Sveti Luka;
br. 13.
20. 12. 2019.
veličina: 6.412 KB
 
 
Sveti Luka;
br. 12.
20. 12. 2018.
veličina: 5.030B
 
Sv. Luka;
 br. 11.
20. 12. 2017.
veličina: 4.371 KB
 
Sv. Luka;
 br. 10.
20. 12. 2016.
veličina:
3.037 KB
 
Sveti Luka;
br. 9
7. 7. 2016.
veličina:
3.530 KB
 
 
Sveti Luka;
br. 8
20. 12. 2015.
veličina: 3.374 KB
 
 
Sveti Luka;
br. 7
05. 04. 2015.
veličina:
3.402 KB
 
 
Sveti Luka;
br. 6.
20. 12. 2014.
veličina:
3.293  KB
 
 
 
Sveti Luka;
br. 5.

Trojstvo
3.012  KB
 
 
Sveti Luka;
br. 4.
Božić
2.605  KB
 
 
Sveti Luka;
br. 3.
Presveto Trojstvo
3.700  KB
 
 
Sveti Luka;
br. 2.
Od Božića u prodaji
2.010  KB

 

Sv. Luka; br. 1.
05. 06. 2012.
vl: 1.385  KB

 

 

2005.  2006.  2007.  2008.  2009. 2010.   2011. 2012.   2013. 2014. 2015. 2016.  2017. 2018. 2019.
Aktivnosti 2020. 2021. 2022.                      
         
Kalinovac:  21. 5. 2020.
                                       Uzašašće Gospodinovo - Spasovo
Click to enlarge  

U četvrtak, 21. svibnja župa je proslavila blagdan Uzašašća Gospodinova ili Spasovo. Blagdan se slavi 40 dana poslije Uskrsa, a obznanjuje spas čovjeku koji se odazvao Spasitelju. Isus je 40 dana poslije uskrsnuća ostao ne zemlji i ukazivao se apostolima i drugima te im govorio o Kraljevstvu Božjem.

U našoj župi unatoč pandemiji COVID-19. crkva se uz predostrožne mjere sprečavanja zaraze svakim danom sve više puni vjernicima. To je pokazao i blagdan Uzašašća Gospodinova na koji se odazvao veliki broj vjernika. Poštovane su sve preporučene predostrožne mjere za sprečavanje pandemije. Da bi se ljudi što manje kretali po crkvi, župnik je uveo primanje hostije po klupama.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  3. 5. 2020.
            Nastavak sv. misa sa vjernicima pod pandemijom COVID-19
Click to enlarge  

Na temelju Odredbe Hrvatske biskupske konferencije od 3. svibnja dozvoljene su sv. mise u prisutnosti vjernika uz preporuku pridržavanja sprječavanja zaraze COVID-19. U tim smjernicama održane su nedjeljne  sv. mise i u župi Kalinovac. Na jutarnju i podnevnu sv. misu u crkvu se moglo ući samo na velika glavna vrata gdje je bilo postavljeno dezinfekcijsko sredstvo za ruke. Mjesta na klecalima bila su označena gdje se moglo sjediti, a zvonarica je dežurala u crkvi i usmjerava vjernike na označena sjedala. Sva velika vrata za vrijeme mise bila su otvorena radi prozračivanja crkve. Na oltaru bilo je prisutno dezinfekcijsko sredstvo za potrebe predvoditelja sv. mise. Zbog malog broja, vjernici nisu imali maske u crkvi, no župnik je na kraju mise upozorio sve vjernike da moraju ubuduće maske imati i u crkvi.

U tom ozračju odravat će se svaki dan i svibanjske pobožnosti.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Zagreb, 30. travnja 2020.
Preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19  tijekom obreda u crkvama i molitvenim prostorima vezano uz vjerska okupljanja
 
1.         Temeljne odrednice

Svaki boravak u zatvorenom javnom prostoru predstavlja povećani rizik za zarazu s COVID-19 u odnosu na boravak u obiteljskom domu odnosno kućanstvu.

Boravak u crkvi i u drugim molitvenim prostorima. Boravak se mora organizirati na način da bude vremenski skraćen koliko je to moguće te da se osigura u što većoj mjeri fizičko distanciranje sudionika (vjernika, svećenika i liturgijskih poslužitelja) kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora.

Vjerske obrede može se obavljati i na otvorenome ili kojem drugom prikladnom prostoru.

Ako je odlazak u crkvu ili drugi molitveni prostor i povratak povezan s putovanjem javnim prijevozom, potrebno je poštovati za to donesene mjere.

 
2.        Fizičko distanciranje

2 m udaljenosti u klupama i u prostoru. Neophodno je održavati udaljenost između svih sudionika od najmanje dva metra prilikom ulaska i izlaska iz crkvenih objekata te unutar same crkve ili drugog molitvenog prostora, neovisno o tome sjedi li se u klupama, stoji li se ili se čeka u redu za vrijeme liturgijskog slavlja ili obreda. Za članove zajedničkog kućanstva nije potrebno da budu odvojeni dva metra jedno od drugih u klupama.

Označivanje sjedećih mjesta. Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje 2 metra, te ograničiti ulazak za najviše onoliko sudionika koliko ima označenih mjesta na način da se ostalim sudionicima omogući praćenje liturgijskog slavlja ili obreda izvan crkve ili drugog molitvenog prostora.

Po mogućnosti na otvorenom prostoru. Preporučuje se, ako u nekoj zajednici postoji mogućnost, organiziranje cijelog liturgijskog slavlja, molitve ili obreda na otvorenom ili dijelom na otvorenom te da se liturgijsko slavlje ili molitva odnosno obred prenosi zvučnicima ispred ulaza i oko crkve ili drugog molitvenog prostora tako da ga dio vjernika može pratiti izvan crkve odnosno molitvenog prostora. U prostoru izvan crkve ili drugog molitvenog prostora preporučuje se također označiti sjedeća i stojeća mjesta poštujući razmak od po mogućnosti 2 metra.

Redoslijed ulaska i izlaska. Predlaže se da sudionici ulaze jedan po jedan na način da prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mjesto u crkvi ili drugoj molitvenoj prostoriji, gledajući od vrata, i tako po redu. Razmak među sudionicima treba biti najmanje 2 metra kod ulaženja i kretanja crkvom ili drugim molitvenim prostorom. Preporučuje se da se izlazak sudionika organizira tako da izlaze jedan po jedan i to na način da prvi izlazi sudionik najbliže vratima. Sudionike treba podsjetiti da i nakon završetka liturgijskog slavlja drže distancu, da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima.

Kretanje i sjedenje u crkvi ili drugom molitvenom prostoru. Kretanje vjernika treba pokušati organizirati na način da vjernici što kraćim putem idu prema svome mjestu, da sami ne otvaraju niti zatvaraju vrata. Vjernike je također neophodno poticati na izbjegavanje dodirivanja predmeta i površina poput rukohvata, klupa i sl.

Ako je moguće, preporučuje se da barem pojedini vjernici zauzimaju točno određena i uvijek ista mjesta.

 
3.        Pojačana osobna higijena

Treba izbjegavati dodirivanje usta, nosa, očiju i lica rukama.

Higijena ruku. Pri ulasku i izlasku sudionici trebaju dezinficirati ruke. Na ulazu u crkvu ili drugi molitveni prostor te unutra na još pokojem lakše dostupnom mjestu, treba osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvom na bazi etilnog 70 % alkohola radi dezinfekcije ruku.

Dezinficijens. Sredstvo za dezinfekciju potrebno je u količini od 1 do 2 ml nanijeti na suhe i čiste dlanove (obično jedan potisak, ili prema uputama proizvođača).

Dlanove i područje između prstiju potrebno je protrljati dok se ne osuše, a sredstvo nije potrebno isprati.

Potrebno je voditi brigu o dostatnoj upotrebi dezinficijensa za ruke te se obavezno javiti odgovornoj osobi u slučaju da je u dozatoru preostala manja količina sredstva za dezinfekciju kako bi se osigurao novi.

