

U sklopu ovogodišnjeg generalnog uređenja svetišta župne crkve i restauracije i nadogradnje glavnog oltara, izrađen je ljetos za njega do sada nedostajući element; kip sv. Luke, evanđelista. Kip je osmislio i izradio od lipe u neogotici samouki umjetnik i stolar Milenko Krančec iz Hodošana, a obojila ga je restauratorica akademska umjetnica Snježana Inkret iz Varaždina. Kip je izrađen ručno od drva poput njegovih susjednih kipova Ćirila i Metoda pomoću gletva i starih priručnih tesarskih alata. Po dimenziji, kip je usklađen sa veličinom kipova Ćirila i Metoda. Izrada kipa trajala je dva i pol mjeseca, a obilježavaju ga lik sv. Luke, te konsignacije vol, knjiga i pero. Kip sufinanciraju svojim dobrovoljnim prilozima mještani Kalinovca.

Milenko Krančec iz Hodošana je samouki kipar i stolarski obrtnik koji danas pretežno radi za potrebe restauracija i obnove crkva.  Kiparstvom u drvu bavi se oko 35 godina. Danas mnogi njegovi kipovi krase crkve među kojima crkvu u Zagrebu, Valpovu, Virovitici, Belcu, Lazu iznad Marije Bistrice itd ... Za potrebe crkvi radi u suradnji restauratorice akademske umjetnice Snježane Inkret iz Varaždina.
Na fotografiji: Mladen Inkret, Snježana Inkret, Milenko Krančec. Kip na oltaru je kip sv. Jakova u izradi za crkvu u Lazu iznad Marije Bistrice.
                                                                                                                                                        povratak kronika događaja
Hodočašća 2012.
                                  Hodočašća kalinovačke župe 2012. godine
Click to enlarge  
autor fotografija: Miroslav Pokrivko - Trsat 2012. g.  

          Kronika kalinovačke župe među najvažnijim događanjima vezanim za osnutak samostalne župe 1881. bilježi i podatak o hodočašću. Za rođendan Crkve – Duhove, prvi kalinovački župnik vlč. gosp. Mirko Krsnik organizirao je prvo, zahvalno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj na kojem je tamo izmoljena zahvala i učinjen zavjet. Tada su se naši stari zagovorili ili zavjetovali Majci Božjoj da će oni, njihova djeca i djeca njihove djece redovito tada pješice hodočastiti jedan puta godišnje, o blagdanu Duhova u Mariju Bistricu. Pred crnim Marijinim likom zahvaljivat će Majci Gospodinovoj za primljene milosti ali će uvijek i uputiti svoje prošnje. Kalinovčani od tada redovito izvršavaju taj zavjet, pa i u ona teška vremena kad su javne procesije bile zabranjene a hodočasnici kamenovani na putu do Bistrice i na samoj bistričkoj Kalvariji. Organizirana hodočašća autobusom obnovio je 1976. godine tada novi župnik vlč. gosp. Nikola Benko.

          Tim slijedom i ove godine, onako kako to činimo od ranije zajedno sa župom Uznesenja BD Marije u Budrovcu organizirano je zavjetno hodočašće. Krenuli smo onako kako zavjet nalaže, na blagdan Duhova, 27. svibnja ove godine, s dva autobusa župljana. Bio je lijep broj i onih župljana koji su pošli na hodočašće svojim automobilima. Nakon ulazne procesije u kojoj smo po prvi puta nosili našu novu župnu zastavu krenuli smo na zajednički Križni put na Bistričkoj Kalvariji. Slijedio je sakrament pomirenja a onda sveta misa koju je predvodio uzoriti gospodin kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački. Poslije podne pribivali smo euharistijskom blagoslovu i nakon oproštajne procesije uputili smo se u Kalinovac. Dočekala nas je puna kalinovačka župna crkva u kojoj je tada slavljena sv. misa. Jedan dio tradicije mnoge se godine ne održava, a to je drugi dan Duhova; na Duhovski ponedjeljak hodočastilo se je nekad Majci Božjoj Molvarskoj. Nekoji župljani to pojedinačno i danas čine, no organiziranog hodočašća nema.
          Dolaskom sadašnjeg župnika, preč. gosp. Mladen Gorupića 1999. uvedeno je novo hodočašće. Najčešće je to prva subota u mjesecu kolovozu, ako prilike dopuštaju (Klečanje u Đurđevcu, Gospa Snježna), a ako ne onda druga subota kada se hodočasti Majci Milosti i Kraljici Jadrana – Majci Božjoj Trsatskoj. Hodočašća na Trsat svake godine redovito se održavaju uz obavezan odmor, najprije u Selcu, no već niz godina odmor obavljamo u Njivicama na otoku Krku. Zajedno s nama hodočasti i župa Budrovac koja u ovom hodočašćenju ima od nas 5 godina veći „staž“. Ovogodišnje hodočašće organizirano je u subotu, 11. kolovoza 2012. na blagdan sv. Klare. Pošli smo jednim autobusom.
          Naša župa hodočasti i u Ludbreg; Predragocjenoj Krvi Kristovoj. Posebno se uključuju ministranti i ministrantice na Dekanatskom nivou a odrasli najčešće hodočaste u subotu, prije Svete Nedjelje. Ove godine, 1. rujna hodočastili smo jednim autobusom, zajedno sa župom Budrovac, a vođa hodočašća bio je vlč. gosp. Krunoslav Kefelja, župni iz Podravskih Sesveta. Osim ovih, župnih hodočašća razne udruge i društva; penzioneri, stranke, pojedinci organiziraju pak svoja hodočašća (Marija Bistrica, Međugorje).
autor teksta; Tomislav Franjić
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                                         povratak kronika događaja
Kalinovac; - 15. rujan 2012.
                                         Lik anđela nad kalinovačkom crkvom
Click to enlarge   U nedjelju 05. kolovoza na blagdan Gospe Snježne,  državnog praznika Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja, te godišnjice Mlade mise velečasnog Daria Paviše snimljena je fotoaparatom fotografija kalinovačke župne crkve i anđela. Fotografiju je snimio gosp. Miroslav Pokrivko. Tog dana povodom kalinovačkog proštenja u poldanjim satima održano je u župi koncelebrirano misno slavlje, a u večernjim satima zabavno glazbeni program  "Leta v Kalnovcu"  kada je i nastala ova fotografija. Na manifestaciji za vrijeme nastanka ove fotografije na tom području odaziv ljudi bio je velik. Lik anđela na nebu nije uočen okom, već digitalnom fotografijom.
autor fotografije: Miroslav Pokrivko
fotografija nije u prirodnoj veličini

 

-----------------------------------------------------------------------
FOTOGRAFIJE IZ TOGA DANA:
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                         povratak kronika događaja
Kalinovac; - 15. rujan 2012.
                             Obilježen u župi blagdan Žalosne Gospe
Click to enlarge  

15. rujna u kapelici Majke Božje Žalosne u Donjem kraju obilježen je kršćanski blagdan BDM Gospe Žalosne. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je župnik prečasni Mladen Gorupić u zajedništvu propovjednika ovoga misnoga slavlja velečasnog Krunoslava Kefelje, župnika iz Podravskih Sesveta. Akolitsku službu čitača obnašale su Barbara Kirinec i Slavica Dautanec. Cijelo misno slavlje s Marijanskim pjesmama uveličao je veliki crkveni zbor. Na kraju misnog slavlja župnik je izrazio zadovoljstvo brojem vjernika na ovoj župnoj svečanosti. U toj prigodi na uspomenu obilježavanja spomendana titulara ove kapele, prisutnima su darivane sličice - kipeci Majke Božje Žalosne.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac; - 06. rujan 2012.
            Izmjena zvonara, sakristanta i orguljaša u kalinovačkoj župi
Click to enlarge  

Poslije 21 godine službe zvonara, sakristanta i orguljaša Mladena Rogoza, od 03. rujna Mladen je dao ostavke na sve tri službe. Na orguljama će nadalje nedjeljom i državnim blagdanima obnašati službu Ivana Matkov, a na svibanjskim i listopadskim pobožnostima, te na zornicama i blagdanima radnim danom sestra Karmen Hajdinjak. Službu zvonara obnašati će zvonarica Jelica Štefanić. Povodom odlaska Mladena, 03. rujna na Župnom klečanju održana je na poldanjem euharistijskom slavlju oproštajna zahvala Mladenu Rogozu na dugogodišnjoj službi zvonara, sakristanta i orguljaša. U toj prigodi u ime župe i Župnog vijeća oproštajni govor  pročitala je predsjednica Župnoga vijeća Katica Golubić. Odlazak Mladena Rogoza iz službe zvonara, sakristanta i orguljaša već je prije najavljivan, a službeno je obznanjen na sastanku Župnoga vijeća 05. kolovoza na blagdan Gospe Snježne. Za njegov oproštaj, župa je Mladenu darovala novčana sredstva sakupljena u tu svrhu dobrovoljnim prilozima. Nakon tog dana po odluci župnika i Župnog vijeća raspisan je preko župnih medija poziv svim zainteresiranim župljanima da se jave za obnašanje ovih funkcija u župi. Na poziv su se javili Franjo Dautanec, Stjepić Mato i Jelica Štefanić koja je nakon tajnog glasovanja na Župnom vijeću 06. rujna dobila službu zvonarice sa jednim mjesecom probnog rada.  

Click to enlarge Click to enlarge      
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac; - rujan 2012.
          Župno klečanje i Dan bolesnih, nemoćnih i starijih osoba u župi
Click to enlarge  

U Kalinovcu 3. rujna na spomendan pape sv. Grgura svečano je obilježeno Župno klečanje, Dan bolesnih, nemoćnih i starijih osoba u župi, te početak nove školske i vjeronaučne godine. Obilježavanje je počelo koncelebriranim misnim slavljem u 11:00 sati na kojem je zazvan saziv Duha Svetoga za početak nove školske i vjeronaučne godine, te upriličen oproštaj od zvonara i orguljaša Mladena Rogoza. Poslije misnog slavlja iznad svetohraništa glavnog oltara Ćirila i Metoda izložen je Presveti Oltarski Sakrament za Župno klečanje. Euharistijsko slavlje predvodio je i propovijedao mladomisnik vlč. Ivan Munđar, župni vikar iz Đurđevca u zajedništvu vlč. Krunoslava Kefelje, župnika iz Podravskih Sesveta, vlč. Davora Šumandla, župnika iz Kozarevca i domaćeg župnika preč. Mladena Gorupića. Uz predvoditelje mise na svečanosti su prisustvovali vlč. Ivica Puškadija, župnik iz Pitomače i vlč. Krunoslav Milovec, župnik iz Novoga Virja koji su tom prigodom ispovijedali župljane. Cijelo euharistijsko slavlje uveličao župni zbor pod vodstvom Mladena Rogoza na orguljama, kojem je to bio zadnji dan službe zvonara, sakristana i orguljaša u Kalinovcu. Prije završetka misnog slavlja u toj prigodi župa se oprostila od Mladena oproštajnim govorom kojeg je pročitala predsjednica Župnog vijeća Katica Golubić. Svečanost je nastavljena mladomisničkim blagoslovom vlč. Ivana Munđara, te izlaganjem Presvetog Olatarksog Sakramenta. U sklopu nastave prvog školskog dana ove nove vjeronaučne i školske godine na euharistijskom slavlju su sudjelovali svi učenici Osnovne škole Ivan-Lacković Croata sa nastavnicima, učiteljima i školskim osobljem za koje je nakon euharistije pripremljen domjenak u prijemnoj sali župne kuće.

 
Click to enlarge  

Dan bolesnih, nemoćnih i starijih osoba u župi obilježen je u poslijepodnevnim satima održanom ispovijedi i bolesničkim pomazanjem bolesnih, nemoćnih i starijih osoba, euharistijskim slavljem kojeg je predvodio župnik preč. Gorupić, te njihovim zajedničkim domjenkom u župnom dvoru kojeg su pripremila župna društva sa župnikom. Ove godine bolesničko pomazanje dobilo je preko 20 osoba. Za njihov dolazak na svečanost župna društva (župni Caritas, prezidij Marijine legije Majke Brze Pomoći i Društvo sv. Luke, evanđelista) osigurali su njihov prijevoz do crkve i natrag.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
        Intervju s vlč. Dariom Pavišom u prigodi  1. godišnjice Mlade Mise
                                             i odlaska u Rim na školovanje
- o živim sjećanjima na dane Mlade Mise,
- o svojem pastoralnom djelovanju u Kutini i Kutinskoj Slatini
- te novom poslanju koje ga ponovno vrača u studentske klupe.
-----------------------------------------------------------------
Kalinovac; - kolovoz 2012.

1. Sada se nalaziš u Italiji, točnije gradu Perug. U nedjelju 5. kolovoza 2011. godine prošlo je godinu dana od tvoje Mlade Mise. Kakva su tvoja siječanja, dojmovi i osjećaji? Kako si proslavio tu 1. godišnjicu daleko od domovine i svojeg rodnog Kalinovca?

