Sveti Luka;
br. 12.
20. 12. 2018.
veličina: 5.030B
 
Sv. Luka;
 br. 11.
20. 12. 2017.
veličina: 4.371 KB
 
Sv. Luka;
 br. 10.
20. 12. 2016.
veličina:
3.037 KB
 
Sveti Luka;
br. 9
7. 7. 2016.
veličina:
3.530 KB
 
 
Sveti Luka;
br. 8
20. 12. 2015.
veličina: 3.374 KB
 
 
Sveti Luka;
br. 7
05. 04. 2015.
veličina:
3.402 KB
 
 
Sveti Luka;
br. 6.
20. 12. 2014.
veličina:
3.293  KB
 
 
 
Sveti Luka;
br. 5.

Trojstvo
3.012  KB
 
 
Sveti Luka;
br. 4.
Božić
2.605  KB
 
 
Sveti Luka;
br. 3.
Presveto Trojstvo
3.700  KB
 
 
Sveti Luka;
br. 2.
Od Božića u prodaji
2.010  KB

 

Sv. Luka; br. 1.
05. 06. 2012.
vl: 1.385  KB

 

 

2005.  2006.  2007.  2008.  2009. 2010.   2011. 2012.   2013. 2014. 2015. 2016.  2017. 2018. 2019.
Aktivnosti 2020. 2021. 2022.                      
         
Kalinovac:  8. 12.  2019.
                                                       Doček sv. Nikole
Click to enlarge  

Društvo sv. Luke organiziralo je i ove godine, sada već tradicionalni doček sv. Nikole u župnoj crkvi.  Svečanu svetu misu predvodio je župnik Mladen Gorupić.  Nakon mise, školska djeca su, pod vodstvom vjeroučiteljice Agate Petras priredila prigodni program. Izveli su nekoliko recitacija te kratki, ali slatki igrokaz. Nakon programa u crkvu je stigao i dugo čekani sveti Nikola kojeg je obnašao Marko Balala. Djeca su svojim programom sv. Nikoli pokazala da su zaista bili dobri ove godine, te nije bilo potrebe da ih posjeti zločesti krampus. Ovom prigodom, Društvo sv. Luke osiguralo je 200 poklona za svu djecu s područja općine Kalinovac od rođenja pa do osmog razreda osnovne škole. Svi pokloni u potpunosti su financirani sredstvima Općine Kalinovac preko projekta "Pomozimo zajedno".

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge      
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  8. 12.  2019.
                                       Adventsko vrijeme u Kalinovcu
                                                   2. nedjelja došašća
Click to enlarge  

Već tradicionalno adventsko vrijeme u Kalinovcu obilježava se svečanim paljenjem svijeća u centralnom parku Kalinovca. Paljenje svijeća  u subotnjim večernjim satima uz prigodan nastup djece ili udruga organizirala je naša Općina. Svečanostima se pridružio i župnik Mladen. 

Svečanost paljenja 2. adventske svijeće organizirana je u subotu u 18:00 sati. Na početku svečanosti župnik Mladen blagoslovio je drugu adventsku svijeću koju je zatim upalio općinski načelnik Danijel Zvonar. Paljenje svijeće uveličala su prigodnim pjesmama vrtičarska djeca pod mentorstvom svojih odgajateljica. Na kraju svečanosti prisutnima se obratio općinski načelnik Danijel.

Za tu prigodu Općina je djeci organizirala kroasane, a udruga žena za sve prisutne tople napitke.

Odaziv župljana bio je velik.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge      
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  1. 12.  2019.
                    1. nedjelja došašća i Caritasova humanitarna akcija
Click to enlarge  