Kašljanje/kihanje. Kod kašljanja i kihanja prekrivaju se usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba odbaciti u koš za otpad s poklopcem te dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba.

Posude. Ne treba dijeliti čaše, drugo posuđe i druge predmete s drugim osobama.

Maske za lice. Preporučljivo je koristiti zaštitne maske preko usta i nosa tijekom boravka u zatvorenom prostoru. To posebno vrijedi za svećenika kod podjele pričesti te za osobe zadužene za prikupljanje milostinje.

 
4.        Pojačana higijena prostora

Prozračivanje prostora. Prostorije je obvezno prozračivati najmanje dva puta dnevno u trajanju od minimalno pola sata prije dolaska i nakon odlaska vjernika, ili ako to vremenske prilike dopuštaju ostaviti otvoren prozor.

Čišćenje prostora. Dodirne točke kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, radne površine, rukohvate, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidače za struju, zvona na vratima, ploče dizala te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati na početku i na kraju svakog liturgijskog slavlja a najmanje 2 puta dnevno.

Čišćenje se provodi u vrijeme kada su vjernici odsutni.

 
5.        Praćenje zdravstvenog stanja

Osjetljive skupine vjernika. Starijim i bolesnim vjernicima preporučuje se da se još za neko vrijeme suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja, pobožnosti, molitve ili obrede osobito na ona koja podrazumijevaju veći broj prisutnih, a posebno ako se ista mogu pratiti putem medija. Također se preporučuje da se suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja, pobožnosti molitve ili obrede, osobe koje dijele kućanstvo s osobama starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima.

Osobe s povišenom temperaturom. Sudionici ne ulaze u vanjske prostore (dvorište, vrt) i unutarnje prostore ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaraženi s COVID-19 ili su u samoizolaciji.

Prethodno mjerenje temperature. Prije odlaska na okupljanje u zatvorenom prostoru, svim sudionicima se preporučuje da izmjere kod kuće tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperature viša od 37,2 °C osoba treba odgoditi sudjelovanje u okupljanjima. Isto tako, osobe koje imaju simptome bilo koje bolesti (npr. kašalj, otežano disanje, učestalo disanje, grlobolja, glavobolja, učestalo kihanje, probavne smetnje, gubitak okusa ili mirisa itd.), treba odgoditi sudjelovanje u okupljanjima.

 
6.        Upute za čišćenje i dezinfekciju

Upute za čišćenje i dezinfekciju

Bez oboljelih od COVID-19:

•          https://bit.ly/2VLkkt3

Osobe pod sumnjom ili oboljele od COVID-19:

•          https://bit.ly/3d1WmiS

Upute za korištenje zaštitnih maski

•          https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Maske-za-lice-1.pdf

 

7.        Specifične mjere za Katoličku crkvu, vjerske zajednice koje imaju sličan obred i vjernička okupljanja i aktivnosti

Bez blagoslovljene vode na ulazu. Preporučuje se uklanjanje blagoslovljene vode iz crkava i drugih liturgijskih prostora kojom obično vjernici čine znak križa prilikom ulaska ili izlaska iz crkve ili drugog molitvenog prostora.

Nema molitvenika ni pjesmarica. Za vrijeme trajanje epidemije, neophodno je uklanjanje molitvenika i pjesmarica iz klupa.

Nema pružanja ruku. Izbjegava se pružanja znaka mira u slavlju euharistije uobičajenom gestom.

Dezinfekcija ruku svećenika. Obvezna je dezinfekcija ruku svećenika – djelitelja svete pričesti prije samog čina podjeljivanja svete pričesti.

Sveta pričest na ruke. Podjela svete pričesti preporučuje se isključivo na ruku, a ne na usta.

Mjere za ispovijed. Za ispovijed se preporučuje prostor (crkva ili sakristija ili dvorana ili drugi odgovarajući molitveni prostor) gdje je moguće ostvariti preporučeni fizički razmak između vjernika.

Nema kateheze. Župna kateheza i druge župne aktivnosti za djecu u organizaciji župe se do daljnjega odgađaju.

Nema zborskog pjevanja. Pjevanje koje predvodi veća skupina pjevača s jednoga mjesta do daljnjega se izostavlja.

Prikupljanje milostinje. Postupak prikupljanja milostinje neka se prilagodi tako da vjernici ne dolaze rukama u kontakt s košaricom u koju prikuplja novac. Treba izbjegavati da vjernici jedan drugome dodaju košaricu za milostinju.

Ograničen broj sudionika na primanju sakramenata i nošenje maski. Sakramenti vjenčanja, krštenja i drugi obredi odvijaju se na način da bude prisutno najviše 10 osoba ako se radi o manjem prostoru ili više osoba s prethodno navedenim razmakom od najmanje 2 metra između osoba. Svećenik, kumovi i ostale osobe koje neminovno dolaze u bliži kontakt preporučuje se da nose maske za lice, dok se fizički kontakt posebno s malim djetetom od strane osoba koje nisu roditelji izbjegavaju. Obredne geste koje pretpostavljaju nužnost dodira potrebno je svesti na najmanju moguću mjeru.

Malo dijete ne nosi masku zbog opasnosti od gušenja.

Bez fizičkih kontakata. Bliske fizičke kontakte (rukovanje i ljubljenje) prilikom čestitanja je neophodno izbjegavati.

 
Kalinovac:  11.i 12.  travanj 2020.
                  Velika subota „Uskrsnuće Gospodinovo“ i Uskrs 2020. god.
Click to enlarge  

Velika subota obilježena je i bdijenjem u župnoj crkvi ispred Isusovog groba na kojem je bio izložen Presveti Oltarski Sakrament, te svetom misom Uskrsnuća. Sve sakralne svečanosti održane su u stilu mjera suzbijanja pandemije covid 19. U praznoj crkvi održana je sv. misa uskrsnuća, a posjet Božjem grobu bio je omogućen od 09.00h-18.00h uz prisutnosti dežurnog člana Župnog vijeća ili Marijine legije koji su puštali u crkvu jednog po jednog vjernika.

Na Uskrs također je održana sveta misa bez prisutnosti vjernika, a župljani su mogli ući u crkvu na molitvu od 15.00h-18.00h, ali samo jedan po jedan. Na Uskrs, 12.4. u 8:00 bio je na Podravskom radiju prijenos uskrsne sv. Mise iz Kalinovca koju je predvodio naš župnik Mladen. Nakon sv. Mise župnik je preko radija blagoslovio jestiva.

                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  12. 4. 2020
OBAVIJEST - USKRS
NA USKRS, 12.4. U 8:00 BIT ĆE  NA PODRAVSKOM RADIU PRIJENOST USKRSNE SV. MISE IZ KALINOVCA KOJU ĆE PREDVODITI NAŠ ŽUPNIK MLADEN.
NAKON SV. MISE BIT ĆE BLAGOSLOV JESTIVA.
 
OBAVIJEST
SVETE MISE KOJE SU UPISANE ZA POKOJNIKE ODRŽAT ĆE SE U CRKVI BEZ PRISUSTVO VJERNIKA. ODRŽANE SVETE MISE PLATIT ĆE SE NAKON PROLASKA PANDEMIJE.
TKO NE ŽELI SV MISU ZA POKOJNIKA BEZ PRISUSTVA RODBINE MORA JAVITI ZVONARICI ŠTEFANIĆ JELICI DA NE ŽELI TAKVU SV. MISU
MOB: 091 522 2764
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
                                --------------------------------------------------------------------
Bože Radoš
varaždinski biskup, v. r.
U Varaždinu 22. ožujka 2020.
 