 
Click to enlarge  

            Kada sam došao u Perugiu i upoznao nove ljude, svećenike i ostale studente koji ovdje uče talijanski jezik shvatio sam da i nisam tako daleko od domovine. Oni dolaze iz svih kontinenata, tako da ispada da sam ja iz susjedstva. No za mene je to, kao i za njih, nova sredina, novi ljudi, nova kultura i novi izazovi. Mogu reći da sam sve ove dane vrlo živo proživljavao sve ono što se prošle godine događalo u Kalinovcu, od priprema, trodnevnice pa sve do samog dana Mlade Mise. Sada sam po prvi puta mogao u miru, pogledati slike i snimku svih tih lijepih dana. Ponovno proživjeti susrete sa svim dragim prijateljima, od osnovne i srednje škole do fakulteta, koji su tada bili prisutni u Kalinovcu, posebno profesora i razrednica koje su me obradovale svojim dolaskom. Također, uživjeti se u govore koji su bili izrečeni. Prisjetio sam se mnogih neprospavanih noći, ne samo mojih, već i svojih roditelja, sestre, šogora, nećaka i nećakinje, kumova, susjeda, mnoge rodbine i prijatelja koji su uložili velik trud u te dane. Kako je lijepo bilo vidjeti da tim ljudima toliko znači svećeništvo. Bili su svjesni da je to milosno vrijeme u kojem trebamo svi zahvaliti dobrome Bogu što nas ne ostavlja, već se preko svećenika u euharistiji trajno daje svim ljudima. I euharistija je bila u središtu svakog dana, kako trodnevnice tako i onih dana prije u pripremama. To me je iznenadilo. Kako su se svi kroz dan davali na razne poslove od uređenje bine, mjesta, vježbanja pjevanja, kićenja, pletenja vijenaca, kuhanja, čišćenja, pisanja govora, pečenja kolača…, ali kad je došlo vrijeme pripreme za misu svi su odlazili u svoje domove i u 18 sati napunili prelijepu našu župnu crkvu. Bilo je milosno vidjeti sva ta lica u klupama, pomalo umorna ali sretna. Ono što me još veseli da su na dan trodnevnice bili prisutni vjernici i iz drugih župa dekanata, pa i šire i sigurno da ta naša zajednička zahvala i molitva neće ostati bez ploda.

            A sam dan mlade mise bio je kao san. Ima dijelova kojih se ja dobro i ne sjećam. Tek sada su me slike i snimka na njih podsjetile. Nisam mogao vjerovati da nešto što se začme u jednom zakutku sakristije, trenutak spoznaje da me Bog zove, može uroditi takvim slavljem na ulicama rodnoga mjesta. To je Božja pedagogija. To je gorušičino sjeme koje je poput zrnca prašine, ali kad proklije i počne rasti, izraste u krošnju u kojoj se gnijezde ptice nebeske. Trajno sam zahvalan Bogu na tom daru svećeništva. I kao što mi je rekla jedna moja profesorica i dobra prijateljica Anika: „Dario ti znaš što je svećeništvo, ali pripremanjem mlade mise trebaš i drugima otkriti kolika je veličina toga dara“. Moram napomenuti da sam i ja ovim slavljem postao svjesniji veličine svećeništva i svakodnevno se propitkujem pristupam li tom daru, koji sam primio, s doličnim poštovanjem i strahopoštovanjem prema Bogu.

Nikada neću zaboraviti pozdrav od svojega doma. Namjerno govorim pozdrav, jer kuda god prolazim samo se pozdravljam, ne opraštam se, s nadom da ću se sa svima, bez obzira gdje bili, milošću Božjom sresti u sjaju Vječnog Doma. Ruka moje mame Slavice i tate Mate koja se tada uzdignula na blagoslov iznad moje glave, neka dugo ostane tako uzdignuta i dugo me blagoslivlja na ovoj zemlji. A kada dođe vrijeme i Bog odluči pozvati ih k sebi, vjerujem da će me tada još više blagoslivljati s Neba. Moja sestra Danijela, šogor Branko, nećaci Lorena i Antonio, koji su sve slušali i promatrali uplakana lica, vjerujem da će me još puno puta dočekivati u Kalinovcu i ispraćati kako sa suzama tako i sa osmijehom. Činili su to ove godine gotovo svaki tjedan kada sam dolazio iz Kutine i Kutinske Slatine ponedjeljkom kući, no sada će to biti puno rjeđe.

            Važno se je u svečanim trenucima, kad nas netko zove, odazvati na pozvana slavlja. Jer poklone zaboravimo, novce potrošimo, a jedino što ostane jest prisustvo koje smo nekome poklonili. Nikada nisam ništa pripremao radi materijalne koristi i mislim da mi se to stostruko vratilo. Ponajprije odazivom tolikih dobrih ljudi, od rodbine, dragih Kalinovčana, drugih župljana iz cijelog dekanata posebno župljana Budrovca i župljana Lepoglave, pa sve do već spomenutih prijatelja, posebno križara i dragih svećenika, bogoslova i časnih sestara. Trenuci zajedništva svjetovne vlasti i onih u čije ime se nalaze u službi, zajedništva od onih najmlađih do najstarijih, pokazali su mi koliko je važno biti s ljudima i živjeti za njih. To je poslanje svakog čovjeka, u zajedništvu i slozi izgrađivati zajednicu, a posebno je to zadaća svećenika.

            I sada kada sam svoju godišnjicu mlade mise slavio u tišini svoje sobe, na svetoj misi u kućnoj kapeli, samo u zajedništvu s dvojicom svećenika iz Ukrajine, Andriyom Vusom iz Lvivske biskupije i Rostyslavom Krymskyyim iz Kamianets-podilske biskupije te u zajedništvu nedjeljnog ručka sa svećenicima iz Argentine, Bjelorusije, Kine, SAD-a, Konga, Japana, Malezije, Novog Zelanda, Poljske, Južne Koreje, Ukrajine, Vijetnama…, imao sam osjećaj sreće i ispunjenosti. To je univerzalnost Crkve i svi smo brača i sestre u Kristu i svugdje se možemo osjećati doma, samo ako smo s Bogom.

Veselilo me da sam mogao ovako, u tišini razmišljati o svim događajima koji su se dogodili prije godinu dana i dopustiti da me Bog vodi dalje, gdje sam potreban. Samo tako ću biti ispunjen. A ispunjen ne znači  biti i sretan, sreća prođe, a osjećaj ispunjenosti ostaje. Ne trebamo čeznuti da nam se ispune sve želje i prohtjevi, već da izvršimo poslanje koje nam Bog daje, gdje god trebalo ići i kako god trebalo živjeti, tada smo ispunjeni za vječnost. U tome su nam primjer mnogi koji su tako živjeli prije nas, dajući za Krista i život. Zato ovo što mi dajemo još je uvijek neusporedivo sa tim najizvrsnijim darom života.  

Vidi se da nisam tri nedjelje propovijedao, barem ne riječima, zato bih mogao stati. Neću valjda tako opširno odgovarati na sva pitanja, ali kad govorim o Kalinovcu i sjećanjima tu sam neiscrpan.

-----------------------------------------------------------------
Kalinovac; -  kolovoz. 2012.
2. Opširno si nam progovorio o svojoj 1. godišnjici Mlade Mise. To pokazuje kako ona zauzima važno mjesto u tvome srcu, što je pokazalo i neumorno spremanje same Mlade Mise, do u detalje. Možeš li sada s nama  podijeliti svoja pastoralna iskustvima i reći nešto o djelovanju u župama BDM Snježne u Kutini i Blaženog Alojzija Stepinca u Kutinskoj Slatini?
 
Click to enlarge  
   

            Lepoglava je bila moja prva ljubav. A Kutina i Kutinska Slatina moja prva ozbiljna ljubav. Neće valjda nitko zamjeriti što tako pričam. Sve se odigralo nekako brzo, pozitivan odgovor je došao iz Rima i ja sam već krajem srpnja trebao biti u Rimu. Tako da smo župnik i ja morali izmijeniti planove i već je 15. srpnja  bio oproštaj u filijali Stupovača i župi Kutinska Slatina, a 22. Srpnja u župi Kutina.

Teško je nešto govoriti o tih prelijepih godinu dana bez emocija. Od odlične suradnje sa župnikom preč. Dragutinom Papićem, domaćim  sinom vlč. Anđelom Malyim, također na studiju u Rimu, patrom Marianom i patrom Alphonsom, članovima družbe Sinova Bezgrešne, časnim sestrama, Marijom, Klementinom, Oliverom, Mirjam i Ankicom, članovima družbe Klanateljica Krvi Kristove, pa do lijepih prijateljstava kako sa mladima, zajednicama, krizmanicima, ministrantima, prvopričesnicima, jednostavno svima. Njihove i moje emocije na rastanku su govorile više od riječi.

Tu sam se osvjedočio da ljudi u svećeniku prvo gledaju čovjeka. Žele da budemo s njima kao ljudi, oni koji će ih pozdraviti, upitati, saslušati, možda i nemajući konkretni odgovor na njihovo pitanje.  Zatim da budemo njihovi duhovnici i ispovjednici, da im pokažemo put do Boga. Te da se brinemo o dobrima koje pripadaju župi, jer to je ono što smo vidljivo primili od svojih pradjedova i svi su uz to blago sentimentalno vezani. Svatko od nas pogriješi, u svojoj ljudskoj nedostatnosti možda želi najbolje ali ispadne drugačije, ako se to prizna i zamoli oproštenje svi su to spremni prihvatiti. Jednostavno mogu reći da do sada ovo jedno od najdragocjenijih iskustava za mene i kao čovjeka i kao svećenika. Potpuno je promijenilo moje gledanje na čovjeka i na svijet. Tome je najviše pridonio i sakrament svete ispovijedi gdje ljudi ne traže svećenika suca, već svećenika milosrdnog oca, koji će ih pomiri s Bogom i sa samim sobom, poviti rane i pratiti u njihovom ozdravljenju. I zato im svima, od vjernika, preko župnika do svećenika u dekanatu u zajedništvu s biskupom mons. Vladom Košićem sada želim zahvaliti što su me primili kao da sam sin sisačke biskupije i podarili mi osim prijateljstva ova korisna iskustva. 

Možda će o lijepim danima koje sam proveo u Moslavini najbolje progovoriti ovih nekoliko redaka iz moje oproštajne homilije u Kutini: „…mogu s ponosom reći da je iza mene jedno iskustvo, i veliko bogatstvo susreta, koji ne mogu izblijediti iz srca jer su bili darovni od plemenitih ljudi koji su prihvatili jednog mladića na samom početku njegove svećeničke službe. Jer znali ste što znači doći u tuđinu, bez ičega. Oslonjen samo na Boga. Ali ja sam imao vas.

Kada sam spremao mladu misu, mislio sam da se to više nikada neće moći ponoviti, ljudi su mi prilazili, čestitali u ruku utisnuli svoj dar. No ovih dana otkrio sam koliko ljudi cijene i vole svećenika, to isto doživljavao sam u našoj crkvi, ulicama Kutine. Hvala vam dragi Kutičani i Kutinčanke, na svakom stisku ruke, molitvi srca i daru koji ste mi darovali. Moje srce je od ove godine postalo manje jer ste vi zauzeli svoje mjesto u njemu. Živeći s vama cilj mi je bio samo jedno, ukazati na Isusa Krista, na njegov lik, život i djelo. Ako sam barem malo u tome uspio, hvala Njemu. A kada sam ga zasjenio oprostite mi vi o dobri Bog. …“.

-----------------------------------------------------------------
3. Mnoge je zanimalo kako to da si svoju prvu službu kao svećenik vršio u drugoj biskupiji, Sisačkoj, a ne u Varaždinskoj. Kako to?
 

Da bilo je raznih verzija. Razlog je pastoralne naravi. Varaždinska biskupija je trebala dati novog duhovnika u Međubiskupijsko sjemenište na Šalati u Zagrebu, budući da je dotadašnji duhovnik vlč. Antun Štefan imenovan nacionalnim ravnateljem Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i nije više mogao vršiti službu duhovnika. Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak je tada u dogovoru sa sisačkim biskupom mons. Vladom Košićem dogovorio da će svećenik sisačke biskupije vlč. mr. sc. Ivan Grbešić preuzeti službu duhovnika u Međubiskupijskom sjemeništu, a ja ću na godinu dana preuzeti službu u sisačkoj biskupiji, župnog vikara u župi BDM Snježne u Kutini i župi Blaženog Alojzija Stepinca u Kutinskoj Slatini.    

-----------------------------------------------------------------
4. Kao što sam već spomenuo nalaziš se u Italiji. Tvoj odlazak se dogodio godinu dana nakon ređenja. Vrlo brzo. Možeš nam progovoriti, kada si saznao za odlazak u Italiju? Što si tada u sebi osjećao?
 
Click to enlarge  
26. 7. 2012. Riva del Garda, Pater Mariano Passerini i vlč. Dario Paviša  

Naš varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, u razgovoru prije svećeničkog ređenja, spomenuo mi je odlazak na daljnji studij nakon jedne godine službe župnog vikara na župi. Tada o tome nisam puno razmišljao jer sam se spremao za ređenje i pripremao mladu misu. Bio sam sav u tim događajima. Jest da sam ostao iznenađen tom viješću, jer o daljnjem studiju nisam konkretno razmišljao, možda kasnije iz pastoralnog područja koje bi mi omogućilo kvalitetniji pastoralni rad. Iako sam imao seminare iz kanonskog prava, koje me je interesiralo, nisam razmišljao da ću studirati upravo kanonsko pravo  i živjeti u Pontificia Accademia Ecclesiastica. No to je tada bila samo vijest i slijedio je prvo razgovor 17. veljače 2012. u Zagrebu kod nuncija mons. Maria Cassaria. Nakon toga sam išao u Rim od 6. do 22. lipnja 2012. U tom razdoblju živio sam u provincijalnoj kući Sinova Bezgrešne, gdje je jedno vrijeme živio i umro Sluga Božji brat Ivan Bonifacije Pavletić, rodom iz kutinskog kraja, i pohađao sam školu talijanskog jezika Prolingua u Rimu. Glavni razlog odlaska u Rim bio je Preliminarni Kolokvij u Pontificia Accademia Ecclesiastica na kojemu se odlučuje hoće li netko biti primljen u formaciju ili ne. Nakon pozitivnog ishoda i poziva iz Rima ostalo je pozdraviti se sa dragim osobama i poći na novi put.   