Misom zornicaom i paljenjem prve adventske svijeće obilježena je prva Adventska nedjelja. Na početku jutarnje sv. mise župnik je u crkvi blagoslovio adventski vijenac na kojem je zatim Marija Erdelec upalila prvu svijeću. Na svečanosti paljenja svijeće Marija je pročitala i prigodan tekst posvećen prvoj svijeći. Već tradicionalno na prvoj nedjelji došašća župni Caritas sa župnikom pokrenuo je pod geslom odreci se u vrijeme došašća u korist siromašnih, nemoćnih i stradalih, a ne u svoju korist akciju sakupljanja pomoći za biskupijski Caritas. Za tu humanitarnu akciju ponuđene su Caritasove kartonske kasice koje su mještani mogli odnijeti kući da kroz cijelo vrijeme došašća odvajaju kroz odricanje nešto novca i za potrebite. Papirnate kasice vračat će se u crkvu na Nedjelju Caritasa. Na kraju ove zornice, a i svih ostalim zornica vjernicima je ponuđen topli čaj i kolači koje donesu mještani ili župnik.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  15. 11.  2019.
                          Obilježena 10. godišnjica posvete župne crkve
Click to enlarge   Click to enlarge
 

U petak 15. studenog  kalinovačka župa proslavila je svoju 10. obljetnicu posvete župne crkve. Večernje koncelebrirano misno slavlje predvodio je župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja u zajedništvu našeg župnika Mladena. Misno slavlje liturgijskim pjesmama pratio je veliki crkveni zbor u pratnji na orguljama voditeljice zbora Marine Balala.

                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
                                         Sanacija pročelja crkve 
Click to enlarge  

Ove godine na inicijativu župnoga vijeća, a pod organizacijom i vodstvom župnika Mladena, prionulo se potrebitoj obnovi kamenih križeva i starih kapela u župi. Budući da je došlo do puknuća između spajanja crkve i zvonika, godišnji proračunski novac za župu od Općine Kalinovac i Koprivničko križevačke županije usmjeren je na saniranje tog problema. U našoj crkvi prilikom zvonjenja tri zvona, odnosno kad dođe do njihovog poravnanja smjera kretanja, dolazi do poveće kinetičke sile i vibracija u tornju koje stvaraju njihanje tornja i stvaranja puknuća na fasadi i zidu. Naime toranj je rađen naknadno od crkve i upravo na tom mjestu toranj se odvaja od crkve (pulsira) i stvara pukotine na fasadi.

Sanacija pročelja crkve  obuhvatila je saniranje pukotina, oštećenja i zacurivanja te prebojavanje pročelja crkve od prljavštine i pljesni. Pri zadnjoj obnovi crkvene fasade konzervatori nisu dali sanirati gornje vijence crkve na kojima su se sada pojavile pljesni i ljuštenje. Ovogodišnji radovi su se sastojali od postavljanja fasadne skele do vrha zida tornja, pažljivog otucanja oštećenih dijelova fasade te saniranja otučenih dijelova isušujućom žbukom sa hidrauličkim djelovanjem SIKAMUR DRY, sa prethodnim špricanjem  zidova cementnim špricom i sa izradom profilacija u žbuci kao postojeće. Ugradnje fine isušujuće žbuke SIKAMUR FINISH inertnog silikatnog agregata Dmax= 0,6 mm. Žbuka se nanosila preko grube žbuke SIKAMUR. Ugradnje dekorativne paropropusne boje na bazi siloksana SIKAMUR COLOR E na podlogu pripremljenu sa temeljnim premazom  na bazi siloksana tipa kao SIKAMUR COLOR E. Boja se nanosila u dva sloja.

Radovi su iznosili 104.933,55kn; Županija je darovala 30.000,00kn, Općina 50.000,00kn, njezina prijateljska Općina Podstrana 5.000 kn, a preostali iznos 19.933,55 kn podmirit će župa.

Ovim putem zahvaljujemo svim institucijama i dobročiniteljima naše župe koji su pomogli u obnovi sakralnih objekata.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  25. listopad 2019.
                                         Druženje 50-godišnjaka
Click to enlarge  