   „PROPOVIJEDAJ RIJEČ, UPORAN BUDI - BILO TO ZGODNO ILI NEZGODNO!“

2 TIM 4, 2

Draga braćo svećenici,

u ovome vremenu koje je pred nas stavilo izazove s kojima se do sada nismo morali suočavati, Crkva kao majka pokušava pronaći nove puteve kojima će i dalje voditi brigu o svoj svojoj djeci. Teške odluke koje je bilo potrebno donijeti, napose one vezane uz javna zajednička slavlja sakramenata, osobito presvete euharistije, ne smiju nas obeshrabriti da i u ova „nezgodna“ vremena budemo oni pravi pastiri koji povjerene im vjernike usmjeravaju i vode, tješe i prate, ne prepuštajući ih osjećajima straha, nevolje i beznađa. Svatko od nas i sam osjeća strah pred još nam uvijek nepoznatom bolešću, strah od vlastitog trpljenja i trpljenja bližnjih, zabrinutost pred neizvjesnom budućnošću. Ova je korizma doista postala, ne samo simbolički, vrijeme kušnje. Ali sa sv. Jakovom znamo da prokušanost naše vjere rađa postojanošću (Jak 1,3), i zato Vas želim pozvati da iskoristimo ovo vrijeme kako bismo što više bili s Gospodinom u molitvi jedni za druge, ali i konkretno pronašli nove načine da budemo dostupni i blizu svojim vjernicima, ne ostavljajući ih same u nevolji.

Stoga želim s vama podijeliti svoja promišljanja i konkretne poticaje o tome što bismo i kako mogli učiniti:

1. Glede odredbe nas hrvatskih biskupa da svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice razmišljam o svetim misama koje svećenici svakodnevno slave na nakane koje su im njihovi vjernici povjerili. Volio bih da i dalje – koliko je god to moguće – u svakoj župi ostane redoviti termin u kojem su se i inače slavile svete mise radnim danom, kao i nedjeljom misa za povjereni narod (pro populo), naravno sada bez prisustva zajednice. Čini mi se prikladnim o tome obavijestiti sve župljane, pozvati ih primjerice da budu pozorni na zvuk zvona crkve koja neka i dalje pozivaju na svetu misu, zamoliti ih da u misi u navedeno vrijeme duhovno sudjeluju, osobito oni vjernici i njihove obitelji na čiju se nakanu i služi sveta misa. Ukoliko je moguće, bilo bi svakako vrijedno pokušati te vjernike i prethodno obavijestiti da će, bez obzira na nastalu situaciju i činjenicu da na toj misi ne mogu biti fizički prisutni, ona ipak biti slavljena na njihovu nakanu i tom ih prilikom pozvati da se u nju uključe. Nedjeljom neka se slavi samo jedna sveta misa, ona pro populo, a druge nakane koje ste već od vjernika primili – po mogućnosti u dogovoru s njima – rasporedite u druge slobodne dane, ili pak neka se dostave ordinariju koji će se zatim pobrinuti da iste budu slavljene. Poučimo vjernike o izvanrednosti ove situacije i da imaju razumijevanja, ali im isto tako omogućimo da i dalje koriste to duhovno dobro Crkve za korist duša živih i pokojnih, kao i za sve njihove potrebe. Budimo strpljivi i jasni kako bi vjernici razumjeli da će svaka sveta misa koja je primljena za slavljenje biti i namijenjena, bilo u vlastitoj župi u dogovoreno vrijeme, bilo na način da će ju slaviti svećenik kojemu će to ordinarij povjeriti.

2. Pozvali smo svećenike da ustraju u molitvi časoslova i razmatranju, prinoseći prošnje za Božji narod i sav svijet. I ovdje vas potičem da to činite rado i zauzeto, posebno u ovo vrijeme u kojemu trenutno nemamo toliko pastoralnih obaveza kao prije, neka nam svima to bude prva dužnost i temeljna posvećenost. Činimo to tako da budemo jedni drugima primjer i poticaj, neka i vjernici vide naš primjer, omogućimo im i pozovimo ih da nas obavijeste o njihovim osobnim nakanama na koje žele da mi kao njihovi svećenici molimo i u kojima da

ih preporučujemo, budimo dostupni da nam prenesu svoje potrebe i želje. Prepoznajmo u kontaktu s njima njihove životne situacije, osobito ondje gdje u obiteljima postoje problemi i poteškoće, krize i križevi, ondje gdje je možda zavladala bolest i patnja. Neka osjete našu ljudsku i molitvenu blizinu i bliskost!

3. Pozvali smo vjernike da obvezu nedjeljne i blagdanske svete misi zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, te ih na to svakom prilikom i potaknite. Osigurajmo im materijale za molitvu, vjerski tisak, duhovnu literaturu, posebno onima koji u ovoj situaciji ne smiju izlaziti iz svojih domova. Crkva se već pobrinula da prijenosi misnih slavlja budu dostupni i putem televizijskog programa kako bi bili na raspolaganju i onima koji se ne služe novim medijima poput interneta. Potrudimo se vjernicima dostaviti – pazeći na propisane mjere – župne listiće i obavijesti, sada još bogatije i sadržajnije. Neka sadrže prikladnu poruku njihova župnika, riječi poticaja i ohrabrenja, molitvene i katehetske sadržaje. Pozovimo također vjernike da se duhovno uključe u vrijeme u kojemu i njihov svećenik za njih, prisutan u crkvi, moli. Potaknimo u našim obiteljima obnovu molitve anđeoskog pozdravljenja na koju nas pozivaju i podsjećaju zvona crkve tri puta dnevno, neka osobito ta molitva bude trenutak u kojemu cijela župna zajednica, iako odijeljena, bude zajedno u molitvi.

4. Naš će katehetski ured pripremiti i omogućiti pristup katehetskim i drugim duhovnim sadržajima za vjeroučenike o čemu ćete još biti obaviješteni, ali pozivam vas da dalje i sami vodite brigu o svojim ovogodišnjim prvopričesnicima i krizmanicima. Budite s njima na dozvoljene načine povezani, interesirajte se kako provode vrijeme, budite u kontaktu s roditeljima, koje posebno u ovim trenucima podsjećajte i potičite da su prvi odgojitelji svoga djeteta u vjeri, pa tako i u pripremi za primanje svetih sakramenata. Neka s djecom razgovaraju, osobito o vjeronaučnim sadržajima, koje im možete i vi sami pripraviti i dostaviti, te kao roditelji provode s njima trenutke u molitvi. Prikladno je da se i u župnom listiću u ovo vrijeme nađe kutak za vjeroučenike koji mogu osmisliti ili vam barem u tome pomoći i vaši katehete na župi ili pak vjeroučitelji u školi. Iskoristite sve dostupne medije i sredstva da budete s njima povezani ili isto bar povjerite vjeroučiteljima i provjerenim suradnicima u pastoralu mladih. Što se tiče ovogodišnjih slavlja prve svete pričesti i krizme, razumijete i sami da je teško bilo što predvidjeti. Što se tiče podjeljivanja krizme, načelno možemo odrediti da će termini biti vezani uz povratak djece u škole, tako da ostavimo barem period od dva tjedna od tog trenutka kako biste imali vremena za neposrednu pripremu. Sve ćemo činiti u dogovoru s vama, a vi s roditeljima, kako bismo barem slijedili planirani raspored, a za preskočene termine naknadno se dogovorili. U svakom slučaju svi će vam djelitelji svete krizme biti u potpunosti na raspolaganju i dokraja fleksibilni što se tiče termina. Objasnite strpljivo i roditeljima da je u ovom trenutku teško unaprijed nešto konkretnije planirati.