-----------------------------------------------------------------
5.  Kada si došao u Italiju? Što zapravo tvoj odlazak donosi za tvoju budućnost, gdje se sada nalaziš i što konkretno radiš? Kakav je tvoj daljnji program studija, koliko godina traje i koja će tvoja služba biti nakon završetka studija?
 
Click to enlarge  
26. 7. 2012. dvorište kuće Sinova Bezgrešne u Arcu, gđa. Ljerka i gosp. Dragan, p. Mariano, vlč. Dario, p. Franco i s. Mirjam  

Mnogo pitanja. Krenuti ćemo po redu. Nakon brzog oproštaja u Kalinovcu na večernjoj misi koju je predvodio prof. dr. sc. Đuro Zalar 24. srpnja, drugi dan sam zajedno sa paterom Marianom iz družbe Sinova Bezgrešne i sestrom Mirjam iz družbe Klanateljica Krvi Kristove koji djeluju u Kutini i jednom obitelji (gospodinom Draganom i gospođom Ljerkom iz Zagreba), iz Kutine krenuo u Italiju. Bilo nam je lijepo putovati jer smo posjetili prelijepo svetište Madonna della Corona, zatim rodni kraj patra Mariana Passerinia, Rovereto, odnosno njegovu rodnu kuću u obližnjem Besagnu te smo prespavali u Arcu i kući Sinova Bezgrešne. Drugi dan smo nastavili put prema Rimu navrativši u Riva del Garda na jezeru Largo di Garda i zaustavili se u Orvietu, sat vremena udaljenom od Rima. U ove dva dana puta do Rima vidio sam koliko je Italija raznolika, od prohladnih Dolomita na sjeveru do vrućih rimskih ulica. Moji prijatelji su nastavili put prema Siciliji, a ja sam se po prvi puta našao sam među Talijanima. No nisam se osjećao strancem među dobrim ljudima u provincijalnoj kući Sinova Bezgrešne gdje sam već boravio prije. Nakon djelomičnog rješavanja papira u vezi boravka u Italiji 30. srpnja sam vlakom krenuo prema gradu Perugi, dvjestotinjak kilometara udaljenom od Rima.

Oprostite što ti govorim ovo kao dnevnik, ali ti su mi dojmovi toliko svježi da sam sve zapamtio. Sada sam u Perugi gdje učim talijanski jezik na Universita per Stranieri (Sveučilište za strance) i živim u Casa del Clero (kući za svećenike koji su došli učiti talijanski jezik). Ovdje ostajem do 25. rujna kada se vraćam u Rim. U Rimu ću živjeti u već spomenutoj Pontificia Accademia Ecclesiastica. U toj Akademiji živi oko tridesetak svećenika iz cijeloga svijeta i priprema se, predavanjima i načinom života za neku službu Svete Stolice, bilo da će kasnije raditi u Državnom Tajništvu u Vatikanu ili službovati u Nuncijaturama (Papinim predstavništvima) po cijelome svijetu. Priprema u Akademiji traje od 3 do 4 godine, ovisno koliko traje postdiplomski, magistarski i doktorski, studij koji je potrebno upisati uz formaciju u Akademiji. Ima i kandidata koji već imaju potrebne akademske graduse pa ostaju u Akademiji svega 2 godine. Najčešće je to postdiplomski iz kanonskog prava, no ima i onih kandidata koji studiraju i neku drugu teološku disciplinu. Još nisam dobio sigurnu informaciju što ću studirati, ali to će najvjerojatnije biti kanonsko pravo u trajanju od 4 godine (magisterij i doktorat). To ču saznati kad dođem ponovno u Rim.

            Iz toga se može zaključiti i moja budućnost. Ako sve prođe dobro i Bog mi podari upornosti, zdravlja i snage da sve završim čeka me služenje univerzalnoj Crkvi bilo u Vatikanu ili negdje drugdje u svijetu. Vjerujem, ako me je Bog pozvao preko mojih poglavara da će mi dati potrebne snage i mudrosti. Uzdam se u Božju pomoć i svoj rad, uz zagovor Nebeske Majke. Nadahnuo me da uzmem mladomisničko geslo Ne bojte se! (Lk 2,10), sada me itekako hrabri. U srednjoj školi nisam nikada pomislio da bih bio svećenik, a evo me sada kao svećenika. Kada sam krenuo tim putem uvijek sam svoj rad zamišljao u temeljnoj bazi Crkve u župnoj zajednici, sada se nalazim na drugačijem putu, možda puno neizvjestnijem, ali predan Božjoj volji i hrabren mladomisničkim geslom. Mogu samo ponizno zahvaliti svojemu biskupu mons. Josipu Mrzljaku i Crkvi koja mi je ukazala povjerenje te sve skupa moliti da me prate svojim molitvama, kako bih opravdao dano povjerenje.      

-----------------------------------------------------------------
6. Reci nam koliko Hrvata je do sada išlo tim istim stopama koje sad čekaju i tebe,  te u kojim se službama u Crkvi nalaze?
Click to enlarge  

Pitanje se nadovezuje na prethodno. Koliko smo mali narod, mogu reći da se dosta Hrvata nalazilo u spomenutoj Akademiji i svoj život provelo bilo u Vatikanu bilo u nuncijaturama. Ne znam točan broj. Mogu spomenuti svojega prethodnika kojega sam upoznao i u ovih pet mjeseci postao mi je dobar prijatelj, pomažući mi oko svih priprema. Svećenik je Krčke biskupije a zove se Renato Kučić. Doktorirao je u srpnju u Rimu iz pastorala braka i obitelji i nakon tri godine provedene u Akademiji i položenog ispita u Državnom Tajništvu Svete Stolice dobio je svoj prvi dekret za tajnika nuncijature u Šri Lanki. Ostale ne bih spominjao da koga ne izostavim. Spomenuo sam samo jednoga kojeg osobno poznajem, a ostali se mogu pronaći na internetu.

 
(podatke izvadio vlč. Dario Paviša)

                                                                       Hrvati u Vatikanu

Hrvata je oduvijek bilo na visokim vatikanskim dužnostima. Na najvišoj dužnosti koju je pri Svetoj Stolici obnašao jedan Hrvat bio je kardinal Franjo Šeper. Bio je pročelnik Kongregacije za nauk vjere od 1968. do 1981. godine kada ga je na toj dužnosti zamijenio kardinal Joseph Ratzinger, današnji papa. Kardinal Franjo Šeper sudjelovao je na Drugom vatikanskom koncilu. U koncilskoj većini istaknuo se nizom govora za obnovu Crkve, za narodni jezik i đakonat. Bio je i član brojnih vatikanskih vijeća i komisija. Pokopan je u zagrebačkoj prvostolnici. U Kongregaciji za nauk vjere bio je i nadbiskup Josip Uhač, kojega je Papa 1998. namjeravao proglasiti kardinalom, ali je umro na dan objave popisa budućih kardinala. Podtajnik Kongregacije za nauk vjere bio je i mons. Milan Simčić, koji je zajedno s Uhačem lobirao za priznanje RH.
Još daleke 879. godine hrvatski vladar Branimir, pisao je papi Ivanu VIII. te mu obećava vjernost i poslušnost. Papa Ivan VIII. odgovara pismom od 7. lipnja 879. i kaže da je slavio misu na grobu sv. Petra i tom prilikom zazvao Božji blagoslov na Branimirovu zemlju i njegov narod. Od tata traje neraskidiva ljubav između Svete Stolice i Hrvata, koja kroz povijest, sve do današnjih dana, nije narušena. Hrvatski narod, kada mu je bilo najteže, tražio je blagoslov Crkve. Molio Boga. Pomoć tražio i od Pape. Papa je bio tu kada je bilo najpotrebnije. Kada su trebali Papi, i Hrvati su uvijek bili tu. Spremni za križarske ratove. Papa Leon X. 1517. prozvao je Hrvatsku najčvršćim štitom i predziđem kršćanstva. A ‘predziđe kršćanstva’ Hrvati su bili i stoljećima kasnije. Nije li dovoljno spomenuti kardinala bl. Alojzija Stepinca koji nije htio osnovati Hrvatsku katoličku crkvu i time prekinuti odnose s Rimom te je, ostavši dosljedan svojim načelima, radije izabrao put mučeništva, a na čast oltara uzdigao ga je Ivan Pavao II., koji je rođen u poljskim Wadowicama, području koje se zvalo Bijela Hrvatska. Upravo je Ivan Pavao II. prvi papa koji je služio misu na hrvatskom jeziku u bazilici sv. Petra prigodom proslave 1100. obljetnice obnovljene vjernosti Svetoj Stolici. Vatikan u svojoj strogoj i pažljivoj diplomaciji učinio je jedan presedan i priznao hrvatsku samostalnost, a na priznanje nagnao i druge. Ivan Pavao II. Tri je puta dolazio U Hrvatsku, a dva puta je dolazio Hrvatima u BiH.

-----------------------------------------------------------------

7. Sam si nekoliko puta isticao koliko voliš Kalinovac, jeli bilo teško prihvatiti odlazak iz Hrvatske, a time biti i ograničen u posjećivanju svojeg voljenog mjesta odrastanja?

Click to enlarge  
Lukovo - 2011.  

Da, prvo sam rekao da neću nikada iz Kalinovca. (Nikad, ne reci nikad. Kaže stara poslovica.) Bio sam gorljivi zagovornik da svi mladi Kalinovčani trebaju ostati živjeti u Kalinovcu bez obzira koji fakultet upisuju, ili da biraju onu školu ili fakultet koji im omogućuje ostanak u Kalinovcu. I Bog je odlučio uzeti stvar u svoje ruke i poigrati sa mnom, kako bih prvi prekršio što sam zagovarao. Prvo me pozivom koji iziskuje fakultet odveo iz Kalinovca u Zagreb. Zatim prvim đakonski dekretom na drugi kraj varaždinske biskupije u Lepoglavu. Prvim svećeničkim dekretom u drugu sisačku biskupiju, a sada i iz Hvatske.

Svjestan sam da sada pripadam jednom novom svijetu, koji se naziva globalnim selom. To uistinu i jest, jer nam omogućuje da se preko novih medija svakodnevno čujemo i vidimo sa svojim najbližima, budemo o svemu informirani… No takav užurban način života može olako preći u površnost i nedostatak stvaralaštva. Zato sam svjestan da mi je dana prilika da učinim preko ove svoje službe, Boga vidljivim u tom globalnom selu, ponajprije preko svojega života i u okružju svojega djelovanja. Ako to uspijem time ću biti ponajprije Crkvi, zatim  Hrvatskoj a time i Kalinovcu na izgradnju i time ću opravdati dano povjerenje. To ne znači postati velik, već u onim malim svakodnevnim stvarima služiti Bogu i tako ostvarivati veličini pred Bogom.

No kao što sam rekao na oproštaju u župi Kutina i Kutinska Slatina, svaki puta kada od negdje odlazim u mojem srcu ima manje mjesta. Jer sve ljude koje sam susreo nosim sa sobom. Onog trenutka kad više u mome srcu ne bude mjesta Bog će me pozvati da se sjedinim s njegovim Srcem. Molim za to sjedinjenje, da ga svojim životom i velikim Božjim milosrđem zadobijem. Ne molim to samo za sebe, već za sve ljude. A do tog trenutaka Kalinovčani zauzimaju onaj najdublji dio srca, odmah iza Boga. Jer tko ne voli, ne  cijeni i ne poštuje svoj zavičaj ne može ni u onaj u koji dolazi. Osjećam da u mojem srcu ima još uvijek mjesta, zato se nadam da će u njega stati još mnogo novih ljudi, znanaca, prijatelja i različitih zavičaja.

-----------------------------------------------------------------
8. Kako su to prihvatili tvoji roditelji, sestra i rodbina?
 
Click to enlarge  
Rim 2010.  

Nakon oproštaja i emocija u Kutini i Kutinskoj Slatini, već smo svi bili pomalo umorni i isplakani. Ljudi smo i sigurno da se čovjek nakon svakog oproštaja pita koga ću opet vidjeti i naći živoga. Kada sam na misi u Kalinovcu uvijek mi misli odlete u djetinjstvo u dane kada sam ministrirao i gledam u klupama naše crkve tolike bake i djedove, mlado i staro koji više ne udišu ovaj zrak već onaj Nebeski. Ali vjerujem da ćemo se tamo svi naći, ne po našim zaslugama, već po obilju Božjeg milosrđa.

Pakiranje, misa, brzi oproštaj sa onima koji su došli na misu, Marijinom legijom, najbližom rodbinom i susjedima, kratka molitva na groblju, večera sa svojom obitelji i pristiglim prijateljima iz Kutine i Stupovače, predvođeni župnikom Dragutinim (koji su došli po mene), blagoslov i oproštaj sa svojim roditeljima, sestrom i njezinom obitelji, emocije, bio je ukratko sadržaj tog dana 24. svibnja. No opet ja odlazim u detalje. Bio je to kratki oproštaj od najbližih i već sutradan sam krenuo iz kutine za Rim.  

Zapravo ne volim reći oproštaj, kao što sam spomenuo na samome početku, već  pozdrav. I tako je i bilo, u dostojanstvu pozdrava. U svojoj obitelji, rodbini i prijateljima uvijek sam imao podršku, što je pokazala i mlada misa. Zato im zahvaljujem, a Bog neka im uzvrati za sve što su učinili i čine za mene.