Rijetke su one generacije koje u ovom užurbanom vremenu nađu vremena i stignu proslaviti 50 godina života u krugu ljudi s kojima su odrasli i družili se kroz cijelu osnovnu školu. Vođeni citatom Marka Aurelija da čovjek živi samo sadašnji trenutak, a sve ostalo ili je već prošlost ili je neizvjesno hoće li doći, oni su se okupili i proslavili. Čestitke i živjeli ! Tom prigodom sastali su se: Marija (Cicak) Bajsar; Jasna (Rabadžija) Miklaušić; Slavica (Zvonar) Jančijev; Jasna (Šijanec) Filjar; Ljubica (Rogoz) Fusić; Draženka (Marek)Kovačić; Mirjana (Pejić) Danček ;Marija (Golub) Erdelec; Zvonko Špoljar; Miroslav Belobrk;  Vladimir Paviša; Ivan Markač; Vlatka (Aurer) Jurić-Čivro; razrednik Ivan Tkalčec; Vesna (Paunović) Pintar; Goran Rončević; Radovan List; Zoran Gorički; Đorđe Golubić; Đuro Kucelj; Zlatko Grgec; Alen Rončević; Ivan Matica; Branko Benšić; Dražen Lugarov; Ranko Sobota; Vlado Janči. Svečanost je počela polaganjem vijenca na grob pokojnoj razrednici Mariji Rabađiji, svetom misom u župnoj crkvi koju je predvodio župnik, a završila domjenkom i druženjem u Vatrogasnom domu. Od te generacije svi su živi.

                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac:  18. listopad 2019.
                                    20 GODINA ŽUPNIČKE SLUŽBE
                             PREČ. MLADENA GORUPIĆA U KALINOVCU
Click to enlarge  

Ova župna crkva pod svojim svodom od 1867. godine primila je mnogog hodočasnika i težaka koji je sklapao ruke na molitvu. A još prije nego su sazidani ovi prekrasni gotički lukovi, skromni podravski čovjek, pozemljar, dok je u jednoj ruci držao motiku kako bi prehranio obitelj i u drugoj pušku kako bi obranio svojinu od osmanlija, uzdizao je pogled prema nebu, znajući da se ne živi samo od vlastitog znoja već i od Božjeg blagoslova. Taj zalog vjere primili smo od svojih pradjedova i ponosno ga ispovijedamo u pobožnosti prema svetome Luki, patronu ovih pitomih Kalinovačkih brežuljaka i panonske ravnice. A od 1881. godine, kada je osnovana ova naša župa, predvodnici ovog Gospodnjeg stada, bili su naši župnici.

Petnaesti pastir naše župe, preč. Mladen Gorupić rođen 21. srpnja 1962. g u Gornjoj Plemenšćini (Pregrada) u Krapinsko Zagorskoj županiji; kao peto posljednje dijete obitelji Gorupić. Otac Stjepan nositelj obitelji bio je rudar, a majka Manda ostala je domaćica kod kuće zbog brige oko djece i imanja. Djetinjstvo provodi u Pregradi gdje završava osnovnu školu. 1978. Odlučuje se za sjemenište, te odlazi u Interdijecenzansku srednju školu na Šalati u Zagrebu. 1983. g. upisuje se na Teološki fakultet u Zagrebu. Mladu Misu služi 2. srpnja 1989. g. u rodnoj Pregradi. Prvu službu kao kapelan vrši u Karlovcu u Župi sv. Josipa, a nakon tri godine 1992. poslan je za kapelana Župe Sv. Vida u Vrbovcu. 1994. g dolazi u Župu uznesenja BDM u Budrovcu. U toj Župi vrši župničku službu za tri naselja; Budrovac – Crkva uznesenja BDM, Čepelovac – Kapela sv. Elizabete i  Sirova Katelena – Kapela sv. Katarine. Dok 1999. g postaje župnikom i ove naše Župe sv. Luke, evanđeliste u Kalinovcu.