5. Pozvali smo da crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene na što vas još jednom potičem i pozivam. Pazimo na uvjete koji su sada na snazi i strogo ih obdržavajmo, te poštujmo i strože mjere koje će se možda naknadno donijeti, a budući da se situacija neprekidno mijenja. I mi se priključujemo pozivu da svi ostanemo doma, kako bi se štoviše spriječilo širenje ove teške bolesti, ali ipak nemojmo zatvarati naše crkve. Neka budu otvorene i dostupne, neka u njima bude vidljiva i očita prisutnost nas svećenika, u tišini i

molitvi, svakodnevno. Omogućimo vjernicima dostupnim molitvene materijale za osobne pobožnosti, liturgijske listiće, lectio divina, i dr., osobito na način da ih mogu ponijeti kući, i za sebe osobno i za svoje ukućane. Neka svaki dan ili barem tjedan ovoga vremena bude molitveno posvećen na neku posebnu pojedinačnu nakanu – za obitelji, mlade, djecu, bolesne, umiruće. O tome vjernike i obavijestite – na način da mogu biti bar duhovno prisutni. Podsjetite vjernike da se u otvorenoj crkvi ne grupiraju i ne dolaze zajedno, kako bi omogućili da svatko ondje ima svoje vrijeme i svoj prostor, sukladno onome što je propisano. Pazite na vlastito zdravlje i zdravlje drugih, ali budite isto tako dostupni i za koju riječ ili poticaj, imajte razumijevanja ako netko treba neki duhovni savjet ili pomoć – naravno na način na koji ćete zaštiti sebe i drugoga. Koristite za to crkvene i druge župne prostore u kojima je moguće osigurati potrebni razmak, ali i zaštititi privatnost i intimitet osobe. Osobito imajte razumijevanja za one koji se nalaze u teškoj duhovnoj potrebi i koji od vas zatraže duhovnu pomoć. Naravno, razlog mora biti razuman i opravdan, u čemu odgovorno postupite. Poučite vjernike da ova situacija nije redovita i da ništa od duhovnih dobara Crkve nije ukinuto, već se privremeno odgađa, stoga neka imaju strpljenja i razumijevanja, neka prihvate i tu neredovitost kao dio korizmenog odricanja i pokore. Vjernike osobito potaknite da koriste sredstvo savršenog kajanja, onako kako nas to potiče papa Franjo i uči crkveni nauk. To kajanje koje proizlazi iz ljubavi prema Bogu oprašta lake grijehe, a postiže oproštenje i teških grijeha ako uključuje čvrstu odluku pristupiti sakramentalnoj ispovijedi, čim to bude moguće (usp. br. 1452, KKC). Također, potaknite sve oboljele od koronavirusa, sve koji za njih mole ili o njima skrbe u domovima ili bolnicama, na zadobivanje potpunog oprosta. Crkva ga udjeljuje onima koji se duhovno ujedine i putem medija slave svetu misu, molitvu krunice i križnog puta ili obdržavaju druge oblike pobožnosti na tu nakanu, kao i onima koji sami provode vrijeme u pobožnostima i molitvi, osobito Vjerovanja, Oče naša i marijanskih pobožnosti koje prikazuju s povjerenjem u Boga i s ljubavlju prema braći i sestrama.

6. Župni caritasi, poduzevši sve potrebne mjere zaštite, neka budu i dalje na raspolaganju, u dogovoru s vama, svima kojima je pomoć potrebna, osobito starijima i nemoćnima, slijedeći u tome i trenutne odredbe civilnih vlasti o načinu postupanja u takvim volonterskim akcijama.

Dragi svećenici, budimo odgovorni i solidarni, nemojmo si uzimati za pravo da radi naše neodgovornosti ugrozimo zdravlje drugih, ali i svoje zdravlje. Kršćanska nam ljubav ne dopušta da budemo gospodari tuđeg života i zdravlja. Tu je naša odgovornost najprije pred Bogom, ali i pred crkvenom i društvenom zajednicom. Ipak, pokušajmo u datim okolnostima pronaći nove i drugačije mogućnosti crkvenoga zajedništva i pastoralne blizine, poštujući u potpunosti dane nam okvire. Neka naše obitelji uz Vašu zauzetost, praćenje, pažnju, primjer i duhovnu blizinu ponovno otkriju ljepotu i značaj „kućnih Crkava“. Neka nam ovo, upravo radi postojećih kušnji, bude milosno vrijeme.

U svemu Vam stojim na raspolaganju i pomoći i želim vam svako dobro u Gospodinu!

                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
OBAVIJEST
Odredbe biskupa HBK u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19
 
Svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti, a kao dionici odgovornosti za zdravlje i život vjernika i drugih građana, te u skladu s najnovijim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije, donosimo privremene mjere koje stupaju na snagu u petak, 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke.

1. Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.

2. Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“. Neka istodobno žarko ustraju u molitvi Časoslova i razmatranju, prinoseći prošnje za Božji narod i sav svijet.

3. Dijecezanski biskupi, sve do opoziva, vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi. Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. Neka se tijekom prijenosa euharistijskog slavlja posebno združe primanjem duhovne pričesti.

4. Potrebno je vjernicima, napose djeci, mladima i obiteljima posredstvom elektroničkih medija omogućiti pristup katehetskim i drugim duhovnim sadržajima. O tome, neka po odredbi dijecezanskih biskupa, skrbe katehetski uredi ili druga tijela i službe koje su na pomoć župnicima u njihovu pastoralnom djelovanju.

5. Neka crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene isključivo pod sljedećim uvjetima:

a) crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti;

b) u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra;

c) crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.

6. Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.

7. Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.

8. Bolnički kapelani i svećenici koji pastoralno skrbe u staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama trebaju slijediti upute spomenutih ustanova za prevenciju infekcija.

9. Nad/biskupijski, župni i drugi crkveni uredi te crkveni arhivi ostaju zatvoreni do daljnjega. Vjernici se mogu obratiti navedenim ustanovama isključivo telefonom ili elektroničkom poštom.

10. Katolički vrtići, škole i druge odgojno-obrazovne i dobrotvorne ustanove dužne su slijediti upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

11. U crkvenim ustanovama u kojima živi više osoba, kao što su svećenički domovi, redovničke kuće, sjemeništa, neka se ograniče izlasci i kontakti  s posjetiteljima izvana.

Svećenici i ostali pastoralni djelatnici neka objave ove upute u župnim časopisima, oglasnim pločama ili na web-stranicama.

Podsjećamo vjernike da nam je svima kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa. Pretvorimo ovu krizu u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (usp. Rim 12,12).

Neka molitva, post i djela ljubavi ostanu obilježje ovoga korizmenog vremena, a molitva za zdravlje i blagoslov našega naroda i drugih hrvatskih građana u ovom izazovnom vremenu neka bude ustrajna.

Moleći zagovor Blažene Djevice Marije, Zdravlja bolesnih, u Gospodinu vas pozdravljamo.

BISKUPI HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE

Zagreb, 19. ožujka 2020.

                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  16. 3. 2020
                                            Pobožnosti Križnoga puta
Click to enlarge  

Ove godine u ozračju virusa COVID-19 obilježeno je korizmeno vrijeme u Kalinovcu. Na ulazu u crkvu župljani su dezinficirali ruke, škropilnice pored vrata bile su prazne, a dezinfekcijski sprej na oltaru pored svećenika pokazivao je vjernicima tešku situaciju pandemije. U sprečavanju zaraze maknuta su djeca iz crkve, zabranjeno pružanje mira  u crkvi i davanje hostije u usta. Smanjenim brojem ljudi vjernici su skrušeno obavljali pobožnost Križnog puta pomoću kojeg su sućutno prolazili zadnji dio puta kojim je prošao Isus tijekom svojeg zemaljskog života. U Kalinovcu pobožnosti se obnašaju ispred postaja Križnog puta župne crkve svaki petak i nedjelju prije misnog slavlja. Križni put petkom predvodi župnik preč. Gorupić, a nedjeljom Križni put predvodi Prezidij Kraljice anđela.