A sam trenutak odlaska bio je kao onaj trenutak kada mi je župnik preč. Mladen Gorupić, kada sam mu priopćio da bih išao za svećenika (početak 6 mjeseca 2005.) otrgnuo žuti ljiljan i rekao: „odnesi ga mami i reci da je prvi procvao“. Tada sam osjećao oduševljenje, ushićenje, nadanje, ali nedostojnost, zbunjenost, strah, bojazan hoće li ljiljan uvenuti. I sada sam osjećao to isto. No ohrabren iskustvom blizine Boga i ljudi koji su zalijevali taj ljiljan, strah prerasta u pouzdanje. Zato se ponizno nadam, kao što ljiljan nije do sada uvenuo, da neće uvenuti ni u budućnosti, već cvasti kako u mojem svećeničkom životu, tako i u nekom novom duhovnom pozivu u našoj župi. Za što molim Majku svećenika BDM, čiju danas svetkovinu Uznesenja slavimo. 

-----------------------------------------------------------------
9. Svaki je svećenik, kako kaže Sveto Pismo, „zauvijek svećenik“, pa kao svećenik što bi sada godinu dana iskusniji, poručio čitateljima ovog intervjua?
 
Click to enlarge  
Redoviti fakultet za talijanski jezik. Ogromno učilište za strance, a zove se Universita per Stranieri di Perugia. To su znači časne sestre, svećenici, laici koji su došli tu studitrat bilo radi posla ili kao turisti ili radi daljnjeg fakulteta.

fotografije Perugie (Perugia) sa fakulteta gdje vlč. Dario Paviša uči talijanski.

 

Prvo bih svima, ali svima još jednom zahvalio za sve što su utkali u dane mlade mise, od svojega rada, materijalnih sredstava, pa do molitvi i blizine koju su iskazali. Zahvaljujem svima, od onih žuljavih ruku stare bake i djeda, koji su me ili me u svom bolesničkom krevetu prate molitvama, do našeg župnika, te svima koji nas molitvama prate u Nebeskoj Domovini.

I za kraj bih kao poruku svima spomenuo riječi velikog čovjeka, pape Ivana XXIII koji se susreo i s kalinovčanima prof. emer. Ivanom Golubom i njegovom majkom Barom. Kada su pitali papu Ivana XXIII. u čemu je tajna njegove sreće, taj dobroćudni čovjek, koji je osvojio svijet svojim blagim osmijehom, odgovorio je: „Moja tajna je vrlo jednostavna: dati sve i ne zadržati ništa!“  Mudri indijski pjesnik Tagore to izražava malo drugačije: „Sve što zadržavamo za sebe, dijeli nas od drugih“. To pokušavam živjeti jer sve što smo primili Božji je dar. Kako smo primili tako trebamo i davati. Koliko mi to uspijeva vidite vi a konačno će izreći vječni dobri Bog.

A vama također želim da otkrijete boju svog životnog ljiljana i dozvolite da cvate i miriši na radost svih koji vas okružuju. U molitvi sam zauvijek s vama dragi Kalinovčani, moleći našeg svetog Luku, Gospu Snježnu i Blaženog Alojzija da nas zagovaraju pred Presvetim Trojstvom. I hvala tebi Nenade na pitanjima i mogućnosti da prko ovog intervjua budem povezan s dragim mi kalinovčanima i svima koji ovo budu čitali. Neka nas sve blagoslovi dobri Bog.  
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge

-----------------------------------------------------------------

                                                                             intervjuirao : Nenad Erdelec

                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
 
Kalinovac; 05. 08. 2012.
                        Proslavljen blagdan Gospe Snježne i državni praznik
                                    Dan pobjede i domovinske zahvalnosti
Click to enlarge  

U nedjelju 05. kolovoza koncelebriranim misnim slavljem u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđelista i zabavno glazbenim programom u sklopu "Leta v Kalnovcu" na novouređenom parku u centru Kalinovca proslavljen je blagdan Gospe Snježne i državni praznik Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja. Počasni gosti obadviju svečanosti bili su gosti Općine Kalinovac iz Mrkoblja, koji su nastupom u crkvi i u novoosnovanom parku uveličali obilježavanje ovih spomendana. Svečanost je počela poldanjim proštenjarskim koncelebriranim euharistijskim slavljem kojeg je predvodio župnik iz Ferdinandovca vlč. Daroslav Benjak u zajedništvu župnika iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslava Kefelje i domaćeg župnika preč. Mladena Gorupića. Na ovoj svečanosti čitanja u Službi riječi čitali su čitaći iz grupe mladih. Tom prigodom vlč. Krunoslav Kefelja pročitao je Evanđelje po sv. Marku, a vlč. Daroslav Benjak kroz homiliju naznačio je važnost zajedničkog slavljenja blagdana Gospe Snježne i Dana  pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja. U homiliji je posebno istaknuta duhovna i moralna značajka pobjede vojno-redarstvene operacije 'Oluja', te potrebita ljubav prema svojoj domovini i prema Kninu i kninskom području koje su svojatali mnogi agresori tokom proteklih stoljeća. Homiliju je vlč. Benjak završio stihovima pjesme „Tko na tvrdoj stini svoju povijest piše, tom ne može nitko prošlost da izbriše ...“ U završnici misnog slavlja župnik vlč. Mladen Gorupić predvodio je župne molitve, te u ime domaćina održao zahvalu svim onim koji su na bilo koji način pridonijeli slavlju ovog blagdana. Cijelo misno slavlje duhovnim pjesmama uveličao je crkveni zbor Majke Božje od sedam Žalosti iz Mrkoblja, koji je na kraju održao kratki koncert. Druženje je završilo u župnom dvoru okrijepom i proslavom navršenih 50 godina života preč. Mladena Gorupića.

Pjevači zbor Majke Božje od sedam Žalosti ima dugu tradiciju crkvenog zborskog pjevanja sa nizom zapaženih nastupa kako u zemlji, tako i u svijetu, te je ta bogata pjevačka tradicija zabilježena i na nekoliko nosača zvuka koji su crkveno zborno pjevanje prenijeli širom svijeta među našu iseljenu Hrvatsku.
 
U organizaciji TZ đurđevačke Podravine i Općine Kalinovac održan je u večernjim satima na novouređenom parku u centru Kalinovca zabavno glazbeni program "Leto v Kalnovcu". Program je održan skečom dramske skupine KUD-a Grgur Karlovčan iz Kalinovca, recitacijom gostiju iz Mrkoplja, zbornim pjevanjem muškog pjevačkog društva Ferdinand iz Ferdinandovca i glazbenim nastupom Franje Barića s Podravcima.
 
Za ovo drugo kalinovačko glavno proštenje, crkva je na obadvije mise bila ponovo posve puna župljana koji su nakon mise obišli postavljene štandove sa licitarskim proizvodima i igračkama.
Odaziv mještana bio je velik i na zabavno glazbenom programu "Leto v Kalnovcu".
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac; 29. 06. 2012.
                       Dodjela zahvalnica djeci za aktivni rad u Crkvi
Click to enlarge  

U petak 29. lipnja na blagdan sv. Patra i Pavla po tradiciji na misi zahvalnici za završetak vjeronaučne i školske 2011./2012. godine, u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđelista, župnik, preč. Mladen Gorupić dodijelio je najaktivnijim učenicima i učenicama osmog razreda zahvalnice za povećanu aktivnost tokom proteklih osam godina naukovanja. Zahvalnice su dodijeljene djeci koja su se uključila radišno i duhovno izvan vjeronaučne aktivnosti u pogledu dječjih grupa ministranata, čitača i pjevača, te time poticala drugu mlađu djecu da se aktivnije uključe u rad zajednice. Zahvalnice su nakon mise dodijeljene u četiri skupine za učenike i učenice osmog razreda;

- u sudjelovanju MINISTRANTA: Ana Dautanec
- u sudjelovanju DJEČJEG ZBORA I ČITAĆA: Dorotea Benšić, Ana Miklaušić
- u sudjelovanju DJEČJEG ZBORA: Domagoj Brček, Natalija Car Petrović, Dominik Danček, Kristina Dautanec, Karolina Lacković, Pavel Markov, Dominik Kovačev, Marin Stjepić
- u sudjelovanju ČITAĆA: Vid Lacković, Valentina Vucikuja
Na ovaj način pomoću darovanih zahvalnica župnik i župa zahvaljuju se svoj aktivnoj djeci na dosadašnjoj ostvarenoj suradnji te ispravno odabranom putu koji će zasigurno pozitivno pridonijeti novom dobu njihovog života i naukovanja.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac: 25. lipanj 2012.
                                                 Hodočašće u Kutinu
Click to enlarge  

25. lipnja ove godine na dan 148-e godišnjice rođenja brata Ivana Bonifacije Pavletića iz Zbjegovače pokraj Kutine, stotinjak vjernika iz Župe Kalinovac i Budrovac predvođeni kalinovačkim župnikom preč. Mladenom Gorupićom posjetili su Kutinu i kutinskog kapelana vlč. Darija Pavišu, prošlogodišnjeg kalinovačkog mladomisnika zaređenog 26. lipnja 2011. u Varaždinu. U toj izletničko-hodočasnoj prigodi sudionici ovog druženja razgledali su autobusom Kutinu i njezinu industrijsku zonu u pratnji vodiča Dragutina Pasarića, predsjednika kutinskog Ogranka Matice Hrvatske, te posjetili kutinsku baroknu crkvu Sv. Marije Snježne i kutinski župni dvor. Na dolasku u Kutinu vjernike je dobrodošlicom dočekao vlč. Dario Paviša, a u kutinskoj crkvi riječima dobrodošlice kutinski župnik vlč. Dragutin Papić. U daljnjem druženju i upoznavanju u kutinskoj crkvi povjesničar umjetnosti Mladen Mitar upoznao je prisutne sa umjetničkim vrijednostima te barokne crkve, a o. Mariano Passerini sa poviješću i djelovanjem brata Ivana Bonifacija Pavletića uz prevoditeljstvo njegova govora s talijanskog na hrvatski jezik sestre Mirje Kuštreba koja je i sama dojmljivo svjedočila svojom zauzetošću u postupku beatifikacije brata Bonifacija u Rimu. Na kraju, na spomen obilježavanja 148-e godišnjice njegova rođenja (25. lipnja 1864.) svi zajedno hodočasnici i domaćini izmolili su Molitvu za zagovor brata Ivana Bonifacija Pavletića. Od strane kalinovačke župe prisutnima se obratio učitelj Tomislav Franjić koji je tom prigodom spomenuo više poveznica između Kutine i Kalinovca, te zbor mladih koji je otpjevao pod vodstvom Ivane Matkov na orguljama par duhovnih pjesmi. Druženje u Kutini završilo je okrjepom u hladovini sjenice i zelenila župnoga dvora gdje su svečano razrezane dvije torte povodom rođendana brata Ivana Bonifacije Pavletića i povodom godišnjice ređenja vlč. Darija Paviše. Pri povratku kući u poslijepodnevnim satima hodočasnici su još posjetili Kutinsku Slatinu i njezinu filijalu sv. Josipa radnika u Stupovači koju vodi vlč. Dario Paviša. Tamo su ih dočekali u kapeli predstavnici te filijale sa svojim župnikom vlč. Dariom i vlč. Dragutinom. Nakon upoznavanja sa filijalom, održano je druženje i sportski susret u nogometu. Na hodočašću u Kutinu sudjelovalo je kao prijatelj župe i duhovnik Kurije Marijene legije župnik Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac: 09. lipanj 2012.
                      Proštenje Presvetog Srca Isusova u Gornjem kraju
Click to enlarge  

15. lipnja u kapelici Presvetog Srca Isusovog u Gornjem kraju obilježen je blagdan Presveto Srce Isusovo. Proštenjarska svečanost održana je krunicom „Za potrebu Župe“ i euharistijskim slavljem kojeg je predvodio župnik, dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić. Euharistijsko slavlje uveličao je veliki crkveni zbor u pratnji na sintesajzeru Mladena Rogoza. Posječenost kapelici bila je velika. Na kraju svečanosti vjernicima su na spomen ovog proštenja podijeljene sličice Presvetog Srca Isusovog.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 09. lipanj 2012.
                              Obilježavanje jubileja generacije Kalinovčana
                                          rođenih 1952. 1962. i 1967. godine
Click to enlarge   Click to enlarge
1952. godište   1962. godište
09. lipanja u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđelista misnim slavljem proslavila je svoj jubilej generacija 1952. godišta, te generacija 1962. i 1967 godišta. Misna slavlja predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić u asistenciji na orguljama zvonara Mladena Rogoza.
1952. godište: S lijeva na desno, od dolje prema gore: Marija Dautanec, Đurđa Matica,  Ana Kokotić, Vera Međimurec, Ljubica Knezić, Marija Dautanec, Franjo Peić, Tomislav Periša, Ivan Rogoz, Cila Berta, Mijo Bazijanec, Kata Berta, Franjo Fusić, Ivan Stankir, Zlatko Janči, Ivan Pantelić, Mijo Međurečan, Đuro Berta, Mato Janković, Branko Lacković, Ivan Živko, Mirko Hađija, Slavko Peić
1962. godište: Mirica Belobrk-Peranović, učiteljica Mira Filjar, Ljubica Matica-Prilika, Marija Lugarov-Sokač, Bernardica Belobrk-Janković, Željko Zvonar, Nadica Janči-Škalić, Mirjan Lončar-Curri, Željko Kaić, Branko Međurečan, Ivan Janči
Click to enlarge  