Ove godine preč. Mladen proslavio je 30 godina svećeništva, 25 godina službe u župi Budrovac, 20 godina službe u župi Kalinovac i 15 godina službe kao dekan Đurđevačkog dekanata. Samo u župi Kalinovac, slavio je najmanje 9000 svetih misa, 350 krštenja, ispratio na počinak 600 pokojnika, a gdje su ispovijedi, satovi vjeronauka, bezbroj hodočašća, izleta, druženja, nebrojene tepsije diganih kolača i bučnica koje je sam napravio. A od sakralnih objekata što vidite u centru našega Kalinovca, ono što on nije obnovio ili izgradio su zidovi ove crkve, sve ostalo što naš pogled obuhvaća je obnovljeno ili izgrađeno u vrijeme ovih 20 godina, uključujući i novu Župnu kuću. Okupljao je oko sebe suradnike i znao kako nadahnuti svoje župljane ali i općinske, županijske i druge strukture da se uključe i doprinesu ovom sveobuhvatnom pothvatu koji traje već 20 godina. Mnogi su se ponekad i umorili, usporili korak, ali preč. Mladen kao da je cijepljen protiv umora. I nemojmo zaboraviti uz dvije župe, dvije veće filijale i dvije manje i dekanat još radi i u školi.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Župnik iz Pregrade
Poštovani župniče, dragi slavljeniče!
Odazivajući se na samom početku svećeničkog puta poklikom "Evo me", birajućistihove "a ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista, po kojemu je meni svijet raspet i ja svijetu…"shvatili ste da Bog nije obećao dan bez bola, osmjeh bez tuge, put bez trnja, ali je obećao snagu za dan, utjehu za suze i svjetlo za put.
U srcu nas iz Vaše domaje -  iz prelijepe Pregrade, radost je i zahvalnost dragom Bogupavam mogu izreći nekoliko stihova - tko je svećenik
U misi Krist mu se spušta na ruke
dok prinosi vino i kruh naše muke.
Oprašta grijehe u Božje ime,
mrtvi u Život odlaze s Njime.
 
Uvijek je tamo gdje čovjeku treba,
dok traži Boga i životnu zbilju.
Pogledom brižnim, glasom pastira,
radosno kazuje put prema cilju.
 
Od njega se traži da svoje ruke,
srca i ljubav ugradi u svijet.
A nagrada tek u vječnosti čeka,
ustrajno samo – tek je 30.
Neka vas Gospodin Bog čuva u zdravlju i veselju još mnogo godina, kako bi svi otajstvo vjere slušali blagoslovljeni Vašom nazočnošću.
 
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac:  19. listopad 2019.
                                    XVII. župni Zahvalni križni put
Click to enlarge  

Subotu nakon blagdana Lukova, 19. listopada 2019. god. održan je župni Zahvalni križni put naše župe. Križni put održan je ulicom Kolodvorskom, G. Karlovčana, Mate Kaića i Dravskom ulicom. Prva postaja Križnog puta održana je ispred župne crkve, dok su ostale postaje održane ispred vjerskih objekata ulica. Predvoditelj križnog puta bio je župnik preč. Mladen Gorupić. Zahvalni križni put bio je duhovan, dostojanstven i uzorit.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac:  18. listopad 2019.
    Otkrivena skulptura akademiku profesoru emeritusu Ivanu Golubu
Click to enlarge  

U petak, 18. listopada na blagdan našeg nebeskog zaštitnika sv. Luke evanđelista i Dana Općine Kalinovac upriličena je svečanost otkrivanja skulpture akademiku profesoru emeritusu Ivanu Golubu. Rad u bronci akademkinje i hrvatske kiparice Marije Ujević Galetović, redovne članice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, postavljen je u podnožju parka Gornjeg kraja na ulazu ulice Kut. Lik prof. emeritusa gleda na jug prema župnoj crkvi odnosno prema Donjem Kraju. Skulpturu je financirao naš mještanin u Kanadi Ivan Janković koji je financirao i uređenje centralnog parka u centru Kalinovca. Svečanost su uveličali svojim govorom načelnik Općine Kalinovac Danijel Zvonar, predsjednica župnog vijeća Jelica Štefanić, dječja skupina Kulturne udruge Tomislav Franjić, te župnik iz Podravkih Sesveta Krunoslav Kefelja koji je uz prigodan govor i blagoslovio skulpturu.