Click to enlarge        
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  15. 3. 2020
                    Preporuka varaždinskog biskupa Bože Radoša vezano
                                              uz pojavu COVID-19 bolesti
Varaždinski biskup Bože Radoš, u petak 13. ožujka je, svećenicima i vjernicima Varaždinske biskupije, uputio preporuku za postupanje vezano uz pojavu COVID-19 bolesti.
Draga braćo svećenici,
potaknut pastirskom brigom za povjereno mi stado, osjećam dužnost obratiti se vama i povjerenim vam zajednicama, kako bismo i mi sa svoje strane kao vjernici preuzeli odgovornost jedni za druge u ovim trenucima globalne pandemije koronavirusa.
Nastavno na zaprimljenu Preporuku za postupanje vezano uz pojavu COVID-19 bolesti uzrokovane novim koronavirusom i vjerska slavlja i druga vjerska okupljanja koju je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, do daljnjega za područje naše Varaždinske biskupije određujem sljedeće:
 
ZA VJERNIKE:
1. Neka vjernici pravodobno, redovito i ustrajno slijede preporuke civilnih vlasti u vezi postupanja za smanjenje rizika zaraze novim koronavirusom (SARS-CoV-2), osobito s obzirom na opće mjere zaštite od respiratornih bolesti (higijena ruku i nosa).
2. Neka sva vjerska okupljanja i slavlja izbjegavaju osobe koje imaju bolest ili samo simptome infekcije dišnih putova (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće s disanjem, kratak dah).
3. Neka vjerska okupljanja i slavlja izbjegavaju osobe koje su bile na zaraženim područjima ili u bilo kakvom mogućem kontaktu s osobama na koje se sumnja ili kod kojih je potvrđena prisutnost bolesti.
4. Neka vjerska okupljanja i slavlja izbjegavaju osobe starije životne dobi i osobe s bilo kojom vrstom kroničnih bolesti.
5. Gore navedene kategorije osoba u takvim situacijama ne veže obveza nedjeljom i drugim zapovijedanim blagdanima sudjelovati u misi, koju neka – sukladno pravnoj odredbi – zamijene vremenom provedenim u molitvi, osobito sudjelujući u misnim slavljima ili pobožnostima putem televizijskog i radijskog prijenosa (usp. kann. 1246-1248, ZKP).
 
ZA SVEĆENIKE:
1. Neka se sa svetih mjesta - osobito župnih crkava, kapela i svih liturgijskih prostora ukloni blagoslovljena voda iz škropionica koje neka ostanu u potpunosti očišćene, prazne i suhe.
2. Neka se vjernike u misnom slavlju ne poziva na pružanje znaka mira, izostavivši u potpunosti tu liturgijsku gestu.
3. Neka svećenik, kao i svaki drugi djelitelj svete pričesti, prije i nakon misnog slavlja opere ruke sapunom i vodom, a neposredno prije dijeljenja svete pričesti i nakon toga također i nekim dezinficijensom za ruke (antibakterijskim gelom ili medicinskim alkoholom). U tu svrhu praktično je staviti posudicu s medicinskim alkoholom uz oltar - primjerice, može stajati na stoliću za prinos darova.
4. Nužno je posebno pridržavati se svih higijenskih mjera i prilikom pripreme svega što je potrebno za misno slavlje. Neka se na to upozore sakristani i sakristanke odnosno župni suradnici koje inače sudjeluju u pripremi svega što je potrebno za misu.
5. Neka se sveta pričest podjeljuje na ruku, privremeno do daljnjega u potpunosti izostavivši način podjeljivanje svete pričesti u usta, o čemu neka se ponovno prije obreda svete pričesti podsjeti i obavijesti prisutne vjernike. Prilikom podjeljivanja svete pričesti na ruku neka se izbjegava fizički kontakt.
 
U CRKVENIM PROSTORIMA:
1. Neka se posveti posebna pozornost higijeni i dezinfekciji svih crkvenih prostora, na što osobito upozorite one koji o navedenom vode brigu, i to na način da se učinkovitim sredstvima redovito i detaljno čiste površine koje ljudi stalno ili češće dotiču, kao i da se navedeni prostori redovito provjetravaju.
2. Molimo da se ne organiziraju velike korizmene ispovijedi, već neka svaki župnik u svojoj župi pruži redovito mogućnost pojedinačnih ispovijedi – isključivo u ispovjedaonici u kojoj su ispovjednik i pokornik fizički odijeljeni (rešetka sa zaštitnom folijom) ili u prostoru u kojemu je moguće između ispovjednika i pokornika osigurati udaljenost od najmanje jednoga do dva metra, izbjegavajući bliski kontakt.
3. Neka se izbjegavaju liturgijska i vjerska okupljanja prilikom kojih na malom prostoru dolazi do grupiranja velikog broja ljudi, vodeći brigu - koliko god je moguće - o poštivanju preporuke stožera civilne zaštite da broj sudionika ne prelazi stotinjak osoba.

4. Neka se na ulasku u crkvene prostore na prikladno i vidljivo mjesto stave plakati o pravilnom pranju ruku i mjerama zaštite koji vam se dostavljaju u prilogu, a sukladno preporuci stožera za civilnu zaštitu.

5. Neka se na ulasku u crkvene prostore, a osobito sanitarne prostorije, postave - ukoliko ih je moguće nabaviti – sredstva za dezinfekciju ruku.
6. Do daljnjega neka se u crkvenim prostorima ne održavaju župni vjeronauk i bilo kakve druge pastoralne aktivnosti – župnih zborova, udruga, društava, zajednica.
Vjernike pozovite na dosljedno pridržavanje ovih uputa - u duhu korizmene pokore, osobito ih podsjećajući da su život i tjelesno zdravlje dragocjeni Božji darovi. Treba ih razumno njegovati, obazirući se na potrebe drugih i na zajedničko dobro« (usp. br. 2288, KKC). Isto tako, s očinskom ih pažljivošću potaknite da prihvate ove upute jer su kao vjernici obvezni slijediti s kršćanskom poslušnošću ono što posvećeni pastiri, budući da predstavljaju Krista, odrede kao upravitelji Crkve (usp. kan. 212 S1, ZKP).
S obzirom na stalne promjene epidemiološke situacije i posljednje preporuke pozivam vas da kontinuirano pratite razvoj situacije, a s obzirom i na nove - moguće još strože mjere.
U molitvi i brizi jedni za druge, osobito za sve bolesne i potrebite, upućujem vam srdačan pozdrav u Gospodinu!
 
                                                                                                         Bože Radoš
                                                                                                   varaždinski biskup
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  5.- 7. 6. 2020.
                                                   Letak o putu u Međugorje
Click to enlarge  
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  26. 2. 2020
                                                    Blagdan Pepelnice
Click to enlarge  

Proslavom blagdana Pepelnice ili Čiste srijede vjernici Kalinovca svečano su obilježili početak Korizme, doba pokore, molitve, posta i dobročinstva, vremena koje nas priprema za najveći katolički blagdan – Kristovo uskrsnuće. Tog dana predvoditelj misnog slavlja, župnik preč. Mladen Gorupić blagoslovio je pepeo, a zatim s njime posipao glave vjernika kao simbolom onoga praha iz kojeg je čovjek sazdan i u koji će se nakon zemaljskog života pretvoriti. Euharistijsko slavlje uveličao je korizmenim pjesmama veliki crkveni zbor u pratnji Marine Balala.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge        
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  14. veljača 2020.
                                          Obilježen blagdan sv. Valentina
Click to enlarge  

U petak 14. veljače župa je obilježila blagdan sv. Valentina, nebeskog zaštitnika zaljubljenih.  U kapeli sv. Valentina na Peskima euharistijsko slavlje predvodio je župnik Mladen. Misa na otvorenom služena je po lijepom i sunčanom vremenu. Kapelica sv. Valentina u fazi je obnove, zamijenjena je stolarija (vrata i prozori kapele) te uređena unutrašnjost kapele.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
Autor fotografija: Mladen Lučić
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  11. 2. 2020.
                                        Obilježen blagdan Gospe Lurdske
Click to enlarge  

Jutarnjem i podnevnim euharistijskim slavljem obilježen je 11. veljače blagdan Gospe Lurdske. Euharistijska slavlja vodio je naš župnik Mladen Gorupić. Na početku poslijepodnevne sv. mise održana je oko crkve procesija sa kipom Gospe Lurdske i upaljenim svijećama koje je prije svete mise prodavao župni Caritas.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  10. 2. 2020.
                                Obilježen blagdan blaženog Alojzija Stepinca
Click to enlarge  

Jutarnjem i podnevnim euharistijskim slavljem obilježen je blagdan blaženog Alojzija Stepinca. Euharistijska slavlja vodio je naš župnik Mladen Gorupić. Prije večernje sv. mise župnik je blagoslovio kip blaž. Stepinca kupljenog prošle godine.