1967. godište: Tomo Dugalija, Nenad Stipčić, Katica Babec  rođ. Golub, učitelj Franjo Bazijanec, Katica Markač rođ. Ferenčić, Marica Markov rođ. Erdelec, Slavica Lugarov rođ. Marijan, Vladimir Lugarov,  Dario Filjar, Željko Barić, Miroslav Golubić, Jasminka Murat rođ. Kovačev , Zlatko Kanić, Željka Peić rođ. Lacković, Tanja Žaja rođ. Rabadžija, Ivanka Brček rođ. Janči, Ljubica Grgičin rođ. Sobota

 

 

                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 07. lipanj 2012.
              Procesijom i misnim slavljima proslavljen blagdan Tijelova
Click to enlarge  

U četvrtak 07. lipnja euharistijskim slavljima i Tijelovskom procesijom proslavljen je u Kalinovcu blagdan Tijelova. Pjevana euharistijska slavlja u župnoj crkvi predvodio je župnik, dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić u asistenciji velikog crkvenog zbora pod vodstvom i u pratnji orguljaša Mladena Rogoza. Tijelovska procesija hodočastila je ove godine Dravskom ulicom. Sjenice su bile postavljene ispred Osnovne škole ILC Kalinovac, te kuća obitelji I. Đakovca, T Lista, I. Pantelića i V. Lackovića. Procesija se sastojala od čelnog nosioca procesijskog križa, zastavnika župe i Marijine legije, muškaraca, djece, prvopričesnika, ministranata, nosioca baldahina, nosioca monstrance,   žena i mladeži. Neogotičku monstrancu dara Ivana Lackovića-Croate sa izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom nosio je u sjeni baldahina župnik preč. Mladen Gorupić. Čast službe nošenja baldahina ove godine dobili su aktivni članovi crkvenih društva Željko Gelo, Mirko Miklić, Ivan Peršić i Franjo Dautanec. Sag od ružinih latica ispred baldahina posipali su po cesti prvopričesnici i djevojčice u bijelim prvopričesnim haljinama. Pri svakoj postavljenoj sjenici župnik je položio izloženi Presveti Oltarski Sakrament na njezin oltarski stol, te održao uz pomoć čitaća molitve i čitanja u čast Izloženog. Procesija je završila u mjesnom crkvi izlaganjem i klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
 
Kalinovac; 03. lipanj 2012. god.
                                                    Proslava Presvetog Trojstva
Click to enlarge  

03. lipanj 2012. godine koncelebriranim misnim slavljem u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđeliste obilježen je proštenjarski blagdan Presvetog Trojstva. Misno slavlje predvodio je velečasni Neven Blažon kapelan iz Đurđevca u zajedništvu velečasnog Krunoslava Kefelje, župnika iz Podravskih Sesveta, velečasnog Danijela Hercega, kapelana iz Pitomače i domaćeg župnika i dekana prečasnog Mladena Gorupića. Na sv. misi vlč. Danijel Herceg pročitao je Evanđelje, a vlč. Neven Blažon opisao je kroz propovijed značaj i pojam Presvetog Trojstva. Riječi zahvale svećenicima i svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli svečanosti Presvetog Trojstva uputio je na kraju župnik preč. Gorupić.  Cijelo misno slavlje uveličao je zbor mladih pod vodstvom Ivane Matkom iz Đurđevca, voditeljice zbora mladih. Nakon misnog slavlja održan je u župnoj kući domjenak župnih vijećnika, svećenika i predstavnika općinskih vlasti.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
 
Zagreb, 25. svibnja 2012.
                         Pismo zahvale  prof. dr. Đure Zalara
                                                                            Dragi moji gosti,                               
Click to enlarge  

Minulo je, evo, više od tijedan dana od našeg slavlja u Kalinovcu. Sve je teklo lijepo i Vi ste raspoloženo i s radošću u njemu sudjelovali. Stoga je za mene to bio posebno lijep i radostan dan; zato sam i ostao doma sve do sinoć – u radosnom razmišljanju. 

Osjećam veliku zahvalnost prema svima Vama koji ste došli na slavlje. Već sam u crkvi zahvalio onima koji su na poseban način sudjelovali u slavlju u crkvi  – kako mojim dragim Kalinovćanima, na čelu sa župnikom Mladenom Gorupićem, tako i gostima iz Zagreba. Kod kuće sam Vam zahvalio na lijepim, vrijednim i praktičnim darovima, koje je s. Valentina s puno pažnje i s doličnom znatiželjom lijepo prezentirala. Još jednom, u miru i u radosti, ponavljam te izrečene zahvale.

Uz darove želim još nadodati:  naš kalinovački mladomisnik Dario priredio je za tisak i poklonio mi je lijepe spomen-sličice; primio sam i darove s kojima si mogu pribaviti darove po mojem izboru. To nije bilo spomenuto na svečanosti, pa ovdje zahvaljujem dragim darovateljima. I najavljen je još jedan dar: radni stol za moj stan u Zagrebu. Ovaj praktičan dar ima, tako mi se čini, i poruku: kako sada, nakon umirovljenja kao profesor, imam raspoloživog vremena najavljeni dar me potiče i obvezuje da se opet prihvatim pisanja. I dok razmišljam o čemu bih mogao pisati dolazi mi na pamet jedan dar župljana, velika zidna ura. Pitam se naime koliko je vremena ta ura  predvidjela za mene; koliko dugo će mi pokazivati i otkucavati vrijeme?

Nadodao bih još riječ zahvale koju nisam imao prilike reći na slavlju: riječ zahvale onima koji su u pozadini radili - prije, u vrijeme i poslije slavlja: bratu Luki, sestrama Mariji, Ljubici i Jelici, koja nam je iz dalekog Hamburga u Njemačkoj davala podršku, mojem nadasve pouzdanom i vjernom nećaku i susjed Željku - majstoru za sve, sestrični Marti – odličnoj kuharici, te njegovateljicama naše majke gospođi Terezi i gospođi Kati.

Hvala Vam od srca.

Želim završiti s riječju (samo)hvale. Vjerujem da mi ne ćete zamjeriti.

Vrativši se u ponedjeljak navečer u Zagreb, moja vrijedna i hrabra sestra Marija poslala mi je kratku SMS poruku: Uspjeli smo, Brate!

Uz srdačne pozdrave

                                    Đuro Zalar

                                                                                                                                            povratak kronika događaja
Kalinovac: 20. svibnja 2012.
                       Proslava 40 godina misništva prof. dr. Đure Zalara
Click to enlarge  

20. svibnja ove godine kalinovački sin vlč. Đuro Zalar, rektor crkve Sv. Martina u Zagrebu, proslavio je u Kalinovcu sa svojim mještanima, rodbinom i prijateljima 40. obljetnicu svojeg svećenstva. Svečanost je održana u crkvi Sv. Luke evanđelista, na poldanjem euharistijskom slavlju u 11 sati. Riječi dobrodošlice u ime Župnog vijeća uputili su svečaru prije euharistijskog slavlja Tomislav Franjić, vijećnik i Katica Golubić, predsjednica vijeća. Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je svečar vlč. Zalar u zajedništvu sa dva profesora Svetoga pisma s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, franjevca Bože Luića iz Sarajeva, propovjednika ovog misnog slavlja i vlč. Nikole Hohnjeca, te kalinovačkog župnika preč. Mladena Gorupića. Cijelo misno slavlje uveličao je domaći crkveni zbor iz Kalinovca, te gošće iz Zagreba solistica Vesna Kovačić, svečarova nećakinja i orguljašica Hrvojka  Mihanović-Salopek. Na kraju misnog slavlja svečaru su se obratili riječima zahvale; članica Župnog vijeća Marija Zvonar u ime župne zajednice, predsjednik Općinskog vijeća Mirko Kovačev u ime Općinskog vijeća, načelnika i Općine Kalinovac, te u osobno ime župnik preč. Mladen Gorupić. Od župe prof. dr. Zalar dobio je na dar sliku tehnike ulje na staklu samouke umjetnice Jelice Dugalija s motivom župne crkve i njenog zaštitinika sv. Luke. Uzvratnim riječima zahvale župi i župniku na sudjelovanju u slavlju, te svim govornicima na lijepim riječima i na mnogim lijepim darovima uputio je i vlč. Zalar pri tom istaknuvši:

            40 godina svećeničkog života je dugo razdoblje: razdoblje rada i napora, radosti i trpljenja, uspjeha i neuspjeha, života s osjećajem Božje blizine, ali i življenja u tražnju Boga. Sve to, bio je ne samo život za mene, to je bio moj život zajedno s drugima i za druge. Biti svećenik znači živjeti s drugima, s braćom i sestrama u vjeri. Tako kako je to Pavao poručio vjernicama rekavši: „mi, svećenici, mi smo suradnici vaše radosti“. Stoga sam ja svoj jubilej želio proslaviti s vama dragi Kalinovčani dragi prijatelji, želio sam da to slavlje bude upravo u Kalinovcu gdje su moji korijeni ...
Nakon euharistijskog slavlja u župnoj crkvi održan je koncert duhovne glazbe hrvatskih i europskih majstora u izvedbi sopranistice Vesne Kovačić i pratnji Hrvojke Mihanović-Salopek na orguljama.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
 
                                                  Prof. dr. Đuro ZALAR,
    svećenik Zagrebačke nadbiskupije, rektor crkve Sv. Martina u Zagrebu
Click to enlarge  

Rođen je 29. rujna 1941. u Kalinovcu, kao prvo od petero djece majke Kate, rođ. Grgec i oca Šimuna. Osnovnu školu polazio je u Kalinovcu i Đurđevcu, gimnaziju u Koprivnici, gdje je maturirao 1960. Na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1965., te se potom, kao inženjer elektrotehnike, zaposlio u struci. Od 1966., kao pitomac Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, studirao je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, te od 1970., kao član zavoda „Germanicum et Hungaricum“, na „Papinskom  sveučilištu Gregorijani“ u Rimu, završivši studij magisterijem 1973.

Za svećenika je zaređen 1972. u zagrebačkoj katedrali. Bio je kapelan u Bjelovaru, u župi sv. Terezije, te potom župnik u Hrastovici kraj Petrinje. Godine 1975., stanujući u  „Hrvatskom zavodu sv. Jeronima“ u Rimu, započeo je doktorski studij dogmatike na „Gregorijani“. Nakon dvije godine odlazi u Njemačku, u Freiburg i. Br., gdje nastavlja rad na disertaciji i ujedno djeluje u njemačkoj pastvi. 

Od 1984. do 1990. radio je kao bibliotekar u biblioteci Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. U međuvremenu, godine1986., doktorirao je na „Gregorijani“ disertacijom o Romanu Guardiniju.  Kao honorarni nastavnik započeo je 1989. s predavanjima na Katehetskom institutu Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Od 1990. bio je direktor „Caritasa Biskupske konferencije Jugoslavije“, a od osnutka „Hrvatskog  caritasa“ 1992., postao je njegovim direktorom. Prestavši 1993. raditi u Caritasu posve se posvetio nastavničkoj djelatnosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, sudjelujući u njegova četiri studijska programa: u programu religiozne pedagogije i katehetike,  u filozofsko-teološkom programu, u studiju duhovnosti, te u programu Instituta za teološku kulturu. Predavao je Metodologiju znanstvenog rada te dogmatske predmete: Kristologiju, Otajstvo trojedinoga Boga i Sakramente. Godine 2005. izabran je za predstojnika Katehetskog instituta.

Prošle godine, s navršenih 70 godina života, završio je svoju nastavničku djelatnost na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Sada se, kao rektor crkve Sv. Martina u Zagrebu, u prvom redu posvećuje pastoralnom radu.

 
    KALINOVAC - CRKVA SV.LUKE - 20. svibnja 2012.
                                      KONCERT DUHOVNE GLAZBE
                               HRVATSKI I EUROPSKI STARI MAJSTORI
Povodom obilježavanja 40 godina svećenstva vlč. Đure Zalara
PROGRAM KONCERTA
1.     Ivan pl. Zajc: Zdravo zvijezdo mora
2.     Vinko Jelić: Laetamini in Domino
3.     Ivan Lukačić: Occuli tui Dues
4.     Louis Clérambault: Dialog - orgulje solo
5.     Georg Friedrich Händel: Wie lieblich
6.     Dragutin Gaubi: Pater noster
7.     Franz Schubert: Ave Maria
8.     Antonio Vivaldi: Domine Deus
 
                    Vesna Kovačić, sopran
                    Hrvojka Mihanović - Salopek, orgulje
   
                                                          Vesna Kovačić
Click to enlarge  

Započela je glazbeno obrazovanje u Velikoj Gorici. Diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Nade Puttar-Gold. Također je diolimirala na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu Razrednu nastavu.
Tijekom studija pohađala je seminare prof. Dunje Vejzović, Tiziane Šojat,Željke i Nede Martić, te međunarodnu ljetnu školu barokne glazbe i plesa «Aestas Musica» u Varaždinu, gdje je surađivala s dirigentom Laurenceom Cummingsom i violinisticom Catharine Mackintosh. U varaždinskom HNK nastupila je u Purcelovoj operi «Diocletian».
2001. i 2003. godine sudjelovala je na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, gdje je oba puta osvojila drugu nagradu. Nastupala je mnogo sa Zagrebačkim opernim studijem (u Europskom domu, Hrvatskom kulturnom klubu, u Teatru «ITD»), te na ciklusu koncerata «Virtuoso» u Hrvatskom glazbenom zavodu. Debitirala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Ravelovoj operi «L'enfant et les sortilèges» u ulozi Bergere. Sa komornim zborom «Ivan Filipović» je gostovala kao solistica u Izraelu, Kini i na Taiwanu.
Prošle godine bila je finalistica 1. natjecanja mladih hrvatskih opernih pjevača održanom u Zagrebu. Također je na pjevačkom natjecanju Debut 2006. u Bad Mergentheimu izabrana među 130 kandidata. Ove sezone priprema ulogu Oscara u Verdijevom Krabuljnom plesu, u zagrebačkom HNK.