Autorica ove skulpture Marija Ujević-Galetović rođena je 20. listopada 1933. godine u Zagrebu u kojemu je završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Godine 1953. upisuje se na zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti — Kiparski odsjek; diplomirala je 1958. U klasi profesora Frana Kršinića. Nakon studija usavršavala se na Central School of Art u Londonu; u nekoliko navrata boravila na studijskim putovanjima (Italija, Engleska, Francuska).
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge        
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac:  18. listopad 2019.
  Obilježen blagdan sv. Luke i jubileji našeg župnika Mladena Gorupića
Click to enlarge  

Župa Kalinovac proslavila je u petak, 18. listopada blagdan svojeg nebeskog zaštitnika sv. Luke evanđelista, Dan Općine Kalinovac i jubileje našeg župnika Mladena Gorupića. Na poziv župnika, proštenjarsku svečanu koncelebriranu sv. misu predvodio je vlč. Ljubo Krmar, župnik iz Turnašice. Na svetoj misi suslavili su:  prof. dr. sc. Đuro Zalar, vlč. Nikola Samodol, svećenik u mirovini, svećenici iz Đurđevačkog dekanata i naš župnik. Misno slavlje liturgijskim pjesmama uveličao je naš župni zbor pod vodstvom voditeljice zbora Marine Balala. Na svetoj misi prisustvovali su uz veliki broj domaćih vjernika i vjernici iz Pregrade, rodnog mjesta našeg župnika, ugledni gosti iz političkog i društvenog života: općinski načelnik Danijel Zvonar, zamjenik župana KKŽ Darko Sobota, zamjenik općinskog načelnika Danijel Moslavac, općinski i župni vijećnici. Na kraju sv. mise obilježeni su jubileji našeg župnika Mladena Gorupića; 30 godina svećenstva i 20 godina župničke službe u Kalinovcu. U toj prigodi župnik je primio čestitke od Župnog vijeća, mještana Kalinovca, Općine Kalinovac, Koprivničko-križevačke županije, mještana Pregrade, naših udruga itd.

Svečanost je nastavljena domjenkom i druženjem u župnom dvoru.
U oči blagdana nebeskog zaštitnika sv. Luke, evanđelista, 15., 16. i 17. listopada održana je trodnevna duhovna obnova koju je predvodio vlč. Ljubo Krmar, župnik iz Turnašice. Odaziv vjernika bio je velik.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
autor fotografija: Mladen Lučić
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Kalinovac:  5. X.  2019.
                     Susret mladih Đurđevačkog dekanata u Kalinovcu
Click to enlarge  

            Dana 5. listopada u župi sv. Luke – Kalinovac, održao se susret mladih iz župa Đurđevačkog dekanata, pod vodstvom župnog vikara župe sv. Vida – Pitomača, Karla Kruljca. U prostorijama župne dvorane okupilo se pedesetak mladih: srednjoškolaca, studenata, te krizmanika župe Kalinovac.

            Potaknuti odlukom pape Franje da mjesec listopad proglasi Izvanrednim misijskim mjesecom pod geslom „Kršteni i poslani: Crkva u misiji u svijetu!“, mladi su u tim posljepodnevnim satima promišljali o važnosti misija u Katoličkoj Crkvi, navijestiti radosnu vijest Evanđelja svemu stvorenju, svakom čovjeku, jer Bog želi da se svi ljudi spase, što nas uči o dostojanstvu i vrijednosti svakog čovjeka, pošto smo svi stvoreni dobri i takvi možemo postati. Zato je potrebno da Učitelj čovječnosti – Isus Krist, Sin Božji, dođe do svakog srca, da se obrati i povjeruje. Kao kršteni smo i poslani – biti misionari, a i na svakoj Svetoj misi postajemo misionari, jer smo primili Božju Riječ i Tijelo, da bi nahranjeni tom hranom drugima donosili to, uistino, življeno Evanđelje.

            Nakon kratke kateheze i rada u skupinama, mladi iz pojedine župe su izradili za svoju župu prigodni plakat za istoimeni mjesec, kojim pozivaju vjernike da molimo za misionare koji i danas propovijedaju diljem Zemlje, među kojima je i 76 Hrvata, te da i sami kao „Kršteni i poslani“ budemo misionari onima koji, iako kršteni, još nisu upoznali Boga Isusa Krista, na način da se, na primjer, ne bojimo prekrižiti se u prisutstvu onih koji ne mole, prije jela, kada prolazimo pokraj križeva i crkava, da se ne sramimo Božje riječi i ono što Crkva naučava u ime Božje.