Naša župa posebno slavi taj blagdan jer su njegove moći 15. studenog 2009. godine postavljene u oltar našeg glavnog svetišta. Nakon stavljanja moći u oltar, na pročelju crkve postavljen je vitraj blaženika, a od prošle godine unutrašnjost crkve krasi i kip blaženika.

Kip blaž. Alojzija Stepinca kupljen je u brončanoj boji. Za kip je dano 6,600 kn. Da bi se uklopio u župnu crkvu akademski slikar Franjo Matešina prebojio ga je u realistički stil. Bojenje je stajalo 3.000 kn. Kip je financiran prilozima župljana i župnika.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  3. 2. 2020.
                                          Obilježen blagdan sv. Blaža
Click to enlarge  

U ponedjeljak 3. veljače župa je obilježila blagdan sv. Blaža, zaštitnika grla ljudi.  Kao i uvijek radnim danom u tijednu  bilo je nešto manje vjernika na sv. misiego nego nedjeljom, kad je crkva puna. U toj prigodi predvoditelj misnih slavlja, župnik Gorupić, blagoslovio je po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika grla prisutnih vjernika.

                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  2. 2. 2020.
                                             Obilježen blagdan Svijećnice
Click to enlarge  

            U nedjelju 2. veljače župa je proslavila blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu (Svijećnicu) koja se slavi četrdeset dana nakon Božića. U prigodi tog dana volonteri župnog Caritasa ponudili su na ulaznim vratima crkve svijeće koje je na početku obadvije euharistije, upaljene u rukama vjernika blagoslovio predvoditelj misnog slavlja župnik preč. Gorupić. Misna slavlja uveličavao je veliki župni zbor. Prihod od prodaje svijeća upotrijebit će se za humanitarne akcije župnog Caritasa. Na podnevnoj sv. misi nakon blagoslova svijeća održana je sa svijećama procesija oko crkve. Na kraju obadva misna slavlja župnik je blagoslovio grla povodom blagdana sv. Blaža.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge        
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  19. 1. 2020.
                    SASTANAK ŽUPNOG VIJEĆA ODRŽANOG 19.01. 2020.
1. Financijski izvještaj za 2019. godinu je prihvaćen;
2. Planovi u 2020. godini.
a) Daljnje saniranje fasade; završetak tornja ( oko 170.000,00kn );
b) Završetak kapele Sv. Valentina na Peskima: daljnja akcija prikupljanja preostalih sredstava ( poticaj svima da sudjelujemo, ne samo neki );
c) Obnova križa na mjesnom groblju;
3. Naši zborovi
Zahvaljujem Marini na sviranju i koncertima. Naše zborove nagradio bi jednodnevnim izletom, sa zborom iz Budrovca . Zbor izabire mjesec, dan i mjesto gdje želite ići. Molio bi sve one koji žele doći u zbor da se jave voditeljici Marini.
4. Naši ministranti
Zahvaljujem našim voditeljicama Mirjani Miklić i Smiljki Gorički na svemu što čine za naše ministrante i ministrante bi nagradio izletom. Voditeljice izabiru mjesto, a vrijeme bi bilo jedna subota. Izlet bi bio s Budrovečkim ministrantima.
5. Čitači: Zahvaljujem  voditeljicama naših čitaća Ljubici Erdec i Mirjani Rabađija na organiziranju čitaća za nedjelje i blagdane. Čitaće bi također nagradio izletom, djecu sa ministrantima, odrasle sa zborom.
6. Sakupljanje milostinje:
Popis za sakupljane milostinje je na internetu, te na oglasnim pločama u crkvi: čitajte popis i budite odgovorni;
7. Štampa:  Pohvaljujem one koji kupuju štampu.
Od štampe uzimamo: 16 koncila, 22 glasnika Srca Isusova i Marijina, 5 glasnik Sv. Josipa, 38 Maka;
8. Grijanje crkve i župnog dvora;
Ako vam je zima u crkvi, slobodno recite, pojačati ćemo grijanje. Skupo je, ali zdravlje je prvo ( JEDAN DOBROTVOR DAROVAO JE 10.000kn. ZA GRIJANJE );
9. Nedjeljni listić;
Svake nedjelje kopiramo 200 primjeraka za Kalinovac i za godinu dana sakupili smo 6.000kn, a za Budrovac kopiramo 150 primjeraka i za godinu dana sakupili smo 7.000kn. Budući da taj novac ide u vašu župni blagajnu zato vam pišem dar od župe Budrovac;
10. Crkvene obaveze: obiteljski dar 150kn nadalje, dar za crkvu 150kn na dalje, zvonarija 100kn na dalje. ( pitajte one koji rade u Njemačkoj koliko plaćaju crkveni porez mjesečno, pa ćete shvatiti da to što mi tražimo da je mizerija ); Obiteljski dar za 2019 godinu podmirilo 368 obitelji, dar za crkvu 344 obitelji, a zvonariju 347 obitelji.
11. Blagoslov obitelji primilo 395 obitelji, a nije 45 obitelji: Tko od župljana ne prima blagoslov, taj nema što tražiti od župne zajednice. Ako netko ne može biti na blagoslovu, može se ispričati i zatražiti blagoslov naknadno. Tu nema nikakvog opravdanja. Osvrt na blagoslov kuća: zadnji blagoslov bio je do sada najbolji 46.400kn; Najbolji u daru, ali i u pružanju dobrodošlice! I ministranti su dobili ove godine više nego lani! hvala!
12. Naša župa ima više molitvenih zajednica: Marijina legija mladih, Marijina legija odraslih, Apostolat molitve, Patricijski sastanak.
Kako bi bilo lijepo da se i vi vijećnici  uključite u jednu od zajednica, budite poticaj drugima, da služite svojoj zajednici i Bogu, a sebi na duhovnu korist. Oni koji kažu da nemaju vremena, neka mene pitaju za organizaciju vremena i na sve ćete stići. Prvo Bog, a onda sve ostalo.
Naša župa ima i svaki petak klanjanje, svake nedjelje i blagdana krunicu, u svibnju i listopadu pobožnosti: i tu se možemo uključiti. Mogu reći da i tu nije gužve od vas vijećnika. Imamo i godišnja hodočašća i tu nije gužve. Naša župa ima 3 zbora, Društvo Sv. Luke, Caritas, tu vas ima uključenih, još bi se neki mogli uključiti, vi koji niste baš nigdje, a imate volje sudjelovati u napretku naše župne zajednice.
13. Razno: -uređenje cvijeća oko crkve i župnog dvora u prošloj godini je bilo dobro. Žene koje rade, lijepo su to uređivale. Brigu o cvijeću vodi AnaMarija Mađerić.
-nabaviti ćemo nove  kuglice za borove ( boja, dizajn )
-svako proštenje župni vijećnici su pozvani na ručak, nije lijepo da neki uopće ne dolaze, mislim da je to čast!
-doći će do oporezivanja mjesečne rente od 300€: prijavio  sam mjesečni prihod u  poreznu;
-župni vijećnik  Nenad oformit će tim ljudi za župne stranice i župni list;
-pokrenuo postupak vračanja župne crkve u vlasništvo župe: troškove će platiti općina;
-Župnik zahvaljuje svima na darovima prigodom prošlogodišnjih proslava;
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
                              ZAHVALA ZA BLAGOSLOV OBITELJI
Blagoslov kuća primilo je 393 obitelji, ( primilo isti broj kao i lani ) nije primilo 47 obitelji ( 16 manje ), a praznih kuća je 106.
Kolodvorska primilo 107, nije 8; Ciglana primilo svih 16; S. Radića primilo 23, nije 2; Kut primilo 14, nije 1; Batinska ul. primilo 2, nije 3; Dravska primilo 88, nije 16; M. Kaića primilo 38, nije 1; Molvice primilo 12, nije 2; Batinske primilo svih 20; Hladna voda primilo 10, nije 1; Rastova Greda primilo 13, nije 2; M. Gupca primilo 14, nije 8; G. Karlovčana primilo 36, nije 3;
Od blagoslova sakupljeno je 46.400,00kn; ((6.300,00kn više nego lani);  Sav dar od blagoslova ide u župnu blagajnu!
Zahvaljujem u ime ministranata, zvonarice i u svoje osobno ime na čašćenju, na najljepšem prijemu do sada i na Vašem daru, jer mjerom kojim mjerite zauzvrat će se i Vama mjeriti!
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  19. 1. 2020.
                                            Blagoslov župne kuće
Click to enlarge  