                                                Hrvojka Mihanović Salopek
Click to enlarge  

Dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek, završila je orgulje 1984. na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu  Koncertnu interpretaciju usavršavala je s prof. Čedomilom Duganom, a interpretaciju starih francuskih majstora radila je s prof. Olivijem Repecom po metodi poznate Marie-Claire Alain iz Pariza. Liturgijsko sviranje radila je s Mo. Lorandom Kilberusom, isusovačkim skladateljem. Održala je niz koncerata u Domovini: «Ljeto u Zagrebačkoj katedrali», «Varaždinske barokne večeri», «Splitsko ljeto», «Osorske glazbene večeri», Dubrovnik, Rijeka, Osijek, Šibenik, Zadar, Makarska, Cres, Umag,  «Hvarsko ljeto» i dr.; te u inozemstvu: St. Pierre u Parizu, Crkva Sv. Augustina u Beču,  Španjolska (Madrid), Njemačka, Češka, Mađarska, Poljska, Argentina i SAD (Pittsburgh, Washburn University, Kansas City). Dosad je ostvarila 4 CD – snimke (za izdavačke kuće «Orfej» HRTV i «Sv. glazba» d.o.o.), često je snimala za radio i TV. Bila je 20 godina orguljaš Isusovačke bazilike u Zagrebu, a neko vrijeme i orguljaš Američkog konzulata u Evangeličkoj crkvi u Zagrebu. Član je HGDU. Usporedo s glazbom 1984 je diplomirala književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 1990. je magistrirala, a 1998. doktorirala na području filološkog proučavanja hrvatske crkvene popijevke i himna. Objavila je brojne znanstvene radove i četiri autorske knjige: Hrvatska himnodija od srednjeg vijeka do preporoda, Split, 1992.; Hrvatska himnodija 19. st., Zagreb, «Alfa», 2000.; Tihi pregaoci visovačko-skradinskog područja (Doprinos franjevaca hrvatskoj himnodiji i duhovnoj književnosti),Biblioteka «Ravnokotarski Cvit», knj. br. 15, Split, 2004.; Iz duhovnog perivoja, «Ljevak», Zagreb, 2006.   Kao scenarist i pomoćnik redatelja dosad je ostvarila 8 znanstveno obrazovnih emisija i filmova o području književnosti, mariologije i glazbe. Radi kao znanstveni suradnik Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU u Zagrebu. Počasni je i dopisni član Međunarodne mariološke akademije (Pontificia Academia Mariana Internationalis) u Rimu.

                                                                                                                                              povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 20. svibnja 2012.
                          Blagoslovljena službena zastava župe Kalinovac
Click to enlarge   Click to enlarge  
Click to enlarge

Ove godine sašivena je službena zastava župe Kalinovac. Zastava je sašivena preko posrednika Kristijana Piskaća u Poljskoj na bijelom brokatu sa dvije prikladno idejno osmišljene strane. Na jednoj strani slika je sv. Luke, evanđelista s dolje napisanim tekstom SV. LUKA MOLI ZA NAS, dok je na drugoj strani Blažena Djevica Marija sa Isusom u naručju sa napisanim tekstom ŽUPA SV. LUKE EVANĐELISTE KALINOVAC. I tekst i slike obrubljeni su pozlaćenom trakom. Podnožje i vrh zastave krase pozlaćene resice. Zastava sa nosivim štapom došla je 3.000 kn. Zastavu je 20. svibnja blagoslovio u župnoj crkvi župnik preč. Mladen Gorupić.

                                                                                                                                              povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 13. svibnja 2012.
                             Blagoslovljene nove zastave Marijine legije
Click to enlarge  

Od svibnja ove godine članovi Prezidija "Majka Brze Pomoći" iz Kalinovca imaju dvije nove zastave Marijine legije. Zastave je ručno izradila u zlatovezu na plavom poliesternom platnu gospođa Milka Drvenkar iz Podravskih Sesveta. Glavna zastava sastoji se od veksila Marijine legije koji sadrži simbol Svetog Duha u obliku golubice, ime legije „Legio Mariae“, lik Marije i lik pleneta Zemlje. Ispod veksila na zastavi ukrasnim slovima napisano je ime Legio Mariae. Druga manja zastava sastoji se samo od naziva legije „Legio Mariae“. Zastave je 13. svibnja na euharistijskom slavlju blagoslovio član i duhovnik Marijine legije, kalinovački župnik preč. Mladen Gorupić.

                                                                                                                                              povratak kronika događaja
Sisak: 05.-06.  svibnja 2012.
                             Mladi na susretu hrvatske katoličke mladeži u Sisku
Click to enlarge  

5. i 6 svibnja ove godine deset mladih župe Kalinovac i 6 mladih župe Budrovac pod vodstvom animatorica Darije Erdec, Martine Rabađija i Martine Carek sudjelovali su na ovogodišnjem susretu Hrvatske katoličke mladeži u Sisku održanog pod geslom 'U svjetlosti hodimo'. Do odredišta mladi su stigli autobusom u zajedništvu sa mladima iz župe Budrovac, Novog Virja, Ferdinandovca i Kloštra Podravskog. Prije susreta, mladi su sa domaćinovom animatoricom razgledali znamenitosti grada Siska. Susret je započeo u 14,00 sati veličanstvenom procesijom kroz grad Sisak s kojom su mladi stigli do centralnog mjesta svečanosti i euharistijskog slavlja. Glavna svečanost susreta započela je euharistijskom slavljem u 18,00 sati kojeg je predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. Drugi dan u nedjelju mladi su nastavili susret sudjelovanjem na sv. misi u mjestu u kojem su noćili, te druženjem sa obiteljima koje su ih ugostile.

Na ovogodišnjem susretu sudjelovali su iz župe Kalinovac: Darija Erdec, Martina Carek, Mateja Miklaušić, Matej Zvonar, Ivana Matkov, Ivan Peršić, Martina Rabađija, Barbara Kirinec, Ana Rabađija i Renato Puhač
Cijeli trošak susreta financirala je župa Kalinovac
                                                                                                                                              povratak kronika događaja
                                                         Sveta Potvrda
Click to enlarge  

12. svibnja u crkvi sv. Luke, evanđeliste trideset i četvorici učenicima 7. i 8. razreda  dodijeljen je sakrament svete Potvrde. Svetu misu predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu fra. Tomislava Kere; vikara iz Kloštra Podravskog, vlč. Krunoslava Kefelje; župnika iz Podravskih Sesveta, vlč. Marka Đurina; biskupovog tajnika i župnika preč. Mladena Gorupića. Djelitelj sv. Potvrde bio je otac biskup msgr. Josip Mrzljak. Sakramentu su pristupili: Lovro Čavlović, Marija Dautanec, Tomislav Đipalo, Anita Fucak, Borna Golubić, Božica Gorički, Luka Hoić, Lovro Kerečeni, Tomislav Markovica, Filip Miklaušić, Marin Muktić, Nikolina Pajnić, Antonela Pranjić, Mišel Stanjo, Nina Šokec, Vlatka Šokec, Ana Horvat, Doroteja Benšić, Dominik Biruš, Domagoj Brček, Natalija Car-Petrović, Dominik Danček, Kristina Dautanec, Luka Jančijev, Dominik Kovačev, Karolina Lacković, Vid Lacković, Mateo Lugarov, Pavel Markov, Ana Miklaušić, Marin Stijepić, Ivan Sobota, Valentina Vucikuja, Ana Dautanec

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                              povratak kronika događaja
Kalinovac: 06. svibnja 2012.
                                                         Prva Pričest
Click to enlarge  

06. svibnja u crkvi sv. Luke, evanđeliste učenicima 3. razreda dodijeljen je sakrament Prve sv. Pričesti. Sv. misu predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić, djelitelj Prve pričesti. Sakramentu je pristupilo 23 kandidata: Anita Aurer, Tea Bebek, Karlo Josip Biruš, Karlo Cicak, Lana Đipalo, Maja Đipalo, Valentino Fusić, Matea Hadžija, Filip Janči, Antonela Darija Lončar, Matej Marijan, Filip Markov, Alisa Miklić, Matija Miklić, Renata Mišulić, Luka Plazek, Valentina Ruman, Matko Sobota, Emanuel Stijepić, Daniel Šikljan, Ozana Špoljar, Marko Švaco, Lara Živko

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                              povratak kronika događaja
Kalinovac: 04. svibnja 2012.
                          Župa i Vatrogasna zajednica Općine Kalinovac 
                                        obilježila blagdan sv. Florijana
Click to enlarge  

04. svibnja ove godine župa i Vatrogasna zajednica Općine Kalinovac proslavile su svečano blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. U predvečernjim satima tog dana na mjesnom groblju Općine Kalinovac članovi VZO Kalinovac položili su na središnjem glavnom raspelu mjesnog groblja vijenac i upaljene svijeće umrlim vatrogascima s područja Općine Kalinovac. Nakon dane počasti, svečanost obilježavanja blagdana sv. Florijana nastavljena je u župnoj crkvi Sv. Luke, evanđeliste u kojoj je koncelebrirano misno slavlje predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu vlč. Marka Đurina, biskupovog tajnika i župnika preč. Mladena Gorupića. Na svetoj misi prisustvovali su svi krizmanici, njihovi roditelji i kumovi povodom biskupova posjeta Kalinovcu u pripremi obnašanja ovogodišnjeg djelitelja Krizme.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                              povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 08. travnja 2012.
                                                 Uskrsne svečanosti u župi
Click to enlarge  

Euharistijskim slavljima, procesijom i blagoslovima svečano je proslavljen 08. travnja Uskrs u Kalinovcu. Svečanost je počela jutarnjom sv. misom koju je predvodio župnik preč. Mladen Gorupić u zajedništvu čitačica-akolita u narodnoj nošnji, te velikog crkvenog zbora pod vodstvom orguljaša na orguljama Mladena Rogoza. Tog dana mještani i mještanke Kalinovca donijeli su na sv. misu uskrsna jestiva koja je na kraju misnog slavlja župnik blagoslovio. Jutarnja uskrsna svečanost uveličana je zasebnim blagoslovima novog crkvenog interijera na kojem je župnik blagoslovio 6 mjedenih novih oltarskih svijećnjaka darovanih od župljana, te otkupljenu novoobnovljenu sliku sv. Elizabete iz 18 stoljeća. Na tim jutarnjim svečanostima među mještankama po tradiciji bilo je žena i djevojaka odjevenih u kalinovačku narodnu nošnju.

Poldanje euharistijsko slavlje sa procesijom Uskrslog Isusa oko crkve vodio je također župnik prečasni Gorupić. Procesija je bila sačinjena od prezbitera euharistijskog slavlja, školske djece, mladih, te mještana i mještanki Kalinovca. Cijelo euharistijsko slavlje uveličao je zbor mladih pod vodstvom na orguljama Ivane Matkov. Tih dana kalinovačka crkva bila je puna domaćih Kalinovčana kao i onih koji su došli posjetiti svoju rodbinu na jedan ili više dana.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                              povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 05.-07. travnja 2012.
                                              Sveto uskrsno trodnevlje
Svetim uskrsnim trodnevljem od 05. do 07. travnja, župa Kalinovac dočekala je najznačajniji katolički blagdan Uskrs.
Na Veliki četvrtak održana je sv. misa „Posljednje večeri Gospodnje“ pri kojoj su u Kalinovcu utihnula sva zvona na crkvi i kapelama. Nastavak euharistijskog slavlja nastavljen je uskrsnim pjesmama bez pratnji orgulja. Pri završetku euharistijskog slavlja pričesni Presveti oltarski Sakrament prenesen je iz svetohraništa prezbiterija crkve u svetohranište Božjeg groba ispod velikog pjevačkog kora. Nakon odlaska svećenika, za vrijeme zadnje euharistijske pjesme, sakristant Mladen Rogoz raspremio je i raskitio oltarski stol i oltar glavnog svetišta župne crkve. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić .
 