Susret smo završili zajedničkim slavljem Svete mise u župnoj crkvi, prikazajući je za evangelizaciju naroda, te druženjem u dvorani uz okrjepu pripremljenu od domaćeg župnika, preč. Mladena Gorupića.

tekst napisao: vlč Karlo Kruljac, vikar Pitomački

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                    povratak kronika događaja
Budrovac:  13. IX.  2019.
                                       Druženje zborova u Budrovcu
Click to enlarge  

U Budrovcu 13. rujna okupili su se zborovi Župe Budrovac i Župe Kalinovac. Druženje je inicirala zajednička voditeljica Marina Balala, a u ostvarenju je pomogao naš župnik Mladen Gorupić. Marina je od srpnja nova voditeljica zborova i sviračica u Budrovcu, Kataleni i Čepelovcu. Ovakvo druženje izvrsna je prilika za upoznavanje pjevača te razmjenu iskustava i ideja. Nakon večere, druženje se nastavilo, kako drugačije nego uz pjesmu.

Dopis iz  Župe Budrovac - Krešo Kovačev
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac:  12. IX.  2019.
                                    Obilježen blagdan Gospe Žalosne
Click to enlarge  

Krunicom i misnim slavljem u kapelici Majke Božje Žalosne u Donjem kraju obilježen je 12. rujna blagdan Gospe Žalosne. U poslijepodnevnim satima misno slavlje predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić. Euharistijskim pjesmama svečanost je uveličala časna sestra Karmen i članice velikog župnog zbora.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Obnovljeno kameno raspelo na magistrali
Click to enlarge  
Kameno raspelo na magistrali podignuto je 1901. godine, a zadnji puta je obnovljeno prije 15 godina od obitelji  Marek.  Od onda nije obnavljano. Ove godine temeljno bi ga obnovili Martin Jušta i Denis Đurišević.

Izvođač radova bio je Denis Đurišević. Radovi su se sastojali od čišćenja nečistoća, skidanja propalih fasadnih djelova, ipregnacije betona i fasade, stavljanje nove fasade na otpale djelova i bojanja. U rujnu 2019. godine Nevenka Sobota obnovila je kip Isusa posebnim stabilnim bojama za restauriranje kamenih kipova. U obnovi kipa pomogao joj je župni vijećnik Nenad Erdelec.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                                     povratak kronika događaja
Kalinovac:  3. IX.  2019.
                                                        Župno klečanje
Click to enlarge  

Misnim slavljima i cjelodnevnim klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu, obilježen je 3. rujna župni blagdan „Klečanje“. Na poslijepodnevnoj misi obilježen je Dan bolesnika naše župe. Prije misnog slavlja, predvoditelj mise, župnik Mladen ispovjedio je bolesne, nemoćne, te one koji su to zatražili. Nakon euharistijskog slavlja održano je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Svečanost je završila zajedničkim druženjem bolesnika i mještana ispred mjesne crkve. Druženje, prijevoz bolesnika i nemoćnih organizirali su volonteri župnog Caritasa i članovi Društva sv. Luke. Za tu prigodu pripremljena je zakuska i okrjepa. Posebno hvala našim bolesnicima koji su prepoznali naš trud i rad i koji su došli nakon mise na zajedničko druženje koje smo im pripremili.

Ovaj projekt je financiran sredstvima Općine Kalinovac.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac:  5. kolovoz  2019.
                                                        Blagdan Gospe Snježne
Click to enlarge  