Nakon podnevne svete mise u nedjelju 19. siječnja održana je u župnoj kući svečanost blagoslova kuće, imovine i ljudi koji u njoj borave i rade, te sastanak Župnog vijeća. Blagoslov je zazvao po Bogu, izvoru i počelu svakog blagoslova naš župnik preč. Mladen Gorupić. Ove godine na blagoslovu župne kuće prisustvovali su župni vijećnici, voditelji župnih društava i suradnici. Poslije blagoslova, svečanost se nastavila zajedničkim domjenkom, a zatim izvještajnim sastankom župnog vijeća.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  19. 1. 2020.
                                              Izabrano novo župno vijeće
Click to enlarge  

U crkvi na podnevnoj svetoj misi 19. 1. 2020. godine pristankom svih izabranih kandidata od župnika potvrđeno je svečanom prisegom novo pastoralno i ekonomsko Župno vijeće. Nakon prisege vijećnika svečanost je nastavljena u župnoj kući gdje je održan blagoslov kuće, domjenak i prvi ovogodišnji sastanak Župnog vijeća i župnika.

Župno pastoralno i ekonomsko vijeće kao župnikovo savjetodavno i djelatno tijelo brine se o pastoralnim i ekonomskim djelatnostima donoseći prijedloge i zaključke na aktualna pitanja, probleme i aktivnosti. Ono tako planira, usklađuje, priprema i provjerava izvođenje pastoralnog i ekonomskog rada u župi, te je potrebno da ga svaka župa ima. Mandat izabranih vijećnika i vijećnica traje 5 godina.

Sastav Župnog vijeća:
EKONOMSKO VIJEĆE: Jelica Štefanić, Ljubica Erdec, Nenad Erdelec, Ante Lučić, Jasminka Miklić, Ljubica Račan, Franjo Dautanec, Miroslav Pokrivko, Katica Golubić, Đuro Kucelj.
PASTORALNO VIJEĆE: Martin Jušta, Mirjana Miklić, Mirjana Paviša, Mirjana Rabađija, Darko Špoljar, Marina Zvonar, Radmila Barić, Mirjana Bazijanec, Ivan Dautanec, Mirko Miklić, Katica Trojan – Goll, Smiljka Gorički, Jasnica Kovačev, Jasna Marić, Ana-Marija Mađerić, Marija Kraljević, Sunčica Orešić
Predsjednica župnoga vijeća je Jelica Štefanić.
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  10. 1. 2020.
                                               Druženje ministranata
Click to enlarge  

U petak 10. siječnja prije župnog vjeronauka u vjeronaučnoj dvorani na župnom dvoru održano je druženje ministranata iz naše župe. Kod blagoslova kuća župljani daruju i ministrante ,te nakon toga svaki ministrant dobije zasluženi dar za svoj rad i trud u župnoj zajednici za cijelu vjeronaučnu godinu.

Uz dobar domjenak i prigodno druženje ministranti su bili zadovoljni, te su nagrađeni i od strane   župnika prigodnim darom. Hvala svima!

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
Dopis : Smiljka Gorički
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  14. 1. 2020.
        Izvješće sa održane redovne godišnje Skupštine društva Sv. Luke
Click to enlarge  

Izvješće sa održane redovne godišnje Skupštine održane u dvorani župnog dvora 14. siječnja 2020. Nakon pozdravne riječi predsjednice Društva sv. Luke, Marine Balala, obavljen je izbor radnog predsjedništva. Za članove su izabrani:

Predsjednik: Ljubica Račan, zapisničar: Ana Cvilinder, ovjerovitelj zapisnika: Jasna Marić, ovjetovitelj zapisnika: Jelica Štefanić

Predstavljen je dnevni red skupštine koji je jednoglasno prihvaćen.

DNEVNI RED:

Izvještaj o radu udruge kroz 2019. godinu

Financijski izvještaj za 2019. godinu

Plan rada za 2020. godinu

Razno

 
1. Izvještaj o radu udruge kroz 2019.
Pod točkom 1., predsjednica je podnjela izvješće o radu udruge u 2019. godini.
U 2019. udruga je realizirala mnogo zadataka:
doček sv. Nikole – pripremljeno 200 poklona za djecu
radionica izrade kolača – pripremljeno za podjelu siromašnim župljanima
Gospa Lurdska i Svjetski dan bolesnika – obilazak 6 teško bolesnih župljana s poklon paketima
korizmena akcija sakupljanja hrane i ostalih potrepština – pripremljeno 17 paketa u suradnji s dječjim vrtićem Bubamara
gostovanje na božićno – novogodišnjem koncertu Kulturne udruge Tomislav Franjić, Kalinovac
Božićno – novogodišnji koncert povodom obilježavanja blagdana Sv. tri kralja - gosti na koncertu članovi Udruge umirovljenika Kalinovac
koncert povodom blagdana Presvetog Trojstva – gosti su dječji crkveni zbor iz Sesveta
Skupština je izvješće jednoglasno prihvatila.
 
2. Financijski izvještaj za 2019.
Financijski izvještaj za 2019. godinu pročitala je blagajnica Društva, Ana Rabađija.
Prihodi:
12.033,55 kn - od toga:
stanje s 1.1.2019.......................................893,55 kn
članarine...................................................670,00 kn
dobrovoljni prilog župljana......................470,00 kn
prihod od Općine preko 2 projekta.....10.000,00 kn
 
Rashodi:
10.281,88 kn
Navedeni novac utrošen je za izvršene aktivnosti kroz 2019. godinu.
 
Stanje:
1.751,67 kn što će biti iskorišteno u 2020. godini za muzičko ugađanje orgulja.
Financijski izvještaj za 2019. godinu skupština je jednoglasno prihvatila.
 
3. Plan rada za 2020.
 
Pod točkom 3. izložen je plan rada za 2020. godinu. Društvo planira prijaviti na natječaj Općine Kalinovac dva projekta koja će obuhvatiti:
posjeta starih, bolesnih i potrebitih župljana – dvije akcije: u Uskrsno i Božićno vrijeme akcije pečenja i prodaje kolača
darivanje djece povodom blagdana sv. Nikole
radionica s Nazaretskom skupinom (osnovnoškolski uzrast) – izrada božićnih ornamenata i čestitki
koncert zborova župe Kalinovac i župe Budrovac povodom blagdana Presvetog Trojstva
božićno novogodišnji koncert povodom blagdana Sv. tri kralja
reorganizacija prostora za note - nabavka ormara, registratora i ostale opreme
Skupština je plan jednoglasno prihvatila.
 