Click to enlarge  

Na Veliki petak održan je obred „Službe muke i smrti Gospodnje“ od službe riječi, klanjanja i ljubljenja križa, te primanja svete pričesti. Obrednu službu predvodio je župnik preč. Gorupić. U večernjim satima održana je procesija križnog puta ulicom Stjepana Radića. Procesija je krenula u 20 sati ispred župne crkve, gdje je održana prva postaja. Obrede Križnog puta vodio je župnik preč. Mladen Gorupić u suradnji čitaća i pjevača. Cijelim putem sudionici procesije svih dobnih skupina nosili su upaljene svijeće ili lampaše. Zadnja postaja križnog puta održana je ispred župne crkve, nakon koje su se sudionici procesije u tišini razišli. Taj dan od završetka Službe muke i smrti Gospodnje do početka križnog puta vjernicima je bio omogućen posjet Božjem grobu kojeg su čuvali članovi Vatrogasne zajednice Općine Kalinovac.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Križni put ulicom Stjepana Radića
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
 
Click to enlarge  

Velika subota obilježena je u župnoj crkvi cjelodnevnim bdijenjem ispred Isusovog groba i izloženog Presvetog oltarskog Sakramenta. U večernjim satima održan je obred „Uskrsnuća Gospodinova“ koji se sastojao od službe svjetla, službe riječi, krsne službe i euharistijskog slavlja. Na obredu službe svijetla preč. Mladen Gorupić blagoslovio je ispred crkve uskrsnu vatru i veliku uskrsnu svijeću čiji je plamen prenesen u crkvi na svijeće vjernika. Nakon drugog obreda službe riječi, održan je obred krsne službe pri kojoj je župnik blagoslovio krsnu vodu, vodio obnovu krsnih obećanja župljana, te ih zatim blagoslovio tom krsnom vodom. Zadnji dio obreda bilo je euharistijsko slavlje pod kojem je pričesni Presveti oltarski Sakrament ponovo prenesen u glavno svetohranište svetišta župne crkve. Nakon pričesti vjernika završilo je Sveto uskrsno trodnevlje.

Svojom prisutnošću u narodnoj nošnji misu uskrsnuća uveličali su članovi kulturno umjetničkog društva Grgur Karlovčan iz Kalinovca koji su tom prigodom nakon euharistijskog slavlja pored župne crkve izveli splet narodnih pjesmi i plesova. Zbog hladnoće, kiše i jakog vjetra, ovogodišnji nastup KUD-a Grgur Karlovčan popratilo je malo mještana.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
 
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                               povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 03.  04. 2012.
            Vjerskim i humanitarnim događanjima obilježena Cvjetnica
Click to enlarge  

01. travnja vjerskim i humanitarnim događanjima obilježena je Cvjetnica ili nedjelja muke Gospodnje.  Po tradiciji na blagdan Cvijetnice održana je prije misnih slavlja humanitarna prodaja maslinovih grančica sa kojima su vjernici nakon blagoslova od župnika na poldanjoj svetoj misi sudjelovali u procesiji oko župne crkve. Tog dana na euharistijskim slavljima po vjerskom obredu umjesto propovijedi prikazivana je Muka Gospodina Isusa Krista koju već tradicionalno u Kalinovcu pjevaju članice velikog crkvenog zbora. Ulogu pripovjedača pjevala je Marija Igrić, ulogu Poncije Pilata i svjetine pjevala je Ivanka Brček, a ulogu Gospodina Isusa Krista pjevala je Ljubica Račan. Euharistijska slavlja predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić u obnašanju dekana Đurđevačkog dekanata. U poslijepodnevnim satima volonteri župnog Caritasa obišli su stare, bolesne i nemoćne osobe.

Nabavu maslinovih grančica organizirale su Jelica Štefanić i Mirjana Miklić, a realizirala Ljubica Kenđelić iz Pule (rođ. Dautanec u ulici G. Karlovčana) i Joso Ivić iz mjesta Drinovci  smještenog na jugoistočnoj strani Imotskog polja. Za Kalinovačku župo nabavljeno je dvije kutija maslinovih grančica. Na humanitarnoj prodaji ostvareno je 1.800 kuna koje su upotrjebljene za cvijeće Božjeg groba i pomoć u biskupijskoj Caritasovoj javnoj kuhinji.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                               povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 03.  04. 2012.
       Volonteri župnog Caritasa  posjetili su stare i nemoćne osobe
Click to enlarge  

U prigodi Uskrsnih blagdana volonteri župnog Caritasa Kalinovca posjetili su u nedjelju 01. travnja stare, bolesne i nemoćne osobe. Posjet je organiziran sedamdesetorici mještana koji žive u obiteljskim kućama ili staračkim domovima i udomiteljstvima u Kalinovcu, Pitomači, Đurđevcu i Koprivnici. Akciju je provelo 20 volontera u parovima počastivši tog dana lijepim riječima, razgovorom i prigodnim poklonima tu najizoliraniju skupinu ljudi iz društvenog života svojih mještana. Aktivnost humanitarne akcije počela je 18. ožujka u nedjelju humanitarnom prodajom kolača i prodajom uskrsnih aranžmana u kojima su sudjelovali volonteri župnog Caritasa, članovi Župnog vijeća i župnik, te kupnjom mještani Kalinovca. Sav sakupljen prihod od tih prodaja upotrijebljen je za potrebe kupnje poklona ovog tradicionalnog posjeta. U humanitarnu akciju posjeta starijim i nemoćnim osobama uključila su se izradom prigodnih čestitki djeca i odgajateljice dječjeg vrtića Bubamara iz Kalinovca. Izrađene čestitke darovane su prilikom posjeta uz poklone. Odjek tog posjeta bio je izvrstan. Stariji i nepokretni mještani izolirani od vanjskog svijeta, a pogotovo u domovima i udomiteljstvima bili su oduševljeni posjetom svojih sumještana njihovom sada odvojenom životu od rodne grude i prijatelja. Prilikom posjeta bilo je puno popitkivanja i zanimanja o svom mjestu, mještanima, prijateljima i znancima.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                                povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 03.  04. 2012.
                                       Obilježen u župi Žalosni petak
Click to enlarge  

30. ožujka u kapelici Majke Božje Žalosne u Donjem kraju obilježen je kršćanski blagdan Žalosni petak. Pobožnost je održana krunicom i križnim putem kojeg su predvodile Marina Igrič i Marija Erdelec, te euharistijskim slavljem kojeg je predvodio župnik, dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić. Tom prigodom na sv. misi vjernici su pričešćeni hostijom umočenom u vino. Pobožnost i euharistijsko slavlje sa prigodnim Marijanskim pjesmama uveličao je veliki crkveni zbor u pratnji na sintesajzeru Mladena Rogoza. Posječenost kapelici bila je velika. Na kraju svečanosti vjernicima su podijeljene sličice Majke Božje Žalosne.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 18,  03. 2012.
              Caritasova akcija prodaje kolača i uskrsnih aranžmana
Click to enlarge  

U nedjelju 18. ožujka volonteri župnog Caritasa održali su humanitarnu akciju prodaje kolača. Sav sakupljen novac namijenjen je se za posjet starim, bolesnim i nemoćnim osobama koje žive u svojim obiteljskim kućama ili u staračkim domovima tj. u udomiteljstvima u Koprivnici, Virju, Đurđevcu, Pitomači, Kozarevcu, Kalinovcu i Čepelovcu. Od nedjelje u tu svrhu počela je prodaja uskrsnih aranžmana koje je kao svoj dar za župni Caritas i župu izradila jedna mještanka iz Kalinovca. Posjet će se održati u oči Cvjetnice u subotu 31. ožujka 2012. godine, a biti će posječeno 75 osoba. U pečenju kolača humanitarnoj akciji priključili su se i pojedini članovi Župnog vijeća. Za tu prigodu ispečeno je oko 80 kg suhih kolača i diganki koji su nakon svetih misa po simboličnoj cijeni prodavani ispred župne crkve. Akcija je održana uz veliku podršku župnika preč. Mladena Gorupića.

Osim župnih organizacija, akciji su se priključila izradom uskrsnih čestitki djeca i tete dječjeg vrtića Bubamara iz Kalinovca.

Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                 povratak kronika događaja
Kalinovac: 24. 02. -  06.  03. 2012.
                                              Pobožnosti Križnog puta
Click to enlarge  

24. veljače u župnoj crkvi Svetog Luke, evanđelista počela je pobožnost Križnog puta. Pobožnost se održava svakog petka u 17,00 sati prije svete mise pri kojoj pobožnost Križnog puta predvodi župnik preč. Mladen Gorupić sa članovima Marijine legije Majke brze pomoći i župnog Caritasa, te svake nedjelje u 10,30 prije sv. mise pri kojoj pobožnost predvode djeca i mladi župe Kalinovac. Na pobožnostima redovito sudjeluju svojim aktivnostima ministranti i ministrantice, te na velikom koru korizmenim pjesmama članovi i članice župnog velikog zbora i zbora mladih predvođeni na orguljama Mladena Rogoza i Ivane Matkov. Euharistijska slavlja na pobožnostima Križnog puta predvodi župnik preč. Mladen Gorupić. Tih dana crkva je puna vjernika koji svojom prisutnošću odaju spomen Isusovoj muci, osuđivanju Isusa na smrt i polaganja Isusova tijela u grob.

Prva pobožnost Križnog puta održana je 24. veljače prvog petka u korizmi, a završit će na Veliki petak 06. ožujka finalnim Križnim putom ulicom Brezovicom.
U petak uz pobožnosti Križnog puta nastavljena je tradicija održavanja ispovijedi i svečanosti klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu. Tog dana na euharistijskom slavlju Marijini legionari čitaju u Službi riječi sva tri čitanja, te nakon mise sudjeluju u čitanjima na svečanosti klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu, a župnik na svetoj misi po tradiciji vjernike pričešćuje hostijom umočenom u vino.
Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                  povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 02. i 03. veljača 2012.
               Obilježen blagdan blaženog Alojzija Stepinca i Gospe Lurdske
Click to enlarge  

10. i 11. veljače kalinovačka župa Sv. Luke, evanđelista svečano je proslavila prva svoja proštenja u ovoj godini; blagdan blaženog Alojzija Stepinca i blagdan Gospe Lurdske. Blagdan bl. Alojzija Stepinca obilježen je misnim slavljem kojeg je predvodio dekan Đurđevačkog dekanata, župnik preč. Gorupić, te svečanošću klanjanja Presvetom Oltarsko Sakramentu kojeg su predvodili članovi Marijine legije „Kraljica brze pomoći“ u zajedništvu predvoditelja mise. U sklopu svečanosti klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu vjernicima je bila omogućena ispovijed. U toj prigodi, petkom već tradicionalno na euharistijskom slavlju župnik je vjernike pričestio hostijom umočenom u vino. Cijelo euharistijsko slavlje misnim pjesmama uveličao je veliki crkveni zbor u pratnji orguljaša Mladena Rogoza. Taj dan unatoč zimskim nepogodama, crkva je bila zadovoljavajući broj vjernika.

Drugi dan, u subotu; blagdan Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika župa je obilježila euharistijskim slavljima koje je predvodio župnik preč. Gorupić i posjetom najbolesnijima u župi od strane volontera župnog Caritasa. Na glavnom poldanjem euharistijskom slavlju održana je svečana ulazna procesija prezbitera misnog slavlja s kipom Majke Božje Lurdske u svetište crkve, popraćena upaljenim svijećama vjernika. Cijelo euharistijsko slavlje marijanskim pjesmama uveličao je veliki crkveni zbor u pratnji orguljaša Mladena Rogoza. Za tu prigodu vjernici su mogli u crkvi kupiti svijeće od župnog Caritasa čiji je prilog namijenjen u humanitarne svrhe za nemoćne i potrebite. U poslijepodnevnim satima volonteri župnog Caritasa posjetili su 10 najbolesnijih župljana, te ih darivali prigodnim poklonima prihodom župnog Caritasa.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                  povratak kronika događaja
Varaždin: 02. i 03. veljača 2012.
                     Marijini legionari posjetili biskupa Josipa Mrzljaka
Click to enlarge  
  Click to enlarge

1. veljače 2012 g. u biskupskom ordinarijatu u Varaždinu, predstavnici kurije Marijine legije -"KRALJICA MUĆENIKA" posjetili su varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka. Kuriju sačinjava šest odraslih prezidija i dva prezidija za mlade među kojima i kalinovački prezidiji: "Majka brze pomoći" i prezidij za mlade „Kraljica anđela“. Povod posjeta bio je predstaviti biskupu rad Marijine legije u Đurđevačkom dekanatu i župama, te izraziti želju da se njihovo djelovanje proširi i u drugim župama naše biskupije. Sastanku su bili nazočni predstavnici prezidija Marijine legije iz Kalinovca, Podravskih Sesveta i Sv. Đurđa, te kalinovački župnik preč. Mladen Gorupić, župnik iz Podravkih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja i župnik iz Sv. Đurđa vlč. Vlado Borak. Pošto legionari djeluju već šestu godinu za redom na ćelu s svojim župnicima, te zajedno rade na boljitku vjerskoga života u svojim župama, članovi kurije zamolili su tom prilikom biskupa da i on potakne druge svećenike da prihvate Marijinu legiju u svojim župama. Biskupu se veoma svidio njihov rad u župi i usporedio ih je kao glavnom poveznicom između ljudi i svećenika.

                                                                                                                                                  povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 02. i 03. veljača 2012.
                                    Obilježeni blagdani Svijećnica i sv. Blaž
Click to enlarge  

02. i 03. veljače svečano su obilježeni u župi Kalinovac blagdan Svijećnica i blagdan svetog Blaža. Blagdan Svijećnicu; spomen Isusovog prikazanja u Hramu prilikom kojeg ga je starac Šimun pozdravio kao “svjetlo na prosvjetljenje naroda“ (Lk 2, 22-39) župa je proslavila s dva euharistijska slavlja. Na taj dan vjernici župe upalili su na početku misnog slavlja svijeće koje je potom blagoslovio predvoditelj euharistijskih slavlja dekan Đurđevačkog dekanata, župnik preč. Mladen Gorupić. Misna slavlja s marijanskim pjesmama uveličao je veliki crkveni zbor pod vodstvom orguljaša Mladena Rogoza. Za tu prigodu vjernici su mogli u crkvi kupiti svijeće od župnog Caritasa čiji je prilog namijenjen u humanitarne svrhe za nemoćne i potrebite.