Jutarnjim euharistijskim slavljem i podnevnim koncelebriranim euharistijskim slavljem obilježen je 5. kolovoza kalinovački proštenjarski blagdan Gospe Snježne i državni praznik Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Jutarnje misno slavlje predvodio je župnik prečasni Mladen Gorupić, a podnevno glavno proštenjarsko euharistijsko slavlje predvodio je naš domaći sin svećenik prof. dr. sc. Đuro Zalar u suslavlju svog prijatelja prof. emeritusa Nikole Hohnjeca i našeg župnika Mladena. Misno slavlje uveličao je veliki zbor pod vodstvom voditeljice zbora Marine Balala. Nakon misnog slavlja vijećnici i svećenici imali su druženje u župnom dvoru. Nakon dugo vremena oko crkve bili su podignuti proštenjarski štandovi -šatori sa lecitarskim slatkišima i igračkama.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac:  kolovoz  2019.
                        Obnovljen kip Isusa na raspelu na mjesenom groblju
Click to enlarge   Kameno raspelo podignuto je 1938. godine na mjesnom groblju, zadnji puta obnovio ga je vlč. dr. Dario Paviša, tajnik Apostolske nuncijature u Tajlandu. U sklopu ove akcije ove godine će ga detaljno obnoviti naš župnik preč. Mladen, dekan Đurđevačkog dekanata.

U kolovozu 2019. godine Nevenka Sobota obnovila je kip Isusa.

 

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
 
Povijest obnove raspela
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge      
 
                        Obnovljen kip Isusa na raspelu u Kolodvorskoj ulici
Click to enlarge  
Kameno raspelo na križanju Kolodvorske ulice i tzv. Bazijančevog puta obnavlja se na inicijativu obitelji Suntešić i Općine Kalinovac. To je najmlađe kameno raspelo u župi, a podigla ga je Jela Lončar 50.-tih godina prošlog stoljeća. Do sada je uklonjena zelena živica koja je sakrivala više od pola raspela te postavljeno betonsko okno kao temelj buduće ograde. Donji betonski dio bit će popločen kamenim pločama, a gornji dio ograde bit će od kovane željezne armature. Ovaj projekt financira Općina Kalinovac i ob. Suntešić.

U kolovozu 2019. godine Nevenka Sobota obnovila je kip Isusa. Prvo su skinuti sa kipa svi otpadajući djelovi, zatim je kip pogletan i prebojan posebnim stabilnim bojama za restauriranje kamenih kipova. U obnovi kipa pomogao joj je župni vijećnik Nenad Erdelec.

Nastavljeni su radovi i na ogradi oko raspela. Do sada betonska ograda obložena je kemenim mramornim ploćama.

Povijest obnove raspela
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Obnova ove godine
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge        
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Obnovljeno kameno raspelo na raskrižju ulice Grgura Karlovčana i ulice Mate Kaića
Click to enlarge   Kameno raspelo inicijativom Bare Erdelec podignuto je 1936. godine na raskrižju ulice Grgura Karlovčana i ulice Mate Kaića na čast sv. Antunu Padovanskom. Podigli su ga mještani Kalinovca. Već niz godina obnavlja ga jedna obitelj iz ulice Grgura Karlovčana. Ta ista obitelj obnovla ga je sklopu ove akcije i ove godine. Obnovu kipa sv. Antuna Padovanskog, kipa Isusa Krista i slova izvršila je Nevenka Sobota. Nevenka je kupila za te potrebe kvalitetne specijalne boje za te namjene.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
 
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
PRIJE OBNOVE:
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
Click to enlarge Click to enlarge      
                                                                                                                                                      povratak kronika događaja
Kalinovac:  28. 6.  2019.
                                                 Presveto Srce Isusovo
Click to enlarge  

Euharistijskim slavljem u kapelici Presvetog Srca Isusovog u Gornjem kraju obilježen je 28. lipnja župni proštenjarski blagdan Presveto Srce Isusovo. Proštenjarsko misno slavlje predvodio je župnik preč. Gorupić, a uveličao ga je duhovnim pjesmama veliki župni zbor u pratnji č. s. Karmen Hajdinjak na sintesajzeru. Odaziv vjernika bio je velik.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  22. 6.  2019.
                               Proštenje Bezgrješnog Srca Marijinog
Click to enlarge  