4. Razno:

Pod točkom 4. bila je riječ o dvije teme:

muzičko ugađanje orgulja – postoji mogućnost da će ove godine potrebno biti ugađanje orgulja u prijelazno razdoblje proljeće/ljeto zbog temperaturnih razlika
projekti financirani od strane Općine Kalinovac: svi članovi Društva mogu predložiti dodatne aktivnosti koje se mogu uvrstiti u projekte, odnosno u plan aktivnosti Društva za 2020 godinu do kraja mjeseca (do 31.01.2020.).
Dopis : Marina Balala
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  27, i 28. 12. 2019.
                     Posjet mons. dr. sc. Matjaža Rotera iz Slovenije,
                         tajnika Apostolske Nuncijature u Kanadi
Click to enlarge  

U dane 27. i 28. prosinca župu Budrovac i Kalinovac posjetio je uvaženi gost iz Slovenije mons. dr. sc. Matjaž Roter, svećenik Celjske biskupije, koji vrši službu tajnika Apostolske Nuncijature u Kanadi. Mons. Matjaž posjetio je Podravinu zajedno sa svojim roditeljima na poziv prijatelja vlč. Daria Paviše i vlč. Jan Maria Chun Yean Choonga, s kojima je za vrijeme magisterija i doktorata zajedno studirao u Rimu. Mons. Matjažu to nije prvi posjet. Prvi puta posjetio je župu Kalinovac 24. srpnja 2013., zajedno sa svojim celjskim biskupom msgr. dr. Stanislavom Lipovšekom i vlč. Tadejom Linasi. Mons. Matjaž sa svojim roditeljima, posjetio je Bjelovar, Đurđevac, Čepelovac te razgledao župnu crkvu u Kalinovcu i posjetio župni dvor u Kalinovcu. Uvaženi gosti bili su oduševljeni uređenošću mjesta a posebno župne crkve i župnog dvora. Bio je to kratki prijateljski posjet, koji pokazuje povezanost i prijateljstvo između Kalinovca i Celja koja je započela 1942. dolaskom za župnika naše župe slovenaca vlč. gosp. Oskara Jamnika, koji je rođen u Celju 30. svibnja 1900.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  15. 1. 2020.
     Vlč. Jan Maria i vlč. Dario Paviša premješteni u nova veleposlanstva
Vlč. dr. sc. Jan Maria Chun Yean Choong
Click to enlarge  

Vlč. dr. sc. Jan Maria Chun Yean Choong dobio je 2. siječnja 2020. godine novi dekret iz Državnog Tajništva Svete Stolice. Vlč. Yean do sada je vršio službu tajnika Apostolske Nuncijature u Dominikanskoj Republici u glavnom gradu Santo Domingo. Novim dekretom vlč. Yean odlazi 9. veljače za tajnika Apostolske Nuncijature u Njemačku u Berlin. Tamo će biti povezan s hrvatima budući da je Apostolski Nuncij u Njemačkoj mons. Nikola Eterović, rodom iz otoka Brača.

Vlč. dr. sc. Dario Paviša
Click to enlarge  

Vlč. dr. sc. Dario Paviša vršio je svoju prvu diplomatsku službu Svete Stolice kao tajnik Apostolske Nuncijature u Kraljevini Tajland u glavnom gradu Bangkoku. Na tu službu imenovan je 1. srpnja 2016., a službu u Tajlandu je započeo 8. kolovoza iste godine. Dekretom Državnog Tajništva Svete Stolice od 2. siječnja 2020., nakon tri i pol godine službe u Tajlandu imenovan je tajnikom Apostolske Nuncijature u Južnoafričkoj Republici u glavnom gradu Pretoriji. Vlč. Dario iz Bangkoka putuje na novu službu 10. veljače na blagdan blaženog Alojzija Stepinca.

                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  6. 1. 2020.
                            Bogojavljenje i božićno novogodišnji koncert
Click to enlarge  

U ponedjeljak 6. siječnja u božićnom ozračju Kalinovačka župa obilježila je blagdan Bogojavljenja (Sveta tri kralja). Na jutarnjoj svečanosti predvoditelj misnog slavlja župnik preč. Mladen blagoslovio je vodu za potrebe župe i s njome blagoslovio vjernike na misi. Na kraju misnog slavlja vjernici su mogli odnijeti blagoslovljenu vodu kućama. Posebno svečano bilo je podnevno misno slavlje u sklopu kojeg je održan božićno novogodišnji koncert. Svetu misu predvodio je vlč. Dario Paviša u suslavlju vlč. Yeana i našeg župnika. Skladbe posvećene najradosnijem dobu godine izveo je naš mješoviti župni zbor u pratnji tamburaškog sastava iz Đurđevca i dirigentskim vodstvom Marine Balala. Gosti našem crkvenom zboru u ovom božićno novogodišnjem koncertu bili su članovi KUD-a Grgur Karlovčan iz Kalinovca i Pjevačko društvo Ferdinand iz Ferdinandovca. Društva su zajednički izvela četiri božićne pjesme u sastavu tamburaškog sastava. Svi zborovi bili su nagrađeni velikim pljeskom. Koncert je vodila župna vijećnica Mirjana Rabađija.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge    
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  2. 1. 2020.
              Božićno-novogodišnji kulturno umjetnički program u spomen
                                                   Tomislavu Franjiću
Click to enlarge  

U Društvenom domu Kalinovac održan je 2. siječnja peti po redu božićni i novogodišnji kulturnoumjetnički program u spomen pokojnom profesoru Tomislavu Franjiću. Priredbu je organizirala KU „Tomislav Franjić“ Kalinovac. Na početku programa svim mještanima, njihovim gostima i izvođačima obratili su se predsjednik KU Hrvoje Mlakar i načelnik Općine Kalinovac Danijel Zvonar. U programu su sudjelovali pjesmom, glumom i glazbom: zbor KUTF, dramska grupa KUTFK, Dječji vrtić "Bubamara" Kalinovac, zbor Udruge umirovljenika Kalinovac, crkveni zbor Župe sv. Luke Kalinovac, tamburaški orkestar KUTFK, tamburaški orkestar KUTFK, zbor KUTF i pjevač Dragutin Vlajinić. Na kraju programa svi sudionici zapjevali su Narodil nam se. Na svečanosti su prisustvovali, načelnik Danijel Zvonar, zamjenik načelnika Danijel Moslavac, predsjednik Općinskog vijeća Mladen Orešić, vlč. dr. Dario Paviša, vlč. Jan Maria Chun Yean Choong te mnogi mještani Kalinovca i okolice.

Koncert je financiran sredstvima Općine Kalinovac.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge  
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
Kalinovac:  12. 2019.
                               Radost blagdanskog darivanja – Caritas
U ovo blagdansko vrijeme naviještanjem evanđelja Bog poziva svakog čovjeka da se otvori Kristu. No, u vrijeme Božića ne treba zanemariti ni vrijednost darivanja, kao izraza ljubavi koji se nadahnjuje Božjom darežljivošću. Zato se i mi osjećamo potaknutima da o blagdanima darujemo vjernike, posebice one potrebite. Darivanje je znak ljudima da Bog po svojoj Crkvi misli na svakog čovjeka te da se nitko među nama ne bi smio osjećati zaboravljenim i izgubljenim.
Stavljajući u ovo božićno vrijeme u prvi plan darivanje i radost, Caritas koji djeluje u sklopu Društva sv. Luke i ove je godine posjetio najpotrebitije. Tom prigodom pripremljeno je 5 bogatih paketa te domaći kolači koje su vrijedni volonteri Caritasa podijelili. Nabavka paketa financirana je preko projekta „Pomozimo zajedno” sredstvima općine Kalinovac kojom se ovom prilikom zahvaljujemo. 
Dopis: Marina Balala
                                                                                                                                                       povratak kronika događaja
 
PROTEKLE AKTIVNOSTI PREBAČENE PO GODINAMA
 
2005.  2006.  2007.  2008.  2009. 2010.   2011. 2012.   2013. 2014. 2015. 2016.  2017. 2018. 2019.
Aktivnosti 2020. 2021. 2022.                      
  početak stranice