Click to enlarge  

Drugi dan, u petak, Blagdan sv. Blaža župa je obilježila s više svečanosti. U sklopu svečanosti klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu, kojeg je svakim petkom uveo župnik preč. Gorupić, vjernicima je bila omogućena ispovijed. U toj prigodi već tradicionalno na euharistijskom slavlju župnik je vjernike pričestio hostijom umočenom u vino. Na kraju euharistijskog slavlja po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, župnik je zazvao na vjernike po Rimokatoličkom obredu oslobođenje od bolesti grla i svakog drugog zla. Cijelo euharistijsko slavlje misnim pjesmama uveličao je veliki crkveni zbor u pratnji orguljaša Mladena Rogoza. Nakon euharistijskog slavlja održana je svečanost klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu kojeg su vodili članovi Marijine legije „Kraljica brze pomoći“ i župnik.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                   povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 23. siječanj 2012.
                                            Blagoslov škole i vrtića
Click to enlarge  

26. siječnja 2012. g. dekan Đurđevačkog dekanata, župnik preč. Mladen Gorupić blagoslovio je OŠ Ivana Lackovića Croate, njene učenike i djelatnike, te dječji vrtić Bubamaru, vrtićarsku djecu i odgajateljice. Tom prigodom u dječjem vrtiću Bubamara blagoslovu su prisustvovala djeca skupine „Graškići“ i „Zvončići“, te njihove odgajateljice. Prilikom zaziva blagoslova djeca su sudjelovala na blagoslovu molitvom. Nakon blagoslova nastavilo se druženje župnika s djecom koji ih je razveselio slatkišima.

Na blagoslovu osnovne škole ILC Kalinovac ove godine prisustvovali su učenici viših razreda, te ravnateljica, profesori, profesorice i djelatnici škole. Na zazivu blagoslova škole učenici su sudjelovali u blagoslovu pjesmom, molitvama i čitanjima. Nakon blagoslova župnik je djecu razveselio slatkišima.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Izvor fotografija i teksta: prof. Darijo Čamilović i odgajateljice dječjeg vrtića Bubamara
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
 
Koprivnica: 23. siječanj 2012.
                  Susret čelnika županije i vjerskih zajednica s područja
                                  Koprivničko-križevačke županije
Click to enlarge  
fotografijea WEB stranice K  

23. siječnja 2012. godine u Koprivnici je održan tradicionalni susret čelnika županije  i predstavnika vjerskih zajednica s područja Koprivničko-križevačke županije. U ime županije na susretu su sudjelovali župan KKŽ Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ivan Pal, te ostali rukovodeći čelnici županijske uprave. Od vjerskih zajednica na prijemu su sudjelovali predstavnici klera većine katoličkih župa s područja županije (dekani, župnici, kapelani, đakoni i predstojnice samostana časnih sestara), te predstavnici redovnika pravoslavne i grkokatoličke konfesije, te evangelističke crkve. Tema susreta bila je analiza prošlogodišnje suradnje županije sa vjerskim zajednicama i razmatranje suradnje na ovogodišnjem ostvarivanju njihovih planova. Tom prigodom župan Darko Koren zahvalio se svim prisutnima na suradnji u protekloj godini, te istaknuo ovu dugogodišnju tradiciju okupljanja čelnika županije i pastoralnih predstavnika vjerskih zajednica kao dokaz zajedništva, suradnje i kvalitetnog dijaloga. Kao čelnik regionalne vlasti, župan je zahvalio svećenicima i na ustrajnom pastoralnom djelovanju među narodom, te vjeru i crkvu označio kao kičmu života svake sredine. Nadalje župan je u svoje ime i u ime svojih prisutnih zamjenika Ivana Pala i Darka Sobote izrazio uvjerenje da će sljedeća godina u pogledu suradnje biti još bolja i plodonosnija.
U ime gostiju prisutnima su se obratili dekan Koprivničkog dekanata Leonard Markač, dekan Cirkvenskog dekanata Stjepan Matoić i dekan Đurđevačkog dekanata Mladen Gorupić koji su zahvalili na pomoći koju Županija pruža župama u Podravini i Prigorju.

Govor župnika preč. Mladena Gorupića, dekana Đurđevačkog dekanata
Click to enlarge  

Poštovani gospodine župane, poštovani predstavnici županijske  vlasti, Braćo svećenici, časne sestre i ostali uzvanici!

 Nalazimo se na početku još jedne godine i vrijeme je da svi skupa zahvalimo Dobrom Bogu za sva dobra koja smo primili tijekom  2011.godine, a isto tako da svi skupa zamolimo Boga za snagu i vođenje kroz naše aktivnosti kako u župama tako i u županiji tijekom ove 2012.godine. Danas, više nego ikad , aktualna je rečenica Ivanova evanđelja: „ Svjetlo istinsko, koje prosvjetljuje svakog čovjeka, dođe na svijet… Iv 1,9. Neka božićno Svjetlo zasja u svim našim teškim životnim , radnim i društvenim situacijama, kako bismo se ohrabrili kročiti naprijed puni pouzdanja u Boga, a sve na dobrobit stanovnika i vjernika naše Koprivničko-križevačke županije.

Danas smo se okupili da jedni drugima poželimo svako dobro za Novu 2012. godinu i da jedni drugima ulijemo novu nadu kako bismo zajedno stvorili preduvjete za duhovni i svekoliki razvoj i rast žitelja naše Županije. Isto tako  trenutak je da se osvrnemo na našu zajedničku suradnju tijekom  2011.godine. Ponosan sam i sretan što mogu danas u ime braće svećenika osam župa đurđevačkog dekanata koje pripadaju našoj županiji, zahvaliti Dragom Bogu na još jednoj uspješnoj suradnji županijske i crkvene vlasti tijekom prošle godine, a koja je plod zajedničkog promišljanja i dogovora s ciljem, svekolikog napretka naših župa i dijela županije u kojem se nalazi đurđevački dekanat. Zahvaljujem Vam na svesrdnoj materijalnoj i drugoj pomoći koju ste  pružili tijekom 2011. godine i na taj način doprinijeli ostvarivanju planova za obnovu naših župnih zajednica . To je suradnja na kojoj nam usudim se reći mogu pozavidjeti mahom sve i bliže i daljnje županije.

Kao što smo i ovih proteklih godina uz Vašu pomoć obnavljali sakralne objekte, tako želimo vjerovati da će se i u ovoj 2012.godini nastaviti obnova materijalnih dobara uz Vašu pomoć. Želimo biti svjesni Crkve koja je na apostolima sazidana. U njoj smo svi doma i to ne samo u župama već i u našoj Županiji koju Vi , gospodine Župane i Vaši suradnici, predstavljate. Zajedno možemo više i bolje, a snagu će nam dati vjera u Boga. Vjerujem da će naša suradnja i u ovoj 2012.godini biti uspješna , a sve s ciljem unapređenja života u našim mjestima i stvaranja uvjeta za dobrobit budućih naraštaja. Neka nas u tome blagoslovi Svemogući Bog.

Zato je posebna radost ovo tradicionalno druženjes vama, predstavnicima županijske vlasti  kao i s Vama braćo svećenici i časne sestre koji djelujete na župama i u ustanovama  Koprivničko-križevačke županije.                          

Svima vam želim sretnu, zdravu, uspješnu i Božjim dobrima i blagoslovom obilnu  2012. godinu.

                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac: 15. siječanj 2012.
  Prisega župnih vijećnika, blagoslov župne kuće i sastanak župnog vijeća
 
      POSLANICA SV. PAVLA APOSTOLA EFEŽANIMA: Zaklinjem vas ja, u služenju Gospodinu: sa svom poniznošću i blagošću, sa strpljivošću živite dostojno poziva kojim ste pozvani! Podnosite jedni druge u ljubavi; trudite se sačuvati jedinstvo Duha svezom mira! Jedno tijelo i jedan Duh - kao što ste i pozvani na jednu nadu svog poziva! Jedan Gospodin! Jedna vjera! Jedan krst! Jedan Bog i Otac sviju, nad svima i po svima i u svima! Riječ Gospodnja
Click to enlarge  

15. siječnja  u nizu aktivnosti župne zajednice održan je u nedjelju svečani čin prisege članova župnog vijeća, blagoslov župne kuće, ručak župnika i Župnog vijeća sa svjetovnim vlastima i suradnicima, te prvi ovogodišnji sastanak novoformiranog Župnog vijeća. Svečanost je počela poldanjim euharistijskim slavljem kojeg je predvodio dekan Đurđevačkog dekanata, župnik preč. Mladen Gorupić, te prisegom župnih vijećnika prema obavezi pružanja potpore i pomoći župniku i obavezi aktivnog sudjelovanja u radu i vođenju ekonomskog, humanitarnog i pastoralnog života župe. Članovi Župnog vijeća prisegu su održali u crkvi na euharistijskom slavlju po zahtjevu i nakon poslanog potpisanog odobrenja popisa članova od našeg varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka. U toj prigodi u ime 26 članova Župnog vijeća (Franjo Dautanec, Ljubica Erdec, Nenad Erdelec, Katica Golubić, Ante Lučić, Jasminka Miklić, Miroslav Pokrivko, Ljubica Račan i Jelica Štefanić, Radmila Barić, Tomislav Franjić, Katica Goll, Ivanka Golubić, Smiljka Gorički, Željko Gelo, Jasna Kovačev, Marija Kraljević, Mirjana Miklić, Mirko Miklić, Lovro Nikić, Ljubica Najdert, Vesna Puhač, Danijela Paviša – Vrabčević, Mladen Rogoz, Marija Zvonar i Marina Zvonar) prisegu na petogodišnji mandat pročitala je predsjednica vijeća Katica Golubić.

Click to enlarge  

Isti dan nakon euharistijskog slavlja održan je zaziv blagoslova na župnu kuću koji se već tradicionalno održava u nedjelju poslije blagdana Isusovog krštenja. U prijemnoj dvorani župne kuće blagoslov na župni dvor, župnu kuću, urede i ljude koji u njoj borave i rade zazvao je župnik preč. Gorupić u prisutnosti članova Župnog vijeća, voditelja crkvenih društava, ministranata i ministrantica, te predstavnika svjetovnih vlasti; dožupana KKŽ Darka Sobote i načelnika Općine Kalinovca Branka Sobote i njihovih supruga. Poslanicu sv. Pavla apostola Efežanima pročitao je župni vijećnik Tomislav Franjić. U svečanom tonu Psalam je otpjevala župna vijećnica Ljubica Račan, a tradicionalne narodne božićne pjesme otpjevale su župne vijećnice članice velikog crkvenog zbora. Nakon blagoslova Župne kuće za sve prisutne organiziran je svečani ručak i okrjepa na kojem se svim prisutnima obratio riječima podrške i daljnje suradnje dožupan KKŽ Darko Sobota.

Poslije ručka za članove župnog vijeća i voditelje crkvenih društava održan je prvi ovogodišnji sastanak novoizabranog župnog vijeća na kojem je podnesen financijski izvještaj za prošlu 2011. godinu, te donijet plan za ovu 2012. godinu.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
 
Kalinovac: 04. siječanj 2012.
                                  Tri svečanosti na blagdan Bogojavljenja
Click to enlarge  

06. siječnja kalinovačka župa Sv. Luke, evanđelista obilježila je euharistijskim slavljem, blagoslovom vode i klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu blagdan Bogojavljenja (blagdan Sveta tri kralja). Svečanost blagdana počela je na jutarnjoj sv. misi tradicionalnim obredom blagoslova vode kojeg je u župnoj crkvi sv. Luke, evanđelista zazvao na spomen Isusovog Krštenja u svetoj rijeci Jordan po Rimskom Obredniku naš župnik dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić. U obredu blagoslova vode preč. Gorupić prvo je izvršio čin zaklinjanja soli, a zatim i zaklinjanja vode, nakon kojeg je uz upućivanje molitvi Bogu blagoslovljenu vodu i sol pomoću miješanja spojio u jedno . Na kraju obreda, župnik je blagoslovljenom vodom poškropio prisutne vjernike, te održao euharistijsko slavlje svetkovine Bogojavljanja kojeg su uveličale božićnim pjesmama pjevačice velikog crkvenog zbora u pratnji orguljaša Mladena Rogoza.

Nakon jutarnjeg blagdanskog euharistijskog slavlja, nastavljena je svečanost klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu kojeg je od prošle godine svakim petkom uveo u župnoj crkvi župnik preč. Gorupić. U toj prigodi prije sv. mise vjernici župe imaju mogućnost redovite ispovijedi. U poldanjim satima održano je drugo svečano euharistijsko slavlje kojeg je uveličao zbor mladih u pratnji na orguljama Mladena Rogoza.
Po tradiciji Kalinovčana da se na Bogojavljenje blagoslovljenom vodom škrope ljudi, obiteljske kuće, radionice, polja, životinje i druge stvari, župljani će moći to učiniti još tokom ovih posljednjih božićnih dana blagoslovljenom vodom koja se nalazi u župnoj crkvi.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge   Click to enlarge   Click to enlarge
BLAGDAN ISUSOVOG KRŠTENJA
Kalendarsko ovogodišnje crkveno božićno vrijeme u Kalinovcu završio je blagdanom Isusovog Krštenja u nedjelju 08. siječnja kad su posljednji puta otpjevane u župnoj crkvi ove crkvene godine božićne pjesme. Nakon tog dana slijedi crkveno "Vrijeme kroz godinu", te vrijeme raspremanja borova i pospremanja štalica.
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
 
Aktinosti 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010 2011. 2012 2013. 2014. 2015. 2016. 2017. 2018.
  početak stranice