Misnim slavljem ispred pila Bezgrješnog Srca Marijinog u Rastovoj Gredi obilježen je u subotu 22. lipnja istoimeni proštenjarski blagdan Bezgrješnog Srca Marijina. Misno slavlje predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić, a uveličali liturgijskim pjesmama mještani i članovi župnog zbora pod vodstvom časne sestre Karmen Hajdinjak. Na misi su sudjelovali mnogi vjernici iz Rastove Grede, Hladne Vode, Kalinovca, Batinski, Ferdinandovca i Đurđevca. Pil su podigli u čast Majci Božjoj 2014. godine mještani Rastove Grede i Hladne Vode.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  20. 6.  2019.
                 Procesijom i misnim slavljima proslavljen blagdan Tijelova
Click to enlarge  

U četvrtak 20. lipnja euharistijskim slavljima i Tijelovskom procesijom proslavljen je blagdan Tijelova. Euharistijska slavlja predvodio je župnik preč. Mladen Gorupić u asistenciji velikog crkvenog zbora. Tijelovska procesija hodočastila je ove godine Dravskom ulicom. Sjenice su bile postavljene ispred dječjeg vrtića, obiteljske kuće Đakovec, N. List, V. Lackovića. Neogotičku monstrancu dara Ivana Lackovića-Croate sa izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom nosio je u sjeni baldahina preč. Gorupić. Čast službe nošenja baldahina ove godine dobili su braća Ivan i Franjo Dautanec, Gabriel Vucikuja, Matko Balala. Sag od ružinih latica ispred baldahina posipali su po cesti prvopričesnici i djevojčice u bijelim haljinama. Pri svakoj postavljenoj sjenici župnik je položio izloženi Presveti Oltarski Sakrament na njezin oltarski stol, te održao uz pomoć čitaća molitve i čitanja u čast Izloženog. Procesija je završila u mjesnom crkvi izlaganjem i klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  16. 6.  2019.
                                                      Presveto Trojstvo
Click to enlarge  

U nedjelju 16. lipnja kalinovačka župa proslavila je koncelebriranim misnim slavljem i koncertom župnih zborova svoje veliko proštenje Presveto Trojstvo. Podnevnu koncelebriranu sv. misu predvodio je župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja, dušobrižnik Kurije Marijine legije Kraljice mučenika. Suslavitelji misnoga slavlja bili su naš župnik Mladen koji je navijestio Evanđelje i svećenik iz Poljske Pater Witold P. koji je je propovijedao.  Poljski svećenik Pater Witold P., poznati je poljski misionar Božanskog milosrđa i promicatelj duhovne baštine pape Ivana Pavla II. Njegove duhovne obnove  poznate su po usmjeravanju snage na pobožnosti Milosrdnom Isusu i Mariji. Pater je i osnivač pokreta „Samaritanac“ ideje življenja po kojoj se ukazuje pomoć svakome tko „Leži na putu“ odnosno tko ima bilo kakvu potrebu i probleme u životu. Ovom prigodom misionar Pater održao je propovijed o stradanjima ljudi za vrijeme komunizma i ratova, te o Presvetom Trojstvu izrečenom na hrvatskom jeziku sa elementima poljskog naglaska i nekih riječi. Misno slavlje uveličao je mješoviti župni zbor pod vodstvom Marine Balala. Od uzvanika na sv. misi prisustvovali su članovi Božanskog milosrđa iz Koprivnice i Jadranka Slobođanec, kantautorica i vjernica iz Koprivnice koja je znatno doprinijela nabavi slika Milosrdnog Isusa i pape Ivana Pavla II. u kalinovačku crkvu. Na kraju misnog slavlja održan je koncert dječjeg župnog izbora iz Podravskih Sesveta pod vodstvom časne sestre Jelene Hajdinjak – Karmen i mješovitog župnog zbora iz Kalinovca pod vodstvom Marine Balala.

Slavlje je nastavljeno u dvorani župne kuće gdje su počašćeni gosti i članovi Župnoga vijeća, te proslavljena 45. obljetnica svećenstva Patera Witolda P.
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                        povratak kronika događaja
 
PROTEKLE AKTIVNOSTI PREBAČENE PO GODINAMA
 
2005.  2006.  2007.  2008.  2009. 2010.   2011. 2012.   2013. 2014. 2015. 2016.  2017. 2018. 2019.
Aktivnosti 2020. 2021. 2022.                      
  početak stranice